stdClass Object ( [id] => 1365166 [title] => Tržište kozmetike bombardirano je lažima; naša skincare influencerica otkriva najgore: ‘Nema s čim se nisam susrela‘ [alias] => trziste-kozmetike-bombardirano-je-lazima-nasa-skincare-influencerica-otkriva-najgore-nema-s-cim-se-nisam-susrela [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U beauty svijetu brzih promjena i trendova, jedno područje uvijek privlači našu pažnju – njega kože. Uvijek dolaze novi proizvodi, pristupi i tehnologije koje je važno pratiti kako bismo pronašli najnovije i najučinkovitije metode za njegu i uljepšavanje. A, kako bismo riješili svoje dileme i nedoumice, vjerujemo savjetima i preporukama Martine Vejzović, na Instagramu poznatijoj kao Martina Dear Skin.

Poznata Zagrepčanka, danas sa švedskom adresom, prva je hrvatska skincare blogerica, koju danas na Instagramu prati gotovo pa 80.000 zaljubljenika u zdravu kožu. Martina svakodnevno dijeli savjete, preporuke i recenzije kozmetičkih proizvoda koji su vam barem jednom zapeli za oko, a sve kako bi razbila brojne predrasude o njezi kože, educirala, ali i kroz savjetovanje "1 na 1" pomogla drugima. Da je upravo ona "go-to" savjetnica, svjedoče i mnogi zadovoljni klijenti diljem regije kojima je spasila kožu!

Razgovarali smo s Martinom o najvećim mitovima i zabludama u "beauty svijetu", najčešćim pogreškama u njezi kože te dobili savjete koji mogu biti koristan vodič i za vas.

Kako je počela cijela ozbiljnija priča sa skincareom?

– U ranoj mladosti, kad su nastali problemi s kožom uzrokovani policističnim jajnicima, silnim dijetama i stresom koje sam tada proživljavala. Obiteljska liječnica rekla mi je da imam rosaceu i da se prestanem sunčati. No moj put čuvanja kože krenuo je u 21. godini pojavom alergije.

Radeći u ljekarnama kao savjetnica, nisam smjela kontrirati liječnicima i farmaceutima. Ipak, žene koje su me poslušale i vraćale se po nove savjete i preporuke bile su moja najveća nagrada. Zato sam 2011. pokrenula blog kao jednu vrstu dnevnika i kao jedini skin bloger na našim prostorima privukla veliku publiku.

20 tisuća klijenata iz cijelog svijeta

Dolaskom društvenih mreža odustala sam od pisanja bloga i posvetila se edukaciji na Instagramu i savjetovanju. Danas brojim više od 20.000 klijenata iz cijelog svijeta i jako sam ponosna što se novo znanje širi dalje, a što su njihovi rezultati motivacija svima onima koji misle da je rutina trivijalna stvar u životu.

Kako izgleda savjetovanje "1 na 1" s vama?

– S godinama je bilo više obrazaca, u početku je bio videopoziv gdje sam očekivala da klijent zapisuje ono što razgovaramo, dok nisam shvatila da često imam posla s potpunim početnicima i da moram objasniti svaki korak i sastojak te sam uvela dodatne mailove. Ovisno o paketu, neki uključuju videopoziv, dodatna dopisivanja, a neki samo rutinu putem maila i korigiranje nakon dva-tri mjeseca. Svi klijenti trebaju ispuniti upitnik koji dobiju i poslati fotografije lica na kojima se jasno vide kozmetički nedostaci na kojima žele raditi. Nepotpune upitnike ili loše fotografije vraćam te čekam nove.

Volim videopozive jer osjetim energiju osobe, vidim koliko je voljna i uporna, razgovaramo doslovno o svemu jer svaka sitnica ima utjecaja na rutinu i rezultat. Za slaganje rutine obično mi treba oko dva sata, ali često i po nekoliko dana, ako klijent živi na specifičnim mjestima poput Dubaija, Irske, Kanade, SAD-a, Kine.

---

image

‘Šminka mora biti ukras na njegovanoj koži, a ne SOS pomoć da se sakriješ iza slojeva‘

/Privatni Album
---

Znamo kako svijet može biti "oštar" prema (ne)savršenosti i fizičkom izgledu... Kakav je osjećaj vidjeti fenomenalne rezultate nakon vašeg i klijentova truda?

– Svaki put se rasplačem, posebno ako se radi o nekoj mladoj curi od koje su svi digli ruke kad su u pitanju problemi s kožom. Ili nailaze na agresivne terapije koje im ne pomognu jer nema popratne njege ili odmahuju rukom da će to proći, a najviše me smeta financijsko izrabljivanje osoba s problematičnom kožom, koje su u stanju platiti sve moguće tretmane i preskupe rutine kako bi riješile problem. Kada mi netko pošalje rezultat ili napredak, ne zna se tko je sretniji! Najveća je nagrada kada mi klijentica napiše da nakon "X godina" više ne skriva lice.

Koje su najveće zablude i mitovi u beauty svijetu? S čim ste se sve susreli?

– Nema s čime se nisam susrela i što nisam doživjela ili pročitala. Još uvijek je najveća zabluda sunce i kako nećemo dobiti dovoljno vitamina D ako se ne sunčamo – zabluda broj 1 te vrlo opasno razmišljanje. Ostale zablude se odnose na "kancerogenost" i "štetne" sastojke u kozmetici, razne beauty aplikacije i profile koji neutemeljeno plaše osobe. Često puta me pitaju hoće li uz retinol moći zatrudnjeti. Odgovor i dokaz su na desetke tisuća pratiteljica koje su nakon uvođenja retinola ostale trudne i prije nego su planirale.

Najčešće pogreške

Koje su to najčešće pogreške koje rade žene kod njege kože?

