stdClass Object ( [id] => 1372468 [title] => Raste ponuda stanova i apartmana, a sniženja niotkud: ‘kvadrat‘ doseže nevjerojatnih 10 tisuća eura! [alias] => raste-ponuda-stanova-i-apartmana-a-snizenja-niotkud-kvadrat-doseze-nevjerojatnih-10-tisuca-eura [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nedavna najava dubrovačke gradske uprave o skoroj zabrani izdavanja novih dozvola za apartmane i smanjenja broja apartmana za 30 posto, na nekretninskom je tržištu rezultirala osjetnim povećanjem ponude stanova i apartmana. Unatoč tome, višak nekretnina nije utjecao na smanjenje cijene stambenog prostora ni u povijesnoj jezgri ni u ostatku grada.

Iznova se pokazalo kako na cjenik odlučujuće djeluje manjak prostora za urbano širenje, ali i imidž Dubrovnika kao svjetske turističke destinacije koja mami za sigurno ulaganje u kupnju nekretnine.

Trenutačno su najviše cijene novogradnji: Niz od 13 luksuznih stanova od 87 do 122 četvorna metra ispod Nuncijate u ponudi je po cijeni 5 tisuća do 7.900 eura za kvadrat, a o pozamašnim iznosima svjedoči i podatak da investitor za novogradnje na Batali, zgradi bivše tvornice Astra Dubravka i kod ljekarne Lapad cijenu zainteresiranima daje tek na upit.

---

---

Zagonetka su tako i cijene stanova ispod Mercedesa...

Odvjetnik Hrvoje Tokić koji često radi na sastavljanju kupoprodajnih ugovora iz povećane ponude nekretnina na tržištu iščitava strah vlasnika da će se odlukom Gradskog vijeća smanjiti potražnja za nekretninama u povijesnoj jezgri, što će im negativno utjecati na cijenu. Kaže da je realna mogućnost smanjenja tržišne vrijednosti tih nekretnina nemogućnost komercijalizacije kroz turistički najam.

- Ta odluka može utjecati na tržišnu vrijednost nekretnina jer bi budućim vlasnicima onemogućila iznajmljivanje, što onda povlači pad cijene i potražnje. Smatram da će svaka tržišna promjena, pa i ova, natjerati tržište na prilagodbu novim uvjetima. Zabrana neće utjecati na brand Dubrovnika i njegovu tržišnu poziciju, ali će doći do ‘preraspodjele snaga’ - smatra Tokić.

---

image

Odvjetnik Hrvoje Tokić

Ahmet Kalajdžić
---

Vlasnik agencije Spes nekretnine Frano Bezić kaže da u prodaji još nije došlo do značajnog porasta nekretnina, ali takav scenarij nije isključen:

- Imamo brojne upite za nove nekretnine, ali one u izgradnji kod Atlantske, bivše Astre i ostalih još nisu u prodaji. Naime, cijene građevinskog materijala variraju i cijene stanova su relativno visoke pa ih investitori još taje. Stoga je teško prognozirati razvoj cijena, ali uvijek slijedimo Europu i podsjećam da se kriza iz 2008. kod nas prelila 2009. do 2010. kad kod nas nisu pale cijene kao u svijetu nego se dogodio zastoj prodaje i sad je teško reći kad će kod nas doći do korekcije cijena nekretnina. Cijene kvadrata u gradu se kreću 6 do 7 tisuća eura, što je malo previsoko, ali interes potvrđuje tu cijenu - kaže Bezić koji tvrdi da nema veće ponude nekretnina.

---

image

Frano Bezić ("Spes")

Ahmet Kalajdžić
---

- Pojavio se veći broj upita za nove dozvole, ali tko ima dozvolu, taj ne prodaje! Jako je malo stanova i kuća na prodaju u Gradu. Cijene inače ovise o lokaciji, ali i starosti objekta na tržištu. Unutar zidina iznosi variraju ovisno o kvaliteti i uređenosti apartmana ili kuće, udaljenosti od Straduna te broja skalina. Cijena se računa prema tome koliko apartman donosi prihod u deset godina. Dobro uređeni apartman poviše Prijekog i kod svete Marije cijeni se 6 do 7 tisuća eura po kvadratu, ali je cijena niža ako je loše uređen, a ako je derutan cijena ne prelazi 2 tisuće eura za kvadrat.

