stdClass Object ( [id] => 1286705 [title] => Svukla je glamuroznu haljinu i krenula u štrajk! Hollywood je na nogama, ustao i junak Ratova zvijezda, evo što traže [alias] => svukla-je-glamuroznu-haljinu-i-krenula-u-strajk-hollywood-je-na-nogama-ustao-i-junak-zvjezdanih-staza-evo-sto-traze [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

To da zvijezde marširaju Hollywoodom nije neka vijest, ali da zvijezde marširaju tražeći veća prava i veće plaće te da su započele štrajk, vijest je koja je ovog tjedna obišla svijet.

Naime, hollywoodski pisci i scenaristi, njih 11.500 koliko ih je udruženo u cehovski sindikat, pojačani velikim brojem glumaca, producenata i redatelja, započeli su štrajk, prvi u posljednjih 15 godina.

Štrajkaši marširaju i u Los Angelesu i u New Yorku, a njihov prosvjed prate svi – od novinara do predstavnika velikih kompanija, u prvom redu onih koji su umreženi u Savez filmskih i televizijskih producenata, kojeg čini osam velikih studija: Amazon, Apple, Disney, Warner Bros. Discovery, NBC Universal, Netflix, Paramount i Sony, protiv čijih politika scenaristi i štrajkaju.

- Podržavam pisce jer smo mi kao glumci onoliko dobri koliko oni dobro pišu naše uloge, rekao je glumac Rob Lowe, koji je protestirao zajedno sa svojim sinom, piscem i glumcem Johnom Owenom Loweom.

---

image

Glumica Amanda Seyfried večer prije bila je zvijezda na glamuroznoj Met Gali u muzeju Metropolitan u New Yorku. Ujutro je krenula u marš

Angela Weiss/Afp
---

Nije samo globalno popularni Rob Lowe uzeo transparent i marširao, tu su i Clark Gregg, glumac, redatelj i scenarist, glumica Amanda Seyfried, dobitnica Emmyija, Mark Hamill, glumac i pisac, najpoznatiji po svojoj ulozi Lukea Skywalkera u filmskoj sagi ‘Ratovi zvijezda‘ za koju je tri puta osvojio nagradu Saturn za najboljeg glumca, Jay Leno, glumac, TV voditelj i pisac, tu je Jimmy Fallon, poznati TV voditelj, komičar i glumac čiji je noćni show izravno pogođen štrajkom, Quinta Brunson, producentica, glumica i komičarka, najpoznatija po produkciji i glumi u humorističnoj seriji ABC-ja Abbott Elementary, Olivia Wilde, filmska glumica, najpoznatija kao dr. Remy Hadley iz serije Dr. House, glumac Brian Tyree Henry, poznat po TV ulogama u serijama Atlanta i Vice Principals, Aidy Bryant, komičarka, glumica i pjevačica, Gabriel Luna, glumac i producent, Wanda Sykes, stand-up komičarka, dobitnica Primetime Emmy nagrade, Emmyijem ovjenčani Danny Strong, Damon Lindelof, John Leguizamo.., i brojna druga slavna lica koja su izrazili svoju podršku štrajku i u danima i tjednima koji su prethodili očekivanom izlasku na ulicu.

---

image
Eric Thayer/Getty Images Via Afp
---

- Sve se promijenilo s jačanjem streaminga i jasno je da svi trebaju dobiti naknadu za svoj rad - rekla je Amanda Seyfried.

- To je jednostavno. Zar ima netko da to ne razumije? Veliki studiji i vladari sreaminga ne razumiju, no već navečer dio programa uživo je jednostavno – otpao. Nije bilo pisaca koji će slavnim facama napisati tekst, onaj kojeg oni samouvjereno čitaju ‘s blesimetra‘, zabavljajući gledatelje i gradeći slavu i karijere, ali i zarađujući neusporedivo više od onih koji stoje iza njih svojim radom.

Nisu ‘selebritiji‘

Pisci u principu nisu selebritiji, tek rijetki među njima postignu ikakvu vidljivost, a plaće su im u posljednjih četiri godine ozbiljno pale. To je paradoks svoje vrste – produkcije su sve skuplje, novca je sve više, ali ne i za pisce. Upravo to je u srži njihovih štrajkaških zahtjeva koje su do sada TV i streaming kuće ignorirale. Točnije, kako je priopćio sindikat pisaca, njihovi su zahtjevi bili – ismijani. Što pisci traže?

Srž spora je eksplozija streaminga i njezini učinci, uključujući eroziju plaća i sigurnosti posla za pisce koji se muče kako bi spojili nekoliko izvora prihoda u jednoj sezoni. U prosjeku, pisci na streaminzima zarađuju duplo manje nego za emitirane serije, a uskraćena su im i druga prava, osobito ona vezana za međunarodno licenciranje.

---

image

Rob Lowe i njegov sin John Owen Lowe i tijekom štrajka su na meti obožavatelja

Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp
---

Od 2018., plaće scenarista, obzirom na inflaciju, pale su između 14 posto do 23 posto. Sindikat traži ukupno povećanje mase plaća za svoje članove od 429 milijuna dolara godišnje, a druga strana, Savez filmskih i televizijskih producenata, nudi 86 milijuna dolara, što nikako ne zadovoljava pisce pogotovo znade li se da je udio pisaca koji rade s minimalnom plaćom porastao s otprilike jedne trećine na otprilike polovicu u prošlom desetljeću.

U međuvremenu, pisci humorističnih emisija za usluge streaminga nemaju zaštitu propisane minimalne plaće koja varira ovisno o tituli pisca i duljini ugovora, ali minimalna plaća za najslabije plaćenog pisca iznosi 4546 dolara tjedno te su studiji otvorili vrata pisanju kao potpuno slobodnoj i ranjivoj profesiji, drugim riječima sindikalno neumreženim piscima. Pozicija mladih scenarista osobito je jadna, posebno mladih scenarista afroameričkog i azijskog porijekla.

