stdClass Object ( [id] => 1381138 [title] => Usporedili smo financijska izvješća HNL klubova: sve ukazuje na to da je Hajduk propustio jedinstvenu priliku za naslov [alias] => usporedili-smo-financijska-izvjesca-hnl-klubova-sve-ukazuje-na-to-da-je-hajduk-propustio-jedinstvenu-priliku-za-naslov [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

HNL klubovi morali su objaviti svoje financijske izvještaje do 13. travnja. Hajduk i Dinamo to su učinili još dan prije, dok su Osijek i Rijeka to učinili u roku.

Doduše, financijski izvještaj Rijeke nije bilo baš lako pronaći, s obzirom na to da na njihovoj službenoj web stranici nije na poveznici gdje se nalaze ostali financijski izvještaji, niti je vidljiv na naslovnici. No, iz HNS-a su nam ukazali na to da se on nalazi na poveznici kojoj se pristupa tako da na naslovnici prvo odete na sekciju "vlasnička struktura" pa tek onda na dnu pronađete poveznicu na sekciju "licenciranje", pa onda na dnu toga pronađete dokumente za download.

Inače, prema članku 10. HNS-ovog Pravilnika o licenciranju i financijskoj održivosti klubova, financijski izvještaj mora biti "lako dostupan", što je u jednu ruku relativan pojam. No, "lakoću" pristupa možete testirati i vi sami tako da pokušate pronaći taj izvještaj na službenoj web stranici Rijeke - bez da ponovno pročitate objašnjenje kako doći do njega.

Mi smo usporedili financijske izvještaje vodeća četiri kluba HNL-a (Rijeke, Dinama, Hajduka i Osijeka) kako bismo vidjeli gdje je svaki od njih u odnosu na 2022. U svemu se ističe nekoliko zanimljivih stvari, a usporedba nam također dokazuje kako je Hajduk, odnosno Lukša Jakobušić, sve stavio na ovu sezonu i gledajući u perspektivi ostalih momčadi, propustio jedinstvenu priliku za naslov.

---

---

Već znamo da su Bijeli 2023. završili s gubitkom od gotovo 12 milijuna eura, što je praktički iznos ravan onom od prodaje Luke Vuškovića u Tottenham, koji se nije mogao proknjižiti. No, s obzirom na to da je engleski klub već počeo isplaćivati dio rata, pitanje je koliko je od tog iznosa već potrošeno.

Rijeka je također poslovala s minusom, ali u njihovom slučaju radi se o iznosu od milijun eura. Dinamo je u plusu 4,44 milijuna, ali kod njih je situacija obrnuta nego kod Hajduka. Točnije, prihodi od transfera su knjiženi, dok im u stvarnosti još uvijek nisu isplaćeni kompletni iznosi.

Osijek je nakon dvije godine poslovanja s gubitkom 2023. završio sa 17,65 milijuna eura dobiti, ponajviše zahvaljujući prodajama igrača i, standardno, visokim prihodima od sponzora koji su bili namijenjeni prvenstveno izgradnji novog stadiona.

---

---


Ukupni prihodi rasli su svima osim Hajduku, i to daleko najviše Osijeku, koji bilježi rast od 89 posto u odnosu na godinu ranije zbog već spomenutih razloga. Da je Vuškovićev transfer proknjižen, i Bijeli bi bili "u zeleno", ali ova usporedba svejedno ukazuje na to da je Hajduk sve karte bacio na titulu, jer se suzdržao od prodaje najboljih igrača, za razliku od Rijeke i Dinama.

---

---


Kada su u pitanju prihodi od sponzora, svi su bilježili rast osim Dinama, koji je imao sedam posto manje prihoda nego u 2022. Najveći rast doživjeli su Hajduk i Rijeka, dok je Osijek opet uprihodio nadrealno visok iznos od tog segmenta, iz već spomenutih razloga.

---

---


Svi su bilježili rast prihoda od ulaznica, s tim da su oni Hajduku i Dinamu već bili visoki. Pritom treba naglasiti da je splitski klub ispred zagrebačkog u tom segmentu, iako su Modri odigrali osam utakmica u Europi, a Bijeli samo jednu.

Rijeka je u 2023. imala više od dvostruko veće prihode od ulaznica u odnosu na godinu ranije, a Osijek gotovo peterostruko, što se najviše može pripisati selidbi na novi stadion.

---

---


Komercijalni prihodi najviše su rasli Osijeku, ali su i dalje neusporedivo manji od Dinamovih i Hajdukovih. Taj segment svima je rastao u 2023., ali Bijelima najviše te su napravili još veću razliku u odnosu na Modre.

