stdClass Object ( [id] => 1375053 [title] => Sama je prošla pakao pa postala heroina žena oboljelih od raka! Njezini projekti i energija su čudo, brojke sve govore [alias] => sama-je-prosla-pakao-pa-postala-heroina-zena-oboljelih-od-raka-njezini-projekti-i-energija-su-cudo-brojke-sve-govore [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad sam saznala da bolujem od maligne bolesti i vrlo brzo nakon toga ostala i bez posla, po onoj "Kad ti život da limune, ti napravi limunadu", odlučila sam se angažirati kako bih ukazala na probleme u sustavu i potaknula zajednicu na promjene.

Kazuje to Ivana Kalogjera, osnivačica i predsjednica udruge "Nismo same", koja je ovog mjeseca obilježila sedam godina djelovanja na dobrobit društva, prvenstveno onkoloških pacijentica. Prvo je 7. ožujka 2017. godine pokrenula portal "Nismo same", a na taj dan, dvije godine ranije, završila je u bolnici s dijagnozom duboke venske tromboze.

- Pokazalo se da mi je moje tijelo slalo signale da imam rak, no to nitko nije shvatio, sve dok nisam došla na redoviti rutinski pregled dojki, zabilježila je tada na portalu opisujući situaciju. Portal je pokrenula jer je htjela pomoći, a to kao (nekadašnja) novinarka najbolje zna perom.

Potom je osnovala i istoimenu udrugu, koja je poznata po kontinuiranom razvoju novih inicijativa, a u samo sedam godina rada Ivana i članice "Nismo same" osmislile su brojne projekte s ciljem stvaranja bolje budućnosti za onkološke pacijentice.

- I meni je samoj ponekad teško nabrojiti što smo sve napravile, što trenutačno radimo i što tek planiramo napraviti jer nam dan traje prekratko za sve što bismo željele - odgovara Ivana na pitanje o dosadašnjim postignućima i aktualnostima iz rada udruge.

Široj je javnosti najpoznatiji njihov inovativni projekt prijevoza žena na kemoterapiju "Nisi sama - ideš s nama!", koji kontinuirano provode od 14. ožujka 2018. godine.

- I sama sam liječeći se od raka dojke prošla 16 kemoterapija i 25 zračenja i tada sam uvidjela da je ženama upravo prijevoz jedan od glavnih problema u liječenju, a što im je, primjerice, u Nizozemskoj osigurano policom zdravstvenoga osiguranja - naglašava Ivana.

---

image

Za bolje uspjehe liječenja potrebno je poboljšati dostupnost zdravstvenih pregleda

---

Usluga u čitavoj zemlji

Dodaje kako je istraživanje koje su proveli pokazalo da 10 posto žena oboljelih od raka nema izvora prihoda, njih 50 posto tijekom bolesti nema potporu članova obitelji, a svaka četvrta žena nema riješeno pitanje prijevoza na kemoterapiju i povratka s kemoterapije.

- Kao odgovor na taj problem "Nismo same" su prve u Hrvatskoj uvele socijalnu uslugu taksi-prijevoza onkoloških pacijentica na terapije. Uslugu koju oboljele ne moraju plaćati, već to za njih radi Udruga, koriste žene iz čitave Hrvatske koje se liječe u zagrebačkim bolnicama. Među njima je najviše umirovljenica, no ima i vrlo mladih žena koje paralelno s borbom za život vode i borbu za skrbništvo nad djecom i sl. - pojašnjava nam.

Tijekom proteklih šest godina Udruga je, umjesto zdravstvenog sustava, osigurala i platila 29 tisuća taksi-vožnji za 887 onkoloških pacijentica, u iznosu od 262,5 tisuća eura. To je, kaže, ogroman novac koji je trebalo prikupiti.

- U početku sam maštala o tome kako bi bilo super da takvu uslugu organiziramo barem za 10-ak žena. Ni u snu nisam mogla zamisliti da će se projekt održati toliko godina i da ćemo pomoći stotinama žena. Hvala svima onima koji su nas u tome podržali - ističe Ivana.

 ---

image

‘Putujući s projektom ‘Zdrave kave‘ po Hrvatskoj susrele smo se sa stvarnošću mnogih žena u manjim sredinama kojima je liječenje gotovo pa nemoguće‘

Goran Mehkek/Cropix
---

Kazuje i kako je njihov dugoročni cilj uspostavljanje socijalne usluge taksi- prijevoza na kemoterapiju kao standarda u liječenju u čitavoj državi, po uzoru na praksu u brojnim zapadnoeuropskim državama u kojima je ta usluga dio police zdravstvenog osiguranja, a za što je potrebno više sluha zdravstvenog sustava i lokalnih zajednica, koje bi mogle i trebale takvo što omogućiti u svojim sredinama. Nekima je Udruga već poslužila kao inspiracija pa su s projektima prijevoza onkoloških pacijenata na terapije lani započeli u Rijeci, a od ove godine u Karlovcu i Primorsko-goranskoj županiji.

Sama udruga "Nismo same" inicirala je sastanke s brojnim političarima i odgovornima, među ostalim i s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

---

image

‘Putujući s projektom ‘Zdrave kave‘ po Hrvatskoj susrele smo se sa stvarnošću mnogih žena u manjim sredinama kojima je liječenje gotovo pa nemoguće‘

Goran Mehkek/Cropix
---

- Sam ministar je rekao da je sjajno to što udruga radi, dao nam je svoju podršku i zadužio suradnike da ispitaju na koji nam način Ministarstvo može pomoći. Najavljeni su operativni sastanci, no oni se nikada nisu dogodili. I dalje se nadam da će usluga zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj. Tužno je kad vam žene kažu da bi prekinule s liječenjem da im udruga "Nismo same" nije omogućila besplatan prijevoz na terapije - veli naša sugovornica.

Nekome tko to gleda sa strane možda nije poznato da provođenje tog projekta traži jako puno vremena i truda. Ljudi ne znaju kako je tu jako puno administracije, svaku vožnju treba naručiti, potvrditi, vožnje se često odgađaju pa nerijetko treba mijenjati narudžbe u zadnji čas, tu su i brojni računi za taksi na mjesečnoj bazi koje treba provesti kroz aplikaciju jer "Nismo same" vode evidenciju o svakoj vožnji i potrošenom euru/centu), račune potom treba platiti (riječ je o više od 100 računa svaki mjesec), provesti ih knjigovodstveno, a potom raditi izvještaje za donatore i nadležne institucije.

