stdClass Object ( [id] => 1380713 [title] => Svako treći će završiti na liječenju! Splitska endokrinologinja upozorava na simptome zbog kojih trebate specijalistu [alias] => svako-treci-ce-zavrsiti-na-lijecenju-splitska-endokrinologinja-upozorava-na-simptome-zbog-kojih-trebate-specijalistu [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Upitamo li naše sugrađane što je endokrinologija i kojim se poremećajima bave endokrinolozi, mnogi vjerojatno neće znati odgovoriti na ovo pitanje. Nekolicina bi možda povezala endokrinologiju sa šećernom bolesti ili bolestima štitnjače, no ovo su samo neki od poremećaja s kojima se endokrinolozi susreću u svakodnevnom kliničkom radu.

Endokrinološki poremećaji, poput šećerne bolesti, debljine, bolesti štitnjače i osteoporoze, vrlo su česti u općoj populaciji, dok brojni drugi, zbog raznolike i nespecifične simptomatologije, mogu ostati neprepoznati duži niz godina, ostavljajući tako posljedice na psihofizičko zdravlje i kvalitetu života pojedinca.

To je razlog zbog kojega je Europsko endokrinološko društvo pokrenulo inicijativu obilježavanja Europskog dana hormona, koji se ove godine održava 24. travnja, a ideju su objeručke prihvatili članovi Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju.

Cilj je inicijative osvještavanje zdravstvenih djelatnika, a osobito opće populacije, o važnosti prepoznavanja i liječenja endokrinoloških poremećaja te provođenja zdravog stila života koji doprinosi očuvanju zdravlja endokrinog sustava.

Čime se sve bavi endokrinologija, otkriva nam dr. sc. Tanja Miličević Milardović, specijalistica endokrinologije i dijabetologije u KBC-u Split i članica Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju HLZ-a.

---

image
Shutterstock
---

Široki spektar stanja

– Endokrinologija je, dakle, grana medicine koja se bavi proučavajem funkcioniranja zdravog endokrinog sustava, ali i otkrivanjem te liječenjem poremećaja koji pogađaju endokrine žlijezde, odnosno žlijezde s unutarnjim izlučivanjem. Među endokrine žlijezde spadaju hipotalamus, hipofiza, štitnjača, doštitne žlijezde, gušterača, masno tkivo, nadbubrežne žlijezde, jajnici i testisi.

Zajednička karakteristika ovih žlijezda jest da luče raznovrsne hormone; kemijske spojeve koji krvlju putuju do ciljnih tkiva i organa te "prenose poruke" koji posao treba obaviti, kada to učiniti i koliko dugo. Hormoni se često nazivaju glasnicima jer pomažu različitim dijelovima tijela u međusobnoj komunikaciji. Uključeni su u čitav niz različitih procesa u tijelu, kao što su rast i razvoj, spolno sazrijevanje, metabolizam tvari, dobivanje energije iz hrane, održavanje koštanog zdravlja, ali i regulacija krvnog tlaka, spolno funkcioniranje, plodnost, trudnoća.

To je vjerojatno razlog što se u pretragama krvi uobičajeno provjerava i status najvažnijih hormona?

– Iako su hormoni prisutni u vrlo malim koncentracijama u ljudskom organizmu, bilo kakvo odstupanje od uobičajenih vrijednosti, odnosno pojačano ili smanjeno lučenje, dovodi do hormonske neravnoteže, koja se može prezentirati različitim simptomima i znakovima. Ponekad su nagle i značajne promjene koncentracije hormona fiziološke, odnosno očekivane i potpuno normalne u različitim razdobljima života, na primjer u pubertetu, trudnoći ili menopauzi. S druge strane, promjene koncentracije hormona koje nisu uobičajene i očekivane posljedica su poremećaja rada endokrinih žlijezda.

Ovisno o hormonu koji je u neravnoteži, može se javiti široki spektar stanja i poremećaja, kao što su poremećaji rasta i razvoja, šećerna bolest, debljina, problemi s masnoćama, poremećaj rada štitnjače i nadbubrežne žlijezde, osteoporoza, neregulirani krvni tlak, poremećaj elektrolita, neredoviti menstrualni ciklusi, pojačana dlakavost, neplodnost, erektilna disfunkcija i brojni drugi.

---

image

Poremećaji menstrualnog ciklusa česti su među mladim ženama, a najčešće su posljedica sindroma policističnih jajnika

/Shutterstock
---

Možete li ukratko prikazati anatomiju endokrinog sustava te ulogu svake endokrine žlijezde?

– Hipotalamus i hipofiza iznimno su važne strukture smještene u mozgu, a zadužene su za kontrolu i funkciju cijelog endokrinog sustava čovjeka. Hipotalamus kontrolira hipofizu povećavajući ili smanjujući otpuštanje hormona. Izravno nadzire niz životno važnih funkcija, kao što su tjelesna temperatura, ciklusi budnosti i spavanja, regulacija gladi i žeđi te brojni drugi. Hipofiza se često naziva "glavnom" žlijezdom jer, pod utjecajem hipotalamusa, otpušta hormone koji reguliraju rad drugih endokrinih žlijezda, kao što su štitnjača (TSH), nadbubrežne žlijezde (ACTH), jajnici i testisi (FSH i LH).

Povećane razine kalcija

Hipofiza proizvodi i hormone koji stimuliraju rast i razvoj ljudskog tijela (hormon rasta), potiču lučenje mlijeka nakon poroda (prolaktin), uzrokuju kontrakcije maternice tijekom i nakon poroda (oksitocin), sudjeluju u regulaciji tlaka, žeđi i mokrenja (antidiuretski hormon). Već je iz ovog opisa jasno da poremećaji hipotalamusa ili hipofize, bilo da je riječ o tumorima, upalama ili nepoznatim uzrocima, mogu ostaviti posljedice na brojne druge endokrine žlijezde, odnosno tkiva na koja djeluju. Tako, primjerice, može izostati tjelesni rast i razvoj, nastupiti poremećaj rada štitnjače, nadbubrežnih ili spolnih žlijezda.