Efekt odluke Gradskog vijeća

O efektu skore odluke Gradskog vijeća te posljedično čak triput većeg broja zahtjeva za afitavanje, vlasnik agencije DMP, jedne od prvih koja posluje već 37 godina, Branko Ilić ističe da grad uvijek ima manjak stanova jer u nekretnine kapital ulažu i stranci:

- Kvadrat cjenovno varira 3 do 10 tisuća eura, ali slijedi korekcija kad namjena zgrade bude samo stambena ili poslovna uz poseban ulaz. Interes za iznajmljivanje je takav da dnevno stiže 20 novih zahtjeva jer se ljudi žele zaštititi ako se odluči da u Gradu i oko njega nema novih iznajmljivača. Činjenica je da se Dubrovnik nema gdje širiti, a investitori kupuju i ruše objekt kako bi na tom mjestu gradili novi s više stanova. Grad se već proširio na Župu sve do Zvekovice te Zatona i Orašca. Mokošica se već cijeni između 3300 i 3600 eura po metru četvornom, što je naizgled nelogično ali i nije-  kaže Ilić te uspoređuje:

- To je normalno za Zagreb gdje je novogradnja po 8800 eura na top-lokaciji, Istra je u prosjeku jeftinija 20 do 25 posto ali se može širiti, dok su Opatija i Rovinj najskuplji. Kod nas su se pojavile nove nekretnine ali je upitno jesu li cijene realne. Odnedavno se na svaku ponuđeni nekretninu s pravom prvokupa mora izaći na teren i dobro je da Grad brine, ali je strašno tražiti 8500 ili čak 9500 eura po metru četvornom ako je nešto uređeno. To su velike i napuhane cijene ali kad pitate hoće li padati, odgovor je: ne ovdje, nego u unutrašnjosti. U EU cijene padaju a ovdje su, naprotiv, 12 posto veće! Dubrovnik je mali i “brand name”, stranci znaju za nas, Plitvice i Zagreb i sve se proda od Zvekovice do Mokošice i prije nego se dovrši! No, sad je u ponudi veći broj nekretnina jer, iz bojazni da se uvodi red, pojedinci žele prodati po dobroj cijeni. Sjetimo se: 2022. je 5000 eura po kvadratu bila fantastika, sad je to 8000 eura po kvadratu!

---

image

"Top-slogan" za prodaju je "prvi red do zidina"

Ahmet Kalajdžić
---

Prvi red do zidina - 8166 eura kvadrat!

Uvidom u aktualnu ponudu nekretnina diljem Dubrovnika slika je još jasnija. Izdvaja se tako dvosobni stan od 44 četvorna metra na dvije etaže, za što vlasnik traži 280 tisuća eura (6.363 četvorni metar). Od dva stana od 50 “kvadrata” prvi je 30 metara od Straduna, a drugi udaljeniji ali sa smočnicom, oba po cijeni od 440 tisuća eura ili 8.941 za kvadrat. Potpuno namješteni stan od 51 kvadrata prodaje se po istoj cijeni kvadrata, 456 tisuća eura. U ponudi su i dva stana od 60 četvornih metara u visokom potkrovlju: jednoetažni za 310 tisuća eura ili 5.166 po kvadratu, kao i potpuno namješteni dvoetažni “prvi red do zidina” za 490 tisuća ili 8.166 eura za kvadrat. Za trosobni stan od 61 kvadrat traži se 330 tisuća eura ili 5.409 eura za četvorni metar.

Najskuplji, ali i najveći stanovi u ponudi unutar zidina su onaj od 93 kvadrata, 50 metara od plaže Buža izgrađen 1765. za što vlasnik traži 639 tisuća eura ili 6.870 € za kvadrat. Na 20 metara od Straduna na 4. katu peterosobni stan od 134 kvadrata prodaje se za 770 tisuća, što je po kvadratu 5.746 eura.