– Moram priznati da je sve manje pogrešaka, žene i muškarci sve se više informiraju. Dok sam nekada viđala da se stavlja SPF krema noću ili ispod hidratantne, danas to rijetko vidim. Međutim, često se događa da se krivo procijeni tip kože i prema tome izaberu proizvodi koji nisu za određeni tip kože. Sljedeća pogreška, ako je možemo tako nazvati, jest strah od aktivnih sastojaka, purginga i nuspojava od kojih su mnoge poželjne i put prema lijepoj koži.

Postoje li neke najčešće pogreške koje rade početnice?

– Pod "početnice" mislim na djevojke i žene koje ne koriste ništa, tj. nemaju rutinu i to je pogreška sama za sebe. Takve osobe kasnije, kada se zaljube u korake i vide da napokon imaju kožu, često traže što više koraka jer ih na samom početku ne želim zatrpati s previše informacija i koraka. Inače, najveće pogreške koje se rade: pogrešno čišćenje, ili se umivaju samo vodom pod izlikom da ionako ništa ne stavljaju ili se peru sapunima za ruke pod izlikom da su antibakterijski, što je predrasuda jer imamo i dobre bakterije na koži koje ne smijemo narušavati.

Što je najvažnije što treba znati o koži – i što je najvažnije za kožu?

– Slušanje svoje kože – najvažnije je što se treba naučiti i onaj tko to svlada ima najbolje rezultate. Svi očekuju neke korake koje napišem, ali uvijek naglasim da ih se ne treba držati vojnički, već učim klijente kako prepoznati što dati koži i što joj treba jer koža nije ista svaki dan, a kamoli u svakom godišnjem dobu. Treba naučiti i čemu neki korak služi i zašto se koristi.

Puno je proizvoda koji će definitivno pomoći i imati pozitivne efekte na kožu ako se koriste kako treba. Ali žene se često "izgube" u svim beauty pojmovima. Dakle, koji je vaš savjet – odakle i kako početi?

– Rutina se sastoji od tri osnovna koraka: čistač za umivanje, SPF krema za dan i hidratantna za noć. Usvajanjem ova tri koraka može se razmišljati o aktivnim sastojcima. Nažalost, svi se skoro reklamiraju kao eliksir mladosti, kućni botoks i rješenje života, ali nije to tako. Moramo naučiti čemu neki sastojak služi; ako niacinamid pomaže kod proširenih pora i manjeg mašćenja tijekom dana, zašto bismo ga onda stavljali na vrat ili dekolte, i tako masu primjera.

---

image

Veliki je problem marketing jer se i najmanja koncentracija nekog aktivnog sastojka reklamira kao da je čudo

/Shutterstock
---

Veliki je problem marketing i takav zakon da se najmanja koncentracija nekog aktivnog sastojka reklamira kao da je čudo. Također veliki je problem što mnoge osobe ne znaju što je u njihovoj bočici uopće aktivan sastojak. Primjerice, imaju serum s 10 % AHA kiselina, ali su negdje u sastavu pročitali niacinamid koji tamo služi kao pomoćni sastojak i automatski misle da koriste niacinamid. Što se dogodi kod takvog nerazumijevanja? Namažu fotoosjetljiv sastojak danju bez zaštite, dobiju osip, dermatitis ili mrlje pa odbace niacinamid kao pod nešto što njima ne odgovara, a uopće ga nisu ni koristili.

Danas se u beauty svijetu najviše čita o retinolu. Kada ga se može početi koristiti i koje su moguće nuspojave?

– Retinol nema dobne granice. Uostalom, to je nešto što i tinejdžeri dobivaju kao terapiju za akne, samo su drukčiji oblici retinoida. Ipak, ako netko ima lijepu kožu bez znakova preuranjenog starenja, najbolje je početi oko 25. godine, kada biološki počinjemo starjeti. Ukratko, što prije, to bolje jer on je prevencija, a ne čudo koje će izbrisati godine sunčanja i nebrige.

Sunce (ni)je prijatelj

Jako je važno informirati se jer se pod retinole prodaje svašta. Biljni terpen poput bakuchiola nazivaju retinolom pa je jako važno znati što se kupuje, postupno uvoditi i ne koristiti ako nismo usvojili zaštitu. Imamo poželjne i nepoželjne nuspojave: poželjne su blago perutanje, osjetljivost i pročišćavanje u obliku prištića, što je sve prolaznog karaktera, a negativne su jako crvenilo, nadražaj i bolna koža, što je znak narušene barijere.

Što biste savjetovali ženama koje žele početi koristiti retinol prvi put?

Da ne počinju ako ne koriste dnevnu kremu sa minamalnim SPF 30. Moraju pripaziti koji oblik, koncentraciju i tehnologiju enkapsulacije sadrži njihov retinol, a važno je znati kako nije sve što se zove retinol na tržištu vitamin A. S retinolom treba kreniti postupno, dok se koža ne navikne na čestu upotrebu i pritom treba izbaciti moguće iritirajuće sastojke poput parfema i eteričnih ulja koliko je moguće.

Često u svojim postovima napominjete važnost korištenja SPF-a tijekom cijele godine, zašto je to tako važno? Koje posljedice se mogu spriječiti i koja stanja na koži se mogu izbjeći njegovim korištenjem?

– Iako se svijest oko zaštite naveliko podignula, još ima onih koji misle da sunce liječi sve i da su ljepši kad potamne. Sunce je prijatelj, ali i neprijatelj ne samo lijepe kože, već i zdravlja. Hrvatska je na vrhu svjetske piramide po umirućim od melanoma, koji se može izliječiti ako se na vrijeme otkrije. Uz to, sunce uništava kolagen, stvara hiperpigmentacije koje možda ne vidiš dok si mlad, ali koža pamti. Svako izgaranje na suncu osjetimo u nekom obliku – neelastične kože, bora (posebno mrštilica kod vas Dalmatinaca), reaktivne i crvene kože, popucalih kapilara i/ili hiperpigmentacija.