Poremećaji rada štitnjače danas su sve učestaliji, što ona regulira?

– Štitnjača je žlijezda smještena na vratu, ispred dušnika, zadužena za nastanak hormona tiroksina (T4) i trijodtironina (T3). Ovi hormoni sudjeluju u reguliranju metabolizma, potrošnji energije, održavanju tjelesne temperature te utječu na otkucaje srca i krvni tlak. Bolesti štitnjače spadaju u najčešće endokrinološke poremećaje, a uključuju autoimunu bolest štitnjače (Hashimoto tireoiditis), smanjen rad (hipotireozu), pojačan rad (hipertireozu), čvorove i tumore štitnjače.

Koja je funkcija doštitnih žlijezda, koje se manje spominju?

– Doštitne žlijezde su, kao što im samo ime kaže, obično smještene uz štitnjaču, a važne su jer kontroliraju razinu kalcija u krvi, kostima, probavnom i mokraćnom sustavu. Ovaj učinak ostvaruju lučenjem paratiroidnog hormona (PTH). Ako nastupi i potraje poremećaj rada doštitnih žlijezda, najčešće u obliku pojačanog lučenja PTH (hiperparatiroidizam), osobe imaju povišene razine kalcija u krvi te vrlo često kamence u mokraćnim kanalima i osteoporozu.

Neke žlijezde sudjeluju u reguliranju krvnog tlaka i naš odgovor na stres, kojemu je danas izloženo sve više ljudi!?

– To su nadbubrežne žlijezde odgovorne za lučenje više različitih hormona koji sudjeluju u reguliranju krvnog tlaka, pomažu tijelu da se nosi sa stresom, reguliraju tjelesni metabolizam te imaju značajnu ulogu u razvoju muških spolnih organa i pojave dlakavosti kod djevojčica tijekom puberteta. Kora nadbubrežne žlijezde luči hormone aldosteron, kortizol i androgene (17-OHP, androstendion i dehidroepiandrosteron). Srž nadbubrežne žlijezde luči adrenalin i noradrenalin, koji također utječu na krvni tlak. Osobe s poremećajem funkcije nadbubrežnih žlijezda mogu se prezentirati povišenim krvnim tlakom koji je teško regulirati, a ovo je osobito indikativno i zahtijeva endokrinološku obradu ako se javlja u mlađoj životnoj dobi.

Zabrinjavajuća neplodnost

Koji su znakovi poremećaja rada ove žlijezde?

– Ako je riječ o pojačanom lučenju kortizola (Cushingov sindrom), osoba će, uz povišen tlak, šećernu bolest i osteoporozu, razviti i tipičan izgled; crvenilo lica, masnu grbu na vratu, tanke ruke i noge, debljinu i ljubičasto-crvene strije u području trbuha, pojačanu dlakavost. S druge strane, smanjeno lučenje kortizola (Addisonova bolest) prezentirat će se mršavljenjem, tamnijom pigmentacijom kože i sluznica, niskim tlakom i šećerom te općom slabošću.

Koja je uloga gušterače, je li ona odgovorna samo za pojavu šećerne bolesti?

– Gušterača je smještena u trbuhu iza želuca, a ujedno je i probavni organ i endokrina žlijezda. Dvije glavne zadaće gušterače su metabolizam glukoze, iz koje tijelo dobiva energiju, i pomoć u probavi hrane otpuštanjem probavnih enzima. "Langerhansovi otočići" gušterače sadrže stanice koje proizvode hormone koji sudjeluju u metabolizmu glukoze (inzulin, glukagon).

Ako zbog upala, tumora ili autoimunog procesa nastupi poremećaj rada endokrinog dijela gušterače, rezultirat će pojavom šećerne bolesti. U svjetlu današnje pandemije pretilosti i njezinih komplikacija, masno tkivo, a osobito ono koje se nakuplja u trbuhu i oko unutrašnjih organa (visceralno masno tkivo), djeluje kao zasebna endokrina žlijezda te luči brojne hormone koji remete metabolizam, pogoduju razvoju predijabetesa, šećerne bolesti, masne jetre, ali i kardiovaskularnih događaja (srčani udar, moždani udar, srčano popuštanje, oštećenje krvnih žila i amputacija udova) te brojnih drugih.

---

image

Poremećaji muških i ženskih spolnih žlijezda dovode i do sve većeg broja slučajeva neplodnosti

/Shutterstock
---

Endokrinolozi se bave i liječenjem poremećaja ženskih i muških spolnih žlijezda, koji su također u porastu. Naime, neka istraživanja govore da je zabrinjavajući porast neplodnosti kod mladih ljudi?!

– Jajnici su ženske spolne žlijezde i imaju dvije funkcije u tijelu – proizvode jajne stanice te hormone estrogen i progesteron. Estrogen je uključen u razvoj ženskih spolnih obilježja tijekom puberteta, kao što su rast grudi, nakupljanje tjelesne masti oko bokova i bedara te ubrzani rast.

