stdClass Object ( [id] => 1378606 [title] => Je li prehrana bez mesa štetna za djecu sportaše? Stručnjakinja otkriva kako riješiti problem i tko treba biti na oprezu [alias] => je-li-prehrana-bez-mesa-stetna-za-djecu-sportase-strucnjakinja-otkriva-kako-rijesiti-problem-i-tko-treba-biti-na-oprezu [catid] => 283 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sve češće svjedočimo kako se određen broj ljudi orijentirao na prehranu u kojoj je smanjena količina hrane životinjskog podrijetla, a među takvima ima i profesionalnih sportaša. Novak Đoković, Lewis Hamilton, Venus Williams Chris Paul samo su neki koji su odabrali „plant based” način života, koji se temelji na konzumaciji namirnica pretežito biljnog podrijetla uz naglasak na biranje što manje prerađevina, ali i ograničavanje unosa ili potpuno ukidanje konzumacije mesnih i mliječnih proizvoda.

Mnogi ih rekreativci odluče u tom putu slijediti, dok se drugi pak pitaju: „kako nadomjeste bjelančevine, je li takva prehrana zdrav odabir za one koji trpe velike napore, mogu li patiti od nedostatka nekih minerala, treba li to biti uzor mlađima...” i slično. 

- Planiranje optimalne prehrane za profesionalne sportaše, samo po sebi, izazovno je i kompleksno. Uključimo li u računicu i ograničenja u izboru namirnica, situacija se dodatno komplicira - počela je Mirna Pleština, magistra kliničkog nutricionizma, koja radi u savjetovalištu Nutrient.

---

---

- Postoji niz prehrambenih obrazaca, manje ili više rigoroznih, koji isključuju konzumaciju mesa, a jedni od najpopularnijih su vegetarijanstvo i veganstvo. Dok vegetarijanstvo uključuje konzumaciju nekih vrsta hrane životinjskog podrijetla, veganski način prehrane u potpunosti se temelji na hrani biljnog podrijetla. Veganstvo kod profesionalnih sportaša zahtjeva posebnu pažnju s obzirom na to da je jedan od najradikalnijih oblika ograničenja u prehrani. Trenutna istraživanja sugeriraju da sportaš može slijediti vegansku prehranu bez negativnog učinka na izvedbu, prilagodbu i oporavak od treninga, no važno je naglasiti da takva prehrana zahtijeva pažljivo razmatranje, procjenu i planiranje unosa energije i hranjivih tvari – obavezno uz nadzor nutricionista.

---

image

Mirna Pleština

Osobni album
---

Javlja li se kod takve prehrane nedostatak određenih minerala?

- Veganska prehrana, posebice sportska, koja se konzumira spontano može dovesti do cijele palete nutritivnih deficita, počevši od nedovoljnog unosa bjelančevina (proteina), željeza, cinka, kalcija, vitamina D i vitamina B12 te omega-3 masnih kiselina – ovdje je jasno Pleština izdvojila prehranu u kojoj ne postoji niti jedna namirnica životinjskog podrijetla pa nastavila:

- Bjelančevine unosimo i kroz hranu biljnog podrijetla, no takva hrana ne sadrži sve esencijalne aminokiseline (organizam ih ne proizvodi sam, stoga je nužno unositi ih putem hrane). Kako bismo ipak doskočili tom problemu, nužno je pametno kombinirati hranu. Primjerice smeđa riža ima nizak udio lizina, a visok udio metionina, dok je kod graška obrnuto. Kombinacijom te dvije namirnice dobiti ćemo potpuniji profil esencijalnih aminokiselina.

Trebaju li se uzimati dodaci prehrani?

- U nekim slučajevima poželjno je uključiti i dodatke prehrani, ali opet – ciljano i promišljeno. Potrebno je razmotriti potencijalne nutritivne deficite te po potrebi uključiti dodatke prehrani u vidu vitamina i minerala (ne u obliku multivitaminskih pripravaka), kreatina, proteina, aminokiselina, omega-3 i slično.

Jesu li zamjene dovoljno zdrave i prihvaća li tijelo jednako primjerice mjericu whey proteina i komad mesa?

- Whey protein nije štetan, ali nije ni za svakoga nužan. Kada govorimo o potrebama profesionalnih sportaša za proteinima, one su znatno veće u odnosu na ostatak populacije, stoga su proteinski shakeovi praktičan način za dostizanje optimalnog unosa proteina. Whey, s obzirom na to da je mliječni produkt, ima puni sastav aminokiselina, visoku nutritivnu vrijednost te dobru bioraspoloživost (količina koja u konačnici dospije do ciljanih tkiva). Svakako kod odabira whey proteina, pripaziti da ste odabrali izolat, a ne koncentrat budući da ima veći udio proteina te bolju bioraspoloživost. To ne znači da možemo primjerice polovicu dnevnih potreba za proteinima zadovoljiti unosom proteinskog praha, prije svega jer unosom cjelovite hrane bogate proteinima (npr. meso) unosimo i druge vrijedne nutrijente.

