stdClass Object ( [id] => 1225778 [title] => Viroze haraju uredima, tjeraju zaražene na wc, a brojni među njima srame se priznati traumu koja tek onda nastaje! To se zove emetofobija, stručnjakinja pomaže savjetima [alias] => viroze-haraju-uredima-tjeraju-zarazene-na-wc-a-brojni-medu-njima-srame-se-priznati-traumu-koja-tek-onda-nastaje-to-se-zove-emetofobija-strucnjaci-pomazu-savjetima [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ponekad nam se može činiti da živimo u društvu kojim upravlja strah. Kultura je to koju nerijetko njegujemo od malih nogu i u obiteljskom ozračju, gdje se djecu donedavno odgajalo pod prijetnjom zločestog vuka, babe roge i drugih zlikovaca iz bajki i folklora.

Kako odrastamo, na ovu se bazu nadograđuje i često surova stvarnost, te još surovija fikcija servirana iz "entertainment" mašinerije, kao i medijska komunikacija koja u pravilu ističe upravo zabrinjavajuće vijesti, ostavljajući dojam da je strahu i mjesto u kostima želimo li, u slučaju hitnosti, dovoljno brzo reagirati.

No, uz neke relativno uobičajene strahove, poput straha od visine - odnosno akrofobije, ili straha od zatvorenog prostora - klaustrofobije, postoje i oni čiji bi nas spomen u najmanju ruku iznenadio, poput, primjerice, verbofobije, odnosno straha od riječi, ili pak dendrofobije, straha od drveća.

Jednako apstraktno neupućenom uhu moguće zvuči i ematofobija; strah od povraćanja, koji zahvaljujući društvenim mrežama, gdje se pojedinci sve češće javno odlučuju govoriti o vezanim tegobama, ovih dana plijeni više pažnje nego ikada ranije.

Iako strah od povraćanja sam po sebi ne iznenađuje, jer malo tko ove mučne impulse dočekuje sa smiješkom, s više od 70 milijuna pregleda na Tik Toku ematofobija svakako upozorava na priču koja želi biti ispričana.

Specifična fobija

U tom je smislu važno naglasiti da fobija nije isto što i strah. U toj kategoriji ona, naime, stoluje. Dok se strah kakav svi u pojedinim okolnostima osjećamo opisuje kao intenzivan i neugodan negativni osjećaj koji doživljavamo u očima ili očekivanju opasnosti, bio on realan ili nerealan; fobijom nazivamo pretjerani neracionalni, često panični strah kojega se ne možemo osloboditi.

A o ovom, u pravilu paničnom strahu više nam je rekla psihologinja Anđela Jelić, koja se u svom radu posvetila pogotovo psihologiji prehrane, zdravlja i blagostanja.

Emetobiju, kako nam je kazala, svrstavamo u specifične fobije, a odnosi se na zabrinutost i izbjegavanje situacija koje bi mogle dovesti do povraćanja ili gledanja drugih kako povraćaju.

Iako može zvučati pretjerano i banalno, jer većina u jednoj mjeri preže pred navedenim; u prilog o ozbiljnosti ovog poremećaja govori i činjenica kako oboljelima do te mjere narušava kvalitetu života da im ni suicidalne misli nisu strane.

- Riječ je o fobiji koja je često prisutna zajedno s drugim srodnim problemima koji uključujući tjeskobu i panični poremećaj, zatim anksioznost o zdravlju, te socijalnu fobiju i depresiju, a manifestira se kao začarani krug koji uključuje usredotočenost na unutarnje tjelesne senzacije koje, pak, dovode do visoke tjeskobe; te kroz ponašanja koja stvaraju osjećaj sigurnosti i ponašanja izbjegavanja u svrhu kontrole tjeskobe, odnosno brige oko povraćanja ili gledanja drugih ljudi kako povraćaju – kazuje psihologinja Jelić, ističući da je intenzitet tjeskobe povezan sa strahom od povraćanja, te varira od blage tjeskobe do napadaja panike i osjećaja depersonalizacije.