Pritisak s Wall Streeta

Međutim, ključna stvar koja leži u pozadini spora, tvrde analitičari, jest što je Hollywood pod pojačanim pritiskom Wall Streeta da poveća profit na streaminzima. Nakon godina raskošne potrošnje za proširenje usluga streaminga, mnogi studiji i produkcijske tvrtke sada smanjuju potrošnju. Na primjer, Walt Disney Co. ukida 7000 radnih mjesta, Warner Bros. Discovery smanjuje troškove kako bi smanjio svoj dug, a i Netflix je usporio rast potrošnje.

- Trenutni streaming servisi uglavnom nisu profitabilni. Samo Netflix trenutno ostvaruje profit, rekao je Alex Weprin pisac Hollywood Reportera za CBS News.

- Ove velike zabavne tvrtke zapravo nemaju dobar osjećaj koliko će te usluge biti isplative i koliko si mogu priuštiti da plate piscima.

---

image

Jacob Tobia, aktivist za LGBT prava, pisac, producent, televizijski voditelj i glumac maršira za veća prava

Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp
---

No u cijeloj tipično sindikalnoj kampanji, važnu ulogu ima i pitanje reguliranja umjetne inteligencije za koju je sindikat svjesan da će u vrlo bliskoj budućnosti odigrati važnu ulogu u otimanju kruha scenaristima. Kakve veze AI ima s tim? Umjetna inteligencija još je jedna sporna točka u radničkim pregovorima s cehovskim piscima koji traže stroga ograničenja upotrebe umjetne inteligencije u scenarijima. Oni ne žele prepisivati materijal koji je generirao AI, niti da AI prepisuje i preuzima scenarije koje su stvorili oni te žele da njihovi tekstovi budu isključeni iz modela koji bi ‘hranili‘ AI.

Težina trenutka

- Borimo se za opstanak pisanja kao održive karijere, tweetao je pisac i komičar Adam Conover što je u osnovi posve točno. Ako modeli umjetne inteligencije budu smjeli preuzimati tekstove živih pisaca, prerađivati ih, kompilirati, iz njih stvarati nove tekstove... Pisci su onda u ozbiljnoj opasnosti. Koliko zarađuju holivudski i TV pisci? Najslabije plaćeni, oni koji su dio timova, obično rade u prosjeku 29 tjedana za 131.834 dolara godišnje ili u prosjeku 20 tjedana na streamingu za 90.920 dolara što glavešine iz vodećih studija smatraju nerealnim te tvrde da pisci nisu tako siromašni kao što sindikat govori.

- Osjećam povijesnu težinu ovog trenutka, zabrinuta sam kako će to utjecati na pisce i cijelu našu industriju – kazala je novinarima Charise Castro Smith, scenaristica i koredateljica "Encanta".

- Ali također sam ponosna na solidarnost koja je okupila ljude oko našeg naših zahtjeva koji su pošteni i odražavaju stvarnost da pisci oblikuju kulturu i zaslužuju biti u mogućnosti hraniti svoje obitelji. Zahtjevi imaju komponentu pravednosti, jer toliko mladih obojenih pisaca koji dolaze u industriju bivaju izbačeni, zaglavljeni u anonimnosti ili prisiljeni raditi besplatno.

Budućnost pisanja kao profesije je u pitanju. Moj život su oblikovale priče, a njih su stvorili pisci. I to je moj posao sada, i volim ga, te želim da pisanje bude održiva karijera i za buduće generacije, dodala je Charise Castro Smith čiji je film ‘Encanto‘ zaradio ukupno 256.5 miliona dolara širom svijeta i 2021. bio animirani film s najvećom zaradom.

Kino u padu

Što slijedi? To nitko ne želi predviđati, ali mnogi se pozivaju na iskustvo štrajka od prije 15 godina koji je trajao stotinu dana i izazvao izravne gubitke od preko dvije milijarde dolara. Ali u 15 godina, unutar industrije su se dogodile monumentalne promjene. Počeli su "streaming ratovi". Pojavila se Peak TV.

---

image

Glumica Frances Fisher u štrajkaškoj povorci

Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp
---

Posjećenost kina je pala, a filmski studiji dali su prednost franšizama. U međuvremenu, pandemija koronavirusa poremetila je gotovo sve u vezi s proizvodnjom što je dovelo do "egzistencijalne krize u profesiji". Kako bi ostali konkurentni, studiji i streameri trebaju više sadržaja, ali što više proizvode, to više opterećuju pisce, a što više opterećuju pisce, to manje pisci mogu razvijati i brusiti materijal.

- Kada ste pod stresom zbog nesigurnosti zarađivanja za život, vrlo je teško biti kreativan i raditi vrhunski", kaže Eric Haywood, pisac za ‘Zakon i red: Organizirani kriminal‘.

- Mnogi su ljudi stavljeni na poziciju u kojoj moraju učiniti sve što je potrebno kako bi dobili posao, a potom i zadržali ga. Zbog toga je puno teže odskočiti i iskoristiti svoj kreativni potencijal. Stoga ovaj štrajk nije samo štrajk za više novaca nego i štrajk za očuvanje kreativnosti, i to ne samo u našoj branši.

‘Štrajkat ćemo onoliko dugo koliko bude trebalo‘, poručuju pisci. Teško je točno predvidjeti što to znači za gledatelje. Gledatelji kasnonoćnih emisija i serija kao što je Saturday Night Live, programa za koje pisci često sastavljaju scenarije sve do zadnjeg časa, morat će potražiti drugu zabavu jer ih se se nekoliko već gasi i emitiraju se reprize. Kašnjenja programa će postati sve češća što štrajk duže bude trajao.

