stdClass Object ( [id] => 1376300 [title] => Šok - glavne splitske ceste neće biti gotove ni za 10 godina. Arhitekt Kuzmanić: Postat ćemo južnoamerički ‘slum‘ [alias] => sok-glavne-splitske-ceste-nece-biti-gotove-ni-za-10-godina-arhitekt-kuzmanic-postat-cemo-juznoamericki-slum [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Godinama slušamo obećanja gradskih vlasti kad će se izgraditi ceste na istoku Splita: Bračka, Vukovarska, Put Mostina, Lovrinačka… Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća dobili smo odgovor - famozne prometnice izgradit će se za deset godina. A neke možda ni tada! Ovo je kazao pročelnik za urbanizam Teo Vojković podnoseći izvještaj gradskim vijećnicima.

Kritika iz redova oporbe na njegovo izlaganje nije falilo. Predbacivali su kako resor komunalne izgradnje ima najmanju učinkovitost. Dovodili su u pitanje sposobnost gradske službe. Ali, činjenica je da se ove ceste nisu rješavale desetljećima, ni u vrijeme bivših vlasti.

Vojković je kazao da su pokrenuli izradu dokumentacije i krenuli u dobivanje lokacijskih dozvola za pet dominantnih pravaca na gradskoj mreži. To su nastavak Vukovarske ulice, Put Mostina (pritom je Put Mostina radni naziv za prometnicu koja započinje kod Solinske ulice, a završava na TTTS-u), Put Kamena, Lovrinačka, Bračka (od Žnjana, sve do Stobreča). U glavne pravce Vojković je ubrojio, kako ga je nazvao, naoko mali zahvat, spoj Manđerove, od Svačićeve do Bihaćke ulice.

---

image

Pročelnik za urbanizam Teo Vojković ‘ubio nas je u pojam‘ na sjednici Gradskog vijeća - Bračka, Vukovarska, Put Mostina, Lovrinačka… Bit će gotove, a možda i neće. Kad? Ne zna se
















 

Nikola Vilić/Cropix
---

- To su procesi koji su svi, do jednoga, započeti u prethodnoj godini. Za neke od njih, Vukovarsku, Lovrinačku, Put Mostina i za Manđerovu smo došli u fazu da su napravljeni idejni projekti i u postupku je izdavanje lokacijske dozvole, kao nultog preduvjeta da se otvore daljnji procesi, uređivanje imovinskih odnosa, katastarskih odnosa i tako dalje, koji će trajati deset godina - izrekao je crnu prognozu Vojković, da bi je potom ponovio.

- Trajat će deset godina, ali smo ih započeli. Neki možda i neće završiti za deset godina. Ali, da smo ih započeli prije deset godina, danas bismo imali spojenu Manđerovu, imali bismo izgrađenu infrastrukturu istočnog područja grada, koje je zaista u bijednom stanju. Ti procesi se neće vidjeti da su završeni u ovoj godini, niti u sljedećoj, niti dosljedećoj. Ja ću biti sretan i zadovoljan ako za desetak godina iz ovog programa koji je započet zadnjih godinu i pol dana budu vidljivi rezultati na terenu - zaključio je pročelnik.

Ukratko, Vojković je dao do znanja da ova vlast radi posao koji nisu drugi obavljali, ali je pružio neveseo pogled na dinamiku kojom će se izgrađivati infrastruktura na istoku Splita - na kojem se uz kozje puteve utrpavaju zgrade sa skupim stanovima.

---

image

Ante Kuzmanić: Bilo bi dobro da uzmu dva kilometra slobodnog prostora kroz splitsko polje, oko Karepovca, pa da potegnu jednu cestu s četiri trake, barem bi to bila nekakva kičma urbanizma








 

Nikola Vilić/Cropix
---

Je li sudbina istoka Splita doista tako loša da će zbog nedostatka suvisle infrastrukture divlja izgradnja pojesti prostor i budućnost tog djela grada? Što kažu stručnjaci i poznavatelji situacije na terenu?

Upitali smo poznatog splitskog arhitekta Antu Kuzmanića koji je radio projekt-viziju za budućnost istoka Splita "Ima li grada istočno od raja?", kako komentira Vojkovićevu prognozu. Budući da se nove zgrade grade gdje se i kako stigne, što će preostati urbanizirati na istoku ako se bude čekalo deset godina?

Ante Kuzmanić: To je tragično

- Istočni dio grada je prostor koji je apsolutno infrastrukturno neopremljen. Ako je u pitanju deset godina, onda je to tragičan rok. Mogao bih jedino reći da je šteta što novce koje su digli za kredite nisu ubacili za ovu namjenu. Ali, neka opća strategija vezana za Split ne postoji. Bilo bi ključno da glavne gradske pravce financira država.

