StoryEditorOCM
OtociVATIKAN TRLJA RUKE

Plenkovićeva Vlada darovala Crkvi čak 1100 državnih kvadrata na kultnoj Pjaci u srcu Dalmacije, vrijednost je vrtoglava

Piše Gordan Zubčić
8. ožujka 2024. - 14:51

Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem na današnjoj je sjednici odlučila Crkvi, odnosno Hvarskoj biskupiji, darovati sedam državnih nekretnina u najužem središtu Hvara, ukupne površine veće od 1100 četvornih metara.

Riječ je o po tri kuće i vrta, te o još jednom zemljištu, a cjelokupna vrijednost objekata i zemljišta službeno je procijenjena na više od 4 milijuna eura ili o više od 3600 eura po kvadratu. Kako se navodi u pratećoj odluci, nekretnine se daruju trootočnoj biskupiji "u svrhu obavljanja vjerske službe".

- Za vrijednost darovanih nekretnina umanjit će se obveza Hrvatske prema Katoličkoj Crkvi s osnova oduzete imovine u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine koju nije moguće vratiti, a sve sukladno Ugovoru između Svete Stolice i Hrvatske o gospodarskim pitanjima - naglašeno je u dokumentu.

Riječ je o objektima i terenima s obiju strana hvarske Pjace i u najbližem susjedstvu katedrale, odnosno o župnoj kući i dvoru, zvonarevoj kući i dvor, te o prostorijama za vjeronauk.

- Država je stekla vlasništvo tih nekretnina 2009. godine u predmetu koji se pred Županijom splitsko-dalmatinskom vodio po Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, a temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

Ranije je kao vlasnik bila upisana "Pia Fondazione Skakoc Hvar", crkvena zaklada koju je 1837. osnovao tadašnji hvarski biskup Ivan Skakoc, a služila je za odgoj i financiranje katoličkog klera. Pravni sljednik zaklade je Hvarska biskupija.

Budući da biskupija koristi navedeno zemljište, odnosno objekte izgrađene na njemu od njihovog stjecanja u prvoj polovini 19. stoljeća, ta crkvena institucija smatra da bi trebala biti vlasnik tih nekretnina te da su rješenja Županije prouzročila nezakonito i nepravilno stanje, pa je predložila rješenje ovog pitanja darovanjem predmetnih nekretnina - navodi se u obrazloženju Vladine odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:12