---

image

Interpolacija kod ljekarne Lapad

Ahmet Kalajdžić
---

Osjetno niže su cijene nekretnina za ostala gradska te prigradska naselja. Agenti ističu da je većina cijena podložna korekciji i dogovoru s vlasnicima, a tražene cijene kvadrata u Gružu su između 3.211 do 5000 eura, na Gorici 4.100 do 4.494 eura, na Pločama 4.647 do 6.416 eura po kvadratu, ovisno je li Zlatni potok ili uz hotele. Cijene kvadrata u Lapadu su 3.565 (trosobni i garsonijera 115 kvadrata) do 6.500 eura (80 kvadrata, trosobni stan s terasom); u Zatonu 3.260 (dvosobni, 69 kvadrata, 2.kat) do 5.117 eura za četverosobni stan površine 136 kvadrata s balkonom.

Najveće šarenilo cijena je u Župi gdje veću pažnju privlači peterosobni stan od 127 kvadrata (3.267 eura) s dva parkirna mjesta. Najniže se cijene traže u okolici Stona te je trosobni višeetažni stan od 150 kvadrata u kamenoj kući u Hodilju ‘samo 210 kvadrata (1.400 eura) a dva stana, ukupno 146 m² u trokatnici s terasom nudi se po cijeni 300 tisuća eura (2.054 euro za kvadrat).

---

image

Gradilište budućeg stambeno-poslovnog centra (bivša tvornica Astra-Dubravka)

Ahmet Kalajdžić
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => probijena granica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => probijena granica 2 0 7262 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-15 11:04:37 [created_by] => 3088 [created_by_alias] => Ahmet Kalajdžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-16 20:51:41 [modified_by] => 3088 [publish_up] => 2024-03-16 20:51:21 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Raste ponuda stanova i apartmana, a sniženja niotkud: 'kvadrat' doseže nevjerojatnih 10 tisuća eura! page_title=Raste ponuda stanova i apartmana, a sniženja niotkud: 'kvadrat' doseže nevjerojatnih 10 tisuća eura! [metakey] => Dubrovnik, cijene nekretnina, cijena kvadrata, nekretnine, stanovi, apartmani [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26766118.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26765725.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26765726.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26765727.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26765728.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26766117.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26766119.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018To su velike i napuhane cijene ali kad pitate ho\u0107e li padati, odgovor je: ne ovdje!\u2018, komentira vlasnik dubrova\u010dke agencije za nekretnine<\/p>","

Branko Ili\u0107 (\u201dDMP\u201d)<\/p>","

Frano Bezi\u0107 (\u201dSpes\u201d)<\/p>","

Odvjetnik Hrvoje Toki\u0107<\/p>","

Interpolacija kod ljekarne Lapad<\/p>","

\u201dTop-slogan\u201d za prodaju je \u201dprvi red do zidina\u201d<\/p>","

