stdClass Object ( [id] => 1381065 [title] => Jahti ni traga, sankcije na rusku imovinu više nitko ‘ne šljivi‘, država priznaje propust, a platiti bi mogle sitne ribe [alias] => jahti-ni-traga-sankcije-na-rusku-imovinu-vise-nitko-ne-sljivi-drzava-priznaje-propust-a-platiti-bi-mogle-sitne-ribe [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Veliko je pitanje bi li se danas više itko uzbudio oko svega. Osobito oko nestanka tzv. "ruske jahte" iz dalmatinske marine. Radi čega će sada na sud četvero hrvatskih pomoraca. A tada se činilo da nema važnije stvari: svi su nas uvjeravali da je ukrajinska pobjeda u ratu s agresivnim Rusima na dohvatu ruke, slobodni svijet - o Uniji da i ne govorimo - uveo je Moskvi stroge sankcije, potpora i pomoć Kijevu bila je neupitno civilizacijsko pitanje...

Tako je i naša malena Hrvatska htjela pokazati velikoj Europi da je na visini zadatka i da provodi direktive. Osobito kada se početklom 2023. otkrilo - sasvim izenada i gotovo sto dana poslije "partence" - da je iz betinskog škvera "nestala", odnosno neometano u Tursku otplovila sankcionirana jahta "Irina VU" koju se povezivalo s ruskim vlasnicima, obitelji tajkuna Ališera Usmanova. Odnosno, njegove supruge Irine Viner Usmanove. Usput, sam Usmanov nam je tada bio javio da "ni jahta, ni žena više nisu njegove". A njega se doživljavao kao oligarha i prijatelja Vladimira Putina.

- Znate kako se u nas kaže, riba smrdi od glave, ali izgleda da se čisti od repa! Čini mi se da bi na kraju mogle nastradati samo sitne ribe. Ja vjerujem da ni pomorci, kao ni službenici šibenske lučke kapetanije i murterske ispostave, odnosno načelnik iz Ministarstva mora nisu krivi. Vidjet ćemo, mislim da je ključno pitanje sljedeće: jesu li brodu bili oduzeti svjedodžbe i plovidbene dozvole? Je li sve bilo zavedeno u brodskom upisnom listu koji vodi nadležna Lučka kapetanija? Drugim riječima, je li jahta bila propisno zaustavljena? Zaustavljanje broda je formalni pravni čin i točno je regulirano, propisano kako ga treba provesti. Po mome mišljenju, to će biti ključno i u sudnici. Ako prethodno optužnica bude potvrđena, naravno - kazao nam je Neven Melvan, glavni tajnik sindikata pomoraca Hrvatske.

Melvan: Slučaj pokazuje čudne nelogičnosti

Kao što smo već objavili, Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podignulo je nekidan pred Općinskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana (1964., 1987., 1972. i 1988.) zbog počinjenog kaznenog djela iz Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja.

Najstarijeg se tereti da je, "nakon što mu je 20. srpnja 2022. godine, kao zapovjedniku jedne jahte, lučki kapetan Lučke ispostave Murter uručio pisanu obavijest o provođenju međunarodne mjere ograničenja raspolaganja imovinom koja se provodi zabranom isplovljavanja jahte s mjesta veza u Betini", unatoč tome "organizirao i angažirao stalne članove posade te jahte" (drugog, treću i četvrtog optuženog), te ih "upoznao sa sadržajem obavijesti, kao i još dvije osobe koje nije upoznao sa sadržajem obavijesti, sve s ciljem da se jahta preveze u Republiku Tursku".

Okrivljenim stalnim članovima posade broda optužnicom se stavlja na teret da su 6. listopada 2022. godine, uz još dva člana posade, isplovili iz marine u Betini i jahtom otplovili u Tursku unatoč zabrani, izvijestili su iz šibenskog općinskog tužiteljstva. Dvojica s "Irine VU", jahte registrirane u Hrvatskoj i hrvatske zastave pripadnosti, nisu - dakle - optužena jer Odvjetništvo smatra da nisu znali za sankcije.

