stdClass Object ( [id] => 1240133 [title] => Savjetujemo: zima kuca na vrata, pripremite automobil... [alias] => savjetujemo-zima-kuca-na-vrata-pripremite-automobil [catid] => 299 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zimski uvjeti u Dalmaciji? Olujno nevrijeme krajem proteklog tjedna pokazalo je kako itekako trebamo računati na zimske uvjete u priobalju, posebice u unutrašnjosti.

Mnogi podcjenjuju opasnosti na cesti povezane s hladnijim vremenom, jer je udio takvog vremena znatno manji nego u kontinentalnim dijelovima Hrvatske, no klimatske promjene povećavaju rizike povremenih zimskih uvjeta i na samoj obali. No dovoljno je da se na skliskoj cesti uz smanjenu vidljivost, u nepripremljenom automobilu, s lošim gumama, pri neprilagođenoj brzini vožnji, zateknete jedanput da nastane nesreća s velikom štetom i mogućim stradavanjima. Zbog toga je preporučljivo pripremiti automobil, što se prvenstveno odnosi na redovit servis i kvalitetne gume, te voziti smanjenom, uvjetima prilagođenom brzinom – naglašava prometni stručnjak Željko Marušić.

Sve što je važno za sigurnost vožnje u lošim uvjetima, posebice je važno na skliskoj cesti i u uvjetima iznenadnog nevremena. Tada je najvažnije procijeniti trebate li uopće tada voziti, odnosno možete li vožnju ipak odgoditi. To je često spasonosno, odnosno vrlo isplativo. A ako ipak tada trebate voziti, pamet u glavu i vožnju prilagodite uvjetima. Dakle, vozite smanjenom brzinom uz povećan razmak od vozila ispred i izbjegavanje naglih pokreta kojima možete ugroziti sigurnost vožnje i izazvati nesreću.

Za sigurnost vožnje u otežanim uvjetima (niske temperature, loša vidljivost, skliska cesta, snažan vjetar) važna je potpuna ispravnost vozila, a to se najbolje osigurava redovitim servisiranjem u kvalitetnom servisu. Ako vam je servisni interval pri kraju, preporučljivo ga je napraviti i prije isteka roka. Time se povećava sigurnost vožnje, a skraćivanje servisnog intervala povoljno utječe na pouzdanost i trajnost automobila.

Najvažnije je ipak u zimske uvjete vožnje ući s kvalitetnim gumama na automobilu, po mogućnosti zimskim. Nažalost, mnogi se zavaravaju da zimske gume u priobalju nisu nužne. Zimske su oborine (susnježica, snijeg) rijetke, poledice se mogu očekivati samo u sjevernijim dijelovima, pa se može proći i s ljetnim gumama. Može, ali su rizici problema i nesreća neusporedivo veći. Naime, prianjanje ljetnih guma opasno se kompromitira već kad temperatura padne ispod +7 Celzijevih stupnjeva. Usto je dalmatinski asfalt na dosta dionica opasno sklizak.

To je posljedica korištenja asfaltnog agregata bogatog vapnencem (zbog štednje), pa se površina brzo uglača, a sitne čestice vapnenca se u obliku prašine izlučuju na površinu te s prvim kapima kiše stvaraju sloj sklizak poput leda. Mnogi tek nakon nesreće shvaćaju kako je ulaganje u kvalitetne gume, posebice zimske, itekako isplativo. I najmanje oštećenje automobila skuplje je popraviti nego kupiti set najboljih guma. Treba razmišljati i o težim posljedicama, koje su u slučaju stradavanja osoba neprocjenjive.

---

image

Željko Marušić, prometni stručnjak

Privatni album
---

Pri nižim temperaturama na skliskom asfaltu s ljetnim se gumama znatno produžava zaustavni put, u usporedbi sa zimskim, zbog čega se može naletjeti na pješaka, drugo vozilo, skrenuti na suprotni trak i izazvati frontalni sudar, sletjeti s ceste... Kvalitetne gume, posebice zimske, važne su za sprječavanje nastanka aquaplaninga na velikoj kiši, kakvoj smo nedavno svjedočili.