Gradili\u0161te budu\u0107eg stambeno-poslovnog centra (biv\u0161a tvornica Astra-Dubravka)<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26766118_1920.jpg":"1920x1080","k_26766118_1280.jpg":"1280x1280","k_26766118_1024.jpg":"1024x1024","k_26766118_640.jpg":"640x640","k_26766118_480.jpg":"480x480","k_26766118_340.jpg":"340x340","k_26766118_220.jpg":"220x220","o_26766118_1280.jpg":"1280x853","o_26766118_1024.jpg":"1024x682","o_26766118_640.jpg":"640x426","o_26766118_480.jpg":"480x320","o_26766118_340.jpg":"340x226","o_26766118_220.jpg":"220x146","h_26766118_1280.jpg":"1280x854","h_26766118_1024.jpg":"1024x683","h_26766118_640.jpg":"640x427","h_26766118_480.jpg":"480x320","h_26766118_340.jpg":"340x227","h_26766118_220.jpg":"220x147","pp_26766118_1280.jpg":"1280x1628","pp_26766118_1024.jpg":"1024x1303","pp_26766118_640.jpg":"640x814","pp_26766118_480.jpg":"480x611","pp_26766118_340.jpg":"340x432","pp_26766118_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26765725_1920.jpg":"1920x1080","k_26765725_1280.jpg":"1280x1280","k_26765725_1024.jpg":"1024x1024","k_26765725_640.jpg":"640x640","k_26765725_480.jpg":"480x480","k_26765725_340.jpg":"340x340","k_26765725_220.jpg":"220x220","o_26765725_1280.jpg":"1280x853","o_26765725_1024.jpg":"1024x682","o_26765725_640.jpg":"640x426","o_26765725_480.jpg":"480x320","o_26765725_340.jpg":"340x226","o_26765725_220.jpg":"220x146","h_26765725_1280.jpg":"1280x854","h_26765725_1024.jpg":"1024x683","h_26765725_640.jpg":"640x427","h_26765725_480.jpg":"480x320","h_26765725_340.jpg":"340x227","h_26765725_220.jpg":"220x147","pp_26765725_1280.jpg":"1280x1628","pp_26765725_1024.jpg":"1024x1303","pp_26765725_640.jpg":"640x814","pp_26765725_480.jpg":"480x611","pp_26765725_340.jpg":"340x432","pp_26765725_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26765726_1920.jpg":"1920x1080","k_26765726_1280.jpg":"1280x1280","k_26765726_1024.jpg":"1024x1024","k_26765726_640.jpg":"640x640","k_26765726_480.jpg":"480x480","k_26765726_340.jpg":"340x340","k_26765726_220.jpg":"220x220","o_26765726_1280.jpg":"1280x853","o_26765726_1024.jpg":"1024x682","o_26765726_640.jpg":"640x426","o_26765726_480.jpg":"480x320","o_26765726_340.jpg":"340x226","o_26765726_220.jpg":"220x146","h_26765726_1280.jpg":"1280x854","h_26765726_1024.jpg":"1024x683","h_26765726_640.jpg":"640x427","h_26765726_480.jpg":"480x320","h_26765726_340.jpg":"340x227","h_26765726_220.jpg":"220x147","pp_26765726_1280.jpg":"1280x1628","pp_26765726_1024.jpg":"1024x1303","pp_26765726_640.jpg":"640x814","pp_26765726_480.jpg":"480x611","pp_26765726_340.jpg":"340x432","pp_26765726_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26765727_1920.jpg":"1920x1080","k_26765727_1280.jpg":"1280x1280","k_26765727_1024.jpg":"1024x1024","k_26765727_640.jpg":"640x640","k_26765727_480.jpg":"480x480","k_26765727_340.jpg":"340x340","k_26765727_220.jpg":"220x220","o_26765727_1280.jpg":"1280x960","o_26765727_1024.jpg":"1024x768","o_26765727_640.jpg":"640x480","o_26765727_480.jpg":"480x360","o_26765727_340.jpg":"340x255","o_26765727_220.jpg":"220x165","h_26765727_1280.jpg":"1280x854","h_26765727_1024.jpg":"1024x683","h_26765727_640.jpg":"640x427","h_26765727_480.jpg":"480x320","h_26765727_340.jpg":"340x227","h_26765727_220.jpg":"220x147","pp_26765727_1280.jpg":"1280x1628","pp_26765727_1024.jpg":"1024x1303","pp_26765727_640.jpg":"640x814","pp_26765727_480.jpg":"480x611","pp_26765727_340.jpg":"340x432","pp_26765727_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26765728_1920.jpg":"1920x1080","k_26765728_1280.jpg":"1280x1280","k_26765728_1024.jpg":"1024x1024","k_26765728_640.jpg":"640x640","k_26765728_480.jpg":"480x480","k_26765728_340.jpg":"340x340","k_26765728_220.jpg":"220x220","o_26765728_1280.jpg":"1280x1920","o_26765728_1024.jpg":"1024x1536","o_26765728_640.jpg":"640x960","o_26765728_480.jpg":"480x720","o_26765728_340.jpg":"340x510","o_26765728_220.jpg":"220x330","h_26765728_1280.jpg":"1280x854","h_26765728_1024.jpg":"1024x683","h_26765728_640.jpg":"640x427","h_26765728_480.jpg":"480x320","h_26765728_340.jpg":"340x227","h_26765728_220.jpg":"220x147","pp_26765728_1