---

image

Udruga ‘Nismo same‘ proslavila je sedam godina postojanja

Ivana Grgić/Cropix
---

17 humanitarnih akcija

No, prije svega treba prikupiti novac za plaćanje taksi-računa, a za što je udruga dosad organizirala 17 humanitarnih akcija. Sve to iziskuje velik trud pa je to više dobrotvorni angažman ove udruge i njezinih članica koje na tome rade od iznimne vrijednosti za društvo i onkološke pacijentice.

Većinu članica Udruge čine bivše i sadašnje onkološke pacijentice pa se sve kampanje koje provode temelje na osobnom iskustvu. Ivana kazuje kako su tijekom sedam godina rada dobile uvid u živote žena oboljelih od raka, od kojih su mnoge na rubu siromaštva, ali i okupile oko sebe i neke druge vrijedne žene, koje su i same preboljele maligne bolesti, a u "Nismo same" su pronašle sebe i dobar način kako pomoći drugim ženama, ali isto tako i brojne prijatelje i stručnjake koji rado surađuju s "Nismo same".

Pitamo je što su sve do sada pokrenuli. Riječ je, kaže Ivana, o više jedinstvenih projekata. Evo što je navela:

- "Nisi sama - educiraj se uz zdravu kavu s nama", EU projekt koji nam je volonterski napisala bivša onkološka pacijentica Božana Bešlić, a koji smo tijekom 2022. i 2023. provele u 16 gradova diljem Hrvatske s ciljem informiranja, educiranja, povećanja svijesti građana o važnosti prevencije te pružanja podrške onkološkim pacijenticama i njihovim obiteljima. Projekt je okupio više od 600 sudionika i 56 liječnika.

Projekt "U listopadu nosimo roza" provodimo svakog listopada, a u sklopu njega snimile smo edukativan video o samopregledu grudi s pjevačicom Idom Prester.

"Ne odustajem" projekt je podrške ženama oboljelima od metastatskog raka dojke u sklopu kojega je snimljen i video na istoimenu pjesmu Zlatana Stipišića Gibonnija, u obradi Nikše Bratoša i izvedbi mladih pjevačica.

"Book club&more" je projekt koji volonterski vodi naša članica Renata Bačanek i dosad je doveo niz poznatih pisaca u udrugu, a iz projekta je potekla i radionica pisanja s Ivanom Bodrožić.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Projekt "Nisi sama - pitaj bez srama" vodi naša dugogodišnja suradnica, psihijatrica Maja Vukoja iz KBC-a Zagreb.

"Ja sam snaga" izložba je fotografija Vjekoslava Skledara, čiji je cilj destigmatizirati onkološke pacijentice kroz fotografske portrete i emotivne priče deset hrabrih žena koje su se susrele s gubitkom kose tijekom procesa liječenja. Izložba se dosad mogla razgledati u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar, Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb, KBC-u Zagreb, Arena Centru, Velikoj Gorici, Slavonskom Brodu, Mariji Bistrici, ovih dana i u PUO Dom na žalu Preko, a od 3. travnja u Zadru - kazuje Ivana.

Dodaje kako su to tek neki projekti. Predstavnice udruge organizirale su i brojne radionice, sudjelovale su i u desecima akcija, surađivale s brojnim poznatim licima u Hrvatskoj, od humanitarnog buvljaka s poznatima, do brojnih modnih revija, prodajnih i edukativnih akcija.

Dva nova projekta

- Sve su one imale isti cilj - potaknuti žene na brigu o vlastitom zdravlju ili prikupiti potreban novac za pomoć ženama u liječenju. Te iskrene namjere prepoznali su mnogi, zbog čega se danas inicijativama udruge "Nismo same" svi rado odazivaju, bilo da je riječ o poznatim dizajnerima, pjevačima, glumcima ili pak odgovornima u zdravstvenom i socijalnom sustavu - naglašava.

Mnoga poznata lica iz svih sfera društvenog života u Hrvatskoj mogla su se vidjeti i na rođendanu "Nismo same" jer su to, mahom, oni koji podržavaju udrugu, a nerijetko i sami doniraju za akcije i projekte.

- Istina je što kažu da nemam mira i da stalno smišljam nešto novo i uvijek težim tome da udruga "Nismo same" učini još i više i da idemo i sve dalje od prvotne ideje, kada sam htjela pomagati samo s portalom nismosame.com, osiguravajući ženama platformu da se uključe sa svojim pričama i da budemo jedne drugima utjeha i stup snage - naglašava Ivana.

Tako su na proslavi rođendana 7. ožujka u Museum Katran najavile dva nova projekta.

- Prvi projekt je "Niste sami - u spomen mami", preko kojega planiramo pružiti podršku djeci umrlih onkoloških pacijentica, za početak djeci naših autorica, članica i korisnica naših usluga koje su nam stalno u srcu. Taj projekt pokazat će djeci da nisu sama, potrudit ćemo se da osjete ljubav i podršku koja im je bezuvjetno potrebna. Mi smo svim tim ženama obećale da ćemo čuvati uspomenu na njih, a to ćemo najbolje učiniti tako da učinimo nešto korisno i plemenito za njihovu djecu i ispunimo neke od njihovih želja i potreba, kako bismo ih osnažile za posao i život - naglašava.

Drugi je nastavak projekta "Nisi sama, educiraj se uz zdravu kavu s nama", koji se, zbog fizičke izoliranosti otoka, a s ciljem daljnjeg informiranja zajednice, proširuje na hrvatske otoke Ugljan, Cres, Korčulu, ali i druge.

---

image

Tijekom proteklih šest godina Udruga je, umjesto zdravstvenog sustava, osigurala i platila 29 tisuća taksi-vožnji za 887 onkoloških pacijentica, u iznosu od 262,5 tisuća eura

Goran Mehkek/Cropix
---

Iako iza udruge "Nismo same" stoji pokret žena (primjerice, samo njihova Facebook stranica ima više od 57 tisuća pratitelja diljem Hrvatske i regije, a svaki njihov projekt privuče brojne nove pratitelje, prijatelje, suradnike...), većinu projekata operativno odrađuju dopredsjednica Udruge Goranka Perc i predsjednica Ivana Kalogjera. Obje su, kaže Ivana, u projekt "Nismo same" ušle punim srcem, u želji da pomognu svima onima koji se suočavaju s najtežim danima u životu, kada spoznaju da boluju od maligne bolesti i nađu se u nekom labirintu liječenja i borbe s bolešću, ali i sa samima sobom.

