stdClass Object ( [id] => 1377644 [title] => Nakon pola stoljeća vratio se svom kamenu i otvara jedinstveni muzej Imotske krajine: ‘Još u Njemačkoj sve sam razradio‘ [alias] => nakon-pola-stoljeca-vratio-se-svom-kamenu-i-otvara-jedinstveni-muzej-imotske-krajine-jos-u-njemackoj-sve-sam-razradio [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nije samo "Titanic" na površinu iznjedrio ljubav prema starim predmetima. On je tek bio dodatna inspiracija zaljubljenicima u stvari i predmete čija je svrha i nakana davno izgubila smisao i koja je pojedincima ostala duboko ukorijenjena u njihovu djetinjstvu kao trajan simbol jednog davnog izgubljenog vremena.

Kako bi ih oteo zaboravu, Ivan Jurič iz Kljenovca u općini Lokvičići jedan je od tih strastvenih kolekcionara. Uzoran poslovan čovjek, s pola stoljeća dugim radnim stažem u inozemstvu, prije nekoliko godina vratio se na rodnu grudu i dio stečenog novca utrošio u impozantni moderni objekt sa starinskim štihom.

U iduće dvije godine dvjesto četvornih metara prostrano armirano-betonsko zdanje uz glavnu prometnicu koja od Lovreća vodi prema Lokvičićima napunio je s više od dvije tisuće raznih eksponata čija se vrijednost, onako odoka, procjenjuje na jednako koliko vrijedi cijeli objekt s modernim penthouseom na vrhu ovog Zavičajnog muzeja, kojem je ovaj 71-godišnjak dao naziv "Ante Bruno Bušić".

Ovaj kljenovački kolekcionar nije Francuz François Pinault niti Grk Philip Niarchos koji u svojim rukama drže najveći dio svjetske umjetnosti, čija se vrijednost mjeri milijardama dolara. On je tek običan čovjek iznikao iz tog tvrdog kamena i na njega se pola stoljeća kasnije vratio i oplemenio ga u jedinstveni muzej Imotske krajine.

- Još dok sam bio u Njemačkoj sve sam razradio u glavi. Rojile su se misli kako svoj kolekcionarski duh i ljubav prema starinama prezentirati sveukupnoj javnosti. Ne kao vlastitu satisfakciju ili neku zadovoljštinu već više da privučem ljude i kroz ovaj opus vremena pokažem žiteljima naše krajine kako se i na koji način nekada živjelo. Žara s takvim načinom ispoljavanja svoje osobnosti u smjeru očuvanja tradicionalne baštine nikada mi nije pofalilo.

---

image

Ivan Jurič s prijateljima
 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Dapače, neću pretjerati ako kažem da me je takvo što pratilo od djetinjstva. Ono oruđe i oružje i njihova stvarna nakana u dijelu vremena na koje danas gledamo s nostalgijom, moj je pogled na taj vremenski tijek, od onog dječaka s osamnaest godina koji je zbog ekonomskih razloga napustio rodnu kuću i u nju se nakon više od pola stoljeća ponovno vratio - s posebnom pažnjom govori nam Ivan Jurič, smatrajući da ova umjetnička scena kakvu je on posložio postoji u "katalogu" naših života.

U tom njegovom katalogu su slike, scene, zbivanja, rođenje, mukotrpan rad i smrt. Sve se to sažima u tim tradicionalnim predmetima i stvarima Bušićeva muzeja, čije skoro otvaranje i prije toga budi interes javnosti. Poglavito starijih, pa i onih mlađih. Jedni da bi se prisjetili, a drugi ponešto naučili. Gledano očima našeg domaćina, posloženost eksponata po starosti, vrijednosti i njihovoj važnosti šalje jasnu poruku da je dom svjetlo koje se gasi i pali.

---

image


 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Zato je većina stvari, onih tradicionalnih, uglavnom prikupljena na širem području Imotske krajine. To su razne alatke koje su u nekom vremenu označavale težak život, preživljavanje, odnosno kruh. Zato glavna mjesta zauzimaju testere, muljače, kose, plugovi, srpovi, sedla i samari, vage i kantari sita, lopari, bačve, bešike, kotači, stoci i bronzini…, i još puno toga čemu čovjek, iz današnje perspektive gledajući, ne poznaje pravu svrhu i namjeru.

- Mnogi me pitaju čemu što služi. Ne mogu povezati izgled s njegovom nekadašnjom namjenom. Pogotovo kada vidite ovaj stari brus za noževe i sablje, ima mu više od sto godina. Zatim drvenu prešu za izradu cipela i još štošta. Drago mi je da im mogu pomoći oko otkrivanja njihova pravog "identiteta". To me nekako ispunjava. Pogotovo kada im pričam o starim drvenim bačvama kojima ima više od sto pedeset godina, moljcima izbušenom drvenom kuferu dida Ivaniša i o najstarijem eksponatu u mojoj zbirci, tri stoljeća vremešnom radnom banku, također pronađenom na ovim našim područjima - kaže nam Jurič, u tančine objašnjavajući povijest svakog tog predmeta ponaosob.

---

image


 

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Putna škrinja pok. Ivaniša Zovka, starija od 200 godina
 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Posebno značajno mjesto zauzima i stara drobilica kamena ili šudernjača kako su je još zvali, kao i traktor s početka pedesetih godina, dotegljen iz Križevaca.

Međutim, nije se Ivan bazirao samo na alate i strojeve. Drugi, ništa manje bitan dio su ondašnja glazbala. Od tih vremešnih tradicionalnih instrumenata izdvaja gusle, odnosno nekoliko njih čiju starost još nije utvrdio. Po izgledu i dotrajalosti smatra da su premašile sto pedeset godina, a možda i više. Od drugih žičanih instrumenata liru smatra najistančanijim sviralom, koje se razlikuju po starosti ili broju žica ovisno o različitim vremenskim razdobljima i mjestima kada su i od kuda nastale. Tu su i brojne trube, harmonika i klaviri. Jednostavno kazano, ima instrumenata da opremi cijeli instrumentalni glazbeni ansambl.

Ipak, glavno mjesto zauzima fijaker iz Hohenmockera, općine u njemačkoj pokrajini Mecklenburg u kojoj se, prema predaji, vozio ondašnji predsjednik pokrajinskog vijeća. I ostale javne i političke osobe tog vremena. Upravo oko tog fijakera vodila se najveća bitka. Nekoliko puta je Ivan Jurič znao otići kod vlasnice kako bi je nagovorio na prodaju. U početku je, kaže, bilo teško.

---

image

Drobilica kamena

 

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Fahr traktor

Božidar Vukičević/Cropix
---

Međutim, s vremenom je gospođa popustila i kočija je sretno stigla u Kljenovac. Zub vremena ostavio je traga, pa se ovaj meštar od kamena, oko čijeg se oblikovanja pozabavio u Njemačkoj, prebacio u stolare i sam obnovio ono što je dotrajalo. To smatra svojim najvrjednijim eksponatom koji ne bi prodao za sve novce ovog svijeta.

- Ma o cijeni ne želim ni raspravljati, on meni vrijedi sve. Sličnih uopće nema na prodaju zato se ni cijena ne može formirati. To je za mene najmanji problem. Ionako dok sam živ neće prijeći preko ovog praga - kategoričan je ovaj ljubitelj starina.

Sada sve svoje predmete kupuje preko interneta, raznih aukcijskih kuća u zemlji i svijetu, a često otputuje i na neviđeno. I nikada se kući nije vratio praznih ruku. Dio kolekcije uglavnom čine predmeti iz Zapadne Europe, uglavnom Njemačke, Francuske i Belgije, nešto iz Izraela i Saudijske Arabije. Otuda je i britka židovska sablja, iskovana iz komada, s istaknutom Davidovom zvijezdom. Odmah ispod su, po subjektivnom dojmu potpisnika ovih redaka, tri najzanimljivija detalja. Sedla za deve iz Saudijske Arabije, teljug ili jaram za volove iz Francuske i stara, dobro održavana winchesterka, puška nalik onoj iz najboljih vestern filmova.