---

image
Tomislav Kristo/Cropix
---

Marketinški trikovi

Pleština nas je dobro uvela u temu kako bi shvatili da za profesionalne sportaše nema straha, budući da svi oni iza sebe imaju stožer koji se dobro brine o njima. No, što je s „običnim smrtnicima”? Svi koji se odluče na neki od spomenutih „režima” iz različitih razloga, također se najčešće pita oko unosa bjelančevina, a ako ste jedan od njih, nemojte nasjesti na marketinške trikove.

Promovira li se previše unos proteina kod prosječnih rekreativaca i može li on biti destruktivan?

- Na policama trgovina pronalazimo sve više proizvoda s nazivom „high protein”, a koliki odjek takav marketing ima kod kupaca najbolje pokazuje praksa da se i namirnicama koje prirodno sadrže velike količine proteina – poput skyra dodaje pridjev proteinski. Veliki broj kupaca „high protein” proizvode percipira kao zdrave, što nije uvijek točno. Također, takvi proizvodi često imaju i više kalorija. Adekvatan unos bjelančevina od izuzetne je važnosti, ali većina populacije, pa čak i napredniji rekreativci mogu ga zadovoljiti raznovrsnom i pravilnom prehranom. 

 Postoje li posljedice od prevelikog unosa proteina? 

- Oko unosa bjelančevina, posebice onog maksimalnog dopuštenog, zadnjih godina lome se koplja. Minimalan unos, za zdravu populaciju, iznosi 0,8 g/kg TM, dok je maksimalan unos 2 g/kg TM. No, neka istraživanja pokazuju da i viši unos proteina kroz duži period, ne mora nužno biti štetan za svakoga. Prosječan, zdravi pojedinac koji se ne bavi sportom, nema potrebu za visokoproteinskom prehranom. Preveliki unos bjelančevina kroz duži period može uzrokovati probleme s bubrezima. 

Treba li uopće neki rekreativac koji ne jede meso, ali konzumira jaja, mliječne proizvode i  ribu, uzimati protein u prahu, pudinge, proteinske čokolade i slično?

- Potrebe za bjelančevinama kod rekreativaca mogu se bez problema zadovoljiti konzumacijom ostale hrane životinjskog podrijetla (jaja, riba, mliječni proizvodi), stoga nije potrebno koristiti protein u prahu. Proteinski pudinzi, čokolade i slični proizvodi u svom sastavu najčešće sadrže umjetne zaslađivače, čija učestala konzumacija može imati negativan utjecaj na crijevni mikrobiom. Konzumaciju takvih proizvoda svakako je preporuka ograničiti.

---

image
AFP
---

Anemičari trebaju biti na oprezu

Postoje li posljedice i simptomi izbacivanja mesa iz prehrane?

- Meso je izvor bjelančevina, željeza, cinka, selena, vitamina A te vitamina B kompleksa (posebice vitamina B12). Raznovrsnom prehranom koja uključuje sve ostale skupine namirnica, možemo nadoknaditi nutrijente iz mesa i izbjeći razvoj simptoma deficita. Većina simptoma koji se javljaju u slučaju neadekvatne nadoknade nutrijenata, vezani su uz anemiju. Pa se tako može javiti kronični umor, vrtoglavica, glavobolja, ispadanje kose, brz i nepravilan rad srca i slično.

Vegetarijanci i pesketarijanci (oni koji jedu i ribu) svakako nisu ugroženi, ali situacija je malo kompleksnija kod mlađe populacije...

Što je s djecom koja se bave nekim sportom, a još su u razvoju i izbace meso? Postoji li mogućnost posljedica? 

- Odgovor je sličan kao i za profesionalne sportaše – ako se radi spontano, bez planiranja adekvatnih zamjena, moguća je pojava simptoma nutritivnih deficita. Što su restrikcije u prehrani veće, a dijete mlađe (pogotovo ako se bavi sportom), vjerojatnost manjka nutrijenata je veća. 

Što je s djecom koja su anemična?