---

image

Anđela Jelić: Prisutne su i tjelesne reakcije na pomisao o povraćanju: poteškoće s disanjem, stezanje u prsima...
 

Privatni Album
---


Prema njezinim riječima, za emetofobiju možemo izdvojiti pet ključnih procesa ponašanja, a to su: pretjerani oprez prema potencijalnim situacijama koje bi mogle dovesti do povraćanja ili povećati rizik od povraćanja; zatim skeniranje tijela za provjeru i otkrivanje osjećaja bolesti ili mučnine; također, izbjegavanje određenih situacija ili mjesta u kojima su prisutni potencijalni okidači za povraćanje; kao i zabrinutost i preokupacija situacijama koje bi mogle povećati rizik od povraćanja; te korištenje ponašanja koja predstavljaju osjećaj sigurnosti kako bi se ograničila potencijalna infekcija ili izloženost ljudima koji bi mogli povraćati.

Simptomi variraju

Sve to, govori nam, i oboljelima može zvučati pretjerano, no razum, kako se može zaključiti, nije onaj koji kod njih nužno vodi riječ.

- Osobe koje pate od emetofobije obično shvaćaju iracionalnost svog problema, no osjećaji tjeskobe su toliko jaki da se izbjegavanje i sigurnosno ponašanje koriste za pružanje kratkoročnog olakšanja čak i kada pojedinac priznaje da je njegovo ponašanje nerazmjerno i nelogično.

Ovo je stanje često povezano sa strahom od gubitka kontrole te s prošlim traumatičnim iskustvima. Tako ono predstavlja borbu pojedinca s neizvjesnošću ili nepredvidljivošću i može se promatrati kao zamjena za sigurnost i kontrolu - ističe naša sugovornica.

Što se tiče simptoma ove fobije, prije svega je, kaže, važno naglasiti kako, kao i kod drugih fobija, oni mogu varirati od osobe do osobe.

Osoba koja pati od emetofobije najčešće, tako, počinje eliminirati hranu koju povezuje s povraćanjem, odnosno bira "sigurnu" hranu koja neće predstavljati mogući rizik za povraćanje.

Karakteristično je i što sporo jede, te konzumira male količine hrane, pri čemu s posebnim oprezom provjerava sastojke i valjanost hrane. Jednako tako izbjegava situacije i prostore u kojima bi mogle biti prisutne klice koje mogu dovesti do mučnine ili povraćanja poput, primjerice, rukohvata; kao i konzumiranje alkohola, te lijekova koji mogu izazvati mučninu.

Oni koji pate od ovog poremećaja u pravilu, kako doznajemo, izbjegavaju putovanja, kao i korištenje javnog prijevoza, te nisu općenito skloni napuštanju "sigurne" zone, odnosno prostora u kojem se osjećaju sigurno i zaštićeno.

Stezanje u prsima

- Prisutne su i tjelesne reakcije na pomisao o povraćanju: poteškoće s disanjem, zatim stezanje u prsima, te pojačani rad srca. Ekstreman strah je prisutan kada osoba s emetofobijom vidi nekoga kako povraća ili da se sama nađe u situaciji gdje, kada osjeti mučninu, neće moći otići do kupaonice.

Ako se zatekne gdje netko povraća u gužvi, može se javiti i panični napad, dok je anksioznost neizbježna kada osoba osjeća mučnine ili razmišlja o povraćanju, potaknuta iracionalnim i sveprisutnim mislima koje se odnose na neko prošlo iskustvo s povraćanjem, gdje ih trigerira konkretna odjeća, mjesto, okruženje i sl.

Sve to snažno i negativno utječe na kvalitetu života osobe koja pati od ove specifične fobije. Strah može biti toliko intenzivan da duboko utječe na kvalitetu života pojedinca pa tako osoba može osjećati sram, povući se u sebe, i posve se izolirati; izbjegavati izlaganje određenim, njoj potencijalno opasnim situacijama i događajima, a ponekad emetofobija može rezultirati i prisustvom suicidnih misli - upozorava psihologinja Jelić.