Estrogen i progesteron uključeni su u regulaciju menstrualnog ciklusa i pripremaju maternicu za trudnoću. Poremećaji menstrualnog ciklusa česti su među mladim ženama, a najčešće su posljedica sindroma policističnih jajnika (PCOS), koji je obilježen neredovitim menstruacijama, pojačanom dlakavošću, aknama i/ili cističnim izgledom jajnika na ultrazvuku. Vrlo su važne moguće metaboličke posljedice PCOS-a pa ove žene pratimo zbog povećanog rizika od nastanka poremećaja masnoća, krvnog tlaka, debljine, predijabetesa i šećerne bolesti. Osim PCOS-a, poremećaj na razini i drugih endokrinih žlijezda može utjecati na menstrualni ciklus; direktno (poremećaj hipofiza ili nadbubrežne žlijezde) ili indirektno (bolesti štitnjače, debljina, neregulirana šećerna bolest).

Gubitak spolne želje

Koji su znakovi da muške spolne žlijezde ne funkcioniraju dobro?

– Testisi su muške spolne žlijezde koje stvaraju muške spolne stanice (spermije) i hormon testosteron, koji regulira spolni razvoj dječaka tijekom puberteta. Smanjena funkcija testisa očituje se gubitkom spolne želje, erektilnom disfunkcijom, gubitkom mišićne mase, debljanjem, slabokrvnošću, prorjeđenjem tjelesne dlakavosti i osteoporozom. Upale, tumori, oštećenja testisa, ali i upotreba steroida oštećuju njegovu funkciju. Međutim, kao i kod jajnika, poremećaji i drugih endokrinih žlijezda mogu utjecati na funkciju testisa.

Kakve su mogućnosti liječenja svih ovih poremećaja?

– Za svaki od spomenutih poremećaja postoji terapijsko rješenje; operativno, ako se potvrde tumorske tvorbe koje je potrebno odstraniti, ili farmakoterapijsko, odnosno lijekovima, kako bismo regulirali razine hormona i doveli ih u ravnotežu.

Možemo li nešto napraviti preventivno da bi sve ove male, ali važne žlijezde dobro funkcionirale?

– Svatko od nas može pridonijeti održavanju zdravlja vlastitog endokrinog sustava provođenjem mjera zdravog stila života; primjenom tjelesne aktivnosti, održavanjem zdrave tjelesne težine, kvalitetnim snom, izbjegavanjem štetnih navika te konzumiranjem raznovrsne prehrane. U vezi s prehranom, većina nutrijenata potrebnih za primjeren rad endokrinih žlijezda unosi se u organizam raznovrsnom hranom te nije potrebno korištenje vitaminskih dodataka prehrani.

Koju vrstu namirnica osobito preporučujete, a što bi trebalo izbjegavati?

– Konzumaciju hrane koja je bogata vitaminom D (plava riba), kalcijem (mliječni proizvodi, orašasti proizvodi, lisnato povrće) i jodom (morski plodovi, riba, jaja, mliječni proizvodi). Nikako se ne podržava primjena jodnih preparata u različitim oblicima i koncentracijama jer mogu značajno poremetiti rad štitnjače. Isto vrijedi i za sintetske steroide, kao i za druge hormonske pripravke često korištene u svijetu bodybuildinga koji direktno utječu na hipofizu i spolne žlijezde.

4700 štetnih tvari

U posljednje vrijeme naglašava se važnost izbjegavanja tzv. endokrinih disruptora?

– Riječ je o tvarima iz okoliša koje remete rad endokrinog sustava. Aktualno postoji više od 4700 različitih predstavnika koji se akumuliraju u ljudima i okolišu. Osim što se potiče izbjegavati plastičnu ambalažu za pohranu, pripremanje i kuhanje hrane i vode, osvještava se važnost prozračivanja i čišćenja prostorija, kao i izbora proizvoda za njegu i kozmetiku koji ne sadrže kemikalije poput ftalata, triklosana ili parabena. Endokrini disruptori sve se više povezuju s neplodnošću, bolestima štitnjače i debljinom.

---

image

‘Većina nutrijenata potrebnih za primjeren rad endokrinih žlijezda unosi se raznovrsnom hranom te nije potrebno korištenje vitaminskih dodataka‘

Privatni Album
---

Sve se češće traže uputnice za pregled kod endokrinologa. Znači li to i porast različitih hormonskih poremećaja i koji su znakovi koji svakako upućuju da je pregled zaista potreban?

– Procjenjuje se da će svaka treća osoba u nekom trenutku svojeg života trebati endokrinologa. Osim endokrinoloških bolesti koje su česte, na koje se misli i koje se dijagnosticiraju zbog osviještenosti liječnika i opće populacije – šećerna bolest, bolesti štitnjače, debljina..., treba misliti i na rjeđe endokrinološke poremećaje. Ako primijetite varijacije tjelesne težine, promjenu izgleda, pojačano žeđanje ili mokrenje, imate povišen krvni tlak od mlađe životne dobi i/ili ga teško regulirate, poremećene su vam vrijednosti natrija, kalija ili kalcija u krvi, imate osteoporozu u mlađoj životnoj dobi, neredovite menstrualne cikluse, probleme s libidom ili endokrinološki poremećaj koji se prenosi unutar obitelji, uputno je javiti se na pregled endokrinologu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIJE SAMO ŠTITNJAČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => NIJE SAMO ŠTITNJAČA 2 0 13175 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-12 05:52:34 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-14 15:46:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-14 15:45:52 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Svako treći će završiti na liječenju! Splitska endokrinologinja upozorava na simptome zbog kojih trebate specijalistu page_title=Svako treći će završiti na liječenju! Splitska endokrinologinja upozorava na simptome zbog kojih trebate specijalistu [metakey] => dr. sc. Tanja Miličević Milardović, Endokrinologija, poremćaj hormona, simptomi, splitska liječnica, štitnjača [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/12\/26954419.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/26954418.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/25616356.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/26110052.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/24504467.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/26883253.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni Album","Privatni Album","Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Za svaki od poreme\u0107aja postoji terapijsko rje\u0161enje; operativno ili farmakoterapijsko\u2018<\/p>","

