Overlay
Bogatog okusa

Jeste li ikada isprobali sicilijanski Pesto Rosso? Treba vam samo 10 minuta za njegovu pripremu i ne zahtijeva kuhanje

Piše Stil
Foto Shutterstock
13. kolovoza 2021. - 12:04

Većini se ljudi kada čuju riječ Pesto u glavi pojavi slika zelenog umaka. Riječ je zapravo o samo jednoj inačici zvanoj Pesto Genovese koja se radi od bosiljka. Isto tako postoji sicilijanska verzija Pesto Rosso čiji su osnovni sastojak sušene rajčice.

Kao što mu ime kaže ovaj pesto je crvene boje, a ima intenzivan okus kao njegov brat sa sjevera. Osim s rajčicama prema se s s bademima, češnjakom, začinskim biljem i maslinovim uljem te ima bogat, slatkasto oštar okus.

Recepti za pesto od sušene rajčice razlikuju po regijama, gradovima, čak i domaćinstvima. Umak obično zahtijeva bademe umjesto pinjola koji se koriste u pestu od bosiljka. Neki kuhari dodaju bosiljak, dok drugi okus nadopunjuju drugim začinskim biljem, poput ružmarina. Nekoliko recepata dodaje crne masline za još intenzivniju aromu.

Pesto od sušenih rajčica / Pesto Rosso

Sastojci

1 šalica sušenih rajčica 

1/3 šalice badema (neslanih, suho pečenih)

2-3 češnja češnjaka

1 žlica svježeg lista ružmarina

1/2 žličice soli

1/4 žličice mljevenog crnog papra

1/2 žličice mljevene crvene paprike, po izboru

3/4 do 1 šalica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Priprema

Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok svi ne budu sitno nasjeckani. Žlicom izvadite smjesu iz blendera, iskoristite koliko vam je potrebno za obrok, a ostatak sačuvajte za kasnije. Pesto Rosso možete čuvati pokriven u hladnjaku do tjedan dana.

Poslužite ga prelivenog s tjesteninom ili kao prilog mesu. Možete ga koristiti i kao namaz u sendvičima ili na brusketima.

Ako ste pesto držali u hladnjaku nemojte ga podgrijavati prije posluživanja nego ga ostavite na sobnoj temperaturi neko vrijeme dok se ne zagrije sam. Tako će opet imati puni okus.

23. travanj 2024 13:56