stdClass Object ( [id] => 1377042 [title] => Švicarci u Bosni otvaraju rudnik litija, obećavaju poslove i milijune eura, ali mještanima je nešto drugo puno važnije [alias] => svicarci-u-bosni-otvaraju-rudnik-litija-obecavaju-poslove-i-milijune-eura-ali-mjestanima-je-nesto-drugo-puno-vaznije [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Komplicirano, kao i sve u Bosni i Hercegovini! Ključne rečenice i pitanja su: Švicarci otkrili bogata ležišta litija u Loparama. Općini od 15.000 stanovnika. Projekt bi mogao biti najveći takav u Europi. Rude ima za 50 godina. Vrijedi barem desetak milijardi dolara. Taj metal ključan je za zelenu energetsku tranziciju (baterije, pohranu energije, mobitele, informacijske moderne tehnologije...)

Mještani oporbene općine (SDS) ne žele rudnik, strahujući od trovanja i zagađenja vode, tla i zraka. Već park prirode! Nasuprot vlastima Republike Srpske i Miloradu Dodiku (SNSD). Majevica je na sjeveroistoku zemlje, na tromeđi BiH, Hrvatske i Srbije - 30 kilometara cestom do Tuzle (Federacija BiH), 50 do Loznice (Srbija), a 60 do Županje (RH).

Do hrvatske granice na Savi i do Drine zračna linija duga je po 25 kilometara. A odmah preko Drine, u Srbiji i lozničkom kraju, narod je ne tako davno prosvjedima zaustavio iskapanje litija i projekt "Jadar", tvrtke "Rio Tinto". Komu pripada rudno bogatstvo zemlje: entitetima (ovdje Republici Srpskoj) ili državi (BiH), Banjoj Luci ili Sarajevu?! Pita li se išta ljude koji nad tim blagom žive? Komu će milijarde?! Hoće li zelena Europa požderati zelenu Bosnu?

Između čekića i nakovnja

- Ta čaša čiste vode zadnje je što nam je ostalo! Narod se našao između čekića i nakovnja, između Lopara i "Jadra", a taj rudnik pod Majevicom ne želi nitko u krugu od sto kilometara. Tu su bogati izvori vode, tu su banje, plodna zemlja, čist zrak. To je ono što je uistinu zeleno, za razliku od takozvanog zelenog rudarenja koje donosi zagađenja, koje koristi velike količine sumporne kiseline i drugih kemikalija u preradi rude, a za ekstrakciju samo desetak grama litija treba razbiti tonu stijene - kaže nam Snježana Jagodić, predsjednica udruge "Eko-put" iz Bijeljine.

---

image

Tlo brdovite regije oko grada Lopare u sjeveroistočnoj Bosni posljednjih je godina istraživala švicarska tvrtka Arcore AG koja namjerava otvoriti rudnik kako bi europsko tržište opskrbljivala litijem, rudom neophodnom u proizvodnji baterija za električne automobile

Rusmir Smajilhodžić/Afp
---

Prema njezinim riječima, sve se htjelo izvesti bez javnosti i lokalne zajednice, ljudi dugo pojma nisu imali što se točno događa i što se istražuje, ali su doznali i probudila im se ekološka svijest:

- Peticiju protiv rudnika potpisalo je 3700 mještana Lopara i uputilo je Narodnoj Skupštini Republike Srpske. Nadamo se da ćemo u novoj peticiji prikupiti 30.000 potpisa građana Bijeljine, Ugljevika i Lopara. Oko nas odavno postoje veliki klasični rudnici: soli u Tuzli i ugljena u Ugljeviku, ali oni su ništa u odnosu na opasnost od ekološke devastacije koju bi izazvalo rudarenje litija.

Ni općinski čelnici ne žele rudnik. Načelnik je liječnik po struci, Rado Savić, iz opozicijskog SDS-a. Preklinje entitetske parlamentarce i vlasti u Banjoj Luci da ne daju dozvolu za kopanje. Nismo ga uspjeli čuti, na putu je, ali smo razgovarali sa Željkom Kerovićem, šefom općinskog Odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti:

- Pa to je samo kilometar od središta općine, nekoliko stotina metara od škole i vrtića! Općinsko vijeće donijelo je službeni dokument da rudnik ne želimo i da se protivimo svim aktivnostima na terenu. Švicarci govore o tisuću radnih mjesta i barem pet milijuna eura godišnje rente, ali to su sve priče za malu djecu. Mi dilema nemamo - premale su koristi u odnosu na moguće štete od vađenja rude. Istraživanja su gotova, ali još nije postavljen zahtjev za dodjelu koncesije za kopanje, a svakako bi se trebalo tražiti i mišljenje lokalne zajednice. Pitanje državne imovine, zakona i odnosa entiteta i države samo su igranka...

Uglavnom, BiH na državnoj razini (Vijeće ministara) nema ministarstvo rudarstva, već je taj resor u nadležnosti entiteta, odnosno Federacije i Republike Srpske. Svatko ima svojeg ministra!

---

image

Snježana Jagodić Vujić, predsjednica Udruge ‘Eko-put‘: Oko nas odavno postoje rudnik soli u Tuzli i ugljena u Ugljeviku, ali oni su ništa u odnosu na opasnost od ekološke devastacije koju bi izazvalo rudarenje litija

Elvis Barukčić/Afp
---

Veza investitora i vlasti

Međutim, dio lokalne javnosti ističe kako su oporbeni općinski čelnici Lopara morali znati za rudarska istraživanja koja traju više godina. Ekološki aktivisti ističu i vezu švicarskih investitora iz kompanije "Arcore" s vlastima u Banjoj Luci: sjedište podružnice, koju vodi Vladimir Rudić, je u Laktašima, rodnom mjestu predsjednika RS. A Dodik je projekt nazvao "prilikom za razvoj koja se ne smije propustiti", dok je ministar rudarstva Petar Đokić jesenas u Nezavisnim novinama istaknuo:

- U ovoj fazi istraživanja potvrđeno je postojanje te sirovine na tom području. Vidjet ćemo kasnije kako će se ta aktivnost odvijati, daleko je od toga da će doći do eksploatacije i razvijanja proizvodnje. Sve institucije imaju pozitivan stav prema istraživanjima, a eventualna proizvodnja i prateće aktivnosti otvorile bi do 1000 lokalnih radnih mjesta direktno i između 3000 i 5000 radnih mjesta indirektno, što bi ekonomski revitaliziralo cijelu regiju.