Reagirala i Bijela kuća

- Potraje li štrajk tjedan ili dva, bit će to malo neugodno, rekao je Julian Hoxter, profesor kinematografije na Državnom sveučilištu San Francisco i koautor knjige ‘Off the Page: Scenarij u eri medijske konvergencije‘ - Ali nakon nekoliko mjeseci štrajka, to može biti katastrofalno, ne samo za TV rasporede, već i za sve koji su uključeni u produkciju u Hollywoodu.

---

image

Jacob Tobia, aktivist za LGBT prava, pisac, producent, televizijski voditelj i glumac maršira za veća prava

Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp
---

Da je stvar ozbiljna govori i podatak da je čak i Bijela kuća pozvala zavađene strane da nastave pregovore i ‘ostanu za istim pregovaračkim stolom‘, a guverner Kalifornije Gavin Newsom rekao je da će štrajk imati "duboke posljedice, izravne i neizravne". "Vrlo smo zabrinuti zbog onoga što se događa jer su obje strane ukopane, a ulozi su vrlo visoki", rekao je demokratski guverner Milken. Doista, ulozi su visoki, a najviši za same štrajkaše.

---

image
Robyn Beck/Afp
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZVIJEZDE MARŠIRAJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ZVIJEZDE MARŠIRAJU 2 0 9956 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-03 09:53:21 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-04 08:16:58 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2023-05-04 05:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1472 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Svukla je glamuroznu haljinu i krenula u štrajk! Hollywood je na nogama, ustao i junak Zvjezdanih staza, evo što traže [metakey] => štrajk hollywood, pisci u štrajku, scenaristi hollywood [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/03\/24816150.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/03\/24807891.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/03\/24813299.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/03\/24813285.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/03\/24813050.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/03\/24812842.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/03\/24812866.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/03\/24812582.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/03\/24812583.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/03\/24812584.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/03\/24809346.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Angela Weiss\/Afp","Eric Thayer\/Getty Images Via Afp","Eric Thayer\/Getty Images Via Afp","Eric Thayer\/Getty Images Via Afp","Rodin Eckenroth\/Getty Images Via Afp","Rodin Eckenroth\/Getty Images Via Afp","Michael M. Santiago\/Getty Images Via Afp","Rodin Eckenroth\/Getty Images Via Afp","Rodin Eckenroth\/Getty Images Via Afp","Robyn Beck\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Glumci Amanda Seyfried i Mark Hamill me\u0111u gorljivim su prosvjednicima, koje boli \u0161to im suradnici ne zara\u0111uju koliko bi bilo po\u0161teno<\/p>","

Glumica Amanda Seyfried ve\u010der prije bila je zvijezda na glamuroznoj Met Gali u muzeju\u00a0Metropolitan u New Yorku. Ujutro je krenula u mar\u0161<\/p>","","","

MAGES NORTH AMERICA\/Getty Images via AFP)<\/p>","

Rob Lowe i njegov sin John Owen Lowe i tijekom \u0161trajka su na meti obo\u017eavatelja<\/p>","

Hollywoodski pisci tra\u017ee ve\u0107u za\u0161titu prava i ve\u0107e pla\u0107e<\/p>","

Glumac Clark Gregg podr\u017eava pisce u \u0161trajku<\/p>","

Glumica Frances Fisher u \u0161trajka\u0161koj povorci<\/p>","