Hajduk to može zahvaliti prvenstveno hypeu na kojem je Jakobušić jahao i pokušavao ga iskoristiti za osvajanje titule, ali taj hype je na kraju donio nešto opipljivo samo u blagajnu, ne i na terenu.

---

---


Ukupni rashodi najviše su rasli Hajduku, skoro 20 posto. Dinamo je smanjio svoje troškove za 10 posto i kada se njihovih 45,86 milijuna eura stavi u kontekst s Hajdukovih 34,33, to i ne djeluje kao tolika razlika u širem kontekstu. Pogotovo ako se u obzir uzme to da je Rijeka s 15,43 milijuna eura rashoda prva na ljestvici.

Dinamov budžet i dalje je veći od Hajdukovog, ali razlika više nije tolika kao prijašnjih godina i taj aspekt ne bi trebao biti opravdanje Bijelima za rezultatski neuspjeh, pogotovo imajući u vidu koga je sve Dinamo prodao na početku sezone i njihovo igranje u Europi. Kao i imajući u vidu Rijeku na vrhu ljestvice.

---

---


Hajduk bilježi i najveći rast u troškovima plaća igrača, i to opet oko 20 posto. Dinamo je taj segment smanjio, kao i Osijek, čiji je neuspjeh spektakularan s obzirom na to koliko troše na igrače. Vodeća Rijeka na plaće igrača troši četverostruko manje od Dinama i više od dvostruko manje nego Hajduk.

---

---


Kada je stručni stožer u pitanju, Osijek je troškove značajno smanjio, Dinamo ih značajno podigao, a Hajduk je osjetio najveću razliku u odnosu na godinu ranije. Apsolutni iznos i dalje nije ni blizu onoga koji su potrošili Modri, ali je puno veći nego onaj iz 2022. Glavni razlog je Ivan Leko i njegov stožer.

Rijeka nema podatak za prošlu godinu, jer troškove plaća stručnog stožera nije vodila odvojeno, već sve u stavci troškova ostalih zaposlenika. Hajduk se u prošlom izvješću također vodio tom metodologijom, ali je u izvještaju za 2023. retroaktivno razdvojio plaće stožera i ostalih zaposlenika, kako bi se mogla vidjeti razlika. Riječani to nisu učinili.

---

---


Zbog toga vjerojatno i jesu jedini od četvorke na vrhu koji u izvještaju bilježe osjetno manje troškove plaća ostalih zaposlenika u odnosu na 2022. Svima drugima ti su troškovi značajno rasli, najmanje Hajduku, a najviše Osijeku.

---

---


Kada je u pitanju neto rezultat od transfera igrača (prihodi od prodaje minus rashodi od kupnje), Dinamo i Osijek bilježe deseterostruko bolji rezultat nego 2022., dok je Hajduk "debelo u crveno" zbog neproknjiženog transfera Vuškovića.

Dinamovi najveći poslovi bili su prodaja Josipa Šutala u Ajax, Luke Ivanušeca u Feyenoord, Dominika Livakovića u Fenerbahče i Roberta Ljubičića u AEK, dok je Osijek najviše zaradio na prodajama Diona Drene Belje u Augsburg, Ivice Ivušića u ciparski Pafos i Adriana Leona Barišića u Basel.

---

---


Dinamo je u 2023. posrednicima isplatio nemjerljivo manji iznos nego godinu prije, Rijeka je smanjila svoju potrošnju u tom segmentu za 22 posto, a Hajduk je podigao za 28 posto. Osijek, po svom starom dobrom običaju, tvrdi da posrednicima nije isplatio ni centa.

