StoryEditor
Kazalištešampionka sa drave

Sandra Lončarić, glumica iz filmova ‘Kraljica noći‘, ‘Crvena prašina‘, serije ‘Novine‘ i predstava HNK Osijek, nova je nacionalna dramska prvakinja

Piše R.K.
19. siječnja 2021. - 12:35
Sandra Lončarić status nacionalne dramske prvakinje zaslužila je brojnim zapaženim ulogama u HNK Osijek, na filmu i na televiziji  Danijel Soldo/Cropix

Glumica osječkog Hrvatskog narodnog kazališta Sandra Lončarić u ponedjeljak je dobila status nacionalne dramske prvakinje.

Sandra Lončarić rođena je 1974. godine, a od 1996. godine u stalnom je angažmanu u osječkom HNK-u, gdje je do sada bila prvakinja drame. Iz HNK Osijek ističu da je Sandra Lončarić ostvarila zapažene uloge Portzije i Julije (Shakespeare), Bobočke (Krleža), Maše (Čehov) , Ane Karenjine (Tolstoj) , Tene (Kozarac), Marije Stuart (Schiller)...

 Sandra Lončarić ostvarila je zapažene uloge u brojnim filmovima, kao što su "Anđele moj dragi", "Crvena prašina", "Kraljica noći", "Simon čudotvorac". Za ulogu u filmu "Zavaravanje" na Filmskom festivalu u Puli 1998. godine dobila je Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu .

Važan je i njen opus u TV serijama, kao što su "Dobre namjere", "Zauvijek susjedi", "Mamutica", "Počivali u miru" i "Novine".

Od kazališnih nagrada, Sandra Lončarić 2010. godine dobila je Nagradu hrvatskog glumišta za glavnu žensku ulogu u predstavi "Paralelni svjetovi" Mira Gavrana, a 2009. na Danima satire Satiričkog kazališta "Kerempuh“ nagradu "Zlatni smijeh", za ulogu u predstavi "Pidžama za šestero".

"Umjetnica bez zadrške, punokrvna glumica vazda predana zavjetu da s poštovanjem, bez fige u džepu utjelovi rođene bez tijela, podari jasan, dojmljiv glas, onima koji rođeni su iz slova. Naša Sandra Lončarić na koju smo dugo već ponosni, s pravom je zaslužila status nacionalne dramske prvakinje", objavili su iz HNK Osijek.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. ožujak 2021 21:16