A nama država ne financira ništa. Kad se zbroje neke rampe na ulazu u grad, ili neki semafor na rotoru, ili neke na Širini rampe, više čovjek ne zna je li to za Split ili za Solin. Ali, ne postoji, a u planovima postoji, obilaznica Solina i obilaznica Splita.

Rotor ispod Karepovca trebao bi biti barem drugi ulaz u Split. Što se mene tiče, bilo bi dobro da uzmu dva kilometra slobodnog prostora kroz splitsko polje, oko Karepovca, pa da potegnu jednu cestu s četiri trake pa nek vodi od nikuda nigdje, ali barem bi to bila nekakva kičma urbanizma koji se poslije može postaviti. A budu li to radili deset godina, do tada ćemo postati južnoamerički "slum" - smatra arhitekt Kuzmanić.

---

image

Mate Buljubašić i Vlado Tandara. Buljubašić je poručio: Vukovarska mora proći! Kao što je drug Tito rekao: ‘Prozor mora pasti!‘

Paun PaunoviĆ/Cropix
---

Upitali smo za mišljenje u gradskim kotarima i mjesnim odborima.

- Vukovarska mora proći! Kao što je drug Tito rekao: "Prozor mora pasti!" - poručio je kratko Mate Buljubašić, koji je dugo u splitskoj politici, a sada je tajnik četiriju jedinica mjesne samouprave (GK Sirobuja i Šine, te MO Kamen i Stobreč), kad smo mu rekli za prognozu da još desetak godina neće biti ništa od glavnih cesta.

Predsjednica Gradskog kotara Šine Marina Kovačević drži kako su ovakve poruke iz Banovine neprihvatljive. Njezin je prijedlog da se Vukovarska proglasi državnom ulicom.

- Vukovarska ulica je prometna arterija grada Splita i strašno je čuti od čovjeka koji vodi ovaj grad, a htio je donedavno voditi i državu, da tako nonšalantno odbacuje sve ljude u Splitu koji su u svakodnevnim nesnosnim prometnim gužvama i kaosu u prometu. Vukovarsku moramo dovršiti jer naši životi ovise o tome.

---

image

Marina Kovačević: Strašno je čuti od čovjeka koji vodi ovaj grad, a htio je donedavno voditi i državu, da tako nonšalantno odbacuje sve ljude u Splitu

Duje Klarić/Cropix
---

Ne možemo svi stati u Vučevicu, netko mora ostati i u Splitu, makar da ugasi svjetlo. Kad nam već država od svakih 100 eura ubranih u Splitu vraća 10 u proračun grada, a po Istri, Rijeci i Zadru sve je ispresijecala ipsilonima, neka onda država preuzme Vukovarsku ulicu pod svoje i kad je izgradi, neka je vrati Gradu na održavanje. U prošli petak od groblja do Lava putovalo se dva sata, a još nije ni Uskrs. Prekid Vukovarske znači prekid prometne integracije istoka i zapada. Ne želimo živjeti u dva grada - poručuje Marina Kovačević.

Vlado Tandara: Prođe vrijeme, ništa se ne napravi

Predsjednik vijeća Mjesnog odbora Stobreč Vlado Tandara smatra da se i ova vlast loše nosi s rješavanjima prometnih problema koji uzrokuju velike gužve na istoku grada.

- Bilo je i prije tema vezano za Vukovarsku. Zašto se nije dalo Hrvatskim cestama da rješavaju? Postoje varijante kako puno brže doći do dozvola i održavanja. Zašto baš Grad želi da to ostane pod njegovom nadležnosti, a istovremeno nije u mogućnosti ili u stanju riješiti takav problem, to mi je apsurdno.

Vukovarska je žila kucavica za čitav Split i šire jer nemamo druge mogućnosti. Nedavno sam objašnjavao Puljku, postoji problem s Putom Orišca, ondje je cesta u jako lošam stanju. Radi se Žnjan, školska dvorana, stvorit će se još veća gužva, a na onakvu cestu dolaze turisti s biciklama i može netko nastradati. Loše se sve odrađuje i sporo ide. Imam dojam da dosta toga ne znaju, prođe vrijeme, a ništa se ne napravi. Nažalost, ne rade se dugoročni projekti oko kojih bi se složili vlast i oporba. Kako koja vlast prođe problemi ostaju, a mi mali smrtnici ispaštamo zbog toga - ističe Tandara.

Predsjednik kotara Sirobuja Ivica Grubišić Gire predviđa da bi se na izgradnju nekih cesta doista moglo dugo čekati, ali naglašava kako je nužno ulagati u razvoj istoka grada.

