stdClass Object ( [id] => 1132908 [title] => U Rimu smo naletjeli na basisticu ‘Maneskina‘, otkrili sjajnu gastronomsku bužu i dobili Olivera za desert: kopirajte našeg novinara koji je učinio pravu stvar i odletio za Italiju umjesto u Supetar [alias] => u-rimu-smo-naletjeli-na-basisticu-maneskina-otkrili-sjajnu-gastronomsku-buzu-i-dobili-olivera-za-desert-kopirajte-naseg-novinara-koji-je-ucinio-pravu-stvar-i-odletio-za-italiju-umjesto-u-supetar [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zatekne li vas prilika s par dana dužeg vikenda u kalendaru i jeftina avionska ponuda kojima internet vrvi, sasvim je moguće da ćete ga umjesto na Braču provesti u Rimu.

Putovanje traje otprilike isto, a i cijena je li-la ako trajektom do Supetra idete autom.

Uglavnom, poletjeli smo jednom od ovih “digest” avionskih linija, za cijenu povratne karte od 50 eura. Let traje 50-ak minuta, iznad glave vam je borša od deset kila, ispod sjedišta i ruksak.

Imate od četvrtka do ponedjeljka, znate da je to manje od taman, ali poklonjenom konju ne gledate u dane. Sletjeli smo na aerodrom Fiumicino, s velikom zgradom u dva dijela koju zovu još i Leonardo da Vinci.

Ovdje je dosta kretanja, a po semaforima za polaske i dolaske vidi se kako je Rim i u pandemiji poletište za bilo gdje na svijetu, od Dubaija do Mumbaija.

Nama je dosta i do 30 minuta udaljenog centra, dokle možete na tri načina: busom, vlakom ili taksijem. Taksisti vas grabe odmah na izlazu, za kombi do centra traže 70 eura.

Obični taxi (50-ak eura) ne prima četvero putnika, vlak dođe 14 eura, pa se odlučujemo za autobus, koji svakih 15-ak minuta polazi za sedam eura po glavi.

Vozi nas do postaje Termini, glavnog gradskog kolodvora, odakle je do našeg hotela niti kilometar šetnje.

Adut jači od doručka

Medici je jedan od onih hotela u rezidencijalnom dijelu grada, smještenih u 19-stoljetnim zgradama, koji su još do prije tridesetak godina imali autentičan sjaj, ali danas im se reputacija u najvećoj mjeri oslanja o lokacijsku vrijednost. Takvim hotelima sve je blizu i to im je adut jači od doručka.

Za nas koji smo ovdje prvi put, s mapom grada punom planova, cijela stvar je poput prvog rendesa, uzbudljiva i s mjerom nervoze. Ono, hoće li nas Rim voljeti kao što mi namjeravamo njega? Dobar početak je, kako se to kaže, činiti što i Rimljani. Znači, niente stresso, samo gelato i espresso.

I šetnja. Za to vam treba udobna obuća, spremna na dvadesetak kilometara dnevno. Možete za po gradu iznajmiti i skuter, premda bi Gregory Peck i Audrey Hepburn danas svoj praznik umjesto na vespi proveli na električnom romobilu.

Grad ih je krcat, svugdje zuje, ali to i nije najjeftinija opcija kad se uzme u obzir da je minimalna cijena 6 eura za pola sata vožnje. Uz to, promet u Rimu je kaos. Vozi se brzo, intuitivno i bez podjele na trake.

Tako da je najjeftiniji, najjednostavniji i najsigurniji metro. Podijeljen je u dvije linije, A i B, košta eur i pol, a frekvencija mu je svakih 10 minuta.

---

image
Detalj iz metroa
Tea Kronegger
---

Od 'Slatkog života' do svete pizze

Dakle Rim. U travnju iduće godine proslavit će 2774. rođendan, što je dovoljno da ti prišiju nadimak Vječni. Na to će vas doduše podsjetiti svaki prijeđeni kilometar.

Mi smo se još iste večeri zaputili do Fontane di Trevi. Nju čujete prije nego što je ugledate, jer i iza ugla huči kao Nijagara. Kad su se ono Marcello Mastroianni i Anita Ekberg brčkali u Fontani, bila je magično napuštena, čak su i slapovi bili tiši, međutim, danas, 60 godina od Fellinijeva “Slatkog života”, fontana je bučna i prenapučena.

Široka je tridesetak metara, ali teško je doći do njezine “obale” - svi žele baciti novčić preko ramena i tako obećati povratak Rimu. Pada nam na pamet kako bi se Bračani snašli i bez toga.

---

image
Fontana di Trevi
Tea Kronegger
---

Iste noći zakočili smo i pored Hadrianova hrama, velebnog antičkog ostatka, kolonade 11 korintskih stupova u koju se u međuvremenu utisnula Gospodarska komora Rima. Na toj divovskoj fasadi odnedavno se svake večeri po zalasku sunca projiciraju filmovi s prizorima u kojima hram i njegovo susjedstvo ponovo žive antiku.

Nedaleko je i Via Margutta, ljupka uličica smještena između Narodnog i Španjolskog trga s njegovim famoznim stubama. Stare fasade ovdje su prekrivene bršljanom i drugim penjačicama ispod kojih izviruju male galerije, antikvarijati, restauratorske radionice i obrtničke radnje.

Umjetničku auru nosi još od srednjeg vijeka, kad su se ovdje počeli okupljati umjetnici što iz Italije, što iz ostatka svijeta.

Kroz otočento i novečento u ovoj ste uličici mogli naletjeti na najpoznatija imena likovne i glazbene umjetnosti i literature, Picasso je ovdje imao atelje i studio, ulicom su u svom vremenu špartali de Chirico, Zola, d'Annunzio, Wagner, Liszt, Puccini, Mascagni, a kavu su na sularu ispijali Sartre i njegova Simone de Beauvoir...

Nije slučajno upravo ovdje u Wylerovom klasiku "Praznik u Rimu“ Peck ugostio Hepburn na broju 51, koji je momentalno u skelama. Boravili su tu i protagonisti "Slatkog života“, a zna se da su ovdje neko vrijeme živjeli Anna Magnani, Giulietta Masina i Federico Fellini.

Od toliko umjetničkog apetita mogli biste i doslovno osjetiti glad. To je dobra prilika za bijeg u pizzeriu Piccolo Buco, gurmansku rupu s domaćom kužinom kojoj je u središtu stogodišnja peć.

Ovdje ćete dobiti najskromniji stol i stolac, pivo Peroni ili Moretti da budete skroz u domaćem duhu, i pizzu po duhu svetome ili barem jednako bezgrešnoj riceti.

Dosta je reći da se tijesto za svaku pizzu diže 48 sati. Dakle, to nije toliko dizanje po kvascu koliko uzašašće neko.

Jasni jezik latinski

Neki od dana počet ćete s Kolosejem, naravno. I istina je, Flavijev amfiteatar je doista graditeljsko pregnuće koje čini veliku hladovinu. To znate cijeniti na plus 30. Premda impozantan, ne možemo oteti se primisli kako je ovo zdanje bilo zadnje što su vidjeli toliki arenski borci.

Jesu li i oni osjetili divljenje? Pedeset-šezdeset tisuća glava koje su dolazile vidjeti njihov nastup sigurno im nisu ublažile tremu, da ne govorimo kako je to bio derbi bitno drukčijih uloga nego kao kad igraju Roma i Lazio.

Ali tetovirane bogatune u kopačkama svejedno zovu gladijatorima. Nekritičkih li vremena, iritantnih li običaja!

---

image
Kolosej
Tea Kronegger
---

Nismo ušli unutra, vruće je, korona je, krcato je turista, i uostalom, koliko se te supstrukcije mogu razlikovati od onih iz amfiteatra u Saloni, pa neka je i omjer 4:1.

Više smo za Palatin i Forum Romanum, otvoreno je, široko, a uostalom tu je priča o Rimu i počela, barem prema legendi. I kad smo već kod usporedbi, te dvije vezane lokacije neusporedive su s ičim što što vam antika može dati.

Nekakav švenk kamerom otkrit će vam krajolik koji iz svoje višetisućljetne perspektive govori jasnim jezikom čak i ako ne vladate osnovama latinskog. Dovoljno je da pokušate ovladati elementima prizora u kojemu se elegantni borici pinija i čempresa izmjenjuju s kolonadama jonskih i korintskih stupova.

Jasno nam je da će sljedeći korak u prezentaciji ovog mjesta biti šetnja "smart“ naočalama, u kojima će pored animiranih informacija o carskim vilama Augusta, Domicijana, Tiberija, i Septimija Severa pored vas "doista“ prolaziti njihovi patriciji u togama.

Dotad, od virtualne zbilje trebate znati kako za ulazak u Palatin i Forum karte morate rezervirati "online“ dan ranije, a možete se prepustiti i lovcima okolnih agencija koji će vam spremno prodati kartu 20 posto skuplje na licu mjesta.