- Željezo je važan faktor rasta i razvoja, a biološki najpotentniji oblik (hem željezo) nalazi se upravo u crvenom mesu. Nalazimo ga i u jajima, ribi, školjkama, iznutricama stoga je kod anemične djece koja ne jedu meso, važno uvrstiti nabrojane namirnice u prehranu. Kao pomoć mogu poslužiti i suplementi željeza i biljni izvori željeza (ne-hem željezo) čiju ćete apsorpciju povećati konzumacijom vitamina C.

Cijelu ovu temu otvorili smo kako bi pokazali da se bez mesa – može! Međutim, u našem narodu je ta vrsta namirnice jako popularna i većina ne može zamisliti dan bez njega.

Jedu li Hrvati previše mesa?

- Iako geografski spadamo u zemlje Mediterana, naša prehrana sve više preuzima prehrambene obrasce tipične zapadnjačke prehrane. Meso i prerađevine, ultraprocesirana hrana i ‘junk food‘ puno su nam draži od voća, povrća i ribe. Taj trend udaljavanja od prehrane naših predaka nije prisutan samo kod nas, nažalost, i ostale mediteranske zemlje usvojile su sličan način prehrane.

Bi li ta prehrana mogla biti više izbalansirana i savjetujete li barem jedan dan u tjednu bez mesa?

- Same brojke po pitanju pretilosti djece i odraslih govore dovoljno o balansiranosti i kvaliteti naše prehrane. Učestalost konzumacije mesa samo je jedna od stavki koju je potrebno mijenjati. Mediteranska prehrana, proglašena jednom od najpravilnijih načina prehrane u svijetu, preporučuje umjeren unos bijelog mesa peradi, a unos crvenog mesa ograničava na par puta mjesečno, stoga je barem jedan dan u tjednu bez mesa itekako dobrodošao – zaključila je Pleština.

Dakle, jedan dan „posta” u tjednu neće vas ubiti. Dapače, svi skupa bi se mogli vratiti onoj prehrani koja je označena kao najzdravija...

---

image



 

Nikola Vilić/Cropix
---

---

image

Lewis Hamilton

Glenn Nicholls/Afp
---

---

image

Venus Williams

Brennan Asplen/Getty Images Via Afp
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => postoji razlika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => postoji razlika 2 0 9218 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-04 12:14:39 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Iva Majić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-06 15:50:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-06 15:50:34 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 283 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Ekskluzivne i zanimljive priče o poznatim sportašima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, poznati sportaši, ekskluzivno [secure] => 0 [page_title] => Više od sporta [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Je li prehrana bez mesa štetna za djecu sportaše? Stručnjakinja otkriva kako riješiti problem i tko treba biti na oprezu page_title=Je li prehrana bez mesa štetna za djecu sportaše? Stručnjakinja otkriva kako riješiti problem i tko treba biti na oprezu [metakey] => Mirna Pleština, Novak Đoković, Lewis Hamilton, Venus Williams, Chris Paul, VEGETERIJANSTVO, PESKETARIJANCI, veganstvo, vegani, meso, savjetovalište Nutrient [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26909796.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26841847.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26806020.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26873604.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26909703.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26909714.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26855688.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Glenn Nicholls\/Afp","Brennan Asplen\/Getty Images Via Afp","Tomislav Kristo\/Cropix","Osobni album","AFP","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Novak \u0110okovi\u0107 i Chris Paul<\/p>","

Lewis Hamilton<\/p>","

Venus Williams<\/p>","","

Mirna Ple\u0161tina<\/p>","","