---

image

Ivica Grubišić Gire: Teško mi je povjerovati da se neki od ovih projekata neće nikad realizirati

Slobodna Dalmacija
---

- Teško mi je povjerovati da se neki od ovih projekata neće nikad realizirati, ali sam gotovo siguran da neki neće prije pet, deset ili 15 godina. Vukovarska ulica se ne bi gradila da nije bio u pitanju City Centar One.

Niti bi se prometnice za Kilu gradile da nije u pitanju bio stambeni kompleks za POS. Dakle, na istoku se gradi cesta samo ako postoji investitor koji će platiti komunalni doprinos, a u pravilu ni taj doprinos nije dovoljan.

Da bi se kompletno komunalno opremio istoku, trebalo bi nekoliko stotina milijuna eura, to su u prvom redu ceste, ali i kanalizacija, energetika i ostalo. Problemi koji usporavaju gradnju cesta su žalbe vlasnika zemljišta, sporost sudova i komplicirani zakoni. Zbog vlasničkih odnosa, 300 metara Ulice Hrvatske neovisnosti na Sirobuji rješavalo se 12 godina, kroz tri gradske vlasti.

Ni jedna gradska vlast nije bila kriva jer su osigurali novce. Nego su se vlasnici žalili. Zakon nije isti za lokalne ceste i za državne ceste za koje se brže rješava postupak imovinskopravnih odnosa. U svakom slučaju infrastruktura je temelj, ulice su potrebne svakome. Nema razvoja grada bez cesta - zaključuje Gire.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => E, MOJ GRADE... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => E, MOJ GRADE... 2 0 7908 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-28 13:39:52 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-29 06:39:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-29 06:39:16 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Šok - glavne splitske ceste neće biti gotove ni za 10 godina. Arhitekt Kuzmanić: Postat ćemo južnoamerički 'slum' page_title=Šok - glavne splitske ceste neće biti gotove ni za 10 godina. Arhitekt Kuzmanić: Postat ćemo južnoamerički 'slum' [metakey] => splitske ceste, Vukovarska ulica, Istočni dio SPlita, Teo Vojković [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/28\/23864173.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/28\/24564909.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/28\/24377431.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/28\/26678375.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/28\/24747732.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/28\/26025401.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/28\/20407396.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0160a Buri\u0106\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Slobodna Dalmacija","Paun Paunovi\u0106\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017dI\u0106\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["


\n\u00a0<\/p>","

Pro\u010delnik za urbanizam Teo Vojkovi\u0107 \u2018ubio nas je u pojam\u2018 na sjednici Gradskog vije\u0107a - Bra\u010dka, Vukovarska, Put Mostina, Lovrina\u010dka\u2026 Bit \u0107e gotove, a mo\u017eda i ne\u0107e. Kad? Ne zna se
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Ivica Grubi\u0161i\u0107 Gire: Te\u0161ko mi je povjerovati da se neki od ovih projekata ne\u0107e nikad realizirati<\/p>","

Mate Buljuba\u0161i\u0107 i Vlado Tandara. Buljuba\u0161i\u0107 je poru\u010dio: Vukovarska mora pro\u0107i! Kao \u0161to je drug Tito rekao: \u2018Prozor mora pasti!\u2018<\/p>","

Marina Kova\u010devi\u0107: Stra\u0161no je \u010duti od \u010dovjeka koji vodi ovaj grad, a htio je donedavno voditi i dr\u017eavu, da tako non\u0161alantno odbacuje sve ljude u Splitu<\/p>","