- Jako je tu puno posla za dvije osobe. Najveću podršku i snagu u svemu što radimo daju nam upravo oboljele žene koje upućuju udruzi svakoga dana brojne zahvale i dobre želje da ustrajemo na svome putu - ističe Ivana.

Uz pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga onkološkim pacijenticama po uzoru na razvijene zemlje EU-a, strateški cilj Udruge je zagovaranje bolje skrbi društva za onkološke pacijentice, bolje informiranje onkoloških pacijentica, članova njihovih obitelji i građana općenito, kako bi se smanjila smrtnost od raka, kao i zagovaranje promjene dosadašnjih politika, da bi se onkološkim pacijentima osiguralo pravo na rad i na adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

U ovoj udruzi teže društvu jednakih mogućnosti, sa zajamčenim pravima i funkcionalnim sustavom, koji grade motivirani, aktivni i afirmirani građani, s naglaskom na osobe koje se liječe od raka ili su preboljele rak. Procjenjuje se da je takvih u Hrvatskoj više od 250 tisuća.

Kad oboliš - izgubljen si

- Jedan od najvećih problema koji sustav nije riješio je nejednaka dostupnost zdravstvene usluge u cijeloj Hrvatskoj. Putujući s projektom "Zdrave kave" po Hrvatskoj susrele smo se sa stvarnošću mnogih žena u manjim sredinama kojima je liječenje gotovo pa nemoguće. U Slavoniji, u manjim mjestima, žene moraju izdvojiti trećinu ili čak polovinu svoje mirovine da bi ih netko uopće odveo do doktora i liječenja. Kako će one sebi priuštiti liječenje? - ističe Ivana.

Kazuje i kako je druga prepreka činjenica da ljudi još uvijek premalo pažnje poklanjaju vlastitom zdravlju, a ponašaju se i prilično neodgovorno u zakazivanju ili otkazivanju zakazanih pregleda.

---

image

S njihove ‘zdrave kave‘

Nera Šimić/Cropix
---

- Osobno bih uvela sankcije za sve koji ne otkažu pregled jer tim nonšalantnim pristupom ne štete samo sebi, nego i drugima, kojima su oduzeli termin. A ono što, dodatno, ne znaju jest da su time osudili i tehničare koji ih, primjerice, čekaju na mamografiji dojke i koji nisu plaćeni po satu, već po broju obavljenih pregleda. Ti ljudi provode svoje vrijeme izvan radnog vremena kako bi ženama omogućili preglede, a onda dobiju mizerne naknade za to jer se mnoge žene ne pojave na zakazanim pregledima - naglašava Ivana.

Ukratko, za bolje uspjehe liječenja, ističe, potrebno je poboljšati dostupnost zdravstvenih pregleda i liječenja, kao i uvesti uslugu prijevoza za sve kojima je to sada onemogućeno, a onda natjerati i ljude da se odazivaju na preventivne i druge preglede. Hrvatska je još uvijek među vodećima na listi visoke smrtnosti od malignih bolesti, a jedan je od glavnih razloga upravo u kasnom otkrivanju raka.

- I to se pod hitno mora promijeniti. Dodala bih još jednu stvar, a to je da nam je i sustav plana liječenja i oporavka loš i da se i na tome itekako treba raditi. Naime, kad oboliš, najčešće si izgubljen, nema protokola o tome gdje se, kada i kome trebaš javiti i nema jasnog plana tvoga liječenja. U praksi to znači da se najuspješnije liječe oni koji imaju debele veze ili novac - zaključuje Ivana Kalogjera, predsjednica udruge "Nismo same".

---

image

‘Tužno je kad vam žene kažu da bi prekinule s liječenjem da im udruga "Nismo same" nije omogućila besplatan prijevoz na terapije‘

/Shutterstock
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘NISMO SAME‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => ‘NISMO SAME‘ 2 0 13290 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-19 07:11:35 [created_by] => 3159 [created_by_alias] => Ljubica Vuko [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-24 17:04:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-24 17:04:25 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Sama je prošla pakao pa postala heroina žena oboljelih od raka! Njezini projekti i energija su čudo; brojke sve govore page_title=Sama je prošla pakao pa postala heroina žena oboljelih od raka! Njezini projekti i energija su čudo; brojke sve govore [metakey] => Ivana Kalogjera, Nismo same, karcinom, akcije, novi projekti, zdravstveni sustav [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26804416.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26804414.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26804413.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26804411.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26072265.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/24861712.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26723820.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/23838264.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","\/Shutterstock","","Ivana Grgi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ivana Kalogjera: Sustav plana lije\u010denja i oporavka nam je lo\u0161<\/p>","

Tijekom proteklih \u0161est godina Udruga je, umjesto zdravstvenog sustava, osigurala i platila 29 tisu\u0107a taksi-vo\u017enji za 887 onkolo\u0161kih pacijentica, u iznosu od 262,5 tisu\u0107a eura<\/p>","

\u2018Putuju\u0107i s projektom \u2018Zdrave kave\u2018 po Hrvatskoj susrele smo se sa stvarno\u0161\u0107u mnogih \u017eena u manjim sredinama kojima je lije\u010denje gotovo pa nemogu\u0107e\u2018<\/p>","

Ivana Kalogjera lije\u010de\u0107i od raka dojke pro\u0161la je 16 kemoterapija i 25 zra\u010denja<\/p>","

\u2018Tu\u017eno je kad vam \u017eene ka\u017eu da bi prekinule s lije\u010denjem da im udruga \u201dNismo same\u201d nije omogu\u0107ila besplatan prijevoz na terapije\u2018<\/p>","

Za bolje uspjehe lije\u010denja potrebno je pobolj\u0161ati dostupnost zdravstvenih pregleda<\/p>","

Udruga \u2018Nismo same\u2018 proslavila je sedam godina postojanja<\/p>","