---

---


Hajduk je, dakle, sve uložio u ovu sezonu i budžetom se dosta približio Dinamu, koji je na početku sezone napravio veliku rasprodaju, ali je na kraju doživio golemi neuspjeh. Rijeka je, pak, sa značajnom manjim budžetom od oba kluba dosad napravila najbolji rezultat u domaćem nogometu, dok je Osijek spektakularno podbacio s obzirom na troškove.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brojke sve govore [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => brojke sve govore 0 6931 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-12 15:43:21 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-16 09:26:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-16 09:25:59 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Usporedili smo financijska izvješća HNL klubova: sve ukazuje na to da je Hajduk propustio jedinstvenu priliku za naslov page_title=Usporedili smo financijska izvješća HNL klubova: sve ukazuje na to da je Hajduk propustio jedinstvenu priliku za naslov [metakey] => HAJDUK, GNK Dinamo, HNK Rijeka, NK Osijek, hns, supersport hnl [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/12\/26958985.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1374","hd_26958985_1920.jpg":"1920x1080","k_26958985_1280.jpg":"1280x1280","k_26958985_1024.jpg":"1024x1024","k_26958985_640.jpg":"640x640","k_26958985_480.jpg":"480x480","k_26958985_340.jpg":"340x340","k_26958985_220.jpg":"220x220","o_26958985_1280.jpg":"1280x916","o_26958985_1024.jpg":"1024x732","o_26958985_640.jpg":"640x458","o_26958985_480.jpg":"480x343","o_26958985_340.jpg":"340x243","o_26958985_220.jpg":"220x157","h_26958985_1280.jpg":"1280x854","h_26958985_1024.jpg":"1024x683","h_26958985_640.jpg":"640x427","h_26958985_480.jpg":"480x320","h_26958985_340.jpg":"340x227","h_26958985_220.jpg":"220x147","pp_26958985_1280.jpg":"1280x1628","pp_26958985_1024.jpg":"1024x1303","pp_26958985_640.jpg":"640x814","pp_26958985_480.jpg":"480x611","pp_26958985_340.jpg":"340x432","pp_26958985_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6118058 Threads: 89 Questions: 1107622768 Slow queries: 0 Opens: 204867 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.041 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9931068 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) ) [link] => /sport/domaci-nogomet/usporedili-smo-financijska-izvjesca-hnl-klubova-sve-ukazuje-na-to-da-je-hajduk-propustio-jedinstvenu-priliku-za-naslov-1381138 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/usporedili-smo-financijska-izvjesca-hnl-klubova-sve-ukazuje-na-to-da-je-hajduk-propustio-jedinstvenu-priliku-za-naslov-1381138?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 234867 [name] => gnk dinamo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gnk-dinamo [link] => /tag/gnk-dinamo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 248187 [name] => hnk rijeka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hnk-rijeka [link] => /tag/hnk-rijeka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 349790 [name] => NK Osijek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nk-osijek [link] => /tag/nk-osijek ) [4] => stdClass Object ( [id] => 296576 [name] => HNS [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hns [link] => /tag/hns ) [5] => stdClass Object ( [id] => 683986 [name] => supersport hnl [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-11 10:22:55 [main_article_id] => 0 [alias] => supersport-hnl [link] => /tag/supersport-hnl ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brojke sve govore [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Usporedili smo financijska izvješća HNL klubova: sve ukazuje na to da je Hajduk propustio jedinstvenu priliku za naslov [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/26958985.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/26958985.jpg [title] => Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

HNL klubovi morali su objaviti svoje financijske izvještaje do 13. travnja. Hajduk i Dinamo to su učinili još dan prije, dok su Osijek i Rijeka to učinili u roku.

Doduše, financijski izvještaj Rijeke nije bilo baš lako pronaći, s obzirom na to da na njihovoj službenoj web stranici nije na poveznici gdje se nalaze ostali financijski izvještaji, niti je vidljiv na naslovnici. No, iz HNS-a su nam ukazali na to da se on nalazi na poveznici kojoj se pristupa tako da na naslovnici prvo odete na sekciju "vlasnička struktura" pa tek onda na dnu pronađete poveznicu na sekciju "licenciranje", pa onda na dnu toga pronađete dokumente za download.

Inače, prema članku 10. HNS-ovog Pravilnika o licenciranju i financijskoj održivosti klubova, financijski izvještaj mora biti "lako dostupan", što je u jednu ruku relativan pojam. No, "lakoću" pristupa možete testirati i vi sami tako da pokušate pronaći taj izvještaj na službenoj web stranici Rijeke - bez da ponovno pročitate objašnjenje kako doći do njega.

Mi smo usporedili financijske izvještaje vodeća četiri kluba HNL-a (Rijeke, Dinama, Hajduka i Osijeka) kako bismo vidjeli gdje je svaki od njih u odnosu na 2022. U svemu se ističe nekoliko zanimljivih stvari, a usporedba nam također dokazuje kako je Hajduk, odnosno Lukša Jakobušić, sve stavio na ovu sezonu i gledajući u perspektivi ostalih momčadi, propustio jedinstvenu priliku za naslov.

---

---

Već znamo da su Bijeli 2023. završili s gubitkom od gotovo 12 milijuna eura, što je praktički iznos ravan onom od prodaje Luke Vuškovića u Tottenham, koji se nije mogao proknjižiti. No, s obzirom na to da je engleski klub već počeo isplaćivati dio rata, pitanje je koliko je od tog iznosa već potrošeno.