Pogađa do 7 posto populacije

Iako, kako navodi, nemamo točnih podataka o njezinoj učestalosti, okvirno se uzima da emetofobija kao jedan vrlo iscrpljujući psihički problem pogađa od 5% do 7% šire populacije.

---

image
Afp
---


Brojka je to koja daje kontekst porastu vezanog sadržaj u okviru društvenih mreža, gdje se posljednjih godina, dodaje naša sugovornica, sve češće i otvorenije govori i o problemima mentalnog zdravlja, a sve zbog očite želje pogođenih da se promijene stigmatizirajući stavovi prema određenim mentalnim stanjima.

Pandemija nas je, smatra Jelić, potaknula da ipak malo više nego ranije pogledamo oči u oči vlastitom zdravlju, kako tjelesnom, tako i mentalnom.

- Nadam se da ćemo nastaviti u tom smjeru, da ćemo sve više ići ka promociji zdravih životnih navika i prevenciji bolesti i poremećaja te time raditi na podizanju kvalitete života i u starijoj životnoj dobi. Danas imamo na raspolaganju snažan alat, a to je digitalna komunikacija koja nam može biti izvrstan kanal za dijeljenje znanja o ovim temama i promicanje zdravlja.

S druge strane, ista nam donosi i jedan rizik a to je da, primjerice, na društvenim mrežama, kao što su Instagram i TikTok, svatko tko želi može podijeliti svoje iskustvo i osobnu priču, što može ići u prilog destigmatiziranju te podizanju svijesti.

No, važno je naglasiti da pri konzumiranju takvog sadržaja, baziranog na osobnom iskustvu, budemo pažljivi, imajući na umu da smo svi različiti te da takav sadržaj nije zamjena za razgovor sa stručnom osobom ili terapijom - upozorava, uz preporuku oboljelima da potraže savjet liječnika, psihijatra ili psihologa.

Bez minimiziranja problema

Poznajete li i sami osobu koja se bori s ovim problemima najbolje joj je, kaže, pružiti podršku s puno razumijevanja, bez osuđivanja ili minimiziranja njezinih simptoma i doživljaja osobnog stanja te je potaknuti da potraži stručnu pomoć.

Ovisno što je uzrok ovoj fobiji i koliko je snažna, stručna osoba procjenjuje najprikladniju vrstu terapije, a jedna od njih je kognitivno-bihevioralna terapija, koja se do sada pokazala najučinkovitijom. Tijekom sesije ove terapije terapeut vodi klijenta i potiče na osvještavanje i učenje signala koji omogućuju prepoznavanje negativnih misli koje uzrokuju ematofobiju.

- Konkretnije, jedna od metoda ove terapije uključuje i izlaganje specifičnoj fobiji. Kako se postupno klijent izlaže, s terapeutom se radi na rješavanju tjeskobe, straha i neugodnih osjećaja koji su prisutni u trenutku pomisli na povraćanje. Klijent potom i sam nauči kako se nositi s time - zaključno će psihologinja Anđela Jelić, naglašavajući da se, osim kognitivno-bihevioralne terapije, prema procjeni liječnika ili psihijatra u tretman oboljelih može uključiti i farmakoterapija.

---

Ne izlaze iz kuće, biraju ‘sigurne‘ namirnice...

Čak i ako su u životu povraćali svega nekoliko puta, što je u pravilu slučaj kod oboljelih, osobe koje panično strahuju od, kako vlastitog, tako i povraćanja kojemu bi mogli biti svjedoci, učinit će sve ne bi li izbjegle situacije koje do njega mogu dovesti.

Osim što će svoje obroke svesti na minimum, birajući isključivo ˝sigurne˝ namirnice, za koje iskustveno znaju da ne potiču mučninu, izbjegavat će obroke u društvu i javnosti, te nerijetko i sam izlazak iz kuće, a sve zbog straha da će ih izlaganje nekontroliranim uvjetima potaknuti na povraćanje.

