stdClass Object ( [id] => 1329664 [title] => Iranska heroina svoju je djecu zadnji put vidjela prije 8 godina. I Nobelovu nagradu za mir dočekala je u zatvoru [alias] => iranska-heroina-svoju-je-djecu-zadnji-put-vidjela-prije-8-godina-i-nobelovu-nagradu-za-mir-docekala-je-u-zatvoru [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iranka Narges Mohammadi ima 51 godinu, inženjerka je fizike, aktivistica za slobodu svih i prava žena, trenutno se nalazi u zatvoru Evin u Teheranu i vjerojatno u prosincu neće moći potegnuti do Stockholma kako bi preuzela Nobelovu nagradu za mir za 2023. godinu koja joj je dodijeljena zbog njezine borbe protiv ugnjetavanja žena u Iranu.

Predsjednica Nobelova odbora Berit Reiss-Andersen je prilikom ceremonije u Oslu prošli tjedan pozvala Iran da oslobodi Narges, ali tome se u ovom trenutku malo tko nada.

Naime, iranske vlasti nisu oduševljene Nobelovom nagradom za mir, i to ženi, ženi koja upravo odležava zatvorsku kaznu od 10 godina i 9 mjeseci zbog "djelovanja protiv nacionalne sigurnosti i propagande protiv države", ženi koja vlastima ne da mira već tri desetljeća. Onoj koja je stala na stranu 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla zbog toga što nije pravilno zamotala lice; onoj koja je zadnji put svoje dvoje djece vidjela prije osam godina, onoj koja i iz zatvora progovara... Onoj koja je 13 puta uhićena, 5 puta suđena i kad se sve zbroji, osuđena na ukupno 31 godinu zatvora. Također je osuđena na 154 udarca bičem! Tu je kraj.

Može li se više reći o hrabrosti, ljudskosti, borbenosti...

Nagrađena je radi borbe protiv ugnjetavanja iranskih žena, ali Narges Mohammadi je istinski borac za slobodu. Zalagala se za ukidanje smrtne kazne u Iranu, nezinoj zemlji koja ima najveću stopu pogubljenja u svijetu. Unatoč tome što je gotovo neprekidno u zatvoru, napisala je knjigu "White Torture: Interviews with Iranian Women Prisoners", dokumentirajući svoje vlastito iskustvo i iskustvo 12 drugih zatvorenica koje su zatvarane u samice.

---

image

Predsjednica Nobelova odbora Berit Reiss-Andersen je prilikom ceremonije u Oslu prošli tjedan pozvala Iran da oslobodi Narges, ali tome se u ovom trenutku malo tko nada

Terje Pedersen/Afp
---

Prošle je godine u pismu iz zatvora Evin detaljno opisala kako su žene zatočene u protuvladinim prosvjedima koji su tada zahvatili zemlju bile seksualno i fizički zlostavljane, a prosvjedovalo se zbog smrti Mahse Amini u pritvoru u rujnu 2022.

Narges Mohammadi je već tijekom svoje sveučilišne karijere pisala članke u kojima je podržavala prava žena u studentskim novinama i uhićena je dva puta na sastancima političke studentske grupe. Bila je aktivna i u alpinističkoj grupi, što joj je kasnije, apsurda li, zabranjeno zbog političkih aktivnosti. Radila je kao novinarka za nekoliko reformističkih novina i objavila knjigu političkih eseja pod naslovom "Reforme, strategija i taktika". Pridružila se Centru za obranu ljudskih prava (DHRC), koji vodi također dobitnica Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi.

Za kolegu novinara Taghija Rahmanija udala se 1999., a i on je završio u zatvoru zbog istih naprednih shvaćanja iranskog društva. S njihovo dvoje djece danas živi u egzilu u Francuskoj nakon što je u Iranu odslužio 14 godina zatvora. Taghi Rahmani i njihova djeca oglasili su se sada nakon objave ovogodišnje Nagrade za mir i govoreći za CNN s ponosom su govorili o supruzi i majci. Šesnaestogodišnji sin Ali je ispričao kako je majku zadnji put vidjeo prije osam godina kad je njemu i sestri blizanki Kiani majka pripremila doručak i otpravila ih u školu. Bio je to njihov zadnji susret.

