StoryEditorOCM
SplitBTB EKIPA

U ‘Čistoćinu‘ grupu za poklanjanje navalili ‘molitelji‘. Umjesto da daruju, šire vjersku propagandu, a članovi izlaze

Piše split sd
18. rujna 2023. - 21:58

Facebook grupa "Pokloni, lako je" je svojedobno pokrenuta kao dio informativne kampanje o odvajanju otpada “Odvoji, lako je” koja je nastala u suradnji s Čistoćom Split i Gradom Splitom.

"U ovoj grupi jedni drugima možete pokloniti što vam stvara višak u domu ili potražiti stvari koje bi inače završile u miješanom otpadu. Primjerice, možete donirati odjeću koju ne nosite ili koju su vaša djeca prerasla, korišteni namještaj, kućanske aparate, hranu kojoj nije istekao rok trajanja, knjige ili nešto što je oštećeno, a lako se može popraviti", piše u opisu grupe. 

"Danas je 18. rujna. Tko dotakne Gospu Mariju neka mu se domu dogodi 12 dobrih stvari. Prihvatite blagoslov s Amen!", jedna je od objava vjerskog sadržaja koji se počeo taložiti u grupi. Ispod nje se također okupilo desetak komentara sličnog riječnika, od kojih većina dolazi s očito lažnih profila.

image
facebook screenshot

Korisnicima grupe ovo nije prošlo nezapaženo.

- Mislila sam da je ovo grupa za poklanjanje predmeta koje više ne koristimo. Al očito je ovo grupa za iživljavanje anonimnih likova koji navlače naivce na lažne molitve. Grupa bez moderatora. Nakon par dana konstantnog zlostavljanja i glupih postova, vrime je napustit ovu lakrdiju - napisala je jedna gospođa.

- Ili će nešto promijeniti, ili mogu promijeniti ime grupe, npr. u "Pomolite se, lako je"... Bez uvrede, ali zna se gdje je čemu mjesto - primijetila je druga.

- Ovakve grupe s vjerskim sadržajem niću kao gljive poslije kiše, nemaju nikakve veze sa vjerom nego sa sakupljanjem lajkova od naivnih ljudi i tako zarađuju ne mala novčana sredstva - ukazala je treća.

Nakon par dana je reagirala i Čistoća, izbrisavši sporne objave. Također, iz splitske gradske firme su poručili kako će sve objave koje nemaju poveznicu s temeljnim ciljem osnivanja grupe biti odmah uklonjene.

Međutim, danas se zasipanje religioznom propagandom nastavilo.

image
facebook screenshot

Zbog svega ovoga neki su počeli i napuštati grupu.

- Pošto administratorima zaista nije stalo da grupa bude ono za što je namijenjena i usprkos upozorenja mnogih članova i dalje se dozvoljavaju lešinarske objave koje služe samo za skupljanje lajkova i s pravom vjerom nemaju nikakve i ja sam eto nažalost odlučila napustiti ovu grupu - odjavila se jedna korisnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:27