Shvativši što se događa, aktivisti u Loparama organizirali su se u udrugu "Čuvari Majevice". Evo što nam kaže Andrijana Pekić, njihova predsjednica:

- Povod da se okupimo bio je baš taj litij, iako smo svi mi bili i dosad ekološki osvješteni. Vidjet ćemo još kakva će borba biti i koliko je vlast korumpirana, ali jedno je jasno - ne možemo se boriti kao pojedinci. Mi želimo zaštititi Majevicu i zato smo, zajedno s kolegama iz Bijeljine i Ugljevika, pokrenuli proceduru da ona postane zaštićeni park prirode. A u njemu nema mjesta rudniku! Propisi kažu da se na lokaciji ne smije ništa dirati dok se ne okonča postupak proglašenja parka...

---

image

Stijena s tragovima naslaga rude litija; snimljeno u blizini grada Lopare u istočnoj Bosni

Elvis Barukčić/Afp
---

Međutim, entitetske vlasti domislile su se jadu: od "Čuvara Majevice" čujemo da je Republika Srpska izbacila iz igre lokalnu zajednicu i da više nije potreban njihov pristanak za rudarske investicije na općinskom području.

- Sada se govori da nije u pitanju litij, već da će se vaditi magnezij! A aktiviste već nazivaju stranim plaćenicima. Kad nije prošlo s Loznicom i projektom "Rio Tinto" u nedalekoj Loznici u Srbiji, samo su se prebacili na ovu stranu Drine - ističe Andrijana Pekić.

Nije li simptomatično, pitaju se loparski aktivisti, da mediji najavljuju obnovu pruge od Banje Luke preko Doboja i podno Ozrena do Tuzle (s krakom prema Brčkom) i Zvornika, pa Loznice u Srbiji i dalje prema Mađarskoj, budući da baš u tom kraju leže nalazišta litija, pa i ono loparsko?! Neki prugu već nazivaju "Litijski express". Jer su investitori iskazali interes za istraživanja litija na nekoliko lokacija uključujući Bijeljinu, Brčko, Lopare, Ugljevik i Zvornik.

---

image

Dr. Rado Savić, načelnik općine Lopare u sjeveroistočnoj Bosni, preklinje entitetske parlamentarce i vlasti u Banjoj Luci da ne daju dozvolu za kopanje

Elvis Barukčić/Afp
---

Govori se i o osovini Vučić - Dodik - Orban, povezujući je s navodnom gradnjom tvornice litijskih baterija za električne automobile u Mađarskoj. Doduše, Švicarci koji bi rudarili litij podno Majevice surađuju s kanadsko-njemačkom startup tvrtkom "Rock Tech", a ona je prije godinu i pol dana s Mercedesom potpisala dvije milijarde dolara vrijedan ugovor za opskrbu litijem tvornice baterija u Njemačkoj.

- Nalazišta litija ima širom Europe, ali nekako se dogodi da ga EU baš i ne eksploatira u otvorenom kopu na svom području, već bi radije da ga se vadi u trećim zemljama, poput BiH, recimo. Nama neka budu rudnici, unakažena priroda i zagađenja, a Europi zelena energija, vozila na struju, moderne tehnologije i tome slično - kaže čelnica "Čuvara Majevice".

‘Nema opasnosti za okoliš‘

Istovremeno, Švicarci ističu da je njihova tehnologija najsuvremenija i da nema nikakve opasnosti za okoliš. Vladimir Rudić, direktor njihove podružnice iz Laktaša, optužio je protivnike projekta u Loparama da "siju paniku". "Arcore" se nada započeti eksploataciju do početka 2027. godine.

- Uvjeti rada apsolutno će biti kontrolirani. Riječ je o iznimno zanimljivim količinama sirovina za opskrbni lanac Europske unije - rekao je Rudić AFP-u.

---

image

Arcoreova zbirka uzoraka rude prikupljenih tijekom istraživanja ležišta litija oko Lopara

Elvis Barukčić/Afp
---

Iz švicartske tvrtke najavljuju da će rudnik donositi godišnji prihod od milijardu eura. Cilj projekta je izvoz oko 10.000 tona litijeva karbonata godišnje do 2032., što je dostatno za proizvodnju između 150.000 i 200.000 punjivih baterija, procjenjuju stručnjaci.

AFP nekidan javlja da područje oko Lopara leži na procijenjenih 1,5 milijuna tona litijeva karbonata, 94 milijuna tona magnezijeva sulfata i 17 milijuna tona bora.

Tvari su to koje se koriste za izradu raznih proizvoda, od električnih automobila do vjetroturbina i elektroničkih komponenti. Nužnih za europsku zelenu tranziciju. "Litij će uskoro biti važniji od nafte i plina", rekla je Ursula von der Leyen, šefica Europske komisije, govoreći o stanju u Uniji u jesen 2022. godine.

- Švicarci još nisu Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske podnijeli zahtjev za koncesiju za rudarenje. Što bi morali u roku od dvije godine od završetka istraživanja. Znači da imaju još nekoliko mjeseci. Do kraja srpnja. Ako im ne produlje rok - veli aktivistica Snježana Jagodić.

Eto, Europi standard - Bosni rudnici!

