StoryEditorOCM
Savjetilako, a pali

Greška koju mnogi rade kriva je što im je riža uvijek bezukusna i kašasta. Postupite ovako i rezultat će vas zadiviti...

Piše T. S. M.
19. ožujka 2024. - 07:05

Isprobali ste već nekoliko različitih brendova i vrsta riže, a nikako niste zadovoljni kako vam ispadne? U tom slučaju sumnje nema: do vas je. Ujedno postoji velika vjerojatnost da činite jednu od najčešćih grešaka u pripremi riže, a ta je da rižu svaki put ubacite u vruću vodu. O, oprostite, vi je, kažete, uvijek ubacujete u vruće? E, pa svejedno griješite.

Ono što biste trebali napraviti želite li ukusniju i dobro skuhanu rižu je uvesti jedan jednostavan, ali učinkovit dodatni korak u njenoj pripremi. Najprije je ispirjajte.

Bilo da pripremate rižot, nadjev za jela poput sarmi ili pak kuhate rižu za prilog drugom jelu, postupak prethodnog pirjanja riže može joj uvelike poboljšati okus i teksturu. Pirjanje riže prije kuhanja pomaže u razvijanju ugodnog, orašastog okusa, ali također ojačava teksturu čime sprječava da riža postane kašaste tijekom kuhanja.

image
Shutterstock

Sve što trebate napraviti je zagrijati malu količinu ulja ili maslaca u tavi na srednje jakoj vatri, na to dodati rižu i pirjati je uz neprestano miješajte nekoliko minuta dok se zrna lagano ne prepeku i zamirišu.

Ako želite, rižu možete i lagano tostirati na vrućoj tavi, a i u ovom slučaju odgovarat će joj umjereno jaka vatra te stalno miješanje.

Kad ste s tim završili, dodajte riži tekućinu po izboru i skuhajte je kao i obično, a ako rižu dodajte u jelo koje je već napola skuhano, samo je ubacite i kuhajte kao i inače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2024 08:37