stdClass Object ( [id] => 1226905 [title] => Pogledajte veliku fotogaleriju, ova ekipa danas slavi stogodišnjicu! Pričaju nam anegdote, lovačkih je milijun: Za prvu poduku mora san susidu Ruži masline okopat! [alias] => pogledajte-veliku-fotogaleriju-ova-ekipa-danas-slavi-stogodisnjicu-pricaju-nam-anegdote-lovackih-je-milijun-za-prvu-poduku-mora-san-susidu-ruzi-masline-okopat [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Među rijetkima su “lovnim” stogodišnjacima u Hrvatskoj, cijelo se stoljeće kontinuirano i organizirano bave lovstvom, i to na škoju.

Na Šolti od 1922. godine postoji Lovačka udruga “Šolta”, sa sjedištem u Grohotama, u kojoj upravo danas “gase” okrugli broj svjećica na slavljeničkoj torti.

Poznati su po raznoj divljači, a predvodnik im je zec obični, kojih sada na otoku obitava oko 300, i fazani, čiji se fond u lovištu broji do 1000 jedinki, uz 140 vrsta ptica koje su gnijezdo svile na otoku – jarebice kamenjarke ili grivne, pa kamenjarke čukare, prepelice, divlji golubovi, a tijekom seobe u toplije krajeve bude i divljih gusaka.

---

image

Predsjednik udruge Robert Kalebić

Joško Šupić/Cropix
---


Tu je i divlja svinja, koja je pred vatrom i ratom doplivala do Šolte, te se na škoju udomaćila, pa zadnja tri desetljeća otočni lovci imaju na nišanu i krupnu divljač. Oduvijek se lovi na Šolti, no Lovačka udruga je generator organiziranog odlaska u lov, sve po pravilima, uz najvažnije zaduženje – dobro gospodarenje lovištem.

Prvo je brinuti se

– Nije vam lovstvo samo pucanje u metu, odstrjel životinje je rezime lova, a biti lovac vam je prvo brinuti se o prirodi, životinjama i biljkama, uz ono svima nama najdraže – druženje s prijateljima.

Kod nas se ljubav prema lovu prenosi s koljena na koljeno, s generacije na generaciju, s oca na sina ili, kako je kod mene sada, s djeda na unuka – ističe Josip Ozretić Bepo vitalni 89-godišnjak, koji ima najduži staž u udruzi, punih 70 godina je lovac i još je itekako aktivan i precizan.

---

image

’Nije vam lovstvo samo pucanje u metu, biti lovac je briga o prirodi, životinjama i druženje’, ističe barba Josip Ozretić Bepo (89), najstariji aktivni lovac na otoku

Joško Šupić/Cropix
---


– I dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, barem se tako kaže – smije se aktualni načelnik Šolte Nikola Cecić-Karuzić, koji je bio predsjednik lovaca puna četiri mandata, a sve je počelo na pragu njegove punoljetnosti, kad je i mogao polagati ispit za lovca. Tada ni pušku nije imao.

– I meni je svanulo kada je Bepo 1974. godine otišao u Francusku raditi, naslijedio sam od njega i pušku i psa za lov – objašnjava Cecić-Karuzić, koji ima punih 50 godina lovnog staža, no trofeji mu baš i nisu važni:

– Imam samo jednog vepra, nešto zečeva i fazana, a rekord mi je u jednom danu odstrjel čak 13 muških fazana. U ženke se ne puca, treba očuvati jato.

---

image

Nikola Cecić Karuzić, načelnik općine Šolta

Joško Šupić/Cropix
---


Počasna monografija

– A ja sam iz prve puške pucao sa 17 godina, kada sam molio susida na Rudinama Ružu Cecića da mi da ispalit barem jedan metak. Znate kako sam dobio pravo uzeti pušku i zapucati?

Morao sam okopati i zatrpati susidu jednu maslinu, i tek onda me je podučio kako se puca – prisjeća se tih lijepih dana iz prošlosti iz onog prošlog stoljeća Bepo, koji je na Šolti ulovio pet svinja, a trofejna mu je lisica iz 1957. godine u Slavoniji.

Supruga Smiljana zadužena je za kuhanje divljači, dok kći Srećka nije bila zainteresirana za nastavak lovne tradicije, no Bepo se nada da će, od troje unučadi i petero praunučadi, barem netko od ovih najmlađih nastaviti s lovstvom.

---

image

Naša novinarka u razgovoru s Josipom Ozretićem Bepom, najstarijim lovcem u udruzi

Joško Šupić/Cropix
---


Doznajemo puno životnih detalja od pet predstavnika LU “Šolta” koji su uspjeli izdvojili vrijeme za druženje sa “sedmom silom” jer su na vrhuncu “strke” oko organizacije njima najvažnijeg dana. Naime, danas će na svečanoj sjednici u povodu obilježavanja okruglog rođendana predstaviti i monografiju sa svim podacima o njihovu radu, razvoju udruge, imenima lovaca, među kojima su, naravno, i lovkinje.

Damski uzela pušku

Prvo ime s predznakom “žena” piše se danas, nažalost, pokojnoj Željki Anastaziji Burić, udanoj Burica, koja je na Šolti onako damski uzela i pušku u ruke, a ne samo da, kad se suprug vrati iz lova, stane za štednjak te spremi delicije od divljači.

– Danas imamo tri dame u udruzi, prvu predsjednicu hrvatskih lovkinja i osnivačicu ženske državne udruge “Dama dama”, našu Maju Čanjevac Vlak, koja je i top-lovkinja, ali i vrsna kuharica delicija od divljači, supruga našeg vrhunskog lovca Vladimira. Uz Maju love još majka i kći Sanja Ljubić i Ana Miše – kaže tajnik Nikica Buktenica, otkrivajući zbog čega imaju lik zeca u amblemu udruge:

– Po Šolti ih je uvijek bilo puno, u prošlosti su mještani imali i problema s prevelikim brojem zečeva na otoku. I maršal Marmont organizirao je nekoliko hajki na njih.

---

image

Nikica Buktenica, Robert Kalebić, Josip Ozretić Bepo, Vladimir Vlak i pas Max u srcu otočnog lovišta

Joško Šupić/Cropix
---


Osim zečeva, koje treba znati nadmudriti kad ideš na njih, prebrzi su u puno situacija, najviše se love fazani.