Ante Kuzmani\u0107: Bilo bi dobro da uzmu dva kilometra slobodnog prostora kroz splitsko polje, oko Karepovca, pa da potegnu jednu cestu s\u00a0\u010detiri trake, barem bi to bila nekakva ki\u010dma urbanizma
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1187","hd_23864173_1920.jpg":"1920x1080","k_23864173_1280.jpg":"1280x1280","k_23864173_1024.jpg":"1024x1024","k_23864173_640.jpg":"640x640","k_23864173_480.jpg":"480x480","k_23864173_340.jpg":"340x340","k_23864173_220.jpg":"220x220","o_23864173_1280.jpg":"1280x791","o_23864173_1024.jpg":"1024x633","o_23864173_640.jpg":"640x395","o_23864173_480.jpg":"480x296","o_23864173_340.jpg":"340x210","o_23864173_220.jpg":"220x136","h_23864173_1280.jpg":"1280x854","h_23864173_1024.jpg":"1024x683","h_23864173_640.jpg":"640x427","h_23864173_480.jpg":"480x320","h_23864173_340.jpg":"340x227","h_23864173_220.jpg":"220x147","pp_23864173_1280.jpg":"1280x1628","pp_23864173_1024.jpg":"1024x1303","pp_23864173_640.jpg":"640x814","pp_23864173_480.jpg":"480x611","pp_23864173_340.jpg":"340x432","pp_23864173_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24564909_1920.jpg":"1920x1080","k_24564909_1280.jpg":"1280x1280","k_24564909_1024.jpg":"1024x1024","k_24564909_640.jpg":"640x640","k_24564909_480.jpg":"480x480","k_24564909_340.jpg":"340x340","k_24564909_220.jpg":"220x220","o_24564909_1280.jpg":"1280x853","o_24564909_1024.jpg":"1024x682","o_24564909_640.jpg":"640x426","o_24564909_480.jpg":"480x320","o_24564909_340.jpg":"340x226","o_24564909_220.jpg":"220x146","h_24564909_1280.jpg":"1280x854","h_24564909_1024.jpg":"1024x683","h_24564909_640.jpg":"640x427","h_24564909_480.jpg":"480x320","h_24564909_340.jpg":"340x227","h_24564909_220.jpg":"220x147","pp_24564909_1280.jpg":"1280x1628","pp_24564909_1024.jpg":"1024x1303","pp_24564909_640.jpg":"640x814","pp_24564909_480.jpg":"480x611","pp_24564909_340.jpg":"340x432","pp_24564909_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24377431_1920.jpg":"1920x1080","k_24377431_1280.jpg":"1280x1280","k_24377431_1024.jpg":"1024x1024","k_24377431_640.jpg":"640x640","k_24377431_480.jpg":"480x480","k_24377431_340.jpg":"340x340","k_24377431_220.jpg":"220x220","o_24377431_1280.jpg":"1280x853","o_24377431_1024.jpg":"1024x682","o_24377431_640.jpg":"640x426","o_24377431_480.jpg":"480x320","o_24377431_340.jpg":"340x226","o_24377431_220.jpg":"220x146","h_24377431_1280.jpg":"1280x854","h_24377431_1024.jpg":"1024x683","h_24377431_640.jpg":"640x427","h_24377431_480.jpg":"480x320","h_24377431_340.jpg":"340x227","h_24377431_220.jpg":"220x147","pp_24377431_1280.jpg":"1280x1628","pp_24377431_1024.jpg":"1024x1303","pp_24377431_640.jpg":"640x814","pp_24377431_480.jpg":"480x611","pp_24377431_340.jpg":"340x432","pp_24377431_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1393","hd_26678375_1920.jpg":"1920x1080","k_26678375_1280.jpg":"1280x1280","k_26678375_1024.jpg":"1024x1024","k_26678375_640.jpg":"640x640","k_26678375_480.jpg":"480x480","k_26678375_340.jpg":"340x340","k_26678375_220.jpg":"220x220","o_26678375_1280.jpg":"1280x928","o_26678375_1024.jpg":"1024x742","o_26678375_640.jpg":"640x464","o_26678375_480.jpg":"480x348","o_26678375_340.jpg":"340x246","o_26678375_220.jpg":"220x159","h_26678375_1280.jpg":"1280x854","h_26678375_1024.jpg":"1024x683","h_26678375_640.jpg":"640x427","h_26678375_480.jpg":"480x320","h_26678375_340.jpg":"340x227","h_26678375_220.jpg":"220x147","pp_26678375_1280.jpg":"1280x1628","pp_26678375_1024.jpg":"1024x1303","pp_26678375_640.jpg":"640x814","pp_26678375_480.jpg":"480x611","pp_26678375_340.jpg":"340x432","pp_26678375_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1255","hd_24747732_1920.jpg":"1920x1080","k_24747732_1280.jpg":"1280x1280","k_24747732_1024.jpg":"1024x1024","k_24747732_640.jpg":"640x640","k_24747732_480.jpg":"480x480","k_24747732_340.jpg":"340x340","k_24747732_220.jpg":"220x220","o_24747732_1280.jpg":"1280x836","o_24747732_1024.jpg":"1024x669","o_24747732_640.jpg":"640x418","o_24747732_480.jpg":"480x313","o_24747732_340.jpg":"340x222","o_24747732_220.jpg":"220x143","h_24747732_1280.jpg":"1280x854","h_24747732_1024.jpg":"1024x683","h_24747732_640.jpg":"640x427","h_24747732_480.jpg":"480x320","h_24747732_340.jpg":"340x227","h_24747732_220.jpg":"220x147","pp_24747732_1280.jpg":"1280x1628","pp_24747732_1024.jpg":"1024x1303","pp_24747732_640.jpg":"640x814","pp_24747732_480.jpg":"480x611","pp_24747732_340.jpg":"340x432","pp_24747732_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26025401_1920.jpg":"1920x1080","k_26025401_1280.jpg":"1280x1280","k_26025401_1024.jpg":"1024x1024","k_26025401_640.jpg":"640x640","k_26025401_480.jpg":"480x480","k_26025401_340.jpg":"340x340","k_26025401_220.jpg":"220x220","o_26025401_1280.jpg":"1280x853","o_26025401_1024.jpg":"1024x682","o_26025401_640.jpg":"640x426","o_26025401_480.jpg":"480x320","o_26025401_340.jpg":"340x226","o_26025401_220.jpg":"220x146","h_26025401_1280.jpg":"1280x854","h_26025401_1024.jpg":"1024x683","h_26025401_640.jpg":"640x427","h_26025401_480.jpg":"480x320","h_26025401_340.jpg":"340x227","h_26025401_220.jpg":"220x147","pp_26025401_1280.jpg":"1280x1628","pp_26025401_1024.jpg":"1024x1303","pp_26025401_640.jpg":"640x814","pp_26025401_480.jpg":"480x611","pp_26025401_340.jpg":"340x432","pp_26025401_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_20407396_1920.jpg":"1920x1080","k_20407396_1280.jpg":"1280x1280","k_20407396_1024.jpg":"1024x1024","k_20407396_640.jpg":"640x640","k_20407396_480.jpg":"480x480","k_20407396_340.jpg":"340x340","k_20407396_220.jpg":"220x220","o_20407396_1280.jpg":"1280x853","o_20407396_1024.jpg":"1024x682","o_20407396_640.jpg":"640x426","o_20407396_480.jpg":"480x320","o_20407396_340.jpg":"340x226","o_20407396_220.jpg":"220x146","h_20407396_1280.jpg":"1280x854","h_20407396_1024.jpg":"1024x683","h_20407396_640.jpg":"640x427","h_20407396_480.jpg":"480x320","h_20407396_340.jpg":"340x227","h_20407396_220.jpg":"220x147","pp_20407396_1280.jpg":"1280x1628","pp_20407396_1024.jpg":"1024x1303","pp_20407396_640.jpg":"640x814","pp_20407396_480.jpg":"480x611","pp_20407396_340.jpg":"340x432","pp_20407396_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15174446 Threads: 3 Questions: 3167534812 Slow queries: 7091915 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235302869 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /split/sok-glavne-splitske-ceste-nece-biti-gotove-ni-za-10-godina-arhitekt-kuzmanic-postat-cemo-juznoamericki-slum-1376300 [printLink] => /split/sok-glavne-splitske-ceste-nece-biti-gotove-ni-za-10-godina-arhitekt-kuzmanic-postat-cemo-juznoamericki-slum-1376300?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 737034 [name] => splitske ceste [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-17 13:14:14 [main_article_id] => 0 [alias] => splitske-ceste [link] => /tag/splitske-ceste ) [1] => stdClass Object ( [id] => 375761 [name] => vukovarska ulica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vukovarska-ulica [link] => /tag/vukovarska-ulica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 753707 [name] => Istočni dio SPlita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-29 07:39:56 [main_article_id] => 0 [alias] => istocni-dio-splita [link] => /tag/istocni-dio-splita ) [3] => stdClass Object ( [id] => 648049 [name] => Teo Vojković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-31 16:53:32 [main_article_id] => 0 [alias] => teo-vojkovic [link] => /tag/teo-vojkovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => E, MOJ GRADE... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šok - glavne splitske ceste neće biti gotove ni za 10 godina. Arhitekt Kuzmanić: Postat ćemo južnoamerički ‘slum‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/28/23864173.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => SaŠa BuriĆ/Cropix [mainImageDesc] =>