Kvalitetne, neistrošene gume imaju uzdužne, kose i poprečne utore, koji osiguravaju drenažu vode ispod gaznog sloja te sprječavaju da vodeni klin nastao pri kiši pred gumom izdigne kotač, te guma tada gubi kontakt s asfaltom i tada se automobil počinje nekontrolirano proklizavati i zanositi, a vozač potpuno gubi mogućnost upravljanja. Aquaplaning se sprječava kvalitetnim gumama i prilagodbom brzine vožnje uvjetima, dakle smanjenom brzinom.

Statistike pokazuju da se najviše nesreća događa u prvim danima velikog zahlađenja. Uzrok je najčešće u neodgovarajućim gumama i nerazumnoj vožnji. Mnogi kalkuliraju, a u Dalmaciji i štede na gumama. Po zakonu, može se voziti i s ljetnim ako im je dubina utora veća od 4 milimetra, uz nošenje kompleta lanaca u prtljažniku.

No ako iz Dalmacije putujete kontinentalnim dionicama, na kojima je nužna zimska oprema, nije pametno koristiti tu mogućnost jer su zimske gume tada spasonosne. To je dodatan razlog da automobil opremite zimskim gumama. A njihovim se korištenjem umanjuje trošenje ljetnih, pogotovo ako ih koristite na posebnim naplacima, pa se troškovi izmjene guma s vremenom izniveliraju.

Mnogi zimi putuju autocestom A1 prema Zagrebu, a tada su, pri većim brzinama, zimske gume itekako korisne, jer u zimskim uvjetima osiguravaju dobra vozna svojstva te sigurno upravljanje i kočenje. Pritom smanjuju rizik proklizavanja i skraćuju zaustavni put. Važno je i da u gumama bude propisani tlak zraka, prema specifikaciji za vozilo i opterećenje, te ga je preporučljivo provjeriti i po potrebi podesiti prije ulaska na autocestu, odnosno pri dolijevanju goriva.

Dakle, zimski se uvjeti ne smiju podcijeniti ni u Dalmaciji, pogotovo noću i ujutro, te je preporučljivo temeljito servisirati automobil, ugraditi kvalitetne, po mogućnosti zimske gume. U otežanim uvjetima lošije vidljivosti i skliskog kolnika izbjegavajte voziti, a ako ipak vozite, brzinu svakako prilagodite uvjetima – zaključuje Željko Marušić.

---

Ventilacija, klimatizacija, brisači i svjetla

Kako bi vožnja u zimskim uvjetima bila sigurna, nužna je ispravnost ventilacije i klima-uređaja automobila. Ti sustavi omogućuju brzo i učinkovito odmagljivanje prozora, a važni su i ispravni brisači. Sve to osigurava dobru vidljivost za vozača u otežanim uvjetima vožnje.

Zbog toga je prije zime preporučljiv servis klima-uređaja uz provjeru ispravnosti ventilacije te po potrebi izmjena metlica brisača i dolijevanje tekućine za pranje prozora. Treba provjeriti i ispravnost svih svjetala, posebice farova i maglenki (ako su ugrađene).

---

---

Zimske gume korisne i u Dalmaciji

Prianjanje ljetnih guma pogoršava se posebice kad temperatura padne ispod +7 Celzijevih stupnjeva. Takvi su uvjeti česti, pogotovo kad se sklizak dalmatinski asfalt (zbog sadržaja vapnenca) orosi. Ugradnjom kvalitetnih zimskih guma (znak pahuljice) znatno se poboljšavaju vozna svojstva i sigurnost na hladnoj i skliskoj cesti, a korisne su i univerzalne gume.