Rijeka je također poslovala s minusom, ali u njihovom slučaju radi se o iznosu od milijun eura. Dinamo je u plusu 4,44 milijuna, ali kod njih je situacija obrnuta nego kod Hajduka. Točnije, prihodi od transfera su knjiženi, dok im u stvarnosti još uvijek nisu isplaćeni kompletni iznosi.

Osijek je nakon dvije godine poslovanja s gubitkom 2023. završio sa 17,65 milijuna eura dobiti, ponajviše zahvaljujući prodajama igrača i, standardno, visokim prihodima od sponzora koji su bili namijenjeni prvenstveno izgradnji novog stadiona.

---

---


Ukupni prihodi rasli su svima osim Hajduku, i to daleko najviše Osijeku, koji bilježi rast od 89 posto u odnosu na godinu ranije zbog već spomenutih razloga. Da je Vuškovićev transfer proknjižen, i Bijeli bi bili "u zeleno", ali ova usporedba svejedno ukazuje na to da je Hajduk sve karte bacio na titulu, jer se suzdržao od prodaje najboljih igrača, za razliku od Rijeke i Dinama.

---

---


Kada su u pitanju prihodi od sponzora, svi su bilježili rast osim Dinama, koji je imao sedam posto manje prihoda nego u 2022. Najveći rast doživjeli su Hajduk i Rijeka, dok je Osijek opet uprihodio nadrealno visok iznos od tog segmenta, iz već spomenutih razloga.

---

---


Svi su bilježili rast prihoda od ulaznica, s tim da su oni Hajduku i Dinamu već bili visoki. Pritom treba naglasiti da je splitski klub ispred zagrebačkog u tom segmentu, iako su Modri odigrali osam utakmica u Europi, a Bijeli samo jednu.

Rijeka je u 2023. imala više od dvostruko veće prihode od ulaznica u odnosu na godinu ranije, a Osijek gotovo peterostruko, što se najviše može pripisati selidbi na novi stadion.

---

---


Komercijalni prihodi najviše su rasli Osijeku, ali su i dalje neusporedivo manji od Dinamovih i Hajdukovih. Taj segment svima je rastao u 2023., ali Bijelima najviše te su napravili još veću razliku u odnosu na Modre.

Hajduk to može zahvaliti prvenstveno hypeu na kojem je Jakobušić jahao i pokušavao ga iskoristiti za osvajanje titule, ali taj hype je na kraju donio nešto opipljivo samo u blagajnu, ne i na terenu.

---

---


Ukupni rashodi najviše su rasli Hajduku, skoro 20 posto. Dinamo je smanjio svoje troškove za 10 posto i kada se njihovih 45,86 milijuna eura stavi u kontekst s Hajdukovih 34,33, to i ne djeluje kao tolika razlika u širem kontekstu. Pogotovo ako se u obzir uzme to da je Rijeka s 15,43 milijuna eura rashoda prva na ljestvici.

Dinamov budžet i dalje je veći od Hajdukovog, ali razlika više nije tolika kao prijašnjih godina i taj aspekt ne bi trebao biti opravdanje Bijelima za rezultatski neuspjeh, pogotovo imajući u vidu koga je sve Dinamo prodao na početku sezone i njihovo igranje u Europi. Kao i imajući u vidu Rijeku na vrhu ljestvice.

---

---


Hajduk bilježi i najveći rast u troškovima plaća igrača, i to opet oko 20 posto. Dinamo je taj segment smanjio, kao i Osijek, čiji je neuspjeh spektakularan s obzirom na to koliko troše na igrače. Vodeća Rijeka na plaće igrača troši četverostruko manje od Dinama i više od dvostruko manje nego Hajduk.

---

---


Kada je stručni stožer u pitanju, Osijek je troškove značajno smanjio, Dinamo ih značajno podigao, a Hajduk je osjetio najveću razliku u odnosu na godinu ranije. Apsolutni iznos i dalje nije ni blizu onoga koji su potrošili Modri, ali je puno veći nego onaj iz 2022. Glavni razlog je Ivan Leko i njegov stožer.

Rijeka nema podatak za prošlu godinu, jer troškove plaća stručnog stožera nije vodila odvojeno, već sve u stavci troškova ostalih zaposlenika. Hajduk se u prošlom izvješću također vodio tom metodologijom, ali je u izvještaju za 2023. retroaktivno razdvojio plaće stožera i ostalih zaposlenika, kako bi se mogla vidjeti razlika. Riječani to nisu učinili.