Prema riječima sindikalnog čelnika Melvana, slučaj pokazuje čudne nelogičnosti:

- Država priznaje vlastiti propust, poroznost i inertnost sustava, ali istovremeno tereti službenike na terenu i jednog u resornom ministarstvu, kao i posadu. Međutim, nigdje još nema odgovora na već spomenuto ključno pitanje: je li brod bio formalno zaustavljen ili nije?! Zasad izgleda da ipak nije! Da su, naime, s "Irine VU" fizički bile izuzete svjedodžbe i plovidbene dozvole, kome bi normalnome palo na pamet isploviti bez dokumenata?! I kako bi uopće napustio državu ili uplovio u bilo koju luku bez svjedožbe?! Nikako!

---

image

Neven Melvan, glavni tajnik sindikata pomoraca Hrvatske

Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

Osim ako se ne radi o krađi i kradljivcima. Istu logiku - kojoj je suštinski i zdravorazumski teško prigovoriti - Melvan primjenjuje i u slučaju službenika Lučke kapetanije na terenu:

- Zar mislite da bi lučki kapetan ili šef ispostave samoinicijativno propustio izuzeti brodske isprave i upisati zaustavljanje, odnosno zabranu plovidbe, da je s vrha sustava stigao takav naputak. Pa postoji jasna hijerarhija u sustavu sigurnosti plovidbe i sve se radi po nalogu, a ne na svoju ruku. Sve ostalo je samo zabava za javnost.

‘Država bila prilično zbunjena i da nije na pravi način regulirala ovo osjetljivo područje‘

Sindikalac drži da se u cijelom slučaju radi o brzinskim i lošim rješenjima u izazovnim trenucima:

- Ja bih rekao da je država bila prilično zbunjena i da nije na pravi način regulirala ovo osjetljivo područje. Radili su navrat-nanos sve što ima veze s tim sankcijama i očito je najvažnije bilo na brzinu ih uvoditi, a na sve ostalo: formu, pravni okvir i regulaciju, način postupanja i provođenja, manje se mislilo. Čini mi se da je u pitanju bilo jedno nerazumijevanje situacije, da bi se na kraju tražio Pedro...

Pokušali smo razgovarati s prvooptuženim kapetanom, bivšim zapovjednikom jahte, kojega optužnica tereti da je sve organizirao, iako on sam nije bio isplovio s ekipom u Tursku, ali nam nije odgovorio na poruku. Ako se predomisli i odluči javno objasniti svoje postupke ili nam iznijeti svoju obranu i argumentaciju - vama ćemo prvima javiti.

Zato smo razgovarali s drugim akterima. S trojicom iz sustava koje je Oleg Butković, ministar mora, odlučio sankcionirati, odnosno smijeniti s položaja. Radi se o šibenskom lučkom kapetanu, o šefu murterske ispostave i o načelniku sektora sigurnosti plovidbe resornog ministarstva. Nitko od njih nije želio davati izjave, ali su nam ipak ponešto rekli. S ljudske strane, ne ulazeći u meritum.

Prvoj dvojici još traje disciplinski postupak povrede službene dužnosti, a treći ga je - izgleda - uspio izbjeći pravovremenom promjenom radnog mjesta. Koliko smo shvatili, potonji više nije državni službenik, pa navodno ne može ni biti na udaru disciplinskih mjera. Ipak, nije nam želio otkrivati detalje svojeg pravnog položaja. A dvojac iz Kapetanije još je zaposlen u sustavu, iako na drugim mjestima i na niže rangiranim pozicijama.

U pomorskim krugovima može se čuti da su i u Italiji bile nestale dvije sankcionirane jahte, pa se nitko nije previše uzbuđivao. Kod nas da su se odmah tražile nečije "glave". I da su službenici Kapetanije zapovjedniku jahte bili uručili pisanu obavijest o zabrani isplovljenja, ali da oni nemaju policijske ovlasti niti mogu lancima privezati brod za kraj. Jahta je, na koncu, napustila hrvatske vode preko službenog graničnog prijelaza u Dubrovniku i nitko je nije zaustavio u tom pokušaju...