Dobre gume na skliskoj cesti koriste više od svega ostaloga zajedno te je ulaganje isplativo. Gume je preporučljivo zamijeniti odmah, jer će se 15. studenoga, kad počinje obveza korištenja zimskih guma u kontinentalnoj Hrvatskoj, povećati gužve.

---

---

Neprilagođena brzina, kazna 1000 kuna

U uvjetima smanjene vidljivosti i pogoršanog prianjanja guma na sklizak dalmatinski asfalt, posebice ako pritom puše jaka bura, po mogućnosti treba izbjegavati vožnju.

A ako vozite, brzinu treba prilagoditi uvjetima na cesti, kako biste se u svakoj situaciji mogli zaustaviti pred preprekom (čl. 51. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama) te spriječili zanošenje i izlijetanje iz prometnog traka. To je posebice važno ako vozite na ljetnim gumama, jer se time znatno produžuje zaustavni put i javlja rizik zanošenja. Kazna je 1000 kuna, odnosno 500 uz plaćanje u tri dana.

---

---

Provjerite ispravnost ovjesa i kočnica

Na sigurnost vožnje u uvjetima lošeg prianjanja guma na kolnik bitno utječe ispravnost podvozja – amortizera, kuglastih zglobova i kočnica te ispravna podešenost geometrije kotača. Ne treba čekati da vas zbog toga vrate s tehničkog pregleda.

To je posebice važno ako automobil ne drži pravac kad se nakratko pusti volan i ako se pri kočenju zanosi. Tada je pravilo – hitno u servis. Ispravno i podešeno podvozje, uz kvalitetne (zimske) gume, najvažniji je zalog sigurnosti u zimskim uvjetima vožnje. Važno je pravilo simetrije – sve što se radi na lijevoj, treba i na desnoj strani.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"dobro je znati"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"5172"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"87","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => dobro je znati 2 0 5172 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-06 11:19:28 [created_by] => 3231 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-12 06:30:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-12 06:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 86 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 299 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [getCategoryIdFromPath] => 0 [getFeedByRelatedModules] => 0 [theme] => default [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--automoto [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije iz auto moto svijeta [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, auto moto [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Auto moto [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Savjetujemo: zima kuca na vrata, pripremite automobil... [metakey] => auto-moto, priprema automobila za zimu [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/06\/23741493.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/06\/23650799.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/06\/23742575.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/06\/23742576.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AP","Privatni album","AP","AP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