Narges Mohammadi je prvi put uhićena 1998. zbog kritika iranske vlade, nakon čega je provela godinu dana u zatvoru. U travnju 2010. pozvana je pred Islamski revolucionarni sud zbog svog članstva u Centru za ljudska prava, DHRC-u. Nakratko je puštena uz jamčevinu od 50.000 američkih dolara, ali je ponovno uhićena nekoliko dana kasnije i zadržana u zatvoru Evin. U pritvoru joj se razvila bolest slična epilepsiji, zbog čega je povremeno gubila kontrolu mišića, pa je nakon mjesec dana puštena na liječenje.

---

image

Narges Mohammadi (na staroj, nedatiranoj fotografiji) 13 je puta uhićena, 5 puta suđena i osuđena na ukupno 31 godinu zatvora i 154 udarca bičem

Afp
---

U srpnju 2011. Narges Mohammadi je ponovno procesuirana i proglašena krivom zbog "djelovanja protiv nacionalne sigurnosti, članstva u DHRC-u i propagande protiv režima". U rujnu te godine je osuđena na 11 godina zatvora, a Narges je izjavila da je za presudu saznala samo preko svojih odvjetnika i da je dobila "presudu bez presedana od 23 stranice koju je izdao sud u kojoj su opetovano uspoređivali moje aktivnosti za ljudska prava s pokušajima rušenja režima".

Protiv kazne je prosvjedovalo britansko Ministarstvo vanjskih poslova, koje ju je nazvalo "još jednim tužnim primjerom pokušaja iranskih vlasti da ušutkaju hrabre branitelje ljudskih prava." Amnesty International proglasio ju je zatvorenikom savjesti i pozvao na njezino trenutno oslobađanje. Reporteri bez granica objavili su apel u Nargesino ime na devetu godišnjicu smrti fotografkinje Zahre Kazemi u zatvoru Evin, navodeći da je Mohammadi zatvorenica čiji je život bio "posebno ugrožen."

U srpnju 2012. međunarodna skupina zastupnika, među kojima i jedan američki senator, pozvala je vlasti u Iranu za oslobađanje Narges Mohammadi, što se i dogodilo krajem tog mjeseca. Dvije godine kasnije, Narges drži govor na grobu Sattara Beheshtija prozvajući članove iranskog parlamenta zbog šutnje nad smrću još jednog nevinog zatvorenika. Video njezina govora brzo je postao viralan na društvenim mrežama, zbog čega ju je opet pozvao sud.

U svibnju 2015. Mohammadi je ponovno uhićena na temelju novih optužbi. Osuđena je na deset godina zatvora pod optužbom za "osnivanje ilegalne skupine" u kampanji za ukidanje smrtne kazne; pet godina za "okupljanje i tajni dogovor protiv nacionalne sigurnosti", godinu dana za "propagandu protiv sustava" za njezine intervjue s međunarodnim medijima i njezin sastanak u ožujku 2014. s tadašnjom visokom predstavnicom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. U siječnju 2019. Mohammadi je započela štrajk glađu zajedno s pritvorenom britansko-iranskom državljankom Nazanin Zaghari-Ratcliffe zbog uskraćivanja medicinske skrbi. U srpnju 2020. pokazala je simptome infekcije COVID-19, od koje se činilo da se oporavila do kolovoza, a u listopadu 2020. je puštena iz zatvora.

Već iduće 2021. Kazneni sud u Teheranu osudio ju je na dvije i pol godine zatvora, 80 udaraca bičem i dvije odvojene novčane kazne za optužbe koje uključuju "širenje propagande protiv sustava". Četiri mjeseca kasnije dobila je poziv za početak izdržavanja ove kazne, na koji se nije odazvala jer je osudu smatrala nepravednom.