I dalje je upisana u hrvatskom upisniku, ali kamo je završila i gdje je danas, kako se sada zove i čija je mora ovog vrućeg proljeća zibaju - pojma nemamo! Isključila je AIS (automatski identifikacijski susta) i uređaj je zadnji put zabilježio da je iz Betine stigla u tursku egejsku luku Didim 9. listopada 2022. godine, nakon trodnevne plovidbe. Ima signala koji ukazuju da je na tom području boravila i ljetos. Duga je 34,5 metara, ima 240 brutotona, izgrađena je 2012. u Sunseekerovom brodogradilištu u Velikoj Britaniji. Formalni vlasnik bila joj je tvrtka Leraux Yachts s britanskih Kajmanskih Otoka, a nova je vrijedila 8,5 milijuna funti. I dalje se vodi kao hrvatski brod, no sumnjamo da igdje još podiže naš barjak.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Optužnice i Irina Vu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Optužnice i Irina Vu 0 7294 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-15 10:18:17 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-16 05:07:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-16 05:07:13 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Jahti ni traga, sankcije na rusku imovinu više nitko 'ne šljivi', država priznaje propust, a platiti bi mogle sitne ribe page_title=Jahti ni traga, sankcije na rusku imovinu više nitko 'ne šljivi', država priznaje propust, a platiti bi mogle sitne ribe [metakey] => Irina VU, Neven Melvan, Davor Butković, optužnica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/15\/24158833.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/15\/25820658.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Irina Vu, 35-metarska jahta: I dalje se vodi kao hrvatski brod, no sumnjamo da igdje jo\u0161 podi\u017ee na\u0161 barjak<\/p>","

Neven Melvan, glavni tajnik sindikata pomoraca Hrvatske<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24158833_1920.jpg":"1920x1080","k_24158833_1280.jpg":"1280x1280","k_24158833_1024.jpg":"1024x1024","k_24158833_640.jpg":"640x640","k_24158833_480.jpg":"480x480","k_24158833_340.jpg":"340x340","k_24158833_220.jpg":"220x220","o_24158833_1280.jpg":"1280x853","o_24158833_1024.jpg":"1024x682","o_24158833_640.jpg":"640x426","o_24158833_480.jpg":"480x320","o_24158833_340.jpg":"340x226","o_24158833_220.jpg":"220x146","h_24158833_1280.jpg":"1280x854","h_24158833_1024.jpg":"1024x683","h_24158833_640.jpg":"640x427","h_24158833_480.jpg":"480x320","h_24158833_340.jpg":"340x227","h_24158833_220.jpg":"220x147","pp_24158833_1280.jpg":"1280x1628","pp_24158833_1024.jpg":"1024x1303","pp_24158833_640.jpg":"640x814","pp_24158833_480.jpg":"480x611","pp_24158833_340.jpg":"340x432","pp_24158833_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1311","hd_25820658_1920.jpg":"1920x1080","k_25820658_1280.jpg":"1280x1280","k_25820658_1024.jpg":"1024x1024","k_25820658_640.jpg":"640x640","k_25820658_480.jpg":"480x480","k_25820658_340.jpg":"340x340","k_25820658_220.jpg":"220x220","o_25820658_1280.jpg":"1280x874","o_25820658_1024.jpg":"1024x699","o_25820658_640.jpg":"640x437","o_25820658_480.jpg":"480x327","o_25820658_340.jpg":"340x232","o_25820658_220.jpg":"220x150","h_25820658_1280.jpg":"1280x854","h_25820658_1024.jpg":"1024x683","h_25820658_640.jpg":"640x427","h_25820658_480.jpg":"480x320","h_25820658_340.jpg":"340x227","h_25820658_220.jpg":"220x147","pp_25820658_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820658_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820658_640.jpg":"640x814","pp_25820658_480.jpg":"480x611","pp_25820658_340.jpg":"340x432","pp_25820658_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14964766 Threads: 3 Questions: 3147126986 Slow queries: 7019895 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234901366 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/jahti-ni-traga-sankcije-na-rusku-imovinu-vise-nitko-ne-sljivi-drzava-priznaje-propust-a-platiti-bi-mogle-sitne-ribe-1381065 [printLink] => /vijesti/hrvatska/jahti-ni-traga-sankcije-na-rusku-imovinu-vise-nitko-ne-sljivi-drzava-priznaje-propust-a-platiti-bi-mogle-sitne-ribe-1381065?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 702917 [name] => Irina VU [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-15 17:28:48 [main_article_id] => 0 [alias] => irina-vu [link] => /tag/irina-vu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 505952 [name] => Neven Melvan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neven-melvan [link] => /tag/neven-melvan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 308313 [name] => Davor Butković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => davor-butkovic [link] => /tag/davor-butkovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 348965 [name] => optužnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => optuznica [link] => /tag/optuznica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Optužnice i Irina Vu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jahti ni traga, sankcije na rusku imovinu više nitko ‘ne šljivi‘, država priznaje propust, a platiti bi mogle sitne ribe [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/24158833.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Irina Vu, 35-metarska jahta: I dalje se vodi kao hrvatski brod, no sumnjamo da igdje još podiže naš barjak