\u017deljko Maru\u0161i\u0107, prometni stru\u010dnjak<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_23741493_1920.jpg":"1920x1080","k_23741493_1280.jpg":"1280x1280","k_23741493_1024.jpg":"1024x1024","k_23741493_640.jpg":"640x640","k_23741493_480.jpg":"480x480","k_23741493_340.jpg":"340x340","k_23741493_220.jpg":"220x220","o_23741493_1280.jpg":"1280x852","o_23741493_1024.jpg":"1024x682","o_23741493_640.jpg":"640x426","o_23741493_480.jpg":"480x319","o_23741493_340.jpg":"340x226","o_23741493_220.jpg":"220x146","h_23741493_1280.jpg":"1280x854","h_23741493_1024.jpg":"1024x683","h_23741493_640.jpg":"640x427","h_23741493_480.jpg":"480x320","h_23741493_340.jpg":"340x227","h_23741493_220.jpg":"220x147","pp_23741493_1280.jpg":"1280x1628","pp_23741493_1024.jpg":"1024x1303","pp_23741493_640.jpg":"640x814","pp_23741493_480.jpg":"480x611","pp_23741493_340.jpg":"340x432","pp_23741493_220.jpg":"220x280"},{"size0":"400x597","hd_23650799_1920.jpg":"1920x1080","k_23650799_1280.jpg":"1280x1280","k_23650799_1024.jpg":"1024x1024","k_23650799_640.jpg":"640x640","k_23650799_480.jpg":"480x480","k_23650799_340.jpg":"340x340","k_23650799_220.jpg":"220x220","o_23650799_1280.jpg":"1280x1910","o_23650799_1024.jpg":"1024x1528","o_23650799_640.jpg":"640x955","o_23650799_480.jpg":"480x716","o_23650799_340.jpg":"340x507","o_23650799_220.jpg":"220x328","h_23650799_1280.jpg":"1280x854","h_23650799_1024.jpg":"1024x683","h_23650799_640.jpg":"640x427","h_23650799_480.jpg":"480x320","h_23650799_340.jpg":"340x227","h_23650799_220.jpg":"220x147","pp_23650799_1280.jpg":"1280x1628","pp_23650799_1024.jpg":"1024x1303","pp_23650799_640.jpg":"640x814","pp_23650799_480.jpg":"480x611","pp_23650799_340.jpg":"340x432","pp_23650799_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x1125","hd_23742575_1920.jpg":"1920x1080","k_23742575_1280.jpg":"1280x1280","k_23742575_1024.jpg":"1024x1024","k_23742575_640.jpg":"640x640","k_23742575_480.jpg":"480x480","k_23742575_340.jpg":"340x340","k_23742575_220.jpg":"220x220","o_23742575_1280.jpg":"1280x960","o_23742575_1024.jpg":"1024x768","o_23742575_640.jpg":"640x480","o_23742575_480.jpg":"480x360","o_23742575_340.jpg":"340x255","o_23742575_220.jpg":"220x165","h_23742575_1280.jpg":"1280x854","h_23742575_1024.jpg":"1024x683","h_23742575_640.jpg":"640x427","h_23742575_480.jpg":"480x320","h_23742575_340.jpg":"340x227","h_23742575_220.jpg":"220x147","pp_23742575_1280.jpg":"1280x1628","pp_23742575_1024.jpg":"1024x1303","pp_23742575_640.jpg":"640x814","pp_23742575_480.jpg":"480x611","pp_23742575_340.jpg":"340x432","pp_23742575_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23742576_1920.jpg":"1920x1080","k_23742576_1280.jpg":"1280x1280","k_23742576_1024.jpg":"1024x1024","k_23742576_640.jpg":"640x640","k_23742576_480.jpg":"480x480","k_23742576_340.jpg":"340x340","k_23742576_220.jpg":"220x220","o_23742576_1280.jpg":"1280x960","o_23742576_1024.jpg":"1024x768","o_23742576_640.jpg":"640x480","o_23742576_480.jpg":"480x360","o_23742576_340.jpg":"340x255","o_23742576_220.jpg":"220x165","h_23742576_1280.jpg":"1280x854","h_23742576_1024.jpg":"1024x683","h_23742576_640.jpg":"640x427","h_23742576_480.jpg":"480x320","h_23742576_340.jpg":"340x227","h_23742576_220.jpg":"220x147","pp_23742576_1280.jpg":"1280x1628","pp_23742576_1024.jpg":"1024x1303","pp_23742576_640.jpg":"640x814","pp_23742576_480.jpg":"480x611","pp_23742576_340.jpg":"340x432","pp_23742576_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 299 [name] => Auto moto [alias] => auto-moto [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8094007 Threads: 2 Questions: 1675127296 Slow queries: 4987831 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112347993 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 31 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /auto-moto ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 299 [name] => Auto moto [alias] => auto-moto [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /auto-moto ) ) [link] => /auto-moto/savjetujemo-zima-kuca-na-vrata-pripremite-automobil-1240133 [printLink] => /auto-moto/savjetujemo-zima-kuca-na-vrata-pripremite-automobil-1240133?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419885 [name] => auto-moto [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => auto-moto [link] => /tag/auto-moto ) [1] => stdClass Object ( [id] => 355572 [name] => priprema automobila za zimu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => priprema-automobila-za-zimu [link] => /tag/priprema-automobila-za-zimu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Savjetujemo: zima kuca na vrata, pripremite automobil... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3231 [name] => Zdravko Juričko [username] => zdravko-juri-ko [email] => zdravko-juri-ko@sd.hr [password] => $2y$10$3MSPsNGO8ltots48kqbe2.FwzW7b1js7M1r/8s.nUTTSs2kSnHPxu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zdravko-juricko-3231 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1749 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/33a10ba883a053e58de979010155c54c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/06/23741493.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/06/23741493.jpg [title] => AP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/06/23650799.jpg [title] =>

