StoryEditor
ObalaPokrenut je nadzor

Dubrovačka bolnica četiri dana nije obavijestila obitelj pacijenta o njegovoj smrti. Beroš šalje inspekciju, ravnatelj i liječnica uputili ispriku

Piše PSD
16. siječnja 2021. - 12:33
Opća bolnica DubrovnikTonči Plazibat/Cropix

Opća bolnica Dubrovnik pokrenula je unutarnji nadzor nakon što je utvrđeno da je na odjelu patologije muškarac ležao četiri dana bez da je o tome obaviještena njegova obitelj, piše Dnevnik.hr.

Snaha preminulog muškarca rekla je da je o slučaju pisala ministru zdravstva Viliju Berošu i da je cijela obitelj zgrožena postupcima bolnice.

- Moj je svekar zbog moždanog udara u bolnicu primljen 2. siječnja ove godine. Zbog situacije s koronom posjeti nisu dopušteni, znate kako je... Moja svekrva je više puta zvala bolnicu, ali joj je rečeno da će je, ako bude što novoga, netko nazvati.

- Čula se s doktorom tog 11. siječnja tijekom dana. Kad je nazvala 14. i pitala kakvo je stanje njezinog supruga, liječnik je pitao: "Kako vi ne znate?". Pita ona: "A što ne znam?". Rekao joj je da joj je suprug umro 11. siječnja - rekla je snaha muškarca.

Dodala je da je obitelji rečeno da može doći po stvari preminulog muškarca. Rekla je da su sve saznali u četvrtak te da su u petak došli u bolnicu.

- Rečeno nam je da glavna sestra, koja ima stvari, radi od 8 do 15 sati. Kad smo u petak došli, ona nam je rekla da je stvari bacila - rekla je snaha.

Dodala je da su i otpusno pismo i dokumentaciju pisali s 15. siječnjem.

- Nema nikakve ljudskosti. Ovo ne radim ni iz jednog drugog razloga nego zbog jednostavnog ljudskog dostojanstva. Ovo nije fer, nije ljudski i nije normalno - rekla je.

Povodom ovog događaja, snaha muškarca obratila se ministru zdravstva Viliju Berošu te drugim djelatnicima Ministarstva. Što se tiče osoblja Opće bolnice Dubrovnik, rekla je da je došla u kontakt samo s glavnom sestrom.

- Svekrov liječnik je nakon tog poziva svekrve nazvao natrag i rekao kao da oprostimo, te da je liječnica koja je taj dan bila dežurna imala puno posla - kazala je.

Ravnatelj bolnice Marijo Bekić rekao je da je u tijeku osnivanje Povjerenstva za unutarnji nadzor koje će ispitati sve okolnosti slučaja te da će više saznanja o svemu imati sljedeći tjedan.

- Ono što već sada mogu reći jest da se radi o previdu od strane dežurne liječnice. Kazne za ovakav propust su predviđene, ali ne bih volio o tome govoriti dok Povjerenstvo na završi svoj posao. Liječnica se ispričala obitelji. Žao mi je što se to dogodilo u našoj bolnici. Ispričavam se obitelji, a isprike ću uputiti i njima osobno - kazao je ravnatelj Bekić za 24sata.

image
Dragan Matic/Cropix

Dnevnik.hr prenosi da je ministar Beroš najavio zdravstvenu inspekciju:

"Nisam primio pismo", referirao se Beroš na pismo što mu je poslala pokojnikova snaha, "ali sam jutros, kad sam vidio u medijima, nazvao obitelj i ispričao se zbog te pogreške, izrazio sućut i rekao da ćemo istražiti situaciju."

Rekao je da će, uz unutarnji nadzor koji je već pokrenut, u dubrovačku bolnicu biti upućena i inspekcija Ministarstva zdravstva.

Dnevnik.hr navodi da službenog objašnjenja iz Općinske bolnice Dubrovnik zasad nema, te da je ravnatelj Marijo Bekić pokrenuo unutarnji nadzor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. siječanj 2021 13:10