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/24158833.jpg [title] =>

Irina Vu, 35-metarska jahta: I dalje se vodi kao hrvatski brod, no sumnjamo da igdje još podiže naš barjak

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/25820658.jpg [title] =>

Neven Melvan, glavni tajnik sindikata pomoraca Hrvatske

Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Veliko je pitanje bi li se danas više itko uzbudio oko svega. Osobito oko nestanka tzv. "ruske jahte" iz dalmatinske marine. Radi čega će sada na sud četvero hrvatskih pomoraca. A tada se činilo da nema važnije stvari: svi su nas uvjeravali da je ukrajinska pobjeda u ratu s agresivnim Rusima na dohvatu ruke, slobodni svijet - o Uniji da i ne govorimo - uveo je Moskvi stroge sankcije, potpora i pomoć Kijevu bila je neupitno civilizacijsko pitanje...

Tako je i naša malena Hrvatska htjela pokazati velikoj Europi da je na visini zadatka i da provodi direktive. Osobito kada se početklom 2023. otkrilo - sasvim izenada i gotovo sto dana poslije "partence" - da je iz betinskog škvera "nestala", odnosno neometano u Tursku otplovila sankcionirana jahta "Irina VU" koju se povezivalo s ruskim vlasnicima, obitelji tajkuna Ališera Usmanova. Odnosno, njegove supruge Irine Viner Usmanove. Usput, sam Usmanov nam je tada bio javio da "ni jahta, ni žena više nisu njegove". A njega se doživljavao kao oligarha i prijatelja Vladimira Putina.

- Znate kako se u nas kaže, riba smrdi od glave, ali izgleda da se čisti od repa! Čini mi se da bi na kraju mogle nastradati samo sitne ribe. Ja vjerujem da ni pomorci, kao ni službenici šibenske lučke kapetanije i murterske ispostave, odnosno načelnik iz Ministarstva mora nisu krivi. Vidjet ćemo, mislim da je ključno pitanje sljedeće: jesu li brodu bili oduzeti svjedodžbe i plovidbene dozvole? Je li sve bilo zavedeno u brodskom upisnom listu koji vodi nadležna Lučka kapetanija? Drugim riječima, je li jahta bila propisno zaustavljena? Zaustavljanje broda je formalni pravni čin i točno je regulirano, propisano kako ga treba provesti. Po mome mišljenju, to će biti ključno i u sudnici. Ako prethodno optužnica bude potvrđena, naravno - kazao nam je Neven Melvan, glavni tajnik sindikata pomoraca Hrvatske.

Melvan: Slučaj pokazuje čudne nelogičnosti

Kao što smo već objavili, Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podignulo je nekidan pred Općinskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana (1964., 1987., 1972. i 1988.) zbog počinjenog kaznenog djela iz Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja.

Najstarijeg se tereti da je, "nakon što mu je 20. srpnja 2022. godine, kao zapovjedniku jedne jahte, lučki kapetan Lučke ispostave Murter uručio pisanu obavijest o provođenju međunarodne mjere ograničenja raspolaganja imovinom koja se provodi zabranom isplovljavanja jahte s mjesta veza u Betini", unatoč tome "organizirao i angažirao stalne članove posade te jahte" (drugog, treću i četvrtog optuženog), te ih "upoznao sa sadržajem obavijesti, kao i još dvije osobe koje nije upoznao sa sadržajem obavijesti, sve s ciljem da se jahta preveze u Republiku Tursku".

