StoryEditorOCM
Spiza plusbolje ne može

Zdravi kruh od samo dva sastojka, gotov za čas: pomaže u mršavljenju, ne sadrži brašno ni gluten, a pun je vitamina

Piše Spiza SD
23. studenog 2023. - 19:15

Kad ne smijete jesti pšenicu, suočeni ste s velikim problemom: što umjesto klasičnog kruha? Opcija je danas, srećom, puno pa su nam na raspolaganju pirov, heljdin, kukuruzni ili neki od kruhova od gotove mješavine bezglutenskog brašna. No nekima čak ni ništa od navedenog ne dolazi u obzir, bilo jer pate od teških alergija ili zbog toga što ne izbjegavaju samo pšenicu nego ugljikohidrate općenito.

Odreći se kruha niije lako jer to znači da više nema točavanja, mazanja pjata, brzinskih sendviča, prženica... Sa svim se tim treba pozdraviti. Osim... osim ako ipak uspijete pronaći dobru alternativu. Za neke je to, vjerovali ili ne, kruh od lanenog brašna.

Laneno brašno sjajna je opcija i za one koji se pšeničnog kruha klone zbog njegovog visokog glikemijskog indeksa - u ovom slučaju taj iznosi samo 35 - a preporučljiv je svima koji bi voljeli jesti malo zdravije jer laneno je sjeme puno zdravih masnoća, proteina i vlakana, a također sadrži dosta vitamina B, foln i ferulične kiseline i drugih vrijednih sastojaka.

 Ipak, ako ste na režimu prehrane koji podrazumijeva ograničenje kalorijskog unosa, pripazite s količinom kruha koju ćete dnevno jesti jer lan je, zbog visokog udjela masti, dosta kaloričan, čak više nego bademi i lješnjaci.

Predlažemo vam jednostavan recept sa samo dva sastojka, a u nastavku ćete pronaći i video. Primijetit ćete da ovaj recept ne sadrži sol pa je pogodan i za one koji je izbjegavaju, no vi je slobodno dodajte ako ju smijete konzumirati.

Laneni kruh

Sastojci:

100 g lana
6 bjelanjaka

Priprema

Stavite sve sastojke u multipraktik ili blender pa sve skupa usitnite. Ne trebate dobiti sasvim fine čestice, bolje je da lan djelomično ostane u komadu.

Dobivenu smjesu prebacite u manji kalup za kruh obložen papirom za pečenje te pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko pola sata do 35 minuta. Zatim ugasite pećnicu, a kruh ostavite da stoji još 45 minuta prije nego ga izvadite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 16:19