Odvaže li se ipak izići, uz sebe će uvijek imati plastičnu vrećicu, a moguće i sprej za dah ili žvakaće gume za maskiranje okusa eventualne mučnine, te bočicu vode i papirnate maramice.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TJESKOBA JE JAČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => TJESKOBA JE JAČA 2 0 9126 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-07 10:40:46 [created_by] => 3216 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-20 09:01:35 [modified_by] => 3216 [publish_up] => 2022-09-20 08:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 404 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/07\/23357331.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/07\/23345296.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/07\/21280282.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Privatni Album","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

An\u0111ela Jeli\u0107: Prisutne su i tjelesne reakcije na pomisao o povra\u0107anju: pote\u0161ko\u0107e s disanjem, stezanje u prsima...
\n\u00a0<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23357331_1920.jpg":"1920x1080","k_23357331_1280.jpg":"1280x1280","k_23357331_1024.jpg":"1024x1024","k_23357331_640.jpg":"640x640","k_23357331_480.jpg":"480x480","k_23357331_340.jpg":"340x340","k_23357331_220.jpg":"220x220","o_23357331_1280.jpg":"1280x853","o_23357331_1024.jpg":"1024x682","o_23357331_640.jpg":"640x426","o_23357331_480.jpg":"480x320","o_23357331_340.jpg":"340x226","o_23357331_220.jpg":"220x146","h_23357331_1280.jpg":"1280x854","h_23357331_1024.jpg":"1024x683","h_23357331_640.jpg":"640x427","h_23357331_480.jpg":"480x320","h_23357331_340.jpg":"340x227","h_23357331_220.jpg":"220x147","pp_23357331_1280.jpg":"1280x1628","pp_23357331_1024.jpg":"1024x1303","pp_23357331_640.jpg":"640x814","pp_23357331_480.jpg":"480x611","pp_23357331_340.jpg":"340x432","pp_23357331_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1887x2716","hd_23345296_1920.jpg":"1920x1080","k_23345296_1280.jpg":"1280x1280","k_23345296_1024.jpg":"1024x1024","k_23345296_640.jpg":"640x640","k_23345296_480.jpg":"480x480","k_23345296_340.jpg":"340x340","k_23345296_220.jpg":"220x220","o_23345296_1280.jpg":"1280x1842","o_23345296_1024.jpg":"1024x1473","o_23345296_640.jpg":"640x921","o_23345296_480.jpg":"480x690","o_23345296_340.jpg":"340x489","o_23345296_220.jpg":"220x316","h_23345296_1280.jpg":"1280x854","h_23345296_1024.jpg":"1024x683","h_23345296_640.jpg":"640x427","h_23345296_480.jpg":"480x320","h_23345296_340.jpg":"340x227","h_23345296_220.jpg":"220x147","pp_23345296_1280.jpg":"1280x1628","pp_23345296_1024.jpg":"1024x1303","pp_23345296_640.jpg":"640x814","pp_23345296_480.jpg":"480x611","pp_23345296_340.jpg":"340x432","pp_23345296_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_21280282_1920.jpg":"1920x1080","k_21280282_1280.jpg":"1280x1280","k_21280282_1024.jpg":"1024x1024","k_21280282_640.jpg":"640x640","k_21280282_480.jpg":"480x480","k_21280282_340.jpg":"340x340","k_21280282_220.jpg":"220x220","o_21280282_1280.jpg":"1280x960","o_21280282_1024.jpg":"1024x768","o_21280282_640.jpg":"640x480","o_21280282_480.jpg":"480x360","o_21280282_340.jpg":"340x255","o_21280282_220.jpg":"220x165","h_21280282_1280.jpg":"1280x854","h_21280282_1024.jpg":"1024x683","h_21280282_640.jpg":"640x427","h_21280282_480.jpg":"480x320","h_21280282_340.jpg":"340x227","h_21280282_220.jpg":"220x147","pp_21280282_1280.jpg":"1280x1628","pp_21280282_1024.jpg":"1024x1303","pp_21280282_640.jpg":"640x814","pp_21280282_480.jpg":"480x611","pp_21280282_340.jpg":"340x432","pp_21280282_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8018807 Threads: 6 Questions: 1597837717 Slow queries: 4885474 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112481726 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/viroze-haraju-uredima-tjeraju-zarazene-na-wc-a-brojni-medu-njima-srame-se-priznati-traumu-koja-tek-onda-nastaje-to-se-zove-emetofobija-strucnjaci-pomazu-savjetima-1225778 [printLink] => /mozaik/zdravlje/viroze-haraju-uredima-tjeraju-zarazene-na-wc-a-brojni-medu-njima-srame-se-priznati-traumu-koja-tek-onda-nastaje-to-se-zove-emetofobija-strucnjaci-pomazu-savjetima-1225778?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 691380 [name] => emetofobija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-20 10:58:32 [main_article_id] => 0 [alias] => emetofobija [link] => /tag/emetofobija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251163 [name] => crijevna viroza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => crijevna-viroza [link] => /tag/crijevna-viroza ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TJESKOBA JE JAČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Viroze haraju uredima, tjeraju zaražene na wc, a brojni među njima srame se priznati traumu koja tek onda nastaje! To se zove emetofobija, stručnjakinja pomaže savjetima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3216 [name] => Tanja Giovanelli [username] => tanja-giovanelli [email] => tanja-giovanelli@sd.hr [password] => $2y$10$JDCsQ/OZuX7gscY3QuvaDOEPouqWfYRAD2REPHuLxiU1gCnMEuQhm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-giovanelli-3216 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1734 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/8ac7f27ab610464774342c60babe0b5f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/07/23357331.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/07/23357331.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/07/23345296.jpg [title] =>

