StoryEditor
SlikarstvoVR ZA HULU SPLIT

Prošetajte kroz virtualni Salon Galić

Piše Jakov Kosanović
27. prosinca 2020. - 08:00
VR Salon Galić

Prošlo je gotovo devet mjeseci otkada je HULU - Split započeo projekt POD: VR (POD – Platforma online djelovanja) kao odgovor na trenutnu situaciju u svijetu, u kojoj je posjet izložbenim prostorima postao prvo onemogućen, a potom ograničen.

U ožujku su započeli s osmišljavanjem projekta virtualnog izlaganja, u vrijeme kad je izložbeni prostor Salon Galić bio zatvoren. Od prvotne reakcije projekt je došao do sadašnjeg stanja, u kojem HULU - Split osmišljava i postavlja virtualne izložbe na jedinstven način po pitanju realnosti, preglednosti, informativnosti te lakoće korištenja i pristupanja, premašivši očekivanja i postavivši nove standarde u digitalizaciji izložbenog prostora.

Od travnja do lipnja HULU Split je stvarao virtualne izložbe u realnom 3D modelu Salona Galić, izradivši čitav 3D model galerije koja omogućuje postavljanje interaktivnih virtualnih projekata i daje mogućnost korisnicima da se samostalno šetaju virtualnim prostorom galerije, što je poprilično zainteresiralo mlađu publiku naviklu na interaktivne programe, video i kompjuterske igre. U prostoru je osim plošnih slika i fotografija bilo moguće stavljati i video, kao i audio uratke, ali i 3D modele skulptura i instalacija.

Od sredine srpnja, HULU je započeo snimati izložbeni prostor 360° VR kamerom, te potom sastavljaoi izložbe korištenjem programa za izradu interaktivnih 360° VR tura, u koje se mogu umetnuti interaktivno mapiranje prostora, info oblačići s opisom izložbe, video statementom autora, predgovorom kustosa, te biografijom autora.

U prostor je moguće umetnuti fotografije te snimke radova, a osim 360° fotografija, moguće je kretanje kroz 360° snimke.

Izložbe se mogu posjetiti i pogledati na osobnom računalu, tabletu i smartphone-u, a oni koji imaju VR naočale, izložbe mogu razgledati i njima.

Ono što obećavaju iz HULU-a jest to da će se njihova baza virtualnih izložbi širiti i tijekom prosinca, kao i sljedeće godine, te da će ovogodišnje izložbe pokušati učiniti dostupnima i sljedećih godina.

- Njihova potencijalna publika nije omeđena na Splićane i posjetitelje grada nego to mogu biti svi zainteresirani za umjetnost, ili oni koji će tek postati, u našoj zemlji kao i u svijetu.

Važno je napomenuti da je svaka naša 360° VR dvojezična, tj. dostupna je i na engleskom jeziku, prvenstveno zbog naših nastojanja da proširimo interes i izvan Hrvatske.

Tako je moguće predstaviti naš kulturno-umjetnički sadržaj van naših granica, u situaciji kad posjetitelji Hrvatskoj nisu u stanju dolaziti u našu zemlju u kvantiteti kao prije izbijanja pandemije, a taj trend će se sasvim izvjesno nastaviti i u 2021. godini." predviđaju iz HULU-aSplit.

Izložbe su dostupne na direktnom linku http://hulu-split.hr/vrsta-izlozbe/virtualne-izlozbe/.

Voditelj projekta je povjesničar umjetnosti i član kustoskog tima HULU Ivor Igrec, koji je ujedno i dizajner 3D modela Salona Galić, kao snimatelj i dizajner virtualnih 360° izložbi.

Iz HULU-a napominju kako projekt ne bi bio moguć bez financijske potpore Ministarstva kulture, poticaja, uputa i savjeta predsjednika Udruge Vice Tomasovića te čitave stručne službe HULU Split, Moire Orlić, Nine Nemec, Ane Šećer Willhelm, i asistentice na projektu, povjesničarke umjetnosti Ane Bratić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 08:55