Overlay
evo kako ga nositi

Svi koji se groze povratka stila Paris Hilton i tangi koje vire iz niskih traperica našli su svoj đir: društvenim mrežama zavladao je romantični twee!

Piše T.S.M.
Foto AFP
1. veljače 2022. - 13:59

Previše vremena na društvenim mrežama i sklonost eskapizmu u neka dobra stara vremena krivi su (bar prema našoj slobodnoj procjeni) za povratak još jednog trenda. Twee je stil kakav su u ranim 2010-ima nosile Zooey Deschanel i Alexa Chung, cure koje su se za razliku od pripadnica tadašnjeg mainstreama, "furale" na sladunjavi, ženskasti, romantični stil "dobrih djevojaka" iz 1960-ih, a da je ponovno interesantan dokaz je TikTok na kojem je hashtag #twee označen čak 70 milijuna puta, najčešće uz uputstva za kopiranje tog "đira".

Ako vas treba podsjetiti, Zooey, Alexa i druge pobornice twee stila nosile su mini suknje A-kroja, skater haljinice, Mary Jane cipele, mašnice u kosi i lažne dioptrijske naočale u stilu Austina Powersa; zapravo djelovale su baš kao da su iskočile sa seta tog filma, samo na malo štreberskiji i romantičniji način, više onako u stilu francuskog novog vala i britanskog moda 1960-ih uz ponešto sladunjavosti američkih kasnih 1950-ih.

Twee kakvog su promovirale Zooey i Alexa bio dobrodošao kontrast pretjeranoj estetici y2k desetljeća i mnogi su pozdravili njegovu ljupku, umjetničku vibru, a čini se da se sada događa ista stvar jer svima nam treba što dalji odmak od svega što se događalo posljednje dvije godine. Osim toga, ne pozdravljaju svi objeručke povratak trendova ranih 2000-ih (sjetimo se samo nisko krojenih traperica iz kojih proviruju tange optočene kritalićima).

Sam pojam twee rabi se za osobe i stvari koji su pretjerano sladunjavi, sentimentalni i staromodni. No, možda će m u trebati promijeniti definiciju, jer staromodan više nije. "Hype" s društvenih mreža prepoznali su neki od vodećih dizajnera pa su se spomenuti sladunjavi detalji pronašli u kolekcijama za nadolazeće proljeće, ne samo kod Guccija koji sličan stil promovira već neko vrijeme, nego i kod MiuMiu, Diora i Coacha.

Želite li se i vi odazvati neodoljivom zovu nostalgije, twee ćete kopirati poprilično jednostavno. Za početak, nabavite što više pletenih kardigana, po mogućnosti užasno ženstvenih i sladunjavih, onako na tragu omražene Dolores Umbridge iz Harryja Pottera. Osigurajte pristojnu zalihu košulja s Petar Pan i statement ovratnicima, svakako nabavite poneku mini-suknju i skater haljinicu. Must-have su i hulahopke s nekim čednim uzorkom poput točkica, mašnica i bakinih kukičanih zavjesa, a ako ćete nositi Mary Jane cipele, pobrinite se za bijele soknice i dokoljenke.

image
Haljina Zara, košulja Zara, košulja Red Valentino, mini suknja Stradivarius, cipele Miu Miu, mini suknja Mango

Što se tiče modnih dodataka, mašne su imperativ - od onih u kosi do onih vezanih ispod ovratnika košulje, a ni poneki totalno girly brošić neće biti na odmet. Da sve skupa ipak ne bude previše sladunjavo, dodajte poneki quirky detalj, primjerice bedževe i značke, nisu na odmet ni knjiga u ruci ili čak staromodne slušalice s kabelima ili pak, za totalni twee cool, Vespa motocikličku kaciju u stilu Juliette iz prošlogodišnjeg Wes Andersonovog hita The French Dispatch. 

Pratite Stil i na Instagramu!

25. travanj 2024 00:03