stdClass Object ( [id] => 1221765 [title] => Loren Živković Kuljiš, dobitnik nagrade 14. kiparskog Trijenala, priča o skulpturi u javnom prostoru, ali turistima koji mokre u Hrastinu pirju [alias] => loren-zivkovic-kuljis-dobitnik-nagrade-14-kiparskog-trijenala-prica-o-skulpturi-u-javnom-prostoru-ali-turistima-koji-mokre-u-hrastinu-pirju [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na svečanosti prošlog vikenda u Gliptoteci HAZU u Zagrebu velika nagrada 14. trijenala hrvatskoga kiparstva, kojem je Gliptoteka i osnivač, dodijeljena je Lorenu Živkoviću Kuljišu za rad Flešbekarij.

 

Ocjenjivački sud Trijenala - u sastavu Petar Barišić, Nataša Ivančević, Antonija Balić, Vedran Perkov i Filip Turković-Krnjak istaknuo je da je rad “Flešbekarij” nastao spajanjem pojmova “flešbek” i bestijarij. Riječ je o instalaciji čija tema su zbirka osobnih i kolektivnih predodžaba. “Instalacija se sastoji od 20 fotografija i scena modeliranih u glini, koje pokazuju slike i tekstove iz različitih medija, pohranjene u autorovoj memoriji, a koje se s vremena na vrijeme kao flešbekovi aktiviraju u njegovoj memoriji i svijesti”, naveo je žiri.

---

image

Roberto Bolano u ciklusu ‘Flešbekarij’ Lorena Živkovića Kuljiša

PRIVATNI ALBUM
---

 

Pitanje možda trivijalno, ali nužno – što vam kao umjetniku i profesoru znači Grand Prix na Trijenalu hrvatskog kiparstva? Nagradu prati vrlo skroman novčani iznos od 15 tisuća kuna... S obzirom na popriličnu devastiranost, da ne kažem korumpiranost, društvene i kulturne scene, jesu li nagrade izgubile značaj?

- Rad je mišljenje, iskaz u jeziku, u mom slučaju likovnom jeziku kiparstva. Osim toga rad je i točka od koje je moguće započeti komunikaciju i dijalog.

Tako da mi nagrada struke, naravno, puno znači. Jednako kao što su mi puno značili razgovori s kolegama i njihova iščitavanja rada kada je prvi put izložen, u veljači prošle godine na samostalnoj izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, koju sam radio zajedno s kustosicom Leilom Topić. Što se drugog dijela vašeg pitanja tiče, bilo bi jednostavno reći da postoje različiti oblici stvarnosti unutar vremena i prostora koje dijelimo kao zajednica, pa tako u nekima od njih nađu mjesto i spomenute pojave.

Na sreću, unutar kulturne scene, a vjerujem i ne samo nje, postoji istovremeno i puno kolega koji itekako ozbiljno rade svoj posao, ustrajući i ne manipulirajući kriterijima. Posebno mi je drago da među njima primjećujem značajan broj kolega mlađe generacije. To pokazuje da bilo što od onog zaista bitnog ne može izgubiti smisao, a onda ni značaj. Ne vjerujem da će nasilna relativizacija i obezvrjeđivanje postati sveopći predznak našeg svijeta.

Nagradu ste dobili za ciklus “Flešbekarij”, koji ste lani već izlagali. Istina je da su svoje o tim radovima kazali i kustosi i mediji i ocjenjivački sud, ali što vi o njemu kažete?

- Ime rada kombinacija je pojmova flashback i bestijarij. Flashback kao reaktivacija slika u filmu, a bestijarij kao praksa uobličavanja fantastičnih slika, često s umjetničkim ambicijama, koja je bitno utjecala i na suvremenu umjetnost.

Potaknut je snažno zapamćenim slikama koje sam preuzeo iz različitih medija. S vremena na vrijeme, aktiviraju se u životnim situacijama, kao flashbackovi. Okolnosti izazivaju u meni sjećanja na pojedini citat, viđenu ili vizualiziranu sliku.

---

image

Podsjetnik na Gorkog Žuvelu

PRIVATNI ALBUM
---

Je li to stalna vrtnja u krug?