Dana 16. studenog 2021. Mohammadi je uhićena u Karaju dok je prisustvovala komemoraciji za Ebrahima Ketabdara , kojeg su ubile iranske sigurnosne snage tijekom prosvjeda dvije godine prije. Amnesty International i Međunarodna federacija za ljudska prava osudili su njezino uhićenje kao proizvoljno.

---

image

Iranska aktivistica za ženska prava Narges Mohammadi prvi je put uhićena 1998., a na ovoj fotografiji je u svom domu u Teheranu, 4. rujna 2001.

Behrouz Mehri/Afp
---

I sada se vraćamo u prosinac 2022. kad se prosvjedovalo zbog smrti mlade Mahsa Amini i kad je BBC objavio izvješće Narges Mohammadi u kojem detaljno opisuje seksualno i fizičko zlostavljanje zatočenih žena. U siječnju 2023. dala je izvješće iz zatvora u kojem je detaljno opisala stanje žena u zatvoru Evin, uključujući popis od 58 zatvorenica te proces ispitivanja i mučenja kroz koja su prošle; 57 od ovih žena provelo je ukupno 8350 dana u samici; 56 od ovih žena osuđeno je na ukupno 3300 mjeseci zatvora.

Narges Mohammadi je tijekom godina osvojila niz nagrada za ljudska prava, koje joj kao i Nobel za mir pomažu u borbi za ljudska prava. Donose podršku i novac koji je nužan za sve aktivnosti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Narges Mohammadi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Narges Mohammadi 2 0 7162 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-10 08:04:05 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => Olgica Grizelj-Ivić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-11 16:43:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-11 16:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Iranska heroina svoju je djecu zadnji put vidjela prije 8 godina - i Nobelovu nagradu za mir dočekala je u zatvoru... [metakey] => Narges Mohammadi, Nobelova nagrada za mir, Iran [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/10\/25787382.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/25788965.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/25787218.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/25756760.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/25787329.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Behrouz Mehri\/Afp","Reihane Taravati\/Middle East Images Via Afp","Behrouz Mehri\/Afp","Afp","Terje Pedersen\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Iranska oporbena\u00a0aktivistica\u00a0Narges Mohammadi, snimljena 2007. u Centru za obranu ljudskih prava u Teheranu<\/p>","

04\/02\/2021 Tehran, Iran. Narges Mohammadi, a jailed Iranian women\u0092s rights advocate, has won the 2023 Nobel Peace Prize \u0093for her fight against the oppression of women in Iran and her fight to promote human rights and freedom for all\u0094, according to the Norwegian Nobel Committee. (Photo by Reihane Taravati\/Middle East Images\/Middle East Images via AFP)<\/p>","

Iranska aktivistica za \u017eenska prava Narges Mohammadi prvi je put uhi\u0107ena 1998., a na ovoj fotografiji je u svom domu u Teheranu, 4. rujna 2001.<\/p>","

Narges Mohammadi (na staroj, nedatiranoj fotografiji) 13 je puta uhi\u0107ena, 5 puta su\u0111ena i osu\u0111ena na ukupno 31 godinu zatvora i 154 udarca bi\u010dem<\/p>","