---

image

Drvena muljača za grožđe
 

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Fijaker, najvredniji eksponat

Božidar Vukičević/Cropix
---

I tako, dok razgledavamo predmete na podu i zidu, "muha" leti po zraku. I ne bilo kakva nego ona za koju se kaže da je promijenila odnos snaga u zračnom prostoru. Zapravo se radi o avionu, starom, dobro očuvanom malenom sovjetskom lovcu Polikarpov I-16, koji je prvi zatvoreni niskokrilac, zatvorenog kokpita s uvlačivim podvožjem, koji je promijenio odnos zračnih snaga u razdoblju između dva svjetska rata. Ovaj prvi jednokrilac, dug tek nešto više od šest metara, pojavio se 1933. godine. Njegova pokretljivost i odlična brzina fascinirale su i Staljina, koji ga je, tepajući, nazivao "magarence". Frankove snage i njihovi saveznici posprdno su ga zvali "štakor", dok su mu ljevičarske posade, poznatiji kao republikanci, dodijelili ime "muha". Upravo pod tim nazivom iz Samobora je stigao u Kljenovac. Jednako kao i petnaestak metara široka krila jedrilice koja je iz Zagreba sletjela ispred Zavičajnog muzeja Bruna Bušića.

Sve su to reprezentativni primjerci ili, kako kaže naš domaćin, dio zbirke koja će uskoro biti proširena i podebljana dodatnim, do sada neviđenim muzejskim postavom.

Niti jedan značajni posao bez prave podrške nema ni konkretnih rezultata, a tako je i kod Ivana. Prijateljstvo se, vele u Imotskom, ne mjeri popijenim kavama po kafićima i restoranima već u konkretnoj pomoći kada je ona potrebna. Zato Branko Bekavac, Ivan Bilopavlović, Željko Vidulin i ponajbolji hrvatski harmonikaš Josip Martinović nisu prijatelji za stolom ispred bogate trpeze, već oni pravi koji u stopu prate kljenovačkog entuzijasta. Osim što ga darivaju starinama pronađenim po tavanima i šupama svojih obiteljskih kuća, mnogo puta odlaze s Juričem i do udaljenih gradova i mjesta kako bi mu bili ispomoć barem u transportu.

---

image

Preša za cipele
 

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Vaga
 

Božidar Vukičević/Cropix
---

A toga će mu uskoro sve više trebati.

- Želja mi je da ovo zaživi kao nezaobilazna posjetiteljska destinacija gdje će gosti na jednom mjestu moći proći kroz određeni vremenski tijek i doživjeti i vidjeti nešto što zasigurno neće u cijeloj našoj Dalmatinskoj zagori. Još da imam vodu, gdje bi mi bio kraj. Al‘ to je za neku drugu priču pod naslovom "vjerovali ili ne" - odmahuje rukom Ivan Jurič.

---

image

Stroj za šivanje kože
 

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Ivan Jurič

 

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Radni stol, star više od 250 godina
 

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Putna škrinja stara više od 200 godina


 

Božidar Vukičević/Cropix
---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ivan jurič [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => ivan jurič 2 0 8841 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-27 15:47:38 [created_by] => 3188 [created_by_alias] => Mladen Nejašmić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-03 10:30:21 [modified_by] => 3188 [publish_up] => 2024-04-03 10:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Nakon pola stoljeća vratio se svom kamenu i otvara jedinstveni muzej Imotske krajine: 'Još u Njemačkoj sve sam razradio' page_title=Nakon pola stoljeća vratio se svom kamenu i otvara jedinstveni muzej Imotske krajine: 'Još u Njemačkoj sve sam razradio' [metakey] => Ivan Jurić, Imotski, muzej, Imotska krajina, lokvičići, Kljenovac [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863735.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863744.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863742.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863740.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863737.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863733.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863732.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863731.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863730.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863729.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863723.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863722.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863721.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863720.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863718.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863717.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863716.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863714.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863713.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863712.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863711.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863710.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863709.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863708.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863707.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863706.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863705.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863700.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863702.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863703.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26863704.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ivan Juri\u010d, uzoran poslovan \u010dovjek, s pola stolje\u0107a dugim radnim sta\u017eem u inozemstvu, prije nekoliko godina vratio se na rodnu grudu...<\/p>","

\u0160krinja (miraz iz Koprivnice)\u00a0stara vi\u0161e od 100 godina
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","

Putna \u0161krinja pok. Ivani\u0161a Zovka, starija od 200 godina
\n\u00a0<\/p>","

Drobilica kamena
\n
\n\u00a0<\/p>","

Fahr traktor<\/p>","

Kolijevka<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","


\n
\n\u00a0<\/p>","

Fahr traktor
\n\u00a0<\/p>","

Drvena mulja\u010da za gro\u017e\u0111e
\n\u00a0<\/p>","

Fijaker, najvredniji eksponat<\/p>","


\n
\n\u00a0<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","

Ivan Juri\u010d\u00a0s\u00a0prijateljima
\n\u00a0<\/p>","

Ivan Juri\u010d\u00a0s\u00a0prijateljima
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n\u00a0<\/p>","

Pre\u0161a za cipele
\n\u00a0<\/p>","

Pre\u0161a za cipele
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n\u00a0<\/p>","

Vaga
\n\u00a0<\/p>","

Vaga
\n\u00a0<\/p>","

Drobilica kamena
\n\u00a0<\/p>","

Stroj za \u0161ivanje ko\u017ee
\n\u00a0<\/p>","

Ivan Juri\u010d
\n
\n\u00a0<\/p>","

Radni stol, star vi\u0161e od 250 godina
\n\u00a0<\/p>","