– Evo mog Maxa u fermi. Pazi, izletit će ti sada jedan – Vladimir Vlak upozorava fotoreportera Joška dok u grohotskom polju uz pomoć psa vrebamo fazane.

Vladimir je iz poznate šoltanske lovačke obitelji, izuzetno ponosan što u arsenalu ima i djedovu pušku, a i roditelji su mu bili aktivni u lovstvu, pa je već kao petogodišnjak dobio pušku od lovaca iz Zelova, koji su je napravili baš za njega, malenog dječaka.

Sada on i supruga Maja, uz pse Atosa i Maxa, nastavljaju tu tradiciju. Puno je divljih svinja “palo” u njihove čeke...

U mreži papirologije

– Muški je! – viče Robert Kalebić, predsjednik LU “Šolta” od 2015. godine, objašnjavajući kako je on lijepih boja, šaren, dok su ženke sive.

I dok tako pokušavamo sto godina nečijeg djelovanja sažeti u jedan tekst, Robert i Nikica strogo ističu kako udruga nije samo lov, puno je tu papirologije, boli glava od propisa, mnogobrojnih zakona za lovno područje, o kojem se brinu pod paskom Ministarstva poljoprivrede, pa im i ministrica Marija Vučković stiže danas čestitati rođendan.

---

image

Naslovnica knjige

Joško Šupić/Cropix
---

– Kada gospodariš s 5938 hektara zemlje na otoku uz arhipelag otočića na zapadnoj strani Šolte, sada s 86 članova, od toga je naših matičnih 71 lovac, uz 14 pridruženih i osam počasnih, trebaš paziti na sve. Imamo dva velika problema, a to je starost članova, prosjek nam je 60 godina, a mladi baš i nisu zainteresirani za druženje u prirodi.

Iseljeni, nitko ne održava

Drugi je problem drača, koja guta šumu i oranice po otoku, puno je imovinskopravnih problema, puno iseljenih vlasnika po bijelom svijetu, nitko ne održava parcele, a 95 posto zemlje je privatno...

Što se tiče financiranja, koje je uvijek neka gost u grlu, mogu reći da svladavamo taj problem zahvaljujući članarini, ali i našoj vlastitoj kući, našem Lovačkom domu u centru Grohota, koji su sami lovci počeli graditi svojim sredstvima 1983. godine.

Imamo kuću, kao i streljanu na Marinča ratu, gdje održavamo nadmetanja s letećim metama, možemo reći da smo infrastrukturno riješeni... Samo da nam se pridruže još i mladi! Trenutno je najmlađi član udruge, s 23 godine, moj sin Martino, baš mu je prije dva dana bio rođendan – govori nam 54-godišnji čelnik šoltanskih lovaca, inače uspješan poduzetnik i vinar.

Ističe Kalebić i segment kinologije, jer lovci redom imaju pse, briga o njima sastavni je dio života jednog lovca, a on ima tri engleska pointera. Lovnu strast je, zajedno s bratom Ćirilom, naslijedio od oca Martina, sada njegov sin Martino slijedi njegove lovne stope.

---

image
Joško Šupić/Cropix/presnimka
---


Odstrijelio je više od 100 svinja, trofejni mu je zlatni jelen s 225 točaka (CIC) iz 2013. godine odstrijeljen kod Donjeg Miholjca, a često je po slavonskim lovištima u akciji. Uz jednu zanimljivost – ne voli jesti divljač. Odstrijeli je, pripremi sve za kuhanje, ali ne degustira, premda mu je supruga Marina, inače iz Hrvaca, vrhunska kuharica baš divljači.

---

image
Joško Šupić/Cropix/presnimka
---

– Najstariji je član udruge Ante Kalebić (90), koji je odstrijelio prvog vepra na gornjem dijelu otoka, dok je obitelj Vlak imala prvog vepra koji je doplivao do Šolte 1995. godine. A Zdravko Blagaić ima najveći trofej vepra na škoju, teškog 220 kilograma...

Dva pojilišta po glavi lovca

No uz ove trofeje, što većina nas koji nismo vezani uz lovstvo jedino i percipira za lovca, objašnjavaju nam i Bepo, i Robert, i Vladimir, i Nikica, i Nikola da je puno važnije nešto drugo:

– Prvo, pravi lovci ne idu u krivolov, lovostaj je strogo određen te se kod nas lovi od sredine listopada do sredine siječnja, 13-14 je lovnih dana. A cijelu godinu brinemo se za hranu za divlje životinje i posebno za vodu. Imamo 14 velikih betonskih pojilišta na otoku te cijelo ljeto cisternama punimo vodu, uz to što svaki lovac ima zaduženje za dvije pojilice s vodom – niže obveze lovaca izvan vremena kad se drži puška na nišanu tajnik Nikica, 70-godišnji umirovljenik, bivši djelatnik Hrvatskih šuma, koji je lovac od 1984. godine. Punih 30 godina tajnik je lovačke otočne udruge i naglašava kako je njegova puška olovka!

---

image

Vladimir Vlak i njegov pas Maks u lovu

Joško Šupić/Cropix
---

– Ma lovcu samo za jedan odlazak u lov trebaju u startu tri dozvole, a da ne govorim o ostalima klauzulama zakona, koje se često mijenjaju. Puno je tih papira, no ne damo se, sve strogo provodimo, brinemo se o našem lovnom području.

Bukteničina kućica u masliniku u Tatinji najčešća je pozicija svih šoltanskih lovaca nakon odrađenog lova. Bez obzira na to koliko je trofeja tog dana “palo” pod njihovim nišanom... 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČESTITKE ŠOLTANIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ČESTITKE ŠOLTANIMA 2 0 8783 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-23 09:41:25 [created_by] => 3202 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-24 07:43:40 [modified_by] => 3202 [publish_up] => 2022-09-24 07:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 91 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23463186.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23454893.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23454888.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23454886.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23454877.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23454871.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23454876.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23454896.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23454895.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23454892.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23454889.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23454888.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23454885.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23454881.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23454875.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23454874.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23454873.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatna arhiva, Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix\/presnimka","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix\/presnimka","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix\/presnimka","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix\/presnimka"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Tajnik Nikica Buktenica (desno) i predsjednik Robert Kalebi\u0107<\/p>","

\u2019Nije vam lovstvo samo pucanje u metu, biti lovac je briga o prirodi, \u017eivotinjama i dru\u017eenje\u2019, isti\u010de barba Josip Ozreti\u0107 Bepo (89), najstariji aktivni lovac na otoku<\/p>","