\n
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1396","hd_26909796_1920.jpg":"1920x1080","k_26909796_1280.jpg":"1280x1280","k_26909796_1024.jpg":"1024x1024","k_26909796_640.jpg":"640x640","k_26909796_480.jpg":"480x480","k_26909796_340.jpg":"340x340","k_26909796_220.jpg":"220x220","o_26909796_1280.jpg":"1280x930","o_26909796_1024.jpg":"1024x744","o_26909796_640.jpg":"640x465","o_26909796_480.jpg":"480x349","o_26909796_340.jpg":"340x247","o_26909796_220.jpg":"220x159","h_26909796_1280.jpg":"1280x854","h_26909796_1024.jpg":"1024x683","h_26909796_640.jpg":"640x427","h_26909796_480.jpg":"480x320","h_26909796_340.jpg":"340x227","h_26909796_220.jpg":"220x147","pp_26909796_1280.jpg":"1280x1628","pp_26909796_1024.jpg":"1024x1303","pp_26909796_640.jpg":"640x814","pp_26909796_480.jpg":"480x611","pp_26909796_340.jpg":"340x432","pp_26909796_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26841847_1920.jpg":"1920x1080","k_26841847_1280.jpg":"1280x1280","k_26841847_1024.jpg":"1024x1024","k_26841847_640.jpg":"640x640","k_26841847_480.jpg":"480x480","k_26841847_340.jpg":"340x340","k_26841847_220.jpg":"220x220","o_26841847_1280.jpg":"1280x853","o_26841847_1024.jpg":"1024x682","o_26841847_640.jpg":"640x426","o_26841847_480.jpg":"480x320","o_26841847_340.jpg":"340x226","o_26841847_220.jpg":"220x146","h_26841847_1280.jpg":"1280x854","h_26841847_1024.jpg":"1024x683","h_26841847_640.jpg":"640x427","h_26841847_480.jpg":"480x320","h_26841847_340.jpg":"340x227","h_26841847_220.jpg":"220x147","pp_26841847_1280.jpg":"1280x1628","pp_26841847_1024.jpg":"1024x1303","pp_26841847_640.jpg":"640x814","pp_26841847_480.jpg":"480x611","pp_26841847_340.jpg":"340x432","pp_26841847_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26806020_1920.jpg":"1920x1080","k_26806020_1280.jpg":"1280x1280","k_26806020_1024.jpg":"1024x1024","k_26806020_640.jpg":"640x640","k_26806020_480.jpg":"480x480","k_26806020_340.jpg":"340x340","k_26806020_220.jpg":"220x220","o_26806020_1280.jpg":"1280x1920","o_26806020_1024.jpg":"1024x1536","o_26806020_640.jpg":"640x960","o_26806020_480.jpg":"480x720","o_26806020_340.jpg":"340x510","o_26806020_220.jpg":"220x330","h_26806020_1280.jpg":"1280x854","h_26806020_1024.jpg":"1024x683","h_26806020_640.jpg":"640x427","h_26806020_480.jpg":"480x320","h_26806020_340.jpg":"340x227","h_26806020_220.jpg":"220x147","pp_26806020_1280.jpg":"1280x1628","pp_26806020_1024.jpg":"1024x1303","pp_26806020_640.jpg":"640x814","pp_26806020_480.jpg":"480x611","pp_26806020_340.jpg":"340x432","pp_26806020_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26873604_1920.jpg":"1920x1080","k_26873604_1280.jpg":"1280x1280","k_26873604_1024.jpg":"1024x1024","k_26873604_640.jpg":"640x640","k_26873604_480.jpg":"480x480","k_26873604_340.jpg":"340x340","k_26873604_220.jpg":"220x220","o_26873604_1280.jpg":"1280x853","o_26873604_1024.jpg":"1024x682","o_26873604_640.jpg":"640x426","o_26873604_480.jpg":"480x320","o_26873604_340.jpg":"340x226","o_26873604_220.jpg":"220x146","h_26873604_1280.jpg":"1280x854","h_26873604_1024.jpg":"1024x683","h_26873604_640.jpg":"640x427","h_26873604_480.jpg":"480x320","h_26873604_340.jpg":"340x227","h_26873604_220.jpg":"220x147","pp_26873604_1280.jpg":"1280x1628","pp_26873604_1024.jpg":"1024x1303","pp_26873604_640.jpg":"640x814","pp_26873604_480.jpg":"480x611","pp_26873604_340.jpg":"340x432","pp_26873604_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1359x1991","hd_26909703_1920.jpg":"1920x1080","k_26909703_1280.jpg":"1280x1280","k_26909703_1024.jpg":"1024x1024","k_26909703_640.jpg":"640x640","k_26909703_480.jpg":"480x480","k_26909703_340.jpg":"340x340","k_26909703_220.jpg":"220x220","o_26909703_1280.jpg":"1280x1875","o_26909703_1024.jpg":"1024x1500","o_26909703_640.jpg":"640x937","o_26909703_480.jpg":"480x703","o_26909703_340.jpg":"340x498","o_26909703_220.jpg":"220x322","h_26909703_1280.jpg":"1280x854","h_26909703_1024.jpg":"1024x683","h_26909703_640.jpg":"640x427","h_26909703_480.jpg":"480x320","h_26909703_340.jpg":"340x227","h_26909703_220.jpg":"220x147","pp_26909703_1280.jpg":"1280x1628","pp_26909703_1024.jpg":"1024x1303","pp_26909703_640.jpg":"640x814","pp_26909703_480.jpg":"480x611","pp_26909703_340.jpg":"340x432","pp_26909703_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26909714_1920.jpg":"1920x1080","k_26909714_1280.jpg":"1280x1280","k_26909714_1024.jpg":"1024x1024","k_26909714_640.jpg":"640x640","k_26909714_480.jpg":"480x480","k_26909714_340.jpg":"340x340","k_26909714_220.jpg":"220x220","o_26909714_1280.jpg":"1280x852","o_26909714_1024.jpg":"1024x682","o_26909714_640.jpg":"640x426","o_26909714_480.jpg":"480x319","o_26909714_340.jpg":"340x226","o_26909714_220.jpg":"220x146","h_26909714_1280.jpg":"1280x854","h_26909714_1024.jpg":"1024x683","h_26909714_640.jpg":"640x427","h_26909714_480.jpg":"480x320","h_26909714_340.jpg":"340x227","h_26909714_220.jpg":"220x147","pp_26909714_1280.jpg":"1280x1628","pp_26909714_1024.jpg":"1024x1303","pp_26909714_640.jpg":"640x814","pp_26909714_480.jpg":"480x611","pp_26909714_340.jpg":"340x432","pp_26909714_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26855688_1920.jpg":"1920x1080","k_26855688_1280.jpg":"1280x1280","k_26855688_1024.jpg":"1024x1024","k_26855688_640.jpg":"640x640","k_26855688_480.jpg":"480x480","k_26855688_340.jpg":"340x340","k_26855688_220.jpg":"220x220","o_26855688_1280.jpg":"1280x853","o_26855688_1024.jpg":"1024x682","o_26855688_640.jpg":"640x426","o_26855688_480.jpg":"480x320","o_26855688_340.jpg":"340x226","o_26855688_220.jpg":"220x146","h_26855688_1280.jpg":"1280x854","h_26855688_1024.jpg":"1024x683","h_26855688_640.jpg":"640x427","h_26855688_480.jpg":"480x320","h_26855688_340.jpg":"340x227","h_26855688_220.jpg":"220x147","pp_26855688_1280.jpg":"1280x1628","pp_26855688_1024.jpg":"1024x1303","pp_26855688_640.jpg":"640x814","pp_26855688_480.jpg":"480x611","pp_26855688_340.jpg":"340x432","pp_26855688_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7753776 Threads: 1 Questions: 1632286599 Slow queries: 4850543 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111301554 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) ) [link] => /sport/vise-od-sporta/je-li-prehrana-bez-mesa-stetna-za-djecu-sportase-strucnjakinja-otkriva-kako-rijesiti-problem-i-tko-treba-biti-na-oprezu-1378606 [printLink] => /sport/vise-od-sporta/je-li-prehrana-bez-mesa-stetna-za-djecu-sportase-strucnjakinja-otkriva-kako-rijesiti-problem-i-tko-treba-biti-na-oprezu-1378606?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 754399 [name] => Mirna Pleština [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-04 15:48:55 [main_article_id] => 0 [alias] => mirna-plestina [link] => /tag/mirna-plestina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423817 [name] => novak đokovič [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => novak-dokovic [link] => /tag/novak-dokovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 246636 [name] => Lewis Hamilton [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lewis-hamilton [link] => /tag/lewis-hamilton ) [3] => stdClass Object ( [id] => 327153 [name] => venus williams [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => venus-williams [link] => /tag/venus-williams ) [4] => stdClass Object ( [id] => 326311 [name] => Chris Paul [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => chris-paul [link] => /tag/chris-paul ) [5] => stdClass Object ( [id] => 267619 [name] => vegeterijanstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vegeterijanstvo [link] => /tag/vegeterijanstvo ) [6] => stdClass Object ( [id] => 727370 [name] => PESKETARIJANCI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-23 07:21:49 [main_article_id] => 0 [alias] => pesketarijanci [link] => /tag/pesketarijanci ) [7] => stdClass Object ( [id] => 232263 [name] => veganstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => veganstvo [link] => /tag/veganstvo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 408065 [name] => vegani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vegani [link] => /tag/vegani ) [9] => stdClass Object ( [id] => 321772 [name] => meso [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => meso [link] => /tag/meso ) [10] => stdClass Object ( [id] => 754400 [name] => savjetovalište Nutrient [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-04 15:48:56 [main_article_id] => 0 [alias] => savjetovaliste-nutrient [link] => /tag/savjetovaliste-nutrient ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => postoji razlika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Je li prehrana bez mesa štetna za djecu sportaše? Stručnjakinja otkriva kako riješiti problem i tko treba biti na oprezu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-01-40-13-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26909796.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Novak Đoković i Chris Paul