Predsjednica Nobelova odbora Berit Reiss-Andersen<\/strong> je prilikom ceremonije u Oslu pro\u0161li tjedan pozvala Iran da oslobodi Narges, ali tome se u ovom trenutku malo tko nada<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1288","hd_25787382_1920.jpg":"1920x1080","k_25787382_1280.jpg":"1280x1280","k_25787382_1024.jpg":"1024x1024","k_25787382_640.jpg":"640x640","k_25787382_480.jpg":"480x480","k_25787382_340.jpg":"340x340","k_25787382_220.jpg":"220x220","o_25787382_1280.jpg":"1280x858","o_25787382_1024.jpg":"1024x686","o_25787382_640.jpg":"640x429","o_25787382_480.jpg":"480x322","o_25787382_340.jpg":"340x228","o_25787382_220.jpg":"220x147","h_25787382_1280.jpg":"1280x854","h_25787382_1024.jpg":"1024x683","h_25787382_640.jpg":"640x427","h_25787382_480.jpg":"480x320","h_25787382_340.jpg":"340x227","h_25787382_220.jpg":"220x147","pp_25787382_1280.jpg":"1280x1628","pp_25787382_1024.jpg":"1024x1303","pp_25787382_640.jpg":"640x814","pp_25787382_480.jpg":"480x611","pp_25787382_340.jpg":"340x432","pp_25787382_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2879","hd_25788965_1920.jpg":"1920x1080","k_25788965_1280.jpg":"1280x1280","k_25788965_1024.jpg":"1024x1024","k_25788965_640.jpg":"640x640","k_25788965_480.jpg":"480x480","k_25788965_340.jpg":"340x340","k_25788965_220.jpg":"220x220","o_25788965_1280.jpg":"1280x1919","o_25788965_1024.jpg":"1024x1535","o_25788965_640.jpg":"640x959","o_25788965_480.jpg":"480x719","o_25788965_340.jpg":"340x509","o_25788965_220.jpg":"220x329","h_25788965_1280.jpg":"1280x854","h_25788965_1024.jpg":"1024x683","h_25788965_640.jpg":"640x427","h_25788965_480.jpg":"480x320","h_25788965_340.jpg":"340x227","h_25788965_220.jpg":"220x147","pp_25788965_1280.jpg":"1280x1628","pp_25788965_1024.jpg":"1024x1303","pp_25788965_640.jpg":"640x814","pp_25788965_480.jpg":"480x611","pp_25788965_340.jpg":"340x432","pp_25788965_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1335","hd_25787218_1920.jpg":"1920x1080","k_25787218_1280.jpg":"1280x1280","k_25787218_1024.jpg":"1024x1024","k_25787218_640.jpg":"640x640","k_25787218_480.jpg":"480x480","k_25787218_340.jpg":"340x340","k_25787218_220.jpg":"220x220","o_25787218_1280.jpg":"1280x890","o_25787218_1024.jpg":"1024x712","o_25787218_640.jpg":"640x445","o_25787218_480.jpg":"480x333","o_25787218_340.jpg":"340x236","o_25787218_220.jpg":"220x152","h_25787218_1280.jpg":"1280x854","h_25787218_1024.jpg":"1024x683","h_25787218_640.jpg":"640x427","h_25787218_480.jpg":"480x320","h_25787218_340.jpg":"340x227","h_25787218_220.jpg":"220x147","pp_25787218_1280.jpg":"1280x1628","pp_25787218_1024.jpg":"1024x1303","pp_25787218_640.jpg":"640x814","pp_25787218_480.jpg":"480x611","pp_25787218_340.jpg":"340x432","pp_25787218_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1423","hd_25756760_1920.jpg":"1920x1080","k_25756760_1280.jpg":"1280x1280","k_25756760_1024.jpg":"1024x1024","k_25756760_640.jpg":"640x640","k_25756760_480.jpg":"480x480","k_25756760_340.jpg":"340x340","k_25756760_220.jpg":"220x220","o_25756760_1280.jpg":"1280x948","o_25756760_1024.jpg":"1024x758","o_25756760_640.jpg":"640x474","o_25756760_480.jpg":"480x355","o_25756760_340.jpg":"340x251","o_25756760_220.jpg":"220x163","h_25756760_1280.jpg":"1280x854","h_25756760_1024.jpg":"1024x683","h_25756760_640.jpg":"640x427","h_25756760_480.jpg":"480x320","h_25756760_340.jpg":"340x227","h_25756760_220.jpg":"220x147","pp_25756760_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756760_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756760_640.jpg":"640x814","pp_25756760_480.jpg":"480x611","pp_25756760_340.jpg":"340x432","pp_25756760_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25787329_1920.jpg":"1920x1080","k_25787329_1280.jpg":"1280x1280","k_25787329_1024.jpg":"1024x1024","k_25787329_640.jpg":"640x640","k_25787329_480.jpg":"480x480","k_25787329_340.jpg":"340x340","k_25787329_220.jpg":"220x220","o_25787329_1280.jpg":"1280x853","o_25787329_1024.jpg":"1024x682","o_25787329_640.jpg":"640x426","o_25787329_480.jpg":"480x320","o_25787329_340.jpg":"340x226","o_25787329_220.jpg":"220x146","h_25787329_1280.jpg":"1280x854","h_25787329_1024.jpg":"1024x683","h_25787329_640.jpg":"640x427","h_25787329_480.jpg":"480x320","h_25787329_340.jpg":"340x227","h_25787329_220.jpg":"220x147","pp_25787329_1280.jpg":"1280x1628","pp_25787329_1024.jpg":"1024x1303","pp_25787329_640.jpg":"640x814","pp_25787329_480.jpg":"480x611","pp_25787329_340.jpg":"340x432","pp_25787329_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38605117 Threads: 3 Questions: 7111679693 Slow queries: 3305014 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608713515 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/iranska-heroina-svoju-je-djecu-zadnji-put-vidjela-prije-8-godina-i-nobelovu-nagradu-za-mir-docekala-je-u-zatvoru-1329664 [printLink] => /vijesti/svijet/iranska-heroina-svoju-je-djecu-zadnji-put-vidjela-prije-8-godina-i-nobelovu-nagradu-za-mir-docekala-je-u-zatvoru-1329664?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 732383 [name] => Narges Mohammadi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-06 18:08:40 [main_article_id] => 0 [alias] => narges-mohammadi [link] => /tag/narges-mohammadi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 346193 [name] => Nobelova nagrada za mir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nobelova-nagrada-za-mir [link] => /tag/nobelova-nagrada-za-mir ) [2] => stdClass Object ( [id] => 385810 [name] => Iran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => iran [link] => /tag/iran ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Narges Mohammadi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Iranska heroina svoju je djecu zadnji put vidjela prije 8 godina. I Nobelovu nagradu za mir dočekala je u zatvoru [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/25787382.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Behrouz Mehri/Afp [mainImageDesc] =>