- Možda je pretjerano govoriti o tezi o stalnom vraćanju istog, koje varira osobnim iskustvom. Ipak, ne mogu se oteti dojmu da spletovi okolnosti stalno proizvode situacije s puno međusobnih sličnosti, odnosno varijacije kojima je bit nepromijenjena, bez obzira na svaki put nove okolnosti. Čini mi se da takve situacije postoje kao prostorno-vremenska mreža, nešto kao totalni i nelinerani film.

Fascinira me prepoznavanje situacija koje su već prepoznate od drugih ljudi, i od njih već interpretirane tako da ih opisuju na način od kojega mi nije potrebno tražiti boljeg. U kontekstu dijeljenja zajedničkih iskustava jednaku vrijednost mogu imati književnost, različite vizualne umjetničke prakse, kao i npr. grafiti nepoznatih autora.

Ali radite ih u glini?

- Da. Flashback scene modeliram u glini, zajedno s plohom na koju upisujem tekst, ime autora teksta ili slike, ako mi je poznato. Radovi izgledaju poput filmskih sličica s titlom, a zajedno grade sustav. Slike koje sam “pokupio” u prošlosti izvodim u sadašnjosti, to je kontinuiran proces, neka vrsta “the work in progress through the work with regress”.

U kojoj mjeri se “Flešbekarij” nastavlja na vaše prethodne radove, a u kojoj je mjeri odmaknut od vaše dosadašnje prakse?

- Rad se sastoji od, kao što sam spomenuo, fotografija scena izmodeliranih u glini. Glina je primarna kiparska tehnika, a u svom radu sam se više puta vraćao temi njezine privremenosti, predodređenosti za promjenu stanja ako je se želi učiniti trajnom.

Čini mi se da je ta njezina osobina, kao i vrlo posebna likovnost, skoro “preskočena” u razvoju kiparstva, njegove tehnologije i jezika, pa mi je bilo provokativno istražiti i interpretirati njezin karakter. Ono s čim se prvi put susrećem kroz ovaj rad, i što je pomak u odnosu na dosadašnju praksu, je to što se radi o ciklusu radova koji je otvoren razvoju na meni nepredvidiv način. Ne znam koliko ima scena koje sam “pokupio” u prošlosti, ni kada će se i kako aktivirati.

---

image

U ‘Flešbekariju’ je mjesto našao i Andrej Platonov

PRIVATNI ALBUM
---

Autor ste brojnih radova postavljenih u javni prostor, među njima i spomenika Tonču Petrasovu Maroviću. Vidim da je nedavno oformljena inicijativa za postavljanje većeg broja radova Vaska Lipovca u Splitu... Za to vrijeme, u Pirju Kažimira Hraste pišaju pijani turisti. Kako vi doživljavate javni prostor grada Splita upravo u kontekstu javnih spomenika?

- Javni prostor dijelimo kao zajednica; u njemu bi svatko trebao biti dobrodošao. Skulptura u javnom prostoru kao jaka referentna točka sudjeluje u izgradnji kolektivne memorije, i zato za budućnost zajednice ima nesagledive posljedice. Njezina trajnost je i njezina neopisiva odgovornost. To mi je bila misao vodilja u izradi spomenika suptilnom Petrasovu Maroviću.

U Hrvatskoj postoje sjajni primjeri javne plastike koji su zaživjeli kao neodvojiv dio javnog prostora. Postoji, nažalost, nemali broj radikalno suprotnih primjera, u kojima likovno neartikulirana skulptura agresivno ulazi u baštinjeni prostor. Struka je puno puta govorila o tome, apelirala i upozoravala.

Ali najčešće uzaludno... •

- Skulptura u javnom prostoru nadilazi prosudbu samo iz perspektive likovnih umjetnosti, pa mislim da bi natječaji za kiparske intervencije u javnom prostoru, uz primarni glas relevantne struke, umjetnika i povjesničara umjetnosti, trebali uvažiti i mišljenje arhitekata, urbanista, sociologa.

Inače nam prijeti suživot s kojekakvim intervencijama u javni prostor koje umanjuju njegov značaj, umjesto da taj isti prostor oplemenjuju.