 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/28/23864173.jpg [title] =>


 

SaŠa BuriĆ/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/28/24564909.jpg [title] =>

Pročelnik za urbanizam Teo Vojković ‘ubio nas je u pojam‘ na sjednici Gradskog vijeća - Bračka, Vukovarska, Put Mostina, Lovrinačka… Bit će gotove, a možda i neće. Kad? Ne zna se
















 

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/28/24377431.jpg [title] =>

Ivica Grubišić Gire: Teško mi je povjerovati da se neki od ovih projekata neće nikad realizirati

Slobodna Dalmacija ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/28/26678375.jpg [title] =>

Mate Buljubašić i Vlado Tandara. Buljubašić je poručio: Vukovarska mora proći! Kao što je drug Tito rekao: ‘Prozor mora pasti!‘

Paun PaunoviĆ/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/28/24747732.jpg [title] =>

Marina Kovačević: Strašno je čuti od čovjeka koji vodi ovaj grad, a htio je donedavno voditi i državu, da tako nonšalantno odbacuje sve ljude u Splitu

Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/28/26025401.jpg [title] =>

Ante Kuzmanić: Bilo bi dobro da uzmu dva kilometra slobodnog prostora kroz splitsko polje, oko Karepovca, pa da potegnu jednu cestu s četiri trake, barem bi to bila nekakva kičma urbanizma








 

Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/28/20407396.jpg [title] => Vladimir DugandŽIĆ/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Godinama slušamo obećanja gradskih vlasti kad će se izgraditi ceste na istoku Splita: Bračka, Vukovarska, Put Mostina, Lovrinačka… Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća dobili smo odgovor - famozne prometnice izgradit će se za deset godina. A neke možda ni tada! Ovo je kazao pročelnik za urbanizam Teo Vojković podnoseći izvještaj gradskim vijećnicima.

