Overlay
ćakula

Anita Dujić Broadfoot otkrila nam je čime je zaokupljena u posljednje vrijeme, zbog čega svi pričaju o njenom novom domu i zašto sa suprugom ima win-win situaciju

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Marko Miščević/Cropix, privatni album
22. listopada 2022. - 20:41

U relativno malo godina hrvatske samostalnosti okrunjeno je relativno puno misica. Neke su se dičile mediteranskim tipom ljepote, druge kontinentalnim, neke su imale neobične, pomalo egzotične odlike, međutim ono što je zajednički nazivnik velikom broju cura koje su ponijele lentu s naslovom najljepše je to što danas pojma nemamo gdje su i što rade ili na njih i još uvijek gledamo kao na "bivše misice". Među malobrojnim iznimkama je Anita Broadfoot, djevojački Dujić, koja danas živi naoko mirnim obiteljskim životom ispod čije površine ključa kreativnost.

Nakon završetka manekenske karijere rođena je Trogiranka novi poziv pronašla u dekoriranju seta te je na jednom od setova, onom za nastavak filma "Mamma Mia" upoznala supruga Duncana Broadfoota. Potom se okušala u dizajniranju nakita, a njezin brend Juno, šest godina od pokretanja, je prepoznat i priznat. Najnovija kreativna avantura "žvelte" Dalmatinke tiče se uređenja interijera, a kako joj to polazi za rukom, znatiželjnici mogu "poćiriti" na njezinom Instagramu, gdje je objavila fotografije iz novog, šarmantnog doma sa zagrebačkom adresom, za čije se uređenje u kombinaciji skandinavskog i japanskog stila sama pobrinula.

image
privatni album

Nama se čini da joj je to sjajno pošlo za rukom, a slažu se i njezini pratitelji koji je zasipaju upitima o pojedinim detaljima i komadima namještaja, od kojih je dio, kako je nedavno otkrila, pronašla na buvljacima, dok je neke po njezinim naputcima izradio stolar. Mi smo je, pak, na početku naše Ćakule - koja je vođena na daljinu jer je Anita upravo bila u Jordanu, na produženom rođendanskom vikendu u društvu supruga i kćerkice Lily - najprije priupitali ponešto o nakitu koji dizajnira. Za početak nas je zanimalo kad ćemo ga, s obzirom da se prodaje u Trogiru, Dubrovniku, Šibeniku i Zagrebu, konačno moći "uživo" kupiti i u Splitu.

image
Juno jewelry

- Hm, dobro pitanje. Ja se nadam jako skoro. Ima nekoliko koncept dućana u Splitu koji mi se jako sviđaju i nadam se da ćemo ostvariti suradnju. Ova godina je bila jako zgusnuta što se tiče Juna, tako da nisam mogla ni stigla sve, ali polako. Nije priša. Split je svakako u planu (smijeh).

Znate li možda tko su kupci vašeg nakita i imate li možda na umu neki određeni tip dok ga kreirate? 
- Kada kreiram nakit nekako polazim od sebe, koliko god to možda narcisoidno zvučalo. Ne mogu napraviti nešto što se meni osobno ne sviđa. Polazim, također, od neke jednostavnosti i minimalizma kojima se vodim u životu. Kreativnost najprije kreće od nas samih, a onda i svega što nas okružuje. Ja je crpim od svugdje. Moja nit vodilja je da je Juno klasičan, vječan, svakako ne prolazan i trendovski.

Što vam je najveća inspiracija u kreiranju nakita, čemu pri tome težite? 
- Priroda i neki moj unutarnji osjećaj su mi glavne inspiracije. Imam svakakve vizije i ideje koje mi padaju na pamet, na primjer dok vozim auto, kuham ručak... Težnja su uvijek klasika i kvaliteta. Nešto što će trajati, što je decentno, a opet priča neku svoju priču i ima određeni twist.