\u2018Ve\u0107ina nutrijenata potrebnih za primjeren rad endokrinih \u017elijezda unosi se raznovrsnom hranom te nije potrebno kori\u0161tenje vitaminskih dodataka\u2018<\/p>","","

Poreme\u0107aji menstrualnog ciklusa \u010desti su me\u0111u mladim \u017eenama, a naj\u010de\u0161\u0107e su posljedica sindroma policisti\u010dnih jajnika<\/p>","","

Poreme\u0107aji mu\u0161kih i \u017eenskih spolnih \u017elijezda dovode i do sve ve\u0107eg broja slu\u010dajeva neplodnosti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1555x1536","hd_26954419_1920.jpg":"1920x1080","k_26954419_1280.jpg":"1280x1280","k_26954419_1024.jpg":"1024x1024","k_26954419_640.jpg":"640x640","k_26954419_480.jpg":"480x480","k_26954419_340.jpg":"340x340","k_26954419_220.jpg":"220x220","o_26954419_1280.jpg":"1280x1264","o_26954419_1024.jpg":"1024x1011","o_26954419_640.jpg":"640x632","o_26954419_480.jpg":"480x474","o_26954419_340.jpg":"340x335","o_26954419_220.jpg":"220x217","h_26954419_1280.jpg":"1280x854","h_26954419_1024.jpg":"1024x683","h_26954419_640.jpg":"640x427","h_26954419_480.jpg":"480x320","h_26954419_340.jpg":"340x227","h_26954419_220.jpg":"220x147","pp_26954419_1280.jpg":"1280x1628","pp_26954419_1024.jpg":"1024x1303","pp_26954419_640.jpg":"640x814","pp_26954419_480.jpg":"480x611","pp_26954419_340.jpg":"340x432","pp_26954419_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1357x2035","hd_26954418_1920.jpg":"1920x1080","k_26954418_1280.jpg":"1280x1280","k_26954418_1024.jpg":"1024x1024","k_26954418_640.jpg":"640x640","k_26954418_480.jpg":"480x480","k_26954418_340.jpg":"340x340","k_26954418_220.jpg":"220x220","o_26954418_1280.jpg":"1280x1919","o_26954418_1024.jpg":"1024x1535","o_26954418_640.jpg":"640x959","o_26954418_480.jpg":"480x719","o_26954418_340.jpg":"340x509","o_26954418_220.jpg":"220x329","h_26954418_1280.jpg":"1280x854","h_26954418_1024.jpg":"1024x683","h_26954418_640.jpg":"640x427","h_26954418_480.jpg":"480x320","h_26954418_340.jpg":"340x227","h_26954418_220.jpg":"220x147","pp_26954418_1280.jpg":"1280x1628","pp_26954418_1024.jpg":"1024x1303","pp_26954418_640.jpg":"640x814","pp_26954418_480.jpg":"480x611","pp_26954418_340.jpg":"340x432","pp_26954418_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x714","hd_25616356_1920.jpg":"1920x1080","k_25616356_1280.jpg":"1280x1280","k_25616356_1024.jpg":"1024x1024","k_25616356_640.jpg":"640x640","k_25616356_480.jpg":"480x480","k_25616356_340.jpg":"340x340","k_25616356_220.jpg":"220x220","o_25616356_1280.jpg":"1280x913","o_25616356_1024.jpg":"1024x731","o_25616356_640.jpg":"640x456","o_25616356_480.jpg":"480x342","o_25616356_340.jpg":"340x242","o_25616356_220.jpg":"220x157","h_25616356_1280.jpg":"1280x854","h_25616356_1024.jpg":"1024x683","h_25616356_640.jpg":"640x427","h_25616356_480.jpg":"480x320","h_25616356_340.jpg":"340x227","h_25616356_220.jpg":"220x147","pp_25616356_1280.jpg":"1280x1628","pp_25616356_1024.jpg":"1024x1303","pp_25616356_640.jpg":"640x814","pp_25616356_480.jpg":"480x611","pp_25616356_340.jpg":"340x432","pp_25616356_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1259","hd_26110052_1920.jpg":"1920x1080","k_26110052_1280.jpg":"1280x1280","k_26110052_1024.jpg":"1024x1024","k_26110052_640.jpg":"640x640","k_26110052_480.jpg":"480x480","k_26110052_340.jpg":"340x340","k_26110052_220.jpg":"220x220","o_26110052_1280.jpg":"1280x839","o_26110052_1024.jpg":"1024x671","o_26110052_640.jpg":"640x419","o_26110052_480.jpg":"480x314","o_26110052_340.jpg":"340x222","o_26110052_220.jpg":"220x144","h_26110052_1280.jpg":"1280x854","h_26110052_1024.jpg":"1024x683","h_26110052_640.jpg":"640x427","h_26110052_480.jpg":"480x320","h_26110052_340.jpg":"340x227","h_26110052_220.jpg":"220x147","pp_26110052_1280.jpg":"1280x1628","pp_26110052_1024.jpg":"1024x1303","pp_26110052_640.jpg":"640x814","pp_26110052_480.jpg":"480x611","pp_26110052_340.jpg":"340x432","pp_26110052_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24504467_1920.jpg":"1920x1080","k_24504467_1280.jpg":"1280x1280","k_24504467_1024.jpg":"1024x1024","k_24504467_640.jpg":"640x640","k_24504467_480.jpg":"480x480","k_24504467_340.jpg":"340x340","k_24504467_220.jpg":"220x220","o_24504467_1280.jpg":"1280x853","o_24504467_1024.jpg":"1024x682","o_24504467_640.jpg":"640x426","o_24504467_480.jpg":"480x320","o_24504467_340.jpg":"340x226","o_24504467_220.jpg":"220x146","h_24504467_1280.jpg":"1280x854","h_24504467_1024.jpg":"1024x683","h_24504467_640.jpg":"640x427","h_24504467_480.jpg":"480x320","h_24504467_340.jpg":"340x227","h_24504467_220.jpg":"220x147","pp_24504467_1280.jpg":"1280x1628","pp_24504467_1024.jpg":"1024x1303","pp_24504467_640.jpg":"640x814","pp_24504467_480.jpg":"480x611","pp_24504467_340.jpg":"340x432","pp_24504467_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1520","hd_26883253_1920.jpg":"1920x1080","k_26883253_1280.jpg":"1280x1280","k_26883253_1024.jpg":"1024x1024","k_26883253_640.jpg":"640x640","k_26883253_480.jpg":"480x480","k_26883253_340.jpg":"340x340","k_26883253_220.jpg":"220x220","o_26883253_1280.jpg":"1280x1013","o_26883253_1024.jpg":"1024x810","o_26883253_640.jpg":"640x506","o_26883253_480.jpg":"480x380","o_26883253_340.jpg":"340x269","o_26883253_220.jpg":"220x174","h_26883253_1280.jpg":"1280x854","h_26883253_1024.jpg":"1024x683","h_26883253_640.jpg":"640x427","h_26883253_480.jpg":"480x320","h_26883253_340.jpg":"340x227","h_26883253_220.jpg":"220x147","pp_26883253_1280.jpg":"1280x1628","pp_26883253_1024.jpg":"1024x1303","pp_26883253_640.jpg":"640x814","pp_26883253_480.jpg":"480x611","pp_26883253_340.jpg":"340x432","pp_26883253_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4555252 Threads: 4 Questions: 149788264 Slow queries: 63917 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4453533 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/svako-treci-ce-zavrsiti-na-lijecenju-splitska-endokrinologinja-upozorava-na-simptome-zbog-kojih-trebate-specijalistu-1380713 [printLink] => /mozaik/zdravlje/svako-treci-ce-zavrsiti-na-lijecenju-splitska-endokrinologinja-upozorava-na-simptome-zbog-kojih-trebate-specijalistu-1380713?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 755421 [name] => dr. sc. Tanja Miličević Milardović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-13 12:56:37 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-sc-tanja-milicevic-milardovic [link] => /tag/dr-sc-tanja-milicevic-milardovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 743170 [name] => Endokrinologija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-07 19:27:34 [main_article_id] => 0 [alias] => endokrinologija [link] => /tag/endokrinologija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 755422 [name] => poremćaj hormona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-13 12:56:37 [main_article_id] => 0 [alias] => poremcaj-hormona [link] => /tag/poremcaj-hormona ) [3] => stdClass Object ( [id] => 422898 [name] => simptomi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => simptomi [link] => /tag/simptomi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 729633 [name] => splitska liječnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-12 14:15:27 [main_article_id] => 0 [alias] => splitska-lijecnica [link] => /tag/splitska-lijecnica ) [5] => stdClass Object ( [id] => 210853 [name] => štitnjača [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stitnjaca [link] => /tag/stitnjaca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIJE SAMO ŠTITNJAČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svako treći će završiti na liječenju! Splitska endokrinologinja upozorava na simptome zbog kojih trebate specijalistu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/26954419.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni Album [mainImageDesc] =>

