StoryEditorOCM
Crna kronikaBILTEN SMRTI (13)

Kuhao metamfetamin pa ubio svoje dilere. ‘Otkucao‘ ga zatvorenik kojem se povjerila njegova ljubavnica

Piše Petar Čikeš
21. travnja 2024. - 23:02

Dustin Honken je bio američki diler droge koji je zbog ubojstva petoro ljudi, od toga dvije maloljetne djevojčice, osuđen na smrtnu kaznu. Presuda je izvršena smrtonosnom injekcijom gotovo tri desetljeća nakon što je Honken počinio ubojstva. Rođen je u Brittu, gradiću na sjeveru savezne države Iowe. Izvor životnih prihoda pronašao je u prodaji marihuane i kokaina.

Ali, pošto je jednu godinu studirao kemiju shvatio je da će svoju zaradu povećati proizvodnjom droge. Zajedno sa svojim suradnikom Timom Cutkompom napravio je "tvornicu" za kuhanje metamfetamina, a drogu su prodavali preko dvojice dilera. U međuvremenu je upoznao i svoju djevojku Angelu Johnson koja će mu kasnije asistirati pri izvršenju ubojstava.

image

Dustin Honken

Handout/Afp

Nakon što je saznao da je jedan od njegovih dilera, Greg Nicholson, postao policijski doušnik krenuo je u potjeru za njim. Nicholsona je pronašao u kući Lore Duncan, samohrane majke dviju djevojčica, desetogodišnje Kandi i šestogodišnje Amber. Honken je uz pomoć svoje djevojke Angele prisilio Nicholsona da snimi svoje priznanje u kojem negira Honkenovu povezanost s proizvodnjom droge.

Zatim je naoružani dvojac sve osobe koje su pronašli u kući vezali i automobilom odveli na osamljeno mjesto u obližnjoj šumi gdje su ih čekali iskopani grobovi. Svog nevjernog dilera, ali i njegovu prijateljicu Loru Duncan i njeno dvoje maloljetne djece su hladnokrvno ubili hicima iz puške.

Ubrzo je sumnja pala i na drugog dilera Terryja DeGeusa pa ga je Honken na prevaru doveo na praznu farmu gdje ga je pretukao i potom ubio iz vatrenog oružja. Iako je sumnjala u Honkena i njegovu djevojku, policija ih zbog nedostatka dokaza (tijela su bila skrivena) nije uhitila zbog peterostrukog ubojstva već zbog dilanja droge.

No, u zatvoru je lakovjernu Honkenova djevojku čekala klopka. U zatvoru se Angela Johnson sprijateljila (bar je tako ona mislila) s Robertom "Bobbyjem" Geneom McNeeseom koji je služio doživotnu robiju i koji je bio policijski doušnik. McNeese ju je, stekavši njeno povjerenje, nagovorio da mu detaljno objasni gdje su zakopali tijela svojih žrtava.

Nakon tog priznanja, optužnica protiv Dustina Honkena i Angele Johnson za peterostruko ubojstva se sama napisala. Nakon dva mjeseca dugog suđenja, Honken i Johnson su proglašeni krivima. Osuđeni su na smrt upravo zbog brutalnosti i besmislenosti ubojstava djece. Honkenu je presuda izvršena 2020. godine, a Angeli Johnson je smrtna kazna preinačena u doživotnu robiju. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 23:02