Nikica Buktenica, Robert Kalebi\u0107, Josip Ozreti\u0107 Bepo, Vladimir Vlak i pas Max u srcu oto\u010dnog lovi\u0161ta<\/p>","

Vladimir Vlak i njegov pas Max u lovu
\n\u00a0<\/p>","

Nikola Ceci\u0107\u00a0Karuzi\u0107,\u00a0na\u010delnik op\u0107ine \u0160olta<\/p>","","

Robert Kalebi\u0107
","

Na\u0161a novinarka u razgovoru s\u00a0Josipom Ozreti\u0107em\u00a0Bepom, najstarijim lovcem u udruzi<\/p>","

Osvojeni pokali<\/p>","

Predsjednik udruge Robert Kalebi\u0107<\/p>","","

Vladimir Vlak i njegov pas Maks u lovu<\/p>","

Naslovnica knjige<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["57:26","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1140","hd_23463186_1920.jpg":"1920x1080","k_23463186_1280.jpg":"1280x1280","k_23463186_1024.jpg":"1024x1024","k_23463186_640.jpg":"640x640","k_23463186_480.jpg":"480x480","k_23463186_340.jpg":"340x340","k_23463186_220.jpg":"220x220","o_23463186_1280.jpg":"1280x760","o_23463186_1024.jpg":"1024x608","o_23463186_640.jpg":"640x380","o_23463186_480.jpg":"480x285","o_23463186_340.jpg":"340x201","o_23463186_220.jpg":"220x130","h_23463186_1280.jpg":"1280x854","h_23463186_1024.jpg":"1024x683","h_23463186_640.jpg":"640x427","h_23463186_480.jpg":"480x320","h_23463186_340.jpg":"340x227","h_23463186_220.jpg":"220x147","pp_23463186_1280.jpg":"1280x1628","pp_23463186_1024.jpg":"1024x1303","pp_23463186_640.jpg":"640x814","pp_23463186_480.jpg":"480x611","pp_23463186_340.jpg":"340x432","pp_23463186_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1321","hd_23454893_1920.jpg":"1920x1080","k_23454893_1280.jpg":"1280x1280","k_23454893_1024.jpg":"1024x1024","k_23454893_640.jpg":"640x640","k_23454893_480.jpg":"480x480","k_23454893_340.jpg":"340x340","k_23454893_220.jpg":"220x220","o_23454893_1280.jpg":"1280x880","o_23454893_1024.jpg":"1024x704","o_23454893_640.jpg":"640x440","o_23454893_480.jpg":"480x330","o_23454893_340.jpg":"340x233","o_23454893_220.jpg":"220x151","h_23454893_1280.jpg":"1280x854","h_23454893_1024.jpg":"1024x683","h_23454893_640.jpg":"640x427","h_23454893_480.jpg":"480x320","h_23454893_340.jpg":"340x227","h_23454893_220.jpg":"220x147","pp_23454893_1280.jpg":"1280x1628","pp_23454893_1024.jpg":"1024x1303","pp_23454893_640.jpg":"640x814","pp_23454893_480.jpg":"480x611","pp_23454893_340.jpg":"340x432","pp_23454893_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_23454888_1920.jpg":"1920x1080","k_23454888_1280.jpg":"1280x1280","k_23454888_1024.jpg":"1024x1024","k_23454888_640.jpg":"640x640","k_23454888_480.jpg":"480x480","k_23454888_340.jpg":"340x340","k_23454888_220.jpg":"220x220","o_23454888_1280.jpg":"1280x854","o_23454888_1024.jpg":"1024x683","o_23454888_640.jpg":"640x427","o_23454888_480.jpg":"480x320","o_23454888_340.jpg":"340x227","o_23454888_220.jpg":"220x146","h_23454888_1280.jpg":"1280x854","h_23454888_1024.jpg":"1024x683","h_23454888_640.jpg":"640x427","h_23454888_480.jpg":"480x320","h_23454888_340.jpg":"340x227","h_23454888_220.jpg":"220x147","pp_23454888_1280.jpg":"1280x1628","pp_23454888_1024.jpg":"1024x1303","pp_23454888_640.jpg":"640x814","pp_23454888_480.jpg":"480x611","pp_23454888_340.jpg":"340x432","pp_23454888_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1235","hd_23454886_1920.jpg":"1920x1080","k_23454886_1280.jpg":"1280x1280","k_23454886_1024.jpg":"1024x1024","k_23454886_640.jpg":"640x640","k_23454886_480.jpg":"480x480","k_23454886_340.jpg":"340x340","k_23454886_220.jpg":"220x220","o_23454886_1280.jpg":"1280x823","o_23454886_1024.jpg":"1024x658","o_23454886_640.jpg":"640x411","o_23454886_480.jpg":"480x308","o_23454886_340.jpg":"340x218","o_23454886_220.jpg":"220x141","h_23454886_1280.jpg":"1280x854","h_23454886_1024.jpg":"1024x683","h_23454886_640.jpg":"640x427","h_23454886_480.jpg":"480x320","h_23454886_340.jpg":"340x227","h_23454886_220.jpg":"220x147","pp_23454886_1280.jpg":"1280x1628","pp_23454886_1024.jpg":"1024x1303","pp_23454886_640.jpg":"640x814","pp_23454886_480.jpg":"480x611","pp_23454886_340.jpg":"340x432","pp_23454886_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_23454877_1920.jpg":"1920x1080","k_23454877_1280.jpg":"1280x1280","k_23454877_1024.jpg":"1024x1024","k_23454877_640.jpg":"640x640","k_23454877_480.jpg":"480x480","k_23454877_340.jpg":"340x340","k_23454877_220.jpg":"220x220","o_23454877_1280.jpg":"1280x854","o_23454877_1024.jpg":"1024x683","o_23454877_640.jpg":"640x427","o_23454877_480.jpg":"480x320","o_23454877_340.jpg":"340x227","o_23454877_220.jpg":"220x146","h_23454877_1280.jpg":"1280x854","h_23454877_1024.jpg":"1024x683","h_23454877_640.jpg":"640x427","h_23454877_480.jpg":"480x320","h_23454877_340.jpg":"340x227","h_23454877_220.jpg":"220x147","pp_23454877_1280.jpg":"1280x1628","pp_23454877_1024.jpg":"1024x1303","pp_23454877_640.jpg":"640x814","pp_23454877_480.jpg":"480x611","pp_23454877_340.jpg":"340x432","pp_23454877_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2791","hd_23454871_1920.jpg":"1920x1080","k_23454871_1280.jpg":"1280x1280","k_23454871_1024.jpg":"1024x1024","k_23454871_640.jpg":"640x640","k_23454871_480.jpg":"480x480","k_23454871_340.jpg":"340x340","k_23454871_220.jpg":"220x220","o_23454871_1280.jpg":"1280x1860","o_23454871_1024.jpg":"1024x1488","o_23454871_640.jpg":"640x930","o_23454871_480.jpg":"480x697","o_23454871_340.jpg":"340x494","o_23454871_220.jpg":"220x319","h_23454871_1280.jpg":"1280x854","h_23454871_1024.jpg":"1024x683","h_23454871_640.jpg":"640x427","h_23454871_480.jpg":"480x320","h_23454871_340.jpg":"340x227","h_23454871_220.jpg":"220x147","pp_23454871_1280.jpg":"1280x1628","pp_23454871_1024.jpg":"1024x1303","pp_23454871_640.jpg":"640x814","pp_23454871_480.jpg":"480x611","pp_23454871_340.jpg":"340x432","pp_23454871_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