StoryEditor
Film & TVCJELOVEČERNJI BOMBON

‘Poslastica‘ u petak: premijera filma ‘Jedna noć u Miamiju‘, kojem predviđaju Oscare. Ono o čemu su tada pričali, ne zna nitko osim njih četvorice

14. siječnja 2021. - 19:48
Jim Brown, Malcolm X, Sam Cooke i Mohammad Ali

Amazon Prime ovog petka pušta svoj prvi veliki filmski adut 2021. godine na svoju streaming platformu nakon distribucije u odabranim (američkim) kinima – dramu "Jedna noć u Miamiju" ili "One Night In Miami".

Dugometražni igranofilmski prvijenac Oscarom i Zlatnim globusom ("Ulica Beale"), tj. Emmyjem ("Watchmen") nagrađene glumice Regine King smatra se sigurnim kandidatom za oskarovske nominacije otkako je imao premijeru u Veneciji.

Mostra je trasirala njegovu uspješnu jesensku festivalsku distribuciju, od Toronta gdje je bio drugi miljenik publike pa nadalje. Već je tad film postao unikatan kao prvi u režiji neke Afroamerikanke odabran za Venecijanski festival. A to nije jedino po čemu je jedinstven.

Naime, "Jedna noć u Miamiju" okuplja na istome mjestu popkulturne i društveno-političke ikone kao što su Muhammad Ali, Malcolm X, Jim Brown i Sam Cooke koje glume Eli Goree, Kingsley Ben-Adir, Aldis Hodge i Leslie Odom Jr.

image
Mohammad Ali

Njihov susret se stvarno dogodio i po njemu je napravljena istoimena kazališna predstava Kempa Powersa koji je napisao i scenarij filma, njegov drugi prošlogodišnji nakon sjajnog crtića "Duša", ali ono o čemu su pričali ne zna nitko osim njih četvorice, i to "One Night In Miami" čini fikcionalnim.

Četiri velikana se nađu u istom hotelu u Miamiju 1964. godine, slaveći Alijevu, tj. Cassius Clayovu pobjedu nad Sonnyjem Listonom u borbi za prvaka svijeta u teškoj kategoriji. Slavlje se pretvara u cjelonoćni razgovor o njihovim ulogama u Pokretu za građanska prava šezdesetih.

"Vi, braćo, možete pomaknuti planine a da prstom ne mrdnete", govori Malcolm X u foršpanu filma koji se pozicionira kao važna drama o borbi za prava i jednakosti Afroamerikanaca, što je vruća tema nakon slučaja Georgea Floyda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 15:27