StoryEditorOCM
Splitproblematičan park

Roditelji splitskih mališana strahuju zbog sumnjivih tipova kod vrtića: ‘Drogiraju se noću, a sutra se tu djeca igraju‘

Piše Mia Uzinić
1. ožujka 2024. - 20:47

Park u blizini dječjeg vrtića "Bosiljak" ujedno je i okupljalište sumnjivih tipova, narkomana i bivših zatvorenika, upozoravaju roditelji djece koja su korisnici ovog vrtića. Otišli smo pogledati o čemu se radi, a možemo kazati da park, nekadašnje igralište, nije prikladno za boravak djece.

image
Paun Paunović/Cropix

- Ovdje je nekoć bilo igralište, međutim sve sprave su uklonjene i djeca se tu više nemaju čime igrati. Ostao je jedino prazni pješčanik koji nije upotrebljiv.

Postoji opasnost i od zaraze, živim u obližnjoj zgradi i kada iziđem na balkon, noću vidim sumnjive tipove koji se tu okupljaju, drogiraju i rade buku. Idućeg dana se djeca iz vrtića i susjedstva igraju na istome mjestu. Pogledajte samo ruzinave ograde, u najmanju ruku mogu se inficirati tetanusom - govori zabrinuti Boško Grubišić.

image
Paun Paunović/Cropix

Jedno mu je dijete u vrtiću, a drugo je još u jaslicama. Kaže da oni iz jaslica uopće ne izlaze.

- Da bi došli do najbližeg "pravog" igrališta, moraju ići preko ceste i prijeći čak dva pješačka prijelaza. Nije mi jasno zašto netko sprječava ugradnju novih sprava, u kotaru su osigurani novci i postoji i želja i volja, ali nikako da se stvari pokrenu. Postoji i problem rasvjete jer uvečer je tu mrkli mrak što dodatno pogoduje onima koji ovdje zalaze u sitnim noćnim satima - kaže.

U rujnu prošle godine je na ovom mjestu pronađen paketić, najvjerojatnije marihuane. Kontaktirali smo i predsjednika Gradskog kotara Gripe, Karla Pilka, koji jasno poručuje da neće odustati od borbe za igralište.

image
Paun Paunović/Cropix

- Ovo je problem na koji upozoravamo od početka, uspjeli smo postići barem da policija češće obilazi taj dio kotara i saniran je prostor u kojem su skrivali šprice i ostalu "opremu". Osigurali smo osam tisuća eura za ugradnju multifunkcionalne sprave za igru, ali od Grada nismo dobili suglasnost za njezino postavljanje jer su nam kazali da se radi o javnoj površini koja mora biti dostupna svima.

Prostor je već dostupan svima, ali ne vidim razlog zašto ga se ne može prilagoditi djeci vrtića koja ga najviše koriste, barem ugraditi nekoliko sprava za igranje. Nećemo odustati dok ovaj prostor ne stavimo u funkciju dječjeg vrtića - poručuje Pilko i dodaje da problem rasvjete trenutno nije moguće riješiti jer nemaju odakle "povući" struju te da bi se to moglo napraviti jedino u sklopu nekog puno većeg projekta.

image
Paun Paunović/Cropix

Prije mjesec dana izrazili su nezadovoljstvo, kada je objavljeno i objašnjenje Josipa Bauka, stručnog suradnika za komunalno održavanje.

- Ova lokacija je izbačena iz programa održavanja dječjih igrališta iz dva razloga. Prvi i osnovni je što je površina nepristupačna i ne može se, prema zakonu, održavati takve sadržaja na terenu, a drugo je što na lokaciji već desetljećima traje "rat" među stanarima, pa jedni skupljaju peticiju za postavljanje naprava, a drugi za uklanjanje naprava - rekao je tada Bauk.

image
Paun Paunović/Cropix

Kazao je i da su zaprimili niz prijava da je igralište, upravo zato što nije dostupna svima po istim uvjetima, u kasnim večernjim satima okupljalište alkoholičara i narkomana te da ne postoji mogućnost da se bilo što postavi na javnu površinu. 

- Trenutno ne postoji potreba za povećanjem ovih sadržaja na području GK Gripe, te nisu osigurana sredstva u programima komunalnog održavanja. Ova površina se ne može nazvati površinom javne namjene, jer nije dostupna svima pod istim uvjetima, kako to nalaže Zakon o komunalnom gospodarstvu, pa s te osnove također ne možemo udovoljiti zahtjevu - dodao je. 

image
Paun Paunović/Cropix

Upite smo uputili Gradu i ravnateljici vrtića Endici Radić Hozo te s nestrpljenjem očekujemo njihove odgovore koje ćemo naknadno objaviti. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:01