Rim je osjetno cjelogodišnja turistička destinacija; sve vam želi prodati i zadovoljan je ako može uštipati koji cent više od sljedećeg mjesta na kojega ćete otići.

Promil u duhovnim dionicama

Makar idući cjenik bio tako posvećen kao onaj vatikanski. Međutim, vatikanski muzeji su također obavezan dio itinerara. Morate proći barem kroz dio od 1400 soba kako biste vidjeli što sve čovjek može skupiti kad ima utjecaj i moć, pogotovo niz od 264 njih, koliko je dosad bilo papa od Petra do Franje.

Znate već, ima tu dosta zlata i pozlate, što krupnih komada što u listićima po sveprisutnim štukaturama. Bog se ovdje slavi eksplicite, sve sjaji, ali svejedno vas naivno zapanji veličina u materijalu i kvaliteti kojom se manifestira vjera.

---

image
Detalj iz Bazilike sv. Petra
Tea Kronegger
---

Svakako, ona ovdje kao malo gdje drugdje posreduje globalnu kulturu.

U vatikanskim muzejima stala je gotovo sva memorija ljudske civilizacije od staroegipatskih sarkofaga do moderne plastike i ulja s potpisima Rodina, van Gogha, Gauguina, Kandinskog, Chagalla, Kleea, de Chirica, Kokoschke, Bacona, Dalija i Picassa, ali dotle te već prošli kroz sobe u kojima vas sa zidova gledaju Cimabue, Giotto, Leonardo, Bellini, Rafaello, Van Dyck i Caravaggio.

Teško je konkurirati vatikanskim platnima i mramorima, pa vas ispuni blesavim zadovoljstvom kad u Dvorani mapa pored ostalih mediteranskih toponima ugledate brački i hvarski kanal: I mi smo dio tog kulturnog kruga, i nama pripada neki promil u duhovnim dionicama sveg ovog materijalnog blaga. Možda je to djetinje prepoznavanje i smisao ovolikog bogatstva u crkvenoj središnjici.

Tu je naravno i Sikstinska kapela, famozni Michelangelov trud kojega se danas ne smije fotografirati, a i razgovor nije dobrodošao ukoliko niste kardinal u papinskoj konklavi. U Bazilici sv. Petra može se i jedno i drugo, premda vam Petrov grob sam od sebe začepi usta, a i fotografiranje je ovdje vratolomno.

Naime, bude vam žao izdvojiti nešto, kadar se želi sam od sebe proširiti na susjedni prostor, na najvještije pregalaštvo u skulpturi i arhitekturi, koje se ipak tako prirodno susljeđuje.

"Sto ljudi, sto ćudi“ ne primjenjuje se na tvorce ovog neimarskog čuda. Bernini se rodio 30-ak godina poslije Michelangelove smrti, a ipak obojica čine dio ujednačene graditeljske simfonije. I to mora biti neki paradoks, jedna od upadljivijih tajni otajstvenog Vatikana. Uglavnom, nije loše ovdje svećenikom biti.

Preko Tibera do raviola

Nakon što smo se predozirali svetošću, trebalo nam je nešto svjetovno, a u Rimu to morate potražiti u rajonu Trastevere. Kao što samo ime kaže (lat. trans Tiberim), to vam je odmah preko Tibera.

To šareno mjesto je ono što očekujete od Italije: radnički kvart s uličnom glazbom, konobama, pivnicama, malim butigama, milijun ljudi koji ne haju za koronu u kaletama sa štekatima i tiramolima iznad njih, kroz koje uz sve to prometuju i automobili.

Tu trebate sjesti u neku oštariju (mi smo čekali malo reda za La Tavernetta 29, ali isplatilo se), naručiti raviole s tartufima ili balancane s parmiđanom, čašicu-dvije vina da isperete okus tamjana, i tako sve dok ne uđete u modus "O bella ciao“.

---

image
Pogled na Trastevere preko Tibera
Tea Kronegger
---

Prije nego se oprostite s Rimom ipak morate popiti najbolju kavu u gradu, u sasvim malom baru Sant'Eustachio il Caffe, negdje na pola puta između čuvene pjace Navona i još čuvenijeg Panteona.

Na meniju njegovih kava, Grand Caffe je najveća nagrada, vidi se izdaleka. U gradu drevne baštine i Sant'Eustachio je svojevrsni muzej, s izloženim starim aparatima za espresso, koji datiraju sve do početka prošlog stoljeća, a onda tu su i vreće s raznim zrnima kave koje će vam rado samljeti i spremiti u platnenu vrećicu.

To je super suvenir, napunit će kuću mirisom, ali svejedno vam je žao otići iz Rima. Znate da niste vidjeli sve, a i ovo što jeste nekako je surovo rezimirati. Imamo jutarnji let za Split i odlučujemo se do aerodroma uzeti taksi jedanput, pa kvragu.

I to je bilo dovoljno; vozač Valerio pozdravio nas je na tečnom hrvatskom: "Dobro jutro, kako ste?“ A onda nam je priznao sve: da mu je mama iz Novske, žena iz Starigrada, da kćer priča forski, a sin i ne baš.

Da svake druge godine ide na Hvar i evo ove nije, jer korona... i je li može Oliver? Naravno... može. Sunčane zrake počele su se probijati kroz vječne volte Koloseja, a Dragojević kroz pospani povratak: Kad je nebo meni dalo tren, Reklo mi je idi, bit ćeš njen...

Hvala Valerio, grazie Roma.