Željko Marušić, prometni stručnjak

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/06/23742575.jpg [title] => AP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/06/23742576.jpg [title] => AP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zimski uvjeti u Dalmaciji? Olujno nevrijeme krajem proteklog tjedna pokazalo je kako itekako trebamo računati na zimske uvjete u priobalju, posebice u unutrašnjosti.

Mnogi podcjenjuju opasnosti na cesti povezane s hladnijim vremenom, jer je udio takvog vremena znatno manji nego u kontinentalnim dijelovima Hrvatske, no klimatske promjene povećavaju rizike povremenih zimskih uvjeta i na samoj obali. No dovoljno je da se na skliskoj cesti uz smanjenu vidljivost, u nepripremljenom automobilu, s lošim gumama, pri neprilagođenoj brzini vožnji, zateknete jedanput da nastane nesreća s velikom štetom i mogućim stradavanjima. Zbog toga je preporučljivo pripremiti automobil, što se prvenstveno odnosi na redovit servis i kvalitetne gume, te voziti smanjenom, uvjetima prilagođenom brzinom – naglašava prometni stručnjak Željko Marušić.

Sve što je važno za sigurnost vožnje u lošim uvjetima, posebice je važno na skliskoj cesti i u uvjetima iznenadnog nevremena. Tada je najvažnije procijeniti trebate li uopće tada voziti, odnosno možete li vožnju ipak odgoditi. To je često spasonosno, odnosno vrlo isplativo. A ako ipak tada trebate voziti, pamet u glavu i vožnju prilagodite uvjetima. Dakle, vozite smanjenom brzinom uz povećan razmak od vozila ispred i izbjegavanje naglih pokreta kojima možete ugroziti sigurnost vožnje i izazvati nesreću.

Za sigurnost vožnje u otežanim uvjetima (niske temperature, loša vidljivost, skliska cesta, snažan vjetar) važna je potpuna ispravnost vozila, a to se najbolje osigurava redovitim servisiranjem u kvalitetnom servisu. Ako vam je servisni interval pri kraju, preporučljivo ga je napraviti i prije isteka roka. Time se povećava sigurnost vožnje, a skraćivanje servisnog intervala povoljno utječe na pouzdanost i trajnost automobila.

Najvažnije je ipak u zimske uvjete vožnje ući s kvalitetnim gumama na automobilu, po mogućnosti zimskim. Nažalost, mnogi se zavaravaju da zimske gume u priobalju nisu nužne. Zimske su oborine (susnježica, snijeg) rijetke, poledice se mogu očekivati samo u sjevernijim dijelovima, pa se može proći i s ljetnim gumama. Može, ali su rizici problema i nesreća neusporedivo veći. Naime, prianjanje ljetnih guma opasno se kompromitira već kad temperatura padne ispod +7 Celzijevih stupnjeva. Usto je dalmatinski asfalt na dosta dionica opasno sklizak.

To je posljedica korištenja asfaltnog agregata bogatog vapnencem (zbog štednje), pa se površina brzo uglača, a sitne čestice vapnenca se u obliku prašine izlučuju na površinu te s prvim kapima kiše stvaraju sloj sklizak poput leda. Mnogi tek nakon nesreće shvaćaju kako je ulaganje u kvalitetne gume, posebice zimske, itekako isplativo. I najmanje oštećenje automobila skuplje je popraviti nego kupiti set najboljih guma. Treba razmišljati i o težim posljedicama, koje su u slučaju stradavanja osoba neprocjenjive.

