StoryEditorOCM
Pričepuna je finih aroma

Stoljetna slastica koja će vas podsjetiti na najpoznatiju slastičarku u Dalmaciji, a ima veze i s tragičnim ljubavnicima

Piše Tea Sumić Miletić
25. prosinca 2023. - 08:15

Jedna od prvih asocijacija na slatko u Dalmaciji je  - Nadalina. A što radi Nadalina? Muti jaja. U dane isprid fešte. a kako smo u danima isprid fešte, red je da spomenemo i Nadalinu i jednu slatku deliciju koja nas na Nadalinu podsjeća. Ne samo po jajima koja se mute nego i po imenu. Nadalin. A šta je sad to?

Svi smo čuli za panetone, mnogi znaju i za pandoro, "zlatni kruh", no malo tko, barem kod nas, zna za nadalin, slasticu koja se smatra pretečom pandora i panetonea. Punim imenom Nadalin de Verona, slatki "tata" spomenutih slastica zapravo im je poprilično sličan: radi se od bogatog dizanog tijesta aromatiziranog maslacem, vanilijom i koricom limuna, a kad se ispeče i to u posebnoj vrsti kalupa, posipa se šećerom, pinjolima i nasjeckanim bademima.

image
Shutterstock

Nadalin (također zvan Natalino, a sama riječ otkriva u kojoj se prigodi tradicionalno pripremao) datira još iz 1303. i smatra se da je stvoren kako bi se obilježilo stupanje obitelji Della Scala u status gospodara Verone. Zbog tog što se pojavio u isto vrijeme i na istom mjestu na koje se smješta priča o najpoznatijem tragičnom ljubavnom paru svih vremena, postoji legenda da je Nadalin bio među jelima koja su poslužena na sudbonosnom banketu na kojem su se Julija i Romeo po prvi put ugledali.

Želite li kušati ovu finu blagdansku slasticu, ne morate do Verone. Napravite je sami!

image
Shutterstock

Nadalin 

Sastojci:

500 g 00 brašna
150 g šećera
180 g maslaca
40 svježeg kvasca
200 mililitara mlijeka
4 jaja
1 žličica esencije vanilije 
soli po ukusu

Za ukrašavanje:

50 g pinjola
šećer u prahu 

Priprema:

Razmrvite kvasac u 100 ml mlijeka, dodajte im 200 grama prosijanog brašna, a zatim i preostalo mlijeko, tako da dobijete prilično mekano tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu 8 sati.

Maslacem i brašnom pospite visoki kalup u obliku zvijezde.

Ostatak maslaca ostavite da malo omekša pa ga narežite na sitne komadiće, stavite u zdjelu i dodajte mu 150 g šećera u prahu, prstohvat soli i vaniliju pa sve dobro izmiješajte kuhačom dok ne dobijete kremastu smjesu.

Dodajte jedno jaje, dobro promiješajte da se smjesa sjedini pa dodajte drugo i tako redom dok ne umiješate sva četiri.

Zatim pomiješajte preostalih 300 g brašna i dignuto tijesto. Dugo miješajte sastojke dok ne dobijete glatku i homogenu smjesu pa je stavite u kalup. Trebala bi dosezati do pola visine kalupa. Pospite ga pinjolima, pokrijte i držite na toplom dok tijesto ne dođe skoro do ruba kalupa.

Uključite pećnicu na 190°C, stavite kolač u pećnicu, pecite ga oko 30 minuta i zatim ga držite u ugašenoj pećnici još 10 minuta. Okrenite Nadalin na rešetku i ostavite ga da se ohladi. Prije posluživanja pospite ga prosijanim šećerom u prahu.

Nadalin se tradicionalno jede nakon ponoćke, a poslužuje se uz kakao ili neko fino, slatkasto vino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 19:52