S njihove \u2018zdrave kave\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26804416_1920.jpg":"1920x1080","k_26804416_1280.jpg":"1280x1280","k_26804416_1024.jpg":"1024x1024","k_26804416_640.jpg":"640x640","k_26804416_480.jpg":"480x480","k_26804416_340.jpg":"340x340","k_26804416_220.jpg":"220x220","o_26804416_1280.jpg":"1280x853","o_26804416_1024.jpg":"1024x682","o_26804416_640.jpg":"640x426","o_26804416_480.jpg":"480x320","o_26804416_340.jpg":"340x226","o_26804416_220.jpg":"220x146","h_26804416_1280.jpg":"1280x854","h_26804416_1024.jpg":"1024x683","h_26804416_640.jpg":"640x427","h_26804416_480.jpg":"480x320","h_26804416_340.jpg":"340x227","h_26804416_220.jpg":"220x147","pp_26804416_1280.jpg":"1280x1628","pp_26804416_1024.jpg":"1024x1303","pp_26804416_640.jpg":"640x814","pp_26804416_480.jpg":"480x611","pp_26804416_340.jpg":"340x432","pp_26804416_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26804414_1920.jpg":"1920x1080","k_26804414_1280.jpg":"1280x1280","k_26804414_1024.jpg":"1024x1024","k_26804414_640.jpg":"640x640","k_26804414_480.jpg":"480x480","k_26804414_340.jpg":"340x340","k_26804414_220.jpg":"220x220","o_26804414_1280.jpg":"1280x1920","o_26804414_1024.jpg":"1024x1536","o_26804414_640.jpg":"640x960","o_26804414_480.jpg":"480x720","o_26804414_340.jpg":"340x510","o_26804414_220.jpg":"220x330","h_26804414_1280.jpg":"1280x854","h_26804414_1024.jpg":"1024x683","h_26804414_640.jpg":"640x427","h_26804414_480.jpg":"480x320","h_26804414_340.jpg":"340x227","h_26804414_220.jpg":"220x147","pp_26804414_1280.jpg":"1280x1628","pp_26804414_1024.jpg":"1024x1303","pp_26804414_640.jpg":"640x814","pp_26804414_480.jpg":"480x611","pp_26804414_340.jpg":"340x432","pp_26804414_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26804413_1920.jpg":"1920x1080","k_26804413_1280.jpg":"1280x1280","k_26804413_1024.jpg":"1024x1024","k_26804413_640.jpg":"640x640","k_26804413_480.jpg":"480x480","k_26804413_340.jpg":"340x340","k_26804413_220.jpg":"220x220","o_26804413_1280.jpg":"1280x853","o_26804413_1024.jpg":"1024x682","o_26804413_640.jpg":"640x426","o_26804413_480.jpg":"480x320","o_26804413_340.jpg":"340x226","o_26804413_220.jpg":"220x146","h_26804413_1280.jpg":"1280x854","h_26804413_1024.jpg":"1024x683","h_26804413_640.jpg":"640x427","h_26804413_480.jpg":"480x320","h_26804413_340.jpg":"340x227","h_26804413_220.jpg":"220x147","pp_26804413_1280.jpg":"1280x1628","pp_26804413_1024.jpg":"1024x1303","pp_26804413_640.jpg":"640x814","pp_26804413_480.jpg":"480x611","pp_26804413_340.jpg":"340x432","pp_26804413_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26804411_1920.jpg":"1920x1080","k_26804411_1280.jpg":"1280x1280","k_26804411_1024.jpg":"1024x1024","k_26804411_640.jpg":"640x640","k_26804411_480.jpg":"480x480","k_26804411_340.jpg":"340x340","k_26804411_220.jpg":"220x220","o_26804411_1280.jpg":"1280x853","o_26804411_1024.jpg":"1024x682","o_26804411_640.jpg":"640x426","o_26804411_480.jpg":"480x320","o_26804411_340.jpg":"340x226","o_26804411_220.jpg":"220x146","h_26804411_1280.jpg":"1280x854","h_26804411_1024.jpg":"1024x683","h_26804411_640.jpg":"640x427","h_26804411_480.jpg":"480x320","h_26804411_340.jpg":"340x227","h_26804411_220.jpg":"220x147","pp_26804411_1280.jpg":"1280x1628","pp_26804411_1024.jpg":"1024x1303","pp_26804411_640.jpg":"640x814","pp_26804411_480.jpg":"480x611","pp_26804411_340.jpg":"340x432","pp_26804411_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26072265_1920.jpg":"1920x1080","k_26072265_1280.jpg":"1280x1280","k_26072265_1024.jpg":"1024x1024","k_26072265_640.jpg":"640x640","k_26072265_480.jpg":"480x480","k_26072265_340.jpg":"340x340","k_26072265_220.jpg":"220x220","o_26072265_1280.jpg":"1280x720","o_26072265_1024.jpg":"1024x576","o_26072265_640.jpg":"640x360","o_26072265_480.jpg":"480x270","o_26072265_340.jpg":"340x191","o_26072265_220.jpg":"220x123","h_26072265_1280.jpg":"1280x854","h_26072265_1024.jpg":"1024x683","h_26072265_640.jpg":"640x427","h_26072265_480.jpg":"480x320","h_26072265_340.jpg":"340x227","h_26072265_220.jpg":"220x147","pp_26072265_1280.jpg":"1280x1628","pp_26072265_1024.jpg":"1024x1303","pp_26072265_640.jpg":"640x814","pp_26072265_480.jpg":"480x611","pp_26072265_340.jpg":"340x432","pp_26072265_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1317","hd_24861712_1920.jpg":"1920x1080","k_24861712_1280.jpg":"1280x1280","k_24861712_1024.jpg":"1024x1024","k_24861712_640.jpg":"640x640","k_24861712_480.jpg":"480x480","k_24861712_340.jpg":"340x340","k_24861712_220.jpg":"220x220","o_24861712_1280.jpg":"1280x878","o_24861712_1024.jpg":"1024x702","o_24861712_640.jpg":"640x439","o_24861712_480.jpg":"480x329","o_24861712_340.jpg":"340x233","o_24861712_220.jpg":"220x150","h_24861712_1280.jpg":"1280x854","h_24861712_1024.jpg":"1024x683","h_24861712_640.jpg":"640x427","h_24861712_480.jpg":"480x320","h_24861712_340.jpg":"340x227","h_24861712_220.jpg":"220x147","pp_24861712_1280.jpg":"1280x1628","pp_24861712_1024.jpg":"1024x1303","pp_24861712_640.jpg":"640x814","pp_24861712_480.jpg":"480x611","pp_24861712_340.jpg":"340x432","pp_24861712_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26723820_1920.jpg":"1920x1080","k_26723820_1280.jpg":"1280x1280","k_26723820_1024.jpg":"1024x1024","k_26723820_640.jpg":"640x640","k_26723820_480.jpg":"480x480","k_26723820_340.jpg":"340x340","k_26723820_220.jpg":"220x220","o_26723820_1280.jpg":"1280x1920","o_26723820_1024.jpg":"1024x1536","o_26723820_640.jpg":"640x960","o_26723820_480.jpg":"480x720","o_26723820_340.jpg":"340x510","o_26723820_220.jpg":"220x330","h_26723820_1280.jpg":"1280x854","h_26723820_1024.jpg":"1024x683","h_26723820_640.jpg":"640x427","h_26723820_480.jpg":"480x320","h_26723820_340.jpg":"340x227","h_26723820_220.jpg":"220x147","pp_26723820_1280.jpg":"1280x1628","pp_26723820_1024.jpg":"1024x1303","pp_26723820_640.jpg":"640x814","pp_26723820_480.jpg":"480x611","pp_26723820_340.jpg":"340x432","pp_26723820_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23838264_1920.jpg":"1920x1080","k_23838264_1280.jpg":"1280x1280","k_23838264_1024.jpg":"1024x1024","k_23838264_640.jpg":"640x640","k_23838264_480.jpg":"480x480","k_23838264_340.jpg":"340x340","k_23838264_220.jpg":"220x220","o_23838264_1280.jpg":"1280x853","o_23838264_1024.jpg":"1024x682","o_23838264_640.jpg":"640x426","o_23838264_480.jpg":"480x320","o_23838264_340.jpg":"340x226","o_23838264_220.jpg":"220x146","h_23838264_1280.jpg":"1280x854","h_23838264_1024.jpg":"1024x683","h_23838264_640.jpg":"640x427","h_23838264_480.jpg":"480x320","h_23838264_340.jpg":"340x227","h_23838264_220.jpg":"220x147","pp_23838264_1280.jpg":"1280x1628","pp_23838264_1024.jpg":"1024x1303","pp_23838264_640.jpg":"640x814","pp_23838264_480.jpg":"480x611","pp_23838264_340.jpg":"340x432","pp_23838264_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7822252 Threads: 5 Questions: 1574542754 Slow queries: 4804574 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111855053 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/sama-je-prosla-pakao-pa-postala-heroina-zena-oboljelih-od-raka-njezini-projekti-i-energija-su-cudo-brojke-sve-govore-1375053 [printLink] => /mozaik/zdravlje/sama-je-prosla-pakao-pa-postala-heroina-zena-oboljelih-od-raka-njezini-projekti-i-energija-su-cudo-brojke-sve-govore-1375053?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 472400 [name] => Ivana Kalogjera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivana-kalogjera [link] => /tag/ivana-kalogjera ) [1] => stdClass Object ( [id] => 472402 [name] => Nismo same [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nismo-same [link] => /tag/nismo-same ) [2] => stdClass Object ( [id] => 378601 [name] => karcinom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karcinom [link] => /tag/karcinom ) [3] => stdClass Object ( [id] => 611581 [name] => akcije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-30 11:44:03 [main_article_id] => 0 [alias] => akcije [link] => /tag/akcije ) [4] => stdClass Object ( [id] => 681824 [name] => novi projekti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-21 08:53:13 [main_article_id] => 0 [alias] => novi-projekti [link] => /tag/novi-projekti ) [5] => stdClass Object ( [id] => 414862 [name] => zdravstveni sustav [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravstveni-sustav [link] => /tag/zdravstveni-sustav ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘NISMO SAME‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sama je prošla pakao pa postala heroina žena oboljelih od raka! Njezini projekti i energija su čudo, brojke sve govore [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3159 [name] => Ljubica Vuko [username] => ljubica-vuko [email] => ljubica-vuko@sd.hr [password] => $2y$10$7h7iiOmOiwOWu35WisD.MOV5YXqRATYvbBNb08qdrh.QzMlnTl1cq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ljubica-vuko-3159 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1677 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/49c96b20f2494a7ca66cd56476d02f61?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26804416.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix [mainImageDesc] =>