Kritika iz redova oporbe na njegovo izlaganje nije falilo. Predbacivali su kako resor komunalne izgradnje ima najmanju učinkovitost. Dovodili su u pitanje sposobnost gradske službe. Ali, činjenica je da se ove ceste nisu rješavale desetljećima, ni u vrijeme bivših vlasti.

Vojković je kazao da su pokrenuli izradu dokumentacije i krenuli u dobivanje lokacijskih dozvola za pet dominantnih pravaca na gradskoj mreži. To su nastavak Vukovarske ulice, Put Mostina (pritom je Put Mostina radni naziv za prometnicu koja započinje kod Solinske ulice, a završava na TTTS-u), Put Kamena, Lovrinačka, Bračka (od Žnjana, sve do Stobreča). U glavne pravce Vojković je ubrojio, kako ga je nazvao, naoko mali zahvat, spoj Manđerove, od Svačićeve do Bihaćke ulice.

---

image

Pročelnik za urbanizam Teo Vojković ‘ubio nas je u pojam‘ na sjednici Gradskog vijeća - Bračka, Vukovarska, Put Mostina, Lovrinačka… Bit će gotove, a možda i neće. Kad? Ne zna se
















 

Nikola Vilić/Cropix
---

- To su procesi koji su svi, do jednoga, započeti u prethodnoj godini. Za neke od njih, Vukovarsku, Lovrinačku, Put Mostina i za Manđerovu smo došli u fazu da su napravljeni idejni projekti i u postupku je izdavanje lokacijske dozvole, kao nultog preduvjeta da se otvore daljnji procesi, uređivanje imovinskih odnosa, katastarskih odnosa i tako dalje, koji će trajati deset godina - izrekao je crnu prognozu Vojković, da bi je potom ponovio.

- Trajat će deset godina, ali smo ih započeli. Neki možda i neće završiti za deset godina. Ali, da smo ih započeli prije deset godina, danas bismo imali spojenu Manđerovu, imali bismo izgrađenu infrastrukturu istočnog područja grada, koje je zaista u bijednom stanju. Ti procesi se neće vidjeti da su završeni u ovoj godini, niti u sljedećoj, niti dosljedećoj. Ja ću biti sretan i zadovoljan ako za desetak godina iz ovog programa koji je započet zadnjih godinu i pol dana budu vidljivi rezultati na terenu - zaključio je pročelnik.

Ukratko, Vojković je dao do znanja da ova vlast radi posao koji nisu drugi obavljali, ali je pružio neveseo pogled na dinamiku kojom će se izgrađivati infrastruktura na istoku Splita - na kojem se uz kozje puteve utrpavaju zgrade sa skupim stanovima.

---

image

Ante Kuzmanić: Bilo bi dobro da uzmu dva kilometra slobodnog prostora kroz splitsko polje, oko Karepovca, pa da potegnu jednu cestu s četiri trake, barem bi to bila nekakva kičma urbanizma








 

Nikola Vilić/Cropix
---

Je li sudbina istoka Splita doista tako loša da će zbog nedostatka suvisle infrastrukture divlja izgradnja pojesti prostor i budućnost tog djela grada? Što kažu stručnjaci i poznavatelji situacije na terenu?

Upitali smo poznatog splitskog arhitekta Antu Kuzmanića koji je radio projekt-viziju za budućnost istoka Splita "Ima li grada istočno od raja?", kako komentira Vojkovićevu prognozu. Budući da se nove zgrade grade gdje se i kako stigne, što će preostati urbanizirati na istoku ako se bude čekalo deset godina?

Ante Kuzmanić: To je tragično

- Istočni dio grada je prostor koji je apsolutno infrastrukturno neopremljen. Ako je u pitanju deset godina, onda je to tragičan rok. Mogao bih jedino reći da je šteta što novce koje su digli za kredite nisu ubacili za ovu namjenu. Ali, neka opća strategija vezana za Split ne postoji. Bilo bi ključno da glavne gradske pravce financira država.

