StoryEditorOCM
Košarka20 minuta horora

Žuti u jednom poluvremenu primili 62 poena! Molim vas recite da skrivate karte za play off i eventualno finale

Piše Frane Vulas
24. travnja 2024. - 09:34

Ako ste živčani zbog igara i poraza Hajduka posljednjih tjedana, rješenje je vrlo jednostavno. Otiđite na utakmice košarkaša Splita ili ih (po)pratite na televiziji. Onda ćete biti živčani (i) zbog „žutih”.

Šalu na stranu, ali nije lako biti navijač dva najpopularnija splitska kluba. Prije nekih cca mjesec dana, na početku Hajdukovog slobodnog pada, jednog kolegu (podaci poznati redakciji, nap.a., ha, ha, ha) sam onako poluozbiljno pitao tko je u lošijoj formi, „bijeli” ili „žuti”. Odgovor je tada bio „žuti”. Kao namjerno, zatim se sezona Hajduka munjevito raspala kao kula od karata, ispadanjima iz kupa i borbe za prvo mjesto gotovo dva mjeseca prije kraja sezone. Ali da ne bude zabune, nije to bio pogrešan odgovor. Košarkaše Splita spašava samo sustav natjecanja jer tek slijedi doigravanje.

Poluvrijeme 31:62!

U pretposljednjem kolu regularnog dijela domaćeg prvenstva, u ponedjeljak navečer u utakmici koja baš o ničemu nije odlučivala i u kojoj se moglo igrati rasterećeno, Split je na gostovanju kod Zadra u Višnjiku od plus 15 s kraja prvog poluvremena na kraju poražen 19 razlike (93:74). U 21 minutu napravio je Zadar 34 razlike u okršaju dva izgledna finalista doigravanja za prvaka Hrvatske. Drugo poluvrijeme dobio je Zadar nevjerojatnim rezultatom 62:31!

A ta utakmica stigla je dva i pol tjedna nakon debakla na gostovanju kod Cedevite Junior (76:108), mjesec dana poslije poraza od raspadnute Cibone na Gripama (76:83) u Admiral Bet ABA ligi koji je odnio san o doigravanju regionalne lige... Prije dva mjeseca kao domaćin Split nije osvojio Kup Krešimira Ćosića. A ni dojam nije ništa bolji od rezultata.

Ne mora Split biti prvak. Nije ni favorit, ni po kvaliteti momčadi koju posjeduje, ni po financijskoj moći. Trenutno drugo mjesto domaće Favbet Premijer lige je po mjeri, Zadar ima osjetno veći budžet za momčad. Osiguran ostanak u ABA ligi s najmanjim ili jednim od najmanjih budžeta je bio uspjeh. Međutim, ova momčad fizički i psihički djeluje poprilično prazno.

image

Toni Perković

Nikola Vilić/Cropix

Nervoza i loš govor tijela

U ponavljamo posve nebitnom susretu u Zadru (u zadnjem kolu Zadrani igraju s uvjerljivo posljednjim Boscom) ‘žuti‘ su odigrali jako dobro prvo poluvrijeme pa su se raspali u drugom poluvremenu protiv i dalje ne baš previše zainteresiranog domaćina. A najviše je zabrinjavajuća nervoza kod igrača, govor tijela.

Toni Perković se nešto raspravljao sa suigračima, trenerom Slavenom Rimcem, Boris Tišma također, nije bio zadovoljan izmjenom. Da će sve krenuti nizbrdo moglo se nazrijeti nakon time outa Splita uoči posljednjeg napada u prvom poluvremenu, na 25 sekundi prije velikog odmora, kada je Split vodio 43:31. Minuta odmora je pozvana da se nacrta taj zadnji, puni napad. Perković je potom skoro na centru izgubio loptu suludim dodavanjem, a onda je na kraju napada preko ruke šutirao tešku tricu od table. Naravno, planovi na klupi tijekom minute odmora su hipotetski, uvijek je pitanje kako će se situacija na parketu razvijati, ali...

image

Slaven Rimac

Tom Dubravec/Cropix

Prazni

Još je ostalo zadnje kolo regularnog dijela prvenstva sa DepoLink Škrljevom pa slijedi doigravanje. Nije bilo ponovno dva kapetana Mate Kalajžića i Tonka Vuke (pad na jednoj utakmici), ali važnije je što generalno nije bilo opet energije, još manje samopouzdanja, karaktera. Ova beskrvna momčad Splita djeluje poprilično prazno, već zadnja dva i pol mjeseca. A i ovo momčad je malo nategnuto. Uopće ne izgledaju kao prava momčad.

Ulazimo u finiš sezone, a Split još uvijek nema prepoznatljivu igru, kamoli da je dostignuta razina forme. Momčad trenera Danijela Jusupa je u drugom poluvremenu ubacila u treću brzinu i pomela Split koji nije mogao obraniti ništa. Kolo prije protiv Bosca koji ima jednu pobjedu cijele sezone Rimac je konačno isprobavao zonsku obranu koja nije igrana cijele sezone i unatoč uvjerljivoj pobjedi to nije izgledalo nimalo dobro.

Po viđenom, ako se ovakva izdanja nastave, u eventualnoj finalnoj seriji na tri pobjede sa Zadrom pobjednik je već poznat. Osim ako nije u pitanju skrivanje karata za play off i eventualno finale. Molim vas recite da jest...

image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:34