Jacob Tobia, aktivist za LGBT prava, pisac, producent, televizijski voditelj i glumac mar\u0161ira za ve\u0107a prava<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["57:27","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1538","hd_24816150_1920.jpg":"1920x1080","k_24816150_1280.jpg":"1280x1280","k_24816150_1024.jpg":"1024x1024","k_24816150_640.jpg":"640x640","k_24816150_480.jpg":"480x480","k_24816150_340.jpg":"340x340","k_24816150_220.jpg":"220x220","o_24816150_1280.jpg":"1280x1025","o_24816150_1024.jpg":"1024x820","o_24816150_640.jpg":"640x512","o_24816150_480.jpg":"480x384","o_24816150_340.jpg":"340x272","o_24816150_220.jpg":"220x176","h_24816150_1280.jpg":"1280x854","h_24816150_1024.jpg":"1024x683","h_24816150_640.jpg":"640x427","h_24816150_480.jpg":"480x320","h_24816150_340.jpg":"340x227","h_24816150_220.jpg":"220x147","pp_24816150_1280.jpg":"1280x1628","pp_24816150_1024.jpg":"1024x1303","pp_24816150_640.jpg":"640x814","pp_24816150_480.jpg":"480x611","pp_24816150_340.jpg":"340x432","pp_24816150_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1361","hd_24807891_1920.jpg":"1920x1080","k_24807891_1280.jpg":"1280x1280","k_24807891_1024.jpg":"1024x1024","k_24807891_640.jpg":"640x640","k_24807891_480.jpg":"480x480","k_24807891_340.jpg":"340x340","k_24807891_220.jpg":"220x220","o_24807891_1280.jpg":"1280x907","o_24807891_1024.jpg":"1024x725","o_24807891_640.jpg":"640x453","o_24807891_480.jpg":"480x340","o_24807891_340.jpg":"340x241","o_24807891_220.jpg":"220x155","h_24807891_1280.jpg":"1280x854","h_24807891_1024.jpg":"1024x683","h_24807891_640.jpg":"640x427","h_24807891_480.jpg":"480x320","h_24807891_340.jpg":"340x227","h_24807891_220.jpg":"220x147","pp_24807891_1280.jpg":"1280x1628","pp_24807891_1024.jpg":"1024x1303","pp_24807891_640.jpg":"640x814","pp_24807891_480.jpg":"480x611","pp_24807891_340.jpg":"340x432","pp_24807891_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24813299_1920.jpg":"1920x1080","k_24813299_1280.jpg":"1280x1280","k_24813299_1024.jpg":"1024x1024","k_24813299_640.jpg":"640x640","k_24813299_480.jpg":"480x480","k_24813299_340.jpg":"340x340","k_24813299_220.jpg":"220x220","o_24813299_1280.jpg":"1280x853","o_24813299_1024.jpg":"1024x682","o_24813299_640.jpg":"640x426","o_24813299_480.jpg":"480x320","o_24813299_340.jpg":"340x226","o_24813299_220.jpg":"220x146","h_24813299_1280.jpg":"1280x854","h_24813299_1024.jpg":"1024x683","h_24813299_640.jpg":"640x427","h_24813299_480.jpg":"480x320","h_24813299_340.jpg":"340x227","h_24813299_220.jpg":"220x147","pp_24813299_1280.jpg":"1280x1628","pp_24813299_1024.jpg":"1024x1303","pp_24813299_640.jpg":"640x814","pp_24813299_480.jpg":"480x611","pp_24813299_340.jpg":"340x432","pp_24813299_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24813285_1920.jpg":"1920x1080","k_24813285_1280.jpg":"1280x1280","k_24813285_1024.jpg":"1024x1024","k_24813285_640.jpg":"640x640","k_24813285_480.jpg":"480x480","k_24813285_340.jpg":"340x340","k_24813285_220.jpg":"220x220","o_24813285_1280.jpg":"1280x853","o_24813285_1024.jpg":"1024x682","o_24813285_640.jpg":"640x426","o_24813285_480.jpg":"480x320","o_24813285_340.jpg":"340x226","o_24813285_220.jpg":"220x146","h_24813285_1280.jpg":"1280x854","h_24813285_1024.jpg":"1024x683","h_24813285_640.jpg":"640x427","h_24813285_480.jpg":"480x320","h_24813285_340.jpg":"340x227","h_24813285_220.jpg":"220x147","pp_24813285_1280.jpg":"1280x1628","pp_24813285_1024.jpg":"1024x1303","pp_24813285_640.jpg":"640x814","pp_24813285_480.jpg":"480x611","pp_24813285_340.jpg":"340x432","pp_24813285_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24813050_1920.jpg":"1920x1080","k_24813050_1280.jpg":"1280x1280","k_24813050_1024.jpg":"1024x1024","k_24813050_640.jpg":"640x640","k_24813050_480.jpg":"480x480","k_24813050_340.jpg":"340x340","k_24813050_220.jpg":"220x220","o_24813050_1280.jpg":"1280x853","o_24813050_1024.jpg":"1024x682","o_24813050_640.jpg":"640x426","o_24813050_480.jpg":"480x320","o_24813050_340.jpg":"340x226","o_24813050_220.jpg":"220x146","h_24813050_1280.jpg":"1280x854","h_24813050_1024.jpg":"1024x683","h_24813050_640.jpg":"640x427","h_24813050_480.jpg":"480x320","h_24813050_340.jpg":"340x227","h_24813050_220.jpg":"220x147","pp_24813050_1280.jpg":"1280x1628","pp_24813050_1024.jpg":"1024x1303","pp_24813050_640.jpg":"640x814","pp_24813050_480.jpg":"480x611","pp_24813050_340.jpg":"340x432","pp_24813050_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1371","hd_24812842_1920.jpg":"1920x1080","k_24812842_1280.jpg":"1280x1280","k_24812842_1024.jpg":"1024x1024","k_24812842_640.jpg":"640x640","k_24812842_480.jpg":"480x480","k_24812842_340.jpg":"340x340","k_24812842_220.jpg":"220x220","o_24812842_1280.jpg":"1280x914","o_24812842_1024.jpg":"1024x731","o_24812842_640.jpg":"640x457","o_24812842_480.jpg":"480x342","o_24812842_340.jpg":"340x242","o_24812842_220.jpg":"220x157","h_24812842_1280.jpg":"1280x854","h_24812842_1024.jpg":"1024x683","h_24812842_640.jpg":"640x427","h_24812842_480.jpg":"480x320","h_24812842_340.jpg":"340x227","h_24812842_220.jpg":"220x147","pp_24812842_1280.jpg":"1280x1628","pp_24812842_1024.jpg":"1024x1303","pp_24812842_640.jpg":"640x814","pp_24812842_480.jpg":"480x611","pp_24812842_340.jpg":"340x432","pp_24812842_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24812866_1920.jpg":"1920x1080","k_24812866_1280.jpg":"1280x1280","k_24812866_1024.jpg":"1024x1024","k_24812866_640.jpg":"640x640","k_24812866_480.jpg":"480x480","k_24812866_340.jpg":"340x340","k_24812866_220.jpg":"220x220","o_24812866_1280.jpg":"1280x853","o_24812866_1024