StoryEditorOCM
PanoramaNA DANAŠNJI DAN

Opčinio bi ih, progutao i odbacio; Picasso se poigravao muzama dok ih ne bi izludio‘ ‘Izlagao ih je životinjskoj...‘

Piše MOZAIK SD
8. travnja 2024. - 12:55

Pablo Picasso, jedan od najvećih umjetnika u povijesti, preminuo je na današnji dan, 8. travnja 1973. godine, a iako je njegovo djelo danas neupitno, način na koji se odnosio prema ženama često je predmet kontroverzi.

Španjolski slikar, kipar, crtač i grafičar Pablo Picasso za života je svojom umjetnošću izazvao podijeljena mišljenja, a mnogo se raspravljalo o njegovom privatnom životu i općenito odnosu prema ženama.

Žene je često koristio kao muze, a potom ih okrutno odbacivao, a o načinu na koji ih je prikazivao napisano je mnogo. Ta se tema posebno nametnula početkom 2000-tih, kada je njegova unuka Marina istaknula da njezina obitelj trpi zbog Picassova izraženog narcizma, a danas ga mnogi otvoreno nazivaju ženomrscem, piše Glossy.

Njegova mačo osobnost navodno je voljela žene, ali istina je da se prema njima često ponašao kao da nisu dorasle njemu ili njegovom geniju.

image

Pablo Picasso (1881-1973)

/Roger-viollet Via Afp

Prije nekoliko godina jedna profesorica umjetnosti organizirala je tihi prosvjed u Picassovom muzeju u Barceloni, gdje su njezini studenti stajali u crno-bijelim majicama s porukama "Picasso, zlostavljač žena" i "Picasso, sjena Dore Mar ".

Ovo nije bio jedini slučaj, već je proteklih godina organizirano nekoliko sličnih prosvjeda, među kojima je i performans Emme Sulkowicz koja je u negližeima i zvijezdama prekrivena stajala u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

image
Piero Cruciatti/Afp
image
Cristina Quicler/Afp

Njegova unuka Marina Picasso možda je najtočnije opisala slikarev odnos prema ženama.

- Izlagao ih je svojoj životinjskoj spolnosti, ukrotio bi ih, opčinio, progutao i tako razbijene prenio na svoja platna. Izvukao je njihovu suštinu i kad u njima više ništa ne bude - riješio bi ih se - rekla je.

Picassov citat o tome kako gleda na žene kada mu više nisu od koristi dovoljno govori o njemu.

- Svaki put kad promijenim ženu, trebao bih spaliti prethodnu. Tako ću ih se riješiti. Ne bi bili tu negdje da mi kompliciraju egzistenciju. Možda bi mi i vratila mladost. Ubiješ ženu i izbrišeš prošlost koju ona predstavlja - šokirao je jednom prilikom slikar.

Pablo Picasso rano se počeo zanimati za žene jer ga je otac vodio u javne kuće na jugu Španjolske kada je imao samo 13 godina.

Njegova prva ljubav bila je Fernande Olivier, za koju se kaže da je nadahnula njegova djela iz razdoblja ruža i rane kubističke slike i skulpture. Prekinuli su nakon sedam godina, a ona je bila tek prva u nizu žena koje su ga inspirirale, a potom bile odbačene.

image

Olga Khokhlova

/Roger-viollet Via Afp

S ruskom balerinom Olgom Kholovom oženio se uoči ruske revolucije 1917. godine, a službeno su bili u braku do njezine smrti 1955. godine.

Navodno joj je Picassova majka na početku njihove ljubavne priče rekla da nije svjesna kome govori "da".

- Ti, jadna djevojko, ne znaš u što se upuštaš. Da sam tvoj prijatelj, rekla bih ti da se ni pod kojim okolnostima ne udaješ za njega. Ne vjerujem da bilo koja žena može biti sretna s mojim sinom - on je dostupan samo sebi, nikome drugom - rekla joj je Maria Picasso.

Sva ta desetljeća braka provela je pateći, pišući pisma Picassu, prijeteći njegovim ljubavnicama, dok je on vodio svoj život i mijenjao žene.

Deset godina nakon što su se vjenčali, tada četrdesetpetogodišnji umjetnik zaljubio se u Marie-Therese Walter, koja je imala samo 17 godina.

image

Paulo Picasso sin kojeg je dobio sa Olgom Hohlovom

/Roger-viollet Via Afp

Nakon što je neko vrijeme bio u paralelnim vezama, Picasso se s Olgom dogovorio da se neće službeno razvesti, već da će život nastaviti odvojeno.

Marie-Teresa je potom 1934. ostala trudna i rodila kćer Mayu. Kao i u slučaju braka s Olgom, Picassovo zanimanje počelo je jenjavati, a ubrzo je upoznao novu veliku ljubav i novu muzu - poznatu slikaricu, pjesnikinju i fotografkinju Doru Mar.

Nakon devet godina strastvene veze s Dorom Mar pojavila se slikarica Françoise Gillot.

Slikar je imao 61 godinu, a ona samo 21 godinu kada su se sreli 1943.godine. Ono što mu je smetalo kod nje je to što mu se potpuno predala.

Nakon tri godine veze, Françoise je u njegovom domu zamijenila Doru Mar, a ostavljena ljubavnica doživjela je živčani slom.

- Za mene postoje samo dvije vrste žena - boginje i otirači - jednostavno je objasnio.

Ne vjerujući da bi i sama jednog dana mogla postati ovaj drugi tip, Françoise  se cijeloj dala njihovoj ljubavi, a kasnije je priznala da mu nije previše vjerovala.

Nakon desetljeća ljubavi odlučila je napustiti Picassa s kojim je dobila kćer Palomu i sina Claudea, objavio je Glossy.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 08:12