StoryEditorOCM
HrvatskaPOVIJESNI DAN

Sutra u Hrvatsku stiže prvih šest Rafalea: Ovo su ključni detalji o avionima, opremljenima i moćnim projektilima Meteor

Piše vijesti sd
24. travnja 2024. - 16:59

Sutra, nakon 32 godine, Hrvatska zamjenjuje svoje borbene avione. U mirovinu odlazi MiG-21, a nebo će čuvati Rafalei F3-R. Sutra u bazu Pleso slijeće prvih šest aviona 4+ generacije CRO Rafale, kako im je službeni naziv, koje će od Bordeauxa do Zagreba dovesti hrvatski piloti. U Zagreb će doletjeti četiri jednosjeda i dva dvosjeda.

Povijesni dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo na mreži X najavio je ministar obrane Ivan Anušić. "Povijesnim preletom od Bordeauxa do Zagreba, u trajanju od 1.40 sati, piloti pobjedničke Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj, u četvrtak će u Hrvatsku dovesti moćne lovce i nove zaštitnike našeg zračnog prostora. Modernizacija borbene letačke flote najveće je ulaganje Vlade i Ministarstva obrane u Hrvatsku vojsku i sigurnost naše domovine!", napisao je Anušić - prenosi Jutarnji list.

Veliki paket opreme

U četvrtak se u vojnoj bazi Pleso priprema veliki spektakl kojem će prisustvovati cjelokupni državni i vojni vrh, no još nije poznato hoće li doći i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović. Kako neslužbeno saznajemo, predsjedniku Republike upućen je poziv, ali do jučer nije potvrđeno hoće li doći.

Nakon dolaska prvih šest aviona, do kraja godine u Hrvatsku će doći još dva Rafalea. Preostala četiri Rafalea dolazit će od siječnja do travnja sljedeće godine, svaki mjesec jedan. CRO Rafalei bit će naoružani i opremljeni svim borbenim naoružanjem koje ima francuska vojska, a to uključuje i rakete Meteor dometa 200 kilometara. Hrvatska je u inicijalnom paketu kupila i određenu količinu vježbovnih i borbenih bombi i raketa, rezervnih dijelova i druge opreme.

Dio naoružanja i opreme već je stigao u Zagreb, a glavnina će stizati sljedećih mjeseci. O kojoj je količini naoružanja, opreme i rezervnih dijelova zapravo riječ, najbolje govori podatak da će sve to biti dopremljeno u više od 100 tisuća paketa! Kako neslužbeno saznajemo, na Plesu su već instalirani simulator i protuzračna obrana koju čine francuski sustav Mistral 3 kratkog dometa.

Spremni za nadzor

Procjenjuje se da će godišnje održavanje 12 aviona stajati oko 25 milijuna eura. Naime, sat leta Rafalea stoji oko 20 tisuća eura, i to kad leti bez naoružanja. S naoružanjem se cijena sata leta povećava.

Odmah nakon ulaska u hrvatski zračni prostor Rafalei će biti spremni za nadzor i čuvanje hrvatskog zračnog prostora, no godinu dana neće sudjelovati u obavljaju Air Policinga, pripravnosti za eventualnu mirnodopsku zadaću presretanja. Tu će zadaću u nacionalnom zračnom prostoru Hrvatske obavljati zračne snage Mađarske i Italije.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, od lipnja pa sljedećih godinu dana za pripravnost za presretanje u zračnom prostoru sjeverne, središnje i istočne Hrvatske bit će zaduženi avioni Gripen stacionirani u Mađarskoj, a za pripravnost i presretanje u zračnom prostoru juga Hrvatske bit će zaduženi talijanski avioni F-16 iz baze u Avianu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 06:04