280.jpg":"1280x1628","pp_26765728_1024.jpg":"1024x1303","pp_26765728_640.jpg":"640x814","pp_26765728_480.jpg":"480x611","pp_26765728_340.jpg":"340x432","pp_26765728_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26766117_1920.jpg":"1920x1080","k_26766117_1280.jpg":"1280x1280","k_26766117_1024.jpg":"1024x1024","k_26766117_640.jpg":"640x640","k_26766117_480.jpg":"480x480","k_26766117_340.jpg":"340x340","k_26766117_220.jpg":"220x220","o_26766117_1280.jpg":"1280x853","o_26766117_1024.jpg":"1024x682","o_26766117_640.jpg":"640x426","o_26766117_480.jpg":"480x320","o_26766117_340.jpg":"340x226","o_26766117_220.jpg":"220x146","h_26766117_1280.jpg":"1280x854","h_26766117_1024.jpg":"1024x683","h_26766117_640.jpg":"640x427","h_26766117_480.jpg":"480x320","h_26766117_340.jpg":"340x227","h_26766117_220.jpg":"220x147","pp_26766117_1280.jpg":"1280x1628","pp_26766117_1024.jpg":"1024x1303","pp_26766117_640.jpg":"640x814","pp_26766117_480.jpg":"480x611","pp_26766117_340.jpg":"340x432","pp_26766117_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26766119_1920.jpg":"1920x1080","k_26766119_1280.jpg":"1280x1280","k_26766119_1024.jpg":"1024x1024","k_26766119_640.jpg":"640x640","k_26766119_480.jpg":"480x480","k_26766119_340.jpg":"340x340","k_26766119_220.jpg":"220x220","o_26766119_1280.jpg":"1280x853","o_26766119_1024.jpg":"1024x682","o_26766119_640.jpg":"640x426","o_26766119_480.jpg":"480x320","o_26766119_340.jpg":"340x226","o_26766119_220.jpg":"220x146","h_26766119_1280.jpg":"1280x854","h_26766119_1024.jpg":"1024x683","h_26766119_640.jpg":"640x427","h_26766119_480.jpg":"480x320","h_26766119_340.jpg":"340x227","h_26766119_220.jpg":"220x147","pp_26766119_1280.jpg":"1280x1628","pp_26766119_1024.jpg":"1024x1303","pp_26766119_640.jpg":"640x814","pp_26766119_480.jpg":"480x611","pp_26766119_340.jpg":"340x432","pp_26766119_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38617197 Threads: 4 Questions: 7112572180 Slow queries: 3305366 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608736070 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/raste-ponuda-stanova-i-apartmana-a-snizenja-niotkud-kvadrat-doseze-nevjerojatnih-10-tisuca-eura-1372468 [printLink] => /dalmacija/obala/raste-ponuda-stanova-i-apartmana-a-snizenja-niotkud-kvadrat-doseze-nevjerojatnih-10-tisuca-eura-1372468?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 358947 [name] => Dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubrovnik [link] => /tag/dubrovnik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 600608 [name] => cijene nekretnina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cijene-nekretnina [link] => /tag/cijene-nekretnina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 339503 [name] => cijena kvadrata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cijena-kvadrata [link] => /tag/cijena-kvadrata ) [3] => stdClass Object ( [id] => 527098 [name] => Nekretnine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nekretnine [link] => /tag/nekretnine ) [4] => stdClass Object ( [id] => 313737 [name] => Stanovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stanovi [link] => /tag/stanovi ) [5] => stdClass Object ( [id] => 601173 [name] => Apartmani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => apartmani [link] => /tag/apartmani ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => probijena granica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Raste ponuda stanova i apartmana, a sniženja niotkud: ‘kvadrat‘ doseže nevjerojatnih 10 tisuća eura! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3088 [name] => Ahmet Kalajdžić [username] => ahmet-kalajd-i [email] => ahmet-kalajd-i@sd.hr [password] => $2y$10$YJzF73/O0qBdzW1vwEhRLOn5rEi9VrK8ctDBd6oPdd081qJbwDrgG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ahmet-kalajdzic-3088 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1606 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/42607fc892c16c91a9aed75d3e0b9426?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26766118.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ahmet Kalajdžić [mainImageDesc] =>

