StoryEditor
Prostorijaevo na što paziti

Razmišljate o kupnji sušilice za rublje, ali niste sigurni je li bolje uzeti dva odvojena stroja ili kombiniranu verziju? Uklanjamo sve dvojbe

21. siječnja 2021. - 19:53
Shutterstock 

Brzi tempo modernog života mnogima ostavlja premalo vremena za kućanske poslove poput pranja i vješanja rublja. Zašto ne bismo potrošili dragocjenih dvadeset minuta koje inače trošimo na ove poslove za odmor ili neke druge korisne aktivnosti?

Uz pomoć sušilice rublja odjeća može biti suha i spremna za upotrebu u nekoliko minuta, pogotovo u zimskim mjesecima, kada su vremenske prilike nestabilne. Neke komade odjeće uopće neće trebati glačati, a svi budu mekani na dodir.

Iako sušilice rublja stoje na listi velikih potrošača energije jer koriste alarmantnu količinu energije za zagrijavanje zraka unutar uređaja, s druge strane postoje uštede koje to mogu itekako kompenzirati. I ne troše sve sušilice jednako.

Vrijeme: uštedjet ćete vrijeme koje ste inače proveli vješajući rublje i možete ga posvetiti sebi ili druženju sa svojim najdražima. Odjeća će za kratko vrijeme biti suha, veći dio se neće morati glačati, jer moderne sušilice imaju odgovarajuću postavku stroja koja to dopušta.

Prostor: ako nemate velik stan ili vrijeme ne pogoduje sušenju odjeće na otvorenom, klasična rešetka za sušenje može zauzeti velik dio vašeg životnog prostora, pogotovo kada sušite veće komade odjeće ili posteljinu. Sušilica, za razliku od toga, ne zauzima puno prostora. U stanu joj lako možete dati mjesto na kojem će biti jedva primjetna i gdje će se stopiti s ostatkom namještaja.

Električna energija: sušilice s toplinskom pumpom recikliraju vrući zrak za zagrijavanje, koji se zatim koristi za sušenje. Time se štedi do 40 posto električne energije.

Novac: budući da će potrošnja električne energije biti manja, bit će manji i račun za struju. Uz to, uštedjet ćete i novac za kupnju nove odjeće, jer ona koju već imate ostat će bolje očuvana nakon sušenja u sušilici rublja - čak i ona najdelikatnija, poput vunenih džempera ili svilenih bluza. Sušilica je izvrstan izbor i za zimske jakne s punjenjem, jer se ono neće deformirati nego će ostati prozračno.

Energija: s vremenom ćete također uštedjeti energiju i imat ćete je priliku preusmjeriti, recimo, na vježbanje.

Na koncu, sušilice s toplinskom pumpom nisu glasne, tako da vam nikakva buka neće remetiti mir.

image
Shutterstock 

Stroj za pranje-sušenje ili pranje i sušenje

Jeste li u dilemi hoćete li kupiti dva odvojena stroja ili se odlučiti za kombiniranu verziju? Udruga potrošača Slovenije (ZPS) nedavno je napravila analizu prednosti i nedostataka perilica-sušilica u usporedbi s dva odvojena stroja.

Kako se pokazalo, kombinirani stroj prikladno je rješenje samo u slučaju kada nemamo mjesta za dva odvojena stroja. Kupnja perilice-sušilice rublja doista je povoljnija, ali kombinirani strojevi vrlo su energetski intenzivni, što znači da će troškovi uporabe biti veći nego kod dva zasebna stroja.

Perilica-sušilica u osnovi je perilica rublja s dodanom sušilicom, koja je namijenjena samo povremenom, a ne svakodnevnom sušenju. Bubanj u sušilici je znatno veći i nježniji za rublje od bubnja u perilici-sušilici rublja.

Ukratko, što je pokazala usporedba strojeva u smislu racionalnosti, potrošnje energije, rezultata pranja i pouzdanosti?

Racionalnost: pranje i sušenje u kombiniranom stroju traje dugo jer se procesi odvijaju uzastopno. Kapacitet sušenja je manji od kapaciteta pranja, pa se u perilici-sušilici rublja, kada se napuni do vrha, mora sušiti u dva navrata ili staviti manje rublja u stroj u vrijeme pranja - samo onoliko koliko stroj može osušiti.