Putna \u0161krinja stara vi\u0161e od 200 godina
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","40:67","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1229","hd_26863735_1920.jpg":"1920x1080","k_26863735_1280.jpg":"1280x1280","k_26863735_1024.jpg":"1024x1024","k_26863735_640.jpg":"640x640","k_26863735_480.jpg":"480x480","k_26863735_340.jpg":"340x340","k_26863735_220.jpg":"220x220","o_26863735_1280.jpg":"1280x819","o_26863735_1024.jpg":"1024x655","o_26863735_640.jpg":"640x409","o_26863735_480.jpg":"480x307","o_26863735_340.jpg":"340x217","o_26863735_220.jpg":"220x140","h_26863735_1280.jpg":"1280x854","h_26863735_1024.jpg":"1024x683","h_26863735_640.jpg":"640x427","h_26863735_480.jpg":"480x320","h_26863735_340.jpg":"340x227","h_26863735_220.jpg":"220x147","pp_26863735_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863735_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863735_640.jpg":"640x814","pp_26863735_480.jpg":"480x611","pp_26863735_340.jpg":"340x432","pp_26863735_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1257","hd_26863744_1920.jpg":"1920x1080","k_26863744_1280.jpg":"1280x1280","k_26863744_1024.jpg":"1024x1024","k_26863744_640.jpg":"640x640","k_26863744_480.jpg":"480x480","k_26863744_340.jpg":"340x340","k_26863744_220.jpg":"220x220","o_26863744_1280.jpg":"1280x838","o_26863744_1024.jpg":"1024x670","o_26863744_640.jpg":"640x419","o_26863744_480.jpg":"480x314","o_26863744_340.jpg":"340x222","o_26863744_220.jpg":"220x144","h_26863744_1280.jpg":"1280x854","h_26863744_1024.jpg":"1024x683","h_26863744_640.jpg":"640x427","h_26863744_480.jpg":"480x320","h_26863744_340.jpg":"340x227","h_26863744_220.jpg":"220x147","pp_26863744_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863744_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863744_640.jpg":"640x814","pp_26863744_480.jpg":"480x611","pp_26863744_340.jpg":"340x432","pp_26863744_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1236","hd_26863742_1920.jpg":"1920x1080","k_26863742_1280.jpg":"1280x1280","k_26863742_1024.jpg":"1024x1024","k_26863742_640.jpg":"640x640","k_26863742_480.jpg":"480x480","k_26863742_340.jpg":"340x340","k_26863742_220.jpg":"220x220","o_26863742_1280.jpg":"1280x824","o_26863742_1024.jpg":"1024x659","o_26863742_640.jpg":"640x412","o_26863742_480.jpg":"480x309","o_26863742_340.jpg":"340x218","o_26863742_220.jpg":"220x141","h_26863742_1280.jpg":"1280x854","h_26863742_1024.jpg":"1024x683","h_26863742_640.jpg":"640x427","h_26863742_480.jpg":"480x320","h_26863742_340.jpg":"340x227","h_26863742_220.jpg":"220x147","pp_26863742_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863742_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863742_640.jpg":"640x814","pp_26863742_480.jpg":"480x611","pp_26863742_340.jpg":"340x432","pp_26863742_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1156","hd_26863740_1920.jpg":"1920x1080","k_26863740_1280.jpg":"1280x1280","k_26863740_1024.jpg":"1024x1024","k_26863740_640.jpg":"640x640","k_26863740_480.jpg":"480x480","k_26863740_340.jpg":"340x340","k_26863740_220.jpg":"220x220","o_26863740_1280.jpg":"1280x770","o_26863740_1024.jpg":"1024x616","o_26863740_640.jpg":"640x385","o_26863740_480.jpg":"480x289","o_26863740_340.jpg":"340x204","o_26863740_220.jpg":"220x132","h_26863740_1280.jpg":"1280x854","h_26863740_1024.jpg":"1024x683","h_26863740_640.jpg":"640x427","h_26863740_480.jpg":"480x320","h_26863740_340.jpg":"340x227","h_26863740_220.jpg":"220x147","pp_26863740_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863740_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863740_640.jpg":"640x814","pp_26863740_480.jpg":"480x611","pp_26863740_340.jpg":"340x432","pp_26863740_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1207","hd_26863737_1920.jpg":"1920x1080","k_26863737_1280.jpg":"1280x1280","k_26863737_1024.jpg":"1024x1024","k_26863737_640.jpg":"640x640","k_26863737_480.jpg":"480x480","k_26863737_340.jpg":"340x340","k_26863737_220.jpg":"220x220","o_26863737_1280.jpg":"1280x804","o_26863737_1024.jpg":"1024x643","o_26863737_640.jpg":"640x402","o_26863737_480.jpg":"480x301","o_26863737_340.jpg":"340x213","o_26863737_220.jpg":"220x138","h_26863737_1280.jpg":"1280x854","h_26863737_1024.jpg":"1024x683","h_26863737_640.jpg":"640x427","h_26863737_480.jpg":"480x320","h_26863737_340.jpg":"340x227","h_26863737_220.jpg":"220x147","pp_26863737_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863737_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863737_640.jpg":"640x814","pp_26863737_480.jpg":"480x611","pp_26863737_340.jpg":"340x432","pp_26863737_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1296","hd_26863733_1920.jpg":"1920x1080","k_26863733_1280.jpg":"1280x1280","k_26863733_1024.jpg":"1024x1024","k_26863733_640.jpg":"640x640","k_26863733_480.jpg":"480x480","k_26863733_340.jpg":"340x340","k_26863733_220.jpg":"220x220","o_26863733_1280.jpg":"1280x864","o_26863733_1024.jpg":"1024x691","o_26863733_640.jpg":"640x432","o_26863733_480.jpg":"480x324","o_26863733_340.jpg":"340x229","o_26863733_220.jpg":"220x148","h_26863733_1280.jpg":"1280x854","h_26863733_1024.jpg":"1024x683","h_26863733_640.jpg":"640x427","h_26863733_480.jpg":"480x320","h_26863733_340.jpg":"340x227","h_26863733_220.jpg":"220x147","pp_26863733_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863733_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863733_640.jpg":"640x814","pp_26863733_480.jpg":"480x611","pp_26863733_340.jpg":"340x432","pp_26863733_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1266","hd_26863732_1920.jpg":"1920x1080","k_26863732_1280.jpg":"1280x1280","k_26863732_1024.jpg":"1024x1024","k_26863732_640.jpg":"640x640","k_26863732_480.jpg":"480x480","k_26863732_340.jpg":"340x340","k_26863732_220.jpg":"220x220","o_26863732_1280.jpg":"1280x844","o_26863732_1024.jpg":"1024x675","o_26863732_640.jpg":"640x422","o_26863732_480.jpg":"480x316","o_26863732_340.jpg":"340x224","o_26863732_220.jpg":"220x145","h_26863732_1280.jpg":"1280x854","h_26863732_1024.jpg":"1024x683","h_26863732_640.jpg":"640x427","h_26863732_480.jpg":"480x320","h_26863732_340.jpg":"340x227","h_26863732_220.jpg":"220x147","pp_26863732_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863732_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863732_640.jpg":"640x814","pp_26863732_480.jpg":"480x611","pp_26863732_340.jpg":"340x432","pp_26863732_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26863731_1920.jpg":"1920x1080","k_26863731_1280.jpg":"1280x1280","k_26863731_1024.jpg":"1024x1024","k_26863731_640.jpg":"640x640","k_26863731_480.jpg":"480x480","k_26863731_340.jpg":"340x340","k_26863731_220.jpg":"220x220","o_26863731_1280.jpg":"1280x852","o_26863731_1024.jpg":"1024x681","o_26863731_640.jpg":"640x426","o_26863731_480.jpg":"480x319","o_26863731_340.jpg":"340x226","o_26863731_220.jpg":"220x146","h_26863731_1280.jpg":"1280x854","h_26863731_1024.jpg":"1024x683","h_26863731_640.jpg":"640x427","h_26863731_480.jpg":"480x320","h_26863731_340.jpg":"340x227","h_26863731_220.jpg":"220x147","pp_26863731_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863731_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863731_640.jpg":"640x814","pp_26863731_480.jpg":"480x611","pp_26863731_340.jpg":"340x432","pp_26863731_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26863730_1920.jpg":"1920x1080","k_26863730_1280.jpg":"1280x1280","k_26863730_1024.jpg":"1024x1024","k_26863730_640.jpg":"640x640","k_26863730_480.jpg":"480x480","k_26863730_340.jpg":"340x340","k_26863730_220.jpg":"220x220","o_26863730_1280.jpg":"1280x852","o