‘To su velike i napuhane cijene ali kad pitate hoće li padati, odgovor je: ne ovdje!‘, komentira vlasnik dubrovačke agencije za nekretnine

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26766118.jpg [title] =>

‘To su velike i napuhane cijene ali kad pitate hoće li padati, odgovor je: ne ovdje!‘, komentira vlasnik dubrovačke agencije za nekretnine

Ahmet Kalajdžić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26765725.jpg [title] =>

Branko Ilić (”DMP”)

Ahmet Kalajdžić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26765726.jpg [title] =>

Frano Bezić (”Spes”)

Ahmet Kalajdžić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26765727.jpg [title] =>

Odvjetnik Hrvoje Tokić

Ahmet Kalajdžić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26765728.jpg [title] =>

Interpolacija kod ljekarne Lapad

Ahmet Kalajdžić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26766117.jpg [title] =>

”Top-slogan” za prodaju je ”prvi red do zidina”

Ahmet Kalajdžić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26766119.jpg [title] =>

Gradilište budućeg stambeno-poslovnog centra (bivša tvornica Astra-Dubravka)

Ahmet Kalajdžić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nedavna najava dubrovačke gradske uprave o skoroj zabrani izdavanja novih dozvola za apartmane i smanjenja broja apartmana za 30 posto, na nekretninskom je tržištu rezultirala osjetnim povećanjem ponude stanova i apartmana. Unatoč tome, višak nekretnina nije utjecao na smanjenje cijene stambenog prostora ni u povijesnoj jezgri ni u ostatku grada.

Iznova se pokazalo kako na cjenik odlučujuće djeluje manjak prostora za urbano širenje, ali i imidž Dubrovnika kao svjetske turističke destinacije koja mami za sigurno ulaganje u kupnju nekretnine.

Trenutačno su najviše cijene novogradnji: Niz od 13 luksuznih stanova od 87 do 122 četvorna metra ispod Nuncijate u ponudi je po cijeni 5 tisuća do 7.900 eura za kvadrat, a o pozamašnim iznosima svjedoči i podatak da investitor za novogradnje na Batali, zgradi bivše tvornice Astra Dubravka i kod ljekarne Lapad cijenu zainteresiranima daje tek na upit.

---

---

Zagonetka su tako i cijene stanova ispod Mercedesa...

Odvjetnik Hrvoje Tokić koji često radi na sastavljanju kupoprodajnih ugovora iz povećane ponude nekretnina na tržištu iščitava strah vlasnika da će se odlukom Gradskog vijeća smanjiti potražnja za nekretninama u povijesnoj jezgri, što će im negativno utjecati na cijenu. Kaže da je realna mogućnost smanjenja tržišne vrijednosti tih nekretnina nemogućnost komercijalizacije kroz turistički najam.

- Ta odluka može utjecati na tržišnu vrijednost nekretnina jer bi budućim vlasnicima onemogućila iznajmljivanje, što onda povlači pad cijene i potražnje. Smatram da će svaka tržišna promjena, pa i ova, natjerati tržište na prilagodbu novim uvjetima. Zabrana neće utjecati na brand Dubrovnika i njegovu tržišnu poziciju, ali će doći do ‘preraspodjele snaga’ - smatra Tokić.

---

image

Odvjetnik Hrvoje Tokić

Ahmet Kalajdžić
---

Vlasnik agencije Spes nekretnine Frano Bezić kaže da u prodaji još nije došlo do značajnog porasta nekretnina, ali takav scenarij nije isključen:

- Imamo brojne upite za nove nekretnine, ali one u izgradnji kod Atlantske, bivše Astre i ostalih još nisu u prodaji. Naime, cijene građevinskog materijala variraju i cijene stanova su relativno visoke pa ih investitori još taje. Stoga je teško prognozirati razvoj cijena, ali uvijek slijedimo Europu i podsjećam da se kriza iz 2008. kod nas prelila 2009. do 2010. kad kod nas nisu pale cijene kao u svijetu nego se dogodio zastoj prodaje i sad je teško reći kad će kod nas doći do korekcije cijena nekretnina. Cijene kvadrata u gradu se kreću 6 do 7 tisuća eura, što je malo previsoko, ali interes potvrđuje tu cijenu - kaže Bezić koji tvrdi da nema veće ponude nekretnina.

---

image

Frano Bezić ("Spes")

Ahmet Kalajdžić
---

- Pojavio se veći broj upita za nove dozvole, ali tko ima dozvolu, taj ne prodaje! Jako je malo stanova i kuća na prodaju u Gradu. Cijene inače ovise o lokaciji, ali i starosti objekta na tržištu. Unutar zidina iznosi variraju ovisno o kvaliteti i uređenosti apartmana ili kuće, udaljenosti od Straduna te broja skalina. Cijena se računa prema tome koliko apartman donosi prihod u deset godina. Dobro uređeni apartman poviše Prijekog i kod svete Marije cijeni se 6 do 7 tisuća eura po kvadratu, ali je cijena niža ako je loše uređen, a ako je derutan cijena ne prelazi 2 tisuće eura za kvadrat.