---

image
Hram Panteon
Tea Kronegger
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZVRSNI SAVJETI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => IZVRSNI SAVJETI 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-03 18:37:08 [created_by] => 3256 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-06 14:17:14 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-10-06 13:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 60 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19574820.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19546242.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19546250.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19546144.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19546124.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19546360.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19546382.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19546392.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19546086.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19546244.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19546082.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19546394.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19567320.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19567332.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19567358.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19567360.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19567362.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19567366.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19567370.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19567372.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19567374.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19567382.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19567388.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19546252.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19546358.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19546108.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19546592.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19546580.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/19546568.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger","Tea Kronegger"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Domu Severiana na Palatinu","Neptunova fotnana na Pjaci del Popolo, s transparentom protiv cijepljenja djece","Vje\u010dni Kolosej","\u0160vicarski gardist na jednom od ulaza u papinska zdanja","Detalj rimske fasade","Santa Maria Maggiore","Piazza dei Popolo","Bazilika sv. Petra","Kolosej, zdanje koje zna stvoriti hladovinu za svoje posjetitelje","Jedna od vrata bazilike sv. Petra","Unutra\u0161njost bazilike sv. Petra","Hram Panteon","Detalj iz Bazilike sv. Petra","Detalj iz metroa","Detalj iz metroa","Detalj s ulice","Pogled na Trastevere preko Tibera","Piazza Navona","Balkon na pjaci Navona","Detalj s ulice","Victoria De Angelis iz benda Maneskin, grafit u ulici Margutta","\u0160arena butiga u centru Rima","Trajanov forum i Oltar domovine u drugom planu","Atelje i studij Pabla Piccasa u ulici Via Margutta","Konstantinov slavoluk, najve\u0107i i skulpturama najukra\u0161eniji slavoluk antike
\nTea Kronegger","Ulicama Rima","Kolosej","Fontana di Trevi"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["49:48","50:50","41:23","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1920","hd_19574820_1920.jpg":"1920x1080","k_19574820_1280.jpg":"1280x1280","k_19574820_1024.jpg":"1024x1024","k_19574820_640.jpg":"640x640","k_19574820_480.jpg":"480x480","k_19574820_340.jpg":"340x340","k_19574820_220.jpg":"220x220","o_19574820_1280.jpg":"1280x1280","o_19574820_1024.jpg":"1024x1024","o_19574820_640.jpg":"640x640","o_19574820_480.jpg":"480x480","o_19574820_340.jpg":"340x340","o_19574820_220.jpg":"220x220","h_19574820_1280.jpg":"1280x854","h_19574820_1024.jpg":"1024x683","h_19574820_640.jpg":"640x427","h_19574820_480.jpg":"480x320","h_19574820_340.jpg":"340x227","h_19574820_220.jpg":"220x147","pp_19574820_1280.jpg":"1006x1280","pp_19574820_1024.jpg":"805x1024","pp_19574820_640.jpg":"503x640","pp_19574820_480.jpg":"377x480","pp_19574820_340.jpg":"267x340","pp_19574820_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19546242_1920.jpg":"1920x1080","k_19546242_1280.jpg":"1280x1280","k_19546242_1024.jpg":"1024x1024","k_19546242_640.jpg":"640x640","k_19546242_480.jpg":"480x480","k_19546242_340.jpg":"340x340","k_19546242_220.jpg":"220x220","o_19546242_1280.jpg":"1280x853","o_19546242_1024.jpg":"1024x682","o_19546242_640.jpg":"640x426","o_19546242_480.jpg":"480x320","o_19546242_340.jpg":"340x226","o_19546242_220.jpg":"220x146","h_19546242_1280.jpg":"1280x854","h_19546242_1024.jpg":"1024x683","h_19546242_640.jpg":"640x427","h_19546242_480.jpg":"480x320","h_19546242_340.jpg":"340x227","h_19546242_220.jpg":"220x147","pp_19546242_1280.jpg":"1006x1280","pp_19546242_1024.jpg":"805x1024","pp_19546242_640.jpg":"503x640","pp_19546242_480.jpg":"377x480","pp_19546242_340.jpg":"267x340","pp_19546242_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1511","hd_19546250_1920.jpg":"1920x1080","k_19546250_1280.jpg":"1280x1280","k_19546250_1024.jpg":"1024x1024","k_19546250_640.jpg":"640x640","k_19546250_480.jpg":"480x480","k_19546250_340.jpg":"340x340","k_19546250_220.jpg":"220x220","o_19546250_1280.jpg":"1280x1007","o_19546250_1024.jpg":"1024x805","o_19546250_640.jpg":"640x503","o_19546250_480.jpg":"480x377","o_19546250_340.jpg":"340x267","o_19546250_220.jpg":"220x173","h_19546250_1280.jpg":"1280x854","h_19546250_1024.jpg":"1024x683","h_19546250_640.jpg":"640x427","h_19546250_480.jpg":"480x320","h_19546250_340.jpg":"340x227","h_19546250_220.jpg":"220x147","pp_19546250_1280.jpg":"1006x1280","pp_19546250_1024.jpg":"805x1024","pp_19546250_640.jpg":"503x640","pp_19546250_480.jpg":"377x480","pp_19546250_340.jpg":"267x340","pp_19546250_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_19546144_1920.jpg":"1920x1080","k_19546144_1280.jpg":"1280x1280","k_19546144_1024.jpg":"1024x1024","k_19546144_640.jpg":"640x640","k_19546144_480.jpg":"480x480","k_19546144_340.jpg":"340x340","k_19546144_220.jpg":"220x220","o_19546144_1280.jpg":"1280x1920","o_19546144_1024.jpg":"1024x1536","o_19546144_640.jpg":"640x960","o_19546144_480.jpg":"480x720","o_19546144_340.jpg":"340x510","o_19546144_220.jpg":"220x330","h_19546144_1280.jpg":"1280x854","h_19546144_1024.jpg":"1024x683","h_19546144_640.jpg":"640x427","h_19546144_480.jpg":"480x320","h_19546144_340.jpg":"340x227","h_19546144_220.jpg":"220x147","pp_19546144_1280.jpg":"1006x1280","pp_19546144_1024.jpg":"805x1024","pp_19546144_640.jpg":"503x640","pp_19546144_480.jpg":"377x480","pp_19546144_340.jpg":"267x340","pp_19546144_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2719","hd_19546124_1920.jpg":"1920x1080","k_19546124_1280.jpg":"1280x1280","k_19546124_1024.jpg":"1024x1024","k_19546124_640.jpg":"640x640","k_19546124_480.jpg":"480x480","k_19546124_340.jpg":"340x340","k_19546124_220.jpg":"220x220","o_19546124_1280.jpg":"1280x1812","o_19546124_1024.jpg":"1024x1450","o_19546124_640.jpg":"640x906","o_19546124_480.jpg":"480x679","o_19546124_340.jpg":"340x481","o_19546124_220.jpg":"220x311","h_19546124_1280.jpg":"1280x854","h_19546124_1024.jpg":"1024x683","h_19546124_640.jpg":"640x427","h_19546124_480.jpg":"480x320","h_19546124_340.jpg":"340x227","h_19546124_220.jpg":"220x147","pp_19546124_1280.jpg":"1006x1280","pp_19546124_1024.jpg":"805x1024","pp_19546124_640.jpg":"503x640","pp_19546124_480.jpg":"377x480","pp_19546124_340.jpg":"267x340","pp_19546124_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19546360_1920.jpg":"1920x1080","k_19546360_1280.jpg":"1280x1280","k_19546360_1024.jpg":"1024x1024","k_19546360_640.jpg":"640x640","k_19546360_480.jpg":"480x480","k_19546360_340.jpg":"340x340","k_19546360_220.jpg":"220x220","o_19546360_1280.jpg":"1280x853","o_19546360_1024.jpg":"1024x682","o_19546360_640.jpg":"640x426","o_19546360_480.jpg":"480x320","o_19546360_340.jpg":"340x226","o_19546360_220.jpg":"220x146","h_19546360_1280.jpg":"1280x854","h_19546360_1024.jpg":"1024x683","h_19546360_640.jpg":"640x427","h_19546360_480.jpg":"480x320","h_19546360_340.jpg":"340x227","h_19546360_220.jpg":"220x147","pp_19546360_1280.jpg":"1006x1280","pp_19546360_1024.jpg":"805x1024","pp_19546360_640.jpg":"503x640","pp_19546360_480.jpg":"377x480","pp_19546360_340.jpg":"267x340","pp_19546360_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19546382_1920.jpg":"1920x1080","k_19546382_1280.jpg":"1280x1280","k_19546382_1024.jpg":"1024x1024","k_19546382_640.jpg":"640x640","k_19546382_480.jpg":"480x480","k_19546382_340.jpg":"340x340","k_19546382_220.jpg":"220x220","o_19546382_1280.jpg":"1280x960","o_19546382_1024.jpg":"1024x768","o_19546382_640.jpg":"640x480","o_19546382_480.jpg":"480x360","o_19546382_340.jpg":"340x255","o_19546382_220.jpg":"220x165","h_19546382_1280.jpg":"1280x854","h_19546382_1024.jpg":"1024x683","h_19546382_640.jpg":"640x427","h_19546382_480.jpg":"480x320","h_19546382_340.jpg":"340x227","h_19546382_220.jpg":"220x147","pp_19546382_1280.jpg":"1006x1280","pp_19546382_1024.jpg":"805x1024","pp_19546382_640.jpg":"503x640","pp_19546382_480.jpg":"377x480","pp_19546382_340.jpg":"267x340","pp_19546382_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1485","hd_19546392_1920.jpg":"1920x1080","k_19546392_1280.jpg":"1280x1280","k_19546392_1024.jpg":"1024x1024","k_19546392_640.jpg":"640x640","k_19546392_480.jpg":"480x480","k_19546392_340.jpg":"340x340","k_19546392_220.jpg":"220x220","o_19546392_1280.jpg":"1280x990","o_19546392_1024.jpg":"1024x792","o_19546392_640.jpg":"640x495","o_19546392_480.jpg":"480x371","o_19546392_340.jpg":"340x262","o_19546392_220.jpg":"220x170","h_19546392_1280.jpg":"1280x854","h_19546392_1024.jpg":"1024x683","h_19546392_640.jpg":"640x427","h_19546392_480.jpg":"480x320","h_19546392_340.jpg":"340x227","h_19546392_220.jpg":"220x147","pp_19546392_1280.jpg":"1006x1280","pp_19546392_1024.jpg":"805x1024","pp_19546392_640.jpg":"503x640","pp_19546392_480.jpg":"377x480","pp_19546392_340.jpg":"267x340","pp_19546392_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3028","hd_19546086_1920.jpg":"1920x1080","k_19546086_1280.jpg":"1280x1280","k_19546086_1024.jpg":"1024x1024","k_19546086_640.jpg":"640x640","k_19546086_480.jpg":"480x480","k_19546086_340.jpg":"340x340","k_19546086_220.jpg":"220x220","o_19546086_1280.jpg":"1280x2018","o_19546086_1024.jpg":"1024x1614","o_19546086_640.jpg":"640x1009","o_19546086_480.jpg":"480x757","o_19546086_340.jpg":"340x536","o_19546086_220.jpg":"220x346","h_19546086_1280.jpg":"1280x854","h_19546086_1024.jpg":"1024x683","h_19546086_640.jpg":"640x427","h_19546086_480.jpg":"480x320","h_19546086_340.jpg":"340x227","h_19546086_220.jpg":"220x147","pp_19546086_1280.jpg":"1006x1280","pp_19546086_1024.jpg":"805x1024","pp_19546086_640.jpg":"503x640","pp_19546086_480.jpg":"377x480","pp_19546086_340.jpg":"267x340","pp_19546086_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19546244_1920.jpg":"1920x1080","k_19546244_1280.jpg":"1280x1280","k_19546244_1024.jpg":"1024x1024","k_19546244_640.jpg":"640x640","k_19546244_480.jpg":"480x480","k_19546244_340.jpg":"340x340","k_19546244_220.jpg":"220x220","o_19546244_1280.jpg":"1280x960","o_19546244_1024.jpg":"1024x768","o_19546244_640.jpg":"640x480","o_19546244_480.jpg":"480x360","o_19546244_340.jpg":"340x255","o_19546244_220.jpg":"220x165","h_19546244_1280.jpg":"1280x854","h_19546244_1024.jpg":"1024x683","h_19546244_640.jpg":"640x427","h_19546244_480.jpg":"480x320","h_19546244_340.jpg":"340x227","h_19546244_220.jpg":"220x147","pp_19546244_1280.jpg":"1006x1280","pp_19546244_1024.jpg":"805x1024","pp_19546244_640.jpg":"503x640","pp_19546244_480.jpg":"377x480","pp_19546244_340.jpg":"267x340","pp_19546244_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2746","hd_19546082_1920.jpg":"1920x1080","k_19546082_1280.jpg":"1280x1280","k_19546082_1024.jpg":"1024x1024","k_19546082_640.jpg":"640x640","k_19546082_480.jpg":"480x480","k_19546082_340.jpg":"340x340","k_19546082_220.jpg":"220x220","o_19546082_1280.jpg":"1280x1830","o_19546082_1024.jpg":"1024x1464","o_19546082_640.jpg":"640x915","o_19546082_480.jpg":"480x686","o_19546082_340.jpg":"340x486","o_19546082_220.jpg":"220x314","h_19546082_1280.jpg":"1280x854","h_19546082_1024.jpg":"1024x683","h_19546082_640.jpg":"640x427","h_19546082_480.jpg":"480x320","h_19546082_340.jpg":"340x227","h_19546082_220.jpg":"220x147","pp_19546082_1280.jpg":"1006x1280","pp_19546082_1024.jpg":"805x1024","pp_19546082_640.jpg":"503x640","pp_19546082_480.jpg":"377x480","pp_19546082_340.jpg":"267x340","pp_19546082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1100x1533","hd_19546394_1920.jpg":"1920x1080","k_19546394_1280.jpg":"1280x1280","k_19546394_1024.jpg":"1024x1024","k_19546394_640.jpg":"640x640","k_19546394_480.jpg":"480x480","k_19546394_340.jpg":"340x340","k_19546394_220.jpg":"220x220","o_19546394_1280.jpg":"1280x1783","o_19546394_1024.jpg":"1024x1427","o_19546394_640.jpg":"640x891","o_19546394_480.jpg":"480x668","o_19546394_340.jpg":"340x473","o_19546394_220.jpg":"220x306","h_19546394_1280.jpg":"1280x854","h_19546394_1024.jpg":"1024x683","h_19546394_640.jpg":"640x427","h_19546394_480.jpg":"480x320","h_19546394_340.jpg":"340x227","h_19546394_220.jpg":"220x147","pp_19546394_1280.jpg":"1006x1280","pp_19546394_1024.jpg":"805x1024","pp_19546394_640.jpg":"503x640","pp_19546394_480.jpg":"377x480","pp_19546394_340.jpg":"267x340","pp_19546394_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1504","hd_19567320_1920.jpg":"1920x1080","k_19567320_1280.jpg":"1280x1280","k_19567320_1024.jpg":"1024x1024","k_19567320_640.jpg":"640x640","k_19567320_480.jpg":"480x480","k_19567320_340.jpg":"340x340","k_19567320_220.jpg":"220x220","o_19567320_1280.jpg":"1280x1002","o_19567320_1024.jpg":"1024x802","o_19567320_640.jpg":"640x501","o_19567320_480.jpg":"480x376","o_19567320_340.jpg":"340x266","o_19567320_220.jpg":"220x172","h_19567320_1280.jpg":"1280x854","h_19567320_1024.jpg":"1024x683","h_19567320_640.jpg":"640x427","h_19567320_480.jpg":"480x320","h_19567320_340.jpg":"340x227","h_19567320_220.jpg":"220x147","pp_19567320_1280.jpg":"1006x1280","pp_19567320_1024.jpg":"805x1024","pp_19567320_640.jpg":"503x640","pp_19567320_480.jpg":"377x480","pp_19567320_340.jpg":"267x340","pp_19567320_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19567332_1920.jpg":"1920x1080","k_19567332_1280.jpg":"1280x1280","k_19567332_1024.jpg":"1024x1024","k_19567332_640.jpg":"640x640","k_19567332_480.jpg":"480x480","k_19567332_340.jpg":"340x340","k_19567332_220.jpg":"220x220","o_19567332_1280.jpg":"1280x853","o_19567332_1024.jpg":"1024x682","o_19567332_640.jpg":"640x426","o_19567332_480.jpg":"480x320","o_19567332_340.jpg":"340x226","o_19567332_220.jpg":"220x146","h_19567332_1280.jpg":"1280x854","h_19567332_1024.jpg":"1024x683","h_19567332_640.jpg":"640x427","h_19567332_480.jpg":"480x320","h_19567332_340.jpg":"340x227","h_19567332_220.jpg":"220x147","pp_19567332_1280.jpg":"1006x1280","pp_19567332_1024.jpg":"805x1024","pp_19567332_640.jpg":"503x640","pp_19567332_480.jpg":"377x480","pp_19567332_340.jpg":"267x340","pp_19567332_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1192","hd_19567358_1920.jpg":"1920x1080","k_19567358_1280.jpg":"1280x1280","k_19567358_1024.jpg":"1024x1024","k_19567358_640.jpg":"640x640","k_19567358_480.jpg":"480x480","k_19567358_340.jpg":"340x340","k_19567358_220.jpg":"220x220","o_19567358_1280.jpg":"1280x794","o_19567358_1024.jpg":"1024x635","o_19567358_640.jpg":"640x397","o_19567358_480.jpg":"480x298","o_19567358_340.jpg":"340x211","o_19567358_220.jpg":"220x136","h_19567358_1280.jpg":"1280x854","h_19567358_1024.jpg":"1024x683","h_19567358_640.jpg":"640x427","h_19567358_480.jpg":"480x320","h_19567358_340.jpg":"340x227","h_19567358_220.jpg":"220x147","pp_19567358_1280.jpg":"1006x1280","pp_19567358_1024.jpg":"805x1024","pp_19567358_640.jpg":"503x640","pp_19567358_480.jpg":"377x480","pp_19567358_340.jpg":"267x340","pp_19567358_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19567360_1920.jpg":"1920x1080","k_19567360_1280.jpg":"1280x1280","k_19567360_1024.jpg":"1024x1024","k_19567360_640.jpg":"640x640","k_19567360_480.jpg":"480x480","k_19567360_340.jpg":"340x340","k_19567360_220.jpg":"220x220","o_19567360_1280.jpg":"1280x853","o_19567360_1024.jpg":"1024x682","o_19567360_640.jpg":"640x426","o_19567360_480.jpg":"480x320","o_19567360_340.jpg":"340x226","o_19567360_220.jpg":"220x146","h_19567360_1280.jpg":"1280x854","h_19567360_1024.jpg":"1024x683","h_19567360_640.jpg":"640x427","h_19567360_480.jpg":"480x320","h_19567360_340.jpg":"340x227","h_19567360_220.jpg":"220x147","pp_19567360_1280.jpg":"1006x1280","pp_19567360_1024.jpg":"805x1024","pp_19567360_640.jpg":"503x640","pp_19567360_480.jpg":"377x480","pp_19567360_340.jpg":"267x340","pp_19567360_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_19567362_1920.jpg":"1920x1080","k_19567362_1280.jpg":"1280x1280","k_19567362_1024.jpg":"1024x1024","k_19567362_640.jpg":"640x640","k_19