‘Za svaki od poremećaja postoji terapijsko rješenje; operativno ili farmakoterapijsko‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/26954419.jpg [title] =>

‘Za svaki od poremećaja postoji terapijsko rješenje; operativno ili farmakoterapijsko‘

Privatni Album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/26954418.jpg [title] =>

‘Većina nutrijenata potrebnih za primjeren rad endokrinih žlijezda unosi se raznovrsnom hranom te nije potrebno korištenje vitaminskih dodataka‘

Privatni Album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/25616356.jpg [title] => Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/26110052.jpg [title] =>

Poremećaji menstrualnog ciklusa česti su među mladim ženama, a najčešće su posljedica sindroma policističnih jajnika

/Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/24504467.jpg [title] => /Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/26883253.jpg [title] =>

Poremećaji muških i ženskih spolnih žlijezda dovode i do sve većeg broja slučajeva neplodnosti

/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Upitamo li naše sugrađane što je endokrinologija i kojim se poremećajima bave endokrinolozi, mnogi vjerojatno neće znati odgovoriti na ovo pitanje. Nekolicina bi možda povezala endokrinologiju sa šećernom bolesti ili bolestima štitnjače, no ovo su samo neki od poremećaja s kojima se endokrinolozi susreću u svakodnevnom kliničkom radu.

Endokrinološki poremećaji, poput šećerne bolesti, debljine, bolesti štitnjače i osteoporoze, vrlo su česti u općoj populaciji, dok brojni drugi, zbog raznolike i nespecifične simptomatologije, mogu ostati neprepoznati duži niz godina, ostavljajući tako posljedice na psihofizičko zdravlje i kvalitetu života pojedinca.

To je razlog zbog kojega je Europsko endokrinološko društvo pokrenulo inicijativu obilježavanja Europskog dana hormona, koji se ove godine održava 24. travnja, a ideju su objeručke prihvatili članovi Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju.

Cilj je inicijative osvještavanje zdravstvenih djelatnika, a osobito opće populacije, o važnosti prepoznavanja i liječenja endokrinoloških poremećaja te provođenja zdravog stila života koji doprinosi očuvanju zdravlja endokrinog sustava.

Čime se sve bavi endokrinologija, otkriva nam dr. sc. Tanja Miličević Milardović, specijalistica endokrinologije i dijabetologije u KBC-u Split i članica Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju HLZ-a.