Zaista ne mislim da se moramo mazati kremama za plažu cijele godine, ali danas postoji toliko divnih njegujućih dnevnih krema i s manjim faktorom.

---

image
/Shutterstock
---

Posljednjih nekoliko godina velik je naglasak na prirodnoj kozmetici. Kad netko pročita "prirodno", tendencija je "vjerovati" proizvodu i koristiti ga bez prevelike dileme, ali je li "prirodno" uvijek dobro i sigurno?

– Ja volim prirodno, ali pravo prirodno i dobro formulirano, a takvi proizvodi ne koštaju dva eura. Tržište je bombardirano dezinformacijama. Ljudi mažu razne masti s fototoksičnim eteričnim uljima bez zaštite, nerijetko zarade fotodermatitis, nepovratno unište barijeru dok misle da rade nešto dobro za svoje zdravlje.

Kemija nije negativna riječ. U kozmetici trebamo izbjegavati iritanse, a ne štetne sastojke jer oni mogu biti i prirodni. Da ne govorim o natpisima tipa "krema bez SLS-a", "krema bez konzervansa" ili odokativni SPF-ovi koje nitko nije laboratorijski provjerio itd... Što bi uopće tražio SLS u kremi i za koliko bi se ista pokvarila bez konzervansa?

Samopouzdanje je sve

Tko vam je najveća podrška? Kakvi su vam planovi za budućnost?

– U poslu mi je velika podrška muž. Uvijek se mogu osloniti na njega da mi pomogne oko snimanja, kuhanja i odlazaka na poštu kada ja ne stignem te često na mom profilu prikazuje realnost, vjerujem, mnogih parova.

Moj suprug je tipičan pripadnik muškog spola kojem osim gela za tuširanje i parfema ništa u životu ne treba. S obzirom da često radi na terenima i nisam uz njega da se brinem je li stavio SPF ili ne, ukinula sam mu retinol i sve ostalo pa mi služi kao model za stopala. Slušajući godinama jedno te isto, naučio je što je retinol, SPF, mineralni puder, ali to je ostalo samo na teoriji. On želi starjeti "prirodno", poput njegovih idola Seana Conneryja, Clinta Eastwooda, pa nek stari, ha-ha.

Plan nam je vratiti se u Hrvatsku nakon što završimo radove na novokupljenoj kući. Tada ću prestati raditi online savjetovanja i posvetiti se svom životnom snu, a to je autobiografska knjiga kojoj predviđam snimanje napete serije.

Koji bi bio vaš univerzalni savjet ženama što s tiče kozmetike i njege lica?

– Skincare rutina nije terapija, to je lifestyle. Nešto u čemu moraš uživati i što ne preskačeš ni u kakvim okolnostima. Rutina ne mora imati 7 koraka ni 27 bočica, ali moraš znati što od koje očekivati.

---

image

Martina Vejzović, hrvatska skincare blogerica, stoji iza Instagram profila ‘Martina Dear Skin‘

/Privatni Album
---

Ne postoji savršena koža. Život nije Instagram niti postoji 100 posto zadovoljna osoba koja ne vidi nekakve mane. Ne postoji ružna žena i ne postoji stara žena. Volite se i gledajte se očima kakvima biste željeli da vas ostali gledaju. Samopouzdanje je sve, bez obzira na akne i bore.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MARTINA DEAR SKIN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => MARTINA DEAR SKIN 2 0 12237 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-07 08:30:58 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Sara Šarić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-19 07:56:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-19 07:56:22 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tržište kozmetike bombardirano je lažima; naša skincare influencerica otkriva najgore: 'Nema s čim se nisam susrela' page_title=Tržište kozmetike bombardirano je lažima; naša skincare influencerica otkriva najgore: 'Nema s čim se nisam susrela' [metakey] => martina dear skin, kozmetika, njega kože, retinol, beauty ritual [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26591353.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26570413.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26570414.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26570415.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26570416.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26570417.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/25889040.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26245826.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/24154986.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Privatni Album","\/Privatni Album","\/Privatni Album","\/Privatni Album","\/Privatni Album","\/Privatni Album","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Skincare rutina nije terapija, to je lifestyle\u2018<\/p>","

Martina Vejzovi\u0107, hrvatska skincare blogerica, stoji iza Instagram profila \u2018Martina Dear Skin\u2018<\/p>","","","

\u2018Prava prirodna kozmetika je odli\u010dna, ali ona ne ko\u0161ta 2 eura\u2018<\/p>","

\u2018\u0160minka mora biti ukras na njegovanoj ko\u017ei, a ne SOS pomo\u0107 da se sakrije\u0161 iza slojeva\u2018<\/p>","