Okrivljenim stalnim članovima posade broda optužnicom se stavlja na teret da su 6. listopada 2022. godine, uz još dva člana posade, isplovili iz marine u Betini i jahtom otplovili u Tursku unatoč zabrani, izvijestili su iz šibenskog općinskog tužiteljstva. Dvojica s "Irine VU", jahte registrirane u Hrvatskoj i hrvatske zastave pripadnosti, nisu - dakle - optužena jer Odvjetništvo smatra da nisu znali za sankcije.

Prema riječima sindikalnog čelnika Melvana, slučaj pokazuje čudne nelogičnosti:

- Država priznaje vlastiti propust, poroznost i inertnost sustava, ali istovremeno tereti službenike na terenu i jednog u resornom ministarstvu, kao i posadu. Međutim, nigdje još nema odgovora na već spomenuto ključno pitanje: je li brod bio formalno zaustavljen ili nije?! Zasad izgleda da ipak nije! Da su, naime, s "Irine VU" fizički bile izuzete svjedodžbe i plovidbene dozvole, kome bi normalnome palo na pamet isploviti bez dokumenata?! I kako bi uopće napustio državu ili uplovio u bilo koju luku bez svjedožbe?! Nikako!

---

image

Neven Melvan, glavni tajnik sindikata pomoraca Hrvatske

Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

Osim ako se ne radi o krađi i kradljivcima. Istu logiku - kojoj je suštinski i zdravorazumski teško prigovoriti - Melvan primjenjuje i u slučaju službenika Lučke kapetanije na terenu:

- Zar mislite da bi lučki kapetan ili šef ispostave samoinicijativno propustio izuzeti brodske isprave i upisati zaustavljanje, odnosno zabranu plovidbe, da je s vrha sustava stigao takav naputak. Pa postoji jasna hijerarhija u sustavu sigurnosti plovidbe i sve se radi po nalogu, a ne na svoju ruku. Sve ostalo je samo zabava za javnost.

‘Država bila prilično zbunjena i da nije na pravi način regulirala ovo osjetljivo područje‘

Sindikalac drži da se u cijelom slučaju radi o brzinskim i lošim rješenjima u izazovnim trenucima:

- Ja bih rekao da je država bila prilično zbunjena i da nije na pravi način regulirala ovo osjetljivo područje. Radili su navrat-nanos sve što ima veze s tim sankcijama i očito je najvažnije bilo na brzinu ih uvoditi, a na sve ostalo: formu, pravni okvir i regulaciju, način postupanja i provođenja, manje se mislilo. Čini mi se da je u pitanju bilo jedno nerazumijevanje situacije, da bi se na kraju tražio Pedro...

Pokušali smo razgovarati s prvooptuženim kapetanom, bivšim zapovjednikom jahte, kojega optužnica tereti da je sve organizirao, iako on sam nije bio isplovio s ekipom u Tursku, ali nam nije odgovorio na poruku. Ako se predomisli i odluči javno objasniti svoje postupke ili nam iznijeti svoju obranu i argumentaciju - vama ćemo prvima javiti.

Zato smo razgovarali s drugim akterima. S trojicom iz sustava koje je Oleg Butković, ministar mora, odlučio sankcionirati, odnosno smijeniti s položaja. Radi se o šibenskom lučkom kapetanu, o šefu murterske ispostave i o načelniku sektora sigurnosti plovidbe resornog ministarstva. Nitko od njih nije želio davati izjave, ali su nam ipak ponešto rekli. S ljudske strane, ne ulazeći u meritum.

Prvoj dvojici još traje disciplinski postupak povrede službene dužnosti, a treći ga je - izgleda - uspio izbjeći pravovremenom promjenom radnog mjesta. Koliko smo shvatili, potonji više nije državni službenik, pa navodno ne može ni biti na udaru disciplinskih mjera. Ipak, nije nam želio otkrivati detalje svojeg pravnog položaja. A dvojac iz Kapetanije još je zaposlen u sustavu, iako na drugim mjestima i na niže rangiranim pozicijama.