---

image

Željko Marušić, prometni stručnjak

Privatni album
---

Pri nižim temperaturama na skliskom asfaltu s ljetnim se gumama znatno produžava zaustavni put, u usporedbi sa zimskim, zbog čega se može naletjeti na pješaka, drugo vozilo, skrenuti na suprotni trak i izazvati frontalni sudar, sletjeti s ceste... Kvalitetne gume, posebice zimske, važne su za sprječavanje nastanka aquaplaninga na velikoj kiši, kakvoj smo nedavno svjedočili.

Kvalitetne, neistrošene gume imaju uzdužne, kose i poprečne utore, koji osiguravaju drenažu vode ispod gaznog sloja te sprječavaju da vodeni klin nastao pri kiši pred gumom izdigne kotač, te guma tada gubi kontakt s asfaltom i tada se automobil počinje nekontrolirano proklizavati i zanositi, a vozač potpuno gubi mogućnost upravljanja. Aquaplaning se sprječava kvalitetnim gumama i prilagodbom brzine vožnje uvjetima, dakle smanjenom brzinom.

Statistike pokazuju da se najviše nesreća događa u prvim danima velikog zahlađenja. Uzrok je najčešće u neodgovarajućim gumama i nerazumnoj vožnji. Mnogi kalkuliraju, a u Dalmaciji i štede na gumama. Po zakonu, može se voziti i s ljetnim ako im je dubina utora veća od 4 milimetra, uz nošenje kompleta lanaca u prtljažniku.

No ako iz Dalmacije putujete kontinentalnim dionicama, na kojima je nužna zimska oprema, nije pametno koristiti tu mogućnost jer su zimske gume tada spasonosne. To je dodatan razlog da automobil opremite zimskim gumama. A njihovim se korištenjem umanjuje trošenje ljetnih, pogotovo ako ih koristite na posebnim naplacima, pa se troškovi izmjene guma s vremenom izniveliraju.

Mnogi zimi putuju autocestom A1 prema Zagrebu, a tada su, pri većim brzinama, zimske gume itekako korisne, jer u zimskim uvjetima osiguravaju dobra vozna svojstva te sigurno upravljanje i kočenje. Pritom smanjuju rizik proklizavanja i skraćuju zaustavni put. Važno je i da u gumama bude propisani tlak zraka, prema specifikaciji za vozilo i opterećenje, te ga je preporučljivo provjeriti i po potrebi podesiti prije ulaska na autocestu, odnosno pri dolijevanju goriva.

Dakle, zimski se uvjeti ne smiju podcijeniti ni u Dalmaciji, pogotovo noću i ujutro, te je preporučljivo temeljito servisirati automobil, ugraditi kvalitetne, po mogućnosti zimske gume. U otežanim uvjetima lošije vidljivosti i skliskog kolnika izbjegavajte voziti, a ako ipak vozite, brzinu svakako prilagodite uvjetima – zaključuje Željko Marušić.

---

Ventilacija, klimatizacija, brisači i svjetla

Kako bi vožnja u zimskim uvjetima bila sigurna, nužna je ispravnost ventilacije i klima-uređaja automobila. Ti sustavi omogućuju brzo i učinkovito odmagljivanje prozora, a važni su i ispravni brisači. Sve to osigurava dobru vidljivost za vozača u otežanim uvjetima vožnje.

Zbog toga je prije zime preporučljiv servis klima-uređaja uz provjeru ispravnosti ventilacije te po potrebi izmjena metlica brisača i dolijevanje tekućine za pranje prozora. Treba provjeriti i ispravnost svih svjetala, posebice farova i maglenki (ako su ugrađene).