567362_480.jpg":"480x480","k_19567362_340.jpg":"340x340","k_19567362_220.jpg":"220x220","o_19567362_1280.jpg":"1280x1920","o_19567362_1024.jpg":"1024x1536","o_19567362_640.jpg":"640x960","o_19567362_480.jpg":"480x720","o_19567362_340.jpg":"340x510","o_19567362_220.jpg":"220x330","h_19567362_1280.jpg":"1280x854","h_19567362_1024.jpg":"1024x683","h_19567362_640.jpg":"640x427","h_19567362_480.jpg":"480x320","h_19567362_340.jpg":"340x227","h_19567362_220.jpg":"220x147","pp_19567362_1280.jpg":"1006x1280","pp_19567362_1024.jpg":"805x1024","pp_19567362_640.jpg":"503x640","pp_19567362_480.jpg":"377x480","pp_19567362_340.jpg":"267x340","pp_19567362_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19567366_1920.jpg":"1920x1080","k_19567366_1280.jpg":"1280x1280","k_19567366_1024.jpg":"1024x1024","k_19567366_640.jpg":"640x640","k_19567366_480.jpg":"480x480","k_19567366_340.jpg":"340x340","k_19567366_220.jpg":"220x220","o_19567366_1280.jpg":"1280x853","o_19567366_1024.jpg":"1024x682","o_19567366_640.jpg":"640x426","o_19567366_480.jpg":"480x320","o_19567366_340.jpg":"340x226","o_19567366_220.jpg":"220x146","h_19567366_1280.jpg":"1280x854","h_19567366_1024.jpg":"1024x683","h_19567366_640.jpg":"640x427","h_19567366_480.jpg":"480x320","h_19567366_340.jpg":"340x227","h_19567366_220.jpg":"220x147","pp_19567366_1280.jpg":"1006x1280","pp_19567366_1024.jpg":"805x1024","pp_19567366_640.jpg":"503x640","pp_19567366_480.jpg":"377x480","pp_19567366_340.jpg":"267x340","pp_19567366_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_19567370_1920.jpg":"1920x1080","k_19567370_1280.jpg":"1280x1280","k_19567370_1024.jpg":"1024x1024","k_19567370_640.jpg":"640x640","k_19567370_480.jpg":"480x480","k_19567370_340.jpg":"340x340","k_19567370_220.jpg":"220x220","o_19567370_1280.jpg":"1280x1920","o_19567370_1024.jpg":"1024x1536","o_19567370_640.jpg":"640x960","o_19567370_480.jpg":"480x720","o_19567370_340.jpg":"340x510","o_19567370_220.jpg":"220x330","h_19567370_1280.jpg":"1280x854","h_19567370_1024.jpg":"1024x683","h_19567370_640.jpg":"640x427","h_19567370_480.jpg":"480x320","h_19567370_340.jpg":"340x227","h_19567370_220.jpg":"220x147","pp_19567370_1280.jpg":"1006x1280","pp_19567370_1024.jpg":"805x1024","pp_19567370_640.jpg":"503x640","pp_19567370_480.jpg":"377x480","pp_19567370_340.jpg":"267x340","pp_19567370_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19567372_1920.jpg":"1920x1080","k_19567372_1280.jpg":"1280x1280","k_19567372_1024.jpg":"1024x1024","k_19567372_640.jpg":"640x640","k_19567372_480.jpg":"480x480","k_19567372_340.jpg":"340x340","k_19567372_220.jpg":"220x220","o_19567372_1280.jpg":"1280x853","o_19567372_1024.jpg":"1024x682","o_19567372_640.jpg":"640x426","o_19567372_480.jpg":"480x320","o_19567372_340.jpg":"340x226","o_19567372_220.jpg":"220x146","h_19567372_1280.jpg":"1280x854","h_19567372_1024.jpg":"1024x683","h_19567372_640.jpg":"640x427","h_19567372_480.jpg":"480x320","h_19567372_340.jpg":"340x227","h_19567372_220.jpg":"220x147","pp_19567372_1280.jpg":"1006x1280","pp_19567372_1024.jpg":"805x1024","pp_19567372_640.jpg":"503x640","pp_19567372_480.jpg":"377x480","pp_19567372_340.jpg":"267x340","pp_19567372_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3007","hd_19567374_1920.jpg":"1920x1080","k_19567374_1280.jpg":"1280x1280","k_19567374_1024.jpg":"1024x1024","k_19567374_640.jpg":"640x640","k_19567374_480.jpg":"480x480","k_19567374_340.jpg":"340x340","k_19567374_220.jpg":"220x220","o_19567374_1280.jpg":"1280x2004","o_19567374_1024.jpg":"1024x1603","o_19567374_640.jpg":"640x1002","o_19567374_480.jpg":"480x751","o_19567374_340.jpg":"340x532","o_19567374_220.jpg":"220x344","h_19567374_1280.jpg":"1280x854","h_19567374_1024.jpg":"1024x683","h_19567374_640.jpg":"640x427","h_19567374_480.jpg":"480x320","h_19567374_340.jpg":"340x227","h_19567374_220.jpg":"220x147","pp_19567374_1280.jpg":"1006x1280","pp_19567374_1024.jpg":"805x1024","pp_19567374_640.jpg":"503x640","pp_19567374_480.jpg":"377x480","pp_19567374_340.jpg":"267x340","pp_19567374_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2551","hd_19567382_1920.jpg":"1920x1080","k_19567382_1280.jpg":"1280x1280","k_19567382_1024.jpg":"1024x1024","k_19567382_640.jpg":"640x640","k_19567382_480.jpg":"480x480","k_19567382_340.jpg":"340x340","k_19567382_220.jpg":"220x220","o_19567382_1280.jpg":"1280x1700","o_19567382_1024.jpg":"1024x1360","o_19567382_640.jpg":"640x850","o_19567382_480.jpg":"480x637","o_19567382_340.jpg":"340x451","o_19567382_220.jpg":"220x292","h_19567382_1280.jpg":"1280x854","h_19567382_1024.jpg":"1024x683","h_19567382_640.jpg":"640x427","h_19567382_480.jpg":"480x320","h_19567382_340.jpg":"340x227","h_19567382_220.jpg":"220x147","pp_19567382_1280.jpg":"1006x1280","pp_19567382_1024.jpg":"805x1024","pp_19567382_640.jpg":"503x640","pp_19567382_480.jpg":"377x480","pp_19567382_340.jpg":"267x340","pp_19567382_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2603","hd_19567388_1920.jpg":"1920x1080","k_19567388_1280.jpg":"1280x1280","k_19567388_1024.jpg":"1024x1024","k_19567388_640.jpg":"640x640","k_19567388_480.jpg":"480x480","k_19567388_340.jpg":"340x340","k_19567388_220.jpg":"220x220","o_19567388_1280.jpg":"1280x1735","o_19567388_1024.jpg":"1024x1388","o_19567388_640.jpg":"640x867","o_19567388_480.jpg":"480x650","o_19567388_340.jpg":"340x460","o_19567388_220.jpg":"220x298","h_19567388_1280.jpg":"1280x854","h_19567388_1024.jpg":"1024x683","h_19567388_640.jpg":"640x427","h_19567388_480.jpg":"480x320","h_19567388_340.jpg":"340x227","h_19567388_220.jpg":"220x147","pp_19567388_1280.jpg":"1006x1280","pp_19567388_1024.jpg":"805x1024","pp_19567388_640.jpg":"503x640","pp_19567388_480.jpg":"377x480","pp_19567388_340.jpg":"267x340","pp_19567388_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19546252_1920.jpg":"1920x1080","k_19546252_1280.jpg":"1280x1280","k_19546252_1024.jpg":"1024x1024","k_19546252_640.jpg":"640x640","k_19546252_480.jpg":"480x480","k_19546252_340.jpg":"340x340","k_19546252_220.jpg":"220x220","o_19546252_1280.jpg":"1280x960","o_19546252_1024.jpg":"1024x768","o_19546252_640.jpg":"640x480","o_19546252_480.jpg":"480x360","o_19546252_340.jpg":"340x255","o_19546252_220.jpg":"220x165","h_19546252_1280.jpg":"1280x854","h_19546252_1024.jpg":"1024x683","h_19546252_640.jpg":"640x427","h_19546252_480.jpg":"480x320","h_19546252_340.jpg":"340x227","h_19546252_220.jpg":"220x147","pp_19546252_1280.jpg":"1006x1280","pp_19546252_1024.jpg":"805x1024","pp_19546252_640.jpg":"503x640","pp_19546252_480.jpg":"377x480","pp_19546252_340.jpg":"267x340","pp_19546252_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2559","hd_19546358_1920.jpg":"1920x1080","k_19546358_1280.jpg":"1280x1280","k_19546358_1024.jpg":"1024x1024","k_19546358_640.jpg":"640x640","k_19546358_480.jpg":"480x480","k_19546358_340.jpg":"340x340","k_19546358_220.jpg":"220x220","o_19546358_1280.jpg":"1280x1706","o_19546358_1024.jpg":"1024x1364","o_19546358_640.jpg":"640x853","o_19546358_480.jpg":"480x639","o_19546358_340.jpg":"340x453","o_19546358_220.jpg":"220x293","h_19546358_1280.jpg":"1280x854","h_19546358_1024.jpg":"1024x683","h_19546358_640.jpg":"640x427","h_19546358_480.jpg":"480x320","h_19546358_340.jpg":"340x227","h_19546358_220.jpg":"220x147","pp_19546358_1280.jpg":"1006x1280","pp_19546358_1024.jpg":"805x1024","pp_19546358_640.jpg":"503x640","pp_19546358_480.jpg":"377x480","pp_19546358_340.jpg":"267x340","pp_19546358_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19546108_1920.jpg":"1920x1080","k_19546108_1280.jpg":"1280x1280","k_19546108_1024.jpg":"1024x1024","k_19546108_640.jpg":"640x640","k_19546108_480.jpg":"480x480","k_19546108_340.jpg":"340x340","k_19546108_220.jpg":"220x220","o_19546108_1280.jpg":"1280x853","o_19546108_1024.jpg":"1024x682","o_19546108_640.jpg":"640x426","o_19546108_480.jpg":"480x320","o_19546108_340.jpg":"340x226","o_19546108_220.jpg":"220x146","h_19546108_1280.jpg":"1280x854","h_19546108_1024.jpg":"1024x683","h_19546108_640.jpg":"640x427","h_19546108_480.jpg":"480x320","h_19546108_340.jpg":"340x227","h_19546108_220.jpg":"220x147","pp_19546108_1280.jpg":"1006x1280","pp_19546108_1024.jpg":"805x1024","pp_19546108_640.jpg":"503x640","pp_19546108_480.jpg":"377x480","pp_19546108_340.jpg":"267x340","pp_19546108_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2798","hd_19546592_1920.jpg":"1920x1080","k_19546592_1280.jpg":"1280x1280","k_19546592_1024.jpg":"1024x1024","k_19546592_640.jpg":"640x640","k_19546592_480.jpg":"480x480","k_19546592_340.jpg":"340x340","k_19546592_220.jpg":"220x220","o_19546592_1280.jpg":"1280x1865","o_19