.jpg":"1024x682","o_24812866_640.jpg":"640x426","o_24812866_480.jpg":"480x320","o_24812866_340.jpg":"340x226","o_24812866_220.jpg":"220x146","h_24812866_1280.jpg":"1280x854","h_24812866_1024.jpg":"1024x683","h_24812866_640.jpg":"640x427","h_24812866_480.jpg":"480x320","h_24812866_340.jpg":"340x227","h_24812866_220.jpg":"220x147","pp_24812866_1280.jpg":"1280x1628","pp_24812866_1024.jpg":"1024x1303","pp_24812866_640.jpg":"640x814","pp_24812866_480.jpg":"480x611","pp_24812866_340.jpg":"340x432","pp_24812866_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24812582_1920.jpg":"1920x1080","k_24812582_1280.jpg":"1280x1280","k_24812582_1024.jpg":"1024x1024","k_24812582_640.jpg":"640x640","k_24812582_480.jpg":"480x480","k_24812582_340.jpg":"340x340","k_24812582_220.jpg":"220x220","o_24812582_1280.jpg":"1280x854","o_24812582_1024.jpg":"1024x683","o_24812582_640.jpg":"640x427","o_24812582_480.jpg":"480x320","o_24812582_340.jpg":"340x226","o_24812582_220.jpg":"220x146","h_24812582_1280.jpg":"1280x854","h_24812582_1024.jpg":"1024x683","h_24812582_640.jpg":"640x427","h_24812582_480.jpg":"480x320","h_24812582_340.jpg":"340x227","h_24812582_220.jpg":"220x147","pp_24812582_1280.jpg":"1280x1628","pp_24812582_1024.jpg":"1024x1303","pp_24812582_640.jpg":"640x814","pp_24812582_480.jpg":"480x611","pp_24812582_340.jpg":"340x432","pp_24812582_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24812583_1920.jpg":"1920x1080","k_24812583_1280.jpg":"1280x1280","k_24812583_1024.jpg":"1024x1024","k_24812583_640.jpg":"640x640","k_24812583_480.jpg":"480x480","k_24812583_340.jpg":"340x340","k_24812583_220.jpg":"220x220","o_24812583_1280.jpg":"1280x853","o_24812583_1024.jpg":"1024x682","o_24812583_640.jpg":"640x426","o_24812583_480.jpg":"480x320","o_24812583_340.jpg":"340x226","o_24812583_220.jpg":"220x146","h_24812583_1280.jpg":"1280x854","h_24812583_1024.jpg":"1024x683","h_24812583_640.jpg":"640x427","h_24812583_480.jpg":"480x320","h_24812583_340.jpg":"340x227","h_24812583_220.jpg":"220x147","pp_24812583_1280.jpg":"1280x1628","pp_24812583_1024.jpg":"1024x1303","pp_24812583_640.jpg":"640x814","pp_24812583_480.jpg":"480x611","pp_24812583_340.jpg":"340x432","pp_24812583_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2576","hd_24812584_1920.jpg":"1920x1080","k_24812584_1280.jpg":"1280x1280","k_24812584_1024.jpg":"1024x1024","k_24812584_640.jpg":"640x640","k_24812584_480.jpg":"480x480","k_24812584_340.jpg":"340x340","k_24812584_220.jpg":"220x220","o_24812584_1280.jpg":"1280x1717","o_24812584_1024.jpg":"1024x1373","o_24812584_640.jpg":"640x858","o_24812584_480.jpg":"480x644","o_24812584_340.jpg":"340x456","o_24812584_220.jpg":"220x295","h_24812584_1280.jpg":"1280x854","h_24812584_1024.jpg":"1024x683","h_24812584_640.jpg":"640x427","h_24812584_480.jpg":"480x320","h_24812584_340.jpg":"340x227","h_24812584_220.jpg":"220x147","pp_24812584_1280.jpg":"1280x1628","pp_24812584_1024.jpg":"1024x1303","pp_24812584_640.jpg":"640x814","pp_24812584_480.jpg":"480x611","pp_24812584_340.jpg":"340x432","pp_24812584_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24809346_1920.jpg":"1920x1080","k_24809346_1280.jpg":"1280x1280","k_24809346_1024.jpg":"1024x1024","k_24809346_640.jpg":"640x640","k_24809346_480.jpg":"480x480","k_24809346_340.jpg":"340x340","k_24809346_220.jpg":"220x220","o_24809346_1280.jpg":"1280x853","o_24809346_1024.jpg":"1024x682","o_24809346_640.jpg":"640x426","o_24809346_480.jpg":"480x320","o_24809346_340.jpg":"340x226","o_24809346_220.jpg":"220x146","h_24809346_1280.jpg":"1280x854","h_24809346_1024.jpg":"1024x683","h_24809346_640.jpg":"640x427","h_24809346_480.jpg":"480x320","h_24809346_340.jpg":"340x227","h_24809346_220.jpg":"220x147","pp_24809346_1280.jpg":"1280x1628","pp_24809346_1024.jpg":"1024x1303","pp_24809346_640.jpg":"640x814","pp_24809346_480.jpg":"480x611","pp_24809346_340.jpg":"340x432","pp_24809346_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4117832 Threads: 4 Questions: 123839791 Slow queries: 53925 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3763255 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/svukla-je-glamuroznu-haljinu-i-krenula-u-strajk-hollywood-je-na-nogama-ustao-i-junak-zvjezdanih-staza-evo-sto-traze-1286705 [printLink] => /mozaik/zivot/svukla-je-glamuroznu-haljinu-i-krenula-u-strajk-hollywood-je-na-nogama-ustao-i-junak-zvjezdanih-staza-evo-sto-traze-1286705?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 714870 [name] => štrajk hollywood [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-04 07:14:31 [main_article_id] => 0 [alias] => strajk-hollywood [link] => /tag/strajk-hollywood ) [1] => stdClass Object ( [id] => 714871 [name] => pisci u štrajku [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-04 07:14:31 [main_article_id] => 0 [alias] => pisci-u-strajku [link] => /tag/pisci-u-strajku ) [2] => stdClass Object ( [id] => 714872 [name] => scenaristi hollywood [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-04 07:14:31 [main_article_id] => 0 [alias] => scenaristi-hollywood [link] => /tag/scenaristi-hollywood ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZVIJEZDE MARŠIRAJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svukla je glamuroznu haljinu i krenula u štrajk! Hollywood je na nogama, ustao i junak Ratova zvijezda, evo što traže [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/03/24816150.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Glumci Amanda Seyfried i Mark Hamill među gorljivim su prosvjednicima, koje boli što im suradnici ne zarađuju koliko bi bilo pošteno