Anđela Jelić: Prisutne su i tjelesne reakcije na pomisao o povraćanju: poteškoće s disanjem, stezanje u prsima...
 

Privatni Album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/07/21280282.jpg [title] => Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ponekad nam se može činiti da živimo u društvu kojim upravlja strah. Kultura je to koju nerijetko njegujemo od malih nogu i u obiteljskom ozračju, gdje se djecu donedavno odgajalo pod prijetnjom zločestog vuka, babe roge i drugih zlikovaca iz bajki i folklora.

Kako odrastamo, na ovu se bazu nadograđuje i često surova stvarnost, te još surovija fikcija servirana iz "entertainment" mašinerije, kao i medijska komunikacija koja u pravilu ističe upravo zabrinjavajuće vijesti, ostavljajući dojam da je strahu i mjesto u kostima želimo li, u slučaju hitnosti, dovoljno brzo reagirati.

No, uz neke relativno uobičajene strahove, poput straha od visine - odnosno akrofobije, ili straha od zatvorenog prostora - klaustrofobije, postoje i oni čiji bi nas spomen u najmanju ruku iznenadio, poput, primjerice, verbofobije, odnosno straha od riječi, ili pak dendrofobije, straha od drveća.

Jednako apstraktno neupućenom uhu moguće zvuči i ematofobija; strah od povraćanja, koji zahvaljujući društvenim mrežama, gdje se pojedinci sve češće javno odlučuju govoriti o vezanim tegobama, ovih dana plijeni više pažnje nego ikada ranije.

Iako strah od povraćanja sam po sebi ne iznenađuje, jer malo tko ove mučne impulse dočekuje sa smiješkom, s više od 70 milijuna pregleda na Tik Toku ematofobija svakako upozorava na priču koja želi biti ispričana.

Specifična fobija

U tom je smislu važno naglasiti da fobija nije isto što i strah. U toj kategoriji ona, naime, stoluje. Dok se strah kakav svi u pojedinim okolnostima osjećamo opisuje kao intenzivan i neugodan negativni osjećaj koji doživljavamo u očima ili očekivanju opasnosti, bio on realan ili nerealan; fobijom nazivamo pretjerani neracionalni, često panični strah kojega se ne možemo osloboditi.

A o ovom, u pravilu paničnom strahu više nam je rekla psihologinja Anđela Jelić, koja se u svom radu posvetila pogotovo psihologiji prehrane, zdravlja i blagostanja.