Ivana Kalogjera: Sustav plana liječenja i oporavka nam je loš

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26804416.jpg [title] =>

Ivana Kalogjera: Sustav plana liječenja i oporavka nam je loš

Goran Mehkek/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26804414.jpg [title] =>

Tijekom proteklih šest godina Udruga je, umjesto zdravstvenog sustava, osigurala i platila 29 tisuća taksi-vožnji za 887 onkoloških pacijentica, u iznosu od 262,5 tisuća eura

Goran Mehkek/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26804413.jpg [title] =>

‘Putujući s projektom ‘Zdrave kave‘ po Hrvatskoj susrele smo se sa stvarnošću mnogih žena u manjim sredinama kojima je liječenje gotovo pa nemoguće‘

Goran Mehkek/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26804411.jpg [title] =>

Ivana Kalogjera liječeći od raka dojke prošla je 16 kemoterapija i 25 zračenja

Goran Mehkek/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26072265.jpg [title] =>

‘Tužno je kad vam žene kažu da bi prekinule s liječenjem da im udruga ”Nismo same” nije omogućila besplatan prijevoz na terapije‘

/Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/24861712.jpg [title] =>

Za bolje uspjehe liječenja potrebno je poboljšati dostupnost zdravstvenih pregleda

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26723820.jpg [title] =>

Udruga ‘Nismo same‘ proslavila je sedam godina postojanja

Ivana Grgić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/23838264.jpg [title] =>

S njihove ‘zdrave kave‘

Nera Šimić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad sam saznala da bolujem od maligne bolesti i vrlo brzo nakon toga ostala i bez posla, po onoj "Kad ti život da limune, ti napravi limunadu", odlučila sam se angažirati kako bih ukazala na probleme u sustavu i potaknula zajednicu na promjene.

Kazuje to Ivana Kalogjera, osnivačica i predsjednica udruge "Nismo same", koja je ovog mjeseca obilježila sedam godina djelovanja na dobrobit društva, prvenstveno onkoloških pacijentica. Prvo je 7. ožujka 2017. godine pokrenula portal "Nismo same", a na taj dan, dvije godine ranije, završila je u bolnici s dijagnozom duboke venske tromboze.