Veliki je problem marketing jer se i najmanja koncentracija nekog aktivnog sastojka reklamira kao da je \u010dudo<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"932x608","hd_26591353_1920.jpg":"1920x1080","k_26591353_1280.jpg":"1280x1280","k_26591353_1024.jpg":"1024x1024","k_26591353_640.jpg":"640x640","k_26591353_480.jpg":"480x480","k_26591353_340.jpg":"340x340","k_26591353_220.jpg":"220x220","o_26591353_1280.jpg":"1280x835","o_26591353_1024.jpg":"1024x668","o_26591353_640.jpg":"640x417","o_26591353_480.jpg":"480x313","o_26591353_340.jpg":"340x221","o_26591353_220.jpg":"220x143","h_26591353_1280.jpg":"1280x854","h_26591353_1024.jpg":"1024x683","h_26591353_640.jpg":"640x427","h_26591353_480.jpg":"480x320","h_26591353_340.jpg":"340x227","h_26591353_220.jpg":"220x147","pp_26591353_1280.jpg":"1280x1628","pp_26591353_1024.jpg":"1024x1303","pp_26591353_640.jpg":"640x814","pp_26591353_480.jpg":"480x611","pp_26591353_340.jpg":"340x432","pp_26591353_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1276x1591","hd_26570413_1920.jpg":"1920x1080","k_26570413_1280.jpg":"1280x1280","k_26570413_1024.jpg":"1024x1024","k_26570413_640.jpg":"640x640","k_26570413_480.jpg":"480x480","k_26570413_340.jpg":"340x340","k_26570413_220.jpg":"220x220","o_26570413_1280.jpg":"1280x1595","o_26570413_1024.jpg":"1024x1276","o_26570413_640.jpg":"640x797","o_26570413_480.jpg":"480x598","o_26570413_340.jpg":"340x423","o_26570413_220.jpg":"220x274","h_26570413_1280.jpg":"1280x854","h_26570413_1024.jpg":"1024x683","h_26570413_640.jpg":"640x427","h_26570413_480.jpg":"480x320","h_26570413_340.jpg":"340x227","h_26570413_220.jpg":"220x147","pp_26570413_1280.jpg":"1280x1628","pp_26570413_1024.jpg":"1024x1303","pp_26570413_640.jpg":"640x814","pp_26570413_480.jpg":"480x611","pp_26570413_340.jpg":"340x432","pp_26570413_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x2048","hd_26570414_1920.jpg":"1920x1080","k_26570414_1280.jpg":"1280x1280","k_26570414_1024.jpg":"1024x1024","k_26570414_640.jpg":"640x640","k_26570414_480.jpg":"480x480","k_26570414_340.jpg":"340x340","k_26570414_220.jpg":"220x220","o_26570414_1280.jpg":"1280x1706","o_26570414_1024.jpg":"1024x1365","o_26570414_640.jpg":"640x853","o_26570414_480.jpg":"480x640","o_26570414_340.jpg":"340x453","o_26570414_220.jpg":"220x293","h_26570414_1280.jpg":"1280x854","h_26570414_1024.jpg":"1024x683","h_26570414_640.jpg":"640x427","h_26570414_480.jpg":"480x320","h_26570414_340.jpg":"340x227","h_26570414_220.jpg":"220x147","pp_26570414_1280.jpg":"1280x1628","pp_26570414_1024.jpg":"1024x1303","pp_26570414_640.jpg":"640x814","pp_26570414_480.jpg":"480x611","pp_26570414_340.jpg":"340x432","pp_26570414_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x2048","hd_26570415_1920.jpg":"1920x1080","k_26570415_1280.jpg":"1280x1280","k_26570415_1024.jpg":"1024x1024","k_26570415_640.jpg":"640x640","k_26570415_480.jpg":"480x480","k_26570415_340.jpg":"340x340","k_26570415_220.jpg":"220x220","o_26570415_1280.jpg":"1280x1706","o_26570415_1024.jpg":"1024x1365","o_26570415_640.jpg":"640x853","o_26570415_480.jpg":"480x640","o_26570415_340.jpg":"340x453","o_26570415_220.jpg":"220x293","h_26570415_1280.jpg":"1280x854","h_26570415_1024.jpg":"1024x683","h_26570415_640.jpg":"640x427","h_26570415_480.jpg":"480x320","h_26570415_340.jpg":"340x227","h_26570415_220.jpg":"220x147","pp_26570415_1280.jpg":"1280x1628","pp_26570415_1024.jpg":"1024x1303","pp_26570415_640.jpg":"640x814","pp_26570415_480.jpg":"480x611","pp_26570415_340.jpg":"340x432","pp_26570415_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x960","hd_26570416_1920.jpg":"1920x1080","k_26570416_1280.jpg":"1280x1280","k_26570416_1024.jpg":"1024x1024","k_26570416_640.jpg":"640x640","k_26570416_480.jpg":"480x480","k_26570416_340.jpg":"340x340","k_26570416_220.jpg":"220x220","o_26570416_1280.jpg":"1280x1706","o_26570416_1024.jpg":"1024x1365","o_26570416_640.jpg":"640x853","o_26570416_480.jpg":"480x640","o_26570416_340.jpg":"340x453","o_26570416_220.jpg":"220x293","h_26570416_1280.jpg":"1280x854","h_26570416_1024.jpg":"1024x683","h_26570416_640.jpg":"640x427","h_26570416_480.jpg":"480x320","h_26570416_340.jpg":"340x227","h_26570416_220.jpg":"220x147","pp_26570416_1280.jpg":"1280x1628","pp_26570416_1024.jpg":"1024x1303","pp_26570416_640.jpg":"640x814","pp_26570416_480.jpg":"480x611","pp_26570416_340.jpg":"340x432","pp_26570416_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x2048","hd_26570417_1920.jpg":"1920x1080","k_26570417_1280.jpg":"1280x1280","k_26570417_1024.jpg":"1024x1024","k_26570417_640.jpg":"640x640","k_26570417_480.jpg":"480x480","k_26570417_340.jpg":"340x340","k_26570417_220.jpg":"220x220","o_26570417_1280.jpg":"1280x1706","o_26570417_1024.jpg":"1024x1365","o_26570417_640.jpg":"640x853","o_26570417_480.jpg":"480x640","o_26570417_340.jpg":"340x453","o_26570417_220.jpg":"220x293","h_26570417_1280.jpg":"1280x854","h_26570417_1024.jpg":"1024x683","h_26570417_640.jpg":"640x427","h_26570417_480.jpg":"480x320","h_26570417_340.jpg":"340x227","h_26570417_220.jpg":"220x147","pp_26570417_1280.jpg":"1280x1628","pp_26570417_1024.jpg":"1024x1303","pp_26570417_640.jpg":"640x814","pp_26570417_480.jpg":"480x611","pp_26570417_340.jpg":"340x432","pp_26570417_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25889040_1920.jpg":"1920x1080","k_25889040_1280.jpg":"1280x1280","k_25889040_1024.jpg":"1024x1024","k_25889040_640.jpg":"640x640","k_25889040_480.jpg":"480x480","k_25889040_340.jpg":"340x340","k_25889040_220.jpg":"220x220","o_25889040_1280.jpg":"1280x853","o_25889040_1024.jpg":"1024x682","o_25889040_640.jpg":"640x426","o_25889040_480.jpg":"480x320","o_25889040_340.jpg":"340x226","o_25889040_220.jpg":"220x146","h_25889040_1280.jpg":"1280x854","h_25889040_1024.jpg":"1024x683","h_25889040_640.jpg":"640x427","h_25889040_480.jpg":"480x320","h_25889040_340.jpg":"340x227","h_25889040_220.jpg":"220x147","pp_25889040_1280.jpg":"1280x1628","pp_25889040_1024.jpg":"1024x1303","pp_25889040_640.jpg":"640x814","pp_25889040_480.jpg":"480x611","pp_25889040_340.jpg":"340x432","pp_25889040_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x563","hd_26245826_1920.jpg":"1920x1080","k_26245826_1280.jpg":"1280x1280","k_26245826_1024.jpg":"1024x1024","k_26245826_640.jpg":"640x640","k_26245826_480.jpg":"480x480","k_26245826_340.jpg":"340x340","k_26245826_220.jpg":"220x220","o_26245826_1280.jpg":"1280x720","o_26245826_1024.jpg":"1024x576","o_26245826_640.jpg":"640x360","o_26245826_480.jpg":"480x270","o_26245826_340.jpg":"340x191","o_26245826_220.jpg":"220x123","h_26245826_1280.jpg":"1280x854","h_26245826_1024.jpg":"1024x683","h_26245826_640.jpg":"640x427","h_26245826_480.jpg":"480x320","h_26245826_340.jpg":"340x227","h_26245826_220.jpg":"220x147","pp_26245826_1280.jpg":"1280x1628","pp_26245826_1024.jpg":"1024x1303","pp_26245826_640.jpg":"640x814","pp_26245826_480.jpg":"480x611","pp_26245826_340.jpg":"340x432","pp_26245826_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x762","hd_24154986_1920.jpg":"1920x1080","k_24154986_1280.jpg":"1280x1280","k_24154986_1024.jpg":"1024x1024","k_24154986_640.jpg":"640x640","k_24154986_480.jpg":"480x480","k_24154986_340.jpg":"340x340","k_24154986_220.jpg":"220x220","o_24154986_1280.jpg":"1280x508","o_24154986_1024.jpg":"1024x406","o_24154986_640.jpg":"640x254","o_24154986_480.jpg":"480x190","o_24154986_340.jpg":"340x134","o_24154986_220.jpg":"220x87","h_24154986_1280.jpg":"1280x854","h_24154986_1024.jpg":"1024x683","h_24154986_640.jpg":"640x427","h_24154986_480.jpg":"480x320","h_24154986_340.jpg":"340x227","h_24154986_220.jpg":"220x147","pp_24154986_1280.jpg":"1280x1628","pp_24154986_1024.jpg":"1024x1303","pp_24154986_640.jpg":"640x814","pp_24154986_480.jpg":"480x611","pp_24154986_340.jpg":"340x432","pp_24154986_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4564861 Threads: 2 Questions: 150320786 Slow queries: 64140 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4470013 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/trziste-kozmetike-bombardirano-je-lazima-nasa-skincare-influencerica-otkriva-najgore-nema-s-cim-se-nisam-susrela-1365166 [printLink] => /mozaik/zivot/trziste-kozmetike-bombardirano-je-lazima-nasa-skincare-influencerica-otkriva-najgore-nema-s-cim-se-nisam-susrela-1365166?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 748363 [name] => martina dear skin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-16 16:24:24 [main_article_id] => 0 [alias] => martina-dear-skin [link] => /tag/martina-dear-skin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 299483 [name] => kozmetika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kozmetika [link] => /tag/kozmetika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 381973 [name] => njega kože [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => njega-koze [link] => /tag/njega-koze ) [3] => stdClass Object ( [id] => 616699 [name] => retinol [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-02 18:26:02 [main_article_id] => 0 [alias] => retinol [link] => /tag/retinol ) [4] => stdClass Object ( [id] => 748364 [name] => beauty ritual [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-16 16:24:24 [main_article_id] => 0 [alias] => beauty-ritual [link] => /tag/beauty-ritual ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MARTINA DEAR SKIN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tržište kozmetike bombardirano je lažima; naša skincare influencerica otkriva najgore: ‘Nema s čim se nisam susrela‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-22-29-03-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26591353.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Privatni Album [mainImageDesc] =>