---

image

Aleksandar Trifunović

Tom Dubravec/ Cropix
---
---

Aleksandar Trifunović, banjolučki Buka magazin:
Kopaju vam pred kućom, a ne možete im baš ništa

- Lokalna zajednica izgubila je mogućnost ikakva utjecaja. Građani su bespomoćni! Jedino su oni višak na vlastitoj zemlji. Jednog jutra probude vas bageri, kopaju vam rudnik pred kućom, eno primjera u Bistrici pokraj Prijedora, a vi im ne možete baš ništa. Konkretno, ovdje Milorad Dodik želi imati potpunu kontrolu nad "državnom imovinom". Prije svega, govorimo o financijskoj kontroli. Nije drugačije ni u Federaciji. U čitavoj zemlji je tako! Ne zanima njih suštinski ta "državna imovina" ni kako je aktivirati u interesu građana - da ne govorimo kako se različite razine vlasti ne mogu usuglasiti čija je ona - njih više zanima kako da je upregnu za vlastite ciljeve. Nema reda, nema vizije, a pogotovo prava, pravne države...

---
---

Švicarski ‘Arcore‘:
Otvaranje rudnika koncem 2026.

"Ležište minerala sadrži značajne količine litijeva karbonata, magnezija, kalija i bora - sirovina čija je ponuda u Europi sve kritičnija. Projekt Lopare ima potencijal da postane jedan od najvećih rudnika te vrste u Europi. Uvjereni smo ćemo moći rudariti na ekološki i društveno odgovoran način od kraja 2026. godine. Imamo strateško partnerstvo s tvrtkom Rock Tech Lithium za pouzdanu, dugoročnu opskrbu Europe litijskim proizvodima.

Naslage minerala nalaze se relativno blizu površine u slojevima debljine oko 100 do 200 metara i iskopat će se otvorenim kopom u razdoblju od oko 50 godina.

Arcore će koristiti najnoviju tehnologiju i najviše sigurnosne standarde kako bi minimalizirao utjecaj na zrak, tlo i vodu. Različita neovisna stručna izvješća pokazala su da je moguće ekološki i društveno odgovorno rudarenje, u skladu s preporukama UN-a, europskim standardima i zahtjevima Republike Srpske, entiteta u BiH.

Završetkom istražnih radova, stekli su se uvjeti za podnošenje zahtjeva za koncesiju za otvaranje rudnika, nadamo se koncem 2026. godine. Ulaganja u idućim godinama procjenjuju se na oko 500 milijuna eura."

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iz tvrtke ‘Arcore‘ govore o tisuću radnih mjesta i barem pet milijuna eura godišnje rente, no građani i lokalne vlasti smatraju da su to ‘priče za malu djecu‘ i strahuju od trovanja i zagađenja vode, tla i zraka. Postavlja se i pitanje komu pripada rudno bogatstvo zemlje: entitetima - u ovom slučaju Republici Srpskoj - ili državi (BiH), Banjoj Luci ili Sarajevu? Komu će milijarde? Hoće li zelena Europa požderati zelenu Bosnu? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U okolici Lopara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Iz tvrtke ‘Arcore‘ govore o tisuću radnih mjesta i barem pet milijuna eura godišnje rente, no građani i lokalne vlasti smatraju da su to ‘priče za malu djecu‘ i strahuju od trovanja i zagađenja vode, tla i zraka. Postavlja se i pitanje komu pripada rudno bogatstvo zemlje: entitetima - u ovom slučaju Republici Srpskoj - ili državi (BiH), Banjoj Luci ili Sarajevu? Komu će milijarde? Hoće li zelena Europa požderati zelenu Bosnu? U okolici Lopara 2 0 8701 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-26 09:47:02 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-01 09:23:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-01 09:23:06 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Iz tvrtke 'Arcore' govore o tisuću radnih mjesta i barem pet milijuna eura godišnje rente, no građani i lokalne vlasti smatraju da su to 'priče za malu djecu' i strahuju od trovanja i zagađenja vode, tla i zraka. Postavlja se i pitanje komu pripada r [metadata] => robots= author= title=Švicarci u Bosni otvaraju rudnik litija, obećavaju poslove i milijune eura, ali mještanima je nešto drugo puno važnije page_title=Švicarci u Bosni otvaraju rudnik litija, obećavaju poslove i milijune eura, ali mještanima je nešto drugo puno važnije [metakey] => Litij, Lopare, Arcore, Snježana Jagodić, Rado Savić, zagađenje, onečišćenje, rudnik, vađenje litija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26862488.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/23580496.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26862485.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26862486.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26862487.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26862489.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26862490.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Elvis Baruk\u010di\u0107\/Afp","Tom Dubravec\/ Cropix","Rusmir Smajilhod\u017ei\u0107\/Afp","Elvis Baruk\u010di\u0107\/Afp","Elvis Baruk\u010di\u0107\/Afp","Elvis Baruk\u010di\u0107\/Afp","Elvis Baruk\u010di\u0107\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

To je to za \u010dim svijet \u017eudi: ruda litija prona\u0111ena u blizini Lopara<\/p>","

Aleksandar Trifunovi\u0107<\/p>","

Tlo brdovite regije oko grada Lopare u sjeveroisto\u010dnoj Bosni posljednjih je godina istra\u017eivala \u0161vicarska tvrtka Arcore AG koja namjerava otvoriti rudnik kako bi europsko tr\u017ei\u0161te opskrbljivala litijem, rudom neophodnom u proizvodnji baterija za elektri\u010dne automobile<\/p>","

Snje\u017eana Jagodi\u0107 Vuji\u0107, predsjednica Udruge \u2018Eko-put\u2018: Oko nas odavno postoje rudnik soli u Tuzli i ugljena u Ugljeviku, ali oni su ni\u0161ta u odnosu na opasnost od ekolo\u0161ke devastacije koju bi izazvalo rudarenje litija<\/p>","

Dr. Rado Savi\u0107, na\u010delnik op\u0107ine Lopare u sjeveroisto\u010dnoj Bosni, preklinje entitetske parlamentarce i vlasti u Banjoj Luci da ne daju dozvolu za kopanje<\/p>","

Stijena s tragovima naslaga rude litija; snimljeno u blizini grada Lopare u isto\u010dnoj Bosni<\/p>","