- Pokazalo se da mi je moje tijelo slalo signale da imam rak, no to nitko nije shvatio, sve dok nisam došla na redoviti rutinski pregled dojki, zabilježila je tada na portalu opisujući situaciju. Portal je pokrenula jer je htjela pomoći, a to kao (nekadašnja) novinarka najbolje zna perom.

Potom je osnovala i istoimenu udrugu, koja je poznata po kontinuiranom razvoju novih inicijativa, a u samo sedam godina rada Ivana i članice "Nismo same" osmislile su brojne projekte s ciljem stvaranja bolje budućnosti za onkološke pacijentice.

- I meni je samoj ponekad teško nabrojiti što smo sve napravile, što trenutačno radimo i što tek planiramo napraviti jer nam dan traje prekratko za sve što bismo željele - odgovara Ivana na pitanje o dosadašnjim postignućima i aktualnostima iz rada udruge.

Široj je javnosti najpoznatiji njihov inovativni projekt prijevoza žena na kemoterapiju "Nisi sama - ideš s nama!", koji kontinuirano provode od 14. ožujka 2018. godine.

- I sama sam liječeći se od raka dojke prošla 16 kemoterapija i 25 zračenja i tada sam uvidjela da je ženama upravo prijevoz jedan od glavnih problema u liječenju, a što im je, primjerice, u Nizozemskoj osigurano policom zdravstvenoga osiguranja - naglašava Ivana.

---

image

Za bolje uspjehe liječenja potrebno je poboljšati dostupnost zdravstvenih pregleda

---

Usluga u čitavoj zemlji

Dodaje kako je istraživanje koje su proveli pokazalo da 10 posto žena oboljelih od raka nema izvora prihoda, njih 50 posto tijekom bolesti nema potporu članova obitelji, a svaka četvrta žena nema riješeno pitanje prijevoza na kemoterapiju i povratka s kemoterapije.

- Kao odgovor na taj problem "Nismo same" su prve u Hrvatskoj uvele socijalnu uslugu taksi-prijevoza onkoloških pacijentica na terapije. Uslugu koju oboljele ne moraju plaćati, već to za njih radi Udruga, koriste žene iz čitave Hrvatske koje se liječe u zagrebačkim bolnicama. Među njima je najviše umirovljenica, no ima i vrlo mladih žena koje paralelno s borbom za život vode i borbu za skrbništvo nad djecom i sl. - pojašnjava nam.

Tijekom proteklih šest godina Udruga je, umjesto zdravstvenog sustava, osigurala i platila 29 tisuća taksi-vožnji za 887 onkoloških pacijentica, u iznosu od 262,5 tisuća eura. To je, kaže, ogroman novac koji je trebalo prikupiti.

- U početku sam maštala o tome kako bi bilo super da takvu uslugu organiziramo barem za 10-ak žena. Ni u snu nisam mogla zamisliti da će se projekt održati toliko godina i da ćemo pomoći stotinama žena. Hvala svima onima koji su nas u tome podržali - ističe Ivana.

 ---

image

‘Putujući s projektom ‘Zdrave kave‘ po Hrvatskoj susrele smo se sa stvarnošću mnogih žena u manjim sredinama kojima je liječenje gotovo pa nemoguće‘

Goran Mehkek/Cropix
---

Kazuje i kako je njihov dugoročni cilj uspostavljanje socijalne usluge taksi- prijevoza na kemoterapiju kao standarda u liječenju u čitavoj državi, po uzoru na praksu u brojnim zapadnoeuropskim državama u kojima je ta usluga dio police zdravstvenog osiguranja, a za što je potrebno više sluha zdravstvenog sustava i lokalnih zajednica, koje bi mogle i trebale takvo što omogućiti u svojim sredinama. Nekima je Udruga već poslužila kao inspiracija pa su s projektima prijevoza onkoloških pacijenata na terapije lani započeli u Rijeci, a od ove godine u Karlovcu i Primorsko-goranskoj županiji.

Sama udruga "Nismo same" inicirala je sastanke s brojnim političarima i odgovornima, među ostalim i s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

---

image

‘Putujući s projektom ‘Zdrave kave‘ po Hrvatskoj susrele smo se sa stvarnošću mnogih žena u manjim sredinama kojima je liječenje gotovo pa nemoguće‘

Goran Mehkek/Cropix
---

- Sam ministar je rekao da je sjajno to što udruga radi, dao nam je svoju podršku i zadužio suradnike da ispitaju na koji nam način Ministarstvo može pomoći. Najavljeni su operativni sastanci, no oni se nikada nisu dogodili. I dalje se nadam da će usluga zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj. Tužno je kad vam žene kažu da bi prekinule s liječenjem da im udruga "Nismo same" nije omogućila besplatan prijevoz na terapije - veli naša sugovornica.

Nekome tko to gleda sa strane možda nije poznato da provođenje tog projekta traži jako puno vremena i truda. Ljudi ne znaju kako je tu jako puno administracije, svaku vožnju treba naručiti, potvrditi, vožnje se često odgađaju pa nerijetko treba mijenjati narudžbe u zadnji čas, tu su i brojni računi za taksi na mjesečnoj bazi koje treba provesti kroz aplikaciju jer "Nismo same" vode evidenciju o svakoj vožnji i potrošenom euru/centu), račune potom treba platiti (riječ je o više od 100 računa svaki mjesec), provesti ih knjigovodstveno, a potom raditi izvještaje za donatore i nadležne institucije.

---

image

Udruga ‘Nismo same‘ proslavila je sedam godina postojanja

Ivana Grgić/Cropix
---

17 humanitarnih akcija

No, prije svega treba prikupiti novac za plaćanje taksi-računa, a za što je udruga dosad organizirala 17 humanitarnih akcija. Sve to iziskuje velik trud pa je to više dobrotvorni angažman ove udruge i njezinih članica koje na tome rade od iznimne vrijednosti za društvo i onkološke pacijentice.

Većinu članica Udruge čine bivše i sadašnje onkološke pacijentice pa se sve kampanje koje provode temelje na osobnom iskustvu. Ivana kazuje kako su tijekom sedam godina rada dobile uvid u živote žena oboljelih od raka, od kojih su mnoge na rubu siromaštva, ali i okupile oko sebe i neke druge vrijedne žene, koje su i same preboljele maligne bolesti, a u "Nismo same" su pronašle sebe i dobar način kako pomoći drugim ženama, ali isto tako i brojne prijatelje i stručnjake koji rado surađuju s "Nismo same".