Emetobiju, kako nam je kazala, svrstavamo u specifične fobije, a odnosi se na zabrinutost i izbjegavanje situacija koje bi mogle dovesti do povraćanja ili gledanja drugih kako povraćaju.

Iako može zvučati pretjerano i banalno, jer većina u jednoj mjeri preže pred navedenim; u prilog o ozbiljnosti ovog poremećaja govori i činjenica kako oboljelima do te mjere narušava kvalitetu života da im ni suicidalne misli nisu strane.

- Riječ je o fobiji koja je često prisutna zajedno s drugim srodnim problemima koji uključujući tjeskobu i panični poremećaj, zatim anksioznost o zdravlju, te socijalnu fobiju i depresiju, a manifestira se kao začarani krug koji uključuje usredotočenost na unutarnje tjelesne senzacije koje, pak, dovode do visoke tjeskobe; te kroz ponašanja koja stvaraju osjećaj sigurnosti i ponašanja izbjegavanja u svrhu kontrole tjeskobe, odnosno brige oko povraćanja ili gledanja drugih ljudi kako povraćaju – kazuje psihologinja Jelić, ističući da je intenzitet tjeskobe povezan sa strahom od povraćanja, te varira od blage tjeskobe do napadaja panike i osjećaja depersonalizacije.

---

image

Anđela Jelić: Prisutne su i tjelesne reakcije na pomisao o povraćanju: poteškoće s disanjem, stezanje u prsima...
 

Privatni Album
---


Prema njezinim riječima, za emetofobiju možemo izdvojiti pet ključnih procesa ponašanja, a to su: pretjerani oprez prema potencijalnim situacijama koje bi mogle dovesti do povraćanja ili povećati rizik od povraćanja; zatim skeniranje tijela za provjeru i otkrivanje osjećaja bolesti ili mučnine; također, izbjegavanje određenih situacija ili mjesta u kojima su prisutni potencijalni okidači za povraćanje; kao i zabrinutost i preokupacija situacijama koje bi mogle povećati rizik od povraćanja; te korištenje ponašanja koja predstavljaju osjećaj sigurnosti kako bi se ograničila potencijalna infekcija ili izloženost ljudima koji bi mogli povraćati.

Simptomi variraju

Sve to, govori nam, i oboljelima može zvučati pretjerano, no razum, kako se može zaključiti, nije onaj koji kod njih nužno vodi riječ.

- Osobe koje pate od emetofobije obično shvaćaju iracionalnost svog problema, no osjećaji tjeskobe su toliko jaki da se izbjegavanje i sigurnosno ponašanje koriste za pružanje kratkoročnog olakšanja čak i kada pojedinac priznaje da je njegovo ponašanje nerazmjerno i nelogično.

Ovo je stanje često povezano sa strahom od gubitka kontrole te s prošlim traumatičnim iskustvima. Tako ono predstavlja borbu pojedinca s neizvjesnošću ili nepredvidljivošću i može se promatrati kao zamjena za sigurnost i kontrolu - ističe naša sugovornica.

Što se tiče simptoma ove fobije, prije svega je, kaže, važno naglasiti kako, kao i kod drugih fobija, oni mogu varirati od osobe do osobe.

Osoba koja pati od emetofobije najčešće, tako, počinje eliminirati hranu koju povezuje s povraćanjem, odnosno bira "sigurnu" hranu koja neće predstavljati mogući rizik za povraćanje.

Karakteristično je i što sporo jede, te konzumira male količine hrane, pri čemu s posebnim oprezom provjerava sastojke i valjanost hrane. Jednako tako izbjegava situacije i prostore u kojima bi mogle biti prisutne klice koje mogu dovesti do mučnine ili povraćanja poput, primjerice, rukohvata; kao i konzumiranje alkohola, te lijekova koji mogu izazvati mučninu.

Oni koji pate od ovog poremećaja u pravilu, kako doznajemo, izbjegavaju putovanja, kao i korištenje javnog prijevoza, te nisu općenito skloni napuštanju "sigurne" zone, odnosno prostora u kojem se osjećaju sigurno i zaštićeno.