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26909796.jpg [title] =>

Novak Đoković i Chris Paul

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26841847.jpg [title] =>

Lewis Hamilton

Glenn Nicholls/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26806020.jpg [title] =>

Venus Williams

Brennan Asplen/Getty Images Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26873604.jpg [title] => Tomislav Kristo/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26909703.jpg [title] =>

Mirna Pleština

Osobni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26909714.jpg [title] => AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26855688.jpg [title] =>



 

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sve češće svjedočimo kako se određen broj ljudi orijentirao na prehranu u kojoj je smanjena količina hrane životinjskog podrijetla, a među takvima ima i profesionalnih sportaša. Novak Đoković, Lewis Hamilton, Venus Williams Chris Paul samo su neki koji su odabrali „plant based” način života, koji se temelji na konzumaciji namirnica pretežito biljnog podrijetla uz naglasak na biranje što manje prerađevina, ali i ograničavanje unosa ili potpuno ukidanje konzumacije mesnih i mliječnih proizvoda.

Mnogi ih rekreativci odluče u tom putu slijediti, dok se drugi pak pitaju: „kako nadomjeste bjelančevine, je li takva prehrana zdrav odabir za one koji trpe velike napore, mogu li patiti od nedostatka nekih minerala, treba li to biti uzor mlađima...” i slično. 

- Planiranje optimalne prehrane za profesionalne sportaše, samo po sebi, izazovno je i kompleksno. Uključimo li u računicu i ograničenja u izboru namirnica, situacija se dodatno komplicira - počela je Mirna Pleština, magistra kliničkog nutricionizma, koja radi u savjetovalištu Nutrient.

---

---

- Postoji niz prehrambenih obrazaca, manje ili više rigoroznih, koji isključuju konzumaciju mesa, a jedni od najpopularnijih su vegetarijanstvo i veganstvo. Dok vegetarijanstvo uključuje konzumaciju nekih vrsta hrane životinjskog podrijetla, veganski način prehrane u potpunosti se temelji na hrani biljnog podrijetla. Veganstvo kod profesionalnih sportaša zahtjeva posebnu pažnju s obzirom na to da je jedan od najradikalnijih oblika ograničenja u prehrani. Trenutna istraživanja sugeriraju da sportaš može slijediti vegansku prehranu bez negativnog učinka na izvedbu, prilagodbu i oporavak od treninga, no važno je naglasiti da takva prehrana zahtijeva pažljivo razmatranje, procjenu i planiranje unosa energije i hranjivih tvari – obavezno uz nadzor nutricionista.

---

image

Mirna Pleština

Osobni album
---

Javlja li se kod takve prehrane nedostatak određenih minerala?

- Veganska prehrana, posebice sportska, koja se konzumira spontano može dovesti do cijele palete nutritivnih deficita, počevši od nedovoljnog unosa bjelančevina (proteina), željeza, cinka, kalcija, vitamina D i vitamina B12 te omega-3 masnih kiselina – ovdje je jasno Pleština izdvojila prehranu u kojoj ne postoji niti jedna namirnica životinjskog podrijetla pa nastavila:

- Bjelančevine unosimo i kroz hranu biljnog podrijetla, no takva hrana ne sadrži sve esencijalne aminokiseline (organizam ih ne proizvodi sam, stoga je nužno unositi ih putem hrane). Kako bismo ipak doskočili tom problemu, nužno je pametno kombinirati hranu. Primjerice smeđa riža ima nizak udio lizina, a visok udio metionina, dok je kod graška obrnuto. Kombinacijom te dvije namirnice dobiti ćemo potpuniji profil esencijalnih aminokiselina.

Trebaju li se uzimati dodaci prehrani?

- U nekim slučajevima poželjno je uključiti i dodatke prehrani, ali opet – ciljano i promišljeno. Potrebno je razmotriti potencijalne nutritivne deficite te po potrebi uključiti dodatke prehrani u vidu vitamina i minerala (ne u obliku multivitaminskih pripravaka), kreatina, proteina, aminokiselina, omega-3 i slično.

Jesu li zamjene dovoljno zdrave i prihvaća li tijelo jednako primjerice mjericu whey proteina i komad mesa?

- Whey protein nije štetan, ali nije ni za svakoga nužan. Kada govorimo o potrebama profesionalnih sportaša za proteinima, one su znatno veće u odnosu na ostatak populacije, stoga su proteinski shakeovi praktičan način za dostizanje optimalnog unosa proteina. Whey, s obzirom na to da je mliječni produkt, ima puni sastav aminokiselina, visoku nutritivnu vrijednost te dobru bioraspoloživost (količina koja u konačnici dospije do ciljanih tkiva). Svakako kod odabira whey proteina, pripaziti da ste odabrali izolat, a ne koncentrat budući da ima veći udio proteina te bolju bioraspoloživost. To ne znači da možemo primjerice polovicu dnevnih potreba za proteinima zadovoljiti unosom proteinskog praha, prije svega jer unosom cjelovite hrane bogate proteinima (npr. meso) unosimo i druge vrijedne nutrijente.

