StoryEditorOCM
Slanobûche de Noël

Božićni panj koji će sve zadiviti: dobili smo recept za svečani desert nadahnut popularnom tortom, ovo je spoj za pet

Piše T.S.M.
24. prosinca 2023. - 12:54

Treba li vam recept za svečani kolač koji će zaokružiti blagdanski objed ili vam poslužiti kao slastica o kojoj će svi pričati na obiteljskom okupljanju, nudimo vam recept za slatki božićni panj, odnosno bûche de Noël, desert koji je jako omiljen u Francuskoj u doba Božića. Popularnost mu je odavno prešla granice Francuske, a zavoljele su ga i cure koje pratimo na Instagramu Birilica kojima se svake godine u ovo vrijeme na stolu nađe puno hrvatskih i francuskskih slastica. Poslale su nam recept za jedan vrlo poseban božićni panj koji spaja recepte za bûche de Noël i poznatu tortu Schwarzwald.

image
Birilica

Schwarzwald torta u obliku bûche de Noël

Sastojci:

Biskvit:

5 jaja (odvojiti bjelanjke i žumanjke)
1 šalica šećera (mala čaša Nutelle kao mjera)
1 žličica vanilije
1/2 šalice brašna
1/3 šalice nezaslađenog kakaa
Prstohvat soli
Pola korice limuna

Nadjev

Šalica ipo‘ nezaslađenog vrhnja za šlag
3 žlice šećera u prahu
2 žlice višnjevca

Ganache:

Pola šalice vrhnja za kuhanje
200 g tamne čokolade

Ukras:

150 g tamne čokolade

Višnje:

1 tegla višanja u soku od 680 g (u biskvitu su 2/3 višanja iz tegle)
3 vanilin šećera
Pola šalice domaćeg višnjevca, ako ima
1 žlica Gustina

Priprema:

Žumanjke, pola šećera i vaniliju miksati dok ne pobijele.

U drugoj zdjeli miksati bjelanjke pa kad su čvrsti polako dodavati i miksati preostalih pola šalice šećera. U trećoj zdjeli pomiješati brašno, kakao i sol.

U zdjelu sa žumanjcima dodati pola izmiksanih bjelanjaka i pola smjese kakao i brašno. Miksati pa dodati i ostatak bjelanjaka i brašna s kakaom. Peći na 200°C 12 min u plehu s papirom za pečenje.

Kad je biskvit pečen iskrenuti ga naopako na kuhinjsku krpu posutu kakaom i zarolati s krpom da se hladi.

Procijediti višnje i sok staviti u lončić s Gustinom, van.šećerom i višnjevcem. Kuhati da se malo zgusne pa ohlađenim skoro cijelim sokom poškropiti odmotani biskvit. Po biskvitu staviti tučeni šlag i višnje. Zarolati. Nek se hladi. Otopiti čokoladu s vrhnjem za kuhanje na pari i time premazati biskvit.

Otopiti na pari i čokokadu za ukras-ako se želi, pa je iskrenuti na papir za pečenje na naopako okrenuti pleh, tanko razmazati i u led. Rezati oblike kakve želite i ukrasiti kolač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 02:23