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/03/24816150.jpg [title] =>

Glumci Amanda Seyfried i Mark Hamill među gorljivim su prosvjednicima, koje boli što im suradnici ne zarađuju koliko bi bilo pošteno

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/03/24807891.jpg [title] =>

Glumica Amanda Seyfried večer prije bila je zvijezda na glamuroznoj Met Gali u muzeju Metropolitan u New Yorku. Ujutro je krenula u marš

Angela Weiss/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/03/24813299.jpg [title] => Eric Thayer/Getty Images Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/03/24813285.jpg [title] => Eric Thayer/Getty Images Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/03/24813050.jpg [title] =>

MAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP)

Eric Thayer/Getty Images Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/03/24812842.jpg [title] =>

Rob Lowe i njegov sin John Owen Lowe i tijekom štrajka su na meti obožavatelja

Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/03/24812866.jpg [title] =>

Hollywoodski pisci traže veću zaštitu prava i veće plaće

Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/03/24812582.jpg [title] =>

Glumac Clark Gregg podržava pisce u štrajku

Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/03/24812583.jpg [title] =>

Glumica Frances Fisher u štrajkaškoj povorci

Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/03/24812584.jpg [title] =>

Jacob Tobia, aktivist za LGBT prava, pisac, producent, televizijski voditelj i glumac maršira za veća prava

Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/03/24809346.jpg [title] => Robyn Beck/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

To da zvijezde marširaju Hollywoodom nije neka vijest, ali da zvijezde marširaju tražeći veća prava i veće plaće te da su započele štrajk, vijest je koja je ovog tjedna obišla svijet.

Naime, hollywoodski pisci i scenaristi, njih 11.500 koliko ih je udruženo u cehovski sindikat, pojačani velikim brojem glumaca, producenata i redatelja, započeli su štrajk, prvi u posljednjih 15 godina.

Štrajkaši marširaju i u Los Angelesu i u New Yorku, a njihov prosvjed prate svi – od novinara do predstavnika velikih kompanija, u prvom redu onih koji su umreženi u Savez filmskih i televizijskih producenata, kojeg čini osam velikih studija: Amazon, Apple, Disney, Warner Bros. Discovery, NBC Universal, Netflix, Paramount i Sony, protiv čijih politika scenaristi i štrajkaju.

- Podržavam pisce jer smo mi kao glumci onoliko dobri koliko oni dobro pišu naše uloge, rekao je glumac Rob Lowe, koji je protestirao zajedno sa svojim sinom, piscem i glumcem Johnom Owenom Loweom.

---

image

Glumica Amanda Seyfried večer prije bila je zvijezda na glamuroznoj Met Gali u muzeju Metropolitan u New Yorku. Ujutro je krenula u marš

Angela Weiss/Afp
---

Nije samo globalno popularni Rob Lowe uzeo transparent i marširao, tu su i Clark Gregg, glumac, redatelj i scenarist, glumica Amanda Seyfried, dobitnica Emmyija, Mark Hamill, glumac i pisac, najpoznatiji po svojoj ulozi Lukea Skywalkera u filmskoj sagi ‘Ratovi zvijezda‘ za koju je tri puta osvojio nagradu Saturn za najboljeg glumca, Jay Leno, glumac, TV voditelj i pisac, tu je Jimmy Fallon, poznati TV voditelj, komičar i glumac čiji je noćni show izravno pogođen štrajkom, Quinta Brunson, producentica, glumica i komičarka, najpoznatija po produkciji i glumi u humorističnoj seriji ABC-ja Abbott Elementary, Olivia Wilde, filmska glumica, najpoznatija kao dr. Remy Hadley iz serije Dr. House, glumac Brian Tyree Henry, poznat po TV ulogama u serijama Atlanta i Vice Principals, Aidy Bryant, komičarka, glumica i pjevačica, Gabriel Luna, glumac i producent, Wanda Sykes, stand-up komičarka, dobitnica Primetime Emmy nagrade, Emmyijem ovjenčani Danny Strong, Damon Lindelof, John Leguizamo.., i brojna druga slavna lica koja su izrazili svoju podršku štrajku i u danima i tjednima koji su prethodili očekivanom izlasku na ulicu.

---

image
Eric Thayer/Getty Images Via Afp
---

- Sve se promijenilo s jačanjem streaminga i jasno je da svi trebaju dobiti naknadu za svoj rad - rekla je Amanda Seyfried.

- To je jednostavno. Zar ima netko da to ne razumije? Veliki studiji i vladari sreaminga ne razumiju, no već navečer dio programa uživo je jednostavno – otpao. Nije bilo pisaca koji će slavnim facama napisati tekst, onaj kojeg oni samouvjereno čitaju ‘s blesimetra‘, zabavljajući gledatelje i gradeći slavu i karijere, ali i zarađujući neusporedivo više od onih koji stoje iza njih svojim radom.

Nisu ‘selebritiji‘

Pisci u principu nisu selebritiji, tek rijetki među njima postignu ikakvu vidljivost, a plaće su im u posljednjih četiri godine ozbiljno pale. To je paradoks svoje vrste – produkcije su sve skuplje, novca je sve više, ali ne i za pisce. Upravo to je u srži njihovih štrajkaških zahtjeva koje su do sada TV i streaming kuće ignorirale. Točnije, kako je priopćio sindikat pisaca, njihovi su zahtjevi bili – ismijani. Što pisci traže?

Srž spora je eksplozija streaminga i njezini učinci, uključujući eroziju plaća i sigurnosti posla za pisce koji se muče kako bi spojili nekoliko izvora prihoda u jednoj sezoni. U prosjeku, pisci na streaminzima zarađuju duplo manje nego za emitirane serije, a uskraćena su im i druga prava, osobito ona vezana za međunarodno licenciranje.

