Stvarno volim kuhati, i to od malih nogu. Uvijek sam se motala u kuhinji oko bake i mame, znatiželjno gledajući kako od samo nekoliko namirnica svašta može nastati – kaže nam simpatična Anamarija Habuš, po struci medicinska sestra, ali u srcu zaljubljenica u kulinarstvo i fotografiju. Njezin nam je profil na Instagramu Tigerlilly47 izvor nadahnuća i dobrih recepata, na kojem često "parimo oči" uzdišući nad fotografijama, a nedavno smo otkrili da ima i blog "Mrvice sa stola" te da je izdala istoimenu kuharicu. Kako nam je kazala, profil Tigerlilly47 postoji još od njezinih studentskih dana – započet je na Coolinarici, nastavljen na Instagramu – i u to vrijeme predstavljao je Anamarijinu malu riznicu skuhanih jela, recepata i fotografija.
– Kako sam rasla, u kulinarskom i fotografskom smislu, tako se Instagram nametnuo kao svojevrsni prozor u svijet, na koji su ionako migrirali svi moji "Cool" prijatelji. Kako je količina recepata pripremljenih i isprobanih jela svakim danom rasla, a recepti su bili odasvud, iako su najdraži iz bakine kuharice rukom pisani, tako sam poželjela svoju vlastitu "kuharicu". Prije dvije godine "Mrvice sa stola" postale su to! Moja vlastita kuharica. I svatko može zaviriti tamo, pogledati i isprobati svaki recept koji sam spremila i za koji smatram da zaslužuje mjesto tamo – priznaje nam Anamarija, dok na pitanje što joj je pri svemu tome najveći gušt, a što najveći izazov, odgovara kako je pronalaženje i osmišljavanje drukčijih i zanimljivih recepata najteži dio, dok je njezina ljubav podijeljena između pripreme hrane i fotografije.
– Sama za sebe uvijek kažem da sam najsretnija kada uniformu koju inače nosim na poslu zamijenim pregačom! Najviše volim raditi slastice i njima razveseliti obitelj i prijatelje. Razne vrste tijesta pružaju mi mogućnost igranja u kuhinji i kreiranja nečeg novog. Jednom prilikom dobila sam recept s brašnom od bučinih koštica, te sam napravila roščiće koji su bili izrazito ukusni i dandanas su kolač koji pripremamo za blagdane – otkriva nam blogerica.
Kad je pitamo je li ono što nam prezentirate na blogu i Instagramu ujedno i hrana koju najčešće priprema za svoj gušt, Anamarija nam kaže kako, premda u kuhinji najviše uživa radeći slastice, više naginje u "tim slano" te priznaje kako u pećnicu više voli staviti dobar komad mesa nego čokoladni kolač.
Zanimalo nas je i gdje je stekla vještinu snimanja food fotografije te ima li savjet koji s nama možete podijeliti u vezi s tim.
– Što se tiče fotografije, iskustvo sam stekla sama. Gledajući razne tutorijale, pripremljena jela i razne kuharice, htjela sam i sama fotografirati pripremljenu hranu. Metodom pokušaja i pogrešaka otkrila sam neki svoj stil koji danas njegujem. Savjet koji bih vam mogla dati jest taj da je dnevno svjetlo vaš najbolji prijatelj i da nikada ne odustanete od ideje.
Kako nam se bliže blagdani, nismo odoljeli da ne upitamo Anamariju ima li možda već plan koja će jela pripremati i drži li se pritom tradicije ili eksperimentira s novim jelima ili svojim verzijama tradicionalnih...
– Na našem blagdanskom stolu ove godine svakako će se naći purica s mlincima i francuska salata, koja je neizostavni dio blagdanskog stola. Zatim torta koja će biti zvijezda blagdanskog stola i nekoliko vrsta sitnih kolača. To su svakako tradicionalni recepti u koje uvijek ubacim neki svoj potpis, onako za gušt – zaključuje naša sugovornica.
Brzi trokutići sa sirom i šunkom
Sastojci:
4 kore za savijaču
300 g svježeg sira
150 g kuhane šunke
1 jaje
3 žlice grisa
1 žličica češnjaka u granulama
1 žličica origana
Priprema:
U zdjeli pomiješajte svježi sir, dodajte jaje, šunku narezanu na kockice, gris i začine.
List za savijaču stavite na radnu površinu, premažite uljem i prekrijte drugim listom pa narežite na trake širine otprilike 4 centimetra.
Na početak svake trake stavite pripremljenu smjesu i smotajte u formu trokutića tako da počnete s lijevim krajem kore i motate ga cik-cak nadesno pa ponovno nalijevo, dok ne dođete do kraja.
Trokutiće pecite na zagrijanome maslacu 4 minute sa svake strane ili u pećnici dok ne porumene te poslužite uz umak od jogurta i češnjaka.
Hasselback krumpir
Sastojci:
Jelo:
4 srednja krumpira
4 kriške slanine
4 žlice maslaca
sol i papar
Umak:
180 g kiselog vrhnja
2 žlice majoneze
sol i papar
svježi vlasac
Priprema:
Krumpire nemojte guliti, nego ih dobro operite četkicom pod vodom. Posušite ih i narežite na tanke listiće (harmoniku) pritom pazeći da ih ne prerežete do kraja. Najlakši trik je da se krumpir stavi između dvije kuhače ili štapića za ražnjiće. Pancetu narežite na manje listiće i utisnite između proreza na krumpiru. Tako pripremljene krumpire stavite u posudu za pečenje, posolite i popaprite, te ih premažite omekšanim maslacem.
Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva otprilike jedan sat.
Umak pripremite tako da sve navedene sastojke pomiješate zajedno i začinite po želji, te poslužite s toplim krumpirima.
Kuglof s kandiranim vocem
Sastojci:
220g glatkog brašna
260 g sećera
3 jaja
115 g maslaca
100 ml jogurta
1 zličica praška za pecivo
naribana korica naranče
prstohvat soli
100 g kandiranog voća
1 zličica arome vanilije
Priprema:
U posudi miksajte omeksali maslac i secer dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje, izmedu svakog kratko promiksajte. Zatim dodajte jogurt, sol, aromu vanilije i prosijano brasno pomijesano sa praskom za pecivo. Spatulom miješajte dok ne dobijete glatku smjesu pa umijesajte naribanu koricu narance i kandirano voce.
Kalup za kuglof dobro namastite i pobrasnite pa izlijte pripremljenu biskvitnu smjesu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pecnici na 180 stupnjeva 35-40 minuta.
Ohladeni kuglof prelijte otopljenom bijelom čokoladom i posipajte kandiranim voćem.
Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!