stdClass Object ( [id] => 630673 [title] => 'Vidiš li da imam brkove?' pitala me potiho kolegica i otvorila 'Pandorinu kutiju' intimnih priznanja sa svih strana; U splitskim ljekarnama nam potvrđuju da vlada prava jagma za ovim preparatima [alias] => 39-vidis-li-da-imam-brkove-39-pitala-me-potiho-kolegica-i-otvorila-39-pandorinu-kutiju-39-intimnih-priznanja-sa-svih-strana-u-splitskim-ljekarnama-nam-potvrduju-da-vlada-prava-jagma-za-ovim-preparatima [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

“Uočila sam tamnu liniju iznad gornje usne. Najprije sam se uvjeravala da umišljam, a onda mi je bliski prijatelj, kojeg nisam vidjela duže vrijeme, priznao da se jasno vidi! Uhvatila me panika! Google je davao samo jedan odgovor”, početak je "beauty" drame koju zadnjih tjedana proživljava kolegica iz redakcije.

Naša Ivana, naime, kao i brojne Dalmatinke, uostalom i brojne žene diljem svijeta koje su blagoslovljene svim blagodatima života na moru i uživanjima u suncu, muku muči s - melazmom.

Upravo to odgovor je koji joj je doktor Google ponudio, kasnije to isto potvrdila prava liječnica, dermatologinja.

Melazma, nepoželjna hiperpigmentacija koja najčešće zahvaća nadusnicu, ali nisu isključeni ni ostali dijelovi lica (sljepoočnice, čelo i dio obraza ispod očiju) javlja se najčešće kao posljedica pretjeranog izlaganja suncu, a kod nekih se razvije u trudnoći ili pak nakon poroda.

Ivana: Puder ne pomaže

“Budući da su kod mene oba faktora bila u igri, i sunce i nedavna trudnoća, ne znam što je točno potaknulo hiperpigmentaciju.

No čim sam primijetila ‘fleku’, otišla sam u ljekarnu, tamo su mi preporučili da ne koristim nikakve kreme za izbjeljivanje dok ima sunca...

Dali su mi samo zaštitnu kremu s faktorom 50 koju sada koristim svaki dan. Početkom listopada sam počela koristiti i kremu koja pomaže izjednačavanju tena, ako ona ne pomogne, tražit ću neka druga rješenja.

Problem je što ne postoji ni puder koji bi dobro pokrio to područje. Većina ih samo još istakne mrlje!”, govori nam Ivana dobro poznatu priču.

Mnoge su se Splićanke uvjerile u to isto. Nema pudera koji bi mogao prekriti nepoželjnu fleku, dapače, od nje postaje siva i vidljiva, nešto poput “brka”, rekli bi neki šaljivci.

U splitskim ljekarnama, naime, potvrđuju zaposlenici, nisu imali nikad više upita u vezi krema koje bi brzinski izbijelile štetu nastalu suncem.

A pojava ovog neestetskog problema je, nažalost, sve šira - upozorenja kako su sunčeve zrake “sve opasnije” nisu uzalud, a to su mnoge osjetile i na vlastitoj koži.

Tamne mrlje iznad nadusnice pritom zadaju najveće glavobolje.

“Ja, kao, imam sreće, pa svoju hiperpigmentaciju mogu sakriti franzetama, jer joj je epicentar na čelu” - smije se kolegica Marijana, koja već tjednima slaže financijsku konstrukciju kako pokriti tretmane bez kojih se neće uspjeti, barem dijelom, riješiti mrskih mrlja koje su se, zaštitnim faktorima usprkos, intenzivirale na koži tijekom ljeta.

Marijana: ‘Franzete’ spasa

“Spasonosne” šiške pokazale su se, naime, i kao problem, jer je previše vjerovala u njihovu zaštitu, pa bi znala preskočiti obilatije nanošenje kreme s visokim zaštitnim faktorom i na taj dio lica.

“A i bit ću iskrena, ide malo na živce svaki dan mastit kosu svim tim mazalicama...” - priznaje skrušeno.

Prva asocijacija na mazalice nam je uvijek kolegica Divna, pa smo se uputile i do njezina radnoga mjesta. Dežurna enciklopedija kad su u pitanju proizvodi za njegu kože i sastav proizvoda, kao iz topa ispaljuje:

“Hiperpigmentacijske mrlje na obrazima imam već godinama. Srećom su samo površinske i nisu prevelike, a uzrokovane su, koliko mi se čini, samo suncem. No, idu mi na živce i prije dvije godine sam se odlučila uhvatiti se u koštac s njima. Ali, konačnu pobjedu još nisam izvojevala.