Mislim da bi na taj način trebalo razmišljati i o postavljanju radova Vaska Lipovca u Splitu, koji nas je zadužio sjajnim radovima. Takva praksa postavljanja više radova izuzetnih autora u javnom prostoru je prepoznata i hvalevrijedna, no bitno im je naći pravo mjesto.

---

image

U ‘Flešbekariju’ je i Johnny Štulić i njegovo ‘Krivo srastanje’

PRIVATNI ALBUM
---

A Pirja?

- Problem odnosa prema Hrastinom spomeniku nije pitanje kvalitete skulpture niti njezine pozicije, već neobuzdanih turista. Mislim da je problem shvaćanja Splita kao party zone, a ne grada s nataloženim urbanitetom od antike do danas jasno prepoznat, i nadam se da ćemo pomake u tom smislu osjetiti već iduće sezone.

---

image

Loren Živković Kuljiš

Darko Škrobonja
---

Nadajmo se... Profesor ste na splitskome UMAS-u. Kakvi su naši budući akademski kipari? Razlikuju li se od vaše studentske generacije?

- Više od međugeneracijskih razlika zanimaju me trajne vrijednosti koje pokušavam osvijestiti studentima, uz neizostavnu žeđ za učenjem koja ne prestaje diplomom.

Činjenica da je svatko jedinstvena i neponovljiva jedinka i da se na tim temeljima grade vlastiti stavovi i argumentacije

Tek polazeći od vlastite autentičnosti moguće je ozbiljno nastojanje u bilo kojem aspektu života, pa tako i umjetničke prakse.

Ovo je moguće reći i drukčijim, da tako kažem školskijim rječnikom. Prepisivanje nikada nikome nije donijelo ništa dobro, barem ne dugoročno.•

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ćakula s umjetnikom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ćakula s umjetnikom 2 0 7755 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-31 08:02:17 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-08 07:02:00 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2022-09-05 10:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 162 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/31\/23251842.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/31\/23251724.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/31\/23251808.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/31\/23251810.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/31\/23251816.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/31\/23251828.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["PRIVATNI ALBUM","Darko \u0160krobonja","PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Loren \u017divkovi\u0107 Kulji\u0161 dobitnik je velike nagrade Trijenala hrvatskog slikarstva<\/p>","

Loren \u017divkovi\u0107 Kulji\u0161<\/p>","

Roberto Bolano u ciklusu \u2018Fle\u0161bekarij\u2019 Lorena \u017divkovi\u0107a Kulji\u0161a<\/p>","

Podsjetnik na Gorkog \u017duvelu<\/p>","

U \u2018Fle\u0161bekariju\u2019 je mjesto na\u0161ao i Andrej Platonov<\/p>","

