StoryEditorOCM
SplitNE ISPITUJTE GRANICE

Na splitskom području u pet godina poginulo 48 motorista. Pogledajte čemu su ih sada učili: ‘Nema važnije stvari...‘

Piše SPLIT SD
8. travnja 2024. - 10:24

Cemex Hrvatska je u suradnji s MK BMW Dalmacija i uz podršku PU splitsko-dalmatinske organizirao predavanje i trening sigurne vožnje za motocikliste, članove lokalnih moto klubova, kako bi ih upoznao sa značajkama svoje flote za prijevoz cementa te tehničkih inovacija koje doprinose sigurnosti svih sudionika u prometu, a naročito osjetljivih vozača kao što su motociklisti. 

Bila je to prigoda da se motocikliste i predstavnike moto klubova upozna i sa Cemexovim aktivnostima vezanim uz povećanje sigurnosti na prometnicama, posebno u odnosu na najugroženije sudionike u prometu. Motociklisti su imali prigodu sjesti u kabinu kamiona za prijevoz rasutog cementa te iz prve ruke doživjeti poziciju vozača motocikla na cesti u odnosu na druge sudionike u prometu. 

Regulativa

Uz značajke Cemexove flote koje je predstavio Jure Bočina, voditelj opskrbe kupaca i vlastite flote, predavanje o sigurnom ponašanju motociklista na cestama održao je Željan Rakela, predsjednik MK BMW Dalmacija, dok je Siniša Mihanović, voditelj Službe prometne policije PU splitsko-dalmatinske, govorio o statističkim podacima vezanim uz prometne nesreće u Splitsko-dalmatinskoj županiji te skrenuo pažnju na važnost pridržavanja odredbi regulative o sigurnosti prometa na cestama.

image

Sigurna vožnja

Pu Sd/Slobodna Dalmacija

„Svjesni da su motocikli izloženi većem riziku u prometu zbog svoje manje vidljivosti i manje zaštite u slučaju nesreće, uvidjeli smo potrebu za razgovor s njima i osvještavanje o tome kako promet izgleda iz pozicije vozača teretnog vozila. Unatoč svim mogućim sigurnosnim sustavima i dodatnoj zaštitnoj opremi kojom su naši kamioni opremljeni, postoje situacije u kojima su vozači motocikala teško uočljivi iz pozicije vozača kamiona te smo im upravo to nastojali prikazati na terenu. Edukacija o sigurnom ponašanju u prometu, poštivanje prometnih pravila i vožnja u skladu s uvjetima na cesti ključni su za smanjenje rizika od nesreća. Kao kompanija kojoj je sigurnost prvi prioritet, potičemo sve motocikliste, ali i ostale sudionike prometa, da budu svjesni svoje odgovornosti prema vlastitoj sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu“, rekao je Jure Bočina, Cemexov voditelj opskrbe kupaca i vlastite flote. 

Previše stradalih

„U proteklih pet godina, od 2019. do 2023.godine na području Splitsko-dalmatinske županije smrtno je stradalo 48 osoba s motociklom. Nažalost, od početka ove godine od ukupno devet smrtno stradalih osoba u prometu, njih šest je poginulo s motociklom. Vožnja motocikla je vještina kao i svaka druga, raste, razvija se i vježba, potrebno je vrijeme kako bi ste postali kvalitetan i siguran vozač. Moj savjet svim sadašnjim i budućim vozačima motocikala je da kontroliraju svoje ponašanje i strast za vožnjom, te da ne ispituju svoje granice na cesti. Na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske vozači motocikala su najugroženija skupina sudionika u cestovnom prometu. Ovo je jedna od akcija, radimo i radit ćemo i dalje, ali moramo stalno isticati osobnu odgovornost svakog sudionika u prometu, a posebno vozača motocikala”, istaknuo Siniša Mihanović, voditelj Službe prometne policije.

„Moja poruka svim vozačima, i mladima i starima, je ulagati u edukaciju o vožnji motora i savladavati te vještine. BMW MK Dalmacija postoji 15 godina i ubrzo će imati 200 članova, vozimo se možda i najviše od svih klubova u Hrvatskoj, a imamo samo jednog nastradalog s prijelomom u svim godinama postojanja, jer ulažemo u edukaciju i ona nam je važna. Zato su i ovakve prigode odlična prilika za naše članove da sagledaju perspektivu drugih sudionika u prometu te nauče nešto o tome”, istaknuo je Željan Rakela, predsjednik MK BMW Dalmacija.

image

Sigurna vožnja

Pu Sd/Slobodna Dalmacija
image

Sigurna vožnja

Pu Sd/Slobodna Dalmacija
image

Sigurna vožnja

Pu Sd/Slobodna Dalmacija
image

Sigurna vožnja

Pu Sd/Slobodna Dalmacija
image

Sigurna vožnja

Pu Sd/Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:38