Događa mi se, priznajem, često da iziđem iz kuće bez kreme s visokim SPF-om ili da na plaži zaboravim obnoviti zaštitu. I to se, nažalost, odmah vidi.

A čime se borim protiv fleka? Serumima s C vitaminom, proizvodima s niacinamidom i nakon ljeta AHA kiselinom, a planiram kupiti i retinol. Izbjeljivanje ne ide brzo, ali se pomaci ipak vide. I što nije zanemarivo - za sve to ne treba puno novca jer se aktivni sastojci koje sam spomenula danas mogu naći po vrlo povoljnim cijenama”, naša će ekspertica.

Jesen je pravo vrijeme za liječenje

Oni koji su se proteklih mjeseci rado izlagali suncu i u tome pretjerivali, često bez odgovarajuće zaštite, sada na koži primjećuju posljedice u vidu pjegica ili tamnih mrlja, i to baš na dijelovima tijela na kojima su one najmanje poželjne, na čelu, obrazima, iznad usnica, na vratu, rukama.... ili se na nekim dijelovima tijela pigment potpuno izgubio.

Riječ je o melazmi i vitiligu, a jesen je vrijeme kada se ove neugodne, najčešće benigne promjene liječe, potvrdila nam je i prof. dr. sc. Neira Puizina Ivić, pročelnica Klinike za dermatologiju splitskog KBC-a, ali i pojasnila o zašto dolazi do poremećaja pigmentacije i otkrila kako se ove promjene liječe.

Što je melazma?


- Melazma ili hloazma (ili trudničke pjege) stečene su promjene u vidu tamnije pigmentacije lica i vrata. Obično se javlja u osoba koje imaju nasljednu predispoziciju.

Pigmentacija se razvija postupno i polagano, bez prethodnih upalnih znakova. Riječ je o pojačanoj aktivnosti stanica koje proizvode pigment u površnim dijelovima kože - melanocitima, ili je pak pigment iz nepoznatih razloga iz površnih slojeva kože „propao“ u dublje slojeve, gdje su ga „pojele“ određene upalne stanice.

Pored ovih dviju formi postoji i miješani tip, što je važno naglasiti, jer ni tretman ni prognoze jedne i druge vrste nije jednak. Najčešće su zahvaćeni čelo, obrazi i gornja usna.

Nastaje često u trudnica između četvrtog i šestog mjeseca trudnoće, nestaje nakon poroda, te sa svakom idućom trudnoćom melazma može biti tamnija.

Ova promjena pogađa i žene koje koriste hormonsku terapiju, bilo kao kontracepciju, bilo kao hormonsku nadomjesnu terapiju.

Mogu li se melazme uspješno liječiti?

- Terapija se sastoji od pripravaka koji izbjeljuju kožu; to su 2 do 4-postotni hidrokinon, derivati A vitamina i niske doze kortikosteroida, koji se tijekom noći stavljaju na tamnija područja.

Hidrokinon iritans često izaziva i kontaktni alergijski dermatitis, pa ga treba obustaviti ili prorijediti upotrebu pojave li se crvenilo i mjehurići.

Preporučuje se tijekom dana koristiti i kreme sa zaštitnim faktorima, i to počevši od ožujka pa do rujna. Ulogu zaštitnog faktora može imati i dobar tekući puder.

Melazme čiji je uzrok pigment u površnim dijelovima kože relativno brzo i lako odgovaraju na terapiju, za razliku od onih kojima je uzrok propadanje pigmenta u dublje slojeve.

Pomažu li izbjeljivanje i dermoabrazija?

- Pomažu preparati za izbjeljivanje, ali se moraju primjenjivati mjesecima da bi se uočio pozitivan učinak. Preparati vitamina A se također preporučuju tijekom noći, a imaju za cilj postupno ljuštenje kože, smanjivanje pigmentacije i olakšavanje djelovanja krema s hidrokinonom.

Djelovanje krema s derivatom vitamina A vidi se tek nakon nekoliko mjeseci. Katkada se preporučuje površna dermoabrazija pilinzima, i to isključivo tijekom jesenskih i zimskih mjeseci.