U \u2018Fle\u0161bekariju\u2019 je i Johnny \u0160tuli\u0107 i njegovo \u2018Krivo srastanje\u2019<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_23251842_1920.jpg":"1920x1080","k_23251842_1280.jpg":"1280x1280","k_23251842_1024.jpg":"1024x1024","k_23251842_640.jpg":"640x640","k_23251842_480.jpg":"480x480","k_23251842_340.jpg":"340x340","k_23251842_220.jpg":"220x220","o_23251842_1280.jpg":"1280x853","o_23251842_1024.jpg":"1024x682","o_23251842_640.jpg":"640x426","o_23251842_480.jpg":"480x320","o_23251842_340.jpg":"340x226","o_23251842_220.jpg":"220x146","h_23251842_1280.jpg":"1280x854","h_23251842_1024.jpg":"1024x683","h_23251842_640.jpg":"640x427","h_23251842_480.jpg":"480x320","h_23251842_340.jpg":"340x227","h_23251842_220.jpg":"220x147","pp_23251842_1280.jpg":"1280x1628","pp_23251842_1024.jpg":"1024x1303","pp_23251842_640.jpg":"640x814","pp_23251842_480.jpg":"480x611","pp_23251842_340.jpg":"340x432","pp_23251842_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2878","hd_23251724_1920.jpg":"1920x1080","k_23251724_1280.jpg":"1280x1280","k_23251724_1024.jpg":"1024x1024","k_23251724_640.jpg":"640x640","k_23251724_480.jpg":"480x480","k_23251724_340.jpg":"340x340","k_23251724_220.jpg":"220x220","o_23251724_1280.jpg":"1280x1918","o_23251724_1024.jpg":"1024x1534","o_23251724_640.jpg":"640x959","o_23251724_480.jpg":"480x719","o_23251724_340.jpg":"340x509","o_23251724_220.jpg":"220x329","h_23251724_1280.jpg":"1280x854","h_23251724_1024.jpg":"1024x683","h_23251724_640.jpg":"640x427","h_23251724_480.jpg":"480x320","h_23251724_340.jpg":"340x227","h_23251724_220.jpg":"220x147","pp_23251724_1280.jpg":"1280x1628","pp_23251724_1024.jpg":"1024x1303","pp_23251724_640.jpg":"640x814","pp_23251724_480.jpg":"480x611","pp_23251724_340.jpg":"340x432","pp_23251724_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1767","hd_23251808_1920.jpg":"1920x1080","k_23251808_1280.jpg":"1280x1280","k_23251808_1024.jpg":"1024x1024","k_23251808_640.jpg":"640x640","k_23251808_480.jpg":"480x480","k_23251808_340.jpg":"340x340","k_23251808_220.jpg":"220x220","o_23251808_1280.jpg":"1280x1178","o_23251808_1024.jpg":"1024x942","o_23251808_640.jpg":"640x589","o_23251808_480.jpg":"480x441","o_23251808_340.jpg":"340x312","o_23251808_220.jpg":"220x202","h_23251808_1280.jpg":"1280x854","h_23251808_1024.jpg":"1024x683","h_23251808_640.jpg":"640x427","h_23251808_480.jpg":"480x320","h_23251808_340.jpg":"340x227","h_23251808_220.jpg":"220x147","pp_23251808_1280.jpg":"1280x1628","pp_23251808_1024.jpg":"1024x1303","pp_23251808_640.jpg":"640x814","pp_23251808_480.jpg":"480x611","pp_23251808_340.jpg":"340x432","pp_23251808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1851x1698","hd_23251810_1920.jpg":"1920x1080","k_23251810_1280.jpg":"1280x1280","k_23251810_1024.jpg":"1024x1024","k_23251810_640.jpg":"640x640","k_23251810_480.jpg":"480x480","k_23251810_340.jpg":"340x340","k_23251810_220.jpg":"220x220","o_23251810_1280.jpg":"1280x1174","o_23251810_1024.jpg":"1024x939","o_23251810_640.jpg":"640x587","o_23251810_480.jpg":"480x440","o_23251810_340.jpg":"340x311","o_23251810_220.jpg":"220x201","h_23251810_1280.jpg":"1280x854","h_23251810_1024.jpg":"1024x683","h_23251810_640.jpg":"640x427","h_23251810_480.jpg":"480x320","h_23251810_340.jpg":"340x227","h_23251810_220.jpg":"220x147","pp_23251810_1280.jpg":"1280x1628","pp_23251810_1024.jpg":"1024x1303","pp_23251810_640.jpg":"640x814","pp_23251810_480.jpg":"480x611","pp_23251810_340.jpg":"340x432","pp_23251810_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1846x1703","hd_23251816_1920.jpg":"1920x1080","k_23251816_1280.jpg":"1280x1280","k_23251816_1024.jpg":"1024x1024","k_23251816_640.jpg":"640x640","k_23251816_480.jpg":"480x480","k_23251816_340.jpg":"340x340","k_23251816_220.jpg":"220x220","o_23251816_1280.jpg":"1280x1180","o_23251816_1024.jpg":"1024x944","o_23251816_640.jpg":"640x590","o_23251816_480.jpg":"480x442","o_23251816_340.jpg":"340x313","o_23251816_220.jpg":"220x202","h_23251816_1280.jpg":"1280x854","h_23251816_1024.jpg":"1024x683","h_23251816_640.jpg":"640x427","h_23251816_480.jpg":"480x320","h_23251816_340.jpg":"340x227","h_23251816_220.jpg":"220x147","pp_23251816_1280.jpg":"1280x1628","pp_23251816_1024.jpg":"1024x1303","pp_23251816_640.jpg":"640x814","pp_23251816_480.jpg":"480x611","pp_23251816_340.jpg":"340x432","pp_23251816_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1851x1698","hd_23251828_1920.jpg":"1920x1080","k_23251828_1280.jpg":"1280x1280","k_23251828_1024.jpg":"1024x1024","k_23251828_640.jpg":"640x640","k_23251828_480.jpg":"480x480","k_23251828_340.jpg":"340x340","k_23251828_220.jpg":"220x220","o_23251828_1280.jpg":"1280x1174","o_23251828_1024.jpg":"1024x939","o_23251828_640.jpg":"640x587","o_23251828_480.jpg":"480x440","o_23251828_340.jpg":"340x311","o_23251828_220.jpg":"220x201","h_23251828_1280.jpg":"1280x854","h_23251828_1024.jpg":"1024x683","h_23251828_640.jpg":"640x427","h_23251828_480.jpg":"480x320","h_23251828_340.jpg":"340x227","h_23251828_220.jpg":"220x147","pp_23251828_1280.jpg":"1280x1628","pp_23251828_1024.jpg":"1024x1303","pp_23251828_640.jpg":"640x814","pp_23251828_480.jpg":"480x611","pp_23251828_340.jpg":"340x432","pp_23251828_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15555139 Threads: 5 Questions: 3210816759 Slow queries: 7240685 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236175891 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) ) [link] => /kultura/ostalo/loren-zivkovic-kuljis-dobitnik-nagrade-14-kiparskog-trijenala-prica-o-skulpturi-u-javnom-prostoru-ali-turistima-koji-mokre-u-hrastinu-pirju-1221765 [printLink] => /kultura/ostalo/loren-zivkovic-kuljis-dobitnik-nagrade-14-kiparskog-trijenala-prica-o-skulpturi-u-javnom-prostoru-ali-turistima-koji-mokre-u-hrastinu-pirju-1221765?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 451464 [name] => Loren Živković Kuljiš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => loren-zivkovic-kuljis [link] => /tag/loren-zivkovic-kuljis ) [1] => stdClass Object ( [id] => 689735 [name] => Trijenale hrvatskog kiparstva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-05 12:33:36 [main_article_id] => 0 [alias] => trijenale-hrvatskog-kiparstva [link] => /tag/trijenale-hrvatskog-kiparstva ) [2] => stdClass Object ( [id] => 689736 [name] => Hrastina pirja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-05 12:33:36 [main_article_id] => 0 [alias] => hrastina-pirja [link] => /tag/hrastina-pirja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ćakula s umjetnikom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Loren Živković Kuljiš, dobitnik nagrade 14. kiparskog Trijenala, priča o skulpturi u javnom prostoru, ali turistima koji mokre u Hrastinu pirju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/31/23251842.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => PRIVATNI ALBUM [mainImageDesc] =>