Pitamo je što su sve do sada pokrenuli. Riječ je, kaže Ivana, o više jedinstvenih projekata. Evo što je navela:

- "Nisi sama - educiraj se uz zdravu kavu s nama", EU projekt koji nam je volonterski napisala bivša onkološka pacijentica Božana Bešlić, a koji smo tijekom 2022. i 2023. provele u 16 gradova diljem Hrvatske s ciljem informiranja, educiranja, povećanja svijesti građana o važnosti prevencije te pružanja podrške onkološkim pacijenticama i njihovim obiteljima. Projekt je okupio više od 600 sudionika i 56 liječnika.

Projekt "U listopadu nosimo roza" provodimo svakog listopada, a u sklopu njega snimile smo edukativan video o samopregledu grudi s pjevačicom Idom Prester.

"Ne odustajem" projekt je podrške ženama oboljelima od metastatskog raka dojke u sklopu kojega je snimljen i video na istoimenu pjesmu Zlatana Stipišića Gibonnija, u obradi Nikše Bratoša i izvedbi mladih pjevačica.

"Book club&more" je projekt koji volonterski vodi naša članica Renata Bačanek i dosad je doveo niz poznatih pisaca u udrugu, a iz projekta je potekla i radionica pisanja s Ivanom Bodrožić.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Projekt "Nisi sama - pitaj bez srama" vodi naša dugogodišnja suradnica, psihijatrica Maja Vukoja iz KBC-a Zagreb.

"Ja sam snaga" izložba je fotografija Vjekoslava Skledara, čiji je cilj destigmatizirati onkološke pacijentice kroz fotografske portrete i emotivne priče deset hrabrih žena koje su se susrele s gubitkom kose tijekom procesa liječenja. Izložba se dosad mogla razgledati u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar, Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb, KBC-u Zagreb, Arena Centru, Velikoj Gorici, Slavonskom Brodu, Mariji Bistrici, ovih dana i u PUO Dom na žalu Preko, a od 3. travnja u Zadru - kazuje Ivana.

Dodaje kako su to tek neki projekti. Predstavnice udruge organizirale su i brojne radionice, sudjelovale su i u desecima akcija, surađivale s brojnim poznatim licima u Hrvatskoj, od humanitarnog buvljaka s poznatima, do brojnih modnih revija, prodajnih i edukativnih akcija.

Dva nova projekta

- Sve su one imale isti cilj - potaknuti žene na brigu o vlastitom zdravlju ili prikupiti potreban novac za pomoć ženama u liječenju. Te iskrene namjere prepoznali su mnogi, zbog čega se danas inicijativama udruge "Nismo same" svi rado odazivaju, bilo da je riječ o poznatim dizajnerima, pjevačima, glumcima ili pak odgovornima u zdravstvenom i socijalnom sustavu - naglašava.

Mnoga poznata lica iz svih sfera društvenog života u Hrvatskoj mogla su se vidjeti i na rođendanu "Nismo same" jer su to, mahom, oni koji podržavaju udrugu, a nerijetko i sami doniraju za akcije i projekte.

- Istina je što kažu da nemam mira i da stalno smišljam nešto novo i uvijek težim tome da udruga "Nismo same" učini još i više i da idemo i sve dalje od prvotne ideje, kada sam htjela pomagati samo s portalom nismosame.com, osiguravajući ženama platformu da se uključe sa svojim pričama i da budemo jedne drugima utjeha i stup snage - naglašava Ivana.

Tako su na proslavi rođendana 7. ožujka u Museum Katran najavile dva nova projekta.

- Prvi projekt je "Niste sami - u spomen mami", preko kojega planiramo pružiti podršku djeci umrlih onkoloških pacijentica, za početak djeci naših autorica, članica i korisnica naših usluga koje su nam stalno u srcu. Taj projekt pokazat će djeci da nisu sama, potrudit ćemo se da osjete ljubav i podršku koja im je bezuvjetno potrebna. Mi smo svim tim ženama obećale da ćemo čuvati uspomenu na njih, a to ćemo najbolje učiniti tako da učinimo nešto korisno i plemenito za njihovu djecu i ispunimo neke od njihovih želja i potreba, kako bismo ih osnažile za posao i život - naglašava.

Drugi je nastavak projekta "Nisi sama, educiraj se uz zdravu kavu s nama", koji se, zbog fizičke izoliranosti otoka, a s ciljem daljnjeg informiranja zajednice, proširuje na hrvatske otoke Ugljan, Cres, Korčulu, ali i druge.

---

image

Tijekom proteklih šest godina Udruga je, umjesto zdravstvenog sustava, osigurala i platila 29 tisuća taksi-vožnji za 887 onkoloških pacijentica, u iznosu od 262,5 tisuća eura

Goran Mehkek/Cropix
---

Iako iza udruge "Nismo same" stoji pokret žena (primjerice, samo njihova Facebook stranica ima više od 57 tisuća pratitelja diljem Hrvatske i regije, a svaki njihov projekt privuče brojne nove pratitelje, prijatelje, suradnike...), većinu projekata operativno odrađuju dopredsjednica Udruge Goranka Perc i predsjednica Ivana Kalogjera. Obje su, kaže Ivana, u projekt "Nismo same" ušle punim srcem, u želji da pomognu svima onima koji se suočavaju s najtežim danima u životu, kada spoznaju da boluju od maligne bolesti i nađu se u nekom labirintu liječenja i borbe s bolešću, ali i sa samima sobom.

- Jako je tu puno posla za dvije osobe. Najveću podršku i snagu u svemu što radimo daju nam upravo oboljele žene koje upućuju udruzi svakoga dana brojne zahvale i dobre želje da ustrajemo na svome putu - ističe Ivana.

Uz pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga onkološkim pacijenticama po uzoru na razvijene zemlje EU-a, strateški cilj Udruge je zagovaranje bolje skrbi društva za onkološke pacijentice, bolje informiranje onkoloških pacijentica, članova njihovih obitelji i građana općenito, kako bi se smanjila smrtnost od raka, kao i zagovaranje promjene dosadašnjih politika, da bi se onkološkim pacijentima osiguralo pravo na rad i na adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

U ovoj udruzi teže društvu jednakih mogućnosti, sa zajamčenim pravima i funkcionalnim sustavom, koji grade motivirani, aktivni i afirmirani građani, s naglaskom na osobe koje se liječe od raka ili su preboljele rak. Procjenjuje se da je takvih u Hrvatskoj više od 250 tisuća.