_26863730_1024.jpg":"1024x682","o_26863730_640.jpg":"640x426","o_26863730_480.jpg":"480x319","o_26863730_340.jpg":"340x226","o_26863730_220.jpg":"220x146","h_26863730_1280.jpg":"1280x854","h_26863730_1024.jpg":"1024x683","h_26863730_640.jpg":"640x427","h_26863730_480.jpg":"480x320","h_26863730_340.jpg":"340x227","h_26863730_220.jpg":"220x147","pp_26863730_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863730_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863730_640.jpg":"640x814","pp_26863730_480.jpg":"480x611","pp_26863730_340.jpg":"340x432","pp_26863730_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1290","hd_26863729_1920.jpg":"1920x1080","k_26863729_1280.jpg":"1280x1280","k_26863729_1024.jpg":"1024x1024","k_26863729_640.jpg":"640x640","k_26863729_480.jpg":"480x480","k_26863729_340.jpg":"340x340","k_26863729_220.jpg":"220x220","o_26863729_1280.jpg":"1280x860","o_26863729_1024.jpg":"1024x688","o_26863729_640.jpg":"640x430","o_26863729_480.jpg":"480x322","o_26863729_340.jpg":"340x228","o_26863729_220.jpg":"220x147","h_26863729_1280.jpg":"1280x854","h_26863729_1024.jpg":"1024x683","h_26863729_640.jpg":"640x427","h_26863729_480.jpg":"480x320","h_26863729_340.jpg":"340x227","h_26863729_220.jpg":"220x147","pp_26863729_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863729_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863729_640.jpg":"640x814","pp_26863729_480.jpg":"480x611","pp_26863729_340.jpg":"340x432","pp_26863729_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1302","hd_26863723_1920.jpg":"1920x1080","k_26863723_1280.jpg":"1280x1280","k_26863723_1024.jpg":"1024x1024","k_26863723_640.jpg":"640x640","k_26863723_480.jpg":"480x480","k_26863723_340.jpg":"340x340","k_26863723_220.jpg":"220x220","o_26863723_1280.jpg":"1280x868","o_26863723_1024.jpg":"1024x694","o_26863723_640.jpg":"640x434","o_26863723_480.jpg":"480x325","o_26863723_340.jpg":"340x230","o_26863723_220.jpg":"220x149","h_26863723_1280.jpg":"1280x854","h_26863723_1024.jpg":"1024x683","h_26863723_640.jpg":"640x427","h_26863723_480.jpg":"480x320","h_26863723_340.jpg":"340x227","h_26863723_220.jpg":"220x147","pp_26863723_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863723_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863723_640.jpg":"640x814","pp_26863723_480.jpg":"480x611","pp_26863723_340.jpg":"340x432","pp_26863723_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1212","hd_26863722_1920.jpg":"1920x1080","k_26863722_1280.jpg":"1280x1280","k_26863722_1024.jpg":"1024x1024","k_26863722_640.jpg":"640x640","k_26863722_480.jpg":"480x480","k_26863722_340.jpg":"340x340","k_26863722_220.jpg":"220x220","o_26863722_1280.jpg":"1280x808","o_26863722_1024.jpg":"1024x646","o_26863722_640.jpg":"640x404","o_26863722_480.jpg":"480x303","o_26863722_340.jpg":"340x214","o_26863722_220.jpg":"220x138","h_26863722_1280.jpg":"1280x854","h_26863722_1024.jpg":"1024x683","h_26863722_640.jpg":"640x427","h_26863722_480.jpg":"480x320","h_26863722_340.jpg":"340x227","h_26863722_220.jpg":"220x147","pp_26863722_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863722_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863722_640.jpg":"640x814","pp_26863722_480.jpg":"480x611","pp_26863722_340.jpg":"340x432","pp_26863722_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1228","hd_26863721_1920.jpg":"1920x1080","k_26863721_1280.jpg":"1280x1280","k_26863721_1024.jpg":"1024x1024","k_26863721_640.jpg":"640x640","k_26863721_480.jpg":"480x480","k_26863721_340.jpg":"340x340","k_26863721_220.jpg":"220x220","o_26863721_1280.jpg":"1280x818","o_26863721_1024.jpg":"1024x654","o_26863721_640.jpg":"640x409","o_26863721_480.jpg":"480x307","o_26863721_340.jpg":"340x217","o_26863721_220.jpg":"220x140","h_26863721_1280.jpg":"1280x854","h_26863721_1024.jpg":"1024x683","h_26863721_640.jpg":"640x427","h_26863721_480.jpg":"480x320","h_26863721_340.jpg":"340x227","h_26863721_220.jpg":"220x147","pp_26863721_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863721_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863721_640.jpg":"640x814","pp_26863721_480.jpg":"480x611","pp_26863721_340.jpg":"340x432","pp_26863721_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3004","hd_26863720_1920.jpg":"1920x1080","k_26863720_1280.jpg":"1280x1280","k_26863720_1024.jpg":"1024x1024","k_26863720_640.jpg":"640x640","k_26863720_480.jpg":"480x480","k_26863720_340.jpg":"340x340","k_26863720_220.jpg":"220x220","o_26863720_1280.jpg":"1280x2002","o_26863720_1024.jpg":"1024x1602","o_26863720_640.jpg":"640x1001","o_26863720_480.jpg":"480x751","o_26863720_340.jpg":"340x531","o_26863720_220.jpg":"220x344","h_26863720_1280.jpg":"1280x854","h_26863720_1024.jpg":"1024x683","h_26863720_640.jpg":"640x427","h_26863720_480.jpg":"480x320","h_26863720_340.jpg":"340x227","h_26863720_220.jpg":"220x147","pp_26863720_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863720_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863720_640.jpg":"640x814","pp_26863720_480.jpg":"480x611","pp_26863720_340.jpg":"340x432","pp_26863720_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1287","hd_26863718_1920.jpg":"1920x1080","k_26863718_1280.jpg":"1280x1280","k_26863718_1024.jpg":"1024x1024","k_26863718_640.jpg":"640x640","k_26863718_480.jpg":"480x480","k_26863718_340.jpg":"340x340","k_26863718_220.jpg":"220x220","o_26863718_1280.jpg":"1280x858","o_26863718_1024.jpg":"1024x686","o_26863718_640.jpg":"640x429","o_26863718_480.jpg":"480x321","o_26863718_340.jpg":"340x227","o_26863718_220.jpg":"220x147","h_26863718_1280.jpg":"1280x854","h_26863718_1024.jpg":"1024x683","h_26863718_640.jpg":"640x427","h_26863718_480.jpg":"480x320","h_26863718_340.jpg":"340x227","h_26863718_220.jpg":"220x147","pp_26863718_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863718_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863718_640.jpg":"640x814","pp_26863718_480.jpg":"480x611","pp_26863718_340.jpg":"340x432","pp_26863718_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1255","hd_26863717_1920.jpg":"1920x1080","k_26863717_1280.jpg":"1280x1280","k_26863717_1024.jpg":"1024x1024","k_26863717_640.jpg":"640x640","k_26863717_480.jpg":"480x480","k_26863717_340.jpg":"340x340","k_26863717_220.jpg":"220x220","o_26863717_1280.jpg":"1280x836","o_26863717_1024.jpg":"1024x669","o_26863717_640.jpg":"640x418","o_26863717_480.jpg":"480x313","o_26863717_340.jpg":"340x222","o_26863717_220.jpg":"220x143","h_26863717_1280.jpg":"1280x854","h_26863717_1024.jpg":"1024x683","h_26863717_640.jpg":"640x427","h_26863717_480.jpg":"480x320","h_26863717_340.jpg":"340x227","h_26863717_220.jpg":"220x147","pp_26863717_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863717_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863717_640.jpg":"640x814","pp_26863717_480.jpg":"480x611","pp_26863717_340.jpg":"340x432","pp_26863717_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26863716_1920.jpg":"1920x1080","k_26863716_1280.jpg":"1280x1280","k_26863716_1024.jpg":"1024x1024","k_26863716_640.jpg":"640x640","k_26863716_480.jpg":"480x480","k_26863716_340.jpg":"340x340","k_26863716_220.jpg":"220x220","o_26863716_1280.jpg":"1280x852","o_26863716_1024.jpg":"1024x682","o_26863716_640.jpg":"640x426","o_26863716_480.jpg":"480x319","o_26863716_340.jpg":"340x226","o_26863716_220.jpg":"220x146","h_26863716_1280.jpg":"1280x854","h_26863716_1024.jpg":"1024x683","h_26863716_640.jpg":"640x427","h_26863716_480.jpg":"480x320","h_26863716_340.jpg":"340x227","h_26863716_220.jpg":"220x147","pp_26863716_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863716_