Efekt odluke Gradskog vijeća

O efektu skore odluke Gradskog vijeća te posljedično čak triput većeg broja zahtjeva za afitavanje, vlasnik agencije DMP, jedne od prvih koja posluje već 37 godina, Branko Ilić ističe da grad uvijek ima manjak stanova jer u nekretnine kapital ulažu i stranci:

- Kvadrat cjenovno varira 3 do 10 tisuća eura, ali slijedi korekcija kad namjena zgrade bude samo stambena ili poslovna uz poseban ulaz. Interes za iznajmljivanje je takav da dnevno stiže 20 novih zahtjeva jer se ljudi žele zaštititi ako se odluči da u Gradu i oko njega nema novih iznajmljivača. Činjenica je da se Dubrovnik nema gdje širiti, a investitori kupuju i ruše objekt kako bi na tom mjestu gradili novi s više stanova. Grad se već proširio na Župu sve do Zvekovice te Zatona i Orašca. Mokošica se već cijeni između 3300 i 3600 eura po metru četvornom, što je naizgled nelogično ali i nije-  kaže Ilić te uspoređuje:

- To je normalno za Zagreb gdje je novogradnja po 8800 eura na top-lokaciji, Istra je u prosjeku jeftinija 20 do 25 posto ali se može širiti, dok su Opatija i Rovinj najskuplji. Kod nas su se pojavile nove nekretnine ali je upitno jesu li cijene realne. Odnedavno se na svaku ponuđeni nekretninu s pravom prvokupa mora izaći na teren i dobro je da Grad brine, ali je strašno tražiti 8500 ili čak 9500 eura po metru četvornom ako je nešto uređeno. To su velike i napuhane cijene ali kad pitate hoće li padati, odgovor je: ne ovdje, nego u unutrašnjosti. U EU cijene padaju a ovdje su, naprotiv, 12 posto veće! Dubrovnik je mali i “brand name”, stranci znaju za nas, Plitvice i Zagreb i sve se proda od Zvekovice do Mokošice i prije nego se dovrši! No, sad je u ponudi veći broj nekretnina jer, iz bojazni da se uvodi red, pojedinci žele prodati po dobroj cijeni. Sjetimo se: 2022. je 5000 eura po kvadratu bila fantastika, sad je to 8000 eura po kvadratu!

---

image

"Top-slogan" za prodaju je "prvi red do zidina"

Ahmet Kalajdžić
---

Prvi red do zidina - 8166 eura kvadrat!

Uvidom u aktualnu ponudu nekretnina diljem Dubrovnika slika je još jasnija. Izdvaja se tako dvosobni stan od 44 četvorna metra na dvije etaže, za što vlasnik traži 280 tisuća eura (6.363 četvorni metar). Od dva stana od 50 “kvadrata” prvi je 30 metara od Straduna, a drugi udaljeniji ali sa smočnicom, oba po cijeni od 440 tisuća eura ili 8.941 za kvadrat. Potpuno namješteni stan od 51 kvadrata prodaje se po istoj cijeni kvadrata, 456 tisuća eura. U ponudi su i dva stana od 60 četvornih metara u visokom potkrovlju: jednoetažni za 310 tisuća eura ili 5.166 po kvadratu, kao i potpuno namješteni dvoetažni “prvi red do zidina” za 490 tisuća ili 8.166 eura za kvadrat. Za trosobni stan od 61 kvadrat traži se 330 tisuća eura ili 5.409 eura za četvorni metar.

Najskuplji, ali i najveći stanovi u ponudi unutar zidina su onaj od 93 kvadrata, 50 metara od plaže Buža izgrađen 1765. za što vlasnik traži 639 tisuća eura ili 6.870 € za kvadrat. Na 20 metara od Straduna na 4. katu peterosobni stan od 134 kvadrata prodaje se za 770 tisuća, što je po kvadratu 5.746 eura.