Stezanje u prsima

- Prisutne su i tjelesne reakcije na pomisao o povraćanju: poteškoće s disanjem, zatim stezanje u prsima, te pojačani rad srca. Ekstreman strah je prisutan kada osoba s emetofobijom vidi nekoga kako povraća ili da se sama nađe u situaciji gdje, kada osjeti mučninu, neće moći otići do kupaonice.

Ako se zatekne gdje netko povraća u gužvi, može se javiti i panični napad, dok je anksioznost neizbježna kada osoba osjeća mučnine ili razmišlja o povraćanju, potaknuta iracionalnim i sveprisutnim mislima koje se odnose na neko prošlo iskustvo s povraćanjem, gdje ih trigerira konkretna odjeća, mjesto, okruženje i sl.

Sve to snažno i negativno utječe na kvalitetu života osobe koja pati od ove specifične fobije. Strah može biti toliko intenzivan da duboko utječe na kvalitetu života pojedinca pa tako osoba može osjećati sram, povući se u sebe, i posve se izolirati; izbjegavati izlaganje određenim, njoj potencijalno opasnim situacijama i događajima, a ponekad emetofobija može rezultirati i prisustvom suicidnih misli - upozorava psihologinja Jelić.

Pogađa do 7 posto populacije

Iako, kako navodi, nemamo točnih podataka o njezinoj učestalosti, okvirno se uzima da emetofobija kao jedan vrlo iscrpljujući psihički problem pogađa od 5% do 7% šire populacije.

---

image
Afp
---


Brojka je to koja daje kontekst porastu vezanog sadržaj u okviru društvenih mreža, gdje se posljednjih godina, dodaje naša sugovornica, sve češće i otvorenije govori i o problemima mentalnog zdravlja, a sve zbog očite želje pogođenih da se promijene stigmatizirajući stavovi prema određenim mentalnim stanjima.

Pandemija nas je, smatra Jelić, potaknula da ipak malo više nego ranije pogledamo oči u oči vlastitom zdravlju, kako tjelesnom, tako i mentalnom.

- Nadam se da ćemo nastaviti u tom smjeru, da ćemo sve više ići ka promociji zdravih životnih navika i prevenciji bolesti i poremećaja te time raditi na podizanju kvalitete života i u starijoj životnoj dobi. Danas imamo na raspolaganju snažan alat, a to je digitalna komunikacija koja nam može biti izvrstan kanal za dijeljenje znanja o ovim temama i promicanje zdravlja.

S druge strane, ista nam donosi i jedan rizik a to je da, primjerice, na društvenim mrežama, kao što su Instagram i TikTok, svatko tko želi može podijeliti svoje iskustvo i osobnu priču, što može ići u prilog destigmatiziranju te podizanju svijesti.

No, važno je naglasiti da pri konzumiranju takvog sadržaja, baziranog na osobnom iskustvu, budemo pažljivi, imajući na umu da smo svi različiti te da takav sadržaj nije zamjena za razgovor sa stručnom osobom ili terapijom - upozorava, uz preporuku oboljelima da potraže savjet liječnika, psihijatra ili psihologa.

Bez minimiziranja problema

Poznajete li i sami osobu koja se bori s ovim problemima najbolje joj je, kaže, pružiti podršku s puno razumijevanja, bez osuđivanja ili minimiziranja njezinih simptoma i doživljaja osobnog stanja te je potaknuti da potraži stručnu pomoć.

Ovisno što je uzrok ovoj fobiji i koliko je snažna, stručna osoba procjenjuje najprikladniju vrstu terapije, a jedna od njih je kognitivno-bihevioralna terapija, koja se do sada pokazala najučinkovitijom. Tijekom sesije ove terapije terapeut vodi klijenta i potiče na osvještavanje i učenje signala koji omogućuju prepoznavanje negativnih misli koje uzrokuju ematofobiju.