1311","hd_23454876_1920.jpg":"1920x1080","k_23454876_1280.jpg":"1280x1280","k_23454876_1024.jpg":"1024x1024","k_23454876_640.jpg":"640x640","k_23454876_480.jpg":"480x480","k_23454876_340.jpg":"340x340","k_23454876_220.jpg":"220x220","o_23454876_1280.jpg":"1280x874","o_23454876_1024.jpg":"1024x699","o_23454876_640.jpg":"640x437","o_23454876_480.jpg":"480x327","o_23454876_340.jpg":"340x232","o_23454876_220.jpg":"220x150","h_23454876_1280.jpg":"1280x854","h_23454876_1024.jpg":"1024x683","h_23454876_640.jpg":"640x427","h_23454876_480.jpg":"480x320","h_23454876_340.jpg":"340x227","h_23454876_220.jpg":"220x147","pp_23454876_1280.jpg":"1280x1628","pp_23454876_1024.jpg":"1024x1303","pp_23454876_640.jpg":"640x814","pp_23454876_480.jpg":"480x611","pp_23454876_340.jpg":"340x432","pp_23454876_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1337","hd_23454896_1920.jpg":"1920x1080","k_23454896_1280.jpg":"1280x1280","k_23454896_1024.jpg":"1024x1024","k_23454896_640.jpg":"640x640","k_23454896_480.jpg":"480x480","k_23454896_340.jpg":"340x340","k_23454896_220.jpg":"220x220","o_23454896_1280.jpg":"1280x891","o_23454896_1024.jpg":"1024x713","o_23454896_640.jpg":"640x445","o_23454896_480.jpg":"480x334","o_23454896_340.jpg":"340x236","o_23454896_220.jpg":"220x153","h_23454896_1280.jpg":"1280x854","h_23454896_1024.jpg":"1024x683","h_23454896_640.jpg":"640x427","h_23454896_480.jpg":"480x320","h_23454896_340.jpg":"340x227","h_23454896_220.jpg":"220x147","pp_23454896_1280.jpg":"1280x1628","pp_23454896_1024.jpg":"1024x1303","pp_23454896_640.jpg":"640x814","pp_23454896_480.jpg":"480x611","pp_23454896_340.jpg":"340x432","pp_23454896_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1643","hd_23454895_1920.jpg":"1920x1080","k_23454895_1280.jpg":"1280x1280","k_23454895_1024.jpg":"1024x1024","k_23454895_640.jpg":"640x640","k_23454895_480.jpg":"480x480","k_23454895_340.jpg":"340x340","k_23454895_220.jpg":"220x220","o_23454895_1280.jpg":"1280x1095","o_23454895_1024.jpg":"1024x876","o_23454895_640.jpg":"640x547","o_23454895_480.jpg":"480x410","o_23454895_340.jpg":"340x290","o_23454895_220.jpg":"220x188","h_23454895_1280.jpg":"1280x854","h_23454895_1024.jpg":"1024x683","h_23454895_640.jpg":"640x427","h_23454895_480.jpg":"480x320","h_23454895_340.jpg":"340x227","h_23454895_220.jpg":"220x147","pp_23454895_1280.jpg":"1280x1628","pp_23454895_1024.jpg":"1024x1303","pp_23454895_640.jpg":"640x814","pp_23454895_480.jpg":"480x611","pp_23454895_340.jpg":"340x432","pp_23454895_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x627","hd_23454892_1920.jpg":"1920x1080","k_23454892_1280.jpg":"1280x1280","k_23454892_1024.jpg":"1024x1024","k_23454892_640.jpg":"640x640","k_23454892_480.jpg":"480x480","k_23454892_340.jpg":"340x340","k_23454892_220.jpg":"220x220","o_23454892_1280.jpg":"1280x418","o_23454892_1024.jpg":"1024x334","o_23454892_640.jpg":"640x209","o_23454892_480.jpg":"480x156","o_23454892_340.jpg":"340x111","o_23454892_220.jpg":"220x71","h_23454892_1280.jpg":"1280x854","h_23454892_1024.jpg":"1024x683","h_23454892_640.jpg":"640x427","h_23454892_480.jpg":"480x320","h_23454892_340.jpg":"340x227","h_23454892_220.jpg":"220x147","pp_23454892_1280.jpg":"1280x1628","pp_23454892_1024.jpg":"1024x1303","pp_23454892_640.jpg":"640x814","pp_23454892_480.jpg":"480x611","pp_23454892_340.jpg":"340x432","pp_23454892_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1299","hd_23454889_1920.jpg":"1920x1080","k_23454889_1280.jpg":"1280x1280","k_23454889_1024.jpg":"1024x1024","k_23454889_640.jpg":"640x640","k_23454889_480.jpg":"480x480","k_23454889_340.jpg":"340x340","k_23454889_220.jpg":"220x220","o_23454889_1280.jpg":"1280x866","o_23454889_1024.jpg":"1024x692","o_23454889_640.jpg":"640x433","o_23454889_480.jpg":"480x324","o_23454889_340.jpg":"340x230","o_23454889_220.jpg":"220x148","h_23454889_1280.jpg":"1280x854","h_23454889_1024.jpg":"1024x683","h_23454889_640.jpg":"640x427","h_23454889_480.jpg":"480x320","h_23454889_340.jpg":"340x227","h_23454889_220.jpg":"220x147","pp_23454889_1280.jpg":"1280x1628","pp_23454889_1024.jpg":"1024x1303","pp_23454889_640.jpg":"640x814","pp_23454889_480.jpg":"480x611","pp_23454889_340.jpg":"340x432","pp_23454889_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_23454888_1920.jpg":"1920x1080","k_23454888_1280.jpg":"1280x1280","k_23454888_1024.jpg":"1024x1024","k_23454888_640.jpg":"640x640","k_23454888_480.jpg":"480x480","k_23454888_340.jpg":"340x340","k_23454888_220.jpg":"220x220","o_23454888_1280.jpg":"1280x854","o_23454888_1024.jpg":"1024x683","o_23454888_640.jpg":"640x427","o_23454888_480.jpg":"480x320","o_23454888_340.jpg":"340x227","o_23454888_220.jpg":"220x146","h_23454888_1280.jpg":"1280x854","h_23454888_1024.jpg":"1024x683","h_23454888_640.jpg":"640x427","h_23454888_480.jpg":"480x320","h_23454888_340.jpg":"340x227","h_23454888_220.jpg":"220x147","pp_23454888_1280.jpg":"1280x1628","pp_23454888_1024.jpg":"1024x1303","pp_23454888_640.jpg":"640x814","pp_23454888_480.jpg":"480x611","pp_23454888_340.jpg":"340x432","pp_23454888_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1219","hd_23454885_1920.jpg":"1920x1080","k_23454885_1280.jpg":"1280x1280","k_23454885_1024.jpg":"1024x1024","k_23454885_640.jpg":"640x640","k_23454885_480.jpg":"480x480","k_23454885_340.jpg":"340x340","k_23454885_220.jpg":"220x220","o_23454885_1280.jpg":"1280x812","o_23454885_1024.jpg":"1024x650","o_23454885_640.jpg":"640x406","o_23454885_480.jpg":"480x304","o_23454885_340.jpg":"340x215","o_23454885_220.jpg":"220x139","h_23454885_1280.jpg":"1280x854","h_23454885_1024.jpg":"1024x683","h_23454885_640.jpg":"640x427","h_23454885_480.jpg":"480x320","h_23454885_340.jpg":"340x227","h_23454885_220.jpg":"220x147","pp_23454885_1280