A nama država ne financira ništa. Kad se zbroje neke rampe na ulazu u grad, ili neki semafor na rotoru, ili neke na Širini rampe, više čovjek ne zna je li to za Split ili za Solin. Ali, ne postoji, a u planovima postoji, obilaznica Solina i obilaznica Splita.

Rotor ispod Karepovca trebao bi biti barem drugi ulaz u Split. Što se mene tiče, bilo bi dobro da uzmu dva kilometra slobodnog prostora kroz splitsko polje, oko Karepovca, pa da potegnu jednu cestu s četiri trake pa nek vodi od nikuda nigdje, ali barem bi to bila nekakva kičma urbanizma koji se poslije može postaviti. A budu li to radili deset godina, do tada ćemo postati južnoamerički "slum" - smatra arhitekt Kuzmanić.

---

image

Mate Buljubašić i Vlado Tandara. Buljubašić je poručio: Vukovarska mora proći! Kao što je drug Tito rekao: ‘Prozor mora pasti!‘

Paun PaunoviĆ/Cropix
---

Upitali smo za mišljenje u gradskim kotarima i mjesnim odborima.

- Vukovarska mora proći! Kao što je drug Tito rekao: "Prozor mora pasti!" - poručio je kratko Mate Buljubašić, koji je dugo u splitskoj politici, a sada je tajnik četiriju jedinica mjesne samouprave (GK Sirobuja i Šine, te MO Kamen i Stobreč), kad smo mu rekli za prognozu da još desetak godina neće biti ništa od glavnih cesta.

Predsjednica Gradskog kotara Šine Marina Kovačević drži kako su ovakve poruke iz Banovine neprihvatljive. Njezin je prijedlog da se Vukovarska proglasi državnom ulicom.

- Vukovarska ulica je prometna arterija grada Splita i strašno je čuti od čovjeka koji vodi ovaj grad, a htio je donedavno voditi i državu, da tako nonšalantno odbacuje sve ljude u Splitu koji su u svakodnevnim nesnosnim prometnim gužvama i kaosu u prometu. Vukovarsku moramo dovršiti jer naši životi ovise o tome.

---

image

Marina Kovačević: Strašno je čuti od čovjeka koji vodi ovaj grad, a htio je donedavno voditi i državu, da tako nonšalantno odbacuje sve ljude u Splitu

Duje Klarić/Cropix
---

Ne možemo svi stati u Vučevicu, netko mora ostati i u Splitu, makar da ugasi svjetlo. Kad nam već država od svakih 100 eura ubranih u Splitu vraća 10 u proračun grada, a po Istri, Rijeci i Zadru sve je ispresijecala ipsilonima, neka onda država preuzme Vukovarsku ulicu pod svoje i kad je izgradi, neka je vrati Gradu na održavanje. U prošli petak od groblja do Lava putovalo se dva sata, a još nije ni Uskrs. Prekid Vukovarske znači prekid prometne integracije istoka i zapada. Ne želimo živjeti u dva grada - poručuje Marina Kovačević.

Vlado Tandara: Prođe vrijeme, ništa se ne napravi

Predsjednik vijeća Mjesnog odbora Stobreč Vlado Tandara smatra da se i ova vlast loše nosi s rješavanjima prometnih problema koji uzrokuju velike gužve na istoku grada.

- Bilo je i prije tema vezano za Vukovarsku. Zašto se nije dalo Hrvatskim cestama da rješavaju? Postoje varijante kako puno brže doći do dozvola i održavanja. Zašto baš Grad želi da to ostane pod njegovom nadležnosti, a istovremeno nije u mogućnosti ili u stanju riješiti takav problem, to mi je apsurdno.

Vukovarska je žila kucavica za čitav Split i šire jer nemamo druge mogućnosti. Nedavno sam objašnjavao Puljku, postoji problem s Putom Orišca, ondje je cesta u jako lošam stanju. Radi se Žnjan, školska dvorana, stvorit će se još veća gužva, a na onakvu cestu dolaze turisti s biciklama i može netko nastradati. Loše se sve odrađuje i sporo ide. Imam dojam da dosta toga ne znaju, prođe vrijeme, a ništa se ne napravi. Nažalost, ne rade se dugoročni projekti oko kojih bi se složili vlast i oporba. Kako koja vlast prođe problemi ostaju, a mi mali smrtnici ispaštamo zbog toga - ističe Tandara.

Predsjednik kotara Sirobuja Ivica Grubišić Gire predviđa da bi se na izgradnju nekih cesta doista moglo dugo čekati, ali naglašava kako je nužno ulagati u razvoj istoka grada.

---

image

Ivica Grubišić Gire: Teško mi je povjerovati da se neki od ovih projekata neće nikad realizirati

Slobodna Dalmacija
---

- Teško mi je povjerovati da se neki od ovih projekata neće nikad realizirati, ali sam gotovo siguran da neki neće prije pet, deset ili 15 godina. Vukovarska ulica se ne bi gradila da nije bio u pitanju City Centar One.