Loren Živković Kuljiš dobitnik je velike nagrade Trijenala hrvatskog slikarstva

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/31/23251842.jpg [title] =>

Loren Živković Kuljiš dobitnik je velike nagrade Trijenala hrvatskog slikarstva

PRIVATNI ALBUM ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/31/23251724.jpg [title] =>

Loren Živković Kuljiš

Darko Škrobonja ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/31/23251808.jpg [title] =>

Roberto Bolano u ciklusu ‘Flešbekarij’ Lorena Živkovića Kuljiša

PRIVATNI ALBUM ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/31/23251810.jpg [title] =>

Podsjetnik na Gorkog Žuvelu

PRIVATNI ALBUM ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/31/23251816.jpg [title] =>

U ‘Flešbekariju’ je mjesto našao i Andrej Platonov

PRIVATNI ALBUM ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/31/23251828.jpg [title] =>

U ‘Flešbekariju’ je i Johnny Štulić i njegovo ‘Krivo srastanje’

PRIVATNI ALBUM ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na svečanosti prošlog vikenda u Gliptoteci HAZU u Zagrebu velika nagrada 14. trijenala hrvatskoga kiparstva, kojem je Gliptoteka i osnivač, dodijeljena je Lorenu Živkoviću Kuljišu za rad Flešbekarij.