Kako se uklapaju vaša priča o nakitu i ona o dizajnu interijera? Možete li nam otkriti neke planove za budućnost?
- I jedno i drugo su moji izrazi kreativnosti. Oboje me ispunjava, strašno veseli i oplemenjuje. Nakit je ljubav, ali i posao. Interijeri su velika ljubav, ali zasad ne i posao jer bih se morala još educirati u tom smjeru. Jednog dana, tko zna. Ne volim si zadavati više od onoga što stvarno mogu, jer si onda na pola svugdje, a zapravo nigdje nisi, ako me razumijete. Dani su mi ispunjeni obavezama, imam malo dijete i trenutno mi je teško još nešto ubaciti u taj ludi ritam. Volim se ja i odmoriti, usporiti, jer život brzo prođe i treba naći neki balans. Nije sve u trčanju za ciljevima. No ništa nije isključeno u budućnosti. Trenutno sam fokusirana na novu Juno jesen/zima 22-23 kolekciju koja polako izlazi van, uskoro ćemo snimati i kampanju za nju i tako… Samo kratkoročni planovi, molim (smijeh).

Što se vama osobno najviše sviđa u uređenju interijera, kakav stil preferirate, koje boje, ugođaj…?
Najdraži mi je dio istraživanje, slaganje kockica i dolaženje do finalne slike. To je baš gušt. Uređenje interijera je za mene igra, ali i strast. Zadnjih godina volim pročišćenost, minimalizam, neutralne boje, neki smiraj u prostoru. Vodim se logikom da je sve oko nas u vanjskom svijetu kaos, pa onda  volim da je u prostoru u kojem obitavam mir i sklad. To je moja oaza.

image
Marko Miščević/Cropix

Možete li nam otkriti neki zgodan trik o unutrašnjem uređenju koji bi nam svima dobro došao?
- Neka baza uvijek bude neutralna, a onda se igrajte s detaljima, kao što su na primjer jastuci, stolice, vaze, lampe, pa ih možete mijenjati čak i po godišnjim dobima, to jest rotirati, pa ćete imati osjećaj kao da vam je prostor stalno osvježen i stalno novi. Naime, svima nam dosadi stalno gledati u jedno te isto, a bilo bi suludo da svako toliko nešto značajno mijenjamo.

Što vam je bio najveći izazov pri uređenju vlastitog doma? 
- Bilo je dosta izazova, a oni najveći su svakako komunikacija s majstorima i njihovo (ne)poštivanje rokova. Tu sam, kao i svi, vodila bitke, što nekako ide uz sve to, ali teško možeš biti pripremljen na to i teško možeš sačuvati živce. Suprug u tom periodu nije bio doma nego je radio na filmu, pa je sve palo na mene.

Kako balansirate između majčinstva i poslovnih obaveza?
- Lily i ja sad već imamo jako dobru rutinu, ona u vrtić, ja u svoj ured ili autom rješavati obaveze, ovisi kakav je plan za taj dan. Jako se trudim svaki dan pronaći vrijeme da skuham ručak jer mi je neizmjerno važno da svi jedemo domaće i skuhano. Tu sam baš tvrdoglava. Tako da zna biti teško i znam imati loših dana, ali to je život, zar ne? Bilo bi dosadno da je stalno lijepo.

image
privatni album

Jedan od kamena spoticanja u mnogim vezama je podjela poslova u kućanstvu, kakvo je vaše iskustvo s obzirom da vam je suprug odrastao u drugoj kulturi? 
- U našoj obitelji, srećom, toga nema. Odrasla sam u poprilično patrijarhalnom okuženju, pa sam se od malih nogu naučila boriti protiv toga i izboriti za sebe i vrlo sam rano znala što ne želim u životu. Jedno od važnijih načela u životu mi je ravnopravnost u svakom pitanju u braku, a budući da svi dobro znamo kako su naši muškarci odgojeni, tako sam morala tražiti partnera preko granice (smijeh). Šalim se, naravno. Ali da, Duncan je odgojen u jednoj posve drugačijoj sredini, srećom, i kod nas doma nema klasičnih podjela. Svi radimo sve kako stignemo.

Kakva je situacija u kuhinji? Tko kuha, a tko pere suđe?
- Oboje, ali kako sam ja spretnija u kuhinji, a i jako volim kuhati, onda je to najčešće moj dio, a Duncan kaže da ga opušta čišćenje kuhinje i pospremanje suđa. Tako da imamo win-win situaciju. 