‘Skincare rutina nije terapija, to je lifestyle‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26591353.jpg [title] =>

‘Skincare rutina nije terapija, to je lifestyle‘

/Privatni Album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26570413.jpg [title] =>

Martina Vejzović, hrvatska skincare blogerica, stoji iza Instagram profila ‘Martina Dear Skin‘

/Privatni Album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26570414.jpg [title] => /Privatni Album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26570415.jpg [title] => /Privatni Album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26570416.jpg [title] =>

‘Prava prirodna kozmetika je odlična, ali ona ne košta 2 eura‘

/Privatni Album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26570417.jpg [title] =>

‘Šminka mora biti ukras na njegovanoj koži, a ne SOS pomoć da se sakriješ iza slojeva‘

/Privatni Album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/25889040.jpg [title] =>

Veliki je problem marketing jer se i najmanja koncentracija nekog aktivnog sastojka reklamira kao da je čudo

/Shutterstock ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26245826.jpg [title] => /Shutterstock ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/24154986.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U beauty svijetu brzih promjena i trendova, jedno područje uvijek privlači našu pažnju – njega kože. Uvijek dolaze novi proizvodi, pristupi i tehnologije koje je važno pratiti kako bismo pronašli najnovije i najučinkovitije metode za njegu i uljepšavanje. A, kako bismo riješili svoje dileme i nedoumice, vjerujemo savjetima i preporukama Martine Vejzović, na Instagramu poznatijoj kao Martina Dear Skin.