 

Ocjenjivački sud Trijenala - u sastavu Petar Barišić, Nataša Ivančević, Antonija Balić, Vedran Perkov i Filip Turković-Krnjak istaknuo je da je rad “Flešbekarij” nastao spajanjem pojmova “flešbek” i bestijarij. Riječ je o instalaciji čija tema su zbirka osobnih i kolektivnih predodžaba. “Instalacija se sastoji od 20 fotografija i scena modeliranih u glini, koje pokazuju slike i tekstove iz različitih medija, pohranjene u autorovoj memoriji, a koje se s vremena na vrijeme kao flešbekovi aktiviraju u njegovoj memoriji i svijesti”, naveo je žiri.

---

image

Roberto Bolano u ciklusu ‘Flešbekarij’ Lorena Živkovića Kuljiša

PRIVATNI ALBUM
---

 

Pitanje možda trivijalno, ali nužno – što vam kao umjetniku i profesoru znači Grand Prix na Trijenalu hrvatskog kiparstva? Nagradu prati vrlo skroman novčani iznos od 15 tisuća kuna... S obzirom na popriličnu devastiranost, da ne kažem korumpiranost, društvene i kulturne scene, jesu li nagrade izgubile značaj?

- Rad je mišljenje, iskaz u jeziku, u mom slučaju likovnom jeziku kiparstva. Osim toga rad je i točka od koje je moguće započeti komunikaciju i dijalog.

Tako da mi nagrada struke, naravno, puno znači. Jednako kao što su mi puno značili razgovori s kolegama i njihova iščitavanja rada kada je prvi put izložen, u veljači prošle godine na samostalnoj izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, koju sam radio zajedno s kustosicom Leilom Topić. Što se drugog dijela vašeg pitanja tiče, bilo bi jednostavno reći da postoje različiti oblici stvarnosti unutar vremena i prostora koje dijelimo kao zajednica, pa tako u nekima od njih nađu mjesto i spomenute pojave.

Na sreću, unutar kulturne scene, a vjerujem i ne samo nje, postoji istovremeno i puno kolega koji itekako ozbiljno rade svoj posao, ustrajući i ne manipulirajući kriterijima. Posebno mi je drago da među njima primjećujem značajan broj kolega mlađe generacije. To pokazuje da bilo što od onog zaista bitnog ne može izgubiti smisao, a onda ni značaj. Ne vjerujem da će nasilna relativizacija i obezvrjeđivanje postati sveopći predznak našeg svijeta.

Nagradu ste dobili za ciklus “Flešbekarij”, koji ste lani već izlagali. Istina je da su svoje o tim radovima kazali i kustosi i mediji i ocjenjivački sud, ali što vi o njemu kažete?

- Ime rada kombinacija je pojmova flashback i bestijarij. Flashback kao reaktivacija slika u filmu, a bestijarij kao praksa uobličavanja fantastičnih slika, često s umjetničkim ambicijama, koja je bitno utjecala i na suvremenu umjetnost.

Potaknut je snažno zapamćenim slikama koje sam preuzeo iz različitih medija. S vremena na vrijeme, aktiviraju se u životnim situacijama, kao flashbackovi. Okolnosti izazivaju u meni sjećanja na pojedini citat, viđenu ili vizualiziranu sliku.

---

image

Podsjetnik na Gorkog Žuvelu

PRIVATNI ALBUM
---

Je li to stalna vrtnja u krug?

- Možda je pretjerano govoriti o tezi o stalnom vraćanju istog, koje varira osobnim iskustvom. Ipak, ne mogu se oteti dojmu da spletovi okolnosti stalno proizvode situacije s puno međusobnih sličnosti, odnosno varijacije kojima je bit nepromijenjena, bez obzira na svaki put nove okolnosti. Čini mi se da takve situacije postoje kao prostorno-vremenska mreža, nešto kao totalni i nelinerani film.

Fascinira me prepoznavanje situacija koje su već prepoznate od drugih ljudi, i od njih već interpretirane tako da ih opisuju na način od kojega mi nije potrebno tražiti boljeg. U kontekstu dijeljenja zajedničkih iskustava jednaku vrijednost mogu imati književnost, različite vizualne umjetničke prakse, kao i npr. grafiti nepoznatih autora.