- Konkretnije, jedna od metoda ove terapije uključuje i izlaganje specifičnoj fobiji. Kako se postupno klijent izlaže, s terapeutom se radi na rješavanju tjeskobe, straha i neugodnih osjećaja koji su prisutni u trenutku pomisli na povraćanje. Klijent potom i sam nauči kako se nositi s time - zaključno će psihologinja Anđela Jelić, naglašavajući da se, osim kognitivno-bihevioralne terapije, prema procjeni liječnika ili psihijatra u tretman oboljelih može uključiti i farmakoterapija.

---

Ne izlaze iz kuće, biraju ‘sigurne‘ namirnice...

Čak i ako su u životu povraćali svega nekoliko puta, što je u pravilu slučaj kod oboljelih, osobe koje panično strahuju od, kako vlastitog, tako i povraćanja kojemu bi mogli biti svjedoci, učinit će sve ne bi li izbjegle situacije koje do njega mogu dovesti.

Osim što će svoje obroke svesti na minimum, birajući isključivo ˝sigurne˝ namirnice, za koje iskustveno znaju da ne potiču mučninu, izbjegavat će obroke u društvu i javnosti, te nerijetko i sam izlazak iz kuće, a sve zbog straha da će ih izlaganje nekontroliranim uvjetima potaknuti na povraćanje.

Odvaže li se ipak izići, uz sebe će uvijek imati plastičnu vrećicu, a moguće i sprej za dah ili žvakaće gume za maskiranje okusa eventualne mučnine, te bočicu vode i papirnate maramice.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Privatni Album Afp
Privatni Album

Anđela Jelić: Prisutne su i tjelesne reakcije na pomisao o povraćanju: poteškoće s disanjem, stezanje u prsima...
 

Afp
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/viroze-haraju-uredima-tjeraju-zarazene-na-wc-a-brojni-medu-njima-srame-se-priznati-traumu-koja-tek-onda-nastaje-to-se-zove-emetofobija-strucnjaci-pomazu-savjetima-1225778 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c39112390e04dd0f437bfb64f321f20ded64a463 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Viroze+haraju+uredima%2C+tjeraju+zara%C5%BEene+na+wc%2C+a+brojni+me%C4%91u+njima+srame+se+priznati+traumu+koja+tek+onda+nastaje%21+To+se+zove+emetofobija%2C+stru%C4%8Dnjakinja+poma%C5%BEe+savjetima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fviroze-haraju-uredima-tjeraju-zarazene-na-wc-a-brojni-medu-njima-srame-se-priznati-traumu-koja-tek-onda-nastaje-to-se-zove-emetofobija-strucnjaci-pomazu-savjetima-1225778 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fviroze-haraju-uredima-tjeraju-zarazene-na-wc-a-brojni-medu-njima-srame-se-priznati-traumu-koja-tek-onda-nastaje-to-se-zove-emetofobija-strucnjaci-pomazu-savjetima-1225778 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TJESKOBA JE JAČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeTJESKOBA JE JAČA

Viroze haraju uredima, tjeraju zaražene na wc, a brojni među njima srame se priznati traumu koja tek onda nastaje! To se zove emetofobija, stručnjakinja pomaže savjetima

20. rujna 2022. - 10:56

Ponekad nam se može činiti da živimo u društvu kojim upravlja strah. Kultura je to koju nerijetko njegujemo od malih nogu i u obiteljskom ozračju, gdje se djecu donedavno odgajalo pod prijetnjom zločestog vuka, babe roge i drugih zlikovaca iz bajki i folklora.

Kako odrastamo, na ovu se bazu nadograđuje i često surova stvarnost, te još surovija fikcija servirana iz "entertainment" mašinerije, kao i medijska komunikacija koja u pravilu ističe upravo zabrinjavajuće vijesti, ostavljajući dojam da je strahu i mjesto u kostima želimo li, u slučaju hitnosti, dovoljno brzo reagirati.

No, uz neke relativno uobičajene strahove, poput straha od visine - odnosno akrofobije, ili straha od zatvorenog prostora - klaustrofobije, postoje i oni čiji bi nas spomen u najmanju ruku iznenadio, p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 04:42