---

image

Rob Lowe i njegov sin John Owen Lowe i tijekom štrajka su na meti obožavatelja

Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp
---

Od 2018., plaće scenarista, obzirom na inflaciju, pale su između 14 posto do 23 posto. Sindikat traži ukupno povećanje mase plaća za svoje članove od 429 milijuna dolara godišnje, a druga strana, Savez filmskih i televizijskih producenata, nudi 86 milijuna dolara, što nikako ne zadovoljava pisce pogotovo znade li se da je udio pisaca koji rade s minimalnom plaćom porastao s otprilike jedne trećine na otprilike polovicu u prošlom desetljeću.

U međuvremenu, pisci humorističnih emisija za usluge streaminga nemaju zaštitu propisane minimalne plaće koja varira ovisno o tituli pisca i duljini ugovora, ali minimalna plaća za najslabije plaćenog pisca iznosi 4546 dolara tjedno te su studiji otvorili vrata pisanju kao potpuno slobodnoj i ranjivoj profesiji, drugim riječima sindikalno neumreženim piscima. Pozicija mladih scenarista osobito je jadna, posebno mladih scenarista afroameričkog i azijskog porijekla.

Pritisak s Wall Streeta

Međutim, ključna stvar koja leži u pozadini spora, tvrde analitičari, jest što je Hollywood pod pojačanim pritiskom Wall Streeta da poveća profit na streaminzima. Nakon godina raskošne potrošnje za proširenje usluga streaminga, mnogi studiji i produkcijske tvrtke sada smanjuju potrošnju. Na primjer, Walt Disney Co. ukida 7000 radnih mjesta, Warner Bros. Discovery smanjuje troškove kako bi smanjio svoj dug, a i Netflix je usporio rast potrošnje.

- Trenutni streaming servisi uglavnom nisu profitabilni. Samo Netflix trenutno ostvaruje profit, rekao je Alex Weprin pisac Hollywood Reportera za CBS News.

- Ove velike zabavne tvrtke zapravo nemaju dobar osjećaj koliko će te usluge biti isplative i koliko si mogu priuštiti da plate piscima.

---

image

Jacob Tobia, aktivist za LGBT prava, pisac, producent, televizijski voditelj i glumac maršira za veća prava

Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp
---

No u cijeloj tipično sindikalnoj kampanji, važnu ulogu ima i pitanje reguliranja umjetne inteligencije za koju je sindikat svjesan da će u vrlo bliskoj budućnosti odigrati važnu ulogu u otimanju kruha scenaristima. Kakve veze AI ima s tim? Umjetna inteligencija još je jedna sporna točka u radničkim pregovorima s cehovskim piscima koji traže stroga ograničenja upotrebe umjetne inteligencije u scenarijima. Oni ne žele prepisivati materijal koji je generirao AI, niti da AI prepisuje i preuzima scenarije koje su stvorili oni te žele da njihovi tekstovi budu isključeni iz modela koji bi ‘hranili‘ AI.

Težina trenutka

- Borimo se za opstanak pisanja kao održive karijere, tweetao je pisac i komičar Adam Conover što je u osnovi posve točno. Ako modeli umjetne inteligencije budu smjeli preuzimati tekstove živih pisaca, prerađivati ih, kompilirati, iz njih stvarati nove tekstove... Pisci su onda u ozbiljnoj opasnosti. Koliko zarađuju holivudski i TV pisci? Najslabije plaćeni, oni koji su dio timova, obično rade u prosjeku 29 tjedana za 131.834 dolara godišnje ili u prosjeku 20 tjedana na streamingu za 90.920 dolara što glavešine iz vodećih studija smatraju nerealnim te tvrde da pisci nisu tako siromašni kao što sindikat govori.

- Osjećam povijesnu težinu ovog trenutka, zabrinuta sam kako će to utjecati na pisce i cijelu našu industriju – kazala je novinarima Charise Castro Smith, scenaristica i koredateljica "Encanta".

- Ali također sam ponosna na solidarnost koja je okupila ljude oko našeg naših zahtjeva koji su pošteni i odražavaju stvarnost da pisci oblikuju kulturu i zaslužuju biti u mogućnosti hraniti svoje obitelji. Zahtjevi imaju komponentu pravednosti, jer toliko mladih obojenih pisaca koji dolaze u industriju bivaju izbačeni, zaglavljeni u anonimnosti ili prisiljeni raditi besplatno.

Budućnost pisanja kao profesije je u pitanju. Moj život su oblikovale priče, a njih su stvorili pisci. I to je moj posao sada, i volim ga, te želim da pisanje bude održiva karijera i za buduće generacije, dodala je Charise Castro Smith čiji je film ‘Encanto‘ zaradio ukupno 256.5 miliona dolara širom svijeta i 2021. bio animirani film s najvećom zaradom.

Kino u padu

Što slijedi? To nitko ne želi predviđati, ali mnogi se pozivaju na iskustvo štrajka od prije 15 godina koji je trajao stotinu dana i izazvao izravne gubitke od preko dvije milijarde dolara. Ali u 15 godina, unutar industrije su se dogodile monumentalne promjene. Počeli su "streaming ratovi". Pojavila se Peak TV.

---

image

Glumica Frances Fisher u štrajkaškoj povorci

Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp
---

Posjećenost kina je pala, a filmski studiji dali su prednost franšizama. U međuvremenu, pandemija koronavirusa poremetila je gotovo sve u vezi s proizvodnjom što je dovelo do "egzistencijalne krize u profesiji". Kako bi ostali konkurentni, studiji i streameri trebaju više sadržaja, ali što više proizvode, to više opterećuju pisce, a što više opterećuju pisce, to manje pisci mogu razvijati i brusiti materijal.

