StoryEditor
Splitbrzi test

Počelo brzo antigensko testiranje maturanata, učenice splitske Zdravstvene škole svjedoče: Neugodno je, oči suze, ali barem ćemo znati imamo li Covid

22. siječnja 2021. - 08:42
Učenica Viktoria Jurić-Grgić poručuje da se treba testiratiJakov Prkić/Cropix

Trodnevno brzo antigensko testiranje maturata u Splitsko-dalmatinskoj županiji započelo je i među učenicima Zdravstvene škole Split.

Od 731 đaka, njih 216 polaznika završnih razreda ove splitske škole sljedeća tri dana proći će postupak uzimanja brisa iz nosnica, zatim kratkotrajno čekanje reakcije testa, pa će se znati i aktualna situacija s infekcijom koronavirusa u školi koja obrazuje dentalne asistente i tehničare, farmaceute, fizioterapeute, sanitarne tehničare, laborante i medicinske sestre.

image
Jakov Prkić/Cropix

Treba sačekati 15 minuta i vidjeti hoće li na testnom štapiću crvena linija sa slova C (control) preći do slova T (test) i potvrditi da ste pozitivni na COVID infekciju ili će pak ostati ispod slova C!

– Danas svi navijamo za C! – smije se ravnateljica Sanja Perić, zajedno sa svojim maturantima zadovoljna što su oni kao ustanova perjanica u borbi protiv korone. Ipak školuju zdravstvene djelatnike čiji je osnovni cilj zaštita ljudskog zdravlja, pa su dobar primjer i kod brzih testiranja i utvrđivanja tko je od učenika trenutno pozitivan, a tko je u infekciji.

– Za sada su svi negativni – iznosi nam rezultate prvih 20-ak testiranja Anita Buljan, glavna tehničarka županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, dok se priprema za novo uzorkovanje.

image
Jakov Prkić/Cropix

– Malo je neugodno, oči ti zasuze, no barem ćemo znati imamo li COVID ili ne. Mi smo budući zdravstveni djelatnici i moramo biti obzirni prema našim budućim pacijentima. Treba se testirati – uglas poručuju učenice Tea Jurač, Franciska Kavelj, Viktoria Jurić-Grgić, Ana Petra Lambaša i Ivana Maršić, buduće dentalne asistentice koje su prošle testiranje.

– Test je 90 posto precizan! One kojima antigenski test pokaže da su pozitivni, šaljemo na PCR test, dok one koji su preboljeli koronu u minula tri mjeseca, ne testiramo. Nema potrebe – educira nas dalje Anita Buljan, nastavljajući svoj posao uzimanja uzoraka, dok nam dr. med. Katija Biskupović, nastavnica medicinske grupe predmeta, ujedno i zdravstvena voditeljica za koronu u školi, navodi kako su do sada u školi imali 63 pozitivna učenika i šest nastavnika.

image
Učenica Tea Jurač
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. ožujak 2021 22:54