---

image
Tomislav Kristo/Cropix
---

Marketinški trikovi

Pleština nas je dobro uvela u temu kako bi shvatili da za profesionalne sportaše nema straha, budući da svi oni iza sebe imaju stožer koji se dobro brine o njima. No, što je s „običnim smrtnicima”? Svi koji se odluče na neki od spomenutih „režima” iz različitih razloga, također se najčešće pita oko unosa bjelančevina, a ako ste jedan od njih, nemojte nasjesti na marketinške trikove.

Promovira li se previše unos proteina kod prosječnih rekreativaca i može li on biti destruktivan?

- Na policama trgovina pronalazimo sve više proizvoda s nazivom „high protein”, a koliki odjek takav marketing ima kod kupaca najbolje pokazuje praksa da se i namirnicama koje prirodno sadrže velike količine proteina – poput skyra dodaje pridjev proteinski. Veliki broj kupaca „high protein” proizvode percipira kao zdrave, što nije uvijek točno. Također, takvi proizvodi često imaju i više kalorija. Adekvatan unos bjelančevina od izuzetne je važnosti, ali većina populacije, pa čak i napredniji rekreativci mogu ga zadovoljiti raznovrsnom i pravilnom prehranom. 

 Postoje li posljedice od prevelikog unosa proteina? 

- Oko unosa bjelančevina, posebice onog maksimalnog dopuštenog, zadnjih godina lome se koplja. Minimalan unos, za zdravu populaciju, iznosi 0,8 g/kg TM, dok je maksimalan unos 2 g/kg TM. No, neka istraživanja pokazuju da i viši unos proteina kroz duži period, ne mora nužno biti štetan za svakoga. Prosječan, zdravi pojedinac koji se ne bavi sportom, nema potrebu za visokoproteinskom prehranom. Preveliki unos bjelančevina kroz duži period može uzrokovati probleme s bubrezima. 

Treba li uopće neki rekreativac koji ne jede meso, ali konzumira jaja, mliječne proizvode i  ribu, uzimati protein u prahu, pudinge, proteinske čokolade i slično?

- Potrebe za bjelančevinama kod rekreativaca mogu se bez problema zadovoljiti konzumacijom ostale hrane životinjskog podrijetla (jaja, riba, mliječni proizvodi), stoga nije potrebno koristiti protein u prahu. Proteinski pudinzi, čokolade i slični proizvodi u svom sastavu najčešće sadrže umjetne zaslađivače, čija učestala konzumacija može imati negativan utjecaj na crijevni mikrobiom. Konzumaciju takvih proizvoda svakako je preporuka ograničiti.

---

image
AFP
---

Anemičari trebaju biti na oprezu

Postoje li posljedice i simptomi izbacivanja mesa iz prehrane?

- Meso je izvor bjelančevina, željeza, cinka, selena, vitamina A te vitamina B kompleksa (posebice vitamina B12). Raznovrsnom prehranom koja uključuje sve ostale skupine namirnica, možemo nadoknaditi nutrijente iz mesa i izbjeći razvoj simptoma deficita. Većina simptoma koji se javljaju u slučaju neadekvatne nadoknade nutrijenata, vezani su uz anemiju. Pa se tako može javiti kronični umor, vrtoglavica, glavobolja, ispadanje kose, brz i nepravilan rad srca i slično.

Vegetarijanci i pesketarijanci (oni koji jedu i ribu) svakako nisu ugroženi, ali situacija je malo kompleksnija kod mlađe populacije...

Što je s djecom koja se bave nekim sportom, a još su u razvoju i izbace meso? Postoji li mogućnost posljedica? 

- Odgovor je sličan kao i za profesionalne sportaše – ako se radi spontano, bez planiranja adekvatnih zamjena, moguća je pojava simptoma nutritivnih deficita. Što su restrikcije u prehrani veće, a dijete mlađe (pogotovo ako se bavi sportom), vjerojatnost manjka nutrijenata je veća. 

Što je s djecom koja su anemična?

- Željezo je važan faktor rasta i razvoja, a biološki najpotentniji oblik (hem željezo) nalazi se upravo u crvenom mesu. Nalazimo ga i u jajima, ribi, školjkama, iznutricama stoga je kod anemične djece koja ne jedu meso, važno uvrstiti nabrojane namirnice u prehranu. Kao pomoć mogu poslužiti i suplementi željeza i biljni izvori željeza (ne-hem željezo) čiju ćete apsorpciju povećati konzumacijom vitamina C.