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863716_640.jpg":"640x814","pp_26863716_480.jpg":"480x611","pp_26863716_340.jpg":"340x432","pp_26863716_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1151","hd_26863714_1920.jpg":"1920x1080","k_26863714_1280.jpg":"1280x1280","k_26863714_1024.jpg":"1024x1024","k_26863714_640.jpg":"640x640","k_26863714_480.jpg":"480x480","k_26863714_340.jpg":"340x340","k_26863714_220.jpg":"220x220","o_26863714_1280.jpg":"1280x767","o_26863714_1024.jpg":"1024x613","o_26863714_640.jpg":"640x383","o_26863714_480.jpg":"480x287","o_26863714_340.jpg":"340x203","o_26863714_220.jpg":"220x131","h_26863714_1280.jpg":"1280x854","h_26863714_1024.jpg":"1024x683","h_26863714_640.jpg":"640x427","h_26863714_480.jpg":"480x320","h_26863714_340.jpg":"340x227","h_26863714_220.jpg":"220x147","pp_26863714_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863714_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863714_640.jpg":"640x814","pp_26863714_480.jpg":"480x611","pp_26863714_340.jpg":"340x432","pp_26863714_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1214","hd_26863713_1920.jpg":"1920x1080","k_26863713_1280.jpg":"1280x1280","k_26863713_1024.jpg":"1024x1024","k_26863713_640.jpg":"640x640","k_26863713_480.jpg":"480x480","k_26863713_340.jpg":"340x340","k_26863713_220.jpg":"220x220","o_26863713_1280.jpg":"1280x809","o_26863713_1024.jpg":"1024x647","o_26863713_640.jpg":"640x404","o_26863713_480.jpg":"480x303","o_26863713_340.jpg":"340x214","o_26863713_220.jpg":"220x139","h_26863713_1280.jpg":"1280x854","h_26863713_1024.jpg":"1024x683","h_26863713_640.jpg":"640x427","h_26863713_480.jpg":"480x320","h_26863713_340.jpg":"340x227","h_26863713_220.jpg":"220x147","pp_26863713_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863713_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863713_640.jpg":"640x814","pp_26863713_480.jpg":"480x611","pp_26863713_340.jpg":"340x432","pp_26863713_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26863712_1920.jpg":"1920x1080","k_26863712_1280.jpg":"1280x1280","k_26863712_1024.jpg":"1024x1024","k_26863712_640.jpg":"640x640","k_26863712_480.jpg":"480x480","k_26863712_340.jpg":"340x340","k_26863712_220.jpg":"220x220","o_26863712_1280.jpg":"1280x852","o_26863712_1024.jpg":"1024x681","o_26863712_640.jpg":"640x426","o_26863712_480.jpg":"480x319","o_26863712_340.jpg":"340x226","o_26863712_220.jpg":"220x146","h_26863712_1280.jpg":"1280x854","h_26863712_1024.jpg":"1024x683","h_26863712_640.jpg":"640x427","h_26863712_480.jpg":"480x320","h_26863712_340.jpg":"340x227","h_26863712_220.jpg":"220x147","pp_26863712_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863712_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863712_640.jpg":"640x814","pp_26863712_480.jpg":"480x611","pp_26863712_340.jpg":"340x432","pp_26863712_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2607","hd_26863711_1920.jpg":"1920x1080","k_26863711_1280.jpg":"1280x1280","k_26863711_1024.jpg":"1024x1024","k_26863711_640.jpg":"640x640","k_26863711_480.jpg":"480x480","k_26863711_340.jpg":"340x340","k_26863711_220.jpg":"220x220","o_26863711_1280.jpg":"1280x1738","o_26863711_1024.jpg":"1024x1390","o_26863711_640.jpg":"640x869","o_26863711_480.jpg":"480x651","o_26863711_340.jpg":"340x461","o_26863711_220.jpg":"220x298","h_26863711_1280.jpg":"1280x854","h_26863711_1024.jpg":"1024x683","h_26863711_640.jpg":"640x427","h_26863711_480.jpg":"480x320","h_26863711_340.jpg":"340x227","h_26863711_220.jpg":"220x147","pp_26863711_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863711_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863711_640.jpg":"640x814","pp_26863711_480.jpg":"480x611","pp_26863711_340.jpg":"340x432","pp_26863711_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2578","hd_26863710_1920.jpg":"1920x1080","k_26863710_1280.jpg":"1280x1280","k_26863710_1024.jpg":"1024x1024","k_26863710_640.jpg":"640x640","k_26863710_480.jpg":"480x480","k_26863710_340.jpg":"340x340","k_26863710_220.jpg":"220x220","o_26863710_1280.jpg":"1280x1718","o_26863710_1024.jpg":"1024x1374","o_26863710_640.jpg":"640x859","o_26863710_480.jpg":"480x644","o_26863710_340.jpg":"340x456","o_26863710_220.jpg":"220x295","h_26863710_1280.jpg":"1280x854","h_26863710_1024.jpg":"1024x683","h_26863710_640.jpg":"640x427","h_26863710_480.jpg":"480x320","h_26863710_340.jpg":"340x227","h_26863710_220.jpg":"220x147","pp_26863710_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863710_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863710_640.jpg":"640x814","pp_26863710_480.jpg":"480x611","pp_26863710_340.jpg":"340x432","pp_26863710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1232","hd_26863709_1920.jpg":"1920x1080","k_26863709_1280.jpg":"1280x1280","k_26863709_1024.jpg":"1024x1024","k_26863709_640.jpg":"640x640","k_26863709_480.jpg":"480x480","k_26863709_340.jpg":"340x340","k_26863709_220.jpg":"220x220","o_26863709_1280.jpg":"1280x821","o_26863709_1024.jpg":"1024x657","o_26863709_640.jpg":"640x410","o_26863709_480.jpg":"480x308","o_26863709_340.jpg":"340x218","o_26863709_220.jpg":"220x141","h_26863709_1280.jpg":"1280x854","h_26863709_1024.jpg":"1024x683","h_26863709_640.jpg":"640x427","h_26863709_480.jpg":"480x320","h_26863709_340.jpg":"340x227","h_26863709_220.jpg":"220x147","pp_26863709_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863709_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863709_640.jpg":"640x814","pp_26863709_480.jpg":"480x611","pp_26863709_340.jpg":"340x432","pp_26863709_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26863708_1920.jpg":"1920x1080","k_26863708_1280.jpg":"1280x1280","k_26863708_1024.jpg":"1024x1024","k_26863708_640.jpg":"640x640","k_26863708_480.jpg":"480x480","k_26863708_340.jpg":"340x340","k_26863708_220.jpg":"220x220","o_26863708_1280.jpg":"1280x852","o_26863708_1024.jpg":"1024x682","o_26863708_640.jpg":"640x426","o_26863708_480.jpg":"480x319","o_26863708_340.jpg":"340x226","o_26863708_220.jpg":"220x146","h_26863708_1280.jpg":"1280x854","h_26863708_1024.jpg":"1024x683","h_26863708_640.jpg":"640x427","h_26863708_480.jpg":"480x320","h_26863708_340.jpg":"340x227","h_26863708_220.jpg":"220x147","pp_26863708_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863708_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863708_640.jpg":"640x814","pp_26863708_480.jpg":"480x611","pp_26863708_340.jpg":"340x432","pp_26863708_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1246","hd_26863707_1920.jpg":"1920x1080","k_26863707_1280.jpg":"1280x1280","k_26863707_1024.jpg":"1024x1024","k_26863707_640.jpg":"640x640","k_26863707_480.jpg":"480x480","k_26863707_340.jpg":"340x340","k_26863707_220.jpg":"220x220","o_26863707_1280.jpg":"1280x830","o_26863707_1024.jpg":"1024x664","o_26863707_640.jpg":"640x415","o_26863707_480.jpg":"480x311","o_26863707_340.jpg":"340x220","o_26863707_220.jpg":"220x142","h_26863707_1280.jpg":"1280x854","h_26863707_1024.jpg":"1024x683","h_26863707_640.jpg":"640x427","h_26863707_480.jpg":"480x320","h_26863707_340.jpg":"340x227","h_26863707_220.jpg":"220x147","pp_26863707_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863707_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863707_640.jpg":"640x814","pp_26863707_480.jpg":"480x611","pp_26863707_340.jpg":"340x432","pp_26863707_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2599","hd_26863706_1920.jpg":"1920x1080","k_26863706_1280.jpg":"1280x1280","k_26863706_1024.jpg":"1024x1024","k_26863706_640.jpg":"640x640","k_26863706_480.jpg":"480x480","k_26863706_340.jpg":"340x340","k_26863706_220.jpg":"220