546592_1024.jpg":"1024x1492","o_19546592_640.jpg":"640x932","o_19546592_480.jpg":"480x699","o_19546592_340.jpg":"340x495","o_19546592_220.jpg":"220x320","h_19546592_1280.jpg":"1280x854","h_19546592_1024.jpg":"1024x683","h_19546592_640.jpg":"640x427","h_19546592_480.jpg":"480x320","h_19546592_340.jpg":"340x227","h_19546592_220.jpg":"220x147","pp_19546592_1280.jpg":"1006x1280","pp_19546592_1024.jpg":"805x1024","pp_19546592_640.jpg":"503x640","pp_19546592_480.jpg":"377x480","pp_19546592_340.jpg":"267x340","pp_19546592_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19546580_1920.jpg":"1920x1080","k_19546580_1280.jpg":"1280x1280","k_19546580_1024.jpg":"1024x1024","k_19546580_640.jpg":"640x640","k_19546580_480.jpg":"480x480","k_19546580_340.jpg":"340x340","k_19546580_220.jpg":"220x220","o_19546580_1280.jpg":"1280x853","o_19546580_1024.jpg":"1024x682","o_19546580_640.jpg":"640x426","o_19546580_480.jpg":"480x320","o_19546580_340.jpg":"340x226","o_19546580_220.jpg":"220x146","h_19546580_1280.jpg":"1280x854","h_19546580_1024.jpg":"1024x683","h_19546580_640.jpg":"640x427","h_19546580_480.jpg":"480x320","h_19546580_340.jpg":"340x227","h_19546580_220.jpg":"220x147","pp_19546580_1280.jpg":"1006x1280","pp_19546580_1024.jpg":"805x1024","pp_19546580_640.jpg":"503x640","pp_19546580_480.jpg":"377x480","pp_19546580_340.jpg":"267x340","pp_19546580_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19546568_1920.jpg":"1920x1080","k_19546568_1280.jpg":"1280x1280","k_19546568_1024.jpg":"1024x1024","k_19546568_640.jpg":"640x640","k_19546568_480.jpg":"480x480","k_19546568_340.jpg":"340x340","k_19546568_220.jpg":"220x220","o_19546568_1280.jpg":"1280x960","o_19546568_1024.jpg":"1024x768","o_19546568_640.jpg":"640x480","o_19546568_480.jpg":"480x360","o_19546568_340.jpg":"340x255","o_19546568_220.jpg":"220x165","h_19546568_1280.jpg":"1280x854","h_19546568_1024.jpg":"1024x683","h_19546568_640.jpg":"640x427","h_19546568_480.jpg":"480x320","h_19546568_340.jpg":"340x227","h_19546568_220.jpg":"220x147","pp_19546568_1280.jpg":"1006x1280","pp_19546568_1024.jpg":"805x1024","pp_19546568_640.jpg":"503x640","pp_19546568_480.jpg":"377x480","pp_19546568_340.jpg":"267x340","pp_19546568_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38732282 Threads: 4 Questions: 7120832420 Slow queries: 3308512 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608947613 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/u-rimu-smo-naletjeli-na-basisticu-maneskina-otkrili-sjajnu-gastronomsku-buzu-i-dobili-olivera-za-desert-kopirajte-naseg-novinara-koji-je-ucinio-pravu-stvar-i-odletio-za-italiju-umjesto-u-supetar-1132908 [printLink] => /mozaik/panorama/u-rimu-smo-naletjeli-na-basisticu-maneskina-otkrili-sjajnu-gastronomsku-buzu-i-dobili-olivera-za-desert-kopirajte-naseg-novinara-koji-je-ucinio-pravu-stvar-i-odletio-za-italiju-umjesto-u-supetar-1132908?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 636791 [name] => praznik u rimu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-23 15:02:14 [main_article_id] => 0 [alias] => praznik-u-rimu [link] => /tag/praznik-u-rimu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 271981 [name] => Rim [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rim [link] => /tag/rim ) [2] => stdClass Object ( [id] => 651998 [name] => Kolosej [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-06 16:18:51 [main_article_id] => 0 [alias] => kolosej [link] => /tag/kolosej ) [3] => stdClass Object ( [id] => 651999 [name] => Palatin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-06 16:18:51 [main_article_id] => 0 [alias] => palatin [link] => /tag/palatin ) [4] => stdClass Object ( [id] => 636425 [name] => bazilika sv. petra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-19 11:53:52 [main_article_id] => 0 [alias] => bazilika-sv-petra [link] => /tag/bazilika-sv-petra ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZVRSNI SAVJETI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U Rimu smo naletjeli na basisticu ‘Maneskina‘, otkrili sjajnu gastronomsku bužu i dobili Olivera za desert: kopirajte našeg novinara koji je učinio pravu stvar i odletio za Italiju umjesto u Supetar [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3256 [name] => Jakov Kosanović [username] => jakov.kosanovic [email] => jakov.kosanovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$JLJprPGF7LdglBtCc3Ym5O/975.ASLHcnbzFAo8EAMqA39HQA3y1m [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jakov-kosanovic-3256 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1770 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/227d2843233c05c5fdccb2fc8e280b90?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19574820.jpg [galleryCount] => 29 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tea Kronegger [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19574820.jpg [title] => Tea Kronegger ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19546242.jpg [title] => Domu Severiana na Palatinu Tea Kronegger ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19546250.jpg [title] => Neptunova fotnana na Pjaci del Popolo, s transparentom protiv cijepljenja djece Tea Kronegger ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19546144.jpg [title] => Vječni Kolosej Tea Kronegger ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19546124.jpg [title] => Švicarski gardist na jednom od ulaza u papinska zdanja Tea Kronegger ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19546360.jpg [title] => Detalj rimske fasade Tea Kronegger ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19546382.jpg [title] => Santa Maria Maggiore Tea Kronegger ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19546392.jpg [title] => Piazza dei Popolo Tea Kronegger ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19546086.jpg [title] => Bazilika sv. Petra Tea Kronegger ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19546244.jpg [title] => Kolosej, zdanje koje zna stvoriti hladovinu za svoje posjetitelje Tea Kronegger ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19546082.jpg [title] => Jedna od vrata bazilike sv. Petra Tea Kronegger ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19546394.jpg [title] => Unutrašnjost bazilike sv. Petra Tea Kronegger ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19567320.jpg [title] => Hram Panteon Tea Kronegger ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19567332.jpg [title] => Detalj iz Bazilike sv. Petra Tea Kronegger ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19567358.jpg [title] => Detalj iz metroa Tea Kronegger ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19567360.jpg [title] => Detalj iz metroa Tea Kronegger ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19567362.jpg [title] => Detalj s ulice Tea Kronegger ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19567366.jpg [title] => Pogled na Trastevere preko Tibera Tea Kronegger ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19567370.jpg [title] => Piazza Navona Tea Kronegger ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19567372.jpg [title] => Balkon na pjaci Navona Tea Kronegger ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19567374.jpg [title] => Detalj s ulice Tea Kronegger ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19567382.jpg [title] => Victoria De Angelis iz benda Maneskin, grafit u ulici Margutta Tea Kronegger ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19567388.jpg [title] => Šarena butiga u centru Rima Tea Kronegger ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19546252.jpg [title] => Trajanov forum i Oltar domovine u drugom planu Tea Kronegger ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19546358.jpg [title] => Atelje i studij Pabla Piccasa u ulici Via Margutta Tea Kronegger ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19546108.jpg [title] => Konstantinov slavoluk, najveći i skulpturama najukrašeniji slavoluk antike
Tea Kronegger
Tea Kronegger ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19546592.jpg [title] => Ulicama Rima Tea Kronegger ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19546580.jpg [title] => Kolosej Tea Kronegger ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/19546568.jpg [title] => Fontana di Trevi Tea Kronegger ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zatekne li vas prilika s par dana dužeg vikenda u kalendaru i jeftina avionska ponuda kojima internet vrvi, sasvim je moguće da ćete ga umjesto na Braču provesti u Rimu.