Niti bi se prometnice za Kilu gradile da nije u pitanju bio stambeni kompleks za POS. Dakle, na istoku se gradi cesta samo ako postoji investitor koji će platiti komunalni doprinos, a u pravilu ni taj doprinos nije dovoljan.

Da bi se kompletno komunalno opremio istoku, trebalo bi nekoliko stotina milijuna eura, to su u prvom redu ceste, ali i kanalizacija, energetika i ostalo. Problemi koji usporavaju gradnju cesta su žalbe vlasnika zemljišta, sporost sudova i komplicirani zakoni. Zbog vlasničkih odnosa, 300 metara Ulice Hrvatske neovisnosti na Sirobuji rješavalo se 12 godina, kroz tri gradske vlasti.

Ni jedna gradska vlast nije bila kriva jer su osigurali novce. Nego su se vlasnici žalili. Zakon nije isti za lokalne ceste i za državne ceste za koje se brže rješava postupak imovinskopravnih odnosa. U svakom slučaju infrastruktura je temelj, ulice su potrebne svakome. Nema razvoja grada bez cesta - zaključuje Gire.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
SaŠa BuriĆ/Cropix Nikola Vilić/Cropix Slobodna Dalmacija Paun PaunoviĆ/Cropix Duje Klarić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Vladimir DugandŽIĆ/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Pročelnik za urbanizam Teo Vojković ‘ubio nas je u pojam‘ na sjednici Gradskog vijeća - Bračka, Vukovarska, Put Mostina, Lovrinačka… Bit će gotove, a možda i neće. Kad? Ne zna se
















 

Slobodna Dalmacija

Ivica Grubišić Gire: Teško mi je povjerovati da se neki od ovih projekata neće nikad realizirati

Paun PaunoviĆ/Cropix

Mate Buljubašić i Vlado Tandara. Buljubašić je poručio: Vukovarska mora proći! Kao što je drug Tito rekao: ‘Prozor mora pasti!‘

Duje Klarić/Cropix

Marina Kovačević: Strašno je čuti od čovjeka koji vodi ovaj grad, a htio je donedavno voditi i državu, da tako nonšalantno odbacuje sve ljude u Splitu

Nikola Vilić/Cropix

Ante Kuzmanić: Bilo bi dobro da uzmu dva kilometra slobodnog prostora kroz splitsko polje, oko Karepovca, pa da potegnu jednu cestu s četiri trake, barem bi to bila nekakva kičma urbanizma








 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/sok-glavne-splitske-ceste-nece-biti-gotove-ni-za-10-godina-arhitekt-kuzmanic-postat-cemo-juznoamericki-slum-1376300 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=baaa2d55a26a9bea2e322b42f2901ef5ac7c1369 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0ok+-+glavne+splitske+ceste+ne%C4%87e+biti+gotove+ni+za+10+godina.+Arhitekt+Kuzmani%C4%87%3A+Postat+%C4%87emo+ju%C5%BEnoameri%C4%8Dki+%E2%80%98slum%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsok-glavne-splitske-ceste-nece-biti-gotove-ni-za-10-godina-arhitekt-kuzmanic-postat-cemo-juznoamericki-slum-1376300 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsok-glavne-splitske-ceste-nece-biti-gotove-ni-za-10-godina-arhitekt-kuzmanic-postat-cemo-juznoamericki-slum-1376300 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => E, MOJ GRADE... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SplitE, MOJ GRADE...

Šok - glavne splitske ceste neće biti gotove ni za 10 godina. Arhitekt Kuzmanić: Postat ćemo južnoamerički ‘slum‘

Piše Sandi Vidulić
29. ožujka 2024. - 07:39

Godinama slušamo obećanja gradskih vlasti kad će se izgraditi ceste na istoku Splita: Bračka, Vukovarska, Put Mostina, Lovrinačka… Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća dobili smo odgovor - famozne prometnice izgradit će se za deset godina. A neke možda ni tada! Ovo je kazao pročelnik za urbanizam Teo Vojković podnoseći izvještaj gradskim vijećnicima.

Kritika iz redova oporbe na njegovo izlaganje nije falilo. Predbacivali su kako resor komunalne izgradnje ima najmanju učinkovitost. Dovodili su u pitanje sposobnost gradske službe. Ali, činjenica je da se ove ceste nisu rješavale desetljećima, ni u vrijeme bivših vlasti.

Vojković je kazao da su pokrenuli izradu dokumentacije i krenuli u dobivanje lokacijskih dozvola za pet dominantnih pravaca na gradskoj mreži. To su nas...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 02:18