Jednom ste priznali da ste gurman. Možete li nam otkriti koja vam je najdraža spiza i možda neki recept koji vam je osobito drag?
- Uf, teško mi je izdvojiti jedno jelo. Volim ja svašta (smijeh). Nekad azijsku kuhinju, nekad francusku, a najčešće mediteransku. Riba je moja omiljena namirnica, ali obožavam i punjene paprike. Najbrže i najjednostavnije jelo, a meni jedno od omiljenih su špageti sa salsom, može unutra ići i panceta ili škampi. Kako god, uvijek je odlična. 

Je li vam problem održavati liniju? Što poduzimate o tom pitanju - pazite li na prehranu, vježbate li i što? Možete li nam otkriti koji dobar trik?
- Pa baš i nije, srećom obdarena sam očito dobrim genima. Doduše, kako vrijeme teče primijetila sam da je sve važnije držati stvari pod kontrolom. Ono što je ključno je jesti pomalo, ali češće, ne prejedati se, što sam znala raditi u mlađim danima. Jesti izbalansiranu prehranu, laganu, davati prednost voću, povrću i ribi. Tu je jako važno staviti naglasak na zdravlje, a onda ostalo dolazi s tim. Vježbanje je jako bitno, bez toga ništa. Dva puta tjedno idem na jogu, a kad stignem vježbam i s trenerom.

Jesu li se i kako promijenili vaša beauty rutina, režim vježbanja i način odijevanja od kada ste postali mama? 
- To nema toliko veze s tim što sam postala mama, osim što, da, imam daleko manje vremena za sebe, nego rekla bih više s godinama. Tijelo, metabolizam i unutarnji svijet se mijenjaju s vremenom, što je potpuno prirodno. Zato mislim da je neizmjerno važno osluškivati što nam govori, brinuti se o sebi na zdrav način, paziti se i njegovati. Moja beauty rutina je dosta zahtjevna zadnjih godina jer imam hiperpigmentaciju zbog sunca/hormona pa sam tu jako veliki štreber i držim se preporuka. Rekla bih da vježbam više nego prije jer je to vrijeme za mene koje mi je nužno potrebno, ne samo zbog fit forme nego i zbog psihe.

Nedavno ste se osvrnuli na temu mom shaminga. Jeste li ga iskusili na vlastitoj koži i što biste poručili ženama koje mu se nađu na meti?
- Ja se iskreno ne opterećujem tim stvarima, ali uopće. Nije da me se ne tiče, nego biram da me se ne tiče. Život mi je ispunjen i krcat aktivnostima pa nemam ni vremena trošiti ga na bilo što suvišno. Puno toga ružnog se događa oko nas u svijetu. Svjesna sam toga, ali biram neki svoj svijet koji onda obojim vedrim bojama. Okružena sam svojim ljudima, obitelji, kolegama i u njima imam podršku i zaštitu. Sve loše i ružno mičem od sebe koliko mogu. Duboko vjerujem da mi kao pojedinci možemo mijenjati svijet i učiniti ga boljim mjestom. Ako to napravimo u svom malom mikrokozmosu, već smo napravili puno. 

Kako se uopće nositi s ružnim komentarima? S obzirom na to da ste već dugo javna osoba, možete li nam savjetovati kako se postaviti prema komentatorima, ali i prema svojim povrijeđenim osjećajima?
- Prošla sam kroz to, i da, bila povrijeđena, a kasnije i ljuta na sebe što sam dozvolila da me takvo što takne. Odgovor na ovo pitanje i rješenje je u nama samima. Treba iščupati ono najbolje iz sebe, jer to svi imamo. Treba slijediti neki svoj put, vjerovati i usput skupljati ono najbolje što se nađe po putu. Okružiti se prijateljima, pozitivnim ljudima, podrškom, maknuti sve nebitno oko nas. Treba naučiti biti blag prema sebi, znati si oprostiti greške. Također, važno je znati tko smo i kamo idemo i onda nam nitko i ništa neće moći, a posebno ne ružni komentari ljudi čija lica ne poznajemo, ljudi koji nam ništa u životu ne znače. I tu vrijedi ona stara: psi laju, a karavane prolaze (smijeh). 

Pratite Stil i na Instagramu te Facebooku!

18. travanj 2024 03:10