---

image

Interpolacija kod ljekarne Lapad

Ahmet Kalajdžić
---

Osjetno niže su cijene nekretnina za ostala gradska te prigradska naselja. Agenti ističu da je većina cijena podložna korekciji i dogovoru s vlasnicima, a tražene cijene kvadrata u Gružu su između 3.211 do 5000 eura, na Gorici 4.100 do 4.494 eura, na Pločama 4.647 do 6.416 eura po kvadratu, ovisno je li Zlatni potok ili uz hotele. Cijene kvadrata u Lapadu su 3.565 (trosobni i garsonijera 115 kvadrata) do 6.500 eura (80 kvadrata, trosobni stan s terasom); u Zatonu 3.260 (dvosobni, 69 kvadrata, 2.kat) do 5.117 eura za četverosobni stan površine 136 kvadrata s balkonom.

Najveće šarenilo cijena je u Župi gdje veću pažnju privlači peterosobni stan od 127 kvadrata (3.267 eura) s dva parkirna mjesta. Najniže se cijene traže u okolici Stona te je trosobni višeetažni stan od 150 kvadrata u kamenoj kući u Hodilju ‘samo 210 kvadrata (1.400 eura) a dva stana, ukupno 146 m² u trokatnici s terasom nudi se po cijeni 300 tisuća eura (2.054 euro za kvadrat).

---

image

Gradilište budućeg stambeno-poslovnog centra (bivša tvornica Astra-Dubravka)

Ahmet Kalajdžić
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić
Ahmet Kalajdžić

‘To su velike i napuhane cijene ali kad pitate hoće li padati, odgovor je: ne ovdje!‘, komentira vlasnik dubrovačke agencije za nekretnine

Ahmet Kalajdžić

Branko Ilić (”DMP”)

Ahmet Kalajdžić

Frano Bezić (”Spes”)

Ahmet Kalajdžić

Odvjetnik Hrvoje Tokić

Ahmet Kalajdžić

Interpolacija kod ljekarne Lapad

Ahmet Kalajdžić

”Top-slogan” za prodaju je ”prvi red do zidina”

Ahmet Kalajdžić

Gradilište budućeg stambeno-poslovnog centra (bivša tvornica Astra-Dubravka)

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/raste-ponuda-stanova-i-apartmana-a-snizenja-niotkud-kvadrat-doseze-nevjerojatnih-10-tisuca-eura-1372468 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9495cdead7790df71836215902b83a36b876ff72 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Raste+ponuda+stanova+i+apartmana%2C+a+sni%C5%BEenja+niotkud%3A+%E2%80%98kvadrat%E2%80%98+dose%C5%BEe+nevjerojatnih+10+tisu%C4%87a+eura%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fraste-ponuda-stanova-i-apartmana-a-snizenja-niotkud-kvadrat-doseze-nevjerojatnih-10-tisuca-eura-1372468 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fraste-ponuda-stanova-i-apartmana-a-snizenja-niotkud-kvadrat-doseze-nevjerojatnih-10-tisuca-eura-1372468 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => probijena granica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Obalaprobijena granica

Raste ponuda stanova i apartmana, a sniženja niotkud: ‘kvadrat‘ doseže nevjerojatnih 10 tisuća eura!

Piše Ahmet Kalajdžić
16. ožujka 2024. - 21:51
‘To su velike i napuhane cijene ali kad pitate hoće li padati, odgovor je: ne ovdje!‘, komentira vlasnik dubrovačke agencije za nekretnineAhmet Kalajdžić

Nedavna najava dubrovačke gradske uprave o skoroj zabrani izdavanja novih dozvola za apartmane i smanjenja broja apartmana za 30 posto, na nekretninskom je tržištu rezultirala osjetnim povećanjem ponude stanova i apartmana. Unatoč tome, višak nekretnina nije utjecao na smanjenje cijene stambenog prostora ni u povijesnoj jezgri ni u ostatku grada.

Iznova se pokazalo kako na cjenik odlučujuće djeluje manjak prostora za urbano širenje, ali i imidž Dubrovnika kao svjetske turističke destinacije koja mami za sigurno ulaganje u kupnju nekretnine.

Trenutačno su najviše cijene novogradnji: Niz od 13 luksuznih stanova od 87 do 122 četvorna metra ispod Nuncijate u ponudi je po cijeni 5 tisuća do 7.900 eura za kvadrat, a o pozamašnim iznosima svjedoči i podatak da investitor za novogradnje na Batali, zgradi bivše tvornice Astra Dubravka i kod ljekarne Lapad cijenu zainteresiranima daje tek na upit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 12:31