---

image
Shutterstock
---

Široki spektar stanja

– Endokrinologija je, dakle, grana medicine koja se bavi proučavajem funkcioniranja zdravog endokrinog sustava, ali i otkrivanjem te liječenjem poremećaja koji pogađaju endokrine žlijezde, odnosno žlijezde s unutarnjim izlučivanjem. Među endokrine žlijezde spadaju hipotalamus, hipofiza, štitnjača, doštitne žlijezde, gušterača, masno tkivo, nadbubrežne žlijezde, jajnici i testisi.

Zajednička karakteristika ovih žlijezda jest da luče raznovrsne hormone; kemijske spojeve koji krvlju putuju do ciljnih tkiva i organa te "prenose poruke" koji posao treba obaviti, kada to učiniti i koliko dugo. Hormoni se često nazivaju glasnicima jer pomažu različitim dijelovima tijela u međusobnoj komunikaciji. Uključeni su u čitav niz različitih procesa u tijelu, kao što su rast i razvoj, spolno sazrijevanje, metabolizam tvari, dobivanje energije iz hrane, održavanje koštanog zdravlja, ali i regulacija krvnog tlaka, spolno funkcioniranje, plodnost, trudnoća.

To je vjerojatno razlog što se u pretragama krvi uobičajeno provjerava i status najvažnijih hormona?

– Iako su hormoni prisutni u vrlo malim koncentracijama u ljudskom organizmu, bilo kakvo odstupanje od uobičajenih vrijednosti, odnosno pojačano ili smanjeno lučenje, dovodi do hormonske neravnoteže, koja se može prezentirati različitim simptomima i znakovima. Ponekad su nagle i značajne promjene koncentracije hormona fiziološke, odnosno očekivane i potpuno normalne u različitim razdobljima života, na primjer u pubertetu, trudnoći ili menopauzi. S druge strane, promjene koncentracije hormona koje nisu uobičajene i očekivane posljedica su poremećaja rada endokrinih žlijezda.

Ovisno o hormonu koji je u neravnoteži, može se javiti široki spektar stanja i poremećaja, kao što su poremećaji rasta i razvoja, šećerna bolest, debljina, problemi s masnoćama, poremećaj rada štitnjače i nadbubrežne žlijezde, osteoporoza, neregulirani krvni tlak, poremećaj elektrolita, neredoviti menstrualni ciklusi, pojačana dlakavost, neplodnost, erektilna disfunkcija i brojni drugi.

---

image

Poremećaji menstrualnog ciklusa česti su među mladim ženama, a najčešće su posljedica sindroma policističnih jajnika

/Shutterstock
---

Možete li ukratko prikazati anatomiju endokrinog sustava te ulogu svake endokrine žlijezde?

– Hipotalamus i hipofiza iznimno su važne strukture smještene u mozgu, a zadužene su za kontrolu i funkciju cijelog endokrinog sustava čovjeka. Hipotalamus kontrolira hipofizu povećavajući ili smanjujući otpuštanje hormona. Izravno nadzire niz životno važnih funkcija, kao što su tjelesna temperatura, ciklusi budnosti i spavanja, regulacija gladi i žeđi te brojni drugi. Hipofiza se često naziva "glavnom" žlijezdom jer, pod utjecajem hipotalamusa, otpušta hormone koji reguliraju rad drugih endokrinih žlijezda, kao što su štitnjača (TSH), nadbubrežne žlijezde (ACTH), jajnici i testisi (FSH i LH).

Povećane razine kalcija

Hipofiza proizvodi i hormone koji stimuliraju rast i razvoj ljudskog tijela (hormon rasta), potiču lučenje mlijeka nakon poroda (prolaktin), uzrokuju kontrakcije maternice tijekom i nakon poroda (oksitocin), sudjeluju u regulaciji tlaka, žeđi i mokrenja (antidiuretski hormon). Već je iz ovog opisa jasno da poremećaji hipotalamusa ili hipofize, bilo da je riječ o tumorima, upalama ili nepoznatim uzrocima, mogu ostaviti posljedice na brojne druge endokrine žlijezde, odnosno tkiva na koja djeluju. Tako, primjerice, može izostati tjelesni rast i razvoj, nastupiti poremećaj rada štitnjače, nadbubrežnih ili spolnih žlijezda.

Poremećaji rada štitnjače danas su sve učestaliji, što ona regulira?

– Štitnjača je žlijezda smještena na vratu, ispred dušnika, zadužena za nastanak hormona tiroksina (T4) i trijodtironina (T3). Ovi hormoni sudjeluju u reguliranju metabolizma, potrošnji energije, održavanju tjelesne temperature te utječu na otkucaje srca i krvni tlak. Bolesti štitnjače spadaju u najčešće endokrinološke poremećaje, a uključuju autoimunu bolest štitnjače (Hashimoto tireoiditis), smanjen rad (hipotireozu), pojačan rad (hipertireozu), čvorove i tumore štitnjače.

Koja je funkcija doštitnih žlijezda, koje se manje spominju?

– Doštitne žlijezde su, kao što im samo ime kaže, obično smještene uz štitnjaču, a važne su jer kontroliraju razinu kalcija u krvi, kostima, probavnom i mokraćnom sustavu. Ovaj učinak ostvaruju lučenjem paratiroidnog hormona (PTH). Ako nastupi i potraje poremećaj rada doštitnih žlijezda, najčešće u obliku pojačanog lučenja PTH (hiperparatiroidizam), osobe imaju povišene razine kalcija u krvi te vrlo često kamence u mokraćnim kanalima i osteoporozu.

Neke žlijezde sudjeluju u reguliranju krvnog tlaka i naš odgovor na stres, kojemu je danas izloženo sve više ljudi!?