Javorka Luetić

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUGO LJETO I POSLJEDICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-10-30 13:28:11 [created_by] => 3142 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-10-31 22:12:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-10-30 14:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 127 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/10/30/Zdrava srijeda/12046868.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1281" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14914002 Threads: 3 Questions: 3141940748 Slow queries: 7005467 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234809209 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zdravlje/39-vidis-li-da-imam-brkove-39-pitala-me-potiho-kolegica-i-otvorila-39-pandorinu-kutiju-39-intimnih-priznanja-sa-svih-strana-u-splitskim-ljekarnama-nam-potvrduju-da-vlada-prava-jagma-za-ovim-preparatima-630673 [printLink] => /mozaik/zdravlje/39-vidis-li-da-imam-brkove-39-pitala-me-potiho-kolegica-i-otvorila-39-pandorinu-kutiju-39-intimnih-priznanja-sa-svih-strana-u-splitskim-ljekarnama-nam-potvrduju-da-vlada-prava-jagma-za-ovim-preparatima-630673?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 455960 [name] => melazma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => melazma [link] => /tag/melazma ) [1] => stdClass Object ( [id] => 498594 [name] => hiperpigmentacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hiperpigmentacija [link] => /tag/hiperpigmentacija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 512914 [name] => dr. Neira Puizina Ivić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-neira-puizina-ivic [link] => /tag/dr-neira-puizina-ivic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUGO LJETO I POSLJEDICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Vidiš li da imam brkove?' pitala me potiho kolegica i otvorila 'Pandorinu kutiju' intimnih priznanja sa svih strana; U splitskim ljekarnama nam potvrđuju da vlada prava jagma za ovim preparatima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3142 [name] => Jelena Vrcelj [username] => jelena-vrcelj [email] => jelena-vrcelj@sd.hr [password] => $2y$10$c9AzlvSFOEGqs2Fct8wnEuNu8B7reprxSnoN0nCg5vuGSv8M7vZeW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jelena-vrcelj-3142 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1660 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/e2a652302961d0256cca2c5358c37070?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/30/Zdrava srijeda/12046868.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/30/Zdrava srijeda/12046868.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

“Uočila sam tamnu liniju iznad gornje usne. Najprije sam se uvjeravala da umišljam, a onda mi je bliski prijatelj, kojeg nisam vidjela duže vrijeme, priznao da se jasno vidi! Uhvatila me panika! Google je davao samo jedan odgovor”, početak je "beauty" drame koju zadnjih tjedana proživljava kolegica iz redakcije.

Naša Ivana, naime, kao i brojne Dalmatinke, uostalom i brojne žene diljem svijeta koje su blagoslovljene svim blagodatima života na moru i uživanjima u suncu, muku muči s - melazmom.

Upravo to odgovor je koji joj je doktor Google ponudio, kasnije to isto potvrdila prava liječnica, dermatologinja.

Melazma, nepoželjna hiperpigmentacija koja najčešće zahvaća nadusnicu, ali nisu isključeni ni ostali dijelovi lica (sljepoočnice, čelo i dio obraza ispod očiju) javlja se najčešće kao posljedica pretjeranog izlaganja suncu, a kod nekih se razvije u trudnoći ili pak nakon poroda.

Ivana: Puder ne pomaže

“Budući da su kod mene oba faktora bila u igri, i sunce i nedavna trudnoća, ne znam što je točno potaknulo hiperpigmentaciju.

No čim sam primijetila ‘fleku’, otišla sam u ljekarnu, tamo su mi preporučili da ne koristim nikakve kreme za izbjeljivanje dok ima sunca...

Dali su mi samo zaštitnu kremu s faktorom 50 koju sada koristim svaki dan. Početkom listopada sam počela koristiti i kremu koja pomaže izjednačavanju tena, ako ona ne pomogne, tražit ću neka druga rješenja.

Problem je što ne postoji ni puder koji bi dobro pokrio to područje. Većina ih samo još istakne mrlje!”, govori nam Ivana dobro poznatu priču.

Mnoge su se Splićanke uvjerile u to isto. Nema pudera koji bi mogao prekriti nepoželjnu fleku, dapače, od nje postaje siva i vidljiva, nešto poput “brka”, rekli bi neki šaljivci.

U splitskim ljekarnama, naime, potvrđuju zaposlenici, nisu imali nikad više upita u vezi krema koje bi brzinski izbijelile štetu nastalu suncem.