Potrošnja: kombinirani strojevi troše više energije od strojeva za pranje i sušenje, posebno vode. Većina strojeva također treba vodu za sušenje. Rezultati pranja su usporedivi, dok je za sušenje to teško reći. Analiza je pokazala da je rublje nakon sušenja bilo više zgužvano i neravnomjerno sušeno u kombiniranim strojevima nego u samostalnoj sušilici.

Pouzdanost

ZPS napominje da su perilice rublja i sušilice na posljednjem mjestu što se tiče pouzdanosti među svim kućanskim aparatima. Defekti su obično rezultat tehnologije sušenja - voda obično ispire sitna tekstilna vlakna koja se oslobađaju tijekom sušenja, ali ako to ispiranje nije dovoljno učinkovito, dolazi do kvarova. Popravci su obično prilično česti, što nije niti neobično, s obzirom na to da se u jednom nalaze dva stroja.

Ukratko: odaberite perilicu i sušilicu rublja samo u dva slučaja - ako ćete sušiti samo povremeno ili ako zbog ograničenja prostora nije moguće imati zasebnu perilicu i sušilicu rublja. Također razmislite o postavljanju sušilice na perilicu rublja. Bolji, tehnološki napredniji kombinirani strojevi koštaju otprilike jednako kao dva odvojena stroja višeg cjenovnog razreda, zaključuje Slovenska udruga potrošača u svojoj usporedbi.

Što s tekstilnim vlaknima s filtra?
Svi korisnici sušilice nailaze na otpadne dijelove vlakana koji se nakupljaju na filteru. Kako bi se osigurao nesmetan rad sušilice, pahuljice se moraju uklanjati nakon svakog sušenja. Jeste li ikad razmišljali o ponovnoj upotrebi ovih ostataka, umjesto da ih bacite u smeće?

Na internetu možemo pronaći razne savjete za kućnu upotrebu i obradu, ali budite oprezni jer sastav tih dlačica može biti štetan za zdravlje i okoliš. Filter sušilice čisti se nakon svakog sušenja, a ostaci tekstilnih vlakana na filtru odlažu se u kantu za miješani komunalni otpad. Održavanje sušilice rublja, kao i bilo kojeg drugog uređaja, vrlo je važno ako želimo da nam služi dulje vrijeme. To također uključuje uklanjanje prašine i dlačica s posebnih filtera.

Stoga stručnjaci savjetuju redovito čišćenje filtera kako bi se osigurao dovoljan protok toplog zraka. Ako bi se taj protok poremetio, u najgorem bi slučaju moglo doći i do požara.
Filteri se razlikuju ovisno o vrsti sušilice. Mrežaste filtere obrišite krpom, dlačice pokupite rukom ili operite vodom. Crni pjenasti filter očistite usisivačem i povremeno ga operite, ili ga nakon nekog vremena zamijenite. Sastav vlakana je različit ovisno o tome kakvo rublje sušimo.

To su ostaci slomljenih vlakana iz opranog rublja, koja mogu biti pamučna, mogu biti ostaci različitih kemijskih vlakana, npr. poliestera, poliamida, polipropilena, najlona, viskoze...
Kada se rublje opere i osuši vani na konopu, ostaci vlakana se ispušu u prirodu. U neovisnoj kemijskoj studiji znanstvenici su otkrili i razne plastifikatore, boje za odjeću, mirise, usporivače gorenja, pesticide i slično, pa bi kućno recikliranje bilo teško izvodljivo.

Problematični su i sastav vlakana samih i izuzetno mala količina koja se može prikupiti u pojedinom kućanstvu. Težina vlakana koja se nakupljaju na filterima ovisi o količini, habanju i vrsti rublja i iznosi oko pola grama po kilogramu pamučnog rublja.

Ako već namjeravate skupljati pahuljice vlakna, neka to budu one od pamučnog platna, jer imaju manje ili gotovo nikakve sintetičke nečistoće, dok fina plastična vlakna, boje i slično mogu nadražiti dišni sustav i tako naškoditi zdravlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. ožujak 2021 02:49