.jpg":"1280x1628","pp_23454885_1024.jpg":"1024x1303","pp_23454885_640.jpg":"640x814","pp_23454885_480.jpg":"480x611","pp_23454885_340.jpg":"340x432","pp_23454885_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2724","hd_23454881_1920.jpg":"1920x1080","k_23454881_1280.jpg":"1280x1280","k_23454881_1024.jpg":"1024x1024","k_23454881_640.jpg":"640x640","k_23454881_480.jpg":"480x480","k_23454881_340.jpg":"340x340","k_23454881_220.jpg":"220x220","o_23454881_1280.jpg":"1280x1816","o_23454881_1024.jpg":"1024x1452","o_23454881_640.jpg":"640x908","o_23454881_480.jpg":"480x681","o_23454881_340.jpg":"340x482","o_23454881_220.jpg":"220x312","h_23454881_1280.jpg":"1280x854","h_23454881_1024.jpg":"1024x683","h_23454881_640.jpg":"640x427","h_23454881_480.jpg":"480x320","h_23454881_340.jpg":"340x227","h_23454881_220.jpg":"220x147","pp_23454881_1280.jpg":"1280x1628","pp_23454881_1024.jpg":"1024x1303","pp_23454881_640.jpg":"640x814","pp_23454881_480.jpg":"480x611","pp_23454881_340.jpg":"340x432","pp_23454881_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1288","hd_23454875_1920.jpg":"1920x1080","k_23454875_1280.jpg":"1280x1280","k_23454875_1024.jpg":"1024x1024","k_23454875_640.jpg":"640x640","k_23454875_480.jpg":"480x480","k_23454875_340.jpg":"340x340","k_23454875_220.jpg":"220x220","o_23454875_1280.jpg":"1280x858","o_23454875_1024.jpg":"1024x686","o_23454875_640.jpg":"640x429","o_23454875_480.jpg":"480x322","o_23454875_340.jpg":"340x228","o_23454875_220.jpg":"220x147","h_23454875_1280.jpg":"1280x854","h_23454875_1024.jpg":"1024x683","h_23454875_640.jpg":"640x427","h_23454875_480.jpg":"480x320","h_23454875_340.jpg":"340x227","h_23454875_220.jpg":"220x147","pp_23454875_1280.jpg":"1280x1628","pp_23454875_1024.jpg":"1024x1303","pp_23454875_640.jpg":"640x814","pp_23454875_480.jpg":"480x611","pp_23454875_340.jpg":"340x432","pp_23454875_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1255","hd_23454874_1920.jpg":"1920x1080","k_23454874_1280.jpg":"1280x1280","k_23454874_1024.jpg":"1024x1024","k_23454874_640.jpg":"640x640","k_23454874_480.jpg":"480x480","k_23454874_340.jpg":"340x340","k_23454874_220.jpg":"220x220","o_23454874_1280.jpg":"1280x836","o_23454874_1024.jpg":"1024x669","o_23454874_640.jpg":"640x418","o_23454874_480.jpg":"480x313","o_23454874_340.jpg":"340x222","o_23454874_220.jpg":"220x143","h_23454874_1280.jpg":"1280x854","h_23454874_1024.jpg":"1024x683","h_23454874_640.jpg":"640x427","h_23454874_480.jpg":"480x320","h_23454874_340.jpg":"340x227","h_23454874_220.jpg":"220x147","pp_23454874_1280.jpg":"1280x1628","pp_23454874_1024.jpg":"1024x1303","pp_23454874_640.jpg":"640x814","pp_23454874_480.jpg":"480x611","pp_23454874_340.jpg":"340x432","pp_23454874_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1350","hd_23454873_1920.jpg":"1920x1080","k_23454873_1280.jpg":"1280x1280","k_23454873_1024.jpg":"1024x1024","k_23454873_640.jpg":"640x640","k_23454873_480.jpg":"480x480","k_23454873_340.jpg":"340x340","k_23454873_220.jpg":"220x220","o_23454873_1280.jpg":"1280x900","o_23454873_1024.jpg":"1024x720","o_23454873_640.jpg":"640x450","o_23454873_480.jpg":"480x337","o_23454873_340.jpg":"340x239","o_23454873_220.jpg":"220x154","h_23454873_1280.jpg":"1280x854","h_23454873_1024.jpg":"1024x683","h_23454873_640.jpg":"640x427","h_23454873_480.jpg":"480x320","h_23454873_340.jpg":"340x227","h_23454873_220.jpg":"220x147","pp_23454873_1280.jpg":"1280x1628","pp_23454873_1024.jpg":"1024x1303","pp_23454873_640.jpg":"640x814","pp_23454873_480.jpg":"480x611","pp_23454873_340.jpg":"340x432","pp_23454873_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15520792 Threads: 5 Questions: 3205896558 Slow queries: 7223910 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236084949 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/pogledajte-veliku-fotogaleriju-ova-ekipa-danas-slavi-stogodisnjicu-pricaju-nam-anegdote-lovackih-je-milijun-za-prvu-poduku-mora-san-susidu-ruzi-masline-okopat-1226905 [printLink] => /dalmacija/otoci/pogledajte-veliku-fotogaleriju-ova-ekipa-danas-slavi-stogodisnjicu-pricaju-nam-anegdote-lovackih-je-milijun-za-prvu-poduku-mora-san-susidu-ruzi-masline-okopat-1226905?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 691847 [name] => Lovačka udruga Šolta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-24 09:33:31 [main_article_id] => 0 [alias] => lovacka-udruga-solta [link] => /tag/lovacka-udruga-solta ) [1] => stdClass Object ( [id] => 378599 [name] => lovci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lovci [link] => /tag/lovci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 420130 [name] => Šolta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => solta [link] => /tag/solta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČESTITKE ŠOLTANIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pogledajte veliku fotogaleriju, ova ekipa danas slavi stogodišnjicu! Pričaju nam anegdote, lovačkih je milijun: Za prvu poduku mora san susidu Ruži masline okopat! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3202 [name] => Sandra Barčot [username] => sandra-bar-ot [email] => sandra-bar-ot@sd.hr [password] => $2y$10$ckfXj8qvsyA2At..DVH26.lRpLIqCiq3cNzofsgBZCHud7TUoDgQm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandra-barcot-3202 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1720 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/240d52e561ffcd67aeb6d8536e6e8383?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23463186.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatna arhiva, Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23463186.jpg [title] => Privatna arhiva, Joško Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23454893.jpg [title] =>