x220","o_26863706_1280.jpg":"1280x1732","o_26863706_1024.jpg":"1024x1386","o_26863706_640.jpg":"640x866","o_26863706_480.jpg":"480x649","o_26863706_340.jpg":"340x460","o_26863706_220.jpg":"220x297","h_26863706_1280.jpg":"1280x854","h_26863706_1024.jpg":"1024x683","h_26863706_640.jpg":"640x427","h_26863706_480.jpg":"480x320","h_26863706_340.jpg":"340x227","h_26863706_220.jpg":"220x147","pp_26863706_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863706_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863706_640.jpg":"640x814","pp_26863706_480.jpg":"480x611","pp_26863706_340.jpg":"340x432","pp_26863706_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1333","hd_26863705_1920.jpg":"1920x1080","k_26863705_1280.jpg":"1280x1280","k_26863705_1024.jpg":"1024x1024","k_26863705_640.jpg":"640x640","k_26863705_480.jpg":"480x480","k_26863705_340.jpg":"340x340","k_26863705_220.jpg":"220x220","o_26863705_1280.jpg":"1280x888","o_26863705_1024.jpg":"1024x710","o_26863705_640.jpg":"640x444","o_26863705_480.jpg":"480x333","o_26863705_340.jpg":"340x236","o_26863705_220.jpg":"220x152","h_26863705_1280.jpg":"1280x854","h_26863705_1024.jpg":"1024x683","h_26863705_640.jpg":"640x427","h_26863705_480.jpg":"480x320","h_26863705_340.jpg":"340x227","h_26863705_220.jpg":"220x147","pp_26863705_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863705_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863705_640.jpg":"640x814","pp_26863705_480.jpg":"480x611","pp_26863705_340.jpg":"340x432","pp_26863705_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1261","hd_26863700_1920.jpg":"1920x1080","k_26863700_1280.jpg":"1280x1280","k_26863700_1024.jpg":"1024x1024","k_26863700_640.jpg":"640x640","k_26863700_480.jpg":"480x480","k_26863700_340.jpg":"340x340","k_26863700_220.jpg":"220x220","o_26863700_1280.jpg":"1280x840","o_26863700_1024.jpg":"1024x672","o_26863700_640.jpg":"640x420","o_26863700_480.jpg":"480x315","o_26863700_340.jpg":"340x223","o_26863700_220.jpg":"220x144","h_26863700_1280.jpg":"1280x854","h_26863700_1024.jpg":"1024x683","h_26863700_640.jpg":"640x427","h_26863700_480.jpg":"480x320","h_26863700_340.jpg":"340x227","h_26863700_220.jpg":"220x147","pp_26863700_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863700_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863700_640.jpg":"640x814","pp_26863700_480.jpg":"480x611","pp_26863700_340.jpg":"340x432","pp_26863700_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1309","hd_26863702_1920.jpg":"1920x1080","k_26863702_1280.jpg":"1280x1280","k_26863702_1024.jpg":"1024x1024","k_26863702_640.jpg":"640x640","k_26863702_480.jpg":"480x480","k_26863702_340.jpg":"340x340","k_26863702_220.jpg":"220x220","o_26863702_1280.jpg":"1280x872","o_26863702_1024.jpg":"1024x698","o_26863702_640.jpg":"640x436","o_26863702_480.jpg":"480x327","o_26863702_340.jpg":"340x231","o_26863702_220.jpg":"220x149","h_26863702_1280.jpg":"1280x854","h_26863702_1024.jpg":"1024x683","h_26863702_640.jpg":"640x427","h_26863702_480.jpg":"480x320","h_26863702_340.jpg":"340x227","h_26863702_220.jpg":"220x147","pp_26863702_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863702_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863702_640.jpg":"640x814","pp_26863702_480.jpg":"480x611","pp_26863702_340.jpg":"340x432","pp_26863702_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2792","hd_26863703_1920.jpg":"1920x1080","k_26863703_1280.jpg":"1280x1280","k_26863703_1024.jpg":"1024x1024","k_26863703_640.jpg":"640x640","k_26863703_480.jpg":"480x480","k_26863703_340.jpg":"340x340","k_26863703_220.jpg":"220x220","o_26863703_1280.jpg":"1280x1861","o_26863703_1024.jpg":"1024x1489","o_26863703_640.jpg":"640x930","o_26863703_480.jpg":"480x698","o_26863703_340.jpg":"340x494","o_26863703_220.jpg":"220x319","h_26863703_1280.jpg":"1280x854","h_26863703_1024.jpg":"1024x683","h_26863703_640.jpg":"640x427","h_26863703_480.jpg":"480x320","h_26863703_340.jpg":"340x227","h_26863703_220.jpg":"220x147","pp_26863703_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863703_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863703_640.jpg":"640x814","pp_26863703_480.jpg":"480x611","pp_26863703_340.jpg":"340x432","pp_26863703_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2930","hd_26863704_1920.jpg":"1920x1080","k_26863704_1280.jpg":"1280x1280","k_26863704_1024.jpg":"1024x1024","k_26863704_640.jpg":"640x640","k_26863704_480.jpg":"480x480","k_26863704_340.jpg":"340x340","k_26863704_220.jpg":"220x220","o_26863704_1280.jpg":"1280x1953","o_26863704_1024.jpg":"1024x1562","o_26863704_640.jpg":"640x976","o_26863704_480.jpg":"480x732","o_26863704_340.jpg":"340x518","o_26863704_220.jpg":"220x335","h_26863704_1280.jpg":"1280x854","h_26863704_1024.jpg":"1024x683","h_26863704_640.jpg":"640x427","h_26863704_480.jpg":"480x320","h_26863704_340.jpg":"340x227","h_26863704_220.jpg":"220x147","pp_26863704_1280.jpg":"1280x1628","pp_26863704_1024.jpg":"1024x1303","pp_26863704_640.jpg":"640x814","pp_26863704_480.jpg":"480x611","pp_26863704_340.jpg":"340x432","pp_26863704_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15551060 Threads: 7 Questions: 3210149217 Slow queries: 7238246 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236163555 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/nakon-pola-stoljeca-vratio-se-svom-kamenu-i-otvara-jedinstveni-muzej-imotske-krajine-jos-u-njemackoj-sve-sam-razradio-1377644 [printLink] => /dalmacija/zagora/nakon-pola-stoljeca-vratio-se-svom-kamenu-i-otvara-jedinstveni-muzej-imotske-krajine-jos-u-njemackoj-sve-sam-razradio-1377644?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 379333 [name] => Ivan Jurić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-juric [link] => /tag/ivan-juric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 410112 [name] => imotski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => imotski [link] => /tag/imotski ) [2] => stdClass Object ( [id] => 292705 [name] => muzej [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => muzej [link] => /tag/muzej ) [3] => stdClass Object ( [id] => 254043 [name] => imotska krajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => imotska-krajina [link] => /tag/imotska-krajina ) [4] => stdClass Object ( [id] => 143284 [name] => lokvičići [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lokvicici [link] => /tag/lokvicici ) [5] => stdClass Object ( [id] => 754244 [name] => Kljenovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-03 12:30:25 [main_article_id] => 0 [alias] => kljenovac [link] => /tag/kljenovac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ivan jurič [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nakon pola stoljeća vratio se svom kamenu i otvara jedinstveni muzej Imotske krajine: ‘Još u Njemačkoj sve sam razradio‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3188 [name] => Mladen Nejašmić [username] => mladen-neja-mi [email] => mladen-neja-mi@sd.hr [password] => $2y$10$rfgmyVpwwtWp855LYGz/4ulTRRqlnvAgJ2UwNhbvx8Nz2LpLzVNXK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mladen-nejasmic-3188 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1706 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/bb3bb9bc7d576c341a08381ce834981e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863735.jpg [galleryCount] => 31 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Ivan Jurič, uzoran poslovan čovjek, s pola stoljeća dugim radnim stažem u inozemstvu, prije nekoliko godina vratio se na rodnu grudu...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863735.jpg [title] =>