Poznata Zagrepčanka, danas sa švedskom adresom, prva je hrvatska skincare blogerica, koju danas na Instagramu prati gotovo pa 80.000 zaljubljenika u zdravu kožu. Martina svakodnevno dijeli savjete, preporuke i recenzije kozmetičkih proizvoda koji su vam barem jednom zapeli za oko, a sve kako bi razbila brojne predrasude o njezi kože, educirala, ali i kroz savjetovanje "1 na 1" pomogla drugima. Da je upravo ona "go-to" savjetnica, svjedoče i mnogi zadovoljni klijenti diljem regije kojima je spasila kožu!

Razgovarali smo s Martinom o najvećim mitovima i zabludama u "beauty svijetu", najčešćim pogreškama u njezi kože te dobili savjete koji mogu biti koristan vodič i za vas.

Kako je počela cijela ozbiljnija priča sa skincareom?

– U ranoj mladosti, kad su nastali problemi s kožom uzrokovani policističnim jajnicima, silnim dijetama i stresom koje sam tada proživljavala. Obiteljska liječnica rekla mi je da imam rosaceu i da se prestanem sunčati. No moj put čuvanja kože krenuo je u 21. godini pojavom alergije.

Radeći u ljekarnama kao savjetnica, nisam smjela kontrirati liječnicima i farmaceutima. Ipak, žene koje su me poslušale i vraćale se po nove savjete i preporuke bile su moja najveća nagrada. Zato sam 2011. pokrenula blog kao jednu vrstu dnevnika i kao jedini skin bloger na našim prostorima privukla veliku publiku.

20 tisuća klijenata iz cijelog svijeta

Dolaskom društvenih mreža odustala sam od pisanja bloga i posvetila se edukaciji na Instagramu i savjetovanju. Danas brojim više od 20.000 klijenata iz cijelog svijeta i jako sam ponosna što se novo znanje širi dalje, a što su njihovi rezultati motivacija svima onima koji misle da je rutina trivijalna stvar u životu.

Kako izgleda savjetovanje "1 na 1" s vama?

– S godinama je bilo više obrazaca, u početku je bio videopoziv gdje sam očekivala da klijent zapisuje ono što razgovaramo, dok nisam shvatila da često imam posla s potpunim početnicima i da moram objasniti svaki korak i sastojak te sam uvela dodatne mailove. Ovisno o paketu, neki uključuju videopoziv, dodatna dopisivanja, a neki samo rutinu putem maila i korigiranje nakon dva-tri mjeseca. Svi klijenti trebaju ispuniti upitnik koji dobiju i poslati fotografije lica na kojima se jasno vide kozmetički nedostaci na kojima žele raditi. Nepotpune upitnike ili loše fotografije vraćam te čekam nove.

Volim videopozive jer osjetim energiju osobe, vidim koliko je voljna i uporna, razgovaramo doslovno o svemu jer svaka sitnica ima utjecaja na rutinu i rezultat. Za slaganje rutine obično mi treba oko dva sata, ali često i po nekoliko dana, ako klijent živi na specifičnim mjestima poput Dubaija, Irske, Kanade, SAD-a, Kine.

---

image

‘Šminka mora biti ukras na njegovanoj koži, a ne SOS pomoć da se sakriješ iza slojeva‘

/Privatni Album
---

Znamo kako svijet može biti "oštar" prema (ne)savršenosti i fizičkom izgledu... Kakav je osjećaj vidjeti fenomenalne rezultate nakon vašeg i klijentova truda?

– Svaki put se rasplačem, posebno ako se radi o nekoj mladoj curi od koje su svi digli ruke kad su u pitanju problemi s kožom. Ili nailaze na agresivne terapije koje im ne pomognu jer nema popratne njege ili odmahuju rukom da će to proći, a najviše me smeta financijsko izrabljivanje osoba s problematičnom kožom, koje su u stanju platiti sve moguće tretmane i preskupe rutine kako bi riješile problem. Kada mi netko pošalje rezultat ili napredak, ne zna se tko je sretniji! Najveća je nagrada kada mi klijentica napiše da nakon "X godina" više ne skriva lice.

Koje su najveće zablude i mitovi u beauty svijetu? S čim ste se sve susreli?

– Nema s čime se nisam susrela i što nisam doživjela ili pročitala. Još uvijek je najveća zabluda sunce i kako nećemo dobiti dovoljno vitamina D ako se ne sunčamo – zabluda broj 1 te vrlo opasno razmišljanje. Ostale zablude se odnose na "kancerogenost" i "štetne" sastojke u kozmetici, razne beauty aplikacije i profile koji neutemeljeno plaše osobe. Često puta me pitaju hoće li uz retinol moći zatrudnjeti. Odgovor i dokaz su na desetke tisuća pratiteljica koje su nakon uvođenja retinola ostale trudne i prije nego su planirale.

Najčešće pogreške

Koje su to najčešće pogreške koje rade žene kod njege kože?

– Moram priznati da je sve manje pogrešaka, žene i muškarci sve se više informiraju. Dok sam nekada viđala da se stavlja SPF krema noću ili ispod hidratantne, danas to rijetko vidim. Međutim, često se događa da se krivo procijeni tip kože i prema tome izaberu proizvodi koji nisu za određeni tip kože. Sljedeća pogreška, ako je možemo tako nazvati, jest strah od aktivnih sastojaka, purginga i nuspojava od kojih su mnoge poželjne i put prema lijepoj koži.