Putovanje traje otprilike isto, a i cijena je li-la ako trajektom do Supetra idete autom.

Uglavnom, poletjeli smo jednom od ovih “digest” avionskih linija, za cijenu povratne karte od 50 eura. Let traje 50-ak minuta, iznad glave vam je borša od deset kila, ispod sjedišta i ruksak.

Imate od četvrtka do ponedjeljka, znate da je to manje od taman, ali poklonjenom konju ne gledate u dane. Sletjeli smo na aerodrom Fiumicino, s velikom zgradom u dva dijela koju zovu još i Leonardo da Vinci.

Ovdje je dosta kretanja, a po semaforima za polaske i dolaske vidi se kako je Rim i u pandemiji poletište za bilo gdje na svijetu, od Dubaija do Mumbaija.

Nama je dosta i do 30 minuta udaljenog centra, dokle možete na tri načina: busom, vlakom ili taksijem. Taksisti vas grabe odmah na izlazu, za kombi do centra traže 70 eura.

Obični taxi (50-ak eura) ne prima četvero putnika, vlak dođe 14 eura, pa se odlučujemo za autobus, koji svakih 15-ak minuta polazi za sedam eura po glavi.

Vozi nas do postaje Termini, glavnog gradskog kolodvora, odakle je do našeg hotela niti kilometar šetnje.

Adut jači od doručka

Medici je jedan od onih hotela u rezidencijalnom dijelu grada, smještenih u 19-stoljetnim zgradama, koji su još do prije tridesetak godina imali autentičan sjaj, ali danas im se reputacija u najvećoj mjeri oslanja o lokacijsku vrijednost. Takvim hotelima sve je blizu i to im je adut jači od doručka.

Za nas koji smo ovdje prvi put, s mapom grada punom planova, cijela stvar je poput prvog rendesa, uzbudljiva i s mjerom nervoze. Ono, hoće li nas Rim voljeti kao što mi namjeravamo njega? Dobar početak je, kako se to kaže, činiti što i Rimljani. Znači, niente stresso, samo gelato i espresso.

I šetnja. Za to vam treba udobna obuća, spremna na dvadesetak kilometara dnevno. Možete za po gradu iznajmiti i skuter, premda bi Gregory Peck i Audrey Hepburn danas svoj praznik umjesto na vespi proveli na električnom romobilu.

Grad ih je krcat, svugdje zuje, ali to i nije najjeftinija opcija kad se uzme u obzir da je minimalna cijena 6 eura za pola sata vožnje. Uz to, promet u Rimu je kaos. Vozi se brzo, intuitivno i bez podjele na trake.

Tako da je najjeftiniji, najjednostavniji i najsigurniji metro. Podijeljen je u dvije linije, A i B, košta eur i pol, a frekvencija mu je svakih 10 minuta.

---

image
Detalj iz metroa
Tea Kronegger
---

Od 'Slatkog života' do svete pizze

Dakle Rim. U travnju iduće godine proslavit će 2774. rođendan, što je dovoljno da ti prišiju nadimak Vječni. Na to će vas doduše podsjetiti svaki prijeđeni kilometar.

Mi smo se još iste večeri zaputili do Fontane di Trevi. Nju čujete prije nego što je ugledate, jer i iza ugla huči kao Nijagara. Kad su se ono Marcello Mastroianni i Anita Ekberg brčkali u Fontani, bila je magično napuštena, čak su i slapovi bili tiši, međutim, danas, 60 godina od Fellinijeva “Slatkog života”, fontana je bučna i prenapučena.

Široka je tridesetak metara, ali teško je doći do njezine “obale” - svi žele baciti novčić preko ramena i tako obećati povratak Rimu. Pada nam na pamet kako bi se Bračani snašli i bez toga.

---

image
Fontana di Trevi
Tea Kronegger
---

Iste noći zakočili smo i pored Hadrianova hrama, velebnog antičkog ostatka, kolonade 11 korintskih stupova u koju se u međuvremenu utisnula Gospodarska komora Rima. Na toj divovskoj fasadi odnedavno se svake večeri po zalasku sunca projiciraju filmovi s prizorima u kojima hram i njegovo susjedstvo ponovo žive antiku.

Nedaleko je i Via Margutta, ljupka uličica smještena između Narodnog i Španjolskog trga s njegovim famoznim stubama. Stare fasade ovdje su prekrivene bršljanom i drugim penjačicama ispod kojih izviruju male galerije, antikvarijati, restauratorske radionice i obrtničke radnje.

Umjetničku auru nosi još od srednjeg vijeka, kad su se ovdje počeli okupljati umjetnici što iz Italije, što iz ostatka svijeta.

Kroz otočento i novečento u ovoj ste uličici mogli naletjeti na najpoznatija imena likovne i glazbene umjetnosti i literature, Picasso je ovdje imao atelje i studio, ulicom su u svom vremenu špartali de Chirico, Zola, d'Annunzio, Wagner, Liszt, Puccini, Mascagni, a kavu su na sularu ispijali Sartre i njegova Simone de Beauvoir...

Nije slučajno upravo ovdje u Wylerovom klasiku "Praznik u Rimu“ Peck ugostio Hepburn na broju 51, koji je momentalno u skelama. Boravili su tu i protagonisti "Slatkog života“, a zna se da su ovdje neko vrijeme živjeli Anna Magnani, Giulietta Masina i Federico Fellini.

Od toliko umjetničkog apetita mogli biste i doslovno osjetiti glad. To je dobra prilika za bijeg u pizzeriu Piccolo Buco, gurmansku rupu s domaćom kužinom kojoj je u središtu stogodišnja peć.

Ovdje ćete dobiti najskromniji stol i stolac, pivo Peroni ili Moretti da budete skroz u domaćem duhu, i pizzu po duhu svetome ili barem jednako bezgrešnoj riceti.

Dosta je reći da se tijesto za svaku pizzu diže 48 sati. Dakle, to nije toliko dizanje po kvascu koliko uzašašće neko.

Jasni jezik latinski

Neki od dana počet ćete s Kolosejem, naravno. I istina je, Flavijev amfiteatar je doista graditeljsko pregnuće koje čini veliku hladovinu. To znate cijeniti na plus 30. Premda impozantan, ne možemo oteti se primisli kako je ovo zdanje bilo zadnje što su vidjeli toliki arenski borci.

Jesu li i oni osjetili divljenje? Pedeset-šezdeset tisuća glava koje su dolazile vidjeti njihov nastup sigurno im nisu ublažile tremu, da ne govorimo kako je to bio derbi bitno drukčijih uloga nego kao kad igraju Roma i Lazio.

Ali tetovirane bogatune u kopačkama svejedno zovu gladijatorima. Nekritičkih li vremena, iritantnih li običaja!

---

image
Kolosej
Tea Kronegger
---

Nismo ušli unutra, vruće je, korona je, krcato je turista, i uostalom, koliko se te supstrukcije mogu razlikovati od onih iz amfiteatra u Saloni, pa neka je i omjer 4:1.

Više smo za Palatin i Forum Romanum, otvoreno je, široko, a uostalom tu je priča o Rimu i počela, barem prema legendi. I kad smo već kod usporedbi, te dvije vezane lokacije neusporedive su s ičim što što vam antika može dati.

Nekakav švenk kamerom otkrit će vam krajolik koji iz svoje višetisućljetne perspektive govori jasnim jezikom čak i ako ne vladate osnovama latinskog. Dovoljno je da pokušate ovladati elementima prizora u kojemu se elegantni borici pinija i čempresa izmjenjuju s kolonadama jonskih i korintskih stupova.

Jasno nam je da će sljedeći korak u prezentaciji ovog mjesta biti šetnja "smart“ naočalama, u kojima će pored animiranih informacija o carskim vilama Augusta, Domicijana, Tiberija, i Septimija Severa pored vas "doista“ prolaziti njihovi patriciji u togama.

Dotad, od virtualne zbilje trebate znati kako za ulazak u Palatin i Forum karte morate rezervirati "online“ dan ranije, a možete se prepustiti i lovcima okolnih agencija koji će vam spremno prodati kartu 20 posto skuplje na licu mjesta.

Rim je osjetno cjelogodišnja turistička destinacija; sve vam želi prodati i zadovoljan je ako može uštipati koji cent više od sljedećeg mjesta na kojega ćete otići.

Promil u duhovnim dionicama

Makar idući cjenik bio tako posvećen kao onaj vatikanski. Međutim, vatikanski muzeji su također obavezan dio itinerara. Morate proći barem kroz dio od 1400 soba kako biste vidjeli što sve čovjek može skupiti kad ima utjecaj i moć, pogotovo niz od 264 njih, koliko je dosad bilo papa od Petra do Franje.

Znate već, ima tu dosta zlata i pozlate, što krupnih komada što u listićima po sveprisutnim štukaturama. Bog se ovdje slavi eksplicite, sve sjaji, ali svejedno vas naivno zapanji veličina u materijalu i kvaliteti kojom se manifestira vjera.

---

image
Detalj iz Bazilike sv. Petra
Tea Kronegger
---

Svakako, ona ovdje kao malo gdje drugdje posreduje globalnu kulturu.

