Ovaj bliskoistočni recept volimo u svim njegovim varijantama, od klasičnog slanutka do varijacija s maslinama ili papričicama. Do sada zato nismo imali prilike probati hummus od graška - nije toliko čest, a i ne može ga se naći u kupovnoj varijanti. Naravno, čim smo ga otkrili morali smo odmah iskoristiti recept i sada priznajemo da nas je oduševio. Vrlo je jednostavan za napraviti, a i idealna je alternacija za sve one koji nisu ljubitelji originala jer je u ovom slučaju grašak baza i radi se u potpunosti bez slanutka.
Ljetni hummus od graška
Sastojci:
500 g graška
50 ml maslinova ulja
1 češanj češnjaka
2 žlice soka od limuna
timijan i metvica
sol, svježe mljeven papar
tostitran kruh ili štapići povrća
Priprema:
Zamrznutom ili konzerviranom grašku oduzmite 2-3 žlice, a ostatak ubacite u blender. Dodajte mu naribani češnjak, ulje, sok limuna te sol i papar. Dobro izblendajte, provjerite treba li još soli ili limuna te na kraju dodajte nasjeckano začinsko bilje i grašak koji ste sačuvali za ukras. Po želji dodajte još i izmrvljeni feta sir ili pak grubo ribanoi Pecorino Romano. Poslužite uz tostirani kruh, bruschette, povrće narezano na štapiće... Može poslužiti i kao namaz i kao dip, ali i kao prilog, umjesto pirea te kao dodatak pizzi.