Postoje li neke najčešće pogreške koje rade početnice?

– Pod "početnice" mislim na djevojke i žene koje ne koriste ništa, tj. nemaju rutinu i to je pogreška sama za sebe. Takve osobe kasnije, kada se zaljube u korake i vide da napokon imaju kožu, često traže što više koraka jer ih na samom početku ne želim zatrpati s previše informacija i koraka. Inače, najveće pogreške koje se rade: pogrešno čišćenje, ili se umivaju samo vodom pod izlikom da ionako ništa ne stavljaju ili se peru sapunima za ruke pod izlikom da su antibakterijski, što je predrasuda jer imamo i dobre bakterije na koži koje ne smijemo narušavati.

Što je najvažnije što treba znati o koži – i što je najvažnije za kožu?

– Slušanje svoje kože – najvažnije je što se treba naučiti i onaj tko to svlada ima najbolje rezultate. Svi očekuju neke korake koje napišem, ali uvijek naglasim da ih se ne treba držati vojnički, već učim klijente kako prepoznati što dati koži i što joj treba jer koža nije ista svaki dan, a kamoli u svakom godišnjem dobu. Treba naučiti i čemu neki korak služi i zašto se koristi.

Puno je proizvoda koji će definitivno pomoći i imati pozitivne efekte na kožu ako se koriste kako treba. Ali žene se često "izgube" u svim beauty pojmovima. Dakle, koji je vaš savjet – odakle i kako početi?

– Rutina se sastoji od tri osnovna koraka: čistač za umivanje, SPF krema za dan i hidratantna za noć. Usvajanjem ova tri koraka može se razmišljati o aktivnim sastojcima. Nažalost, svi se skoro reklamiraju kao eliksir mladosti, kućni botoks i rješenje života, ali nije to tako. Moramo naučiti čemu neki sastojak služi; ako niacinamid pomaže kod proširenih pora i manjeg mašćenja tijekom dana, zašto bismo ga onda stavljali na vrat ili dekolte, i tako masu primjera.

---

image

Veliki je problem marketing jer se i najmanja koncentracija nekog aktivnog sastojka reklamira kao da je čudo

/Shutterstock
---

Veliki je problem marketing i takav zakon da se najmanja koncentracija nekog aktivnog sastojka reklamira kao da je čudo. Također veliki je problem što mnoge osobe ne znaju što je u njihovoj bočici uopće aktivan sastojak. Primjerice, imaju serum s 10 % AHA kiselina, ali su negdje u sastavu pročitali niacinamid koji tamo služi kao pomoćni sastojak i automatski misle da koriste niacinamid. Što se dogodi kod takvog nerazumijevanja? Namažu fotoosjetljiv sastojak danju bez zaštite, dobiju osip, dermatitis ili mrlje pa odbace niacinamid kao pod nešto što njima ne odgovara, a uopće ga nisu ni koristili.

Danas se u beauty svijetu najviše čita o retinolu. Kada ga se može početi koristiti i koje su moguće nuspojave?

– Retinol nema dobne granice. Uostalom, to je nešto što i tinejdžeri dobivaju kao terapiju za akne, samo su drukčiji oblici retinoida. Ipak, ako netko ima lijepu kožu bez znakova preuranjenog starenja, najbolje je početi oko 25. godine, kada biološki počinjemo starjeti. Ukratko, što prije, to bolje jer on je prevencija, a ne čudo koje će izbrisati godine sunčanja i nebrige.

Sunce (ni)je prijatelj

Jako je važno informirati se jer se pod retinole prodaje svašta. Biljni terpen poput bakuchiola nazivaju retinolom pa je jako važno znati što se kupuje, postupno uvoditi i ne koristiti ako nismo usvojili zaštitu. Imamo poželjne i nepoželjne nuspojave: poželjne su blago perutanje, osjetljivost i pročišćavanje u obliku prištića, što je sve prolaznog karaktera, a negativne su jako crvenilo, nadražaj i bolna koža, što je znak narušene barijere.

Što biste savjetovali ženama koje žele početi koristiti retinol prvi put?

Da ne počinju ako ne koriste dnevnu kremu sa minamalnim SPF 30. Moraju pripaziti koji oblik, koncentraciju i tehnologiju enkapsulacije sadrži njihov retinol, a važno je znati kako nije sve što se zove retinol na tržištu vitamin A. S retinolom treba kreniti postupno, dok se koža ne navikne na čestu upotrebu i pritom treba izbaciti moguće iritirajuće sastojke poput parfema i eteričnih ulja koliko je moguće.

Često u svojim postovima napominjete važnost korištenja SPF-a tijekom cijele godine, zašto je to tako važno? Koje posljedice se mogu spriječiti i koja stanja na koži se mogu izbjeći njegovim korištenjem?

– Iako se svijest oko zaštite naveliko podignula, još ima onih koji misle da sunce liječi sve i da su ljepši kad potamne. Sunce je prijatelj, ali i neprijatelj ne samo lijepe kože, već i zdravlja. Hrvatska je na vrhu svjetske piramide po umirućim od melanoma, koji se može izliječiti ako se na vrijeme otkrije. Uz to, sunce uništava kolagen, stvara hiperpigmentacije koje možda ne vidiš dok si mlad, ali koža pamti. Svako izgaranje na suncu osjetimo u nekom obliku – neelastične kože, bora (posebno mrštilica kod vas Dalmatinaca), reaktivne i crvene kože, popucalih kapilara i/ili hiperpigmentacija.

Zaista ne mislim da se moramo mazati kremama za plažu cijele godine, ali danas postoji toliko divnih njegujućih dnevnih krema i s manjim faktorom.

