Overlay
‘SLAGALICA‘

Puzzle za jednokratno slaganje: kad je majka obrani od napadača, kćerka shvaća da je ne poznaje i otkriva njenu mračnu prošlost u seriji srednje klase

Piše Marko Njegić
3. travnja 2022. - 17:46

Trebala je "Slagalica" ili "Pieces of Her" biti barem dobra trilerska serija ako je suditi po prvoj epizodi, a do posljednje osme ispala je osrednje-slaba.

Prva epizoda Netflixove serije prilično je impresivna i intrigantno postavlja stvari. Majka i kćerka Laura Oliver i Andy (Toni Collette, Bella Heathcote) odlaze u šoping centar jednog običnog dana na kćerkin 30. rođendan.

Tamo će ih nenadano zateći nasilna situacija, pucnjava, talačka kriza s šokantnim razrješenjem. Kad Andy bude ugrožena, Laura instinktivno, kao mama lavica, brani kćerku, ali ne bilo kako, već tako da napadaču – prereže grkljan.

"Ako netko prijeti vašem djetetu, napravit ćete sve što možete, nešto se probudi", govori Laura čija će (re)akcija dospjeti u sve medije, a ona ne želi pažnju.

Nasilje će je ubrzo ponovno zateći i to pokucati na vrata njezine kuće, nakon čega se čini da kćerka slabo poznaje svoju majku. Tko je Laura?

Da je nakon okršaja s napadačem izjavila "kuhari to rade", kao lik Geene Davis u "Paklenom poljupcu", ili nešto slično, rekli bismo da se u njoj probudila akcijska junakinja, neka zatomljena špijunka s mračnom povijesti, posebice kad otkrijemo da ima spremno auto za bijeg s oružjem, lažne osobne isprave i kofer pun novca.

Nažalost, već u drugoj epizodi postaje jasno da serija, ekranizacija romana Karin Slaughter, ne ide u tom smjeru jednom kad se Laurina "Slagalica" počne polako slagati. Naglasak je na "polako".

Razvučena serija kreatorice Charlotte Stoudt (radila na "Domovini", "Kući od karata" i "Fosse/Verdon") potom biva razapeta između sadašnje linije radnje i "flashbackova" iz Laurine prošlosti kad je, kao Jane Queller, glumi mlada glumica Jessica Barden.

Međutim, "flashbackovi" prijete preuzeti seriju u kojoj Andy doznaje za Laurina brata (David Wenham) i oca (Terry O'Quinn) koji je ubijen u Oslu, a i da je Laura bila u programu za zaštitu svjedoka prije kćerkina rođenja.

To nije sve jer ono što gledatelj otkrije u prošlosnom "flashbacku" netko će ponoviti u centralnom sadašnjem tijeku priče za svaki slučaj, kao da je u pitanju "Inception" ili "Tenet" pa da se publici mora još jednom objasniti o čemu se radi.

Kad takve stvari postanu učestale, intriga stvorena u prvoj epizodi nepovratno se gubi, a gledatelj bi mogao početi gubiti interes sit ponavljanja, tj. vrtnje u krug, naročito što "Pieces Of Her" postaje sve manje interesantna serija, iako ostaje razmjerno gledljiva za publiku koja želi ubiti vrijeme ili nema pri ruci neki bolji triler.

Od boljih trilera preporučili bismo prije superiorno "Nevjerojatno" kad smo kod Netflixovih serija i glumice Collette, "Nevine", pa i "Ne vjeruj svojim očima". Trilerski dometi "Slagalice" nisu veliki, tek malo veći od "Vikenda u Hrvatskoj".

"Pieces Of Her" gledljivom čine glumice, potentna Barden koju treba držati na oku, korektna Heathcote ("Neonski demon", "Relikt") i poslovično odlična Collette.

Jedna od najboljih glumica današnjice trudi se maksimalno i daje "komadiće sebe", ali je prekvalificirana za ovakav materijal i zaslužuje nešto puno bolje.

SERIJA: Pieces Of Her; triler; SAD, 2022. KREATOR: Charlotte Stoudt ULOGE: Toni Collette, Bella Heathcote OCJENA: **

25. travanj 2024 00:29