- Kada ste pod stresom zbog nesigurnosti zarađivanja za život, vrlo je teško biti kreativan i raditi vrhunski", kaže Eric Haywood, pisac za ‘Zakon i red: Organizirani kriminal‘.

- Mnogi su ljudi stavljeni na poziciju u kojoj moraju učiniti sve što je potrebno kako bi dobili posao, a potom i zadržali ga. Zbog toga je puno teže odskočiti i iskoristiti svoj kreativni potencijal. Stoga ovaj štrajk nije samo štrajk za više novaca nego i štrajk za očuvanje kreativnosti, i to ne samo u našoj branši.

‘Štrajkat ćemo onoliko dugo koliko bude trebalo‘, poručuju pisci. Teško je točno predvidjeti što to znači za gledatelje. Gledatelji kasnonoćnih emisija i serija kao što je Saturday Night Live, programa za koje pisci često sastavljaju scenarije sve do zadnjeg časa, morat će potražiti drugu zabavu jer ih se se nekoliko već gasi i emitiraju se reprize. Kašnjenja programa će postati sve češća što štrajk duže bude trajao.

Reagirala i Bijela kuća

- Potraje li štrajk tjedan ili dva, bit će to malo neugodno, rekao je Julian Hoxter, profesor kinematografije na Državnom sveučilištu San Francisco i koautor knjige ‘Off the Page: Scenarij u eri medijske konvergencije‘ - Ali nakon nekoliko mjeseci štrajka, to može biti katastrofalno, ne samo za TV rasporede, već i za sve koji su uključeni u produkciju u Hollywoodu.

---

image

Jacob Tobia, aktivist za LGBT prava, pisac, producent, televizijski voditelj i glumac maršira za veća prava

Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp
---

Da je stvar ozbiljna govori i podatak da je čak i Bijela kuća pozvala zavađene strane da nastave pregovore i ‘ostanu za istim pregovaračkim stolom‘, a guverner Kalifornije Gavin Newsom rekao je da će štrajk imati "duboke posljedice, izravne i neizravne". "Vrlo smo zabrinuti zbog onoga što se događa jer su obje strane ukopane, a ulozi su vrlo visoki", rekao je demokratski guverner Milken. Doista, ulozi su visoki, a najviši za same štrajkaše.

---

image
Robyn Beck/Afp
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Angela Weiss/Afp Eric Thayer/Getty Images Via Afp Eric Thayer/Getty Images Via Afp Eric Thayer/Getty Images Via Afp Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp Robyn Beck/Afp
AFP

Glumci Amanda Seyfried i Mark Hamill među gorljivim su prosvjednicima, koje boli što im suradnici ne zarađuju koliko bi bilo pošteno

Angela Weiss/Afp

Glumica Amanda Seyfried večer prije bila je zvijezda na glamuroznoj Met Gali u muzeju Metropolitan u New Yorku. Ujutro je krenula u marš

Eric Thayer/Getty Images Via Afp

MAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP)

Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp

Rob Lowe i njegov sin John Owen Lowe i tijekom štrajka su na meti obožavatelja

Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp

Hollywoodski pisci traže veću zaštitu prava i veće plaće

Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp

Glumac Clark Gregg podržava pisce u štrajku

Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp

Glumica Frances Fisher u štrajkaškoj povorci

Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp

Jacob Tobia, aktivist za LGBT prava, pisac, producent, televizijski voditelj i glumac maršira za veća prava

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/svukla-je-glamuroznu-haljinu-i-krenula-u-strajk-hollywood-je-na-nogama-ustao-i-junak-zvjezdanih-staza-evo-sto-traze-1286705 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=489eb5a1dfe0b45536bb707338ac1897e3aa1652 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svukla+je+glamuroznu+haljinu+i+krenula+u+%C5%A1trajk%21+Hollywood+je+na+nogama%2C+ustao+i+junak+Ratova+zvijezda%2C+evo+%C5%A1to+tra%C5%BEe&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsvukla-je-glamuroznu-haljinu-i-krenula-u-strajk-hollywood-je-na-nogama-ustao-i-junak-zvjezdanih-staza-evo-sto-traze-1286705 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsvukla-je-glamuroznu-haljinu-i-krenula-u-strajk-hollywood-je-na-nogama-ustao-i-junak-zvjezdanih-staza-evo-sto-traze-1286705 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZVIJEZDE MARŠIRAJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotZVIJEZDE MARŠIRAJU

Svukla je glamuroznu haljinu i krenula u štrajk! Hollywood je na nogama, ustao i junak Ratova zvijezda, evo što traže

4. svibnja 2023. - 07:13
Glumci Amanda Seyfried i Mark Hamill među gorljivim su prosvjednicima, koje boli što im suradnici ne zarađuju koliko bi bilo poštenoAFP

To da zvijezde marširaju Hollywoodom nije neka vijest, ali da zvijezde marširaju tražeći veća prava i veće plaće te da su započele štrajk, vijest je koja je ovog tjedna obišla svijet.

Naime, hollywoodski pisci i scenaristi, njih 11.500 koliko ih je udruženo u cehovski sindikat, pojačani velikim brojem glumaca, producenata i redatelja, započeli su štrajk, prvi u posljednjih 15 godina.

Štrajkaši marširaju i u Los Angelesu i u New Yorku, a njihov prosvjed prate svi – od novinara do predstavnika velikih kompanija, u prvom redu onih koji su umreženi u Savez filmskih i televizijskih producenata, kojeg čini osam velikih studija: Amazon, Apple, Disney, Warner Bros. Discovery, NBC Universal, Netflix, Paramount i Sony, protiv čijih politika scenaristi i štrajkaju.

- Podržavam...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 20:18