---

---

Zimske gume korisne i u Dalmaciji

Prianjanje ljetnih guma pogoršava se posebice kad temperatura padne ispod +7 Celzijevih stupnjeva. Takvi su uvjeti česti, pogotovo kad se sklizak dalmatinski asfalt (zbog sadržaja vapnenca) orosi. Ugradnjom kvalitetnih zimskih guma (znak pahuljice) znatno se poboljšavaju vozna svojstva i sigurnost na hladnoj i skliskoj cesti, a korisne su i univerzalne gume.

Dobre gume na skliskoj cesti koriste više od svega ostaloga zajedno te je ulaganje isplativo. Gume je preporučljivo zamijeniti odmah, jer će se 15. studenoga, kad počinje obveza korištenja zimskih guma u kontinentalnoj Hrvatskoj, povećati gužve.

---

---

Neprilagođena brzina, kazna 1000 kuna

U uvjetima smanjene vidljivosti i pogoršanog prianjanja guma na sklizak dalmatinski asfalt, posebice ako pritom puše jaka bura, po mogućnosti treba izbjegavati vožnju.

A ako vozite, brzinu treba prilagoditi uvjetima na cesti, kako biste se u svakoj situaciji mogli zaustaviti pred preprekom (čl. 51. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama) te spriječili zanošenje i izlijetanje iz prometnog traka. To je posebice važno ako vozite na ljetnim gumama, jer se time znatno produžuje zaustavni put i javlja rizik zanošenja. Kazna je 1000 kuna, odnosno 500 uz plaćanje u tri dana.

---

---

Provjerite ispravnost ovjesa i kočnica

Na sigurnost vožnje u uvjetima lošeg prianjanja guma na kolnik bitno utječe ispravnost podvozja – amortizera, kuglastih zglobova i kočnica te ispravna podešenost geometrije kotača. Ne treba čekati da vas zbog toga vrate s tehničkog pregleda.

To je posebice važno ako automobil ne drži pravac kad se nakratko pusti volan i ako se pri kočenju zanosi. Tada je pravilo – hitno u servis. Ispravno i podešeno podvozje, uz kvalitetne (zimske) gume, najvažniji je zalog sigurnosti u zimskim uvjetima vožnje. Važno je pravilo simetrije – sve što se radi na lijevoj, treba i na desnoj strani.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AP Privatni album AP AP
AP
Privatni album

Željko Marušić, prometni stručnjak

AP
AP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/auto-moto/savjetujemo-zima-kuca-na-vrata-pripremite-automobil-1240133 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dd6daeab87a1bc391c7c21c6c5b50cb53f9a36e3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Savjetujemo%3A+zima+kuca+na+vrata%2C+pripremite+automobil...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fauto-moto%2Fsavjetujemo-zima-kuca-na-vrata-pripremite-automobil-1240133 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fauto-moto%2Fsavjetujemo-zima-kuca-na-vrata-pripremite-automobil-1240133 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"dobro je znati"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"5172"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"87","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
Auto motodobro je znati

Savjetujemo: zima kuca na vrata, pripremite automobil...

12. studenog 2022. - 07:30

Zimski uvjeti u Dalmaciji? Olujno nevrijeme krajem proteklog tjedna pokazalo je kako itekako trebamo računati na zimske uvjete u priobalju, posebice u unutrašnjosti.

Mnogi podcjenjuju opasnosti na cesti povezane s hladnijim vremenom, jer je udio takvog vremena znatno manji nego u kontinentalnim dijelovima Hrvatske, no klimatske promjene povećavaju rizike povremenih zimskih uvjeta i na samoj obali. No dovoljno je da se na skliskoj cesti uz smanjenu vidljivost, u nepripremljenom automobilu, s lošim gumama, pri neprilagođenoj brzini vožnji, zateknete jedanput da nastane nesreća s velikom štetom i mogućim stradavanjima. Zbog toga je preporučljivo pripremiti automobil, što se prvenstveno odnosi na redovit servis i kvalitetne gume, te voziti smanjenom, uvjetima prilagođenom brzinom – naglaša...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 02:10