StoryEditorOCM
SvijetTimur Ivanov

Zbog korupcije uhićen zamjenik ministra obrane Rusije, živio je u luksuzu, a obogatio se na obnovi Mariupolja

Piše vijesti sd
24. travnja 2024. - 11:54
Istraga je pokazala da su Ivanov i njegova supruga Svetlana potrošili više od milijun eura na odmore, iznajmljivanje vila i jahti, kupnju nakita i odjećeAfp

Ruske vlasti uhitile su zamjenika ministra obrane Timura Ivanova zbog sumnje da je primao mito, objavio je u utorak ruski istražni odbor.

Odbor je objavio uhićenje Ivanova u Telegramu, ali nije iznio više detalja, izvijestila je ruska služba Radija Slobodna Evropa.

Ivanov (49) je bio predmet istrage koju je u prosincu 2022. objavila Zaklada za borbu protiv korupcije (FBK) oporbenog političara Alekseja Navaljnog.

Navaljni je tvrdio da je Ivanov profitirao od građevinskih projekata koje je nadzirao u ukrajinskom gradu Mariupolju.

image

Zaklada za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog u prosincu 2022. pisala je o bogatstvu i makinacijama Timura Ivanova

Oxana Onipko/Afp

Istraga je pokazala da su Ivanov i njegova supruga Svetlana potrošili više od milijun eura na odmore, iznajmljivanje vila i jahti, kupnju nakita i odjeće. U istrazi se također otkrilo da je osobne račune Ivanove supruge platila tvrtka uključena u obnovu Mariupolja.

Prema FBK-u, koji je u Rusiji zabranjen zbog navodnog ekstremizma, ministar se razveo od supruge kako bi joj omogućio da zaobiđe sankcije EU-a.

"Danas je dobar dan", rekla je na mreži X Marija Pevčič, voditeljica istraga FBK. "Osoba uključena u našu istragu privedena je zbog sumnje da je primala mito. O glamuroznom i luksuznom životu zamjenika ministra obrane Timura Ivanova razgovarali smo još krajem 2022. godine".

image

Timur Ivanov s Vladimirom Putinom i Sergejem Šojguom 2018. godine. Obojica su obaviještena o njegovom uhićenju

Afp

Ivanov je predsjedničkim dekretom u svibnju 2016. imenovan zamjenikom ministra obrane.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je izvješće o pritvaranju Ivanova predstavljeno predsjedniku Vladimiru Putinu, javljaju ruske novinske agencije. Ministar obrane Sergej Šojgu o tome je unaprijed obaviješten, rekao je.

Ivanovljeve dužnosti uključivale su nadzor smještaja vojnika te izgradnju i popravak objekata ministarstva. SAD je Ivanova stavio na popis sankcioniranih od Europske unije, Velike Britanije i Kanade.

Časopis Forbes uvrstio je Ivanova među najbogatije ljude u ruskim sigurnosnim strukturama, piše Radio Slobodna Evropa.

image

Navaljni je tvrdio da je Ivanov profitirao od građevinskih projekata koje je nadzirao u ukrajinskom gradu Mariupolju

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 11:55