Ivan Jurič, uzoran poslovan čovjek, s pola stoljeća dugim radnim stažem u inozemstvu, prije nekoliko godina vratio se na rodnu grudu...

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863744.jpg [title] =>

Škrinja (miraz iz Koprivnice) stara više od 100 godina


 

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863742.jpg [title] =>


 

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863740.jpg [title] =>


 

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863737.jpg [title] =>


 

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863733.jpg [title] =>


 

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863732.jpg [title] =>

Putna škrinja pok. Ivaniša Zovka, starija od 200 godina
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863731.jpg [title] =>

Drobilica kamena

 

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863730.jpg [title] =>

Fahr traktor

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863729.jpg [title] =>

Kolijevka

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863723.jpg [title] =>


 

Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863722.jpg [title] =>



 

Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863721.jpg [title] =>

Fahr traktor
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863720.jpg [title] =>

Drvena muljača za grožđe
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863718.jpg [title] =>

Fijaker, najvredniji eksponat

Božidar Vukičević/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863717.jpg [title] =>



 

Božidar Vukičević/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863716.jpg [title] =>


 

Božidar Vukičević/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863714.jpg [title] =>

Ivan Jurič s prijateljima
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863713.jpg [title] =>

Ivan Jurič s prijateljima
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863712.jpg [title] =>



 

Božidar Vukičević/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863711.jpg [title] =>

Preša za cipele
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863710.jpg [title] =>

Preša za cipele
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863709.jpg [title] =>



 

Božidar Vukičević/Cropix ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863708.jpg [title] =>

Vaga
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863707.jpg [title] =>

Vaga
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863706.jpg [title] =>

Drobilica kamena
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863705.jpg [title] =>

Stroj za šivanje kože
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863700.jpg [title] =>

Ivan Jurič

 

Božidar Vukičević/Cropix ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863702.jpg [title] =>

Radni stol, star više od 250 godina
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863703.jpg [title] =>

Putna škrinja stara više od 200 godina


 

Božidar Vukičević/Cropix ) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26863704.jpg [title] =>


 

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nije samo "Titanic" na površinu iznjedrio ljubav prema starim predmetima. On je tek bio dodatna inspiracija zaljubljenicima u stvari i predmete čija je svrha i nakana davno izgubila smisao i koja je pojedincima ostala duboko ukorijenjena u njihovu djetinjstvu kao trajan simbol jednog davnog izgubljenog vremena.

Kako bi ih oteo zaboravu, Ivan Jurič iz Kljenovca u općini Lokvičići jedan je od tih strastvenih kolekcionara. Uzoran poslovan čovjek, s pola stoljeća dugim radnim stažem u inozemstvu, prije nekoliko godina vratio se na rodnu grudu i dio stečenog novca utrošio u impozantni moderni objekt sa starinskim štihom.

U iduće dvije godine dvjesto četvornih metara prostrano armirano-betonsko zdanje uz glavnu prometnicu koja od Lovreća vodi prema Lokvičićima napunio je s više od dvije tisuće raznih eksponata čija se vrijednost, onako odoka, procjenjuje na jednako koliko vrijedi cijeli objekt s modernim penthouseom na vrhu ovog Zavičajnog muzeja, kojem je ovaj 71-godišnjak dao naziv "Ante Bruno Bušić".

Ovaj kljenovački kolekcionar nije Francuz François Pinault niti Grk Philip Niarchos koji u svojim rukama drže najveći dio svjetske umjetnosti, čija se vrijednost mjeri milijardama dolara. On je tek običan čovjek iznikao iz tog tvrdog kamena i na njega se pola stoljeća kasnije vratio i oplemenio ga u jedinstveni muzej Imotske krajine.

- Još dok sam bio u Njemačkoj sve sam razradio u glavi. Rojile su se misli kako svoj kolekcionarski duh i ljubav prema starinama prezentirati sveukupnoj javnosti. Ne kao vlastitu satisfakciju ili neku zadovoljštinu već više da privučem ljude i kroz ovaj opus vremena pokažem žiteljima naše krajine kako se i na koji način nekada živjelo. Žara s takvim načinom ispoljavanja svoje osobnosti u smjeru očuvanja tradicionalne baštine nikada mi nije pofalilo.

---

image

Ivan Jurič s prijateljima
 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Dapače, neću pretjerati ako kažem da me je takvo što pratilo od djetinjstva. Ono oruđe i oružje i njihova stvarna nakana u dijelu vremena na koje danas gledamo s nostalgijom, moj je pogled na taj vremenski tijek, od onog dječaka s osamnaest godina koji je zbog ekonomskih razloga napustio rodnu kuću i u nju se nakon više od pola stoljeća ponovno vratio - s posebnom pažnjom govori nam Ivan Jurič, smatrajući da ova umjetnička scena kakvu je on posložio postoji u "katalogu" naših života.

U tom njegovom katalogu su slike, scene, zbivanja, rođenje, mukotrpan rad i smrt. Sve se to sažima u tim tradicionalnim predmetima i stvarima Bušićeva muzeja, čije skoro otvaranje i prije toga budi interes javnosti. Poglavito starijih, pa i onih mlađih. Jedni da bi se prisjetili, a drugi ponešto naučili. Gledano očima našeg domaćina, posloženost eksponata po starosti, vrijednosti i njihovoj važnosti šalje jasnu poruku da je dom svjetlo koje se gasi i pali.

---

image


 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Zato je većina stvari, onih tradicionalnih, uglavnom prikupljena na širem području Imotske krajine. To su razne alatke koje su u nekom vremenu označavale težak život, preživljavanje, odnosno kruh. Zato glavna mjesta zauzimaju testere, muljače, kose, plugovi, srpovi, sedla i samari, vage i kantari sita, lopari, bačve, bešike, kotači, stoci i bronzini…, i još puno toga čemu čovjek, iz današnje perspektive gledajući, ne poznaje pravu svrhu i namjeru.

- Mnogi me pitaju čemu što služi. Ne mogu povezati izgled s njegovom nekadašnjom namjenom. Pogotovo kada vidite ovaj stari brus za noževe i sablje, ima mu više od sto godina. Zatim drvenu prešu za izradu cipela i još štošta. Drago mi je da im mogu pomoći oko otkrivanja njihova pravog "identiteta". To me nekako ispunjava. Pogotovo kada im pričam o starim drvenim bačvama kojima ima više od sto pedeset godina, moljcima izbušenom drvenom kuferu dida Ivaniša i o najstarijem eksponatu u mojoj zbirci, tri stoljeća vremešnom radnom banku, također pronađenom na ovim našim područjima - kaže nam Jurič, u tančine objašnjavajući povijest svakog tog predmeta ponaosob.

---

image


 

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Putna škrinja pok. Ivaniša Zovka, starija od 200 godina
 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Posebno značajno mjesto zauzima i stara drobilica kamena ili šudernjača kako su je još zvali, kao i traktor s početka pedesetih godina, dotegljen iz Križevaca.

Međutim, nije se Ivan bazirao samo na alate i strojeve. Drugi, ništa manje bitan dio su ondašnja glazbala. Od tih vremešnih tradicionalnih instrumenata izdvaja gusle, odnosno nekoliko njih čiju starost još nije utvrdio. Po izgledu i dotrajalosti smatra da su premašile sto pedeset godina, a možda i više. Od drugih žičanih instrumenata liru smatra najistančanijim sviralom, koje se razlikuju po starosti ili broju žica ovisno o različitim vremenskim razdobljima i mjestima kada su i od kuda nastale. Tu su i brojne trube, harmonika i klaviri. Jednostavno kazano, ima instrumenata da opremi cijeli instrumentalni glazbeni ansambl.

Ipak, glavno mjesto zauzima fijaker iz Hohenmockera, općine u njemačkoj pokrajini Mecklenburg u kojoj se, prema predaji, vozio ondašnji predsjednik pokrajinskog vijeća. I ostale javne i političke osobe tog vremena. Upravo oko tog fijakera vodila se najveća bitka. Nekoliko puta je Ivan Jurič znao otići kod vlasnice kako bi je nagovorio na prodaju. U početku je, kaže, bilo teško.