Iranska oporbena aktivistica Narges Mohammadi, snimljena 2007. u Centru za obranu ljudskih prava u Teheranu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/25787382.jpg [title] =>

Iranska oporbena aktivistica Narges Mohammadi, snimljena 2007. u Centru za obranu ljudskih prava u Teheranu

Behrouz Mehri/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/25788965.jpg [title] =>

04/02/2021 Tehran, Iran. Narges Mohammadi, a jailed Iranian women’s rights advocate, has won the 2023 Nobel Peace Prize “for her fight against the oppression of women in Iran and her fight to promote human rights and freedom for all”, according to the Norwegian Nobel Committee. (Photo by Reihane Taravati/Middle East Images/Middle East Images via AFP)

Reihane Taravati/Middle East Images Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/25787218.jpg [title] =>

Iranska aktivistica za ženska prava Narges Mohammadi prvi je put uhićena 1998., a na ovoj fotografiji je u svom domu u Teheranu, 4. rujna 2001.

Behrouz Mehri/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/25756760.jpg [title] =>

Narges Mohammadi (na staroj, nedatiranoj fotografiji) 13 je puta uhićena, 5 puta suđena i osuđena na ukupno 31 godinu zatvora i 154 udarca bičem

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/25787329.jpg [title] =>

Predsjednica Nobelova odbora Berit Reiss-Andersen je prilikom ceremonije u Oslu prošli tjedan pozvala Iran da oslobodi Narges, ali tome se u ovom trenutku malo tko nada

Terje Pedersen/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Iranka Narges Mohammadi ima 51 godinu, inženjerka je fizike, aktivistica za slobodu svih i prava žena, trenutno se nalazi u zatvoru Evin u Teheranu i vjerojatno u prosincu neće moći potegnuti do Stockholma kako bi preuzela Nobelovu nagradu za mir za 2023. godinu koja joj je dodijeljena zbog njezine borbe protiv ugnjetavanja žena u Iranu.

Predsjednica Nobelova odbora Berit Reiss-Andersen je prilikom ceremonije u Oslu prošli tjedan pozvala Iran da oslobodi Narges, ali tome se u ovom trenutku malo tko nada.