Tajnik Nikica Buktenica (desno) i predsjednik Robert Kalebić

Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23454888.jpg [title] =>

’Nije vam lovstvo samo pucanje u metu, biti lovac je briga o prirodi, životinjama i druženje’, ističe barba Josip Ozretić Bepo (89), najstariji aktivni lovac na otoku

Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23454886.jpg [title] =>

Nikica Buktenica, Robert Kalebić, Josip Ozretić Bepo, Vladimir Vlak i pas Max u srcu otočnog lovišta

Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23454877.jpg [title] =>

Vladimir Vlak i njegov pas Max u lovu
 

Joško Šupić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23454871.jpg [title] =>

Nikola Cecić Karuzić, načelnik općine Šolta

Joško Šupić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23454876.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix/presnimka ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23454896.jpg [title] =>

Robert Kalebić
Joško Šupić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23454895.jpg [title] =>

Naša novinarka u razgovoru s Josipom Ozretićem Bepom, najstarijim lovcem u udruzi

Joško Šupić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23454892.jpg [title] =>

Osvojeni pokali

Joško Šupić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23454889.jpg [title] =>

Predsjednik udruge Robert Kalebić

Joško Šupić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23454888.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23454885.jpg [title] =>

Vladimir Vlak i njegov pas Maks u lovu

Joško Šupić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23454881.jpg [title] =>

Naslovnica knjige

Joško Šupić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23454875.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix/presnimka ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23454874.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix/presnimka ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23454873.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix/presnimka ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Među rijetkima su “lovnim” stogodišnjacima u Hrvatskoj, cijelo se stoljeće kontinuirano i organizirano bave lovstvom, i to na škoju.

Na Šolti od 1922. godine postoji Lovačka udruga “Šolta”, sa sjedištem u Grohotama, u kojoj upravo danas “gase” okrugli broj svjećica na slavljeničkoj torti.

Poznati su po raznoj divljači, a predvodnik im je zec obični, kojih sada na otoku obitava oko 300, i fazani, čiji se fond u lovištu broji do 1000 jedinki, uz 140 vrsta ptica koje su gnijezdo svile na otoku – jarebice kamenjarke ili grivne, pa kamenjarke čukare, prepelice, divlji golubovi, a tijekom seobe u toplije krajeve bude i divljih gusaka.

---

image

Predsjednik udruge Robert Kalebić

Joško Šupić/Cropix
---


Tu je i divlja svinja, koja je pred vatrom i ratom doplivala do Šolte, te se na škoju udomaćila, pa zadnja tri desetljeća otočni lovci imaju na nišanu i krupnu divljač. Oduvijek se lovi na Šolti, no Lovačka udruga je generator organiziranog odlaska u lov, sve po pravilima, uz najvažnije zaduženje – dobro gospodarenje lovištem.

Prvo je brinuti se

– Nije vam lovstvo samo pucanje u metu, odstrjel životinje je rezime lova, a biti lovac vam je prvo brinuti se o prirodi, životinjama i biljkama, uz ono svima nama najdraže – druženje s prijateljima.

Kod nas se ljubav prema lovu prenosi s koljena na koljeno, s generacije na generaciju, s oca na sina ili, kako je kod mene sada, s djeda na unuka – ističe Josip Ozretić Bepo vitalni 89-godišnjak, koji ima najduži staž u udruzi, punih 70 godina je lovac i još je itekako aktivan i precizan.

---

image

’Nije vam lovstvo samo pucanje u metu, biti lovac je briga o prirodi, životinjama i druženje’, ističe barba Josip Ozretić Bepo (89), najstariji aktivni lovac na otoku

Joško Šupić/Cropix
---


– I dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, barem se tako kaže – smije se aktualni načelnik Šolte Nikola Cecić-Karuzić, koji je bio predsjednik lovaca puna četiri mandata, a sve je počelo na pragu njegove punoljetnosti, kad je i mogao polagati ispit za lovca. Tada ni pušku nije imao.

