StoryEditorOCM
HajdukTreći protivnik

Koper je jedna od najvećih žrtava ‘hajdučkog prokletstva‘, a sin predsjednika kluba bio je na probi kod Bijelih

Piše Frane Vulas
17. siječnja 2024. - 10:32

U trećem pripremnom ogledu, protiv Kopera (srijeda, 17 sati), nogometaši Hajduka traže i treću pobjedu. Tijekom dosad odrađenog centralnog dijela priprema u Umagu nogometaši trenera Mislava Karoglana svladali su slovenski Aluminij Kidričevo 3:0 i mađarski Fenervar 5:2. Osam ‘komada‘ zabili su u dva susreta, doduše u potonjem se igralo četiri puta po 30 minuta. Nastavak pobjedničkog niza traže u okršaju s još jednim slovenskim prvoligašem. Baš kao što će se za utakmicu koja se igra na Koperovom stadionu Bonifika tražiti karta više.

Stadion je kapaciteta nešto većeg od četiri tisuće gledatelja. Ulaznice za domaće navijače, Koperove, ali nema nikakve sumnje i brojne Hajdukove iz Slovenije, dobrim dijelom već su ‘otišle‘. Za navijače Hajduka koji će stići iz Hrvatske rezervirano je još 700 ulaznica po cijeni od osam eura koje će se prodavati na blagajni ispred gostujućeg sektora.

Ove sezone Koper je na visokom trećem mjestu domaćeg prvenstva, sa 17 bodova manje od lidera Celja i sedam od Olimpije. Bili bi mnogo bliže vrhu da nije bilo katastrofalne serije u završnici jeseni. U zadnjih pet ligaških susreta Koper je osvojio tek bod! Zbog toga je nakon kraja polusezone na klupi Safeta Hadžića naslijedio Aleksandar Radosavljević.

Momčad Kopera po Transfermarktu vrijedi 5,15 milijuna eura, cca desetak puta manje od ‘bijelih‘ (53,63 milijuna). Na ovim pripremama Hajdukov novi protivnik već je igrao protiv jednog člana SuperSport HNL-a. U subotu je na Bonifiki gostovao i Osijek, a momčad s Opus Arene slavila je 2:0 pogocima Slavka Bralića i Amara Zahirovića. Tijekom povijesti Koper je jednom bio prvak Slovenije (2010.), a četiri puta je osvajao kup (2006., 2007., 2015. i 2022.). Prošle sezone je bio šesti.

Hajduk je s Koperom (tada Luka Koper) 2015. godine igrao u 2. kolu kvalifikacija Europske lige, bilo je 3:2 na Bonifiki za Koper, Goran Milović je smanjio na 2:1, a u 89. minuti Zoran Nižić zabio za konačnih 3:2 za domaćina. U uzvratu je Hajduk prošao dalje s uvjerljivih 4:1, zabijali su Tomislav Kiš, zaboravljeni Brazilac Jefferson, Mijo Caktaš i Anton Maglica.

image

Tomislav Kiš slavi gol Koperu na Poljudu 2015. godine

Vladimir Dugandžić/Cropix

Nakon toga je, kako i inače biva s klubovima, i Koper zadesilo ‘hajdučko prokletstvo‘. Zbog financijskih problema i nedobivanja licence 2017. godine izbačen je u četvrtu ligu. U nižim rangovima natjecanja proveo je tri sezone.

Zaboravlja se kako je u vrijeme kada su na Poljudu tražili klub partner u Sloveniji, prije nego što je izbor pao na Radomlje, i Koper bio jaki kandidat, klub s kojim se o tome razgovaralo. U ljeto 2021. tražio se klub s kojim bi se surađivalo, gdje bi se slali igrači na posudbe, a nakon ukidanja druge momčadi Hajduka.

Tadašnji i sadašnji predsjednik Kopera Anto Guberac je bio u društvu predsjednika Uprave Hajduka Lukše Jakobušića i sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa u Puli na susretu s Istrom 1961. Zanimljivo, sin predsjednika Kopera Ivica Guberac je 2013. godine bio na probi u Hajduku. Nije na koncu došlo do sklapanja partnerstva, ali suradnja postoji i danas. Na posudbi u Koper od ove zime je veznjak Hajduka Tino Blaž Lauš koji u Sloveniji traži veću minutažu i afirmaciju. A član Kopera je i bivši stoper ‘bijelih‘ Franjo Prce (28). Bio je član one obećavajuće U17 reprezentacije koju je tada vodio Ivan Gudelj, s Alenom Halilovićem, Antom Roguljićem, Josipom Bašićem... S Poljuda je kao vrlo mlad Prce svojedobno otišao u Lazio, ali nikada nije u potpunosti ispunio svoj potencijal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:19