Naime, iranske vlasti nisu oduševljene Nobelovom nagradom za mir, i to ženi, ženi koja upravo odležava zatvorsku kaznu od 10 godina i 9 mjeseci zbog "djelovanja protiv nacionalne sigurnosti i propagande protiv države", ženi koja vlastima ne da mira već tri desetljeća. Onoj koja je stala na stranu 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla zbog toga što nije pravilno zamotala lice; onoj koja je zadnji put svoje dvoje djece vidjela prije osam godina, onoj koja i iz zatvora progovara... Onoj koja je 13 puta uhićena, 5 puta suđena i kad se sve zbroji, osuđena na ukupno 31 godinu zatvora. Također je osuđena na 154 udarca bičem! Tu je kraj.

Može li se više reći o hrabrosti, ljudskosti, borbenosti...

Nagrađena je radi borbe protiv ugnjetavanja iranskih žena, ali Narges Mohammadi je istinski borac za slobodu. Zalagala se za ukidanje smrtne kazne u Iranu, nezinoj zemlji koja ima najveću stopu pogubljenja u svijetu. Unatoč tome što je gotovo neprekidno u zatvoru, napisala je knjigu "White Torture: Interviews with Iranian Women Prisoners", dokumentirajući svoje vlastito iskustvo i iskustvo 12 drugih zatvorenica koje su zatvarane u samice.

---

image

Predsjednica Nobelova odbora Berit Reiss-Andersen je prilikom ceremonije u Oslu prošli tjedan pozvala Iran da oslobodi Narges, ali tome se u ovom trenutku malo tko nada

Terje Pedersen/Afp
---

Prošle je godine u pismu iz zatvora Evin detaljno opisala kako su žene zatočene u protuvladinim prosvjedima koji su tada zahvatili zemlju bile seksualno i fizički zlostavljane, a prosvjedovalo se zbog smrti Mahse Amini u pritvoru u rujnu 2022.

Narges Mohammadi je već tijekom svoje sveučilišne karijere pisala članke u kojima je podržavala prava žena u studentskim novinama i uhićena je dva puta na sastancima političke studentske grupe. Bila je aktivna i u alpinističkoj grupi, što joj je kasnije, apsurda li, zabranjeno zbog političkih aktivnosti. Radila je kao novinarka za nekoliko reformističkih novina i objavila knjigu političkih eseja pod naslovom "Reforme, strategija i taktika". Pridružila se Centru za obranu ljudskih prava (DHRC), koji vodi također dobitnica Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi.

Za kolegu novinara Taghija Rahmanija udala se 1999., a i on je završio u zatvoru zbog istih naprednih shvaćanja iranskog društva. S njihovo dvoje djece danas živi u egzilu u Francuskoj nakon što je u Iranu odslužio 14 godina zatvora. Taghi Rahmani i njihova djeca oglasili su se sada nakon objave ovogodišnje Nagrade za mir i govoreći za CNN s ponosom su govorili o supruzi i majci. Šesnaestogodišnji sin Ali je ispričao kako je majku zadnji put vidjeo prije osam godina kad je njemu i sestri blizanki Kiani majka pripremila doručak i otpravila ih u školu. Bio je to njihov zadnji susret.

Narges Mohammadi je prvi put uhićena 1998. zbog kritika iranske vlade, nakon čega je provela godinu dana u zatvoru. U travnju 2010. pozvana je pred Islamski revolucionarni sud zbog svog članstva u Centru za ljudska prava, DHRC-u. Nakratko je puštena uz jamčevinu od 50.000 američkih dolara, ali je ponovno uhićena nekoliko dana kasnije i zadržana u zatvoru Evin. U pritvoru joj se razvila bolest slična epilepsiji, zbog čega je povremeno gubila kontrolu mišića, pa je nakon mjesec dana puštena na liječenje.