Arcoreova zbirka uzoraka rude prikupljenih tijekom istra\u017eivanja le\u017ei\u0161ta litija oko Lopara<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26862488_1920.jpg":"1920x1080","k_26862488_1280.jpg":"1280x1280","k_26862488_1024.jpg":"1024x1024","k_26862488_640.jpg":"640x640","k_26862488_480.jpg":"480x480","k_26862488_340.jpg":"340x340","k_26862488_220.jpg":"220x220","o_26862488_1280.jpg":"1280x853","o_26862488_1024.jpg":"1024x682","o_26862488_640.jpg":"640x426","o_26862488_480.jpg":"480x320","o_26862488_340.jpg":"340x226","o_26862488_220.jpg":"220x146","h_26862488_1280.jpg":"1280x854","h_26862488_1024.jpg":"1024x683","h_26862488_640.jpg":"640x427","h_26862488_480.jpg":"480x320","h_26862488_340.jpg":"340x227","h_26862488_220.jpg":"220x147","pp_26862488_1280.jpg":"1280x1628","pp_26862488_1024.jpg":"1024x1303","pp_26862488_640.jpg":"640x814","pp_26862488_480.jpg":"480x611","pp_26862488_340.jpg":"340x432","pp_26862488_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23580496_1920.jpg":"1920x1080","k_23580496_1280.jpg":"1280x1280","k_23580496_1024.jpg":"1024x1024","k_23580496_640.jpg":"640x640","k_23580496_480.jpg":"480x480","k_23580496_340.jpg":"340x340","k_23580496_220.jpg":"220x220","o_23580496_1280.jpg":"1280x853","o_23580496_1024.jpg":"1024x682","o_23580496_640.jpg":"640x426","o_23580496_480.jpg":"480x320","o_23580496_340.jpg":"340x226","o_23580496_220.jpg":"220x146","h_23580496_1280.jpg":"1280x854","h_23580496_1024.jpg":"1024x683","h_23580496_640.jpg":"640x427","h_23580496_480.jpg":"480x320","h_23580496_340.jpg":"340x227","h_23580496_220.jpg":"220x147","pp_23580496_1280.jpg":"1280x1628","pp_23580496_1024.jpg":"1024x1303","pp_23580496_640.jpg":"640x814","pp_23580496_480.jpg":"480x611","pp_23580496_340.jpg":"340x432","pp_23580496_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x997","hd_26862485_1920.jpg":"1920x1080","k_26862485_1280.jpg":"1280x1280","k_26862485_1024.jpg":"1024x1024","k_26862485_640.jpg":"640x640","k_26862485_480.jpg":"480x480","k_26862485_340.jpg":"340x340","k_26862485_220.jpg":"220x220","o_26862485_1280.jpg":"1280x664","o_26862485_1024.jpg":"1024x531","o_26862485_640.jpg":"640x332","o_26862485_480.jpg":"480x249","o_26862485_340.jpg":"340x176","o_26862485_220.jpg":"220x114","h_26862485_1280.jpg":"1280x854","h_26862485_1024.jpg":"1024x683","h_26862485_640.jpg":"640x427","h_26862485_480.jpg":"480x320","h_26862485_340.jpg":"340x227","h_26862485_220.jpg":"220x147","pp_26862485_1280.jpg":"1280x1628","pp_26862485_1024.jpg":"1024x1303","pp_26862485_640.jpg":"640x814","pp_26862485_480.jpg":"480x611","pp_26862485_340.jpg":"340x432","pp_26862485_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26862486_1920.jpg":"1920x1080","k_26862486_1280.jpg":"1280x1280","k_26862486_1024.jpg":"1024x1024","k_26862486_640.jpg":"640x640","k_26862486_480.jpg":"480x480","k_26862486_340.jpg":"340x340","k_26862486_220.jpg":"220x220","o_26862486_1280.jpg":"1280x853","o_26862486_1024.jpg":"1024x682","o_26862486_640.jpg":"640x426","o_26862486_480.jpg":"480x320","o_26862486_340.jpg":"340x226","o_26862486_220.jpg":"220x146","h_26862486_1280.jpg":"1280x854","h_26862486_1024.jpg":"1024x683","h_26862486_640.jpg":"640x427","h_26862486_480.jpg":"480x320","h_26862486_340.jpg":"340x227","h_26862486_220.jpg":"220x147","pp_26862486_1280.jpg":"1280x1628","pp_26862486_1024.jpg":"1024x1303","pp_26862486_640.jpg":"640x814","pp_26862486_480.jpg":"480x611","pp_26862486_340.jpg":"340x432","pp_26862486_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1335","hd_26862487_1920.jpg":"1920x1080","k_26862487_1280.jpg":"1280x1280","k_26862487_1024.jpg":"1024x1024","k_26862487_640.jpg":"640x640","k_26862487_480.jpg":"480x480","k_26862487_340.jpg":"340x340","k_26862487_220.jpg":"220x220","o_26862487_1280.jpg":"1280x890","o_26862487_1024.jpg":"1024x712","o_26862487_640.jpg":"640x445","o_26862487_480.jpg":"480x333","o_26862487_340.jpg":"340x236","o_26862487_220.jpg":"220x152","h_26862487_1280.jpg":"1280x854","h_26862487_1024.jpg":"1024x683","h_26862487_640.jpg":"640x427","h_26862487_480.jpg":"480x320","h_26862487_340.jpg":"340x227","h_26862487_220.jpg":"220x147","pp_26862487_1280.jpg":"1280x1628","pp_26862487_1024.jpg":"1024x1303","pp_26862487_640.jpg":"640x814","pp_26862487_480.jpg":"480x611","pp_26862487_340.jpg":"340x432","pp_26862487_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26862489_1920.jpg":"1920x1080","k_26862489_1280.jpg":"1280x1280","k_26862489_1024.jpg":"1024x1024","k_26862489_640.jpg":"640x640","k_26862489_480.jpg":"480x480","k_26862489_340.jpg":"340x340","k_26862489_220.jpg":"220x220","o_26862489_1280.jpg":"1280x853","o_26862489_1024.jpg":"1024x682","o_26862489_640.jpg":"640x426","o_26862489_480.jpg":"480x320","o_26862489_340.jpg":"340x226","o_26862489_220.jpg":"220x146","h_26862489_1280.jpg":"1280x854","h_26862489_1024.jpg":"1024x683","h_26862489_640.jpg":"640x427","h_26862489_480.jpg":"480x320","h_26862489_340.jpg":"340x227","h_26862489_220.jpg":"220x147","pp_26862489_1280.jpg":"1280x1628","pp_26862489_1024.jpg":"1024x1303","pp_26862489_640.jpg":"640x814","pp_26862489_480.jpg":"480x611","pp_26862489_340.jpg":"340x432","pp_26862489_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26862490_1920.jpg":"1920x1080","k_26862490_1280.jpg":"1280x1280","k_26862490_1024.jpg":"1024x1024","k_26862490_640.jpg":"640x640","k_26862490_480.jpg":"480x480","k_26862490_340.jpg":"340x340","k_26862490_220.jpg":"220x220","o_26862490_1280.jpg":"1280x853","o_26862490_1024.jpg":"1024x682","o_26862490_640.jpg":"640x426","o_26862490_480.jpg":"480x320","o_26862490_340.jpg":"340x226","o_26862490_220.jpg":"220x146","h_26862490_1280.jpg":"1280x854","h_26862490_1024.jpg":"1024x683","h_26862490_640.jpg":"640x427","h_26862490_480.jpg":"480x320","h_26862490_340.jpg":"340x227","h_26862490_220.jpg":"220x147","pp_26862490_1280.jpg":"1280x1628","pp_26862490_1024.jpg":"1024x1303","pp_26862490_640.jpg":"640x814","pp_26862490_480.jpg":"480x611","pp_26862490_340.jpg":"340x432","pp_26862490_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38698284 Threads: 4 Questions: 7118134796 Slow queries: 3307223 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608879740 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/svicarci-u-bosni-otvaraju-rudnik-litija-obecavaju-poslove-i-milijune-eura-ali-mjestanima-je-nesto-drugo-puno-vaznije-1377042 [printLink] => /vijesti/regija/svicarci-u-bosni-otvaraju-rudnik-litija-obecavaju-poslove-i-milijune-eura-ali-mjestanima-je-nesto-drugo-puno-vaznije-1377042?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 411497 [name] => Litij [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => litij [link] => /tag/litij ) [1] => stdClass Object ( [id] => 753800 [name] => Lopare [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-29 15:34:26 [main_article_id] => 0 [alias] => lopare [link] => /tag/lopare ) [2] => stdClass Object ( [id] => 753801 [name] => Arcore [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-29 15:34:26 [main_article_id] => 0 [alias] => arcore [link] => /tag/arcore ) [3] => stdClass Object ( [id] => 753802 [name] => Snježana Jagodić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-29 15:34:26 [main_article_id] => 0 [alias] => snjezana-jagodic [link] => /tag/snjezana-jagodic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 753803 [name] => Rado Savić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-29 15:34:26 [main_article_id] => 0 [alias] => rado-savic [link] => /tag/rado-savic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 494968 [name] => zagađenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zagadenje [link] => /tag/zagadenje ) [6] => stdClass Object ( [id] => 333943 [name] => onečišćenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oneciscenje [link] => /tag/oneciscenje ) [7] => stdClass Object ( [id] => 192511 [name] => rudnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rudnik [link] => /tag/rudnik ) [8] => stdClass Object ( [id] => 753804 [name] => vađenje litija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-29 15:34:27 [main_article_id] => 0 [alias] => vadenje-litija [link] => /tag/vadenje-litija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iz tvrtke ‘Arcore‘ govore o tisuću radnih mjesta i barem pet milijuna eura godišnje rente, no građani i lokalne vlasti smatraju da su to ‘priče za malu djecu‘ i strahuju od trovanja i zagađenja vode, tla i zraka. Postavlja se i pitanje komu pripada rudno bogatstvo zemlje: entitetima - u ovom slučaju Republici Srpskoj - ili državi (BiH), Banjoj Luci ili Sarajevu? Komu će milijarde? Hoće li zelena Europa požderati zelenu Bosnu? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U okolici Lopara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Švicarci u Bosni otvaraju rudnik litija, obećavaju poslove i milijune eura, ali mještanima je nešto drugo puno važnije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26862488.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Elvis Barukčić/Afp [mainImageDesc] =>