---

---


Zbog toga vjerojatno i jesu jedini od četvorke na vrhu koji u izvještaju bilježe osjetno manje troškove plaća ostalih zaposlenika u odnosu na 2022. Svima drugima ti su troškovi značajno rasli, najmanje Hajduku, a najviše Osijeku.

---

---


Kada je u pitanju neto rezultat od transfera igrača (prihodi od prodaje minus rashodi od kupnje), Dinamo i Osijek bilježe deseterostruko bolji rezultat nego 2022., dok je Hajduk "debelo u crveno" zbog neproknjiženog transfera Vuškovića.

Dinamovi najveći poslovi bili su prodaja Josipa Šutala u Ajax, Luke Ivanušeca u Feyenoord, Dominika Livakovića u Fenerbahče i Roberta Ljubičića u AEK, dok je Osijek najviše zaradio na prodajama Diona Drene Belje u Augsburg, Ivice Ivušića u ciparski Pafos i Adriana Leona Barišića u Basel.

---

---


Dinamo je u 2023. posrednicima isplatio nemjerljivo manji iznos nego godinu prije, Rijeka je smanjila svoju potrošnju u tom segmentu za 22 posto, a Hajduk je podigao za 28 posto. Osijek, po svom starom dobrom običaju, tvrdi da posrednicima nije isplatio ni centa.

---

---


Hajduk je, dakle, sve uložio u ovu sezonu i budžetom se dosta približio Dinamu, koji je na početku sezone napravio veliku rasprodaju, ali je na kraju doživio golemi neuspjeh. Rijeka je, pak, sa značajnom manjim budžetom od oba kluba dosad napravila najbolji rezultat u domaćem nogometu, dok je Osijek spektakularno podbacio s obzirom na troškove.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/usporedili-smo-financijska-izvjesca-hnl-klubova-sve-ukazuje-na-to-da-je-hajduk-propustio-jedinstvenu-priliku-za-naslov-1381138 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=255af64494e93b4a137bd173eb8730e64b21cb34 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Usporedili+smo+financijska+izvje%C5%A1%C4%87a+HNL+klubova%3A+sve+ukazuje+na+to+da+je+Hajduk+propustio+jedinstvenu+priliku+za+naslov&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fusporedili-smo-financijska-izvjesca-hnl-klubova-sve-ukazuje-na-to-da-je-hajduk-propustio-jedinstvenu-priliku-za-naslov-1381138 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fusporedili-smo-financijska-izvjesca-hnl-klubova-sve-ukazuje-na-to-da-je-hajduk-propustio-jedinstvenu-priliku-za-naslov-1381138 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brojke sve govore [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometbrojke sve govore

Usporedili smo financijska izvješća HNL klubova: sve ukazuje na to da je Hajduk propustio jedinstvenu priliku za naslov

16. travnja 2024. - 11:25

HNL klubovi morali su objaviti svoje financijske izvještaje do 13. travnja. Hajduk i Dinamo to su učinili još dan prije, dok su Osijek i Rijeka to učinili u roku.

Doduše, financijski izvještaj Rijeke nije bilo baš lako pronaći, s obzirom na to da na njihovoj službenoj web stranici nije na poveznici gdje se nalaze ostali financijski izvještaji, niti je vidljiv na naslovnici. No, iz HNS-a su nam ukazali na to da se on nalazi na poveznici kojoj se pristupa tako da na naslovnici prvo odete na sekciju "vlasnička struktura" pa tek onda na dnu pronađete poveznicu na sekciju "licenciranje", pa onda na dnu toga pronađete dokumente za download.

Inače, prema članku 10. HNS-ovog Pravilnika o licenciranju i financijskoj održivosti klubova, financijski izvještaj mora biti "lako dostupan", što je u jednu ruku relativan pojam. No, "lakoću" pristupa možete testirati i vi sami tako da pokušate pronaći taj izvještaj na službenoj web stranici Rijeke - bez da ponovno pročitate objašnjenje kako doći do njega.

Mi smo usporedili financijske izvještaje vodeća četiri kluba HNL-a (Rijeke, Dinama, Hajduka i Osijeka) kako bismo vidjeli gdje je svaki od njih u odnosu na 2022. U svemu se ističe nekoliko zanimljivih stvari, a usporedba nam također dokazuje kako je Hajduk, odnosno Lukša Jakobušić, sve stavio na ovu sezonu i gledajući u perspektivi ostalih momčadi, propustio jedinstvenu priliku za naslov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 21:32