– I meni je svanulo kada je Bepo 1974. godine otišao u Francusku raditi, naslijedio sam od njega i pušku i psa za lov – objašnjava Cecić-Karuzić, koji ima punih 50 godina lovnog staža, no trofeji mu baš i nisu važni:

– Imam samo jednog vepra, nešto zečeva i fazana, a rekord mi je u jednom danu odstrjel čak 13 muških fazana. U ženke se ne puca, treba očuvati jato.

---

image

Nikola Cecić Karuzić, načelnik općine Šolta

Joško Šupić/Cropix
---


Počasna monografija

– A ja sam iz prve puške pucao sa 17 godina, kada sam molio susida na Rudinama Ružu Cecića da mi da ispalit barem jedan metak. Znate kako sam dobio pravo uzeti pušku i zapucati?

Morao sam okopati i zatrpati susidu jednu maslinu, i tek onda me je podučio kako se puca – prisjeća se tih lijepih dana iz prošlosti iz onog prošlog stoljeća Bepo, koji je na Šolti ulovio pet svinja, a trofejna mu je lisica iz 1957. godine u Slavoniji.

Supruga Smiljana zadužena je za kuhanje divljači, dok kći Srećka nije bila zainteresirana za nastavak lovne tradicije, no Bepo se nada da će, od troje unučadi i petero praunučadi, barem netko od ovih najmlađih nastaviti s lovstvom.

---

image

Naša novinarka u razgovoru s Josipom Ozretićem Bepom, najstarijim lovcem u udruzi

Joško Šupić/Cropix
---


Doznajemo puno životnih detalja od pet predstavnika LU “Šolta” koji su uspjeli izdvojili vrijeme za druženje sa “sedmom silom” jer su na vrhuncu “strke” oko organizacije njima najvažnijeg dana. Naime, danas će na svečanoj sjednici u povodu obilježavanja okruglog rođendana predstaviti i monografiju sa svim podacima o njihovu radu, razvoju udruge, imenima lovaca, među kojima su, naravno, i lovkinje.

Damski uzela pušku

Prvo ime s predznakom “žena” piše se danas, nažalost, pokojnoj Željki Anastaziji Burić, udanoj Burica, koja je na Šolti onako damski uzela i pušku u ruke, a ne samo da, kad se suprug vrati iz lova, stane za štednjak te spremi delicije od divljači.

– Danas imamo tri dame u udruzi, prvu predsjednicu hrvatskih lovkinja i osnivačicu ženske državne udruge “Dama dama”, našu Maju Čanjevac Vlak, koja je i top-lovkinja, ali i vrsna kuharica delicija od divljači, supruga našeg vrhunskog lovca Vladimira. Uz Maju love još majka i kći Sanja Ljubić i Ana Miše – kaže tajnik Nikica Buktenica, otkrivajući zbog čega imaju lik zeca u amblemu udruge:

– Po Šolti ih je uvijek bilo puno, u prošlosti su mještani imali i problema s prevelikim brojem zečeva na otoku. I maršal Marmont organizirao je nekoliko hajki na njih.

---

image

Nikica Buktenica, Robert Kalebić, Josip Ozretić Bepo, Vladimir Vlak i pas Max u srcu otočnog lovišta

Joško Šupić/Cropix
---


Osim zečeva, koje treba znati nadmudriti kad ideš na njih, prebrzi su u puno situacija, najviše se love fazani.

– Evo mog Maxa u fermi. Pazi, izletit će ti sada jedan – Vladimir Vlak upozorava fotoreportera Joška dok u grohotskom polju uz pomoć psa vrebamo fazane.

Vladimir je iz poznate šoltanske lovačke obitelji, izuzetno ponosan što u arsenalu ima i djedovu pušku, a i roditelji su mu bili aktivni u lovstvu, pa je već kao petogodišnjak dobio pušku od lovaca iz Zelova, koji su je napravili baš za njega, malenog dječaka.

Sada on i supruga Maja, uz pse Atosa i Maxa, nastavljaju tu tradiciju. Puno je divljih svinja “palo” u njihove čeke...

U mreži papirologije

– Muški je! – viče Robert Kalebić, predsjednik LU “Šolta” od 2015. godine, objašnjavajući kako je on lijepih boja, šaren, dok su ženke sive.

I dok tako pokušavamo sto godina nečijeg djelovanja sažeti u jedan tekst, Robert i Nikica strogo ističu kako udruga nije samo lov, puno je tu papirologije, boli glava od propisa, mnogobrojnih zakona za lovno područje, o kojem se brinu pod paskom Ministarstva poljoprivrede, pa im i ministrica Marija Vučković stiže danas čestitati rođendan.

---

image

Naslovnica knjige

Joško Šupić/Cropix
---

– Kada gospodariš s 5938 hektara zemlje na otoku uz arhipelag otočića na zapadnoj strani Šolte, sada s 86 članova, od toga je naših matičnih 71 lovac, uz 14 pridruženih i osam počasnih, trebaš paziti na sve. Imamo dva velika problema, a to je starost članova, prosjek nam je 60 godina, a mladi baš i nisu zainteresirani za druženje u prirodi.

Iseljeni, nitko ne održava

Drugi je problem drača, koja guta šumu i oranice po otoku, puno je imovinskopravnih problema, puno iseljenih vlasnika po bijelom svijetu, nitko ne održava parcele, a 95 posto zemlje je privatno...

Što se tiče financiranja, koje je uvijek neka gost u grlu, mogu reći da svladavamo taj problem zahvaljujući članarini, ali i našoj vlastitoj kući, našem Lovačkom domu u centru Grohota, koji su sami lovci počeli graditi svojim sredstvima 1983. godine.

Imamo kuću, kao i streljanu na Marinča ratu, gdje održavamo nadmetanja s letećim metama, možemo reći da smo infrastrukturno riješeni... Samo da nam se pridruže još i mladi! Trenutno je najmlađi član udruge, s 23 godine, moj sin Martino, baš mu je prije dva dana bio rođendan – govori nam 54-godišnji čelnik šoltanskih lovaca, inače uspješan poduzetnik i vinar.

Ističe Kalebić i segment kinologije, jer lovci redom imaju pse, briga o njima sastavni je dio života jednog lovca, a on ima tri engleska pointera. Lovnu strast je, zajedno s bratom Ćirilom, naslijedio od oca Martina, sada njegov sin Martino slijedi njegove lovne stope.

