Zahuktavaju se slatke pripreme za blagdane, listaju se bilježnice s obiteljskim receptima, diktiraju se upute, traže se iskušani savjeti... Ali neće biti na odmet još koji novi receptić, zar ne? Izdvojili smo tri super recepta za božićne kolačiće naših omiljenih gastro blogerica, sigurni smo da će biti pun pogodak!
Mirjana Marčinko s Od slatkog slađe otkrila nam je recept za božićne kolačiće koji se u njenoj obitelji "pod obavezno" pripremaju već skoro 30 godina, jako su fini i izvrsno pašu uz vino.
Padobranci
Sastojci za puslice:
3 bjelanjka (jaja M veličine)
prstohvat soli
200 g šećera
250 g mljevenih oraha
1 žlica limunovog soka
3 žlice krušnih mrvica
Sastojci za kremu:
3 žumanjka
1 jaje
50 g šećera u prahu
120 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
Priprema:
1. Krema
Žumanjke, jaje i šećer umutiti mikserom te kuhati na pari uz neprekidno miješanje. Krema je skuhana kada kuhača ostavlja trag na dnu posude.
Skloniti s vatre, dodati usitnjenu čokoladu te miješati dok se ne otopi. Ohladiti.
U hladnu kremu mikserom umiješati 100 g umućenog maslaca.
2. Puslice
Bjelanjke sobne temperature izraditi mikserom, dodavati žlicu po žlicu šećera uz neprekidno mućenje. Na kraju dodati limunov sok. U čvrsti snijeg kuhačom lagano umiješati mljevene orahe i krušne mrvice.
Na masnom papiru pomoću vrećice za ukrašavanje oblikovati puslice. Puslice peći oko 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 150 ˚C. (Na dodir moraju biti čvrste, ali ostati svijetle.)
3. Po dvije puslice lijepiti hladnom kremom.
Mirjana nam je poslala i video, kako bi vam postupak bio savršeno jasan.
Anamarija Habuš s Mrvice sa stola (na Instagramu je možete pratiti na Tigerlilly47), o kojoj smo vam nedavno pisali, dala nam je recept za slatku božićnu salamu, za sve one kojima se više ne da paliti pećnicu. Što je sasvim razumljivo.
Božićna salama
Sastojci:
200 g tamne čokolade
100 g maslaca
70 g šećera u prahu
100 g nasjeckanih suhih smokava
2 žlice džema od smokava
100 g suhog keksa
2 žlice ruma
Priprema:
Čokoladu i maslac otopite na pari, dodajte šećer u prahu i miješajte dok se sastojci ne sjedine. U posebnu zdjelu stavite smokve i izlomljene kekse, dodajte smjesu otopljene čokolade i maslaca, rum, džem i dobro izmiješajte da se sastojci ne povežu.
Smjesu ostavite da se ohladi pa je istresite na prozirnu foliju. Rukama oblikujte oblik "salame", čvrsto je zamotajte u foliju.
Pripremljenu salamu ostavite u hladnjaku preko noci.
Ohlađenu salamu odmotajte, uvaljajte u šećer u prahu i prije rezanja ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta.
Simpatična Šibenka Nina Bedrica dala nam je recept za kojim je na njenom Instagramu Slatka iskušenja nastala prava pomutnja. Riječ je o vrlo jednostavnim kiflićima koje možete, a i ne morate nadjenuti, jer im sasvim dovoljno okusa daje neodoljiva smjesa za posipanje...
Starogradske kiflice
Sastojci za tijesto:
300 g brašna
200 g maslaca
200 g krem sira (ili svježi sir)
Smjesa za posipanje:
120 g mljevenih lješnjaka (možete orahe, bademe)
80 g kristal šećera
80 g smeđeg šećera (a možete i sve kristal šećer)
Cimeta po želji
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na nekih sat vremena.
Ohlađeno tijesto podijelite na četiri dijela, uzmite dva,to vam je otprilike za jedan pleh, a ostala dva vratite u hladnjak.
Prvu lopticu razvaljajte u krug, pospite smjesom od lješnjaka, lagano prođite valjkom da se sljubi s tijestom s jedne i druge strane. Izrežite trokutiće koje možete, a i ne morate nadjenuti (mi jednu turu nadjenemo, neki čoko namaz će savršeno ići).
Zarolajte kifliće i pecite na 180 ° C nekih 15-ak minuta.
Treba li vam još malo nadahnuća? Skoknite na naš Instagram!