Ali radite ih u glini?

- Da. Flashback scene modeliram u glini, zajedno s plohom na koju upisujem tekst, ime autora teksta ili slike, ako mi je poznato. Radovi izgledaju poput filmskih sličica s titlom, a zajedno grade sustav. Slike koje sam “pokupio” u prošlosti izvodim u sadašnjosti, to je kontinuiran proces, neka vrsta “the work in progress through the work with regress”.

U kojoj mjeri se “Flešbekarij” nastavlja na vaše prethodne radove, a u kojoj je mjeri odmaknut od vaše dosadašnje prakse?

- Rad se sastoji od, kao što sam spomenuo, fotografija scena izmodeliranih u glini. Glina je primarna kiparska tehnika, a u svom radu sam se više puta vraćao temi njezine privremenosti, predodređenosti za promjenu stanja ako je se želi učiniti trajnom.

Čini mi se da je ta njezina osobina, kao i vrlo posebna likovnost, skoro “preskočena” u razvoju kiparstva, njegove tehnologije i jezika, pa mi je bilo provokativno istražiti i interpretirati njezin karakter. Ono s čim se prvi put susrećem kroz ovaj rad, i što je pomak u odnosu na dosadašnju praksu, je to što se radi o ciklusu radova koji je otvoren razvoju na meni nepredvidiv način. Ne znam koliko ima scena koje sam “pokupio” u prošlosti, ni kada će se i kako aktivirati.

---

image

U ‘Flešbekariju’ je mjesto našao i Andrej Platonov

PRIVATNI ALBUM
---

Autor ste brojnih radova postavljenih u javni prostor, među njima i spomenika Tonču Petrasovu Maroviću. Vidim da je nedavno oformljena inicijativa za postavljanje većeg broja radova Vaska Lipovca u Splitu... Za to vrijeme, u Pirju Kažimira Hraste pišaju pijani turisti. Kako vi doživljavate javni prostor grada Splita upravo u kontekstu javnih spomenika?

- Javni prostor dijelimo kao zajednica; u njemu bi svatko trebao biti dobrodošao. Skulptura u javnom prostoru kao jaka referentna točka sudjeluje u izgradnji kolektivne memorije, i zato za budućnost zajednice ima nesagledive posljedice. Njezina trajnost je i njezina neopisiva odgovornost. To mi je bila misao vodilja u izradi spomenika suptilnom Petrasovu Maroviću.

U Hrvatskoj postoje sjajni primjeri javne plastike koji su zaživjeli kao neodvojiv dio javnog prostora. Postoji, nažalost, nemali broj radikalno suprotnih primjera, u kojima likovno neartikulirana skulptura agresivno ulazi u baštinjeni prostor. Struka je puno puta govorila o tome, apelirala i upozoravala.

Ali najčešće uzaludno... •

- Skulptura u javnom prostoru nadilazi prosudbu samo iz perspektive likovnih umjetnosti, pa mislim da bi natječaji za kiparske intervencije u javnom prostoru, uz primarni glas relevantne struke, umjetnika i povjesničara umjetnosti, trebali uvažiti i mišljenje arhitekata, urbanista, sociologa.

Inače nam prijeti suživot s kojekakvim intervencijama u javni prostor koje umanjuju njegov značaj, umjesto da taj isti prostor oplemenjuju.

Mislim da bi na taj način trebalo razmišljati i o postavljanju radova Vaska Lipovca u Splitu, koji nas je zadužio sjajnim radovima. Takva praksa postavljanja više radova izuzetnih autora u javnom prostoru je prepoznata i hvalevrijedna, no bitno im je naći pravo mjesto.

---

image

U ‘Flešbekariju’ je i Johnny Štulić i njegovo ‘Krivo srastanje’

PRIVATNI ALBUM
---

A Pirja?

- Problem odnosa prema Hrastinom spomeniku nije pitanje kvalitete skulpture niti njezine pozicije, već neobuzdanih turista. Mislim da je problem shvaćanja Splita kao party zone, a ne grada s nataloženim urbanitetom od antike do danas jasno prepoznat, i nadam se da ćemo pomake u tom smislu osjetiti već iduće sezone.