– To su nadbubrežne žlijezde odgovorne za lučenje više različitih hormona koji sudjeluju u reguliranju krvnog tlaka, pomažu tijelu da se nosi sa stresom, reguliraju tjelesni metabolizam te imaju značajnu ulogu u razvoju muških spolnih organa i pojave dlakavosti kod djevojčica tijekom puberteta. Kora nadbubrežne žlijezde luči hormone aldosteron, kortizol i androgene (17-OHP, androstendion i dehidroepiandrosteron). Srž nadbubrežne žlijezde luči adrenalin i noradrenalin, koji također utječu na krvni tlak. Osobe s poremećajem funkcije nadbubrežnih žlijezda mogu se prezentirati povišenim krvnim tlakom koji je teško regulirati, a ovo je osobito indikativno i zahtijeva endokrinološku obradu ako se javlja u mlađoj životnoj dobi.

Zabrinjavajuća neplodnost

Koji su znakovi poremećaja rada ove žlijezde?

– Ako je riječ o pojačanom lučenju kortizola (Cushingov sindrom), osoba će, uz povišen tlak, šećernu bolest i osteoporozu, razviti i tipičan izgled; crvenilo lica, masnu grbu na vratu, tanke ruke i noge, debljinu i ljubičasto-crvene strije u području trbuha, pojačanu dlakavost. S druge strane, smanjeno lučenje kortizola (Addisonova bolest) prezentirat će se mršavljenjem, tamnijom pigmentacijom kože i sluznica, niskim tlakom i šećerom te općom slabošću.

Koja je uloga gušterače, je li ona odgovorna samo za pojavu šećerne bolesti?

– Gušterača je smještena u trbuhu iza želuca, a ujedno je i probavni organ i endokrina žlijezda. Dvije glavne zadaće gušterače su metabolizam glukoze, iz koje tijelo dobiva energiju, i pomoć u probavi hrane otpuštanjem probavnih enzima. "Langerhansovi otočići" gušterače sadrže stanice koje proizvode hormone koji sudjeluju u metabolizmu glukoze (inzulin, glukagon).

Ako zbog upala, tumora ili autoimunog procesa nastupi poremećaj rada endokrinog dijela gušterače, rezultirat će pojavom šećerne bolesti. U svjetlu današnje pandemije pretilosti i njezinih komplikacija, masno tkivo, a osobito ono koje se nakuplja u trbuhu i oko unutrašnjih organa (visceralno masno tkivo), djeluje kao zasebna endokrina žlijezda te luči brojne hormone koji remete metabolizam, pogoduju razvoju predijabetesa, šećerne bolesti, masne jetre, ali i kardiovaskularnih događaja (srčani udar, moždani udar, srčano popuštanje, oštećenje krvnih žila i amputacija udova) te brojnih drugih.

---

image

Poremećaji muških i ženskih spolnih žlijezda dovode i do sve većeg broja slučajeva neplodnosti

/Shutterstock
---

Endokrinolozi se bave i liječenjem poremećaja ženskih i muških spolnih žlijezda, koji su također u porastu. Naime, neka istraživanja govore da je zabrinjavajući porast neplodnosti kod mladih ljudi?!

– Jajnici su ženske spolne žlijezde i imaju dvije funkcije u tijelu – proizvode jajne stanice te hormone estrogen i progesteron. Estrogen je uključen u razvoj ženskih spolnih obilježja tijekom puberteta, kao što su rast grudi, nakupljanje tjelesne masti oko bokova i bedara te ubrzani rast.

Estrogen i progesteron uključeni su u regulaciju menstrualnog ciklusa i pripremaju maternicu za trudnoću. Poremećaji menstrualnog ciklusa česti su među mladim ženama, a najčešće su posljedica sindroma policističnih jajnika (PCOS), koji je obilježen neredovitim menstruacijama, pojačanom dlakavošću, aknama i/ili cističnim izgledom jajnika na ultrazvuku. Vrlo su važne moguće metaboličke posljedice PCOS-a pa ove žene pratimo zbog povećanog rizika od nastanka poremećaja masnoća, krvnog tlaka, debljine, predijabetesa i šećerne bolesti. Osim PCOS-a, poremećaj na razini i drugih endokrinih žlijezda može utjecati na menstrualni ciklus; direktno (poremećaj hipofiza ili nadbubrežne žlijezde) ili indirektno (bolesti štitnjače, debljina, neregulirana šećerna bolest).

Gubitak spolne želje

Koji su znakovi da muške spolne žlijezde ne funkcioniraju dobro?

– Testisi su muške spolne žlijezde koje stvaraju muške spolne stanice (spermije) i hormon testosteron, koji regulira spolni razvoj dječaka tijekom puberteta. Smanjena funkcija testisa očituje se gubitkom spolne želje, erektilnom disfunkcijom, gubitkom mišićne mase, debljanjem, slabokrvnošću, prorjeđenjem tjelesne dlakavosti i osteoporozom. Upale, tumori, oštećenja testisa, ali i upotreba steroida oštećuju njegovu funkciju. Međutim, kao i kod jajnika, poremećaji i drugih endokrinih žlijezda mogu utjecati na funkciju testisa.

Kakve su mogućnosti liječenja svih ovih poremećaja?

– Za svaki od spomenutih poremećaja postoji terapijsko rješenje; operativno, ako se potvrde tumorske tvorbe koje je potrebno odstraniti, ili farmakoterapijsko, odnosno lijekovima, kako bismo regulirali razine hormona i doveli ih u ravnotežu.

Možemo li nešto napraviti preventivno da bi sve ove male, ali važne žlijezde dobro funkcionirale?

