Overlay
saveznici

Želite li čvrstu i glatku kožu, dva sastojka nikako ne smijete zaboraviti! Mnogi ih preskaču i tako usporavaju oporavak

Piše Stil
Foto Afp
21. siječnja 2023. - 14:54

Ako vam je cilj mladenački zategnuta i glatka koža lica, vjerojatno ste se usmjerili na proizvode poput hijaluronske kiseline koja zahvaljujući svojoj sposobnosti vezivanja vlage hidratizira kožu i daje joj veći volumen. No možda ste zaigrali na drugu kartu - kolagen, protein koji pomaže učvrstiti strukturu kože. Za zdravlje i lijep izgled kože ipak najbolje radite ako koristite i jedno i drugo, no pri tome ne biste smjeli smetnuti s uma još dvije stvari, koje su jako bitne za postizanje zdrave, čvrste strukture i u borbi protiv oštećenja iz okoliša koja čije da koža ubrzano stari. 

1.Borci protiv oštećenja - antioksidansi poput vitamina C mogu puno toga učiniti za kožu jer se bore protiv oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali: opuštenu kožu i bore uzrokovane uništenjem kolagena, kao i fotostarenja u vidu tamnih mrlja. 

Pored vitamina C, zbog svog je antioksidativnog djelovanja vrlo koristan i vitamin A, odnosno retinol, borac protiv nečistog tena i pomagač u postizanju optimalne hidratacije, kao i vitamin E koji vlaži kožu i ublažava vidljivost bora. 

Ne zaboravite ni na selen, cink i bakar, ali saveznici su vam i betakaroteni i likopen te polifenoli iz zelenog čaja i kurkume.

2. Sastojci za čvrstoću - s godinama je u koži sve manje kolagena, elastina, ceramida i hijaluronske kiseline, odgovornih za zdravu strukturu kože pa je tijelu potrebno pomoći da ih lakše proizvede. Da bi u tome uspjelo, potrebne su mu prave hranjive tvari. Raznolika prehrana bogata hranjivim tvarima ključna je za dugovječnost kože, a po tom su pitanju neke hranjive tvari osobito učinkovite.

Već spomenuti vitamin C nije samo antioksidans (koji pomaže u sprječavanju oštećenja), već ima ključnu ulogu u procesu sinteze kolagena. To znači da ne samo da štiti kolagen koji već postoji u koži nego i pomaže u stvaranju novog. Ovaj vrijedni sastojak pronalazimo u agrumima, bobičastom voću i lisnatim povrću, ali možemo ga unijeti i kvalitetnim dodacima prehrani.

Peptidi kolagena se sastoje od aminokiselina kao što su kolagen, elastin i keratin, ključnih sastavnih tvari epidermisa i dermisa. Unesemo li ih u tijelo, pomažu mu u sintezi kolagena.

Lipidi, kao što su omega-3 masne kiseline podupiru zdravlje stijenki svih stanica u tijelu pa tako i onih u koži, čime joj pomažu da ostane čvrsta i jedra.

Zanima li vas doznati više o kolagenu kao borcu za jedriji i mladenačkiji izgled kože, podsjetite se što smo vam nedavno pisali.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

18. travanj 2024 21:24