---

image

Narges Mohammadi (na staroj, nedatiranoj fotografiji) 13 je puta uhićena, 5 puta suđena i osuđena na ukupno 31 godinu zatvora i 154 udarca bičem

Afp
---

U srpnju 2011. Narges Mohammadi je ponovno procesuirana i proglašena krivom zbog "djelovanja protiv nacionalne sigurnosti, članstva u DHRC-u i propagande protiv režima". U rujnu te godine je osuđena na 11 godina zatvora, a Narges je izjavila da je za presudu saznala samo preko svojih odvjetnika i da je dobila "presudu bez presedana od 23 stranice koju je izdao sud u kojoj su opetovano uspoređivali moje aktivnosti za ljudska prava s pokušajima rušenja režima".

Protiv kazne je prosvjedovalo britansko Ministarstvo vanjskih poslova, koje ju je nazvalo "još jednim tužnim primjerom pokušaja iranskih vlasti da ušutkaju hrabre branitelje ljudskih prava." Amnesty International proglasio ju je zatvorenikom savjesti i pozvao na njezino trenutno oslobađanje. Reporteri bez granica objavili su apel u Nargesino ime na devetu godišnjicu smrti fotografkinje Zahre Kazemi u zatvoru Evin, navodeći da je Mohammadi zatvorenica čiji je život bio "posebno ugrožen."

U srpnju 2012. međunarodna skupina zastupnika, među kojima i jedan američki senator, pozvala je vlasti u Iranu za oslobađanje Narges Mohammadi, što se i dogodilo krajem tog mjeseca. Dvije godine kasnije, Narges drži govor na grobu Sattara Beheshtija prozvajući članove iranskog parlamenta zbog šutnje nad smrću još jednog nevinog zatvorenika. Video njezina govora brzo je postao viralan na društvenim mrežama, zbog čega ju je opet pozvao sud.

U svibnju 2015. Mohammadi je ponovno uhićena na temelju novih optužbi. Osuđena je na deset godina zatvora pod optužbom za "osnivanje ilegalne skupine" u kampanji za ukidanje smrtne kazne; pet godina za "okupljanje i tajni dogovor protiv nacionalne sigurnosti", godinu dana za "propagandu protiv sustava" za njezine intervjue s međunarodnim medijima i njezin sastanak u ožujku 2014. s tadašnjom visokom predstavnicom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. U siječnju 2019. Mohammadi je započela štrajk glađu zajedno s pritvorenom britansko-iranskom državljankom Nazanin Zaghari-Ratcliffe zbog uskraćivanja medicinske skrbi. U srpnju 2020. pokazala je simptome infekcije COVID-19, od koje se činilo da se oporavila do kolovoza, a u listopadu 2020. je puštena iz zatvora.

Već iduće 2021. Kazneni sud u Teheranu osudio ju je na dvije i pol godine zatvora, 80 udaraca bičem i dvije odvojene novčane kazne za optužbe koje uključuju "širenje propagande protiv sustava". Četiri mjeseca kasnije dobila je poziv za početak izdržavanja ove kazne, na koji se nije odazvala jer je osudu smatrala nepravednom.

Dana 16. studenog 2021. Mohammadi je uhićena u Karaju dok je prisustvovala komemoraciji za Ebrahima Ketabdara , kojeg su ubile iranske sigurnosne snage tijekom prosvjeda dvije godine prije. Amnesty International i Međunarodna federacija za ljudska prava osudili su njezino uhićenje kao proizvoljno.

---

image

Iranska aktivistica za ženska prava Narges Mohammadi prvi je put uhićena 1998., a na ovoj fotografiji je u svom domu u Teheranu, 4. rujna 2001.

Behrouz Mehri/Afp
---

I sada se vraćamo u prosinac 2022. kad se prosvjedovalo zbog smrti mlade Mahsa Amini i kad je BBC objavio izvješće Narges Mohammadi u kojem detaljno opisuje seksualno i fizičko zlostavljanje zatočenih žena. U siječnju 2023. dala je izvješće iz zatvora u kojem je detaljno opisala stanje žena u zatvoru Evin, uključujući popis od 58 zatvorenica te proces ispitivanja i mučenja kroz koja su prošle; 57 od ovih žena provelo je ukupno 8350 dana u samici; 56 od ovih žena osuđeno je na ukupno 3300 mjeseci zatvora.