To je to za čim svijet žudi: ruda litija pronađena u blizini Lopara

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26862488.jpg [title] =>

To je to za čim svijet žudi: ruda litija pronađena u blizini Lopara

Elvis Barukčić/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/23580496.jpg [title] =>

Aleksandar Trifunović

Tom Dubravec/ Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26862485.jpg [title] =>

Tlo brdovite regije oko grada Lopare u sjeveroistočnoj Bosni posljednjih je godina istraživala švicarska tvrtka Arcore AG koja namjerava otvoriti rudnik kako bi europsko tržište opskrbljivala litijem, rudom neophodnom u proizvodnji baterija za električne automobile

Rusmir Smajilhodžić/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26862486.jpg [title] =>

Snježana Jagodić Vujić, predsjednica Udruge ‘Eko-put‘: Oko nas odavno postoje rudnik soli u Tuzli i ugljena u Ugljeviku, ali oni su ništa u odnosu na opasnost od ekološke devastacije koju bi izazvalo rudarenje litija

Elvis Barukčić/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26862487.jpg [title] =>

Dr. Rado Savić, načelnik općine Lopare u sjeveroistočnoj Bosni, preklinje entitetske parlamentarce i vlasti u Banjoj Luci da ne daju dozvolu za kopanje

Elvis Barukčić/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26862489.jpg [title] =>

Stijena s tragovima naslaga rude litija; snimljeno u blizini grada Lopare u istočnoj Bosni

Elvis Barukčić/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26862490.jpg [title] =>

Arcoreova zbirka uzoraka rude prikupljenih tijekom istraživanja ležišta litija oko Lopara

Elvis Barukčić/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Komplicirano, kao i sve u Bosni i Hercegovini! Ključne rečenice i pitanja su: Švicarci otkrili bogata ležišta litija u Loparama. Općini od 15.000 stanovnika. Projekt bi mogao biti najveći takav u Europi. Rude ima za 50 godina. Vrijedi barem desetak milijardi dolara. Taj metal ključan je za zelenu energetsku tranziciju (baterije, pohranu energije, mobitele, informacijske moderne tehnologije...)

