StoryEditor
PutovanjaPROLJEĆE U PROVANSI

Nestvarna sela na brežuljcima uz strme stijene: istražite najljepša francuska mjestašca

11. svibnja 2017. - 12:47

Prizore s dokumentaraca koji prilično vjerno dočaravaju kako izgleda Provansa, posebno u vrijeme cvatnje lavande od lipnja do kolovoza, danas možete doživjeti iz prve ruke i puno lakše nego što mislite. Dalmatinci se više ne moraju truckati busom preko pola zemlje da bi se još desetak sati vozili do juga Francuske.

Prilično gospodski možete za samo sat i pol iz Zadra sletjeti u Marseilleu, povratnu kartu u idućim mjesecima platiti manje od 100 eura, dok se i povoljan smještaj, bilo da je riječ o hotelu ili apartmanu, lako može naći u samom centru. Taj lučki grad, drugi po veličini u Francuskoj s nešto manje od milijun stanovnika, idealno je polazište za izlete i razgledanje nadaleko poznate Provanse.

No, zadržimo se najprije na samom Marseilleu, koji je zahvaljujući tituli europske prijestolnice kulture iz 2013. doživio pravi procvat u kojem se ima što vidjeti. Odmah treba razriješiti dileme koje se tiču sigurnosti jer se taj bastion multikulturalizma često etiketira kao opasan.

Kao što je slučaj sa svim metropolama, turisti nemaju što tražiti u rubnim dijelovima s pretežno siromašnim stanovništvom, gdje se, realno, svašta može dogoditi. No, nema mjesta za strah ako se krećete starim i turističkim dijelovima grada te, naravno, pripazite na svoje dragocjenosti. Ljudi su srdačni i nasmiješit će vam se čim ih pogledate, te će vam, iako loše barataju engleskim jezikom, pokušati pomoći "rukama i nogama".

Šetnja Starom lukom

Nezaobilazna je šetnja Starom lukom, koja se kroz stoljeće i danas smatra najvažnijom francuskom lukom, a njezini novoizgrađeni dijelovi i dalje su gospodarski važni.

Šetnje tipično mediteranskim strmim ulicama četvrti Le Panier oduševit će one koji padaju na takav šarm, ali morat će se naviknuti na prizor smeća, kojega ima gotovo na svakom koraku. Ljubitelji plodova mora oduševit će se izborom takvih delikatesa, od kojih svakako treba izdvojiti bouillabaisse, jelo od nekoliko vrsta ribe koje su nekada jeli i spravljali siromašni ribari, a danas se smatra gastronomskom poslasticom.

Lako se može doći i do crkve Notre dame de la Garde, smještene na malom brdu, koja se također smatra simbolom grada, a knjigoljupci neće zaobići obližnji otok na kojem se nalazi dvorac If, gdje se odvijala radnja Dumasova romana "Grof Monte Cristo" u tamnicama nekad zloglasnog zatvora poznatog u cijeloj Francuskoj. No, to je samo dio onoga što taj mediteranski grad nudi, a idealno je polazište za izlete po selima i malim mjestima Provanse.

Jedna je varijanta da uzmete rent-a-car i samostalno se zaputite u nepoznato, no potpisnica ovih redaka svakako bi vam preporučila da se prepustite u ruke profesionalca, odete na stranice gradske Turističke zajednice i odabere neku od tura koje nude njihove agencije.

Najljepša francuska sela

Za stotinjak eura po osobi, u jednom danu možete obići sela Luberona, od kojih se čak nekoliko nalazi na prestižnom popisu najljepših francuskih sela, na koji mogu dospjeti samo ako ispunjavaju stroge kriterije. Na vrhu te liste je Gordes, selo smješteno na brežuljku čije su kuće prislonjene uz strme stijene, a njegov nestvaran izgled privukao je i brojne svjetske zvijezde koje su tu odlučile kupiti vikendice. U blizini je i samostan Abbey de Senanque, gdje redovnici čuvaju stoljetnu tradiciju uzgoja lavande, pa se njihova polja nalaze na razglednicama i suvenirima kakve u Provansi možete kupiti na svakom koraku, kao i sapune koji vas mame svojim mirisima i razigranim pakiranjima.

Barem jedan dan rezervirajte za posjet Aix en Provenceu, koji je od Marseillesa udaljen samo pola sata autobusom, za što ćete u oba smjera izdvojiti 10 eura. Taj grad veličine Splita osnovali su stari Rimljani zbog izvora termalnih voda, danas je oličenje francuskog grada u kojem žive brojni studenti i mladi, a poznat je i po uličnom festivalu koji se odvija u lipnju. Na sve ćete probleme brzo zaboraviti kad se prepustite šetnji niz široku ulicu Cours Mirabeau pa se popnete u stari dio grada, isprepleten uličicama, trgovima s fontanama, malenim trgovinama i kafićima.

Pjace s tržnicama u popodnevnim se satima pretvaraju u velike štekate s uličnim sviračima, a izbora ima i za one željne noćnih provoda. Mnogi će se zaputiti prema Avignonu, poznatom po Papinskoj palači iz vremena kad je tu stolovao čelnik Katoličke crkve, ili Arlesu, gdje su i danas sačuvane brojne antičke građevine. Ovisno o afinitetima, možete odabrati jednodnevni izlet i vidjeti barem nekoliko od tih lokacija, te imati dovoljno vremena da upijete atmosferu i doživite ono što ste prije samo mogli gledati na malim ekranima.

Što se pak troškova usluga i hrane tiče, dolazak u takvu destinaciju očekivano podrazumijeva nešto više cijene. Dobra je vijest da ćete uz kavu sigurno dobiti čašu vode, i neće vas čudno gledati ako je pomalo ispijate, sjedite i upijate zrake sunce. Baš kako i priliči nama s Mediterana.

Francuska peciva

Francuska peciva nadaleko su poznata pa "kopije" možemo pronaći na svim krajevima svijeta. No, nema baš puno prilika da kušate tradicionalni kolačić Madeleine, koji je zahvaljujući piscu Marcelu Proustu postao metafora za sjećanja na djetinjstvo. Taj biskvitni kolačić u obliku školjke nećete tako lako ni dobro napraviti kod kuće, pa ga svakako ne smijete propustiti kušati u izvornom okruženju.


Hladni mistral

Da nismo tako posebni po svojoj buri, brzo se uvjere oni koji za vrijeme posjeta jugu Francuske osjete snagu tog jednako jakog i hladnog vjetra pod nazivom mistral. Provansalci dobro znaju da taj sjeverozapadnjak puše najmanje tri dana bez prestanka, sa sobom nosi pad temperature, ali i vedro i plavo nebo.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 04:30