Kad oboliš - izgubljen si

- Jedan od najvećih problema koji sustav nije riješio je nejednaka dostupnost zdravstvene usluge u cijeloj Hrvatskoj. Putujući s projektom "Zdrave kave" po Hrvatskoj susrele smo se sa stvarnošću mnogih žena u manjim sredinama kojima je liječenje gotovo pa nemoguće. U Slavoniji, u manjim mjestima, žene moraju izdvojiti trećinu ili čak polovinu svoje mirovine da bi ih netko uopće odveo do doktora i liječenja. Kako će one sebi priuštiti liječenje? - ističe Ivana.

Kazuje i kako je druga prepreka činjenica da ljudi još uvijek premalo pažnje poklanjaju vlastitom zdravlju, a ponašaju se i prilično neodgovorno u zakazivanju ili otkazivanju zakazanih pregleda.

---

image

S njihove ‘zdrave kave‘

Nera Šimić/Cropix
---

- Osobno bih uvela sankcije za sve koji ne otkažu pregled jer tim nonšalantnim pristupom ne štete samo sebi, nego i drugima, kojima su oduzeli termin. A ono što, dodatno, ne znaju jest da su time osudili i tehničare koji ih, primjerice, čekaju na mamografiji dojke i koji nisu plaćeni po satu, već po broju obavljenih pregleda. Ti ljudi provode svoje vrijeme izvan radnog vremena kako bi ženama omogućili preglede, a onda dobiju mizerne naknade za to jer se mnoge žene ne pojave na zakazanim pregledima - naglašava Ivana.

Ukratko, za bolje uspjehe liječenja, ističe, potrebno je poboljšati dostupnost zdravstvenih pregleda i liječenja, kao i uvesti uslugu prijevoza za sve kojima je to sada onemogućeno, a onda natjerati i ljude da se odazivaju na preventivne i druge preglede. Hrvatska je još uvijek među vodećima na listi visoke smrtnosti od malignih bolesti, a jedan je od glavnih razloga upravo u kasnom otkrivanju raka.

- I to se pod hitno mora promijeniti. Dodala bih još jednu stvar, a to je da nam je i sustav plana liječenja i oporavka loš i da se i na tome itekako treba raditi. Naime, kad oboliš, najčešće si izgubljen, nema protokola o tome gdje se, kada i kome trebaš javiti i nema jasnog plana tvoga liječenja. U praksi to znači da se najuspješnije liječe oni koji imaju debele veze ili novac - zaključuje Ivana Kalogjera, predsjednica udruge "Nismo same".

---

image

‘Tužno je kad vam žene kažu da bi prekinule s liječenjem da im udruga "Nismo same" nije omogućila besplatan prijevoz na terapije‘

/Shutterstock
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix /Shutterstock Ivana Grgić/Cropix Nera Šimić/Cropix
Goran Mehkek/Cropix

Ivana Kalogjera: Sustav plana liječenja i oporavka nam je loš

Goran Mehkek/Cropix

Tijekom proteklih šest godina Udruga je, umjesto zdravstvenog sustava, osigurala i platila 29 tisuća taksi-vožnji za 887 onkoloških pacijentica, u iznosu od 262,5 tisuća eura

Goran Mehkek/Cropix

‘Putujući s projektom ‘Zdrave kave‘ po Hrvatskoj susrele smo se sa stvarnošću mnogih žena u manjim sredinama kojima je liječenje gotovo pa nemoguće‘

Goran Mehkek/Cropix

Ivana Kalogjera liječeći od raka dojke prošla je 16 kemoterapija i 25 zračenja

/Shutterstock

‘Tužno je kad vam žene kažu da bi prekinule s liječenjem da im udruga ”Nismo same” nije omogućila besplatan prijevoz na terapije‘


Za bolje uspjehe liječenja potrebno je poboljšati dostupnost zdravstvenih pregleda

Ivana Grgić/Cropix

Udruga ‘Nismo same‘ proslavila je sedam godina postojanja

Nera Šimić/Cropix

S njihove ‘zdrave kave‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/sama-je-prosla-pakao-pa-postala-heroina-zena-oboljelih-od-raka-njezini-projekti-i-energija-su-cudo-brojke-sve-govore-1375053 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=54abf1c10620e4c15032cc366a78ddd499c77a9b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sama+je+pro%C5%A1la+pakao+pa+postala+heroina+%C5%BEena+oboljelih+od+raka%21+Njezini+projekti+i+energija+su+%C4%8Dudo%2C+brojke+sve+govore&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fsama-je-prosla-pakao-pa-postala-heroina-zena-oboljelih-od-raka-njezini-projekti-i-energija-su-cudo-brojke-sve-govore-1375053 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fsama-je-prosla-pakao-pa-postala-heroina-zena-oboljelih-od-raka-njezini-projekti-i-energija-su-cudo-brojke-sve-govore-1375053 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘NISMO SAME‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Zdravlje‘NISMO SAME‘

Sama je prošla pakao pa postala heroina žena oboljelih od raka! Njezini projekti i energija su čudo, brojke sve govore

Piše Ljubica Vuko
24. ožujka 2024. - 18:04

Kad sam saznala da bolujem od maligne bolesti i vrlo brzo nakon toga ostala i bez posla, po onoj "Kad ti život da limune, ti napravi limunadu", odlučila sam se angažirati kako bih ukazala na probleme u sustavu i potaknula zajednicu na promjene.

Kazuje to Ivana Kalogjera, osnivačica i predsjednica udruge "Nismo same", koja je ovog mjeseca obilježila sedam godina djelovanja na dobrobit društva, prvenstveno onkoloških pacijentica. Prvo je 7. ožujka 2017. godine pokrenula portal "Nismo same", a na taj dan, dvije godine ranije, završila je u bolnici s dijagnozom duboke venske tromboze.

- Pokazalo se da mi je moje tijelo slalo signale da imam rak, no to nitko nije shvatio, sve dok nisam došla na redoviti rutinski pregled dojki, zabilježila je tada na portalu opisujući situaciju. Portal...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 22:06