---

image

Loren Živković Kuljiš

Darko Škrobonja
---

Nadajmo se... Profesor ste na splitskome UMAS-u. Kakvi su naši budući akademski kipari? Razlikuju li se od vaše studentske generacije?

- Više od međugeneracijskih razlika zanimaju me trajne vrijednosti koje pokušavam osvijestiti studentima, uz neizostavnu žeđ za učenjem koja ne prestaje diplomom.

Činjenica da je svatko jedinstvena i neponovljiva jedinka i da se na tim temeljima grade vlastiti stavovi i argumentacije

Tek polazeći od vlastite autentičnosti moguće je ozbiljno nastojanje u bilo kojem aspektu života, pa tako i umjetničke prakse.

Ovo je moguće reći i drukčijim, da tako kažem školskijim rječnikom. Prepisivanje nikada nikome nije donijelo ništa dobro, barem ne dugoročno.•

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
PRIVATNI ALBUM Darko Škrobonja PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM
PRIVATNI ALBUM

Loren Živković Kuljiš dobitnik je velike nagrade Trijenala hrvatskog slikarstva

Darko Škrobonja

Loren Živković Kuljiš

PRIVATNI ALBUM

Roberto Bolano u ciklusu ‘Flešbekarij’ Lorena Živkovića Kuljiša

PRIVATNI ALBUM

Podsjetnik na Gorkog Žuvelu

PRIVATNI ALBUM

U ‘Flešbekariju’ je mjesto našao i Andrej Platonov

PRIVATNI ALBUM

U ‘Flešbekariju’ je i Johnny Štulić i njegovo ‘Krivo srastanje’

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/loren-zivkovic-kuljis-dobitnik-nagrade-14-kiparskog-trijenala-prica-o-skulpturi-u-javnom-prostoru-ali-turistima-koji-mokre-u-hrastinu-pirju-1221765 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=48bece5e61365ce436bb9ee6609f652bab14dde1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Loren+%C5%BDivkovi%C4%87+Kulji%C5%A1%2C+dobitnik+nagrade+14.+kiparskog+Trijenala%2C+pri%C4%8Da+o+skulpturi+u+javnom+prostoru%2C+ali+turistima+koji+mokre+u+Hrastinu+pirju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Floren-zivkovic-kuljis-dobitnik-nagrade-14-kiparskog-trijenala-prica-o-skulpturi-u-javnom-prostoru-ali-turistima-koji-mokre-u-hrastinu-pirju-1221765 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Floren-zivkovic-kuljis-dobitnik-nagrade-14-kiparskog-trijenala-prica-o-skulpturi-u-javnom-prostoru-ali-turistima-koji-mokre-u-hrastinu-pirju-1221765 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ćakula s umjetnikom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Ostaloćakula s umjetnikom

Loren Živković Kuljiš, dobitnik nagrade 14. kiparskog Trijenala, priča o skulpturi u javnom prostoru, ali turistima koji mokre u Hrastinu pirju

Piše Eda Vujević
5. rujna 2022. - 12:33

Na svečanosti prošlog vikenda u Gliptoteci HAZU u Zagrebu velika nagrada 14. trijenala hrvatskoga kiparstva, kojem je Gliptoteka i osnivač, dodijeljena je Lorenu Živkoviću Kuljišu za rad Flešbekarij.

 

Ocjenjivački sud Trijenala - u sastavu Petar Barišić, Nataša Ivančević, Antonija Balić, Vedran Perkov i Filip Turković-Krnjak istaknuo je da je rad “Flešbekarij” nastao spajanjem pojmova “flešbek” i bestijarij. Riječ je o instalaciji čija tema su zbirka osobnih i kolektivnih predodžaba. “Instalacija se sastoji od 20 fotografija i scena modeliranih u glini, koje pokazuju slike i tekstove iz različitih medija, pohranjene u autorovoj memoriji, a koje se s vremena na vrijeme kao flešbekovi aktiviraju u njegovoj memoriji i svijesti”, naveo je žiri.

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 12:03