U vatikanskim muzejima stala je gotovo sva memorija ljudske civilizacije od staroegipatskih sarkofaga do moderne plastike i ulja s potpisima Rodina, van Gogha, Gauguina, Kandinskog, Chagalla, Kleea, de Chirica, Kokoschke, Bacona, Dalija i Picassa, ali dotle te već prošli kroz sobe u kojima vas sa zidova gledaju Cimabue, Giotto, Leonardo, Bellini, Rafaello, Van Dyck i Caravaggio.

Teško je konkurirati vatikanskim platnima i mramorima, pa vas ispuni blesavim zadovoljstvom kad u Dvorani mapa pored ostalih mediteranskih toponima ugledate brački i hvarski kanal: I mi smo dio tog kulturnog kruga, i nama pripada neki promil u duhovnim dionicama sveg ovog materijalnog blaga. Možda je to djetinje prepoznavanje i smisao ovolikog bogatstva u crkvenoj središnjici.

Tu je naravno i Sikstinska kapela, famozni Michelangelov trud kojega se danas ne smije fotografirati, a i razgovor nije dobrodošao ukoliko niste kardinal u papinskoj konklavi. U Bazilici sv. Petra može se i jedno i drugo, premda vam Petrov grob sam od sebe začepi usta, a i fotografiranje je ovdje vratolomno.

Naime, bude vam žao izdvojiti nešto, kadar se želi sam od sebe proširiti na susjedni prostor, na najvještije pregalaštvo u skulpturi i arhitekturi, koje se ipak tako prirodno susljeđuje.

"Sto ljudi, sto ćudi“ ne primjenjuje se na tvorce ovog neimarskog čuda. Bernini se rodio 30-ak godina poslije Michelangelove smrti, a ipak obojica čine dio ujednačene graditeljske simfonije. I to mora biti neki paradoks, jedna od upadljivijih tajni otajstvenog Vatikana. Uglavnom, nije loše ovdje svećenikom biti.

Preko Tibera do raviola

Nakon što smo se predozirali svetošću, trebalo nam je nešto svjetovno, a u Rimu to morate potražiti u rajonu Trastevere. Kao što samo ime kaže (lat. trans Tiberim), to vam je odmah preko Tibera.

To šareno mjesto je ono što očekujete od Italije: radnički kvart s uličnom glazbom, konobama, pivnicama, malim butigama, milijun ljudi koji ne haju za koronu u kaletama sa štekatima i tiramolima iznad njih, kroz koje uz sve to prometuju i automobili.

Tu trebate sjesti u neku oštariju (mi smo čekali malo reda za La Tavernetta 29, ali isplatilo se), naručiti raviole s tartufima ili balancane s parmiđanom, čašicu-dvije vina da isperete okus tamjana, i tako sve dok ne uđete u modus "O bella ciao“.

---

image
Pogled na Trastevere preko Tibera
Tea Kronegger
---

Prije nego se oprostite s Rimom ipak morate popiti najbolju kavu u gradu, u sasvim malom baru Sant'Eustachio il Caffe, negdje na pola puta između čuvene pjace Navona i još čuvenijeg Panteona.

Na meniju njegovih kava, Grand Caffe je najveća nagrada, vidi se izdaleka. U gradu drevne baštine i Sant'Eustachio je svojevrsni muzej, s izloženim starim aparatima za espresso, koji datiraju sve do početka prošlog stoljeća, a onda tu su i vreće s raznim zrnima kave koje će vam rado samljeti i spremiti u platnenu vrećicu.

To je super suvenir, napunit će kuću mirisom, ali svejedno vam je žao otići iz Rima. Znate da niste vidjeli sve, a i ovo što jeste nekako je surovo rezimirati. Imamo jutarnji let za Split i odlučujemo se do aerodroma uzeti taksi jedanput, pa kvragu.

I to je bilo dovoljno; vozač Valerio pozdravio nas je na tečnom hrvatskom: "Dobro jutro, kako ste?“ A onda nam je priznao sve: da mu je mama iz Novske, žena iz Starigrada, da kćer priča forski, a sin i ne baš.

Da svake druge godine ide na Hvar i evo ove nije, jer korona... i je li može Oliver? Naravno... može. Sunčane zrake počele su se probijati kroz vječne volte Koloseja, a Dragojević kroz pospani povratak: Kad je nebo meni dalo tren, Reklo mi je idi, bit ćeš njen...

Hvala Valerio, grazie Roma.

---

image
Hram Panteon
Tea Kronegger
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger Tea Kronegger
Tea Kronegger
Domu Severiana na Palatinu
Tea Kronegger
Neptunova fotnana na Pjaci del Popolo, s transparentom protiv cijepljenja djece
Tea Kronegger
Vječni Kolosej
Tea Kronegger
Švicarski gardist na jednom od ulaza u papinska zdanja
Tea Kronegger
Detalj rimske fasade
Tea Kronegger
Santa Maria Maggiore
Tea Kronegger
Piazza dei Popolo
Tea Kronegger
Bazilika sv. Petra
Tea Kronegger
Kolosej, zdanje koje zna stvoriti hladovinu za svoje posjetitelje
Tea Kronegger
Jedna od vrata bazilike sv. Petra
Tea Kronegger
Unutrašnjost bazilike sv. Petra
Tea Kronegger
Hram Panteon
Tea Kronegger
Detalj iz Bazilike sv. Petra
Tea Kronegger
Detalj iz metroa
Tea Kronegger
Detalj iz metroa
Tea Kronegger
Detalj s ulice
Tea Kronegger
Pogled na Trastevere preko Tibera
Tea Kronegger
Piazza Navona
Tea Kronegger
Balkon na pjaci Navona
Tea Kronegger
Detalj s ulice
Tea Kronegger
Victoria De Angelis iz benda Maneskin, grafit u ulici Margutta
Tea Kronegger
Šarena butiga u centru Rima
Tea Kronegger
Trajanov forum i Oltar domovine u drugom planu
Tea Kronegger
Atelje i studij Pabla Piccasa u ulici Via Margutta
Tea Kronegger
Konstantinov slavoluk, najveći i skulpturama najukrašeniji slavoluk antike
Tea Kronegger
Tea Kronegger
Ulicama Rima
Tea Kronegger
Kolosej
Tea Kronegger
Fontana di Trevi
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/u-rimu-smo-naletjeli-na-basisticu-maneskina-otkrili-sjajnu-gastronomsku-buzu-i-dobili-olivera-za-desert-kopirajte-naseg-novinara-koji-je-ucinio-pravu-stvar-i-odletio-za-italiju-umjesto-u-supetar-1132908 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ec7d06a5b618aec087ce3f136f1b373d8781e9ab [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+Rimu+smo+naletjeli+na+basisticu+%E2%80%98Maneskina%E2%80%98%2C+otkrili+sjajnu+gastronomsku+bu%C5%BEu+i+dobili+Olivera+za+desert%3A+kopirajte+na%C5%A1eg+novinara+koji+je+u%C4%8Dinio+pravu+stvar+i+odletio+za+Italiju+umjesto+u+Supetar&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fu-rimu-smo-naletjeli-na-basisticu-maneskina-otkrili-sjajnu-gastronomsku-buzu-i-dobili-olivera-za-desert-kopirajte-naseg-novinara-koji-je-ucinio-pravu-stvar-i-odletio-za-italiju-umjesto-u-supetar-1132908 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fu-rimu-smo-naletjeli-na-basisticu-maneskina-otkrili-sjajnu-gastronomsku-buzu-i-dobili-olivera-za-desert-kopirajte-naseg-novinara-koji-je-ucinio-pravu-stvar-i-odletio-za-italiju-umjesto-u-supetar-1132908 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZVRSNI SAVJETI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaIZVRSNI SAVJETI

U Rimu smo naletjeli na basisticu ‘Maneskina‘, otkrili sjajnu gastronomsku bužu i dobili Olivera za desert: kopirajte našeg novinara koji je učinio pravu stvar i odletio za Italiju umjesto u Supetar

6. listopada 2021. - 15:56

Zatekne li vas prilika s par dana dužeg vikenda u kalendaru i jeftina avionska ponuda kojima internet vrvi, sasvim je moguće da ćete ga umjesto na Braču provesti u Rimu.

Putovanje traje otprilike isto, a i cijena je li-la ako trajektom do Supetra idete autom.

Uglavnom, poletjeli smo jednom od ovih “digest” avionskih linija, za cijenu povratne karte od 50 eura. Let traje 50-ak minuta, iznad glave vam je borša od deset kila, ispod sjedišta i ruksak.

Imate od četvrtka do ponedjeljka, znate da je to manje od taman, ali poklonjenom konju ne gledate u dane. Sletjeli smo na aerodrom Fiumicino, s velikom zgradom u dva dijela koju zovu još i Leonardo da Vinci.

Ovdje je dosta kretanja, a po semaforima za polaske i dolaske vidi se kako je Rim i u pandemiji poletište za bilo gdje na svijetu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:30