---

image

Drobilica kamena

 

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Fahr traktor

Božidar Vukičević/Cropix
---

Međutim, s vremenom je gospođa popustila i kočija je sretno stigla u Kljenovac. Zub vremena ostavio je traga, pa se ovaj meštar od kamena, oko čijeg se oblikovanja pozabavio u Njemačkoj, prebacio u stolare i sam obnovio ono što je dotrajalo. To smatra svojim najvrjednijim eksponatom koji ne bi prodao za sve novce ovog svijeta.

- Ma o cijeni ne želim ni raspravljati, on meni vrijedi sve. Sličnih uopće nema na prodaju zato se ni cijena ne može formirati. To je za mene najmanji problem. Ionako dok sam živ neće prijeći preko ovog praga - kategoričan je ovaj ljubitelj starina.

Sada sve svoje predmete kupuje preko interneta, raznih aukcijskih kuća u zemlji i svijetu, a često otputuje i na neviđeno. I nikada se kući nije vratio praznih ruku. Dio kolekcije uglavnom čine predmeti iz Zapadne Europe, uglavnom Njemačke, Francuske i Belgije, nešto iz Izraela i Saudijske Arabije. Otuda je i britka židovska sablja, iskovana iz komada, s istaknutom Davidovom zvijezdom. Odmah ispod su, po subjektivnom dojmu potpisnika ovih redaka, tri najzanimljivija detalja. Sedla za deve iz Saudijske Arabije, teljug ili jaram za volove iz Francuske i stara, dobro održavana winchesterka, puška nalik onoj iz najboljih vestern filmova.

---

image

Drvena muljača za grožđe
 

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Fijaker, najvredniji eksponat

Božidar Vukičević/Cropix
---

I tako, dok razgledavamo predmete na podu i zidu, "muha" leti po zraku. I ne bilo kakva nego ona za koju se kaže da je promijenila odnos snaga u zračnom prostoru. Zapravo se radi o avionu, starom, dobro očuvanom malenom sovjetskom lovcu Polikarpov I-16, koji je prvi zatvoreni niskokrilac, zatvorenog kokpita s uvlačivim podvožjem, koji je promijenio odnos zračnih snaga u razdoblju između dva svjetska rata. Ovaj prvi jednokrilac, dug tek nešto više od šest metara, pojavio se 1933. godine. Njegova pokretljivost i odlična brzina fascinirale su i Staljina, koji ga je, tepajući, nazivao "magarence". Frankove snage i njihovi saveznici posprdno su ga zvali "štakor", dok su mu ljevičarske posade, poznatiji kao republikanci, dodijelili ime "muha". Upravo pod tim nazivom iz Samobora je stigao u Kljenovac. Jednako kao i petnaestak metara široka krila jedrilice koja je iz Zagreba sletjela ispred Zavičajnog muzeja Bruna Bušića.

Sve su to reprezentativni primjerci ili, kako kaže naš domaćin, dio zbirke koja će uskoro biti proširena i podebljana dodatnim, do sada neviđenim muzejskim postavom.

Niti jedan značajni posao bez prave podrške nema ni konkretnih rezultata, a tako je i kod Ivana. Prijateljstvo se, vele u Imotskom, ne mjeri popijenim kavama po kafićima i restoranima već u konkretnoj pomoći kada je ona potrebna. Zato Branko Bekavac, Ivan Bilopavlović, Željko Vidulin i ponajbolji hrvatski harmonikaš Josip Martinović nisu prijatelji za stolom ispred bogate trpeze, već oni pravi koji u stopu prate kljenovačkog entuzijasta. Osim što ga darivaju starinama pronađenim po tavanima i šupama svojih obiteljskih kuća, mnogo puta odlaze s Juričem i do udaljenih gradova i mjesta kako bi mu bili ispomoć barem u transportu.

---

image

Preša za cipele
 

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Vaga
 

Božidar Vukičević/Cropix
---

A toga će mu uskoro sve više trebati.

- Želja mi je da ovo zaživi kao nezaobilazna posjetiteljska destinacija gdje će gosti na jednom mjestu moći proći kroz određeni vremenski tijek i doživjeti i vidjeti nešto što zasigurno neće u cijeloj našoj Dalmatinskoj zagori. Još da imam vodu, gdje bi mi bio kraj. Al‘ to je za neku drugu priču pod naslovom "vjerovali ili ne" - odmahuje rukom Ivan Jurič.

---

image

Stroj za šivanje kože
 

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Ivan Jurič

 

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Radni stol, star više od 250 godina
 

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Putna škrinja stara više od 200 godina


 

Božidar Vukičević/Cropix
---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Ivan Jurič, uzoran poslovan čovjek, s pola stoljeća dugim radnim stažem u inozemstvu, prije nekoliko godina vratio se na rodnu grudu...

Božidar Vukičević/Cropix

Škrinja (miraz iz Koprivnice) stara više od 100 godina


 

Božidar Vukičević/Cropix

Putna škrinja pok. Ivaniša Zovka, starija od 200 godina
 

Božidar Vukičević/Cropix

Drobilica kamena

 

Božidar Vukičević/Cropix

Fahr traktor
 

Božidar Vukičević/Cropix

Drvena muljača za grožđe
 

Božidar Vukičević/Cropix

Fijaker, najvredniji eksponat

Božidar Vukičević/Cropix

Ivan Jurič s prijateljima
 

Božidar Vukičević/Cropix

Ivan Jurič s prijateljima
 

Božidar Vukičević/Cropix

Preša za cipele
 

Božidar Vukičević/Cropix

Preša za cipele
 

Božidar Vukičević/Cropix

Drobilica kamena
 

Božidar Vukičević/Cropix

Stroj za šivanje kože
 

Božidar Vukičević/Cropix

Radni stol, star više od 250 godina
 

Božidar Vukičević/Cropix

Putna škrinja stara više od 200 godina


 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/nakon-pola-stoljeca-vratio-se-svom-kamenu-i-otvara-jedinstveni-muzej-imotske-krajine-jos-u-njemackoj-sve-sam-razradio-1377644 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5ed111b9058edd4a2a0a4d4e0c121d361419ee23 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nakon+pola+stolje%C4%87a+vratio+se+svom+kamenu+i+otvara+jedinstveni+muzej+Imotske+krajine%3A+%E2%80%98Jo%C5%A1+u+Njema%C4%8Dkoj+sve+sam+razradio%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fnakon-pola-stoljeca-vratio-se-svom-kamenu-i-otvara-jedinstveni-muzej-imotske-krajine-jos-u-njemackoj-sve-sam-razradio-1377644 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fnakon-pola-stoljeca-vratio-se-svom-kamenu-i-otvara-jedinstveni-muzej-imotske-krajine-jos-u-njemackoj-sve-sam-razradio-1377644 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ivan jurič [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Zagoraivan jurič

Nakon pola stoljeća vratio se svom kamenu i otvara jedinstveni muzej Imotske krajine: ‘Još u Njemačkoj sve sam razradio‘

Piše Mladen Nejašmić
3. travnja 2024. - 12:26
Ivan Jurič, uzoran poslovan čovjek, s pola stoljeća dugim radnim stažem u inozemstvu, prije nekoliko godina vratio se na rodnu grudu...Božidar Vukičević/Cropix

Nije samo "Titanic" na površinu iznjedrio ljubav prema starim predmetima. On je tek bio dodatna inspiracija zaljubljenicima u stvari i predmete čija je svrha i nakana davno izgubila smisao i koja je pojedincima ostala duboko ukorijenjena u njihovu djetinjstvu kao trajan simbol jednog davnog izgubljenog vremena.

Kako bi ih oteo zaboravu, Ivan Jurič iz Kljenovca u općini Lokvičići jedan je od tih strastvenih kolekcionara. Uzoran poslovan čovjek, s pola stoljeća dugim radnim stažem u inozemstvu, prije nekoliko godina vratio se na rodnu grudu i dio stečenog novca utrošio u impozantni moderni objekt sa starinskim štihom.

U iduće dvije godine dvjesto četvornih metara prostrano armirano-betonsko zdanje uz glavnu prometnicu koja od Lovreća vodi prema Lokvičićima napunio je s više od d...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 10:55