---

image
Joško Šupić/Cropix/presnimka
---


Odstrijelio je više od 100 svinja, trofejni mu je zlatni jelen s 225 točaka (CIC) iz 2013. godine odstrijeljen kod Donjeg Miholjca, a često je po slavonskim lovištima u akciji. Uz jednu zanimljivost – ne voli jesti divljač. Odstrijeli je, pripremi sve za kuhanje, ali ne degustira, premda mu je supruga Marina, inače iz Hrvaca, vrhunska kuharica baš divljači.

---

image
Joško Šupić/Cropix/presnimka
---

– Najstariji je član udruge Ante Kalebić (90), koji je odstrijelio prvog vepra na gornjem dijelu otoka, dok je obitelj Vlak imala prvog vepra koji je doplivao do Šolte 1995. godine. A Zdravko Blagaić ima najveći trofej vepra na škoju, teškog 220 kilograma...

Dva pojilišta po glavi lovca

No uz ove trofeje, što većina nas koji nismo vezani uz lovstvo jedino i percipira za lovca, objašnjavaju nam i Bepo, i Robert, i Vladimir, i Nikica, i Nikola da je puno važnije nešto drugo:

– Prvo, pravi lovci ne idu u krivolov, lovostaj je strogo određen te se kod nas lovi od sredine listopada do sredine siječnja, 13-14 je lovnih dana. A cijelu godinu brinemo se za hranu za divlje životinje i posebno za vodu. Imamo 14 velikih betonskih pojilišta na otoku te cijelo ljeto cisternama punimo vodu, uz to što svaki lovac ima zaduženje za dvije pojilice s vodom – niže obveze lovaca izvan vremena kad se drži puška na nišanu tajnik Nikica, 70-godišnji umirovljenik, bivši djelatnik Hrvatskih šuma, koji je lovac od 1984. godine. Punih 30 godina tajnik je lovačke otočne udruge i naglašava kako je njegova puška olovka!

---

image

Vladimir Vlak i njegov pas Maks u lovu

Joško Šupić/Cropix
---

– Ma lovcu samo za jedan odlazak u lov trebaju u startu tri dozvole, a da ne govorim o ostalima klauzulama zakona, koje se često mijenjaju. Puno je tih papira, no ne damo se, sve strogo provodimo, brinemo se o našem lovnom području.

Bukteničina kućica u masliniku u Tatinji najčešća je pozicija svih šoltanskih lovaca nakon odrađenog lova. Bez obzira na to koliko je trofeja tog dana “palo” pod njihovim nišanom... 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatna arhiva, Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix/presnimka Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix/presnimka Joško Šupić/Cropix/presnimka Joško Šupić/Cropix/presnimka
Joško Šupić/Cropix

Tajnik Nikica Buktenica (desno) i predsjednik Robert Kalebić

Joško Šupić/Cropix

’Nije vam lovstvo samo pucanje u metu, biti lovac je briga o prirodi, životinjama i druženje’, ističe barba Josip Ozretić Bepo (89), najstariji aktivni lovac na otoku

Joško Šupić/Cropix

Nikica Buktenica, Robert Kalebić, Josip Ozretić Bepo, Vladimir Vlak i pas Max u srcu otočnog lovišta

Joško Šupić/Cropix

Vladimir Vlak i njegov pas Max u lovu
 

Joško Šupić/Cropix

Nikola Cecić Karuzić, načelnik općine Šolta

Joško Šupić/Cropix

Robert Kalebić

Joško Šupić/Cropix

Naša novinarka u razgovoru s Josipom Ozretićem Bepom, najstarijim lovcem u udruzi

Joško Šupić/Cropix

Osvojeni pokali

Joško Šupić/Cropix

Predsjednik udruge Robert Kalebić

Joško Šupić/Cropix

Vladimir Vlak i njegov pas Maks u lovu

Joško Šupić/Cropix

Naslovnica knjige

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/pogledajte-veliku-fotogaleriju-ova-ekipa-danas-slavi-stogodisnjicu-pricaju-nam-anegdote-lovackih-je-milijun-za-prvu-poduku-mora-san-susidu-ruzi-masline-okopat-1226905 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9a319d22654624c50b1b9a200c3d928eecf2449c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pogledajte+veliku+fotogaleriju%2C+ova+ekipa+danas+slavi+stogodi%C5%A1njicu%21+Pri%C4%8Daju+nam+anegdote%2C+lova%C4%8Dkih+je+milijun%3A+Za+prvu+poduku+mora+san+susidu+Ru%C5%BEi+masline+okopat%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fpogledajte-veliku-fotogaleriju-ova-ekipa-danas-slavi-stogodisnjicu-pricaju-nam-anegdote-lovackih-je-milijun-za-prvu-poduku-mora-san-susidu-ruzi-masline-okopat-1226905 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fpogledajte-veliku-fotogaleriju-ova-ekipa-danas-slavi-stogodisnjicu-pricaju-nam-anegdote-lovackih-je-milijun-za-prvu-poduku-mora-san-susidu-ruzi-masline-okopat-1226905 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČESTITKE ŠOLTANIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
OtociČESTITKE ŠOLTANIMA

Pogledajte veliku fotogaleriju, ova ekipa danas slavi stogodišnjicu! Pričaju nam anegdote, lovačkih je milijun: Za prvu poduku mora san susidu Ruži masline okopat!

24. rujna 2022. - 09:03

Među rijetkima su “lovnim” stogodišnjacima u Hrvatskoj, cijelo se stoljeće kontinuirano i organizirano bave lovstvom, i to na škoju.

Na Šolti od 1922. godine postoji Lovačka udruga “Šolta”, sa sjedištem u Grohotama, u kojoj upravo danas “gase” okrugli broj svjećica na slavljeničkoj torti.

Poznati su po raznoj divljači, a predvodnik im je zec obični, kojih sada na otoku obitava oko 300, i fazani, čiji se fond u lovištu broji do 1000 jedinki, uz 140 vrsta ptica koje su gnijezdo svile na otoku – jarebice kamenjarke ili grivne, pa kamenjarke čukare, prepelice, divlji golubovi, a tijekom seobe u toplije krajeve bude i divljih gusaka.


Tu je i divlja svinja, koja je pred vatrom i ratom doplivala do Šolte, te se na škoju udomaćila, pa zadnj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 02:30