---

image
/Shutterstock
---

Posljednjih nekoliko godina velik je naglasak na prirodnoj kozmetici. Kad netko pročita "prirodno", tendencija je "vjerovati" proizvodu i koristiti ga bez prevelike dileme, ali je li "prirodno" uvijek dobro i sigurno?

– Ja volim prirodno, ali pravo prirodno i dobro formulirano, a takvi proizvodi ne koštaju dva eura. Tržište je bombardirano dezinformacijama. Ljudi mažu razne masti s fototoksičnim eteričnim uljima bez zaštite, nerijetko zarade fotodermatitis, nepovratno unište barijeru dok misle da rade nešto dobro za svoje zdravlje.

Kemija nije negativna riječ. U kozmetici trebamo izbjegavati iritanse, a ne štetne sastojke jer oni mogu biti i prirodni. Da ne govorim o natpisima tipa "krema bez SLS-a", "krema bez konzervansa" ili odokativni SPF-ovi koje nitko nije laboratorijski provjerio itd... Što bi uopće tražio SLS u kremi i za koliko bi se ista pokvarila bez konzervansa?

Samopouzdanje je sve

Tko vam je najveća podrška? Kakvi su vam planovi za budućnost?

– U poslu mi je velika podrška muž. Uvijek se mogu osloniti na njega da mi pomogne oko snimanja, kuhanja i odlazaka na poštu kada ja ne stignem te često na mom profilu prikazuje realnost, vjerujem, mnogih parova.

Moj suprug je tipičan pripadnik muškog spola kojem osim gela za tuširanje i parfema ništa u životu ne treba. S obzirom da često radi na terenima i nisam uz njega da se brinem je li stavio SPF ili ne, ukinula sam mu retinol i sve ostalo pa mi služi kao model za stopala. Slušajući godinama jedno te isto, naučio je što je retinol, SPF, mineralni puder, ali to je ostalo samo na teoriji. On želi starjeti "prirodno", poput njegovih idola Seana Conneryja, Clinta Eastwooda, pa nek stari, ha-ha.

Plan nam je vratiti se u Hrvatsku nakon što završimo radove na novokupljenoj kući. Tada ću prestati raditi online savjetovanja i posvetiti se svom životnom snu, a to je autobiografska knjiga kojoj predviđam snimanje napete serije.

Koji bi bio vaš univerzalni savjet ženama što s tiče kozmetike i njege lica?

– Skincare rutina nije terapija, to je lifestyle. Nešto u čemu moraš uživati i što ne preskačeš ni u kakvim okolnostima. Rutina ne mora imati 7 koraka ni 27 bočica, ali moraš znati što od koje očekivati.

---

image

Martina Vejzović, hrvatska skincare blogerica, stoji iza Instagram profila ‘Martina Dear Skin‘

/Privatni Album
---

Ne postoji savršena koža. Život nije Instagram niti postoji 100 posto zadovoljna osoba koja ne vidi nekakve mane. Ne postoji ružna žena i ne postoji stara žena. Volite se i gledajte se očima kakvima biste željeli da vas ostali gledaju. Samopouzdanje je sve, bez obzira na akne i bore.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Privatni Album /Privatni Album /Privatni Album /Privatni Album /Privatni Album /Privatni Album /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock
/Privatni Album

‘Skincare rutina nije terapija, to je lifestyle‘

/Privatni Album

Martina Vejzović, hrvatska skincare blogerica, stoji iza Instagram profila ‘Martina Dear Skin‘

/Privatni Album

‘Prava prirodna kozmetika je odlična, ali ona ne košta 2 eura‘

/Privatni Album

‘Šminka mora biti ukras na njegovanoj koži, a ne SOS pomoć da se sakriješ iza slojeva‘

/Shutterstock

Veliki je problem marketing jer se i najmanja koncentracija nekog aktivnog sastojka reklamira kao da je čudo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/trziste-kozmetike-bombardirano-je-lazima-nasa-skincare-influencerica-otkriva-najgore-nema-s-cim-se-nisam-susrela-1365166 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b703336cb6326e92d49ae8ccb0727f209f62d3cb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tr%C5%BEi%C5%A1te+kozmetike+bombardirano+je+la%C5%BEima%3B+na%C5%A1a+skincare+influencerica+otkriva+najgore%3A+%E2%80%98Nema+s+%C4%8Dim+se+nisam+susrela%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Ftrziste-kozmetike-bombardirano-je-lazima-nasa-skincare-influencerica-otkriva-najgore-nema-s-cim-se-nisam-susrela-1365166 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Ftrziste-kozmetike-bombardirano-je-lazima-nasa-skincare-influencerica-otkriva-najgore-nema-s-cim-se-nisam-susrela-1365166 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MARTINA DEAR SKIN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ŽivotMARTINA DEAR SKIN

Tržište kozmetike bombardirano je lažima; naša skincare influencerica otkriva najgore: ‘Nema s čim se nisam susrela‘

Piše Sara Šarić
19. veljače 2024. - 08:56

U beauty svijetu brzih promjena i trendova, jedno područje uvijek privlači našu pažnju – njega kože. Uvijek dolaze novi proizvodi, pristupi i tehnologije koje je važno pratiti kako bismo pronašli najnovije i najučinkovitije metode za njegu i uljepšavanje. A, kako bismo riješili svoje dileme i nedoumice, vjerujemo savjetima i preporukama Martine Vejzović, na Instagramu poznatijoj kao Martina Dear Skin.

Poznata Zagrepčanka, danas sa švedskom adresom, prva je hrvatska skincare blogerica, koju danas na Instagramu prati gotovo pa 80.000 zaljubljenika u zdravu kožu. Martina svakodnevno dijeli savjete, preporuke i recenzije kozmetičkih proizvoda koji su vam barem jednom zapeli za oko, a sve kako bi razbila brojne predrasude o njezi kože, educirala, ali i kroz savjetovanje "1 na 1" ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 00:29