– Svatko od nas može pridonijeti održavanju zdravlja vlastitog endokrinog sustava provođenjem mjera zdravog stila života; primjenom tjelesne aktivnosti, održavanjem zdrave tjelesne težine, kvalitetnim snom, izbjegavanjem štetnih navika te konzumiranjem raznovrsne prehrane. U vezi s prehranom, većina nutrijenata potrebnih za primjeren rad endokrinih žlijezda unosi se u organizam raznovrsnom hranom te nije potrebno korištenje vitaminskih dodataka prehrani.

Koju vrstu namirnica osobito preporučujete, a što bi trebalo izbjegavati?

– Konzumaciju hrane koja je bogata vitaminom D (plava riba), kalcijem (mliječni proizvodi, orašasti proizvodi, lisnato povrće) i jodom (morski plodovi, riba, jaja, mliječni proizvodi). Nikako se ne podržava primjena jodnih preparata u različitim oblicima i koncentracijama jer mogu značajno poremetiti rad štitnjače. Isto vrijedi i za sintetske steroide, kao i za druge hormonske pripravke često korištene u svijetu bodybuildinga koji direktno utječu na hipofizu i spolne žlijezde.

4700 štetnih tvari

U posljednje vrijeme naglašava se važnost izbjegavanja tzv. endokrinih disruptora?

– Riječ je o tvarima iz okoliša koje remete rad endokrinog sustava. Aktualno postoji više od 4700 različitih predstavnika koji se akumuliraju u ljudima i okolišu. Osim što se potiče izbjegavati plastičnu ambalažu za pohranu, pripremanje i kuhanje hrane i vode, osvještava se važnost prozračivanja i čišćenja prostorija, kao i izbora proizvoda za njegu i kozmetiku koji ne sadrže kemikalije poput ftalata, triklosana ili parabena. Endokrini disruptori sve se više povezuju s neplodnošću, bolestima štitnjače i debljinom.

---

image

‘Većina nutrijenata potrebnih za primjeren rad endokrinih žlijezda unosi se raznovrsnom hranom te nije potrebno korištenje vitaminskih dodataka‘

Privatni Album
---

Sve se češće traže uputnice za pregled kod endokrinologa. Znači li to i porast različitih hormonskih poremećaja i koji su znakovi koji svakako upućuju da je pregled zaista potreban?

– Procjenjuje se da će svaka treća osoba u nekom trenutku svojeg života trebati endokrinologa. Osim endokrinoloških bolesti koje su česte, na koje se misli i koje se dijagnosticiraju zbog osviještenosti liječnika i opće populacije – šećerna bolest, bolesti štitnjače, debljina..., treba misliti i na rjeđe endokrinološke poremećaje. Ako primijetite varijacije tjelesne težine, promjenu izgleda, pojačano žeđanje ili mokrenje, imate povišen krvni tlak od mlađe životne dobi i/ili ga teško regulirate, poremećene su vam vrijednosti natrija, kalija ili kalcija u krvi, imate osteoporozu u mlađoj životnoj dobi, neredovite menstrualne cikluse, probleme s libidom ili endokrinološki poremećaj koji se prenosi unutar obitelji, uputno je javiti se na pregled endokrinologu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni Album Privatni Album Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock
Privatni Album

‘Za svaki od poremećaja postoji terapijsko rješenje; operativno ili farmakoterapijsko‘

Privatni Album

‘Većina nutrijenata potrebnih za primjeren rad endokrinih žlijezda unosi se raznovrsnom hranom te nije potrebno korištenje vitaminskih dodataka‘

/Shutterstock

Poremećaji menstrualnog ciklusa česti su među mladim ženama, a najčešće su posljedica sindroma policističnih jajnika

/Shutterstock

Poremećaji muških i ženskih spolnih žlijezda dovode i do sve većeg broja slučajeva neplodnosti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/svako-treci-ce-zavrsiti-na-lijecenju-splitska-endokrinologinja-upozorava-na-simptome-zbog-kojih-trebate-specijalistu-1380713 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a5279b1a0d78f7b19d46e3df9aa22432120f7993 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svako+tre%C4%87i+%C4%87e+zavr%C5%A1iti+na+lije%C4%8Denju%21+Splitska+endokrinologinja+upozorava+na+simptome+zbog+kojih+trebate+specijalistu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fsvako-treci-ce-zavrsiti-na-lijecenju-splitska-endokrinologinja-upozorava-na-simptome-zbog-kojih-trebate-specijalistu-1380713 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fsvako-treci-ce-zavrsiti-na-lijecenju-splitska-endokrinologinja-upozorava-na-simptome-zbog-kojih-trebate-specijalistu-1380713 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIJE SAMO ŠTITNJAČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeNIJE SAMO ŠTITNJAČA

Svako treći će završiti na liječenju! Splitska endokrinologinja upozorava na simptome zbog kojih trebate specijalistu

Piše Javorka Luetić
14. travnja 2024. - 17:45

Upitamo li naše sugrađane što je endokrinologija i kojim se poremećajima bave endokrinolozi, mnogi vjerojatno neće znati odgovoriti na ovo pitanje. Nekolicina bi možda povezala endokrinologiju sa šećernom bolesti ili bolestima štitnjače, no ovo su samo neki od poremećaja s kojima se endokrinolozi susreću u svakodnevnom kliničkom radu.

Endokrinološki poremećaji, poput šećerne bolesti, debljine, bolesti štitnjače i osteoporoze, vrlo su česti u općoj populaciji, dok brojni drugi, zbog raznolike i nespecifične simptomatologije, mogu ostati neprepoznati duži niz godina, ostavljajući tako posljedice na psihofizičko zdravlje i kvalitetu života pojedinca.

To je razlog zbog kojega je Europsko endokrinološko društvo pokrenulo inicijativu obilježavanja Europskog dana hormon...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 21:48