A pojava ovog neestetskog problema je, nažalost, sve šira - upozorenja kako su sunčeve zrake “sve opasnije” nisu uzalud, a to su mnoge osjetile i na vlastitoj koži.

Tamne mrlje iznad nadusnice pritom zadaju najveće glavobolje.

“Ja, kao, imam sreće, pa svoju hiperpigmentaciju mogu sakriti franzetama, jer joj je epicentar na čelu” - smije se kolegica Marijana, koja već tjednima slaže financijsku konstrukciju kako pokriti tretmane bez kojih se neće uspjeti, barem dijelom, riješiti mrskih mrlja koje su se, zaštitnim faktorima usprkos, intenzivirale na koži tijekom ljeta.

Marijana: ‘Franzete’ spasa

“Spasonosne” šiške pokazale su se, naime, i kao problem, jer je previše vjerovala u njihovu zaštitu, pa bi znala preskočiti obilatije nanošenje kreme s visokim zaštitnim faktorom i na taj dio lica.

“A i bit ću iskrena, ide malo na živce svaki dan mastit kosu svim tim mazalicama...” - priznaje skrušeno.

Prva asocijacija na mazalice nam je uvijek kolegica Divna, pa smo se uputile i do njezina radnoga mjesta. Dežurna enciklopedija kad su u pitanju proizvodi za njegu kože i sastav proizvoda, kao iz topa ispaljuje:

“Hiperpigmentacijske mrlje na obrazima imam već godinama. Srećom su samo površinske i nisu prevelike, a uzrokovane su, koliko mi se čini, samo suncem. No, idu mi na živce i prije dvije godine sam se odlučila uhvatiti se u koštac s njima. Ali, konačnu pobjedu još nisam izvojevala.

Događa mi se, priznajem, često da iziđem iz kuće bez kreme s visokim SPF-om ili da na plaži zaboravim obnoviti zaštitu. I to se, nažalost, odmah vidi.

A čime se borim protiv fleka? Serumima s C vitaminom, proizvodima s niacinamidom i nakon ljeta AHA kiselinom, a planiram kupiti i retinol. Izbjeljivanje ne ide brzo, ali se pomaci ipak vide. I što nije zanemarivo - za sve to ne treba puno novca jer se aktivni sastojci koje sam spomenula danas mogu naći po vrlo povoljnim cijenama”, naša će ekspertica.

Jesen je pravo vrijeme za liječenje

Oni koji su se proteklih mjeseci rado izlagali suncu i u tome pretjerivali, često bez odgovarajuće zaštite, sada na koži primjećuju posljedice u vidu pjegica ili tamnih mrlja, i to baš na dijelovima tijela na kojima su one najmanje poželjne, na čelu, obrazima, iznad usnica, na vratu, rukama.... ili se na nekim dijelovima tijela pigment potpuno izgubio.

Riječ je o melazmi i vitiligu, a jesen je vrijeme kada se ove neugodne, najčešće benigne promjene liječe, potvrdila nam je i prof. dr. sc. Neira Puizina Ivić, pročelnica Klinike za dermatologiju splitskog KBC-a, ali i pojasnila o zašto dolazi do poremećaja pigmentacije i otkrila kako se ove promjene liječe.

Što je melazma?


- Melazma ili hloazma (ili trudničke pjege) stečene su promjene u vidu tamnije pigmentacije lica i vrata. Obično se javlja u osoba koje imaju nasljednu predispoziciju.

Pigmentacija se razvija postupno i polagano, bez prethodnih upalnih znakova. Riječ je o pojačanoj aktivnosti stanica koje proizvode pigment u površnim dijelovima kože - melanocitima, ili je pak pigment iz nepoznatih razloga iz površnih slojeva kože „propao“ u dublje slojeve, gdje su ga „pojele“ određene upalne stanice.

Pored ovih dviju formi postoji i miješani tip, što je važno naglasiti, jer ni tretman ni prognoze jedne i druge vrste nije jednak. Najčešće su zahvaćeni čelo, obrazi i gornja usna.

Nastaje često u trudnica između četvrtog i šestog mjeseca trudnoće, nestaje nakon poroda, te sa svakom idućom trudnoćom melazma može biti tamnija.

Ova promjena pogađa i žene koje koriste hormonsku terapiju, bilo kao kontracepciju, bilo kao hormonsku nadomjesnu terapiju.