Mještani oporbene općine (SDS) ne žele rudnik, strahujući od trovanja i zagađenja vode, tla i zraka. Već park prirode! Nasuprot vlastima Republike Srpske i Miloradu Dodiku (SNSD). Majevica je na sjeveroistoku zemlje, na tromeđi BiH, Hrvatske i Srbije - 30 kilometara cestom do Tuzle (Federacija BiH), 50 do Loznice (Srbija), a 60 do Županje (RH).

Do hrvatske granice na Savi i do Drine zračna linija duga je po 25 kilometara. A odmah preko Drine, u Srbiji i lozničkom kraju, narod je ne tako davno prosvjedima zaustavio iskapanje litija i projekt "Jadar", tvrtke "Rio Tinto". Komu pripada rudno bogatstvo zemlje: entitetima (ovdje Republici Srpskoj) ili državi (BiH), Banjoj Luci ili Sarajevu?! Pita li se išta ljude koji nad tim blagom žive? Komu će milijarde?! Hoće li zelena Europa požderati zelenu Bosnu?

Između čekića i nakovnja

- Ta čaša čiste vode zadnje je što nam je ostalo! Narod se našao između čekića i nakovnja, između Lopara i "Jadra", a taj rudnik pod Majevicom ne želi nitko u krugu od sto kilometara. Tu su bogati izvori vode, tu su banje, plodna zemlja, čist zrak. To je ono što je uistinu zeleno, za razliku od takozvanog zelenog rudarenja koje donosi zagađenja, koje koristi velike količine sumporne kiseline i drugih kemikalija u preradi rude, a za ekstrakciju samo desetak grama litija treba razbiti tonu stijene - kaže nam Snježana Jagodić, predsjednica udruge "Eko-put" iz Bijeljine.

---

image

Tlo brdovite regije oko grada Lopare u sjeveroistočnoj Bosni posljednjih je godina istraživala švicarska tvrtka Arcore AG koja namjerava otvoriti rudnik kako bi europsko tržište opskrbljivala litijem, rudom neophodnom u proizvodnji baterija za električne automobile

Rusmir Smajilhodžić/Afp
---

Prema njezinim riječima, sve se htjelo izvesti bez javnosti i lokalne zajednice, ljudi dugo pojma nisu imali što se točno događa i što se istražuje, ali su doznali i probudila im se ekološka svijest:

- Peticiju protiv rudnika potpisalo je 3700 mještana Lopara i uputilo je Narodnoj Skupštini Republike Srpske. Nadamo se da ćemo u novoj peticiji prikupiti 30.000 potpisa građana Bijeljine, Ugljevika i Lopara. Oko nas odavno postoje veliki klasični rudnici: soli u Tuzli i ugljena u Ugljeviku, ali oni su ništa u odnosu na opasnost od ekološke devastacije koju bi izazvalo rudarenje litija.

Ni općinski čelnici ne žele rudnik. Načelnik je liječnik po struci, Rado Savić, iz opozicijskog SDS-a. Preklinje entitetske parlamentarce i vlasti u Banjoj Luci da ne daju dozvolu za kopanje. Nismo ga uspjeli čuti, na putu je, ali smo razgovarali sa Željkom Kerovićem, šefom općinskog Odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti:

- Pa to je samo kilometar od središta općine, nekoliko stotina metara od škole i vrtića! Općinsko vijeće donijelo je službeni dokument da rudnik ne želimo i da se protivimo svim aktivnostima na terenu. Švicarci govore o tisuću radnih mjesta i barem pet milijuna eura godišnje rente, ali to su sve priče za malu djecu. Mi dilema nemamo - premale su koristi u odnosu na moguće štete od vađenja rude. Istraživanja su gotova, ali još nije postavljen zahtjev za dodjelu koncesije za kopanje, a svakako bi se trebalo tražiti i mišljenje lokalne zajednice. Pitanje državne imovine, zakona i odnosa entiteta i države samo su igranka...

Uglavnom, BiH na državnoj razini (Vijeće ministara) nema ministarstvo rudarstva, već je taj resor u nadležnosti entiteta, odnosno Federacije i Republike Srpske. Svatko ima svojeg ministra!

---

image

Snježana Jagodić Vujić, predsjednica Udruge ‘Eko-put‘: Oko nas odavno postoje rudnik soli u Tuzli i ugljena u Ugljeviku, ali oni su ništa u odnosu na opasnost od ekološke devastacije koju bi izazvalo rudarenje litija

Elvis Barukčić/Afp
---

Veza investitora i vlasti

Međutim, dio lokalne javnosti ističe kako su oporbeni općinski čelnici Lopara morali znati za rudarska istraživanja koja traju više godina. Ekološki aktivisti ističu i vezu švicarskih investitora iz kompanije "Arcore" s vlastima u Banjoj Luci: sjedište podružnice, koju vodi Vladimir Rudić, je u Laktašima, rodnom mjestu predsjednika RS. A Dodik je projekt nazvao "prilikom za razvoj koja se ne smije propustiti", dok je ministar rudarstva Petar Đokić jesenas u Nezavisnim novinama istaknuo:

- U ovoj fazi istraživanja potvrđeno je postojanje te sirovine na tom području. Vidjet ćemo kasnije kako će se ta aktivnost odvijati, daleko je od toga da će doći do eksploatacije i razvijanja proizvodnje. Sve institucije imaju pozitivan stav prema istraživanjima, a eventualna proizvodnja i prateće aktivnosti otvorile bi do 1000 lokalnih radnih mjesta direktno i između 3000 i 5000 radnih mjesta indirektno, što bi ekonomski revitaliziralo cijelu regiju.