Narges Mohammadi je tijekom godina osvojila niz nagrada za ljudska prava, koje joj kao i Nobel za mir pomažu u borbi za ljudska prava. Donose podršku i novac koji je nužan za sve aktivnosti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Behrouz Mehri/Afp Reihane Taravati/Middle East Images Via Afp Behrouz Mehri/Afp Afp Terje Pedersen/Afp
Behrouz Mehri/Afp

Iranska oporbena aktivistica Narges Mohammadi, snimljena 2007. u Centru za obranu ljudskih prava u Teheranu

Reihane Taravati/Middle East Images Via Afp

04/02/2021 Tehran, Iran. Narges Mohammadi, a jailed Iranian women’s rights advocate, has won the 2023 Nobel Peace Prize “for her fight against the oppression of women in Iran and her fight to promote human rights and freedom for all”, according to the Norwegian Nobel Committee. (Photo by Reihane Taravati/Middle East Images/Middle East Images via AFP)

Behrouz Mehri/Afp

Iranska aktivistica za ženska prava Narges Mohammadi prvi je put uhićena 1998., a na ovoj fotografiji je u svom domu u Teheranu, 4. rujna 2001.

Afp

Narges Mohammadi (na staroj, nedatiranoj fotografiji) 13 je puta uhićena, 5 puta suđena i osuđena na ukupno 31 godinu zatvora i 154 udarca bičem

Terje Pedersen/Afp

Predsjednica Nobelova odbora Berit Reiss-Andersen je prilikom ceremonije u Oslu prošli tjedan pozvala Iran da oslobodi Narges, ali tome se u ovom trenutku malo tko nada

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/iranska-heroina-svoju-je-djecu-zadnji-put-vidjela-prije-8-godina-i-nobelovu-nagradu-za-mir-docekala-je-u-zatvoru-1329664 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3af8c786aefa8a5797d5429b26d971e00b5efa13 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Iranska+heroina+svoju+je+djecu+zadnji+put+vidjela+prije+8+godina.+I+Nobelovu+nagradu+za+mir+do%C4%8Dekala+je+u+zatvoru&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Firanska-heroina-svoju-je-djecu-zadnji-put-vidjela-prije-8-godina-i-nobelovu-nagradu-za-mir-docekala-je-u-zatvoru-1329664 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Firanska-heroina-svoju-je-djecu-zadnji-put-vidjela-prije-8-godina-i-nobelovu-nagradu-za-mir-docekala-je-u-zatvoru-1329664 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Narges Mohammadi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetNarges Mohammadi

Iranska heroina svoju je djecu zadnji put vidjela prije 8 godina. I Nobelovu nagradu za mir dočekala je u zatvoru

Piše Olgica Grizelj-Ivić
11. listopada 2023. - 18:43
Iranska oporbena aktivistica Narges Mohammadi, snimljena 2007. u Centru za obranu ljudskih prava u TeheranuBehrouz Mehri/Afp

Iranka Narges Mohammadi ima 51 godinu, inženjerka je fizike, aktivistica za slobodu svih i prava žena, trenutno se nalazi u zatvoru Evin u Teheranu i vjerojatno u prosincu neće moći potegnuti do Stockholma kako bi preuzela Nobelovu nagradu za mir za 2023. godinu koja joj je dodijeljena zbog njezine borbe protiv ugnjetavanja žena u Iranu.

Predsjednica Nobelova odbora Berit Reiss-Andersen je prilikom ceremonije u Oslu prošli tjedan pozvala Iran da oslobodi Narges, ali tome se u ovom trenutku malo tko nada.

Naime, iranske vlasti nisu oduševljene Nobelovom nagradom za mir, i to ženi, ženi koja upravo odležava zatvorsku kaznu od 10 godina i 9 mjeseci zbog "djelovanja protiv nacionalne sigurnosti i propagande protiv države", ženi koja vlastima ne da mira već tri desetljeća. Onoj koja je s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 09:10