StoryEditorOCM
Domaći nogometprijelazni rok

Bjelanović finalizira izbor trenera. Kandidat je i bivši trener Bijelih, a za oko mu je zapeo i jedan igrač Hajduka

Piše Robert Matteoni/ SN
8. lipnja 2023. - 20:14

Kapetan U21 slovačke reprezentacije, Sebastian Nebyla prvo je novo ime Istre 1961!

Standardni vezist DAC Dunajska streda, kluba koji je za dva boda ostao kratak u borbi za naslov prvaka, nije želio produžiti ugovor sa viceprvakom Slovačke i prihvatio je poziv pulskog prvoligaša. U pratnji svog zastupnika (SEG) Tonija Cvijovića, Nebyla je na Drosini u poslijepodnevnim satima potpisao trogodišnji ugovor. Kako ukazuju informacije iz Slovačke, ali i video materijali, Nebyla je tipični vezist ‘box to box‘, tehnički potkovan i brzinski izdržljiv. Igrao je za sve selekcije Slovačke, a u ovom novom ciklusu dobio je traku kao lider generacije, pišu Sportske novosti.

Nakon što je bio dio U19 momčadi West Ham Uniteda, Nebyla je za DAC odigrao 63 utakmice, uz 7 golova i 3 asistencije. Obzirom na dob (u siječnju navršio 21, pa će Istra morati podmiriti naknadu za razvoj igrača) i status razvojnog igrača, njegov učinak je vrlo dobar. Po kazivanju upućenih Nebyla je imao nekoliko ponuda, među inim iz Lask Linza, ali je procijenio da je za njegov razvoj bolja opcija Istra i HNL. Dakako uz moguću perspektivu iskoraka prema talijanskom ili španjolskom nogometu (kroz Alaves)...

Nebyla će tako biti alternativa Caseresu, obzirom da Argentinac kani otići na višu razinu. Posljednje informacije govore da će Caseres ‘via Istra 1961‘ postati igrač Deportivo Alavesa.

Navijače Istre, koji čekaju vijesti sa mercata i naravno, ime novog trenera, nakon Nebyla mogla bi obradovati nova informacija o igraču koji je stigao u Pulu. Zamoljeni smo da se njegovo ime ne objavljuje, jer igrač želi "doživjeti" grad i klub iz prve ruke, uz obitelj, te onda prelomiti prihvaća li ponudu Istre. Vjerojatno je u pitanju i bojazan da ga netko ne "preotme" odnosno nagovori da ne ide u Istru. Činjenica da je došao u kratak obilazak Pule sugerira da je blizu. Ukoliko se transfer konkretizira mogao bi biti veliko (kvalitativno) osvježenje za Zeleno Žute. Pogledom video materijala njegovih nastupa za klub iz Sjeverne Europe otkriva se brzina i prodornost tog krilnog napadača, koji momčadi daje dubinu i brzo stvara višak...

Koliko se može naslutiti iz medijskih izvora u Splitu, prema Puli će krenuti i Ivan Čalušić, igrač pod ugovorom sa Hajdukom. Radi se o 23-godišnjaku koji je imao šest nastupa za Bijele (igrao u pobjedi nad Istrom 4:0) i onda je posuđen slovenskom Radomlju koji ima suradnju za klubom sa Poljudom. Tamo je standardno igrao 18 utakmica, ali je lani doživio težu ozljedu koljena (ligamenti) i sada se potpuno oporavio i u Puli su mu spremni pružiti šansu za povratak. Čalušić je nominalno defenzivni vezni, ali igrao je i stopera (187 cm) i centralnog veznog. Istra će postati vlasnik njegova ugovora, dok će Hajduk zadržati postotak od budućeg transfera..

Kako je već prije najavljeno, radi se na "papirologiji" za dva mlada reprezentativca iz jedne afričke reprezentacije, od kojih je ovaj stariji (21) fizički vrlo moćan napadač. Iz izvora agenata doznajemo da je Istra u pregovorima sa lijevim bekom jednog prvoligaša iz susjedne zemlje, ali se ime još ne želi odati dok se ne zgotove pregovori sa klubom. Igrač je već dogovoren...

Kako prijelazni rok traje do 31.kolovoza jasno je da će biti još podosta informacija i glasina, obrata i iznenađenja. Istra kroz ove prve poteze odaje dojam kako se radi na pojačavanju momčadi, što je SD Saša Bjelanović najavio i na presici oproštaja od trenera Gonzala Garcije. No, ključno je, naravno, razriješiti pitanje novog trenera. U tom smislu Saša Bjelanović, kao i obično, igra suprotno od svojih igračkih (centarfor) navika, dakle vrlo defenzivno.

U javnosti su se pojavile glasine da bi se u Pulu mogao vratiti Goran Tomić, koji je na kormilu Zeleno Žutih bio prije 7 godina. No, Tomić se vratio, ali u Salzburg...

- Ovo za Istru mi je prvi glas. Vratio sam se kući u Salzburg i sa obitelji se odmaram nakon što sam zaključio posao u Al Nasru. Planovi? Oni još neko vrijeme neće biti vezani za povratak u Hrvatsku. Postoje opcije u inozemstvu, vidjet ćemo... ".

Osim Tomića spominje se i Mislav Karoglan. Nekadašnji igrač Kamen Ingrada, Rijeke, Zrinjskog, klubova u Izraelu i Singapuru, posljednji trenerski posao imao je u Hajduku.

Nakon što je bio pomoćnik Jensu Gustaffsonu (17 utakmica) te Valdasu Dambrauskasu (37) Karoglan je u 10 utakmica jesenskog dijela samostalno vodio Bijele. Imao je 7 pobjeda i 3 remija, uz gol razliku 22:9. Karoglanu je 41 godina, Bjelanović ga dobro poznaje iz zajedničke suradnje u Hajduku, i očito cijeni njegov rad. Karoglan je sličnih pristupa u radu kao Garcija, dinamike treninga i puno rada na automatizmima. Koliko se može nazrijeti Karoglan je zapravo jedina opcija iz Hrvatske, a na stolu su još kandidature 3-4 strana stručnjaka.

Po našim informacijama u pitanju su treneri iz Španjolske, Portugala i Italije, a zajedničko im je da su mlađa garda. Dakle, dojam je da Istra traži nešto slično onome što je imala sa Garcijom. Mladog trenera, ambicioznog, ofenzivno nastrojenog i koji je spreman valorizirati mlade igrače. Prema navodima samog Bjelanovića na presici, odluku o novom treneru donijet će do kraja tjedna..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:43