Shvativši što se događa, aktivisti u Loparama organizirali su se u udrugu "Čuvari Majevice". Evo što nam kaže Andrijana Pekić, njihova predsjednica:

- Povod da se okupimo bio je baš taj litij, iako smo svi mi bili i dosad ekološki osvješteni. Vidjet ćemo još kakva će borba biti i koliko je vlast korumpirana, ali jedno je jasno - ne možemo se boriti kao pojedinci. Mi želimo zaštititi Majevicu i zato smo, zajedno s kolegama iz Bijeljine i Ugljevika, pokrenuli proceduru da ona postane zaštićeni park prirode. A u njemu nema mjesta rudniku! Propisi kažu da se na lokaciji ne smije ništa dirati dok se ne okonča postupak proglašenja parka...

---

image

Stijena s tragovima naslaga rude litija; snimljeno u blizini grada Lopare u istočnoj Bosni

Elvis Barukčić/Afp
---

Međutim, entitetske vlasti domislile su se jadu: od "Čuvara Majevice" čujemo da je Republika Srpska izbacila iz igre lokalnu zajednicu i da više nije potreban njihov pristanak za rudarske investicije na općinskom području.

- Sada se govori da nije u pitanju litij, već da će se vaditi magnezij! A aktiviste već nazivaju stranim plaćenicima. Kad nije prošlo s Loznicom i projektom "Rio Tinto" u nedalekoj Loznici u Srbiji, samo su se prebacili na ovu stranu Drine - ističe Andrijana Pekić.

Nije li simptomatično, pitaju se loparski aktivisti, da mediji najavljuju obnovu pruge od Banje Luke preko Doboja i podno Ozrena do Tuzle (s krakom prema Brčkom) i Zvornika, pa Loznice u Srbiji i dalje prema Mađarskoj, budući da baš u tom kraju leže nalazišta litija, pa i ono loparsko?! Neki prugu već nazivaju "Litijski express". Jer su investitori iskazali interes za istraživanja litija na nekoliko lokacija uključujući Bijeljinu, Brčko, Lopare, Ugljevik i Zvornik.

---

image

Dr. Rado Savić, načelnik općine Lopare u sjeveroistočnoj Bosni, preklinje entitetske parlamentarce i vlasti u Banjoj Luci da ne daju dozvolu za kopanje

Elvis Barukčić/Afp
---

Govori se i o osovini Vučić - Dodik - Orban, povezujući je s navodnom gradnjom tvornice litijskih baterija za električne automobile u Mađarskoj. Doduše, Švicarci koji bi rudarili litij podno Majevice surađuju s kanadsko-njemačkom startup tvrtkom "Rock Tech", a ona je prije godinu i pol dana s Mercedesom potpisala dvije milijarde dolara vrijedan ugovor za opskrbu litijem tvornice baterija u Njemačkoj.

- Nalazišta litija ima širom Europe, ali nekako se dogodi da ga EU baš i ne eksploatira u otvorenom kopu na svom području, već bi radije da ga se vadi u trećim zemljama, poput BiH, recimo. Nama neka budu rudnici, unakažena priroda i zagađenja, a Europi zelena energija, vozila na struju, moderne tehnologije i tome slično - kaže čelnica "Čuvara Majevice".

‘Nema opasnosti za okoliš‘

Istovremeno, Švicarci ističu da je njihova tehnologija najsuvremenija i da nema nikakve opasnosti za okoliš. Vladimir Rudić, direktor njihove podružnice iz Laktaša, optužio je protivnike projekta u Loparama da "siju paniku". "Arcore" se nada započeti eksploataciju do početka 2027. godine.

- Uvjeti rada apsolutno će biti kontrolirani. Riječ je o iznimno zanimljivim količinama sirovina za opskrbni lanac Europske unije - rekao je Rudić AFP-u.

---

image

Arcoreova zbirka uzoraka rude prikupljenih tijekom istraživanja ležišta litija oko Lopara

Elvis Barukčić/Afp
---

Iz švicartske tvrtke najavljuju da će rudnik donositi godišnji prihod od milijardu eura. Cilj projekta je izvoz oko 10.000 tona litijeva karbonata godišnje do 2032., što je dostatno za proizvodnju između 150.000 i 200.000 punjivih baterija, procjenjuju stručnjaci.

AFP nekidan javlja da područje oko Lopara leži na procijenjenih 1,5 milijuna tona litijeva karbonata, 94 milijuna tona magnezijeva sulfata i 17 milijuna tona bora.

Tvari su to koje se koriste za izradu raznih proizvoda, od električnih automobila do vjetroturbina i elektroničkih komponenti. Nužnih za europsku zelenu tranziciju. "Litij će uskoro biti važniji od nafte i plina", rekla je Ursula von der Leyen, šefica Europske komisije, govoreći o stanju u Uniji u jesen 2022. godine.

- Švicarci još nisu Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske podnijeli zahtjev za koncesiju za rudarenje. Što bi morali u roku od dvije godine od završetka istraživanja. Znači da imaju još nekoliko mjeseci. Do kraja srpnja. Ako im ne produlje rok - veli aktivistica Snježana Jagodić.

Eto, Europi standard - Bosni rudnici!

---

image

Aleksandar Trifunović

Tom Dubravec/ Cropix
---
---

Aleksandar Trifunović, banjolučki Buka magazin:
Kopaju vam pred kućom, a ne možete im baš ništa

- Lokalna zajednica izgubila je mogućnost ikakva utjecaja. Građani su bespomoćni! Jedino su oni višak na vlastitoj zemlji. Jednog jutra probude vas bageri, kopaju vam rudnik pred kućom, eno primjera u Bistrici pokraj Prijedora, a vi im ne možete baš ništa. Konkretno, ovdje Milorad Dodik želi imati potpunu kontrolu nad "državnom imovinom". Prije svega, govorimo o financijskoj kontroli. Nije drugačije ni u Federaciji. U čitavoj zemlji je tako! Ne zanima njih suštinski ta "državna imovina" ni kako je aktivirati u interesu građana - da ne govorimo kako se različite razine vlasti ne mogu usuglasiti čija je ona - njih više zanima kako da je upregnu za vlastite ciljeve. Nema reda, nema vizije, a pogotovo prava, pravne države...

