Overlay
sve vas žulja?

Za hitni povratak u top-formu bez puno odricanja usvojite jelovnik Gal Gadot sa snimanja nastavka Wonder Woman. Ne možemo vjerovati koliko je jela...

Piše Stil
Foto Valerie Macon/AFP
19. prosinca 2020. - 14:00

Što ste ono mislili obući za doček? Jeste li sigurni da će vam dobro pristajati? Možda ne bi bilo loše vratiti se u formu, što brže-to bolje. A to, dok je sve oko nas puno blagdanskih specijaliteta nije nimalo lako. Iskušenja su na svakom koraku.

No, ne dajte se! Neka vam nadahnuće bude Gal Gadot koja se za ulogu u nastavku hita Wonder Woman ekspresno dovela u formu - i to bez gladovanja. Zapravo, kad čitamo popis hrane koju je jela, zapitamo se gdje joj je to sve stalo...

Da bi išla u korak s fizičkim zahtjevima na snimanju Gal je vježbala pod nadzorom trenera svaki dan po sat vremena, a za prehranu joj je bio zadužen poznati stručnjak Magnus Lygdback. Prema njegovom programu Gal je jela pet puta dnevno (tri glavna obroka i dva međuobroka), a fokus njenog jelovnika bili su cjelovita hrana i ravnotežu proteina, složenih ugljikohidrata (poput divlje riže) i zdravih masti, te, naravno, puno povrća.

Lygdback je otkrio kako je glavno pravilo njegovog plana usredotočiti se na pravilnu prehranu u 17 od 20 obroka. U preostala tri možete uživati u tjestenini, vinu ili bilo čemu drugom što vam srce poželi. A baš tako je radila i Gal.

U obrocima u kojima je pazila što jede jednostavno je izbjegavala ugljikohidrate s visokim glikemijskim indeksom, poput bijelog kruha, jer joj cilj nije bio samo skinuti masne naslage nego i održati stabilnu energiju, kako bi izdržala zahtjevna snimanja, ali i svakodnevne treninge u teretani.

Pod Lygdbackovim vodstvom Gal je dan započinjala kombinacijom poširanih jaja, kvinoje, rajčice i avokada. Zdravi ugljikohidrati iz kvinoje osiguravali su joj energiju za vježbanje, ali i brz oporavak nakon njega. Kroz jutro je jela i međuobrok koji se obično sastojao od male salate s rajčicama, sjemenkama i suhim mesom. 

Ručak se u pravilu sastojao od ribe i raznolikog povrća pa je često uključivao riblje filete, poput zapečene tune, s bok choyom s roštilja, baby brokulom, ukiseljenom rotkvicom i paprikom. Dakle ništa od gotovo poslovične kombinacije u ovakvim jelovnicima, svima već dosadne riže s brokulom i piletinom. Lygdbackova je filozofija: Što kreativnije i zanimljivije posložite obrok, lakše se držite zdravog načina prehrane.

Tijekom poslijepodneva Gal je jela još jedan međuobrok za poticaj energije, a u njemu je, još jednom, riba zauzimala središnje mjesto: obično bi to bila skuša s roštilja s jednostavnom salatom sa sjemenkama i pozamašnom porcijom guacamolea, kako bi Čudesna žena izdržala napore dugih, iscrpljujućih dana snimanja.

Večere su, međutim, uključivale zabavniju hranu, poput divlje riže, odrezaka na žaru, rebara s roštilja, kimchija...  Više nego sadržajem masti u obroku Lygdback brinuo o kvaliteti proteina (poput toga je li meso došlo od životinja hranjenih travom, uzgojenih na organski način ili ulovljenih u divljini i takvma je davao prednost). A što se tiče Galinih "slobodnih" obroka - nešto nam govori da su se sastojali od tjestenine...

23. travanj 2024 22:43