StoryEditorOCM
OtociSUMRAK ZVIJEZDA

Poznati dalmatinski SDP-ov načelnik i mjesna šefica turizma u ‘vrućoj‘ su vezi, ali umiješao se drugi: Upucavao mi se!

Piše Mirko Crnčević, Dalmacija SD
20. prosinca 2023. - 07:16
Nikša Peronja (SDP), dugogodišnji jelšanski načelnik, ujedno je i predsjenik Turističke zajednice općine čija je direktorica Marija Marjan, njegova životna partnerica i majka njegova djetetaNera Šimić/Cropix

Veliki nesporazumi između Hrvatskog astronomskog saveza (HAS) i Turističke zajednice općine Jelsa (TZ) koji traju više od godinu dana ulaze u svoju završnu fazu, a protagonisti te sage su teolog Dorian Božičević, HAS-ov glavni tajnik, i Marija Marjan, TZ-ova direktorica.

Ta organizacija je demontažom postaje Globalne meteorske mreže s Humca okončala sve aktivnosti na jelšanskom području. Savez je tijekom protekle tri godine organizirao brojne aktivnosti na škoju što je rezultiralo proglašenjem Općine Jelsa prvom Međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj i cijeloj južnoj Europi.

Suradnja se trebala nastaviti na razvoju astroturizma i izgradnji astronomskog centra u zgradi bivše osnovne škole u Poljicima, ali u HAS-u nisu bili zadovoljni s odnosom općinskog načelnika Nikše Peronje (SDP) i direktorice Marjan prema njima. Imali su i zamjerku na tek promovirani zajednički turistički brend Hvara pod nazivom "Budi svjetlo" i "Otok svjetla", a iz Saveza tvrde da je tajnik Božičević nedavno proveo terenska mjerenja koja su pokazala ponovni rast svjetlosnog onečišćenja.

- Iako je HAS o vlastitu trošku dao napraviti geodetska mjerenja terena i zgrade škole u Poljicima u svrhu stvaranja geodetske podloge za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju tog objekta i izgradnju astronomskog centra sa zvjezdarnicom, od projekta se iz prethodno navedenih razloga odustalo.

Bivša škola je mogla postati nacionalni centar za ljetne škole astronomije, obuku nastavnika, susrete astronoma, ali i turističke posjete te je postojala mogućnost da HAS izmjesti svoje sjedište iz Malog Lošinja u Poljica, što bi puno značilo za to mjesto, ali i revitalizaciju pomalo zapuštenih naselja na središnjem dijelu otoka Hvara – objavili su iz Saveza.

image

Teolog Dorian Božičević, glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza, odbacuje optužbe za ‘upucavanje‘ i uznemiravanje direktorice Marjan

Hrvatski astronomski savez

Čelnica jelšanskog TZ-a uzvraća kako će ta hvarska općina ostati "Zajednica tamnog neba".

- Naša Turistička zajednica prije gotovo godinu dana odustala od suradnje i to ne s HAS-om, već s tajnikom Božičevićem. Apsurdno je da on sada tvrdi sasvim suprotno – naglašava direktorica Marjan koja je na rodiljnom dopustu.

Projekt je počeo prije četiri godine, pri čemu je TZ vodio i koordinirao postupak, dok je tajnik Božićević obavljao potrebne stvari vezane uz suradnju s Federacijom tamnog neba u SAD-u. Dug je to bio i zahtjevan put, a direktorica smatra da je uspjeh postignut ponajprije zato što je Općina Jelsa među prvima promijenila dotadašnju javnu rasvjetu s ekološkim LED rasvjetnim tijelima.

No, zašto je na koncu "pukla veza" na relaciji s HAS-om?

image

‘Mučno mi je o tome govoriti, ali gospodin Božićević se s vremenom počeo čudno ponašati, žargonski rečeno sviđala sam mu se‘, kaže čelnica turizma na središnjem dijelu otoka

Hrvatski astronomski savez

- Mučno mi je o tome govoriti, ali gospodin Božićević se s vremenom počeo čudno ponašati, žargonski rečeno sviđala sam mu se pa mi se pokušavao "upucavati" i bio je vrlo neugodan. Uljudno i lijepo sam mu rekla više puta da me ne zanima u tome smislu te da je naš odnos striktno poslovni i da takav treba ostati.

Međutim, tada su krenuli problemi, on nije odustajao, uhodio me, čak mi je dolazio i ispred kuće te je bio vrlo naprasit duže vrijeme – tvrdi Marjan.

Direktorica ističe da ga se s vremenom počela bojati, te da "sve ima dokumentirano u vidu whatsapp poruka i SMS-ova koje je joj je Božićević slao, kao i svjedoke".

- Komunikacija s njim je stoga postala nemoguća, a budući da mi je stalo do projekta, suradnju sam pokušala prebaciti na tadašnju općinsku donačelnicu Vlatku Buj, a kasnije i načelnika Peronju, ali Božićević je i dalje ostao vrlo nesuradljiv i neugodan - naglašava Marjan.

U kontekstu spomenutih osobnih odnosa treba reći i da je TZ-ova direktorica ujedno i životna partnerica načelnika Peronje, o čemu smo prvi pisali OVDJE prije pet godina kada ju je, doduše, nazivao "bivšom djevojkom" i "ženom koja je nekad davno bila u vezi s njim", pa se može reći da magistar teologije nije uspio načelniku preoteti ženu njegova života koja za HAS-ova tajnika kaže da je "velika sramota i obični lažljivac".

Općina je, prema njezinim riječima, bez i najmanjeg sudjelovanja HAS-a prošle zime izradila kompletnu projektnu dokumentaciju za zgradu astronomskog centra te se prijavila na natječaj Ministarstva turizma gdje će se o tome i odlučivati.

Kada smo od Božičevića zatražili da prokomentira navode direktorice Marjan o "upucavanju" i uznemiravanju, odgovorio da je to "njezina zloba i osveta", te da "u Općini Jelsa ima i sukoba interesa".

- HAS nakon odustajanja od daljnjih aktivnosti na tom području dobiva mnoštvo poziva gradova i općina koji su zainteresirani da sjedište Saveza bude upravo kod njih. O tome će se već početkom nove godine provesti natječaj pri čemu će se pitati samo je li lokalna vlast želi štititi tamno i zvjezdano nebo, o prometnoj povezanosti, broju vedrih dana... - zaključuje glavni tajnik Saveza.

image

Zgrada nekadašnje osnovne škole ‘Stjepan Božiković‘ u Poljicima mogla je postati nacionalni astronomski centar sa zvjezdarnicom

Hrvatski astronomski savez
image

Tamno nebo iznad hvarskog sela Humca

Hrvatski astronomski savez
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:28