---
---

Švicarski ‘Arcore‘:
Otvaranje rudnika koncem 2026.

"Ležište minerala sadrži značajne količine litijeva karbonata, magnezija, kalija i bora - sirovina čija je ponuda u Europi sve kritičnija. Projekt Lopare ima potencijal da postane jedan od najvećih rudnika te vrste u Europi. Uvjereni smo ćemo moći rudariti na ekološki i društveno odgovoran način od kraja 2026. godine. Imamo strateško partnerstvo s tvrtkom Rock Tech Lithium za pouzdanu, dugoročnu opskrbu Europe litijskim proizvodima.

Naslage minerala nalaze se relativno blizu površine u slojevima debljine oko 100 do 200 metara i iskopat će se otvorenim kopom u razdoblju od oko 50 godina.

Arcore će koristiti najnoviju tehnologiju i najviše sigurnosne standarde kako bi minimalizirao utjecaj na zrak, tlo i vodu. Različita neovisna stručna izvješća pokazala su da je moguće ekološki i društveno odgovorno rudarenje, u skladu s preporukama UN-a, europskim standardima i zahtjevima Republike Srpske, entiteta u BiH.

Završetkom istražnih radova, stekli su se uvjeti za podnošenje zahtjeva za koncesiju za otvaranje rudnika, nadamo se koncem 2026. godine. Ulaganja u idućim godinama procjenjuju se na oko 500 milijuna eura."

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Elvis Barukčić/Afp Tom Dubravec/ Cropix Rusmir Smajilhodžić/Afp Elvis Barukčić/Afp Elvis Barukčić/Afp Elvis Barukčić/Afp Elvis Barukčić/Afp
Elvis Barukčić/Afp

To je to za čim svijet žudi: ruda litija pronađena u blizini Lopara

Tom Dubravec/ Cropix

Aleksandar Trifunović

Rusmir Smajilhodžić/Afp

Tlo brdovite regije oko grada Lopare u sjeveroistočnoj Bosni posljednjih je godina istraživala švicarska tvrtka Arcore AG koja namjerava otvoriti rudnik kako bi europsko tržište opskrbljivala litijem, rudom neophodnom u proizvodnji baterija za električne automobile

Elvis Barukčić/Afp

Snježana Jagodić Vujić, predsjednica Udruge ‘Eko-put‘: Oko nas odavno postoje rudnik soli u Tuzli i ugljena u Ugljeviku, ali oni su ništa u odnosu na opasnost od ekološke devastacije koju bi izazvalo rudarenje litija

Elvis Barukčić/Afp

Dr. Rado Savić, načelnik općine Lopare u sjeveroistočnoj Bosni, preklinje entitetske parlamentarce i vlasti u Banjoj Luci da ne daju dozvolu za kopanje

Elvis Barukčić/Afp

Stijena s tragovima naslaga rude litija; snimljeno u blizini grada Lopare u istočnoj Bosni

Elvis Barukčić/Afp

Arcoreova zbirka uzoraka rude prikupljenih tijekom istraživanja ležišta litija oko Lopara

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/svicarci-u-bosni-otvaraju-rudnik-litija-obecavaju-poslove-i-milijune-eura-ali-mjestanima-je-nesto-drugo-puno-vaznije-1377042 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=341beaa6559e3537bb7e2cc1e2f02ba985c29b76 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0vicarci+u+Bosni+otvaraju+rudnik+litija%2C+obe%C4%87avaju+poslove+i+milijune+eura%2C+ali+mje%C5%A1tanima+je+ne%C5%A1to+drugo+puno+va%C5%BEnije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fsvicarci-u-bosni-otvaraju-rudnik-litija-obecavaju-poslove-i-milijune-eura-ali-mjestanima-je-nesto-drugo-puno-vaznije-1377042 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fsvicarci-u-bosni-otvaraju-rudnik-litija-obecavaju-poslove-i-milijune-eura-ali-mjestanima-je-nesto-drugo-puno-vaznije-1377042 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iz tvrtke ‘Arcore‘ govore o tisuću radnih mjesta i barem pet milijuna eura godišnje rente, no građani i lokalne vlasti smatraju da su to ‘priče za malu djecu‘ i strahuju od trovanja i zagađenja vode, tla i zraka. Postavlja se i pitanje komu pripada rudno bogatstvo zemlje: entitetima - u ovom slučaju Republici Srpskoj - ili državi (BiH), Banjoj Luci ili Sarajevu? Komu će milijarde? Hoće li zelena Europa požderati zelenu Bosnu? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U okolici Lopara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
RegijaU okolici Lopara

Švicarci u Bosni otvaraju rudnik litija, obećavaju poslove i milijune eura, ali mještanima je nešto drugo puno važnije

Piše Damir Tolj
1. travnja 2024. - 11:23

Komplicirano, kao i sve u Bosni i Hercegovini! Ključne rečenice i pitanja su: Švicarci otkrili bogata ležišta litija u Loparama. Općini od 15.000 stanovnika. Projekt bi mogao biti najveći takav u Europi. Rude ima za 50 godina. Vrijedi barem desetak milijardi dolara. Taj metal ključan je za zelenu energetsku tranziciju (baterije, pohranu energije, mobitele, informacijske moderne tehnologije...)

Mještani oporbene općine (SDS) ne žele rudnik, strahujući od trovanja i zagađenja vode, tla i zraka. Već park prirode! Nasuprot vlastima Republike Srpske i Miloradu Dodiku (SNSD). Majevica je na sjeveroistoku zemlje, na tromeđi BiH, Hrvatske i Srbije - 30 kilometara cestom do Tuzle (Federacija BiH), 50 do Loznice (Srbija), a 60 do Županje (RH).

Do hrvatske granice na Savi i do Drine ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 11:03