Cijelu ovu temu otvorili smo kako bi pokazali da se bez mesa – može! Međutim, u našem narodu je ta vrsta namirnice jako popularna i većina ne može zamisliti dan bez njega.

Jedu li Hrvati previše mesa?

- Iako geografski spadamo u zemlje Mediterana, naša prehrana sve više preuzima prehrambene obrasce tipične zapadnjačke prehrane. Meso i prerađevine, ultraprocesirana hrana i ‘junk food‘ puno su nam draži od voća, povrća i ribe. Taj trend udaljavanja od prehrane naših predaka nije prisutan samo kod nas, nažalost, i ostale mediteranske zemlje usvojile su sličan način prehrane.

Bi li ta prehrana mogla biti više izbalansirana i savjetujete li barem jedan dan u tjednu bez mesa?

- Same brojke po pitanju pretilosti djece i odraslih govore dovoljno o balansiranosti i kvaliteti naše prehrane. Učestalost konzumacije mesa samo je jedna od stavki koju je potrebno mijenjati. Mediteranska prehrana, proglašena jednom od najpravilnijih načina prehrane u svijetu, preporučuje umjeren unos bijelog mesa peradi, a unos crvenog mesa ograničava na par puta mjesečno, stoga je barem jedan dan u tjednu bez mesa itekako dobrodošao – zaključila je Pleština.

Dakle, jedan dan „posta” u tjednu neće vas ubiti. Dapače, svi skupa bi se mogli vratiti onoj prehrani koja je označena kao najzdravija...

---

image



 

Nikola Vilić/Cropix
---

---

image

Lewis Hamilton

Glenn Nicholls/Afp
---

---

image

Venus Williams

Brennan Asplen/Getty Images Via Afp
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Glenn Nicholls/Afp Brennan Asplen/Getty Images Via Afp Tomislav Kristo/Cropix Osobni album AFP Nikola Vilić/Cropix
AFP

Novak Đoković i Chris Paul

Glenn Nicholls/Afp

Lewis Hamilton

Osobni album

Mirna Pleština

AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/je-li-prehrana-bez-mesa-stetna-za-djecu-sportase-strucnjakinja-otkriva-kako-rijesiti-problem-i-tko-treba-biti-na-oprezu-1378606 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e70b9b94822e9eb6e2e1fbed51eea817644e309c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Je+li+prehrana+bez+mesa+%C5%A1tetna+za+djecu+sporta%C5%A1e%3F+Stru%C4%8Dnjakinja+otkriva+kako+rije%C5%A1iti+problem+i+tko+treba+biti+na+oprezu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fje-li-prehrana-bez-mesa-stetna-za-djecu-sportase-strucnjakinja-otkriva-kako-rijesiti-problem-i-tko-treba-biti-na-oprezu-1378606 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fje-li-prehrana-bez-mesa-stetna-za-djecu-sportase-strucnjakinja-otkriva-kako-rijesiti-problem-i-tko-treba-biti-na-oprezu-1378606 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => postoji razlika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Više od sportapostoji razlika

Je li prehrana bez mesa štetna za djecu sportaše? Stručnjakinja otkriva kako riješiti problem i tko treba biti na oprezu

Piše Iva Majić
6. travnja 2024. - 17:50

Sve češće svjedočimo kako se određen broj ljudi orijentirao na prehranu u kojoj je smanjena količina hrane životinjskog podrijetla, a među takvima ima i profesionalnih sportaša. Novak Đoković, Lewis Hamilton, Venus Williams Chris Paul samo su neki koji su odabrali „plant based” način života, koji se temelji na konzumaciji namirnica pretežito biljnog podrijetla uz naglasak na biranje što manje prerađevina, ali i ograničavanje unosa ili potpuno ukidanje konzumacije mesnih i mliječnih proizvoda.

Mnogi ih rekreativci odluče u tom putu slijediti, dok se drugi pak pitaju: „kako nadomjeste bjelančevine, je li takva prehrana zdrav odabir za one koji trpe velike napore, mogu li patiti od nedostatka nekih minerala, treba li to biti uzor mlađima...” i slično. 

- Planiranje optimalne prehrane za profesionalne sportaše, samo po sebi, izazovno je i kompleksno. Uključimo li u računicu i ograničenja u izboru namirnica, situacija se dodatno komplicira - počela je Mirna Pleština, magistra kliničkog nutricionizma, koja radi u savjetovalištu Nutrient.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 03:40