Mogu li se melazme uspješno liječiti?

- Terapija se sastoji od pripravaka koji izbjeljuju kožu; to su 2 do 4-postotni hidrokinon, derivati A vitamina i niske doze kortikosteroida, koji se tijekom noći stavljaju na tamnija područja.

Hidrokinon iritans često izaziva i kontaktni alergijski dermatitis, pa ga treba obustaviti ili prorijediti upotrebu pojave li se crvenilo i mjehurići.

Preporučuje se tijekom dana koristiti i kreme sa zaštitnim faktorima, i to počevši od ožujka pa do rujna. Ulogu zaštitnog faktora može imati i dobar tekući puder.

Melazme čiji je uzrok pigment u površnim dijelovima kože relativno brzo i lako odgovaraju na terapiju, za razliku od onih kojima je uzrok propadanje pigmenta u dublje slojeve.

Pomažu li izbjeljivanje i dermoabrazija?

- Pomažu preparati za izbjeljivanje, ali se moraju primjenjivati mjesecima da bi se uočio pozitivan učinak. Preparati vitamina A se također preporučuju tijekom noći, a imaju za cilj postupno ljuštenje kože, smanjivanje pigmentacije i olakšavanje djelovanja krema s hidrokinonom.

Djelovanje krema s derivatom vitamina A vidi se tek nakon nekoliko mjeseci. Katkada se preporučuje površna dermoabrazija pilinzima, i to isključivo tijekom jesenskih i zimskih mjeseci.

Javorka Luetić

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/39-vidis-li-da-imam-brkove-39-pitala-me-potiho-kolegica-i-otvorila-39-pandorinu-kutiju-39-intimnih-priznanja-sa-svih-strana-u-splitskim-ljekarnama-nam-potvrduju-da-vlada-prava-jagma-za-ovim-preparatima-630673 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7bde4bc18d9ebb792c52e3f87eba4cdb96d74f66 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BVidi%C5%A1+li+da+imam+brkove%3F%26%23039%3B+pitala+me+potiho+kolegica+i+otvorila+%26%23039%3BPandorinu+kutiju%26%23039%3B+intimnih+priznanja+sa+svih+strana%3B++U+splitskim+ljekarnama+nam+potvr%C4%91uju+da+vlada+prava+jagma+za+ovim+preparatima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2F39-vidis-li-da-imam-brkove-39-pitala-me-potiho-kolegica-i-otvorila-39-pandorinu-kutiju-39-intimnih-priznanja-sa-svih-strana-u-splitskim-ljekarnama-nam-potvrduju-da-vlada-prava-jagma-za-ovim-preparatima-630673 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2F39-vidis-li-da-imam-brkove-39-pitala-me-potiho-kolegica-i-otvorila-39-pandorinu-kutiju-39-intimnih-priznanja-sa-svih-strana-u-splitskim-ljekarnama-nam-potvrduju-da-vlada-prava-jagma-za-ovim-preparatima-630673 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUGO LJETO I POSLJEDICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeDUGO LJETO I POSLJEDICE

'Vidiš li da imam brkove?' pitala me potiho kolegica i otvorila 'Pandorinu kutiju' intimnih priznanja sa svih strana; U splitskim ljekarnama nam potvrđuju da vlada prava jagma za ovim preparatima

30. listopada 2019. - 15:41

“Uočila sam tamnu liniju iznad gornje usne. Najprije sam se uvjeravala da umišljam, a onda mi je bliski prijatelj, kojeg nisam vidjela duže vrijeme, priznao da se jasno vidi! Uhvatila me panika! Google je davao samo jedan odgovor”, početak je "beauty" drame koju zadnjih tjedana proživljava kolegica iz redakcije.

Naša Ivana, naime, kao i brojne Dalmatinke, uostalom i brojne žene diljem svijeta koje su blagoslovljene svim blagodatima života na moru i uživanjima u suncu, muku muči s - melazmom.

Upravo to odgovor je koji joj je doktor Google ponudio, kasnije to isto potvrdila prava liječnica, dermatologinja.

Melazma, nepoželjna hiperpigmentacija koja najčešće zahvaća nadusnicu, ali nisu isključeni ni ostali dijelovi lica (sljepoočnice, čelo i dio obraza ispod očiju) javlja se najčeš...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 01:57