U pomorskim krugovima može se čuti da su i u Italiji bile nestale dvije sankcionirane jahte, pa se nitko nije previše uzbuđivao. Kod nas da su se odmah tražile nečije "glave". I da su službenici Kapetanije zapovjedniku jahte bili uručili pisanu obavijest o zabrani isplovljenja, ali da oni nemaju policijske ovlasti niti mogu lancima privezati brod za kraj. Jahta je, na koncu, napustila hrvatske vode preko službenog graničnog prijelaza u Dubrovniku i nitko je nije zaustavio u tom pokušaju...

I dalje je upisana u hrvatskom upisniku, ali kamo je završila i gdje je danas, kako se sada zove i čija je mora ovog vrućeg proljeća zibaju - pojma nemamo! Isključila je AIS (automatski identifikacijski susta) i uređaj je zadnji put zabilježio da je iz Betine stigla u tursku egejsku luku Didim 9. listopada 2022. godine, nakon trodnevne plovidbe. Ima signala koji ukazuju da je na tom području boravila i ljetos. Duga je 34,5 metara, ima 240 brutotona, izgrađena je 2012. u Sunseekerovom brodogradilištu u Velikoj Britaniji. Formalni vlasnik bila joj je tvrtka Leraux Yachts s britanskih Kajmanskih Otoka, a nova je vrijedila 8,5 milijuna funti. I dalje se vodi kao hrvatski brod, no sumnjamo da igdje još podiže naš barjak.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Vojko Bašić/HANZA MEDIA
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Irina Vu, 35-metarska jahta: I dalje se vodi kao hrvatski brod, no sumnjamo da igdje još podiže naš barjak

Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Neven Melvan, glavni tajnik sindikata pomoraca Hrvatske

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/jahti-ni-traga-sankcije-na-rusku-imovinu-vise-nitko-ne-sljivi-drzava-priznaje-propust-a-platiti-bi-mogle-sitne-ribe-1381065 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bdffe902ac95701689f69cdfb3ee4275d59db9c0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jahti+ni+traga%2C+sankcije+na+rusku+imovinu+vi%C5%A1e+nitko+%E2%80%98ne+%C5%A1ljivi%E2%80%98%2C+dr%C5%BEava+priznaje+propust%2C+a+platiti+bi+mogle+sitne+ribe&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fjahti-ni-traga-sankcije-na-rusku-imovinu-vise-nitko-ne-sljivi-drzava-priznaje-propust-a-platiti-bi-mogle-sitne-ribe-1381065 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fjahti-ni-traga-sankcije-na-rusku-imovinu-vise-nitko-ne-sljivi-drzava-priznaje-propust-a-platiti-bi-mogle-sitne-ribe-1381065 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Optužnice i Irina Vu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaOptužnice i Irina Vu

Jahti ni traga, sankcije na rusku imovinu više nitko ‘ne šljivi‘, država priznaje propust, a platiti bi mogle sitne ribe

Piše Damir Tolj
16. travnja 2024. - 07:07
Irina Vu, 35-metarska jahta: I dalje se vodi kao hrvatski brod, no sumnjamo da igdje još podiže naš barjakNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Veliko je pitanje bi li se danas više itko uzbudio oko svega. Osobito oko nestanka tzv. "ruske jahte" iz dalmatinske marine. Radi čega će sada na sud četvero hrvatskih pomoraca. A tada se činilo da nema važnije stvari: svi su nas uvjeravali da je ukrajinska pobjeda u ratu s agresivnim Rusima na dohvatu ruke, slobodni svijet - o Uniji da i ne govorimo - uveo je Moskvi stroge sankcije, potpora i pomoć Kijevu bila je neupitno civilizacijsko pitanje...

Tako je i naša malena Hrvatska htjela pokazati velikoj Europi da je na visini zadatka i da provodi direktive. Osobito kada se početklom 2023. otkrilo - sasvim izenada i gotovo sto dana poslije "partence" - da je iz betinskog škvera "nestala", odnosno neometano u Tursku otplovila sankcionirana jahta "Irina VU" koju se povezivalo s ruskim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:03